18. schôdza

17.5.2011 - 2.6.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:40 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:29

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážená pani kolegyňa, dovolím si vás spýtať sa, ako to, čo ste predložili, súvisí s vládnym návrhom zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia? Buďte tak dobrá, odpovedzte mi. Ale nech je vaša odpoveď akákoľvek, aj vaše vystúpenie ukazuje, aké je nezmyselné spájať a otvárať viac zákonov v jednom. Pretože všetky, aj vami navrhované riešenia, aj predtým, ktoré boli, o ktorých hovorila pani poslankyňa Blahová, si zaslúžia, sú tak vážne a dôležité, že si zaslúžia naozaj samostatné prerokovanie v tomto parlamente a širokú diskusiu odborníkov. Ja vôbec nemám výhrady k obsahu toho, čo ste navrhli, ale k forme, ktorú ste zvolili. Je to neúcta k tým, ktorým vy vlastne svojimi pozmeňujúcimi návrhmi chcete nejakým spôsobom polepšiť. Ale oni sa mnohokrát o tom ani nedozvedia, pretože naštudovať taký zákon, ktorý bude mať toľko rôznych príloh a pozmeňovacích návrhov, bude problém aj pre odborníkov. A videl som to aj na rokovaní výboru, že tam mali problém vysvetliť aj odborníci niektoré veci, lebo jednoducho ani nevedeli o tom, že také niečo tam je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:29 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:29

Andrej Kolesík
 

26.5.2011 o 17:29 hod.

Mgr.

Andrej Kolesík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:31

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán kolega, ako už aj váš alebo nás všetkých predrečník povedal, že touto novelou je otvorených niekoľko ďalších zákonov, je ním aj zákon č. 305. A preto je tu možnosť, pokiaľ je to možné, zefektívniť niektoré veci, tak aj ja som do tohto dala pozmeňovací návrh. Myslím si, že je dobrý, myslím si, že pomôže, zefektívni prácu kolíznych opatrovníkov. Neviem, čo k tomu viac ďalej povedať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:31 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:32

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, zákon 447/2008 je dielom predchádzajúceho kabinetu. Jeho úlohou bolo dať dokopy všetky sociálne príspevky tak, že nastaviť akoby nový systém. To bola veľmi dobrá myšlienka. Ide o to, že vždy, keď sa vytvorí niečo nové, tak potrebuje určitý čas na čistenie, ladenie a neviem, čo všetko, a to sa proste práve deje.
Novela, ktorá je predkladaná, zahŕňa veľa dobrých bodov, ktoré tento systém naozaj čistia. Vieme, ako prebiehal celý výbor, na ktorom sme sa, teda tí, čo sme sa zúčastnili, vieme, povedalo sa tam veľa na adresu všetkých skupín, ale dôležité je, že následne potom výbor, sme prejavili viacerí veľkú snahu riešiť problémy, ktoré sme tam počuli a ktoré sa naozaj zdali pálčivé. Využili sme dosť veľa času na rokovania, snažili sme sa naozaj pristúpiť ku všetkým požiadavkám zodpovedne. Avšak veľa z týchto pripomienok bolo finančne príliš náročných, ako napr. zrušenie ochrany príjmu. Štátnu pokladnicu by to stálo okolo 15 mil. navýšenie sumy pre opatrovateľov. Už len tá samotná skupina opatrovateľov zahŕňa okolo päťdesiatšesťtisíc ľudí, čo je nemalé číslo a rozdiel by predstavoval okolo 153 mil.. Rovnako navýšenie sumy na, alebo hodinovej sadzby pre osobnú asistenciu a rozšírenie cieľovej skupiny by stálo 15 mil. navyše. Takže vlastne summa summarum suma všetkých opatrení, ktoré požadovali jednotlivé združenia a zoskupenia, by vyšli kapitolu ministerstva okolo pol miliardy.
Ale keďže sme sa snažili ozaj prísť aj na, alebo prisľúbili sme, že sa pokúsime vylepšiť veci, ktoré nebudú mať dopad na rozpočet, rozhodli sme sa predložiť vám pozmeňujúci návrh, ktorý rieši vlastne otázku sluchovo postihnutým osobám, kde sa snažíme vyhovieť úpravou osobnej asistencie, ktorá bude rozšírená o možnosť poberať osobnú asistenciu i na bežné sprostredkovanie komunikácie. A teda nielen na tlmočenie, lebo tá podmienka tlmočenia nie je tou hlavnou podmienkou na poberanie osobnej asistencie. To znamená, že po schválení tohto pozmeňováku budú môcť existovať paralelne akoby už zabehnutí asistenti, ktorí sú zžití so sluchovo postihnutým človekom a ich komunikácia už prebieha.A to znamená, že nebudú mať povinnosť absolvovať školenie, kurz, čo im teda prekážalo, niektorým, ale na druhej strane sama si myslím, že týmto sa istým spôsobom aj diskvalifikujú v nejakom, v nejakej ďalšej spolupráci s ich inštitúciami, keďže neprejavujú záujem o to dovzdelanie.
Otvára sa tým téma aj samotného tlmočníctva, ktorú sama nepokladám za uzavretú, a bola by som veľmi rada, keby sa to nejak postupne začalo riešiť. Nie som zástanca toho, aby ozaj odborné tlmočenie zostalo medzi požiadavkami osobnej asistencie ako také. Proste, nech je naozaj tam, kde patrí, to znamená do tlmočníckej služby. Ale to je naozaj otázka do budúcna.
Druhý bod pozmeňováku sa týka zrýchlenia procesu zjednotenia označovania vozidiel pre ťažko zdravotne postihnutých, pričom dnes existuje stav, kedy súbežne existuje dvojité alebo dvojaké označovanie vozidiel. Takže to sa snažíme napraviť skrátením tej prechodnej lehoty.
Dovoľte mi teda, aby som prečítala na záver návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Eriky Jurinovej a Moniky Gibalovej na zmenu a doplnenie vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, v znení zákona č. 551/2010 Z. z. a ktorým sa mení a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 282.
K čl. I, prvý bod: "V 26. bode § 22 ods. 5 sa slová "v bode 13.6.a" nahrádzajú slovami "v bode 13.6., v bode 13.7.a"."
Druhý bod. Za 89. bod sa vkladá nový 90. bod, ktorý znie:
"90. V § 65 ods. 11 a 12 sa slová "do 31. decembra 2013" nahrádzajú slovami do "31. decembra 2012".".
V tejto súvislosti sa vykoná prečíslovanie novelizačných bodov.
Tretí bod. Za 94. bod sa vkladá nový 95. bod, ktorý znie:
" 95. V prílohe č. 4 sa za bod 13.6. vkladá nový bod 13.7., ktorý znie:
" 13.7. Sprostredkovanie komunikácie pre sluchovo postihnuté osoby a pre hluchoslepé osoby, čiarka." Doterajší bod 13.7 sa označuje ako bod 13.8. "." V tejto súvislosti sa vykoná prečíslovanie novelizačných bodov.
Odôvodnenie: K bodu 1 - pri peňažnom príspevku na osobnú asistenciu sa navrhuje rozšíriť okruh činností, pri ktorých môžu rodinní príslušníci vykonávať osobnú asistenciu svojmu zdravotne ťažko postihnutému príbuznému aj o činnosť uvedenú v bode 3 tohto návrhu, ktorou je sprostredkovanie komunikácie pre sluchovo postihnuté osoby a pre hluchoslepé osoby. K bodu 2 - ide o úpravu urýchľujúcu proces zjednocovania označovania vozidiel prepravujúceho ťažko zdravotne postihnutú osobu alebo ťažko pohybovo postihnutú osobu odkázanú na individuálnu prepravu, tak aby sa od 31.12. 2012 používalo jednotné označenie motorových vozidiel. Zároveň sa v porovnaní s doterajšou úpravou skracuje doba z 31. 12. 2013 na 31.12. 2012, v ktorej príslušný orgán na základe žiadosti fyzickej osoby, ktorej v minulosti bolo vydané osobitné označenie vozidla, vyhotoví bezplatne parkovací preukaz, t. j. vymení osobitné označenie vozidla za parkovací preukaz bez vydávania rozhodnutia, prehodnocovania miery funkčnej poruchy a bez prehodnocovania odkázanosti na individuálnu prepravu.
K bodu 3 - navrhuje sa rozšíriť zoznam činností na účely určenia rozsahu potrebnej osobnej asistencie o činnosť pri dorozumievaní, ktorou je sprostredkovanie komunikácie pre sluchovo postihnuté osoby a pre hluchoslepé osoby. Fyzické osoby, ktoré majú sluchové postihnutie alebo kombináciu sluchového a zrakového postihnutia, potrebujú pomoc pri komunikácii v každodennom živote. Pri úkonoch tlmočenia v úradnom styku, napr. u lekára, v banke, vybavovanie na úradoch, tlmočenie v rámci prednášok na vysokej škole, sa však naďalej vyžaduje, aby osobný asistent preukázal odbornú spôsobilosť vo forme tlmočenia, ktorými sú tlmočenie v posunkovej reči, artikulačné tlmočenie a taktilné tlmočenie.
To bol celý pozmeňovák. Rada by som vás poprosila o jeho podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.5.2011 o 17:32 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, ja by som nadviazala na pani poslankyňu, aj na pána poslanca, teda zareagovala na pána poslanca Ondruša, ktorí obidvaja hovorili o tom, že táto téma tlmočníckych služieb pre nepočujúcich je naozaj komplexnejšia a nedá sa vyriešiť len jedným takýmto zásahom alebo jednou úpravou v legislatíve. Ako iste vieme, je to jedna z našich priorít. Alebo je to súčasťou programového vyhlásenia vlády, aby naozaj sme urobili tlmočnícku službu dostupnou. Podľa môjho názoru je v poriadku, keď asistenti nebudú musieť mať certifikát na sprostredkovanie komunikácie pre nepočujúce osoby, zároveň je však nenormálne, že tým, že poberajú asistentskú službu, nebudú môcť využívať služby tlmočníka. Čiže toto je jedna z tých vecí, ktoré verím, tak ako bolo povedané pani poslankyňou, že v krátkej budúcnosti sa k tomu dostaneme a napravíme to. A takisto, že presnejšie zadefinujeme alebo nastavíme financovanie rôznych druhov tlmočenia, totižto v tom tiež je dosť veľký chaos. Takže podporujem tieto snahy naozaj na zabezpečenie tých potrieb, ktoré sa nedostávajú osobám s takýmto druhom zdravotného postihnutia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:40 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Dušan Čaplovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja som už v tej Národnej rade tiež dosť dlho a budem hovoriť k procedurálnym otázkam, pretože tie ma veľmi trápia, keď z jedného poslaneckého klubu, z ktorého pochádza pán minister, sa predkladajú na rokovaní Národnej rady v druhom čítaní, mnoho a ďalších a ďalších pozmeňovacích návrhov. Ja nemám nič proti poslaneckej iniciatíve, tá im patrí. Ale aká je komunikácia medzi ministrom, ktorý predkladal novelu a aká je komunikácia medzi jeho vlastným poslaneckým klubom? Toto mi tu chýba, pretože zrejme nepracuje ani Rada vlády pre zdravotne postihnutých, nepracujú tuná konkrétne komunikačné kanály. Ja nemám nič proti tomu, keď sa niektoré veci doťahujú. Ale predovšetkým, prečo to nejde na vládu a súčasne do legislatívnej rady vlády a, samozrejme, na medzirezortné pripomienkové konanie množstvo tých návrhov, ktoré tu odzneli, ktoré môžu byť aj dobré a ktoré by sa takýmto spôsobom dostali do návrhu, ktorý bude prekladať pán minister? Mám problém, s týmto, a neviem to pochopiť, či si poslanci robíte z nás poslancov ďalších tuná srandu, pretože to treba naozaj kvalitne pripraviť, aby sa to navzájom nebilo, legislatívne, aby neboli vytvárané nové a nové problémy, ktoré bude potrebné meniť v ďalšej novele zákona.
Ďakujem vám veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:42 hod.

doc. PhDr. DrSc.

Dušan Čaplovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:43

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážená pani kolegyňa, aj na vašu adresu plne platí to, čo som hovoril na adresu pani kolegyne Blahovej. Oceňujem síce vašu snahu vysvetliť nevysvetliteľné, ale, ak by ste naozaj to chceli vyčistiť a doladiť, tak som skôr očakával, žeby ste neotváraliďalšie zákony, poprípade, žeby ste svojim kolegom boli povedali, že chceme to čistiť a ladiť, tak nepredkladajte pozmeňujúce návrhy, ktoré sú nad rámec predloženého vládneho návrhu zákona. Lebo on je nad rámec. A takmer všetky ďalšie.
Druhá poznámka, povedal som to aj na výbore a hovorím to často. Šetriť naozaj treba mnohokrát, ale šetriť na ľuďoch, ktorí už teraz majú ťažké životné položenie, veľmi ťažko prežívajú, šetriť ešte aj na nich, sa mi zdá - a použijem taký mierny výraz - nie vhodné. Ja som to už povedal, myslím pred pár dňami, že ak tvrdíte, že my sme nič nedokázali, vytvorte vy také prostredie, aby tých peňazí bolo dosť, aby sme mohli týmto ľuďom zlepšiť ich životné prostredie a podmienky. A ak na ministerstve majú na to, aby sa im preplácali zdravotné prehliadky nad rámec, tak možnože tie peniaze by sa našli aj pre týchto telesne zdravotne postihnutých ľudí. Len treba chcieť, ale vy v rámci zaslepenosti a šetrenia to jednoducho nechcete.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:43 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:45

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Chcela by som podporiť kolegynin návrh a tiež vyjadriť to, že bolo našou najlepšou snahou naozaj vyriešiť všetko to, čo sa za túto krátku dobu, naozaj táto vláda funguje len rok, dalo vyriešiť. S prísľubom toho, že ministerstvo sľubuje veľkú novelu, v ktorej detailne bude riešiť zákon č. 447, zákon č. 448, kde budú naozaj vyriešené všetky náležitosti tak, aby boli systémové, precízne a dobre vypracované. Takže podporujem aj tento pozmeňujúci návrh.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:45 hod.

Mgr. Bc.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:45

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Teraz už druhá, teraz už Jurinová.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.5.2011 o 17:45 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, v prvom rade ďakujem kolegyniam pani Žitňanskej a pani Blahovej za podporu. Aj keď naozaj sme si vedomí, že veľa problémov sa týmto nevyrieši, alebo teda, vieme o probléme, ktorý bude existovať, aj keď sa uvoľní to, čo sa uvoľnilo.
Pánovi poslancovi Čaplovičovi, jeho chcem uistiť, že s pánom ministrom myslím si, že dostatočne komunikujeme. A je úplne prirodzeným právom každého poslanca, ak vidí možnosť zmeny, tak, a vie, že je to schodná cesta, tak je jeho priam povinnosťou ho využiť. Myslím, že ani kolegyňa Blahová, ani kolegyňa Kiššová nepredkladali nejaký taký návrh, ktorý by, s ktorým by ste sami mali problém, ako vravíte, hej. O tej čistote, neviem, prečo ste to hovorili práve na moju adresu, keď som predkladala priamo ku kompenzáciám pozmeňovák, ale potrebovali ste to zopakovať.
Pán Jasaň, neviem, no každý môže vyskakovať len naozaj do tej výšky, kde sám dokáže vyskočiť. To sa týka tých financií. Stále si myslím, že pokiaľ, ja neviem, ja som si nevšimla teda, že by sme mali, že by sme šetrili. Naozaj je tam navýšenie, aj to je len znak zodpovednosti. To, že neposkakujeme o neviem akú veľkú sumu, tak to je len znak zodpovednosti, podľa mňa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.5.2011 o 17:46 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video