16. schôdza

22.3.2011 - 6.4.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

6.4.2011 o 15:39 hod.

Ing.

Viktor Stromček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:27

Viktor Stromček

Vystúpenie 15:31

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Niekoľko viet. Už ste počuli a určite viete, že nárast čistého zisku bankového sektora v roku 2010 oproti roku 2009 je skoro 105 %. Chcem vás len informovať o tom, o čom ste sa asi možno aj mohli dočítať v médiách. A to je tzv. repatriácia dividend. Tri banky vám spomeniem. Tatra banka zaplatí svojej matke tento rok 75 mil. eur, Všeobecná úverová banka to má v sume 60 mil. eur, Slovenská sporiteľňa to má 54 mil. alebo 56 mil. eur. Zhodou okolností je to suma okolo 180 mil. eur, taká suma, ktorú navrhujeme vybrať v tomto odvode. No ale tieto dividendy skončia v Miláne a vo Viedni. A v prípade Viedne a rakúskych bánk keďže pravicový vicekancelár a minister financií Josef Pröll zaviedol od tohto roka takýto istý typ dane, tak časť týchto dividend skončí v rakúskom štátnom rozpočte. Aj to je jeden z argumentov, ktorý chceme uviesť na podporu tohto zákona. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

6.4.2011 o 15:31 hod.

Ing.

Peter Kažimír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:32

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, milé dámy a milí páni, chcem z tohto miesta povedať, že som všetkými desiatimi za zavedenie bankovej dane. Na druhej strane poslanci strany SMER tento návrh dávali už niekedy v decembri. A vtedy som vás verejne vyzval, aby ste zabezpečili alebo pozmenili ten návrh tak, aby sa nedotkol ľudí, lebo tak ako ste to navrhli v decembri, jednoznačne banky by tým následne zvýšené svoje daňové zaťaženie premietli na ľudí, to znamená, zvýšili by poplatky, zvýšili by si marže z úverov. Čiže to, čo by sme naoko vybrali a boli by sme za dobrých pred ľuďmi na bankovej dani, následne by zaplatili v podstate všetci občania Slovenskej republiky, ktorí majú bankové účty alebo si berú z bánk úvery alebo pôžičky. Ešte raz opakujem, vlastne v decembri keď ste podávali tento návrh viac-menej totožný, som vás vyzval, aj vtedy som vám hovoril, že by som ten návrh podporil, keby ste ho zmenili tak, aby sa zavedenie bankovej dane nedotklo ľudí. Dnes predkladáte v podstate to isté bez opatrenia, ktoré by zabezpečilo, aby sa váš návrh nedotkol ľudí, to znamená, aby vybratie bankovej dane od bánk de facto nezaplatili obyčajní ľudia, jednoducho klienti bánk, ktorí tam majú účty alebo majú odtiaľ úvery. Vzhľadom na to je to znova paškvil a nemôžem váš návrh podporiť, hoci za zavedenie bankovej dane jednoznačne som. Ďakujem za pochopenie.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.4.2011 o 15:32 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Jozef Burian
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Hlásil som sa s faktickou ešte na pána predrečníka Kažimíra, bohužiaľ, nebolo mi umožnené reagovať. Faktom je, že mi je veľmi, by som povedal, ľúto, veľmi teda paradoxne a pozerám na to, že asi to vyzerá ako nielen Lesk a bieda kurtizán, ale aj ako lesk a bieda ekonómov v koalícii, lebo za koalíciu k týmto zákonom vystupuje jediný pán Matovič. A zase so zdesením musím konštatovať, že neviem si predstaviť, a moja otázka je namieste, či bude za zavedenie bankovej dane vo výške 40 mil. eur alebo vo výške 180 mil., lebo to už je len technika, či sa to premietne do poplatkovej časti bánk, lebo aj jedno, aj druhé podľa ekonomickej teórie, ktorú tu predviedol pán Matovič, jednoducho aj jedna aj druhá čiastka, sa prevedie do poplatkov alebo poplatkovej časti sporiteľov alebo tých, ktorí sú klientmi bánk. Takže nerozumiem tomu, že chce podporiť 40 mil., ale nepodporí niečo, čo by prinieslo do štátneho rozpočtu viac peňazí.
Ešte malá poznámka. Ak štát zavedie túto daň, a jednoducho v predchádzajúcom období k tomuto zákonu veľmi vystupoval vehementne zástanca, ochranca bánk pán poslanec Kollár, moja otázka je na mieste, vtedy kritizoval to, že návrh z dielne strany SMER smeruje do štátneho rozpočtu, teda príjmy z odvodu bánk alebo z dodatočného zodvodovania bánk by mali smerovať do štátneho rozpočtu a mali by ísť na zníženie dane z pridanej hodnoty, nový návrh pod gesciou ministra Mikloša tiež predpokladá príjem do štátneho rozpočtu, ja očakávam, že o tento príjem sa zníži schodok verejných financií a že nebude 4,9 %, ale že sa zníži o pomernú časť, ktorá sa vyberie od bánk. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 15:34 hod.

Ing.

Jozef Burian

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:36

Branislav Ondruš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega, problém, ktorý vyplýva z vášho vystúpenia, je v tom, že vy ste presne, tak ako ste to spomenuli, tak ako teraz vystupovali aj v decembri, keď sme navrhovali zaviesť bankovú daň. Ani vtedy to neprešlo a pozrite sa, čo sa stalo. Podľa oficiálnych výkazov za prvé dva mesiace tohto roka niektoré banky zvýšili poplatky na niektorých službách až o 20 %, pri niektorých to bolo až o vyše 20 %. Takže napriek tomu, že my sme bankovú daň nezaviedli, poplatky v bankách rastú naďalej. A neurobili ste nič proti tomu, aby ste ochránili občanov pred rastúcimi poplatkami v bankách, ktoré si banky zvyšujú bez ohľadu na to, či my ich obrovské zisky, o ktorých hovoril pán poslanec Kažimír, zdaňujeme alebo nezdaňujeme.
A ak skutočne máte predstavu, akým spôsobom by sme to mohli vyriešiť, alebo ak skutočne ste ochotní spolupracovať s nami na tom, aby sme zaviedli bankovú daň a zároveň dali do zákona nejaké opatrenia na to, aby banky nemohli preniesť výdavky na túto bankovú daň na svojich klientov, tak ja vás pred všetkými vyzývam, aby ste podporili náš návrh zákona, aby ste spoločne s nami ho posunuli do druhého čítania. A ako dobre viete, potom máme mesiac čas na to, aby sme vo výboroch alebo aj tu priamo v pléne podali pozmeňujúci návrh. My sme už spoločne podávali jeden pozmeňujúci návrh, sme pripravení opäť s vami podať spoločne pozmeňujúci návrh, ktorým zariadime, aby banková daň bola a aby ľudia boli ochránení, ak takýto systém dokážeme spoločne vymyslieť. Takže chcem vás len upozorniť, že ak máte skutočne záujem zaviesť bankovú daň, máte možnosť to urobiť tak, že posuniete tento zákon do druhého čítania aj vaším hlasom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 15:36 hod.

Mgr.

Branislav Ondruš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:38

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Chcel by som teda reagovať v tom duchu, že skúsim zopakovať, v decembri bola táto istá situácia. Predkladali ste ten návrh, ja som vás vtedy prosil, hovoril som vám, podporím to, len vymyslite spôsob, aby ľudia na to nedoplatili, aby na tento dobrý krok, zavedenie bankovej dane, ľudia nedoplatili. Vychádzam z toho, že keďže ste to za 3 či 4 mesiace neurobili a znova ste predložili viac-menej to isté, že vám v skutočnosti nejde o zavedenie bankovej dane, lebo ste vedeli, že ak by ste túto podmienku splnili, tak potom by sme za to hlasovali. A preto mi to naozaj nepripadá úprimné a radšej dám priestor koalícii, nech spoločne vymyslíme v koalícii to riešenie, ale také, aby ľudia naň nedoplatili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.4.2011 o 15:38 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 15:39

Ján Počiatek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Je to naozaj vtipné počúvať, že my sme niečo neopravili. Všetci poslanci vrátane vás, pán Matovič, máte absolútnu legislatívnu voľnosť. Nikto tu nepodal žiadny pozmeňujúci návrh, čo je úplne najtriviálnejšia vec. Vy dnes dokážete cez pozmeňujúce návrhy zmeniť celý zákon, nieže nejakú maličkosť v zákone. Boli sme tu svedkami, čo tu čítali vaši kolegovia na niekoľko pokusov. Naozaj boli to hodinové pozmeňujúce návrhy, ktoré boli v princípe novými novelami zákonov. Takže vyhovárate sa na to, že my sme niečo nezmenili, že toto je naše videnie sveta. A boli by sme aj ochotní o tom diskutovať, ale vy ste už tak arogantní, že nikto s vami o tom nediskutuje. A preto som veľmi zvedavý, ako sa budete všetci vy tu tváriť, keď tu budete takýto istý zákon prijímať o niekoľko mesiacov, aký budete hrdina potom, či tam je niečo, čo teda má alebo nemá chrániť spotrebiteľa. Ja som vám tu jasne dokázal, že celá vaša ochrana spotrebiteľa na finančnom trhu, to je len prázdne gesto. Veci, ktoré už boli pripravené a rozpracované, ste zmietli zo stola. A nepokračovali ste v nich, neviem, z dôvodov mne pochopiteľných, pretože zjavne banky sú pre vás dôležitejšie. Čiže všetci poslanci, ako tu sedíte, mali ste úplnú legislatívnu voľnosť vstúpiť aj do tohto zákona pozmeňujúcimi návrhmi. A keby boli vylepšujúce, určite my by sme ich akceptovali. Takže to je na margo toho.
A čo je druhé, druhá vec, čo ma zaujala, je, že nie je žiadna kritika. To už začínam cítiť, že už viete, že raz takúto bankovú daň budete zavádzať aj vy, tak radšej teraz už veľmi opatrne kritizujete. A vy už to vlastne musíte vedieť, pretože už je to napísané v rozpočte, lebo keď niekto bude sa moc krútiť, ako som už hovoril, vy ste kreatívni len na príjmovej strane, na výdavkovej nie, čiže keby vypadlo tých 40 mil., ktoré už v rozpočte alebo vo východiskách v rozpočte sú napočítané, museli by sa vziať, samozrejme, odniekiaľ zinakadiaľ. A to už bude niektorú z týchto strán, ktorú tu reprezentujete, veľmi bolieť na tej výdavkovej strane.
Čiže už len na záver. A ešte raz to zopakujem, ak teraz nepodporíte tento návrh zákona, hneď teraz, počas tohto hlasovania, ktoré príde o chvíľku, tak všetky vaše reči o tom, že vám ide o ľudí, sú absolútne prázdne reči, doslova „drísty“. (Potlesk.) A znamená to... (Búrlivý potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

6.4.2011 o 15:39 hod.

Ing.

Ján Počiatek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:39

Ján Počiatek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čiže len to zopakujem, ak nepodporíte tento zákon teraz, tak to už ani nie sú reči, ale „drísty“ o tom, že vám ide o ľudí, pričom v skutočnosti vám ide o niečo iné. A to je o tom, čo som tu tiež jasne vyčíslil, že banky majú naozaj privilegované postavenie. A je oveľa jednoduchšie preniesť tú záťaž na ľudí. A to je presne to, čo sa stalo, nie reforma výdavkovej strany, ale reforma príjmovej strany. Všetku konsolidačnú záťaž ste preniesli na ľudí. Zaplatia to ľudia. Ďakujem.
Skryt prepis

6.4.2011 o 15:39 hod.

Ing.

Ján Počiatek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:39

Viktor Stromček
 

6.4.2011 o 15:39 hod.

Ing.

Viktor Stromček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

15:39

Viktor Stromček
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Odporúčam, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla podľa § 73 ods. 3 písm. c) rokovacieho poriadku na tom, že prerokuje tento návrh v druhom čítaní.
Skryt prepis

6.4.2011 o 15:39 hod.

Ing.

Viktor Stromček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video