12. schôdza

1.2.2011 - 11.2.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

3.2.2011 o 16:32 hod.

Dr. h. c. prof. JUDr. CSc.

Mojmír Mamojka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:27

Dušan Čaplovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som chcel v súvislosti s vystúpením kolegu poslanca Číža reagovať na tú odtajnenosť voľby, nielen generálneho prokurátora, ale aj iných ústavných činiteľov, trošku s historickými paralelami. A konkrétne to, čo tvrdia najmä poslanci SaS, že chcú, aby odtajnením vedeli ich voliči, za koho volili.
V roku 1948, po februári v Národnom zhromaždení komunisti odtajnili voľbu a zdôvodnili ju tiež rovnakým spôsobom, aby naša robotnícka trieda vedela, koho sme my volili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:27 hod.

doc. PhDr. DrSc.

Dušan Čaplovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:28

Jana Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, pán poslanec, plne podporujem tvoje vystúpenie. Myslím si, že spravil si veľmi dobrú právnu analýzu, aj čo sa týka volieb, aj čo sa týka rokovacieho poriadku ako takého. Naozaj, aj to si trafil klinec po hlavičke, že táto novela nectí tých, ktorí ju do parlamentu predložili. Ale skutočnosť je taká, že koalícia sa nevie dohodnúť a fakt je taký teda, že koalícia sa nevie dohodnúť na generálnom prokurátorovi. Nevie si zabezpečiť väčšinu, a preto treba zmeniť voľbu z tajnej na verejnú. Nikoho to nezaujíma, že to je hrubé a účelové zneužitie väčšiny v Národnej rade a jednoznačné narušenie princípov právneho štátu.
Ja verím, páni poslanci z koalície, že si všetky tieto skutočnosti uvedomíte a myslím si, že aj ďalší páni poslanci, ktorí budú vystupovať, poukážu na to nebezpečie, ktoré sa tu vlastne zavádza takouto účelovou novelou zákona o rokovacom poriadku. A pri hlasovaní budete zrejme a bola by som rada, keby ste takýto návrh buď nepodporili alebo sa vôbec nepokračovalo ďalej v rokovaní o tomto návrhu zákona. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:28 hod.

JUDr.

Jana Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:30

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja tiež ďakujem pánovi kolegovi Čížovi za jeho vystúpenie. A očakávam, že ako reakciu na jeho vystúpenie a hlavne reakciu na to, že som sa konečne dožil ako vyzerá demokracia v praxi, lebo toto je vrchol demokracie v praxi a už mi chýba len to, aby ste do ústavy dali vedúcu úlohu koaličnej rady. (Potlesk.)
Druhá poznámka, na základe tohto vášho návrhu očakávam, že Národná rada Slovenskej republiky bude zvolávaná len dva alebo trikrát do roka s tým, že koaličná rada pripraví a koalícia v Národnej rade Slovenskej republiky verejne odhlasuje všetko to, čo koaličná rada pripraví a potom sa splní aj sen SaS, aby voliči vedeli, o čom a ako hlasujú ich poslanci.
Vážení páni, vážené dámy, vážení páni koaličníci, kam, kam chcete dosiahnuť a docieliť túto demokraciu až? Kam chcete dospieť len preto, že sa neviete medzi sebou dohodnúť a že sami medzi sebou si neveríte a nadávate jeden druhému, že sú zradcovia a judáši. Toto má byť výsledok vašej neschopnosti sa vzájomne dohodnúť. Tak ďakujem pekne za takú koalíciu.
A ešte jednu poznámku, o ktorej možno tiež hovoril pán Číž, čítal som v týždenníku Týždeň, že alebo neviem ako sa to volá, že jedine poslanci OKS držia slovo a majú svoj názor. No každý deň ho menia podľa toho, ako to koaličnej rade vyhovuje. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:30 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:32

Mojmír Mamojka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, tiež sa pripojiť pár vetami k tejto pertraktovanej otázke. Budem sa snažiť byť tak, ako zvyknem väčšinou konkrétny, pragmatický a vecný, a aj odborný a v závere len trošku možno politický, lebo je to aj o tom.
Aké sú dôvody tohto, prepáčte mi za výraz, prvýkrát som bol a viackrát sa nebudem cirkusu vyvolaný koaličnými kolegami, lebo to je už cirkus. Kde tu sa objavujú také názory, že dôvod tejto zmeny na generálnej prokuratúre je aj v tom, že je to sovietsky a ruský model. Prosím vás, prestaňme už s tými hlúposťami. Napoleon dobýjal Európu a svet nielen mečom a krvou, ale aj špičkovými právnymi kódexmi, 1804 kód civil, 1807 kód de commerce - Obchodný zákonník, 1810 kód penal - Trestný zákon a 1808 kód destruction criminel, kde zakotvilo Francúzsko štruktúru dnes existujúcej prokuratúry.
Keďže viete, že Rusi sa opičili doslova po francúzskej a západoeurópskej kultúre a Petrohrad bol pupkom vtedy ruskej kultúry, aj právnej, tak Rusi odkopírovali francúzsky model prokuratúry. Tak už prestaňme, po prvé s touto hlúposťou, že jedným z dôvodov je ruský model. Je to nezmysel.
Po druhé, ja ako právnik s tridsaťosem ročnou praxou tiež som bol aj prokurátor, bol som podnikový právnik, prežil som toho veľa a viem aj na vlastnej koži posúdiť neraz veľmi krivý pohľad hospodárskych manažérov, pri všetkej úcte na právnikov, a nielen na právnikov. Vyhráte deväťdesiatdeväť sporov, jeden sa vám podarí prehrať, možno preto, aby sa odpísala pohľadávka, ale možno aj vašou chybou, lebo aj ten právnik je len človek a ste blbec.
Prokuratúra za sedem rokov existencie, posledných, viete koľko prípadov riešila, kolegovia, rezort, osemstopäťdesiattisíc, dobre počujete. To sa trapné a hlúpo vytiahnu tri, štyri, päť mediálne spolitizovaných prípadov, či médiami alebo poslancami, pretože politik a poslanec u mňa sú dve veci, a naraz za to, že tam neboli vyriešené tri, štyri prípady, ktoré u mňa, isteže v médiách bude reakcia iná, ale sú skutkovo a právne takým istým prípadom, ako každý z tých osemstopäťdesiat tisíc, tak naraz prokuratúra a generálny prokurátor je neschopný. Blbosť.
Po tretie, štátne zastupiteľstvo. Chceme iný model. Prosím vás, kto z vás vie ako funguje model štátneho zastupiteľstva v Českej republike a v Poľsku? Však Česi a Poliaci už teraz o tom veľmi kriticky diskutujú a chcú od tohto modelu odísť. Nemám teraz čas, nechcem zdržiavať tridsať minút, prečo. A majú pravdu.
Po štvrté, k tomu sa dostanem v závere, k tej fráze, ktorú bohužiaľ často aj tu použijeme ako frázu právny štát. Kolegyne, kolegovia, nebudem hovoriť mená, ale moderní sociológovia a filozofovia práva, i naši aktuálni teoretici štátu a práva, dovoľte mi, byť trošku neskromný, súhlasím s nimi a oni so mnou tvrdia, že právny štát je o čom. Má veľa pilierov, ale je hlavná podmienka právneho štátu jediná, že je to vláda zákonov. Vláda zákonov, nie vláda ľudí a nie vláda politických elít. To, čo vy tu teraz przníte, to je taký krvavý direkt do nosa morálke politickej, parlamentnej kultúre a právnemu štátu, že ja si osobne väčší predstaviť neviem. K tomu sa ešte dostanem. (Potlesk.)
Takže dôvody zmeny na generálnej prokuratúre, ktoré som vymenoval sú absolútne nezmyselné, demagogické, neodborné a hlúpe.
Prosím vás, pár viet k tajnému hlasovaniu. V ústave a ústava žiadneho štátu nie je zdrap papiera, je to najvyšší zákon štátu. Hovorí o každých personálnych voľbách, nielen parlamentných a o voľbách do zastupiteľstiev ako priamych, rovných, všeobecných, s tajným hlasovaním, prosím vás pekne. To, čo bolo povedané, tajné hlasovanie nie je výmysel historikov a filozofov Grécka a Ríma, ale tajné hlasovanie je základným pilierom slobodnej súťaže politických síl, páni a dámy. (Potlesk.) A je tragédia, že vás nepokladám za takých diletantov, ale vy to viete. Vy to viete, a o to drzejšie a arogantnejšie a trápnejšie sa to človeku počúva, keď klamete sami seba a tvrdíte opak. (Potlesk.)
Zase viete, nechcem tu operovať nejakou teóriou štátu a práva, životom. Existuje tzv. limitovaná väčšina v parlamente. Limitovaná väčšina. To je o demokracii, pretože v parlamente, v každom demokratickom, rozhoduje demokratická, ale limitovaná väčšina. Viete, že démos je ľud a kracia je vláda, ale limitovaná väčšina, nie direktívna, nie absolútna väčšina. Limitovaná väčšina znamená jedno, že o základných politických otázkach, ktoré hýbu štátom, aj právnym štátom, tá limitovaná väčšina, preto limitovaná, komunikuje s opozíciou. A minimálne funkcia generálneho prokurátora, predsedu Najvyššieho kontrolného úradu a ombudsmana má byť predebatovaná celým politickým spektrom. Inak je to diktatúra väčšiny. (Potlesk.)
A prosím vás, tajná voľba, veď už buďte frajeri. Všetci sme ľudia a každý máme svoje psychologické nuanse a momenty, všetci hľadáme cestu ľahšieho odporu, všetci sme občas, prepáčte mi za výraz, v hraničných situáciách. Ospravedlňujem sa, ale chcem to povedať, zámerne pregnantne, pokakaní, a preto tajná voľba, pretože je to ochrana voleného i voliča. A takisto to všetci veľmi dobre viete. (Potlesk.) Tá miera nezávislosti pri verejných voľbách. Načo o tom diskutovať. Je to smiešne. Je to trapné a je to smiešne. Tajná voľba opakujem, prepáčte, že to opakujem, základný pilier slobodnej voľby a slobodnej súťaže politických síl.
Prosím vás, dovoľte mi, ešte pár slov k takej fráze, v úvodzovkách fráze ako je právny štát. Prepánaboha, veď sme na Slovensku alebo v Kocúrkove. Je rok 2011, sme členovia Európskej únie, sme členovia Schengenu, sme členovia OECD, sme štátom, ktorý nie je vytrhnutý z kontextu zo severného Čadu, pri všetkej úcte alebo z kmeňa Masajov niekde v Keni, ale aj tí majú svoje pravidlá, ktoré dodržiavajú a my debatujeme v roku 2011 o tejto trápnosti. Už je trapné, že vôbec o nej debatujeme, že musíme na tomto strácať čas a nervy.
Prečo? Jeden fakt, drobný, 8. septembra vlani bola v Národnej rade prerokovávaná správa o činnosti generálnej prokuratúry. Viete, koľko nás bolo tu, stoštyridsaťdva. Fajn, dobre, slušný počet. A viete koľkí boli za správu o činnosti generálnej prokuratúry, sto tridsiati ôsmi. Sto tridsiati ôsmi. (Potlesk.) A dnes, za dva mesiace neostáva na generálnej prokuratúre, zámerne hovorím na generálnom prokurátorovi, lebo nie je to ani zďaleka o osobe alebo len o osobe, ani suchá nitka. Tak počúvali ste vtedy alebo ste mali hlavu niekde inde? Asi inde.
Z hľadiska argumentov, prečo zmena, prečo generálny prokurátor. Viete, mne ako právnikovi, keď počúvam tie nezmysly, sa mi nožík otvára vo vrecku, keď hovoríme právny štát a nefunkčný a budujeme právny štát, prosím vás pekne. Veď v trestnom konaní, nehovorím to prvý, ale musím to tu zopakovať, keď tú možnosť mám. Je to reťaz, je to reťaz polície, prokuratúry, súdov, znalcov, advokátov, všetkých zástupcov profesných komôr, ktorí do trestného konania zasahujú. Či za to môže jeden Trnka? Veď nebuďme smiešni. V civilnom konaní, občianskoprávnom konaní, prokurátor do konania prakticky vôbec nezasahuje, okrem výnimiek.
Z hľadiska tých tzv. argumentov ešte pár viet. Viete, keď počul som aj pani premiérku, že treba nový vietor, treba otvoriť okná, treba prievan, treba zmenu, ani jeden racionálny, profesionálny argument nezaznel. Súboj s organizovaným zločinom, špičkový a ja ako človek, ktorý som bol tiež 26 rokov vo vedúcich funkciách a bez pozadia viem, čo je vedúca funkcia. Iste neporovnateľná s funkciou generálneho prokurátora. Ale je to strašne ťažká zložitá funkcia. Ja som presvedčený, inak by som nebol Dr. Trnku navrhoval, že je špička. Právnická i manažérska. A keď niekomu vytýkate, opakujem z 850 tisíc prípadov tri, štyri, subjektívne, bez znalostí skutkového a právneho stavu, veď tam boli táraniny, to sa mohlo skončiť a to mohlo byť tak, nikto o tom nevie detaily, ale každý je právnik. Trápne, prosím vás. Trápne.
Na záver možno len jednu poznámku. Viete, ten, kto bude zvolený verejnou voľbou za generálneho prokurátora a je jedno, či to bude Čentéš, Trnka alebo Dr. Mrkvička, kandidát vied, tak ja ho ľutujem dopredu. Pretože ja som sa neraz pýtal, čo tá politická garnitúra pre kristove rany chce od tohto človeka, a čo ten bude musieť všetko splácať, keď bude takto zvolený. (Potlesk.) Tým svetielkom v tuneli v tomto procese jedno u mňa, že keď si pozriete históriu rôznych etáp štátov a vývoja, tak našťastie veľmi často sa vazali a sluhovia obrátili potom proti svojím pánom.
Ja som presvedčený, že to bude takto a dopredu, úprimne vás ľutujem, pretože, ak predstavíte tento pamflet, vyslovene samozrejme účelovo, aj to, že teraz znásilňujete všetky personálne voľby na voľbu verejnú, aby to teda trošku vypadalo, veď ste smiešni. Smiešni a opakujem tragédia v tom je to, že chýba tu aj trošku ľudskej, beťárskej cti, trošku frajeriny. Veď viete o čo vám ide a už to nechcem opakovať, len o to, že sa neviete dohodnúť a znásilníte celý principiálny právny predpis a naivne si myslíte, že verejnosť a laická a dav nie je múdry. Pozor dav nie je hlúby, občan nie je hlúpy. Ak si naivne myslíte, že keď teraz urobíte zo všetkých volieb verejné, tak to bude všetko forma, super zachované, elegantné. Ešte väčší trapas. Toto je hodné toho, aby ste zabudli na slovo kultúra, kolegyne, kolegovia. V akomkoľvek spojení. Či kultúra parlamentná, či kultúra komunikačná, či kultúra právna a je mi to hrozne ľúto, že som v parlamente v tomto období. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2011 o 16:32 hod.

Dr. h. c. prof. JUDr. CSc.

Mojmír Mamojka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:44

Stanislav Fořt
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mamojka, ja by som sa vás chcel za občanov Slovenskej republiky, ktorí nás všetkých zvolili do pozície poslancov Národnej rady, spýtať, ako ste boli za uplynulých 7 rokov spokojný s tým, ako generálna prokuratúra plnila svoju úlohu ochrancu verejného záujmu. Ja sa vás spýtam, koľko prípadov podozrení, z korupcie, sprenevery, krádeže na najvyšších úrovniach v tomto štáte dotiahla generálna prokuratúra, tak za modrej ako aj červenej vlády, aspoň do podania obžaloby. Nerobím si ilúzie do odsudzujúceho, že by niektorý z týchto prípadov skončil aj formou odsudzujúceho rozsudku. Koľko bolo z tých 850 tisíc prípadov, ktoré ste tuná odcitovali zo štatistiky generálnej prokuratúry dotiahnutých aspoň do podoby podania obžaloby alebo dohody o vine a treste. Tak poprosím o doplnenie tejto štatistiky. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:44 hod.

Ing. Mgr.

Stanislav Fořt

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Štefan Kužma
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja sa Vás chcem pán kolega spýtať, či ste náhodou neboli členom Komunistickej strany za socializmu. (Smiech.) (Reakcie z pléna.) Poviem prečo. (Reakcie z pléna.) Mali ste tu veľké reči o morálke. Bola tu organizácia, ktorá mučila a vraždila ľudí. Mučila a vraždila ľudí. (Reakcie z pléna.) Neviem si spomenúť, že by ste sa boli ... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:45 hod.

Ing.

Štefan Kužma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Štefan Kužma
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
... že by ste voči tejto organizácii takto vystúpili a takto ju pranierovali. Možno, že ste ju každý mesiac finančne podporovali. (Reakcie z pléna.)
Ja viem, že dnes povedia ľudia, ja nemám nič s mafiou, ja jej len platím peniaze, ja keď potrebujem jej prospech na schôdzach vystupujem, však ja som nič. (Reakcie z pléna.) A vtedy sa vraždilo a mučilo a vešali sa nevinní ľudia a robila to prokuratúra. Kde bol? Áno. Pán prokurátor Urválek a ďalšie mená. Vedome posielali na trest smrti ľudí. (Reakcie z pléna.) Kde ste boli, keď máte také plné reči morálky? (Reakcie z pléna.) Aj v sedemdesiatych, osemdesiatych rokoch sa posielali nevinní ľudia do väzenia. Kde ste boli? (Ruch v sále.) Prečo ste sa vtedy neozvali? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:45 hod.

Ing.

Štefan Kužma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Štefan Kužma
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
a by som si nedovolil, nedovolil súdiť, ako si dovolíte vy. Predpokladám, že ste absolútne boli bez viny, že ste určite neboli v organizácii, o ktorej ste tu pred chvíľou hovorili, že jak komunisti dali hlasovať. Iste ste neboli jeden z nich, keď tuná pán Číž hovoril o komunistoch, čo robili.
Čiže, poprosím tých ľudí, ktorí sa podieľali na jedných z najväčších zverstiev komunizmu tým, že podporovali túto organizáciu, či finančne, či osobne, či vystupovaním, či členstvom (Ruch v sále.) (Reakcie z pléna.) (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:45 hod.

Ing.

Štefan Kužma

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Mojmír Mamojka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Neviem, rozmýšľal som chvíľu, či vôbec na toto treba reagovať, ale patrí sa.
Pán kolega, na tú vašu prvú poznámku, koľko z tých 850 tisíc zhruba samozrejme prípadov bolo doriešených. No, ja vám v dobrom úmysle odpoviem rovnako. Zrejme 849 900. Treba si prečítať správu o činnosti generálnej prokuratúry a neviem, či ste bol niekedy v Leopoldove alebo v Ilave a vyšiel ste, ako hosť nejaký alebo na poslaneckom prieskume a vyšiel ste odtiaľ so zimomriavkami na chrbte, keď vidíte atmosféru väznice, a keď tam je Černák a keď tam sú iní a dostanete ich tam a nebojíte sa ich tam dostať, tak ste dosť veľký frajer. A ja som nikdy nepovedal, ani nemám tie super detailné informácie, všetko vyriešili. Vy poznáte takého, kto je bez viny? No zdvihnite kameň vy. Ale vo väzbe, na to obrovské kvantum a nápor činnosti a roboty na prokuratúre, demagogicky vytrhať štyri, päť prípadov, akýkoľvek z kontextu je smiešne. Neviem, či poznáte trošku ich činnosť, ale, no dobre.
Pán kolega, na vás neviem, či mám reagovať. Ja som sa narodil v roku 1950. V päťdesiatych rokoch som mal 5, 6, 7, 8 rokov a môžem vám zodpovedne povedať, že sa môžem absolútne hrdo pozrieť za seba. Za to, ako som robil, ako som žil a vám sa už vonkoncom spovedať nemusím. Ale môžem sa hrdo pozrieť na svoju robotu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2011 o 16:48 hod.

Dr. h. c. prof. JUDr. CSc.

Mojmír Mamojka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 16:49

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, ľahko sa mi vystúpi teraz, máme 10 minút, keďže po dvoch právnikoch, ktorí naozaj rozobrali problém dostatočne, ako keby sme si to pripravovali spolu, takže budem sa snažiť povedať to, čo som nepovedal alebo teda, čo tu nepovedali kolegovia. By som chcel poľutovať tuná kolegyňu, ktorá je právnička, advokátka, že tu musí sedieť a počúvať toto, lebo na jej mieste by som odtiaľto utekal. A páni, ktorí teraz faktickou poznámkou prispeli, tak myslím si, že dali jasne najavo to, čo už pán Kužma napríklad povedal včera a na našu adresu, keď sme ich citáty tuná vyvesili, tak nám tu nadával do boľševikov. Ale zmena volebného poriadku alebo rokovacieho poriadku je boľševizácia parlamentu s najhoršími a najhrubšími stalinistickými praktikami (Potlesk.) A najlepšie na tom je, že za tým stoja poslanci a strany, ktoré si hovoria, že sú demokratické a pravicové. Pán Kužma, vám to nevadí? Vy kľudne môžete ešte tuná aj po tom včerajšku takto, takto osočovať kolegov, ktorí majú za sebou kopec právnych prípadov, kopec študentov, ktorých dostali do praxe? Že sa nehanbíte. A vy, právnici, ktorí ste na tejto ľavej strane, ale pravej strane politického spektra, že ste ochotní takto slúžiť.
Nerobil som si, nerobil som si veľké ilúzie o poslancoch OKS, ani o strane OKS, ale ich, aká taká principiálnosť skončila pri voľbe generálneho prokurátora. Pri kandidátovi generálneho prokurátora, ktorým prvá bola pani Miššíková. Pamätáte si, čo ste tu robili predsedovi Najvyššieho súdu Harabinovi, keď ste mu vyčítali, že ešte sú nejakí sudcovia, ktorí súdili aj za socializmu, že sú to komunistickí sudcovia? A vy ste kľudne presadzovali kandidátku na post generálnej prokurátorky, ktorá bola v čase najväčšieho socializmu na generálnej prokuratúre. To vám nevadilo, lebo ste sa dohodli na koaličnej zmluve, na koaličnej rade. Navrhujem kľudne, aby všetky rokovania prebiehali na koaličnej rade, aby aj generálny prokurátor bol zvolený na koaličnej rade a ešte by som navrhol, kľudne navrhovatelia môžu zapracovať zmenu a my určite sa k nej pridáme, aby sa generálny prokurátor volil tak, ako je na 7 rokov, aby to bol rotujúci generálny prokurátor. Každý rok by mohol byť za jednu politickú stranu. Začali by sme napríklad SDKÚ, druhý rok by bol KDH, tretí rok SaS, potom by bol MOST, potom Obyčajní ľudia, OKS a nakoniec pán Ďurkovský trebárs. Keby to pánovi Ďurkovskému vyhovovalo skôr, že by mal nejaké problémy skôr, tak by si to mohli vymeniť trebárs v druhom roku. (Smiech.) (Potlesk.)
Lebo toto presne robíte dnes. Je vám jedno, je vám jedno, či sa budete musieť za to hanbiť niekedy, alebo či sa vám vysmejú vaši kolegovia, lebo toto ste sľúbili, toto ste sľúbili vašej premiérke. Povyhrážala sa vám a idete ďalej.
Nebudem čítať to, čo je v štátovede, ako je charakterizovaná tajná voľba. Mnohí ste sa vyjadrovali po novembri ´89 aj v televízii, v archíve Slovenskej televízie to nájdete, čo je tajná voľba. Je to výdobytok Nežnej revolúcie. Páni z OKS, nenájdeme tam aj vás? Dnes už si nájdete ospravedlnenie, prečo to tak nie je a prečo kľudne sa vzdáte tohto vášho výdobytku. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

3.2.2011 o 16:49 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video