9. schôdza

30.11.2010 - 15.12.2010
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

7.12.2010 o 9:06 hod.

Mgr. MEconSc.

Martin Fedor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pán poslanec Ondruš, mne sa zdá trošička pokrytecké, keď žiadate, ako som počul v rozprave, zvýšenie rozpočtu pre dvojičky a trojičky. Keďže včera sme mali hlasovanie o pozmeňovacom návrhu kolegov a vy ste tento návrh nepodporili, tak ako žiadny kolega z vašej strany, myslím si, že ani váš pán predseda. Trošička to hraničí s nejakou až mierou, by som si dovolil povedať, schyzofrénie, čo vo vašom prípade by sa asi nemalo stávať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2010 o 15:46 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán kolega Ondruš, ja chcem sa pripojiť k tým, ktorí oceňujú tvoje vystúpenie. Mňa osobne mrzí, že tu nie je pán minister Mihál, lebo keď nastupoval do funkcie, myslel som si, že funkciu ministra práce a sociálnych vecí preberá človek, ktorý sa vyzná v problematike. Keď sa pozerám na návrh štátneho rozpočtu a na priority, ktoré si stanovuje, niečo je tam aj racionálne, ale zase na druhej strane veci, ktoré si pomenoval, myslím si, že by boli veľkým obohatením a mohli by ho trošku uviesť do problematiky.
Ja osobne sa chcem dotknúť dvoch čísiel, ktoré si pomenoval, to je 373-tisíc, pokiaľ si dobre pamätám, eur na detské domovy a 200-tisíc na podhľady na stropy na ministerstve práce a sociálnych vecí. Ja sa v tejto súvislosti chcem spýtať, ak priorita detských domovov rodinného typu je prioritou predsedníčky vlády, ktorá bola predtým ministerkou práce, sociálnych vecí a rodiny, potom sa pýtam, čo robila pani premiérka pri zostavovaní tohto návrhu štátneho rozpočtu?
Ja osobne chcem povedať, že to nie je a detí v detských domovoch nie sú len o tom, že v predvianočnom období zoberieme jedno auto darčekov, ktoré porozdávame, vyfotíme sa za jasu televíznych kamier, ale je to systematická práca, podpora v štátnom rozpočte a budovanie týchto detských domovov. Ako myslím si, že tadiaľto vedie cesta a pani predsedníčka vlády by sa mala nad sebou zamyslieť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2010 o 15:46 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. No, kolega Ondruš hovoril, ako to už u neho býva zvykom, pekne, súvislo, a keďže ho poznáme, ani nám to nebolo divnô, lebo hovorí peknou slovenčinou a vety má učesané. Iná vec je trochu ten obsah. Samozrejme, vidím, že aj u môjho predrečníka, a nemám sa k tomu vyjadrovať, poznačili podhľady. No poznačili aj mňa. Neviem presne, či je to 200-tisíc eur na podhľady, a ako šetrný človek, samozrejme, rozmýšľam nad každou korunou. Na druhej strane púhe porovnanie dvoch čísiel ešte nemusí povedať veľa, pretože neviem, aké máte informácie o stave detských domovov rodinného typu, či do nich tečie, alebo sa v nich nekúri. Mali by byť tieto údaje zrejme nejakým iným spôsobom vyargumentované ako trošku demagogickým porovnávaním sumy.
Ubezpečujem vás, že najväčšia univerzita na Slovensku má veľa budov, z ktorých mnohé boli v havarijnom stave, z toho i mnohé historicky veľmi cenné, ako napríklad bývalá vládna budova pri Dunaji, v ktorej sídli Filozofická fakulta. Mnohé roky nedostala Univerzita Komenského na množstvo svojich budov ani toľkoto peňazí na údržbu a renováciu.
A keď hovoríme teda o míňaní v sociálnom sektore a v tejto oblasti, tak musím zase povedať, že ma napadajú veľmi dobre investované peniaze do sociálnych podnikov, ktoré boli možno väčšie, ako boli podhľady a stropy, a takisto ma napadá v rámci stavebných aktivít vila na Mudroňovej, ku ktorej sa odrazu nikto nehlási, ale ktorú asi sotva zadala nejaká iná vláda ako vaša. A k jej cti treba povedať, že sa v nej kedysi úspešne liečili detskí kožní pacienti a ja som tam absolvoval testačnú prípravu. A tie milióny, ktoré sa do nej investovali, sú značne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2010 o 15:48 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja chcem tiež veľmi pekne poďakovať pánovi poslancovi Ondrušovi a, no, skonštatovať spolu s ním, pravda sa skutočne strašne ťažko počúva a pán poslanec Ondruš tuná upozornil a poukázal na isté veci, ktoré v tomto parlamente ešte nezazneli. A som veľmi rád, že zazneli práve z jeho úst a na takej ploche, na ktorej zazneli.
Ale chcel by som povedať, že toto nie je rozpočet nášho sociálneho ministra, ktorý tak strašne rád fujká na svojich tlačových konferenciách, ale toto je rozpočet nadministra Mikloša. A to treba, tam sedí ten zodpovedný človek, tam vpredu sedí ten zodpovedný človek, ktorý je za všetko tuná zodpovedný. Za všetko to, za všetky tieto číselká, ktoré sú tuná napísané, a skutočne tento rozpočet je jeho a zostane tým jeho plagátom, o ktorom si tuná budeme ešte veľmi dlho rozprávať v tomto parlamente.
Ja som, skutočne len so závisťou môžem počúvať, že sa takto nehovorí aj o kultúre, že sa takto nehovorí o vzťahu ku kultúre takýmito jasnými slovami a že nemáme možnosť povedať to všetko, čo v tej kultúre by malo byť a nie je. Ja som si robil pred, za prvej Dzurindovej vlády taký malý prieskum a prišiel som na to, že 70 % poslancov tohto parlamentu v živote nebolo v divadle, dámy a páni. Potom som si už to radšej nerobil, takéto prieskumy. V živote neboli v divadle a to som nešpecifikoval, či ide o divadlo hudobné... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2010 o 15:50 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Branislav Ondruš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ako býva mojím zvykom, budem maximálne stručný.
Ja musím upozorniť, pán poslanec Dostál, že ja som len, keď som opakoval niektoré len konkrétne čísla, napríklad údaje a fakty, len preto, aby som ich zdôraznil. Nie ja tu naťahujem túto rozpravu. Musím naozaj poukázať, že pán poslanec Matovič opakovane sa prihlasuje s faktickými poznámkami, kde hovorí stále to isté a zatiaľ už takto natiahol rozpravu o mnohé a mnohé minúty.
Ale pánovi Viskupičovi, máte pravdu, že ja som bol včera proti. Áno, ale práve preto som chcel ukázať svoju zodpovednosť, že aj v prípade, že ste prijali návrh, s ktorým ja vecne nesúhlasím a vysvetlil som, že teda preto, lebo, lebo to, čo pridávate, je v skutočnosti menej ako to, čo robíte, ale napriek tomu teda, že s týmto návrhom som nesúhlasil, chcel som vás upozorniť, že ak ste ho už prijali, tak ho treba doriešiť aj v rozpočte a jednoducho preto som navrhol zvýšiť tam tie výdavky. Čiže ja som vystúpil s tým návrhom, naozaj aby som maximálne ukázal svoj vecný a, nazvime to, seriózny prístup.
A musím povedať, že teda chcel som v tom vystúpení, ale už som to ďalej nechcel ďalej naťahovať, chcel som v tom vystúpení reagovať napríklad aj na tú najčastejšiu výhradu, že vlastne o koľko sa oproti tomuto roku na budúci rok navrhuje zvýšiť na tieto sociálne výdavky, ale to je prosto iná debata a teraz už na to nemám čas. Takže k tomuto sa už nebudem vracať.
Na záver ešte by som zareagoval na faktickú poznámku pána poslanca Počiatka. Ja beriem to, čo si vytkol môjmu vystúpeniu, samozrejme, beriem si to k srdcu a budem nad tými vecami rozmýšľať. A keď si upracem myšlienky k tým témam, ktoré si naškrtol v hlave, tak, samozrejme, som pripravený prihlásiť sa aj do ústnej časti rozpravy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.12.2010 o 15:52 hod.

Mgr.

Branislav Ondruš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
9.schôdza NR SR - 5.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:03

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, citovaný návrh sa predkladá na základe čl. 86 písm. k) Ústavy Slovenskej republiky a § 12 ods. 5 zákona č. 321/2002 Z. z. o ozbrojených silách Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.
Návrh zodpovedá zahraničnopolitickému zámeru posilniť účasť Slovenskej republiky vo vojenskej operácii ISAF v Afganistane, a to v rozsahu dostupných finančných zdrojov.
Cieľom návrhu je zvýšenie súčasných mandátových počtov určených do 314 na celkový počet do 348 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky a zmena mandátu príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky pôsobiacich v tejto operácii. Súčasný mandátový počet sa zvyšuje o tím EOD (likvidácia nevybuchnutej munície) do štyroch príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky, do šesť príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky na veliteľstvá vojenskej operácie ISAF v Afganistane, vyslanie do štyroch príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do Národného podporného prvku (Veliteľstvo jednotky vojenskej operácie ISAF v Afganistane) a vyslanie jednotky špeciálnych síl v počte do 20 príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky.
Celkové náklady na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do tejto vojenskej operácie predstavujú 5,185 718 mil. eur.
Zmena mandátu zohľadňuje aktuálny stav v oblasti spolupráce so zahraničnými ozbrojenými silami a reaguje napr. na ukončenie pôsobenia ozbrojených síl Holandského kráľovstva. Zároveň určuje priestor pôsobenia multifunkčnej ženijnej jednotky tak, aby boli jej úlohy zabezpečované v súlade s operačnými požiadavkami na leteckej základni v Kandaháre a aby sa umožnilo jej využitie aj v prospech ozbrojených síl Slovenskej republiky v tejto vojenskej operácii.
Predložený návrh bol prerokovaný vo Výbore Národnej rady pre obranu a bezpečnosť a v Zahraničnom výbore Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať, aby ste schválili predložený návrh. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

7.12.2010 o 9:03 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:06

Martin Fedor
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor k predmetnému materiálu podáva Národnej rade túto správu.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 162 z 9. novembra 2010 pridelil návrh na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky do vojenskej operácie ISAF v Afganistane a na zmenu mandátu príslušníkov ozbrojených síl v tejto vojenskej operácii na prerokovanie Zahraničnému výboru Národnej rady a výboru pre obranu a bezpečnosť.
Oba výbory Národnej rady prerokovali návrh na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl do vojenskej operácie ISAF a na zmenu mandátu príslušníkov ozbrojených síl v tejto vojenskej operácii v určenej lehote a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. k) Ústavy Slovenskej republiky a § 12 ods. 5 zákona č. 321//2002 Z. z. o ozbrojených silách Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov vysloviť súhlas s vyslaním príslušníkov ozbrojených síl do vojenskej operácie ISAF v Afganistane a so zmenou mandátu príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky v tejto vojenskej operácii.
Dovoľte mi prečítať aj návrh uznesenia k návrhu na vyslanie príslušníkov ozbrojených síl do vojenskej operácie ISAF a na zmenu mandátu príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky v tejto vojenskej operácii: „Národná rada Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. k) Ústavy Slovenskej republiky a § 12 ods. 5 zákona č. 321/2002 Z. z. o ozbrojených silách Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov vyslovuje súhlas s vyslaním príslušníkov ozbrojených síl do vojenskej operácie ISAF v Afganistane a so zmenou mandátu príslušníkov ozbrojených síl Slovenskej republiky v tejto vojenskej operácii.“
Pán predsedajúci, pán predseda, prosím, aby ste otvorili rozpravu k tomuto materiálu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

7.12.2010 o 9:06 hod.

Mgr. MEconSc.

Martin Fedor

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:08

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si upriamiť vašu pozornosť na politické deklarácie smerom k navyšovaniu našej vojenskej prítomnosti do operácie ISAF v poslednom období, ktoré vnímali nielen občania Slovenskej republiky, ale aj, ako sme si určite všetci veľmi dobre vedomí, hlavne naši zahraniční partneri. Tieto vyjadrenia pochádzali tak od minulej, ako aj od súčasnej vlády. S ohľadom na minulú vládu sú to hlavne vystúpenia expremiéra Roberta Fica v roku 2009 v Londýne, kde nereálne sľúbil až dvojnásobné navýšenie vojenskej prítomnosti do Afganistanu, ale taktiež aj vyjadrenia predchádzajúceho ministra obrany, ktorý plány navyšovania prítomnosti slovenských vojakov v operácii ISAF spomínal na mnohých zahraničných fórach. Z perspektívy súčasnej vlády je to hlavne Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky, kde sa vláda zaväzuje prehodnotiť mieru zapojenia ozbrojených síl Slovenskej republiky do operácií medzinárodného krízového manažmentu s cieľom jeho ďalšieho posilnenia ich príspevku do operácie ISAF v Afganistane. Som presvedčený, že je potrebné dodržať záväzky, ktoré sme si ako krajina dali. Zároveň som ale za to, aby sme sľubovali iba to, na čo máme reálne zdroje, pretože len vtedy môžeme v očiach našich spojencov zostať dôveryhodnými a transparentnými partnermi, ktorí plnia svoje sľuby. V snahe posilniť svoju vojenskú prítomnosť pritom nie sme sami. Mnohé ďalšie krajiny vrátane našich susedov, Českej republiky, Poľska, okrem nich napr. aj Ukrajiny, Chorvátsko alebo Bulharsko, plánujú, príp. už zrealizovali posilnenie misie NATO v Afganistane.
Jednoznačne podporujem plány ministra Ľubomíra Galka smerom k plánovanému navýšeniu počtov do operácie ISAF a oceňujem jeho odvahu vyslať po prvýkrát do tejto náročnej operácie veľmi potrebnú spôsobilosť, a to 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny. Aj toto je dôkaz systémovej práce v rezorte a precíznej koordinácie s našimi spojencami. Ďakujem vám za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2010 o 9:08 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:11

Szilárd Somogyi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážený pán predseda, vážený pán minister, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, som presvedčený, že účasť našich vojakov v operáciách medzinárodného krízového manažmentu vrátane operácie ISAF prináša popri splnení si spojeneckých záväzkov aj mnohé výhody pre našu krajinu z pohľadu rozvoja našich ozbrojených síl. Účasťou v operáciách medzinárodného krízového manažmentu majú naši vojaci možnosť získať skúsenosti z pôsobenia v medzinárodnom prostredí, oboznamujú sa so skúsenosťami iných armád a v končenom dôsledku sa stávajú spôsobilejšími na našu vlastnú obranu.
Druhým aspektom je adekvátne využitie finančných prostriedkov, ktoré sme investovali do výcviku, konkrétne našich špeciálnych síl a tímu na likvidáciu nevybuchnutej munície. Podotýkam, že Slovenská republika je v rámci aliancie krajina zodpovedná za likvidáciu nevybuchnutej munície . Na Slovensku je tiež vytvorené Centrum výnimočnosti NATO pre oblasť likvidácie výbušných prostriedkov v Trenčíne. Z tohto pohľadu je pre nás povinnosťou aj prestížou poskytnúť expertov na túto oblasť práve do prioritnej operácie NATO v Afganistane. Podobne je to v prípade našich špeciálnych síl, ktoré sú dostatočne pripravené na pôsobenie v tejto náročnej operácii.
Keďže jednou z úloh špeciálnych síl je aj podpora výcviku ozbrojených síl v Afganistane, považujem za správne nasadiť ich do tejto krajiny, kde v súčasnom období existuje nedostatok vojenských inštruktorov. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2010 o 9:11 hod.

Szilárd Somogyi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:13

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi v krátkosti vystúpiť k materiálu, ktorý práve prejednávame. A to je zmena a navýšenie mandátu našich vojakov v operácii ISAF v Afganistane.
Ja som veľmi rád, pán minister, že aj súčasná vláda pokračuje v tom, v čom sme pokračovali my v misiách ISAF v Afganistane. A to bola vlastne stabilizácia tejto krajiny prostredníctvom medzinárodných jednotiek, ktoré sú v operácii ISAF v Afganistane.
Naša vláda prijala a deklarovala aj taký záväzok, ako tu bolo povedané, že navýši počet našich vojakov o takmer ďalších 100 %. Chcem povedať, že tí vojaci, ktorí mali byť navýšení, 5. pluk špeciálneho určenia zo Žiliny mal byť v prvom rade určený na ochranu živej sily, ochranu našich jednotiek, hlavne našej multiženijnej jednotky, ktorá pôsobí na letisku KAF v Kandaháre. A vaša vláda teraz zmenila teda ten mandát a pôsobenie nášho 5. pluku špeciálneho určenia na plnenie, a to je prvýkrát v histórii Slovenskej republiky, kedy 5. pluk špeciálneho určenia môže byť použitý aj na plnenie, a to tzv. špeciálnych úloh čiže bojových úloh a môže byť nasadený do rôznych bojových operácií. Preto vás chcem, pán minister, požiadať aj tu na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, aby ste tento 5. pluk na plnenie týchto špeciálnych úloh dostatočne pripravili, to znamená dať im dobrý výcvik, tréning a zabezpečiť im adekvátnu vojenskú techniku a materiál, ktorý potrebujú na plnenie týchto špeciálnych úloh, ktoré určite budú mať. V Českej republike ak idú špeciálne sily alebo v iných krajinách sú vyslané špeciálne sily, tak väčšinou to býva na určité časovo ohraničené obdobie. V tomto mandáte to nie je tak stanovené. Je to vlastne až do ukončenia operácie ISAF v Afganistane. A to, si myslím, sa mohlo určitým spôsobom zmeniť. Nebýva zvykom, že nemajú časovo obmedzený mandát tieto špeciálne jednotky, ktoré sú určené teda najmä na plnenie bojových úloh čiže vyhľadávanie, zneškodňovanie agresorov, nepriateľov, tiež trénujú Afganské národné bezpečnostné zložky. Môžu ich trénovať, tak tie kandaky, ktoré sú pripravované v rámci misie ISAF v Afganistane, tak tieto špeciálne jednotky môžu s nimi ísť do tých spoločných operácií.
Čiže, pán minister, ešte raz, chcem vás požiadať, aby ste venovali príprave týchto špeciálnych jednotiek zo Žiliny zvýšenú pozornosť, pretože prvýkrát v histórii Slovenska budú vysielaní aj na plnenie bojových úloh v tejto misii ISAF v Afganistane. My sme 5. pluk pripravovali, teda najskôr aby išli ako ochrana živej sily našej multiženijnej jednotky. A po tom získaní týchto skúseností by mohli byť chlapci v budúcnosti použití aj na plnenie týchto špeciálnych úloh. Takže, ešte raz, nech sú riadne pripravení na plnenie týchto úloh. A dúfam, že sa nikomu nič v budúcnosti nestane v Afganistane, zatiaľ môžeme konštatovať, že nezahynul ani jeden vojak v tejto misii ISAF v Afganistane. Nikdy, samozrejme, nevieme zaručiť 100-percentnú bezpečnosť týmto vojakom, ale vieme sa tomuto číslu nejakým spôsobom priblížiť.
Toľko z mojej strany. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.12.2010 o 9:13 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video