20. schôdza

28.6.2011 - 13.7.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:47 hod.

Mgr.

Peter Markovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán kolega Ondruš, najprv aby som povedal, ja som za to, aby ten zisk bol výrazne limitovaný, aby boli obmedzujúce podmienky na to, akým spôsobom sa bude používať.
Ale na druhej strane tak som presvedčený o tom, že istý zisk je rozumný, aby mohli vytvárať. A keď ste hovorili o tých lekárňach a o tom, že ten manažment v tých poisťovniach nič nerobí, len prerozdeľuje peniaze. No, viete, podľa toho by som mohol rovnako povedať, že v lekárňach nič iné nerobia, len prerozdeľujú lieky, lebo dneska ich ani nemiešajú, len prerozdeľujú to, čo vyrobia farmaceutické firmy.
A mi to veľmi pripomína spred 1989., keď ja som takisto nič neprodukoval, ja som len rozprával a učil a hovoril poznatky, ktoré som vedel, ale ja som nebol produktívny a mnohí. Takže túto argumentáciu by som naozaj vo vašom prípade sa zamyslel a obmedzil minimálne.
A ešte jedna malá poznámka. My sme boli dohodnutí, kedysi ste mi sľúbili, že to bude vaše vystúpenie štandardné 10 minút, teraz bolo 21 minút. Ja vám to len chcem pripomenúť, že mohli by sme tento gentleman engreement dodržiavať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:36 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:37

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, je neuveriteľné sledovať atmosféru a to neuveriteľné nakladanie s verejnými fondami. Chcem tu povedať veľmi jasne a veľmi úprimne, tento návrh predstavuje bezohľadný návrh, bezohľadnú snahu na vyciciavanie verejných fondov, na vyťahovanie súkromných ziskov z prostriedkov, ktoré sú určené na základné zdravotné služby pre našich občanov.
Vážené kolegyne, kolegovia, existuje organizácia, je najväčšia, volá sa Asociácia združujúca zdravotné a sociálne poisťovne, má sídlo v Bruseli. Správy v rokoch 2003 až 2005, píše, že v svojej práci musia poisťovne uplatňovať nasledovné základné hodnoty:
1. základné právo na zdravie a živobytie,
2. solidarita a nevylúčenie ako základný prostriedok k zaisteniu zdravotnej starostlivosti a sociálnych benefitov bez ohľadu na zdravotný a finančný status.
A 3. základný princíp pre všetkých, aj pre pánov profesorov, ktorých tu máme, samospráva a nezisková orientácia ako základný princíp pre zdravotné a sociálne služby založené na potrebách občanov.
Čo to tu robíte, vážení páni, že týmto spôsobom úplne zbytkovou v situácii, keď neexistuje v Európe dodnes štát, v ktorom existuje zároveň zdravotné poistenie, povinné zdravotné poisťovne a zároveň aj ziskové zdravotné poisťovne?! Ani jeden dodnes, koľko klamstiev sa odznelo v rámci Slovenska a jak sa darí prostredníctvom médií takéto základné skutočnosti pred verejnosťou zamlčiavať.
Nevážim si ľudí, ktorí predkladajú takéto návrhy, a pohŕdam nimi, vážené kolegyne, kolegovia.
Vyciciavať verejné fondy, to posledné, čo zostalo ľuďom dneska, je nehoráznosť a nehanebnosť!
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:37 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Ondruš, chcem podporiť vaše vystúpenie a ešte by som ho doplnil o také malé zamyslenie sa.
V situácii, keď do zdravotníctva v tomto roku ide menej o 126 mil. eur vďaka tejto vláde, vďaka ministerstvu, vláde, ktorá nemá na tom záujem, aby zdravotná starostlivosť bola poskytovaná pre všetkých. V situácii, keď ľudia budú musieť chodiť za zdravotným ošetrením do iných vzdialenejších nemocníc, pretože sa rušia lôžka, rušia sa oddelenia, samozrejme, ale iba tak, že kde nám to vyhovuje, pretože niekde na druhej strane privátnym súkromným nemocniciam sa nerušia, zaujímavo, ani oddelenia, gynekologické oddelenia v okruhu 30 kilometrov sú v každej nemocnice, v iných nemocniciach musia byť zrušené atď. V čase, keď sú obrovské rozdiely v ohodnocovaní platov medzi lekármi a zdravotnými sestrami v štátnych a krajských nemocniciach, nehovorím už o hodnotení v privátnych nemocniciach. V tomto čase, vážené dámy, vážení páni, prichádza ministerstvo a umožňuje, aby mali zdravotné poisťovne zisk.
Ja neviem, ako toto chcete vysvetliť obyvateľom, ktorí budú musieť cestovať, ktorí nebudú mať možnosť ísť do svojej nemocnice sa dať ošetriť, pretože ste tam zrušili oddelenie. To sa jednoducho nedá vysvetliť.
Ja si myslím, že to, čo v súčasnosti robíte, je obhajoba nič iné len privátnych súkromných záujmov, a pritom by ste mali obhajovať verejné záujmy, ľudí, ktorí si dennodenne platia, teda každomesačne platia zdravotné poistenie s očakávaním, že dostanú svoje zdravotné poistenie kvalitné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:39 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Darina Gabániová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec ma spomenul pri vyčíslovaní dlhu a pri vyčíslovaní dividend, výšky dividend, ktoré si rozdeľujú zdravotné poisťovne. Tak bolo to doteraz 230 mil. eur, všetky peniaze na dividendy vyplatené a dlh nemocníc je 170 eur, možnože pán minister má, 170 mil. eur, možnože pán minister má presnejší údaj už teraz k tomuto dňu.
No a všeobecne si myslím, že, aby som doplnila vystúpenie pána Ondruša, pána poslanca Ondruša, že keď arbitrážny súd, teda arbitráž dopade pre Slovenskú republiku priaznivo, môžeme dúfať, že poisťovne budú musieť vrátiť dividendy a bude po dlhu.
A ďalšia vec je, že je skutočne príznačné pre naše mediálne prostredie v našej republike, že občania zavádzaní rôznymi nepresnými pojmami, už či sa týka zisku alebo či sa týka, alebo čo sa týka investícií, nazývajú sa sporením v DSS, a sú to pritom investície a peniaze určené na investovanie trebárs do rizikového kapitálu. Skoro ako Horizont Slovakia a BMG Invest, no ale nebudem to komentovať. Čiže občanom treba len presne voliť názvy a presne pomenovávať veci.
Poisťovne majú možnosť rozdeliť alebo odmeňovať sa z tzv. správneho poplatku, teda zo správneho fondu, ktorý majú vo výške 3,5 %. Takže nie sú, ak chcú tvoriť zisk, môžu ho tvoriť na základe individuálneho zdravotného poistenia, na základe zmluvy, ktorú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:41 hod.

MUDr. PhD.

Darina Gabániová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Ondruš, tiež nemám veľkú chuť zdravotným poisťovniam umožniť, aby tvorili zisk, lenže je to rozhodnutie Ústavného súdu a je to rozhodnutie Ústavného súdu na základe vášho spackaného zákona, ktorým vy ste zdravotným poisťovniam ješitne a v duchu vašej teatrálnej politiky zisk zakázali tvoriť.
Ale očakával som od vás, keď teda hovoríte, že teda nedovoľme tým poisťovniam tvoriť zisk, že prídete s nejakým riešením, že prídete, predložíte nejaký pozmeňujúci návrh, ktorý bude v súlade s rozhodnutím Ústavného súdu, a že postavíte sa vlastne takto konštruktívne. Postavili ste sa k tomu ale presne tak, ako ste hovorili v úvode vašej reči, čisto politicky, teatrálne, ako vy ste tí bojovníci proti zisku zdravotných poisťovní, ale bez akéhokoľvek konštruktívneho návrhu a riešenia.
Ja sa iba modlím, naozaj, aby sme tú arbitráž neprehrali, lebo ak budeme musieť platiť za vaše chybné a choré rozhodnutie 30 mld. korún alebo teda 1 mld. euro, tak nikto iný na vašu teatrálnosť, na vaše divadlo, ktoré tu už dlhodobo predvádzate, nedoplatí, len znovu obyčajní ľudia a vaši voliči. A ešte im to budete vysvetľovať, ako vy ste za nich bojovali, ako vy ste bojovali proti tvorbe zisku zdravotných poisťovní a ešte oni vám s nádejou a dôverou znovu hodia hlas do volebnej urny.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:43 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Martin Pado
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. No, pán poslanec Ondruš, vaše vystúpenie bolo čisto politické, v ňom nebolo ani štipka, ani náznak odbornosti - a možno by ste mohli počúvať mňa a nie pani poslankyňu Tomanovú. Pán poslanec, vy ste celý čas hovorili o tom, že ste presvedčený, že ste hlboko presvedčený. Vy si myslíte, dokonca ste zásadne proti a principiálne proti a na druhej strane ste nemali k dispozícii žiadne údaje, žiadne informácie, nijaké prepočty, nič. Na jednej strane zásadne proti, na druhej v rukách nič a potom poviete, že veríte tomu, že aj my súhlasíme s vaším názorom, že v zdravotníctve je málo peňazí. Na základe čoho? Dajakých vašich fantazmagórii?
Pán poslanec, výpovedná hodnota vášho vystúpenia je asi na takej istej úrovni, ako sú vaše informácie, s ktorými pracujete.
A stručne a jasne, pán poslanec, povedali ste, že budete sa snažiť byť stručný, tak ako je to vaším zvykom, 20 minút ste rozprávali dookola o jednom a tom istom a dokopy o ničom. Dvadsať minút! Samozrejme, plus 7 faktických poznámok, to je ďalších 14 minút, ak príde vaša, tak to je ešte 2, takže to bude 16, takže 34 minút ste posunuli rozpravu úspešne ďalej.
A mimochodom, pán poslanec Ondruš, pred mesiacom a pol v Košickom samosprávnom kraji členovia zastupiteľstva, kde má drvivú väčšinu SMER, schválili postupnú likvidáciu Nemocnice s poliklinikou v Michalovciach. Takže, pán poslanec, toto je rozdiel medzi vašimi slovami a medzi reálnymi činmi vás, vašich kolegov tu a aj na celom Slovensku. Na jednej strane slovami bojujete za práva občanov, za zdravie a za čo čokoľvek iné a na druhej strane vlastnými činmi tieto práva umenšujete a idete proti občanom a to je, obyčajne tak sa tomu hovorí, že je to podlé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:45 hod.

Ing.

Martin Pado

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Peter Markovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. To som chcel práve povedať, že nejak osamel pán poslanec, ale ani sa tomu veľmi nečudujem, lebo aj minule jeho vystúpenie, aj toto dokázalo, že buď teda ten zákon vôbec nečítal, alebo tomu nerozumie. Ja si myslím trošku, že jedno aj druhé, ale od niekoho, kto nevie, aký je rozdiel medzi bryndzou a liekom, je to pomerne, pomerne očakávané.
Pán poslanec, budem veľmi jasný, snáď sa pochopíme a budú to počuť aj vaši kolegovia, zisk zdravotných poisťovní je už možný, povolil ho svojím nálezom Ústavný súd, a to bez akýchkoľvek podmienok. Tento návrh dáva neregulovanému vytváraniu zisku podmienky, za ktorých sa môže tvoriť. A to je, sú tvorba rezerv na waiting listy, tvorba rezervného fondu a hlavne z tohto zisku budú musieť poisťovne platiť dane, pán poslanec.
Je pochopiteľné, že motiváciu neplatiť dane majú teda najmä zdravotné poisťovne, ktoré sú v zisku, teda hlavne najväčšia poisťovňa Dôvera. Nie je preto v záujme vôbec žiadnej a najmä nie poisťovne Dôvera, aby takáto podmienka sa schválila, lebo sa im zníži zisk. Podpredsedníčkou Predstavenstva zdravotnej poisťovne Dôvera je pani Dr. Zuzana Zvolenská, okrem iného tieňová ministerka práce sociálnych vecí strany SMER. Ak bude teda SMER proti tejto novele, bude svojím rozhodnutím zvyšovať zisky firmy, v ktorej sedí tieňová ministerka strany SMER.
Pán poslanec, kto je proti tomuto zákonu, je za zisk zdravotných poisťovní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:47 hod.

Mgr.

Peter Markovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:49

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, naozaj nechcem vás zabávať ani zdržiavať, ale vystúpim radšej v rozprave, aby na mňa mohli prípadne kolegovia zo SMER-u mať faktické poznámky, aby mi to potom nevyčítali. Len naozaj k niekoľkým myšlienkam, ktoré tu odzneli v rozprave, a k tomu, čo je vlastne napísané v tomto zákone.
Chcem povedať a prízvukovať, čo povedal vo faktickej poznámke aj pán poslanec Markovič. Táto novela zákona nepovoľuje zisk zdravotným poisťovniam. Ešte raz pomaly, dávajte na mňa pozor, prosím, kolegovia, táto novela zákona nepovoľuje zisk zdravotným poisťovniam. (Reakcia z pléna.) Naopak, prináša obmedzenia pre jeho tvorbu tak, ako to sľubovalo programové vyhlásenie vlády. Totižto dosahovať zisk zdravotných poisťovní umožnilo rozhodnutie Ústavného súdu.
Pán poslanec Ondruš, kývte rukou, ale, bohužiaľ, je to tak a Ústavný súd rozhodoval o podaní skupiny poslancov vzhľadom na to, že predchádzajúca Národná rada schválila vládny návrh zákona, ktorý zakázal zisk zdravotným poisťovniam a ktorý bol protiústavný, rozhodol o tom Ústavný súd.
V roku 2008 za predchádzajúcej vlády táto Národná rada, teda koaličná väčšina, schválila novelu zákona o dani z príjmov, na základe ktorej zo zisku nie je potrebné platiť dane, to znamená, že ani zo zisku zdravotných poisťovní nie je potrebné platiť dane. Ak dneska neschválime túto novelu, zdravotné poisťovne budú môcť dosahovať zisk bez akéhokoľvek obmedzenia. Naopak, táto novela prináša tri obmedzenia na dosiahnutie zisku: po prvé zo zisku musí zdravotná poisťovňa zaplatiť dane, po druhé do výšky 20 % z plateného základného imania musí tvoriť rezervný fond a musí si odložiť finančné prostriedky do tzv. technických rezerv pre všetkých pacientov, ktorí čakajú na odkladnú zdravotnú starostlivosť na tzv. čakacích listinách. Čiže musí mať pripravené peniaze pre všetkých pacientov, ktorí v danom kalendárnom roku nedostali túto zdravotnú starostlivosť z technických dôvodov, povedzmeže kapacitne nestíha oddelenie odoperovať toľko kĺbov alebo toľko šošoviek, ale finančné prostriedky na nich, ktorí čakali na zdravotnú starostlivosť v tomto roku, musia byť odložené zo zisku daného roku na ďalší rok, kedy túto zdravotnú starostlivosť budú čerpať.
Dámy a páni, dámy a páni, o tomto je novela tohto zákona, o tom dnes rokujeme. Iste vidíte zo záujmu strany SMER, že si urobili pri vystúpení pána poslanca Ondruša povinné rečnícke cvičenie o amorálnosti zisku a potom hneď odišli, pretože veľmi dobre vedia, že ten paškvil, ktorý tu schválila koalícia SMER, HZDS, SNS v predchádzajúcom funkčnom období, ktorý vyhlásil Ústavný súd za protiústavný, je neobhájiteľná, teda naozaj použili rečnícke cvičenie, aby si splnili svoju domácu úlohu a následne odišli.
Dával som pozor v rozprave aj na vystúpenia niektorých rečníkov zo strany SMER, napríklad pána poslanca Podmanického, ktorý opakovane povedal, že zisk v zdravotníctve je hlboko nemorálny. Mrzí ma, že pán poslanec Podmanický necíti túto hlbokú nemorálnosť zisku, aj keď hlasuje v prvom čítaní o zákone o lieku. Pretože zákon o lieku je práve o tom a zákon o rozsahu je práve o tom, aby farmaceutické firmy mali z verejného zdravotného poistenia nižší zisk, je o tom, aby lekárne mali z verejného zdravotného poistenia nižší zisk. Tam mu to už nevadilo! Tak ako je to s tou nemorálnosťou zisku? V pondelok je nemorálny, utorok je morálny, v stredu, keď ide o mňa, je veľmi morálny, v štvrtok fuj! Toto je strana SMER. Mimikri, kamufláž, tu je ich záujem o zisk zdravotných poisťovní, tu ich vidíte, ani jeden poslanec tu nesedí.
Ale ešte krátko zareagujem na to, čo hovoril pán poslanec Ondruš, týkajúce sa toho, že umožňujem vstúpiť novým zdravotným poisťovniam na trh aj tým, že budú môcť minúť na prevádzku viac ako 3,5 % z verejného zdravotného poistenia, ktoré majú vo svojom rozpočte. Pán poslanec Ondruš si nedočítal celkom tento zákon, pretože chcem znovu podčiarknuť, že objem finančných prostriedkov z verejného zdravotného poistenia, ktoré môžu využiť zdravotné poisťovne na svoju prevádzku, bude v súčte všetkých zdravotných poisťovní 3,5 % naďalej. Ani o jedno euro sa z verejného zdravotného poistenia neminie viac na prevádzku zdravotných poisťovní. Faktom ale je, že zdravotná poisťovňa, ktorá príde medzi zdravotné poisťovne na trh zdravotného poistenia a má menej poistencov, potrebuje viac finančných prostriedkov na zabezpečenie svojej prevádzky, ako povedzme veľká Všeobecná zdravotná poisťovňa, ktorá ani nedočerpáva 3,5 %, minie 2,5 - 3,0 %.
Áno, v zmysle programového vyhlásenia vlády uľahčujeme podmienky na vstup nových zdravotných poisťovní. A viete prečo? Odpovedal by som pánovi poslancovi Ondrušovi, ale možno je to zaujímavé tu povedať. Viete prečo? Pretože situácia, keď jedna zdravotná poisťovňa, ktorej 100-percentným akcionárom je štát, ovláda viac ako 60 % verejného zdravotného poistenia, je zlá.
Dnes tu počujeme, ako plačú niektorí poslanci, že Všeobecná zdravotná poisťovňa im odzmluvnila v ich okresnom meste také oddelenie alebo onaké oddelenie. Odzmluvnenie tohto oddelenia znamená jeho zánik. Keby mala Všeobecná zdravotná poisťovňa na trhu 30 %, zánik by to neznamenalo. Lenže Všeobecná zdravotná poisťovňa sa za predchádzajúcej vlády po vytlačení súkromných zdravotných poisťovní, po zlúčení so Spoločnou zdravotnou poisťovňou stala hegemónom v zdravotnom poistení a rozhoduje o živote a smrti jednotlivých poskytovateľov.
A keď sa to pánovi poslancovi Ondrušovi a kolegom zo strany SMER páči, ja ich názor neberiem, viem, že oni chcú rozhodovať pevnou rukou o tom, ktorá nemocnica bude žiť a ktorá nebude žiť, o tom, že Fakultnej nemocnici v Košiciach zvýšia zmluvy o 30 % a Geriatrickému centru sv. Lukáša znížia zmluvy o 30 %. A keď sa na to opýtate vtedajšej generálnej riaditeľky pani Zvolenskej v roku 2008, konali sme poslanecký prieskum, odpoveď bolo, lebo obchodné tajomstvo. Keď sa to pánovi poslancovi Ondrušovi a strane SMER páči, ja ich názor neberiem, mne sa to nepáči a verím, že tých, ktorým sa to nepáči, je tu minimálne 79 v tejto Národnej rade Slovenskej republiky.
Dámy a páni, ďakujem vám, že ste ma vypočuli, hovoril som osem minút, sľúbil som päť minúť, veľmi sa ospravedlňujem, ale ešte to stále nebolo také zlé ako pán poslanec Kolesík.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

8.7.2011 o 10:49 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Peter Kalist
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ja v prvom rade chcem poďakovať kolegovi Novotnému za veľmi stručné a správne zhrnutie toho, čoho sa vlastne tento zákon týka. Skutočne nesmieme zabudnúť na jednu dôležitú vec. Ten paškvil, ako ste to veľmi trefne nazval, ktorý bol schválený minulou vládnou garnitúrou a ktorý náš vlastný Ústavný súd označil za protiústavný, umožňuje po zrušení týchto ustanovení Ústavným súdom, umožňuje to, že zdravotné poisťovne si dnes môžu vyplatiť akýkoľvek zisk, ktorý majú, a nemusia ho ani zdaniť. To značí, že keď poslanci SMER-u, ktorí tu vôbec nie sú, ani jeden z nich aktuálne, keď poslanci SMER-u hlasujú proti tomuto zákonu, v skutočnosti ľuďom na Slovensku hovoria, drahí občania, my sme za to, aby si napríklad poisťovňa Dôvera vybrala desiatky miliónov zisku a nezaplatila z toho ani jeden cent dane. Ani jeden cent dane. Tak je to.
A ešte by som chcel na záver povedať, dneska má pán minister zdravotníctva meniny, asi nielen on, tak všetkým Ivanom prajem všetko najlepšie a dúfam, že dostanete pekný darček, že táto Národná rada sa prikloní k názoru Ústavného súdu a skutočne schválime zákon, ktorý ľuďom a ostatným vlastne činiteľom v zdravotníctve pomôže. Pretože zisk v zdravotníctve nie je zlý, povedal to aj Ústavný súd Slovenskej republiky, hovoria to všetky ostatné inštitúcie.
To, čo tvrdí strana SMER, nie je pravda, klamú, zavádzajú, pretože zisk v lekárňach im nevadí, zisk pri predávaní zdravotníckych pomôcok im nevadí, zisk pri dodávaní do nemocníc im nevadí, len zrazu im vadí - akože vadí - zisk v poisťovniach.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:58 hod.

MUDr. MPH

Peter Kalist

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Szilárd Somogyi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Ja by som len v krátkosti doplnil asi vystúpenie pána poslanca Novotného s tým, že aby sme nezabudli na pozmeňujúci návrh alebo vyzdvihnúť efekt pozmeňujúceho návrhu kolegu Beblavého a pani Žitňanskej, ktorým riešia - síce len čiastočne - problém, ktorý bol už vytýčený v roku 2005 v Koncepcii štátnej politiky starostlivosti o Slovákov žijúcich v zahraničí, aby aspoň časť týchto ľudí mohlo byť poistených v Slovenskej republike. Síce tento pozmeňujúci návrh sa vzťahuje len na tie osoby, ktoré študujú na území Slovenskej republiky, ale ja si myslím, že to je ako veľmi dôležitý krok, že kolegovia na to nezabudli a zrejme v tej nasledujúcej novele niekedy v budúcnosti sa ten okruh Slovákov žijúcich v zahraničí môže rozšíriť aj o ďalšie osoby. Takže to by som ako pokladal za dôležité, že sa nezabudlo ani na túto koncepciu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2011 o 10:59 hod.

Szilárd Somogyi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video