19. schôdza

17.6.2011 - 17.6.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

17.6.2011 o 14:37 hod.

Mgr.

Kamil Homoľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:36

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, žiadam vás, aby ste dali okamžite hlasovať o tom, o mojom procedurálnom návrhu, aby ste boli vymenený ako človek, ktorý dnes nie je schopný viesť túto schôdzu... (Potlesk a reakcie z pléna.)
Preto, lebo je nervózny, nepozná rokovací poriadok, robí zásadné chyby.
Žiadam vás, aby ste dali hlasovať o tom, že vás vymení na vašom poste v rámci dnešného dňa jeden z podpredsedov, napríklad pán podpredseda Hort, ten je najbližšie. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.6.2011 o 14:36 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:37

Kamil Homoľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, zákon č. 253/2011 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, okrem iného vypustil ustanovenia, na základe ktorých Národná rada prijala priebežne niekoľko volebných poriadkov určujúcich pravidlá výkonu volebného práva poslancov vrátane spôsobu hlasovania pri ustanovovaní funkcionárov, ktorí patria do pôsobnosti zákonodarného zboru.
Novela zároveň vytvorila právny rámec pre prijatie jednotného volebného poriadku, keď v § 39a ustanovila, že podrobnosti o voľbe a odvolávaní funkcionárov, okrem takzvaných vlastných funkcionárov Národnej rady, upraví volebný poriadok schvaľovaný na základe návrhu Ústavnoprávneho výboru Národnej rady Slovenskej republiky.
Ústavnoprávny výbor sa zaoberal problematikou niekoľkokrát. Výsledkom je návrh nového jednotného volebného poriadku, ktorým... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie

17.6.2011 o 14:37 hod.

Mgr.

Kamil Homoľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:37

Kamil Homoľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Teda zopakujem, že ústavnoprávny výbor sa zaoberal problematikou niekoľkokrát. Výsledkom je návrh nového jednotného volebného poriadku, ktorý je predmetom rokovania tejto schôdze. Predložený návrh stanovuje pravidlá pre voľbu a odvolávanie funkcionárov, prípadne kandidátov alebo členov orgánov, ak to ustanovuje osobitný predpis.
Zároveň stanovuje formálne a obsahové náležitosti návrhov, postup pri ich podávaní, priebeh rokovaní o nich tak na schôdzi príslušného výboru, ako aj na schôdzi Národnej rady. Podrobne upravuje hlasovanie pri tajnej, ako i verejnej voľbe. Zavádza nový spôsob nakladania s hlasovacími lístkami po ukončení volebného aktu. V prípade tajnej voľby určuje spôsob povinnej archivácie a stanovuje 5-ročnú lehotu. Návrh rieši i niektoré ďalšie aplikačné otázky výkonu tejto formy rozhodovania parlamentu. Ruší doterajšie volebné poriadky vzťahujúce sa na vymedzenú oblasť právnych vzťahov.
Na 34. schôdzi dňa 15. júna 2011 ústavnoprávny výbor uznesením č. 216 odporučil Národnej rade návrh volebného poriadku o voľbe a odvolávaní funkcionárov schváliť.
Pán predseda, skončil som, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.6.2011 o 14:37 hod.

Mgr.

Kamil Homoľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:40

Pavol Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda, dúfam, že konečne v sále zavládne normálna pracovná atmosféra. Viete, ono keby to nebolo na smiech, tak je to na plač, a hanbím sa za vás, za celú Národnú radu.
Ľudia na Slovensku čakajú na výsledok aktu, ktorý je súčasťou ústavného a politického systému. Miesto toho, pán predseda, s vašimi koaličnými partnermi predvádzate už pomaly 2 hodiny 40 minút neuveriteľné divadlo, ktoré nedehonestuje len túto Národnú radu, ale je vaším pľuvancom do očí ľudí na Slovensku. (Potlesk.)
A viete, je v tom, je v tom kus symboliky, keď som zbadal, ako pracovníci kancelárie začali inštalovať tieto predpotopné staré televízory na meranie času, začali mi behať zimomriavky po chrbte, pretože som si uvedomil, že v parlamente Slovenskej republiky zavial duch starých časov.
Vážený pán predseda, možno je to symbolické aj v tom, že je to skoro rok po tom, ako ste sa uchopili moci. Vy, ktorí ste ľudí oklamali a podviedli svojimi sľubmi o demokracii, o transparentnosti, o čistote verejného žitia, miesto toho dnes sme svedkami toho, čo kritizujem už pomaly rok v tejto sále, a to je bezprecedentné pohŕdanie ústavou, princípmi politického systému, demokracie. A niet lepšieho dôkazu ako to, akým brutálnym a hulvátskym spôsobom ste nám zobrali slovo. Slovo a názor, ktorý nereprezentuje len 62 poslancov klubu SMER-u - sociálnej demokracie, ale státisíce ľudí na Slovensku. (Potlesk.) Ale to je váš princíp, to je váš systém.
Pán predseda, vy, vy ste sa zapísali a určite zostanete v histórii slovenského parlamentu zapísaný nezmazateľným písmom už všeličím. Možno asi váš najväčší štátnický akt boli toalety na Bratislavskom hrade a veľmi, veľmi kvitujem, že ste znížili cenu týchto toaliet po tom, ako sa objavila obrovská kritika.
Dámy a páni, viete, kedy tu boli tie televízory? Len raz za 20 rokov. Keď sa rokovalo o Lexovi. Len raz za 20 rokov tu boli tieto televízory. O čom nám to tu idete rozprávať? (Potlesk a pokrik v sále.)
Ale možno mal som, chcel som sa prihlásiť s procedurálnym návrhom, aby, keďže vládne vláda, ktorá konečne vraj priniesla prosperitu, škoda, že ľudia to necítia, a priniesla slobodu a právo na názor, nedala doniesť tie veľké plazmy, ktoré sa vyrábajú na Slovensku, najväčšieho svetového výrobcu. Viete, asi by to bolo ťažko, lebo to bola vláda Roberta Fica, ktorá tento projekt rozbehla, a bola to vláda Roberta Fica, sociálnej demokracie, ktorá zabezpečila ľuďom prácu, príjmy a hlavne normálny pocit. Pocit hrdosti, že žijú na Slovensku, v krajine, v Európskej únii, ktorá je plnoprávna, a pocit, že sa nemusia obávať o budúcnosť. Dnes tento pocit nemajú a som rád, že ste tu nainštalovali tie staré Oravy, nie že by som mal niečo proti našim výrobcom, ale je v tom naozaj kus symboliky.
Ale poďme ešte k niekoľkým argumentom, lebo je to dôležité. Mám koľko? 4 hodiny 36 minút, takže dúfam, že sa mi to podarí celé uchopiť.
Viete, asi najdôležitejšie, o čo sa snažíme od 12. hodiny, na ktorú zvolal predseda parlamentu túto schôdzu, je, aby sme - a poprosím aj novinárov na balkóne, ak by sa pokúsili to pochopiť, že nechceme nič iné, že chceme len a len dodržiavanie pravidiel. Že chceme dôstojnú tajnú voľbu generálneho prokurátora tak, ako tomu bolo roky, roky dozadu, a aby človek, ktorý bude generálnym prokurátorom, bol dôveryhodným, politicky nemanipulovateľným, aby to bol človek, ktorý autonómne, tak ako o tom hovorí Ústava a právny poriadok Slovenskej republiky, zabezpečil výkon všetkých občianskych práv ľudí na Slovensku. O nič iné nám sedem mesiacov nejde. (Potlesk.)
Sedem mesiacov vládna koalícia nie je schopná zvoliť generálneho prokurátora z veľmi jednoduchého dôvodu. Lebo je zlepencom názorovo a hodnotovo častokrát neidentifikovateľných, ale najmä rozporuplných politických strán, do ktorých ešte vstupujú tzv. nezávislí mudrci a všetci tí, ktorí zneužívajú tieto drobnosti slovenského politického systému na to, aby diktovali diametrálne odlišné postoje a diametrálne odlišné riešenia miesto toho, aby sa napĺňalo to, čím boli ľudia na Slovensku oklamaní, a to je volebný program a vládny program, ktorý si táto koalícia dala do vienka.
Sedem mesiacov nie sme schopní zvoliť generálneho prokurátora aj preto, lebo vo vnútri tzv. pravicovej koalície vládne nedôvera, nevraživosť a osobná animozita a nepriateľstvo. (Potlesk.)
Každý, kto dostal od občana mandát, aby ho vykonával slobodne, ak je členom dnešnej vládnej koalície, musí byť pripravený na to, že sa stal bábkou v rukách niekoho, kto čosi deklaruje, ale niečo úplne iné robí. A takýto je stav.
Tým najlepším dôkazom - a vrátim sa k tomu, prečo som tým začal, čo sme vlastne chceli - je aj dnešná schôdza.
Pán predseda, že ste ju nezvládli od začiatku, ale to už sme si zvykli, pretože takýchto cirkusov pri elementárnej neschopnosti zvládať procedúry Národnej rady sme tu za rok zažili strašne veľa. Ale čo je úplne najhoršie, vy už dnes pohŕdate opozíciou tak, že ani nepovažujete za slušné a potrebné, aby ste tých 71 poslancov opozície alebo ich reprezentantov na úrovni politického vedenia Národnej rady prizvali k zásadným rozhodnutiam a aby ste oboznámili aj opozičné kluby s tým, čo sa bude v tejto Národnej rade diať. Ja už som tu raz robil politologický exkurz a nechce sa mi to opakovať, ale vám asi pošlem niekoľko kníh a brožúrok.
Pán predseda, vláda s väčšinou, exekutíva je jedna vec, ale elementárny princíp každého demokratického parlamentarizmu je proporcionalita. A bez ohľadu na to, kto vládne, každý, kto sedí v tejto Národnej rade, má a musí mať paritný rovnaký prístup k informáciám, k podieľaniu sa na vedení a k riešeniu legislatívnych problémov a záležitostí. Vy na to úplne kašlete. A viete, čo je najlepší dôkaz?
Pán predseda, prečítajte si ten rokovací poriadok. Vy nemáte ani toľko dôstojnosti v sebe a vedenie Národnej rady, aby ste informovali o výsledkoch poslaneckého grémia. Už sa zabudlo na, to je elementárny princíp. Vaša povinnosť alebo vami povereného člena vedenia Národnej rady je vždy po tom, ako zasadne poslanecké grémium, oboznámiť poslankyne a poslancov s výsledkami rokovania. A prečo to hovorím? Dobre, že na to kašlete, vy si naozaj mýlite moc a autoritu s demokraciou, pretože my sme zvolali poslanecké grémium a nechceli sme nič iné. A tam je tá podstata. Poďte, prosím vás, sa dohodnúť, akým spôsobom v korektnej, ústavne a zákonom garantovanej tajnej voľbe zvolíme človeka na čelo Generálnej prokuratúry tak, aby nevznikla ani len pochybnosť a aby budúcnosť neprinášala ľuďom na Slovensku ďalšie traumy z možného spochybnenia tohto právneho aktu.
My sme, dámy a páni, nechceli nič iné. Povedali sme, Ústavný súd vyniesol nález, prijal tzv. predbežné opatrenie, ktorým pozastavil účinnosť zákona alebo niektorých ustanovení novely zákona o rokovacom poriadku, ktoré sa týkajú voľby generálneho prokurátora. Nebol zverejnený v zbierke, tým pádom nie je platný. A my sme povedali, čo vás tak núti, aby ste v piatok poobede rýchlo zvolili pána Čentéša ako svoju politickú figúrku na čelo prokuratúry so všetkými právnymi rizikami, keď každý, kto len trošku má právne vedomie a nie bezvedomie, musí vedieť, že ak Ústavný súd prijal predbežné opatrenia, k meritu veci existuje minimálne pochybnosť, a ak existuje minimálne pochybnosť, je veľmi pravdepodobné, že Ústavný súd môže rozhodnúť v merite veci a meritom veci je problém verejnej a tajnej voľby aj inak, ako je ustanovenie zákona.
Viete, čo sme povedali na grémiu a navrhli sme to všetkým koaličným predstaviteľom? Dneska to zabaľme, ide júnová schôdza, aby nevznikali pochybnosti, nech problematika novely zákona o rokovacom poriadku žije svojím životom na Ústavnom súde, pretože ho prijal a bude sa ním zaoberať, a prijmime, a SMER - sociálna demokracia takto všetkými 62 hlasmi za to zahlasuje, novelu zákona o rokovacom poriadku, kde veľmi jasne a nespochybniteľne ustanovíme podmienky normálnej tajnej voľby.
Normálnej tajnej voľby, do ktorej, pán predseda, ak nebude ignorovať, lámať, deformovať a zneužívať ústavu a svoje postavenie, prizve kohokoľvek, kto spĺňa zákonom a ústavou stanovené podmienky, a prebehne tajná voľba. A nech už bude, dobre, zvoľte si, máte moc, urobte si, nikdy to tu tak nebolo, ale dobre, budem hovoriť o tom neskôr, kde je vaša filozofia. Ale urobíme voľbu, ktorá bude nespochybniteľná.
Čo vás už teda, dámy a páni z koalície, tak tlačí, aby sme tu v piatok poobede rýchlo, lámajúc a nerešpektujúc nález Ústavného súdu, volili generálneho prokurátora? Ja vám poviem čo. Vaša snaha ukradnúť na Slovensku čo najviac, sprivatizovať čo najviac a urobiť z ľudí na Slovensku žobrákov. O nič iné vám nejde. (Potlesk.)
A na to nepotrebujete nič iné (doznievanie potlesku), na to nepotrebujete nič iné, len zalepiť ústa opozícii. Tak ako ste to urobili zvolaním tejto schôdze, tak ako to predseda Národnej rady robí ignorovaním opozície a tak ako ste to urobili bezprecedentným aktom obmedzenia práva opozície vyjadriť svoj názor. A tak ako ste to urobili symbolicky týmto 15-ročným televízorom. To je vaša hanba, dámy a páni z koalície, a ľudia na Slovensku sa na to pozerajú a veľmi dobre vedia, o čo ide.
Problém nie je v generálnom prokurátorovi. Ešte raz zdôrazním: chceme korektnú tajnú voľbu. Ale neklamte ľudí, nezbedačujte ich a nezavádzajte do tohto parlamentu mechanizmy, ktoré tu 15 rokov neboli. Zaviedli ste ich vy.
Dámy a páni, ktorí aspoň tu sedíte a počúvate, raz to príde na pretras, niekto sa pozrie, akým spôsobom ste útočili na opozíciu, akým spôsobom ste chceli umlčať opozíciu.
Aby som zdôraznil ten právny rozmer, pretože, samozrejme, toto je politické vystúpenie a mám aj ambíciu odprezentovať naše hodnotové postoje, ale tá podstata riešenia, ktoré sme sa snažili presadiť na poslaneckom grémiu, bola naozaj niekde v právnej agende. Nedá mi, aby som neprečítal vyjadrenie pána Dobroslava Trnku, ktorý sa vzdal kandidatúry, pretože ja nie som právnik, vy to viete a sedí tu príliš veľa renomovaných a dobrých právnikov aj v koalícii, aj v opozícii, aby som naozaj sa snažil niečo dezinterpretovať.
Pán Dobroslav Trnka napísal predsedovi Národnej rady list:
"Vypočul som si Vaše vyjadrenia súvisiace s voľbou kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktorá má prebehnúť dnes na mimoriadnej schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky. Som presvedčený, že teoreticky a prakticky je možné ignorovať hocičo, ale taktiež som presvedčený, že akékoľvek rozhodnutie Ústavného súdu Slovenskej republiky sa ignorovať nedá ani v teoretickej polohe.
Vzhľadom na to, že som sa presvedčil, kam až ste schopní zájsť pri rešpektovaní rozhodnutí iných ústavných orgánov, nie som ochotný zúčastňovať sa ďalej konania, ktoré pro futuro môže opätovne vytvoriť priestor na zodpovedanie otázok možnej ústavnosti, respektíve zákonnosti voľby kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky.
Vzhľadom na tieto skutočnosti, vážený pán predseda, beriem späť svoj súhlas s kandidatúrou na voľbu kandidáta na vymenovanie za generálneho prokurátora Slovenskej republiky, ktorý som dal pánovi poslancovi Mojmírovi Mamojkovi dňa 9. 6.
Žiadam vás, aby ste o tejto skutočnosti informovali poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Pán poslanec Mamojka je s mojím rozhodnutím uzrozumený."
Toľko názor človeka, ktorý riadil sedem rokov Generálnu prokuratúru, človeka, ktorý aj počas výkonu mojej funkcie predsedu Národnej rady každý rok prichádzal do tejto Národnej rady a predkladal správu, výročnú správu o činnosti Generálnej prokuratúry. A je na zamyslenie, že počas týchto štyroch rokov ani jedna a ani jeden z poslancov súčasnej vládnej koalície, ktorí sedeli aj v predchádzajúcom období v Národnej rade Slovenskej republiky, nevzniesli ani len námietku, ani len náznak pochybnosti o tom, že generálny prokurátor, ktorý riadi autonómne Generálnu prokuratúru Slovenskej republiky, by bol človek spochybniteľný, alebo že akty, ktoré zastrešoval v zmysle svojej ústavnej kompetencie, majú náznak alebo dokonca sú identifikovateľné ako porušenie zákona, ako manipulácia, ako čosi, čo nie je zlučiteľné s postavením tejto osoby.
A, čuduj sa svete, zrazu sa objavila veľká schéma, veľká schéma triedneho nepriateľa, veľká schéma kohosi, ktorý je ten najväčší nepriateľ tejto vládnej koalície a najväčší nepriateľ právneho štátu na Slovensku.
Budem aj z titulu svojej bývalej funkcie proti tomu protestovať, pretože toto vždy bol až dodnes, až dodnes, kedy ste obmedzili naše práva opozície hovoriť otvorene a čo chceme a koľko chceme a ako chceme, vždy toto bol priestor, kde si každý mohol povedať svoj názor.
Nuž, začala sa nová etapa na Slovensku, začala bežať a tá časomiera možno symbolicky odmeriava novú éru pre ľudí na Slovensku. Éru, kde si budú musieť zvyknúť, že majú držať hubu a krok, že majú uťahovať opasky, že majú chudobnieť a že jednoducho sa majú starať o seba. Či je to oblasť zdravotníctva, sociálnych vecí alebo aj právnej vymožiteľnosti. Veď najväčší triedni nepriatelia je súdnictvo, prokuratúra, opozícia a s tými sa treba vysporiadať. A to, čo dnes urobíte, ak zvolíte politického nominanta, bude len vyvrcholením snahy, ktorá je za rok veľmi čitateľná. Absolútne totalitne uchopiť moc a podriadiť si celý politický a spoločenský, ale najmä ekonomický systém svojim predstavám a navždy vymazať názorovú opozíciu a navždy zabrániť tomu, aby si mohol človek na Slovensku povedať otvorene svoj názor, aby mohol oponovať a aby mal právo vyjadriť sa, čo si o veciach verejných myslí. O nič iné vám nejde, len o to, aby ste prenasledovali opozíciu a aby ste ju zatvárali. (Potlesk.)
Veď ja sa nečudujem, keď má strana pod 5 % a zúfalo po roku si uvedomuje, aké je to fajn byť pri moci. Škoda len, že si neuvedomuje, že k tej moci sa treba dostať nie manipuláciou a nie segregáciou a nie ohrozovaním občianskych práv a manipuláciou s právnym systémom, ale veľmi jednoduchým spôsobom, dámy a páni, a funguje to tam v demokracii už pár stoviek rokov: program a realizácia a hlavne ľudia musia cítiť, že ich život nie je hračkou v rukách politikov, ktorí si raz myslia, že to bude marihuana, potom to bude hento, potom to bude tamto, potom predáme penzijné fondy, potom predáme zdravotné poisťovne, potom predáme štátny majetok. Nie. Tí ľudia to chcú a musia cítiť. A o to viac je nebezpečná tendencia a cesta, ktorou ste sa vydali.
Dovoľte mi, keďže som presvedčený, že to nie je náhodný akt, a už som o tom hovoril v tejto Národnej rade, uviesť niekoľko argumentov. To, čo sa zdá ako schéma zdanlivo veľmi občiansky príjemná, je jedna hlúpa, cielená, sofistikovaná, sprostá manipulácia s celým systémom.
Nechcem sa vracať k tomu, ako ste zmanipulovali a ovládli verejnoprávny priestor médií, tzv. Slovenský rozhlas a televízia, ako ste zlomili zákon a prijali ste si flagrantnú normu, ktorá vám umožnila ovládnuť aj ten posledný verejnoprávny segment médií. Nechcem ani hovoriť o tom pohone na systém súdnictva, nechcem ani hovoriť o tom systéme pohonu na prokuratúru. Tie schémy sú veľmi jednoduché a veľmi porovnateľné. Naexponuje sa problém, vytvorí sa obraz triedneho nepriateľa. Na to využijúc elektronické médiá, chválapánubohu, nie tieto staré črepy, ako to tu dal predseda nainštalovať, sa spustí takzvaná verejná mienka. Na tú okamžite reagujú printové médiá, elektronické médiá a už máme obraz triedneho nepriateľa a cez obraz triedneho nepriateľa atakujeme systém. A z pohľadu ušľachtilých, eticky veľmi silných cieľov začíname volať po zmene. Lebo však veď ľudia chcú zmenu. Veď to je neuveriteľné, ako nefungovala televízia, veď to je neuveriteľné, ako nefungovalo súdnictvo, veď to je neuveriteľné, ako nefungovala prokuratúra. Veď to je neuveriteľné teraz, keď sa bavíme o samosprávach, ako nefunguje samospráva. Chudáci, asi by si ľudia mali uvedomiť, že musia veľmi dobre rozmýšľať, koho budú voliť za starostov a primátorov. Lebo ak náhodou nezvolia tých správnych pravicových a liberálnych predstaviteľov, tak je samospráva na figu. A treba na nich útočiť a treba im zobrať peniaze a treba im zobrať platy a jednoducho ísť po nich, ako sa len dá. A táto schéma funguje.
A dnes táto zmanipulovaná voľba generálneho prokurátora je tým najlepším dôkazom.
Ale poďme na tú podstatu, pretože tá je veľmi zaujímavá. Možno tí, ktorí sem-tam niečo prečítajú, budú rozumieť, o čom budem hovoriť. Ale dúfam, že tu takí sú. Viete, čo je najväčším nepriateľom tzv. trhového riešenia, ktoré ste si osvojili, dámy a páni z koalície? Je, bohužiaľ, demokracia. A keď som hovoril o jednotlivých úrovniach fungovania politického a spoločenského systému, tak to nebola náhoda. Všetci apologéti a ideoví vodcovia čohosi, čomu sa hovorí nová pravica, už niekoľko rokov veľmi jasne definujú a popisujú návody, ako sa vysporiadať s čímsi, čo dnes ľudia na Slovensku považujú za úplne prirodzené, a to je výkon občianskych práv a demokracia.
Viete, predstavitelia novej pravice, ktorí obhajujú voľný trh, úplne otvorene hovoria o tom, že demokracia niekedy veľmi škodí a treba z hľadiska moci a výkonu moci urobiť všetko pre to, aby náhodou občan, ktorý má iné predstavy o usporiadaní spoločnosti, nemohol cez svoje prirodzené volebné právo vstupovať do systému tak, aby ohrozil fungovanie trhu. Ja vám veľmi rád poskytnem vyjadrenia filozofov, ako sú Huntington, Hayek alebo Sartori, ktorí otvorene o tom hovoria.
Ja keď som prvýkrát vystúpil ešte k programovému vyhláseniu a kritizoval som tú najväčšiu klamárku, ktorá na Slovensku chodila, a to je premiérka Iveta Radičová, mal som pocit, že sú to náhodné akty. Dnes po roku s plnou vážnosťou hovorím: nie sú to žiadne náhodné akty a filozofia novej pravice je to, čo programovo je pre túto pravicovú vládnu koalíciu nástrojom na to, aby jednoducho systém fungovania našej krajiny dostala pod absolútnu kontrolu. A dnes voľba generálneho prokurátora je toho len a len ďalším dôkazom.
Dámy a páni, nechce sa mi citovať niektoré vyjadrenia, ale rád tým, ktorých by to náhodou zaujímalo, poskytnem aj niektoré linky na literatúru.
Čo je ale strašné, že tu dnes naozaj musíme byť a o týchto veciach hovoriť. V normálne fungujúcej demokratickej spoločnosti by sa to nikdy nestalo. Vznešené, ušľachtilé ciele pravice sú dnes premietané do úplne inej podoby. Tie televízory pätnásťročné sú tým najlepším symbolom a sú tou najväčšou hanbou, dámy a páni z koalície, ktorí ste sa nechali vtiahnuť do tejto špinavej hry proti demokracii, ktorá vyústi v nič iné, len v to kyvadlo, ktoré raz sa vráti aj ku vám. Jednoducho tak to je, pretože spoločenské procesy a politické systémy majú také isté exaktné a axiomatické pravidlá fungovania ako ktorákoľvek iná oblasť.
Dámy a páni, ešte mám pár minút, ale keď som na úvod povedal, že keby to nebolo do plaču, tak je to na smiech, tak skončím tým, čím som začal.
Je mi veľmi ľúto, že ste sa, kolegyne, kolegovia z koalície, nechali vtiahnuť do týchto hier.
Je mi veľmi ľúto, že na čele parlamentu stojí človek, ktorý označí nález Ústavného súdu alebo rozhodnutie Ústavného súdu veľmi pejoratívnym výrazom.
Je mi veľmi ľúto, že ste podľahli tej ilúzii svojej dokonalosti, čistoty a morálnosti.
Je mi veľmi ľúto, že deformujete život na Slovensku spôsobom, akým to robíte. Nie kvôli nám, ale kvôli tým ľudom, ktorí na Slovensku žijú, ktorí v státisícoch majú problém prežiť zvečera do rána.
Váš záujem je veľmi jednoduchý. Udržať sa pri moci a vytvoriť si predpoklady na to, aby ktokoľvek, kto má iný názor, ho nemal právo predniesť, aby ktokoľvek, kto si myslí niečo iné, bol perzekvovaný, postihovaný, prenasledovaný a zlikvidovaný. A toto je podstata a esencia vašej voľby politicky zvoleného generálneho prokurátora, ktorý bude bábkou vo vašich rukách a bude robiť len to, čo z hľadiska vašich zámerov bude vhodné a účelné.
Dámy a páni, klub SMER-u - sociálnej demokracie sa za týchto okolností, okolností, ešte raz to zopakujem, kedy sme nechceli nič iné, len korektnú tajnú voľbu generálneho prokurátora bez ohľadu na to, kto bude zvolený. Korektnú tým, že by sme stopercentným politickým konsenzom alebo dohodou upravili právne prostredie a pravidlá tejto voľby tak, že by nikto nemohol nikdy spochybniť nielen človeka, ktorý z takejto tajnej voľby vzišiel, ale aj všetky akty, ktoré bude z titulu svojej funkcie vykonávať. O nič iné nám nešlo.
Žiaľ, narazili sme na bariéru výkonu moci, deformácie moci, zneužívania ústavy, zneužívania právneho systému a som presvedčený, že, dámy a páni, ak takýmto spôsobom v stave právnej neistoty, spôsobom spochybniteľným zvolíte generálneho prokurátora, zavediete do života na Slovensku obrovské precedensy, ktoré sa skôr či neskôr vrátia aj ku vám.
Preto poslanci SMER-u - sociálnej demokracie sa na tejto fraške, ktorú ste zinscenovali s vašimi politickými lídrami, nezúčastnia.
Ďakujem. (Dlhší potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

17.6.2011 o 14:40 hod.

Mgr.

Pavol Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Pavol Paška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja sa ospravedlňujem, dámy a páni. Chcel som využiť túto príležitosť aj na to, aby som vyzval pána Čentéša. Ak má len štipku právneho vedomia a ak si je vedomý ako výkonný prokurátor možných dopadov svojho zvolenia, aby odstúpil z tejto voľby a vytvoril ako človek, ktorý si ctí právo, ústavu a právny poriadok Slovenskej republiky, ktorý by mal ako najvyšší predstaviteľ štátu v oblasti prokuratúry zastupovať, aby odstúpil.
Chcem vás požiadať, pán podpredseda, aby ste tlmočili, určite máte horúce linky na pána Čentéša, tento návrh alebo túto požiadavku klubu SMER - sociálna demokracia a aby sme počkali možno 15-20 minút na vyjadrenie pána prokurátora Čentéša.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.6.2011 o 15:10 hod.

Mgr.

Pavol Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Szilárd Somogyi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán podpredseda Paška, vy ste povedali, že obmedzili vaše práva hovoriť otvorene. Ja si myslím, že to je asi nedorozumenie. Skôr si myslím, že štyri poslanecké kluby so svojím návrhom vám umožnili hovoriť, nakoľko vami prihlásení ako rečníci z vášho klubu nedodržali rokovací poriadok a prihlásili sa ešte pred schválením programu. Čiže nemali by právo vystúpiť v rozprave a vedenie parlamentu takýmto spôsobom umožnilo vašej strane, aby predsa mohol vystúpiť. (Reakcie z pléna.) Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2011 o 15:10 hod.

Szilárd Somogyi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Paška, použijem vaše slová. Je mi veľmi ľúto, že ste skĺzli v tomto vašom vystúpení k takým vyjadreniam ako najväčšia klamárka, ktorá kedy po Slovensku chodila, je Iveta Radičová. Je mi veľmi ľúto, že ste skĺzli k vyjadreniu, že koaliční poslanci sú zlodeji, ktorí chcú rozkradnúť Slovensko. Očakával by som od vás hocičo, ale toto si myslím, že už trošičku presahuje rozumné medze.
Chápem, potrebujete robiť divadlo, prezentovať sa pred ľuďmi, ako vám tu ide o demokraciu. Ale o tom by ste mali rozmýšľať vtedy, keď ste dodatočne menili už raz touto Národnou radou schválený zákon a vy svojvoľne niekde v kútiku svojej kancelárie ste ho prepisovali a falšovali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2011 o 15:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:11

Pavol Paška
 

Vystúpenie v rozprave

17.6.2011 o 15:11 hod.

Mgr.

Pavol Paška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:13

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Padla tu pripomienka, že súčasná koalícia nerešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu. Žiaľbohu, som nepostrehla, nezachytila, že v čom konkrétne. Voľba, ktorá má byť dnes alebo po skončení rozpravy vykonaná, nie je v rozpore ani s pôvodným zákonom, ktorý doteraz nikto nikdy nespochybnil, a nie je v rozpore ani s novým zákonom.
Ďalej by som rada ešte reagovala na jednu vec. Hovoríte o tajnej voľbe ako o niečom normálnom. Vyzývate na vykonanie normálnej tajnej voľby. Prosím vás pekne, na základe čoho si myslíte, že tajná voľba je normálna? Veď od roku ´89 bolo na Slovensku volených päť generálnych prokurátorov a z toho len dvaja boli volení v tajnej voľbe. Tak prečo si myslíte, že toto je tu niečo, čo má byť štandardné? Len dvaja z týchto piatich boli volení vo verejnej voľbe. Ostatní nie. Ostatní boli volení, len dvaja boli v tajnej voľbe a ostatní boli vo verejnej voľbe. Respektíve prvý bol, len o ňom sa v pléne ani nehlasovalo, bol jednoducho vymenovaný a dvaja, pán Hudek a pán Vaľo, boli volení vo verejnej voľbe.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2011 o 15:13 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:15

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, predpokladám, že dobre mienená výzva predsedu poslaneckého klubu SMER-u pána Pavla Pašku na kontaktovanie kandidáta na generálneho prokurátora pána Čentéša zostane odignorovaná ako všetky výzvy opozície, preto dávam procedurálny návrh.
Žiadam, aby sme hlasovali o tom, že predseda parlamentu sa okamžite skontaktuje s kandidátom na generálneho prokurátora s pánom Dr. Čentéšom, telefonicky, akýmkoľvek spôsobom, a oznámi predseda Národnej rady záujem alebo nezáujem pána Dr. Čentéša kandidovať v takto zorganizovanej tajnej voľbe so všetkými dôsledkami právnymi, ktoré prináša toto politické divadlo, ktoré tu dnes robíte. Je povinnosťou predsedu parlamentu oznámiť kandidátovi všetky riziká, ktoré sú s voľbou spojené, a žiadam o tomto procedurálnom návrhu hlasovať. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.6.2011 o 15:15 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video