20. schôdza

28.6.2011 - 13.7.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 11:20 hod.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Mária Sabolová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem len krátko zareagovať. Nič nie je také čierno-biele, ako v tejto Národnej rade prezentujeme. Ani opozícia, ani koalícia. Ja som jeden z poslancov, ktorí sme podpísali návrh na Ústavný súd na zrušenie zákazu zisku, ale budem veľmi očakávať, čo novela prinesie v reálnom živote, pretože si myslím, že ešte bude potrebné, aby sme tvorbu zisku obmedzili aj v iných prípadoch. A keď bude reálne vyčíslenie po účinnosti zákona, potom by som bola rada, keby sme v Národnej rade ešte o tejto veci diskutovali.
To, čo mohla urobiť opozícia v minulosti, neurobila. Ba čo viac, pokazila ten zákon ešte viac, ako bol. Ale aby sme ani my ako koaliční poslanci, keďže dnes neexistuje reálne vyčíslenie, čo prinesie táto novela, koľko zisku si ešte predsa nechajú poisťovne, si myslím, že by malo byť pre budúcnosť záujem nás, aby všetky verejné zdroje, ktoré by mali byť použité na liečbu pacienta, aby bol pred nami vždy pacient a nie čísla, a nie ekonomika.
To len chcem pre záznam, lebo za tie roky, čo som v parlamente a vnímam zdravotníctvo, vždy je tu čierno-biele videnie. Raz sme v opozícii, raz sme v koalícii, ale všetkých sa nás tento rezort môže raz v živote dotknúť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 11:01 hod.

Ing.

Mária Sabolová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:03

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým, ktorí reagovali na mňa faktickou poznámkou a myslím, že to, čo povedala pani poslankyňa Sabolová na záver, by som chcel podčiarknuť a hneď aj poviem, kde vidím priestor, o ktorom sme diskutovali aj na výbore pre zdravotníctvo, aby naozaj ten zisk bol čo najmenší a aby sa čo najviac vrátilo do zdravotnej starostlivosti. A je to predovšetkým v časti povinnej tvorby technických rezerv na úhradu plánovanej zdravotnej starostlivosti. Čím viac diagnóz a výkonov budeme vedieť dať do zoznamu týchto výkonov, na ktoré sa čaká, tým viac rezerv si bude musieť tvoriť zdravotná poisťovňa. Viem, že ministerstvo pracuje na takomto koncepte a tých diagnóz a výkonov stále pribúda. Myslím si, že toto je tá správna cesta, nie držať peniaze niekde na účte, ale vracať ich do zdravotnej starostlivosti prostredníctvom toho, aby ľudia čakali kratšie na odkladnú zdravotnú starostlivosť.
Chcem poďakovať za vystúpenie a faktickú poznámku aj pánovi poslancovi Kalistovi. A naozaj to vystihol presne a ja to znovu zopakujem. Kto hlasuje proti tejto novele, hlasuje za zisk zdravotných poisťovní bez obmedzenia. Kto hlasuje proti tejto novele, hlasuje za vyšší zisk pre istú finančnú skupinu, ktorá vlastní jednu zdravotnú poisťovňu a proti ktorej tak vehementne bojuje už niekoľko dní a niekoľko rokov strana SMER.
Ale po tom, ako zaujala strana SMER stanovisko k zákonu o rozsahu a zákonu o lieku, je mi úplne jasné, že rétoricky síce proti zisku bojujú, ale prakticky svojimi hlasovaniami podporujú vyšší zisk farmaceutických firiem, lekární, distribučných spoločností, a keď budú hlasovať proti tomuto zákonu, aj zdravotných poisťovní, aj tej, ktorá patrí tej zlej finančnej skupine.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 11:03 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:05

Ivan Uhliarik

Uvádzajúci uvádza bod 11:10

József Nagy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vládnym návrhom zákona sa do právneho poriadku Slovenskej republiky transponuje smernica Európskeho parlamentu a Rady č. 2009/31 z 23. apríla 2009 o geologickom ukladaní oxidu uhličitého. Členské štáty boli povinné zabezpečiť transpozícii do 25. júna 2011.
Vládny návrh zákona upravuje práva a povinnosti, opatrenia a postupy v súvislosti s procesmi zachytávania a ukladania priemyselných emisií oxidu uhličitého do geologického prostredia.
Hlavným cieľom zavedenia predkladanej legislatívnej úpravy je predovšetkým vytvorenie legislatívneho rámca pre spoločný postup štátov Európskej únie pri minimalizácii dopadov klimatických zmien na životné prostredie. Technológia zachytávania a ukladania oxidu uhličitého ponúka nové možnosti pri znižovaní jeho produkcie a stane sa tak úplne novým segmentom podnikania.
Vládny návrh zákona bude priamo vplývať na podmienky podnikania v geologickom prieskume, energetike, v hutníctve a v iných odvetviach priemyslu závislých od spaľovacích zariadení. V snahe, aby vládny návrh zákona v maximálnej možnej miere zohľadňoval rozsah problematiky, bol pripravený v spolupráci so zástupcami ministerstva hospodárstva, Hlavného banského úradu, ťažobných spoločností a veľkých priemyselných podnikov. Náročné bolo aj riešenie problematiky vymedzenia kompetencií zainteresovanej štátnej správy pri uplatňovaní tohto zákona v súlade s vymedzením väzieb na iné zložkové zákony.
Predkladaný vládny zákon je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, zákonmi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentami, ktoré(ktorými) Slovenská republika je viazaná.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, verím, že predložený návrh zákona schválite.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

8.7.2011 o 11:10 hod.

Ing.

József Nagy

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:12

Jarmila Tkáčová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážené dámy, vážení páni, ako poverená spravodajkyňa gestorského výboru predkladám vám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona o trvalom ukladaní oxidu uhličitého do geologického prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
Národná rada Slovenskej republiky pridelila vládny návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet, výboru pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu a výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý zároveň určila ako gestorský výbor.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi týchto výborov, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému vládnemu návrhu zákona. Výbory, ktoré rokovali o predloženom vládnom návrhu zákona, zaujali k nemu tieto stanoviská. Ústavnoprávny výbor a výbor pre hospodárstvo, výstavbu a dopravu neprijali platné uznesenie, nakoľko návrh uznesenia nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov. Výbory parlamentu pre financie a rozpočet a pre pôdohospodárstvo a životné prostredie súhlasili s vládnym návrhom zákona a odporučili ho Národnej rade Slovenskej republiky schváliť s pripomienkami.
Z uznesení týchto výborov vyplynulo 45 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov, ktoré sú uvedené v IV. časti spoločnej správy, tie nebudem čítať. Gestorský výbor odporúča poslancom Národnej rady o bodoch spoločnej správy č. 1 až 45 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru uvedené body schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona o trvalom ukladaní oxidu uhličitého do geologického prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov schváliť s pripomienkami.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 103 z 28. júna 2011 a zároveň ma výbor týmto uznesením poveril podávať návrhy podľa zákona o rokovacom poriadku.
Skončila som, pán predseda, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.7.2011 o 11:12 hod.

Ing. Bc.

Jarmila Tkáčová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:15

Igor Sidor
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Ak dovolíte, chcel by som predložiť pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o trvalom ukladaní oxidu uhličitého do geologického prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov (tlač 316).
V čl. V sa za bod 1 vkladá nový bod 2, ktorý znie:
Bod 2. V § 23 sa vypúšťa odsek 4.
Doterajší odsek 5 sa označuje ako odsek 4.
Vypúšťa sa odsek 4, nakoľko predmetné ustanovenie je v rozpore so Zmluvou o Európskej únii, Zmluvou o fungovaní Európskej únie a právnymi aktami Európskej únie. Vypustenie nadväzuje na stanovisko Slovenskej republiky k výzve Komisie Európskych spoločenstiev. Porušenie z roku 2009/4548 týka sa obmedzenia vývozu nebezpečného odpadu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.7.2011 o 11:15 hod.

Mgr.

Igor Sidor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 11:16

Elemér Jakab
Skontrolovaný text
Pán predseda, ja som už chcel odísť, lebo ja nie som pán Elemér. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie

8.7.2011 o 11:16 hod.

Elemér Jakab

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Elemér Jakab

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:21

Peter Pelegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Jakab, ak dobre čítam, tak vládny návrh zákona hovorí o trvalom ukladaní oxidu uhličitého do geologického prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktoré sa menia práve v súvislosti s touto problematikou.
Pozmeňujúci návrh, ktorý ste predložili vy, sa zaoberá Recyklačným fondom, čo nemá ale vôbec nič spoločné s týmto predloženým vládnym návrhom zákona. Pred malou chvíľou pán minister Uhliarik sa vyjadril k pozmeňujúcemu návrhu nášho kolegu, že ide nad rámec predkladaného zákona. Pevne verím, že aj druhý minister tejto vládnej koalície sa tak zachová a v záverečnom slove vyjadrí sa k tomuto pozmeňujúcemu návrhu, že je nad rámec predkladaného návrhu zákona, a preto nebudeme o ňom hlasovať. Aspoň pevne verím, že sa tak stane.
A k samotnej podstate. Veľmi elegantne ten pozmeňujúci návrh vyzerá, pretože dávame možnosť ministrovi podávať konania pre NKÚ, pre Protimonopolný úrad, ale to písmeno a) je asi najdôležitejšie, kde dávame do rúk pánovi ministrovi moc, kde svojím podpisom bude môcť rozhodovať o tom, či posvätí, alebo neposvätí rozhodnutia Správnej rady Recyklačného fondu, čím si myslím, že neprispievame ani k opatreniam antikorupčného charakteru. Pretože ak máme koncentrovať moc zase do rúk nejakej jednej osoby, ktorá bude môcť svojím podpisom rozhodovať o tom, čo bude a čo nebude, no nemyslím si, že toto je tá správna cesta.
A tento pozmeňujúci návrh chápem ako snahu MOST-u - HÍD ovládnuť peniaze v Recyklačnom fonde.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 11:21 hod.

Ing.

Peter Pelegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:21

Mária Sabolová
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 11:21 hod.

Ing.

Mária Sabolová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video