22. schôdza

6.9.2011 - 14.9.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:39 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:39

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pani poslankyňa, každá jedna pozícia aj vyjadrenia, aj vzťah k rôznym hodnotám sa vždycky najlepšie posudzujú v konkrétnych situáciách. Ak ste hovorili o politickej kultúre, ak ste hovorili o tom, že my sme ako opozícia akísi neefektívni, že nemáme nič racionálne vo svojej činnosti, prosím vás, skúste mi nejakým spôsobom vysvetliť, ako je možné, že viete vy koalícia bez zaváhania naše poslanecké návrhy, ktoré sme mali už počas, na minulej schôdzi, napríklad aj ohľadne cenovej stability, ale aj na tejto schôdzi, čo sa týka implementácie tretieho energetického balíčka, alebo iné veci, bez zaváhania viete vyradiť z rokovania schôdze.
Je to tá nová politická kultúra? Toto ste doniesli do parlamentu? Pýtam sa to úprimne. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:39 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:40

Stanislav Janiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, vy ste tu nová, tak ja vám možná pripomeniem, že opäť tu máme v parlamente starý SMER. SMER z rokov 2002 a 2006, starý opozičný SMER. Aj po voľbách 2002, kedy sa SMER už cítil vo vláde a ocitol sa v opozícii, búšil do vlády hlava-nehlava. Chlapi, vymyslite si už niečo iné. Tieto vaše socialistické spartakiády o odvolávaní máme už dávno za sebou. Už je to obkukané a už je to ošúchané. Do premiérky Radičovej búšite ako do Dzurindu. Chlapi, chýba vám cit, chýba vám noblesa. Aj s noblesou sa dá odvolávať. A tak ozaj je tu opäť starý opozičný SMER z roku 2002, 2006.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:40 hod.

Ing.

Stanislav Janiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:41

Ľudovít Jurčík
Skontrolovaný text
Ďakujem. Janka, stručne, bolo to fajn, ďakujem. A to, čo sa tu hovorilo ako reakcia od niektorých kolegov, to si nevšímaj, to budú opakovať pri každej príležitosti. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:41 hod.

Ing.

Ľudovít Jurčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:41

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa pokúsim reagovať len na konkrétne otázky, lebo všetko ostatné, veľmi ťažko by sa mi na všetko ostatné reagovalo.
Pán Jasaň mi položil konkrétnu otázku, ako to bolo s tou kartou a či som nehovorila pravdu, alebo hovorila. Tak odpovedám vám, hovorila som pravdu, bolo to presne tak, ako som to povedala, a pokiaľ ste to videli, tak sa asi zhodneme na tom.
A to je, myslím, všetko, čo bola naozaj konkrétna otázka. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:41 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 23:42

Ján Mikolaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže, vážený pán predseda Národnej rady, vážení členovia vlády, vážené kolegyne, vážení kolegovia, Slovenská národná strana veľmi pozorne a zodpovedne sledovala činnosť predsedkyne vlády a vzhľadom na to, že podľa nášho názoru výsledky za prvý rok vládnutia sú žalostné, tak poslanecký klub Slovenskej národnej strany jednoznačne podporuje vyslovenie nedôvery Ivete Radičovej.
Od novej vlády majú občania, vždy i politickí partneri určité očakávania, no predsedníčka vlády ich nenaplnila, naopak, Slovensko upadá takmer vo všetkých parametroch. Za rok činnosti Ivety Radičovej sme v situácii, keď sa nám rozpadáva sociálny systém, sudcovský stav, Policajný zbor Slovenskej republiky, ale aj rezort školstva, nehovoriac o úpadku slovenskej armády.
Pani premiérka začala svoju činnosť tým, že sa obklopila najmä ľuďmi z jedného politického spektra, ďalej ľuďmi z tretieho sektora, čím v podstate dehonestovala celý tretí sektor, pretože ten nie je na to, aby vládol, ten má vládu kontrolovať, a tým, že sa tí ľudia dostanú do výkonných funkcií, tak samý tretí sektor stráca svoje opodstatnenie. No a, samozrejme, aj úderkou mladíkov z SDKÚ. Najnovšie sa jej rozpadáva aj zbor poradcov, veď jedného z nich nedávno obvinili v korupčnej afére, a pokiaľ viem, aj pani štátnej tajomníčke na ministerstve práce.
Žiaľ, pani premiérka kryje aj korupčnú aféru vlastnej politickej strany, výsledkom čoho je akurát to, že sa zosmiešnila pred celým národom. Premiérka nepočúva tých, ktorí ju žiadajú o riešenie problémov, nepočúva dôchodcov, sociálne slabšie skupiny, nepočúva ani zástupcov parlamentných strán. Predseda Slovenskej národnej strany pán Slota ju začiatkom leta požiadal o riešenie závažných skutočností ohľadom osoby súčasného policajného prezidenta pána Spišiaka, predložil jej konkrétne listinné dôkazy i nahrávku, ale výsledok riešenia sa rovná nule. Znamená to, že sa kryjú aj ľudia, u ktorých je podozrenie z porušovania zákonov?
Výsledkom práce Ivety Radičovej po roku vládnutia je čoraz nižšia vnútorná spotreba, prepad reálnych miezd, absurdne nízka podpora domácej výroby s výsledkom obrovského objemu dovozu zo zahraničia a vyšších cien výrobku. Patríme k štátom Európskej únie s najvyšším percentom dovozu potravín, hoci by sme v mnohých komunitách boli aj sme sebestační.
Pani Iveta Radičová riadi vládu tak, že nastáva úpadok pôdohospodárstva, školstva, zdravotníctva, ticho sa prizerá rozkladaniu a politizácii súdnictva i prokuratúry. Nekoncepčnými opatreniami likviduje živnostenský stav a nerieši rómsku otázku, ktorá začína spôsobovať najväčšiu záťaž nášho sociálneho systému. Dehonestuje zahraničných Slovákov tým, že Úrad pre Slovákov v zahraničí riadi úradník na Úrade vlády Slovenskej republiky a nie člen vlády, ako by si táto oblasť záujmov vyžadovala.
Pani Iveta Radičová nemá politickú silu vo vlastnej strane, ale ani autoritu politických partnerov, veď nie je schopná dosiahnuť konsenzus v tak aktuálnej a zodpovednej téme, akou je podpora eurovalu.
Pre Slovenskú národnú stranu je prioritou téma presadzovania národno-štátnych záujmov, no pani premiérka vedie túto vládu k absolútnemu opaku. Pri vyjadreniach maďarskej vlády sa strká hlava do piesku a postupne sa prizeráme k vytváraniu územnej samosprávy na Slovensku. Dovolím si povedať, že maďarská vláda musí byť nadšená zo slovenskej vlády, pretože servilnejšieho partnera by asi ťažko našla.
Funkcia predsedu vlády je najvyššou výkonnou funkciou, a preto si vyžaduje, aby na jej mieste bola vysokozodpovedná, kvalifikovaná a uznávaná osobnosť, ktorej vyjadrenia sa nemenia každý deň a ktorého nezosmiešňujú aj vlastní kolegovia či podriadení. Predseda vlády predsa musí dať vládnutiu nejakú filozofiu, udávať tempo a nielen myslieť na seba a vlastný piár.
Žiaľ, ide nám druhá vlna krízy a aké sú východiská Slovenska? Obrovská nezamestnanosť, zanedbaná infraštruktúra, znižovanie výdavkov do vedy a slabý premiér. Znižovanie výdavkov do školstva a vedy ja osobne považujem za vašu najväčšiu chybu, pani premiérka, pretože to nie je o konsolidácii, nakoľko táto vláda míňa o 18 mld. Sk viac, ako míňala minulá alebo naša vláda. Ale na školstvo z týchto 18 mld. Sk nešla ani koruna, naopak, školstvo má o 300 mil., zhruba o 300 mil. slovenských korún menší rozpočet, ako bol za minulej vlády. Čiže to nie je konsolidácia, že nejdú peniaze do školstva, ale to je problém vnútornej alokácie rozpočtu, tak ako ste kritizovali nás, ale za vašej vlády je podiel prostriedkov zo 14,4 % v rámci štátneho rozpočtu, klesol na 13,78 a v návrhu na budúci rok máte pokles na 13,19 % zo štátneho rozpočtu. Pokles v rámci HDP na vedu a výskum klesol z 0,32 na 0,28 a je nepochopiteľné, ako je možné, aby sa do školstva a vedy dával taký malý finančný objem.
To, že vaše výroky a prehlásenia, žiaľ, nemajú žiadnu vážnosť, dosvedčuje obrovské množstvo vašich protirečení alebo nepravdivých výrokov. Pre krátkosť času uvediem len niektoré z nich. Úplne prvým, pokiaľ si spomínam, bolo to, že ste povedali v diskusnej relácii, že nikdy nepôjdete sama do diskusií. Myslím, že to bolo povedané v televízii Markíza. Týždeň na to ste boli sama v Slovenskej televízii v "O päť minút dvanásť", samozrejme, že s novým formátom, ktorý začal akurát s vaším vládnutím.
Tvrdili ste, že sa nebude privatizovať a zvyšovať dane.
Elektronické aukcie. Ministerstvo školstva, vedy a výskumu vybralo poradcu pre učebnice bez súťaže s nastrčenou firmou, ktorú dokonca odporučil poradca a uviedol to aj pred poslaneckým výborom a vybral aj vydavateľstvo, ktoré by malo zabezpečiť to, aby učebnice boli. Učebnice, samozrejme, neboli, peniaze, predpokladám, že sa vyplatili a štátni úradníci mali týždeň alebo mesiac voľno.
Digitalizácia študijných programov. Osobne ste boli, pani premiérka, na predvádzaní súkromnej spoločnosti, ktorá zadarmo dala tento program do 127 škôl. Ale v ten deň už bolo uverejnené na Ústave informácií a prognóz v školstve, rukou napísané dve faktúry, každá na milión slovenských korún, práve v tejto spoločnosti, ktorú ste vy boli ukazovať. Čiže nebolo to zadarmo a boli zaplatené dva milióny slovenských korún. Následne táto spoločnosť povedala, že za 12 mil. eur, 360 mil. slovenských korún, dodá počítače do všetkých škôl. Takže už nie zadarmo. Mne to pripadá tak, ako keby sme si dali postaviť sto metrov diaľnice, potom by sme sa po nej prešli, a keď sme zistili, že je prevádzky spôsobilá, tak by sme si ďalších 200 už kilometrov doobjednali za cenu, ktorú nadiktuje tento partner. Pýtam sa preto, prečo nebola elektronická aukcia? Prečo nebolo výberové konanie? A dúfam, že ani nebude.
Vrátim sa ešte k diaľniciam a PPP projektom, ktoré ste s takou pompou ohlasovali, že ste ich zrušili. No, skúste sa len rozpomenúť, ako to ono v skutočnosti bolo. Je pravdou, že vy ste zrušili druhý balík, ale tretí balík, ktorý mal ísť okolo Žiliny, tunel Višňové, ten ste predsa presadzovali. Aj vy, pani premiérka, aj pán prvý podpredseda vlády, pán minister dopravy. Pozrite si vlastné vyjadrenia, ako to bolo. Boli ste za tento tretí balík, za toto PPP, nechcem povedať, či vzhľadom, alebo nezvhľadom na to, že tam boli zahraničné firmy, ale presadzovali ste ho. Vzhľadom na to, že na Koaličnej rade sa vám nepodarilo presvedčiť pána Sulíka, tak ste večer vyhlásili, že Slovensko ušetrilo 3 mld. eur. No ale keď to pán minister presadzoval a vy ste povedali, že ste ušetrili, jak to, že ste ho neodvolali? Tak buď platí jedno, alebo platí druhé.
Samozrejme, odvtedy neviete ako ďalej, pretože vláda schválila koncepciu výstavby diaľnic, akú som ja ešte teda nezažil, kde sa prakticky stavia bez ladu a skladu, skôr by som povedal, kde sa len trošku dá, tak sa rýchlo začne stavať bez ohľadu na to, aká je kde dopravná intenzita a aké je dopravné zaťaženie. Tak sa... (Reakcia ministra.) Viem. Tak sa stalo, že na tunel Višňové nemáte finančné prostriedky dodnes. A v tom materiáli, ktorý bol schválený, pán minister, nie je napísané, z čoho postavíte Višňové, tam sú tri varianty. Čiže nič. Buď pôžička, alebo európske fondy. Len ste zabudli, že európske fondy, že tunel sa stavia 5 rokov. Čiže nie je v tej koncepcii tunel Višňové, ako najhorší a najkritickejší úsek, ktorý by ste mali stavať, keby ste len trošku dopravné plánovanie poznali, ako prvý, nie ako posledný. A nestaviate dodnes, čo považujem za chybu. (Reakcia ministra: "Už mal byť postavený.") To je pravda.
Ďalej by som sa ešte dotkol, pani premiérka, k schváleniu vysokých škôl, kde si tak isto šliapete na jazyk, pretože ste povedali, že tadiaľto cesta nevedie, a mesiac na to ste schválili ďalšiu malilinkú súkromnú vysokú školu. Žeby ďalší poradca? (Reakcia premiérky.) Nie. Nie. Súd, že musia vzniknúť, nevyhrali, mohli ste to vo vláde zamietnuť. Vyhrali súd akurát, že to na vládu musí ísť, ale kľudne ste to mohli zamietnuť. Aj ste to zamietnuť mali, aj vy podľa mňa by ste to rada zamietli.
Pokiaľ ide o fondy Európskej únie, za rok sa neurobilo nič. Ja naozaj mám pocit, pretože - ešte raz - zospodu ako učiteľ vidím, že faktúry sa preplácajú šesť mesiacov. Ak je faktúra bez chyby a dáte si ju na ministerstvo školstva a ministerstvo financií, šesť mesiacov čakáte, kým úradníci vám túto faktúru odsúhlasia a pošlú finančné prostriedky. Neurobilo sa nič v rámci toho, aby sa administratíva obmedzila, keď už.
Ďalšie vaše vyjadrenie ohľadne pevných cien. Pamätám si, ako ste povedali, že "pevná cena, no tak to snáď nie". Na druhý deň sa zistilo, že sa porušujú pravidlá FIDIK-u, Medzinárodnej inžinierskej a konzultačnej organizácie, ktorá absolútne nepripúšťa to, aby inflácia bola započítaná do ceny, a skončila celá filozofia pevných cien. Najhoršie na tom je to, že sa nám začínajú sťažovať aj súkromní podnikatelia, ktorí nechápu, prečo pri výstavbe diaľnic sa tak upúšťa od kvality a od toho, čo sa v súčasnosti deje, preto aj tie ceny také, ako sú, pretože v súčasnosti pri výberových konaniach sa vôbec nepožadujú referencie napríklad na tunely, nepožadujú sa referencie a skúsenosti s podmienkami FIDIK Žltá kniha, nepožadujú sa referencie na certifikáty riadenia a kvality v zmysle noriem 1400, 1801 a podobne. Pýtam sa: prečo asi? Prečo taký pokles z úrovne kvality? Nie je to preto, aby mohli vyhrávať chodníkové firmy? Nie je to preto, aby sa vyhrávali tendre za 15 až 20 %, pokiaľ je, projekčné práce alebo dozory? A 50 % stavebné práce, pán prvý podpredseda vlády, vy musíte vedieť, že to nehrá, to nie je normálne. Viete, aké sú tam naprojektované mostné konštrukcie? (Reakcia ministra.) Áno. Sú tam i nosníky i... (Reakcia ministra.) No to nie sú, ja som ten návrh videl, sú tam i oceľové nosníky, ktoré budú v zozvárané zváracej dielni, natreté lacným náterom a za päť rokov budeme musieť tieto naše diaľnice, ktoré budú nekvalitné, určite opravovať.
Vzhľadom na to, že výsledky tejto vlády sú také, ako sú, poslanecký klub Slovenskej národnej strany z týchto dôvodov s plnou vážnosťou podpísal návrh vysloviť nedôveru premiérke a vyjadrujeme presvedčenie, že tento návrh aj schválený bude.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie

13.9.2011 o 23:42 hod.

prof. Ing. CSc.

Ján Mikolaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:58

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega Mikolaj, ja viem, o čom sa hovorí pri odvolávaní a vnímam tie všetky bolesti, ktoré každý sa tu snaží povedať vo svojom videní a teraz že nezabezpečila národné záujmy, že je neschopná, nezabezpečila peniaze na diaľnice, do školstva a podobne. Ale jedno, tak ako celú túto diskusiu vediete, tak ako aj také odôvodnenia, ty si tu takisto hovoril, proti tomu sa musím ohradiť aj ja osobne. Spájate premiérku, ako keby kryla korupciu, ako keby ona bola tá, ktorá ako je zodpovedná za nejakého Ščurku a niekedy za tých svojich ľudí, ktorí urobili v tomto smere, takpovediac, psie kusy.
No, ja som presvedčený, že pani premiérka s korupciou bojuje. Nie vždy úspešne. Ani navonok, ani doma možno nie, medzi svojimi najbližšími, ale naozaj som presvedčený, že má úprimnú snahu v tomto smere a naozaj ten zápas zvádza. A ten zápas je ťažký, pretože korupcia je hydra. A hydre utnete päť hláv a ďalších päť jej narastie.
A myslím si, že strieľate naozaj nesprávnym smerom, keď tu už bolo toľko bonmotov a toľko humoristov, tak ja si dovolím takisto povedať jedno slovenské úslovie na to, ako to robíte: "Strelil na líšku, trafil Marišku."
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 23:58 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:00

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že pán poslanec Mikolaj veľmi dobre vrátil tému tam, kde patrí, a obrátil pozornosť práve na pani premiérku, ktorú dnes odvolávame. A myslím si, že veľmi dobre plasticky poukázal na to a potvrdil, že Iveta Radičová je len predsedníčka vlády Ivana Mikloša. To, že je pani premiérka nemohúca vo vlastnej vláde, ju však nezbavuje zodpovednosti za úpadok a chaos, ktorý na Slovensku nastal. Dámy a páni, a to je podstata a to treba zdôrazniť. Netvárme sa, že keď je na čele vlády žena, že jej sa netýkajú všetky chyby a všetky porušenia zákonov, ktoré sa na Slovensku dejú. Ona ako predsedníčka vlády vedela, do akej funkcie ide, prijala tú funkciu, prijala zodpovednosť tej funkcie, a preto nesie zodpovednosť za to, čo sa na Slovensku deje.
Úplne komicky však, úplne komicky mi pripadá to, čo sa dnes večer deje, lebo ak si všimnete, tak za pani premiérku najviac bojujú tí ľudia z SDKÚ, ktorí využijú každú jednu príležitosť, aby ju potopili. Sú to všetko muži Mikuláša Dzurindu. Vystúpil Mikuláš Dzurinda, vystúpil pán poslanec Janiš, vystúpil pán podpredseda Hort, chystá sa vystúpiť pán Štefanec, čakám, kedy vystúpi pán Mikloš. No viete čo? Ale to už je, to už je hnus, doslova hnus, že títo ľudia, o ktorých všetci vieme, že chcú túto vládu alebo túto predsedníčku vlády potopiť, tak tí sa pred ňou pretŕčajú a ukazujú, ako oni za ňu bojujú. No ja keby som bol predseda vlády v takejto ponižujúcej pozícii, tak ja by som odstúpil a nečakal by som, kedy tá vláda padne sama.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 0:00 hod.

JUDr. PhDr.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:02

Rafael Rafaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som chcel pána poslanca Mikolaja doplniť vo svojej faktickej poznámke a rozvinúť tú problematiku, ktorú načrtol, a v súvislosti s fungovaním alebo skôr nefungovaním Úradu pre zahraničných Slovákov, na čo poukazuje už aj Svetové združenie Slovákov v zahraničí, a, pani premiérka, aj vás na to podľa mojich informácií upozornili, akým spôsobom pán Vetrák úrad riadi. Možno ho riadi aj preto tak, že naozaj prvýkrát, myslím, v histórii tento úrad pre kontakt s 2,5-miliónovou komunitou Slovákov v zahraničí riadi, nech mi prepáčia, ale obyčajný úradník, nominant menovaný, pán Nižňanský, hoci v minulosti to bol vždy minimálne člen vlády, ak nie priamo podpredseda vlády, ktorý túto problematiku zastrešoval.
Na margo toho chcem povedať, že toto združenie zastrešuje sto spolkov z 24 krajín sveta. A predseda tohto úradu dokonca porušil aj uznesenie vlády, ktorá schválila koncepciu, strategický dokument o starostlivosti o našich krajanoch, keď prvýkrát v histórii nie je garantovaný, nie je naplánovaná garantovaná alokácia zdrojov. A tak sa pýtam: vyrába niekto z Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí úrad proti Slovákom žijúcich v zahraničí? Lebo momentálne sa to tak deje.
Tak prosím vás, pani premiérka, ak si vážime 2,5-miliónovú komunitu, zoberte si priamo úrad vy pod kuratelu a napravte túto situáciu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 0:02 hod.

Mgr.

Rafael Rafaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:04

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Aj keď som už starší chlap a mal by som nárok na slabšiu pamäť, predsa mi len ešte pamäť dovolí spomenúť si, keďže som mal tú možnosť do februára tohto roku pôsobiť ako prorektor Univerzity Komenského, že v časoch, keď bol ministrom pán poslanec Mikolaj, si nijak nemôžem spomenúť na to, že by faktúry eurofondov dochádzali do 10 dní. Nijak si neviem spomenúť na to, že by sa žiaci nedostali do školy, pretože vchody do škôl boli zatarasené novými učebnicami akéhokoľvek predmetu, ktoré, samozrejme, boli k dispozícií všetkým v neprebernom množstve. Keď sa zamyslím nad plačom nad financovaním školstva, tak by človek musel mať očividne celkom jasno v tom, že táto vláda vedená premiérkou Radičovou znížila učiteľom plat na polovičku alebo možno na tretinu toho, čo dostávali v blahobytnom období do roku 2010.
Mám teda sumárne pocit, že ako sudca prichádza minister vytýkať veci, ktoré boli za jeho časov úplne iné, super fungujúce a dobré. A tu by som rád zdôraznil, že dva roky bolo na zvýšenie podielu financovania vedy a výskumu s HDP zlaté obdobie prosperity naštartované, kdežto táto vláda má na krku vykrývanie dlhov, ktoré nespôsobila, a preto by som rád volal k dobrej pamäti vystupujúcich.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 0:04 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 0:06

Július Stanko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Spomenuli ste, že za posledný rok sa narobili akési škody v poľnohospodárstve. Nuž keď sa spýtate roľníkov, kedy zažili najlepšie časy za posledných 20 rokov, tak asi naozaj všetci vám zhodne odpovedia, že to bolo za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, kedy bol ministrom Zsolt Simon a štátnym tajomníkom môj sused Marián Radošovský. Vtedy sa naozaj darilo. A práve, práve za vlády Roberta Fica nastal absolútny pád agrosektoru. Z toho absolútneho výslnia roľnícky stav padol tak hlboko, že hlbšie sa už snáď padnúť ani nedá. Je pravda, že za tri roky sa vymenili štyria ministri. Je pravda, že to boli ministri zo strany, ktorá už dneska nie je v parlamente. Ale predsa len nedá sa zbaviť tej spoluzodpovednosti vtedajšej vládnej koalície.
No a ďalšia vec, ktorá ma vyrušila, tak bolo to, že ste spomenuli, že pri výstavbe diaľnic sa pozerá len na cenu a nie žiadnu kvalitu. Tak spomeňme si, kto chcel stavať užšie cesty v dobe, keď sa dbá na bezpečnosť vo všetkých oblastiach ľudského života? Absolútne sa ignorovala potreba bezpečnosti ciest namiesto, a bolo to zdôvodňované tým, že ideme šetriť. Tak namiesto toho, aby sa menej šafárilo pri výstavbe diaľnic, tak v tom čase, vtedy sme mali stavať užšie cesty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2011 o 0:06 hod.

MVDr.

Július Stanko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video