9. schôdza

30.11.2010 - 15.12.2010
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.12.2010 o 11:07 hod.

Ing.

Pavol Pavlis

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 10:47

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené kolegyne, vážení kolegovia, predkladám návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 64/1997 Z. z. o užívaní pozemkov zriadených v záhradkových osadách a vyporiadaní vlastníctva k nim v znení neskorších predpisov, v prvom čítaní.
Návrhom zákona sa vykonáva rozsudok Európskeho súdneho dvora pre ľudské práva vo veci Urbárskej obce Trenčianske Biskupice verzus Slovenská republika zo dňa 27. novembra 2007.
Cieľom návrhu zákona je v rámci výkonu uvedeného rozsudku zmeniť spôsob určovania výšky ročného nájomného za užívanie pozemkov a spôsob určovania výšky peňažnej náhrady za pozemky zriadené v záhradkovej osade.
Účelom predloženého návrhu je v rámci výkonu uvedeného rozsudku uskutočniť na vnútroštátnej úrovni všeobecné opatrenia, ktoré spočívajú v tom, že štát odstráni všetky prekážky toho, aby sa nájom pôdy v záhradkových osadách realizoval za podmienok, ktoré sú v súlade s týmto rozsudkom Európskeho súdneho dvora. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.12.2010 o 10:47 hod.

Ing.

Zsolt Simon

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:48

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie svojím uznesením č. 38 z 18. novembra 2010 ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 64/1997 Z. z. o užívaní pozemkov zriadených v záhradkových osadách a vyporiadaní vlastníctva k nim v znení neskorších predpisov. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom vládnom návrhu zákona.
Uvedený návrh bol doručený poslancom Národnej rady Slovenskej republiky v stanovenej lehote, čím boli splnené podmienky určené § 72 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku, t. j. doručenie návrhu najmenej 15 dní pred schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky, na ktorej sa uskutoční jeho prvé čítanie.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky posúdil uvedený návrh podľa § 70 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku a podľa legislatívnych pravidiel a zaradil ho v súlade s § 72 ods. 2 rokovacieho poriadku na rokovanie dnešnej, 9. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa z formálnoprávnej stránky všetky náležitosti uvedené v § 68 a v § 67 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, ako i náležitosti určené v legislatívnych pravidlách. Zo znenia vládneho návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Všeobecná časť dôvodovej správy obsahuje informáciu o súlade návrhu zákona s Ústavou Slovenskej republiky, o súvislostiach s inými zákonmi a medzinárodnými zmluvami, o zhodnotení súčasného stavu, o dôvode potreby novej právnej úpravy, o hospodárskom a finančnom dopade a vplyve na štátny rozpočet.
Osobitná časť dôvodovej správy obsahuje odôvodnenie jednotlivých ustanovení.
Problematika vládneho návrhu zákona nie je upravená v práve Európskej únie.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla v zmysle § 73 ods. 3 písm. c) rokovacieho poriadku na tom, že po rozprave odporučí uvedený vládny návrh zákona prerokovať v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky z 3. novembra 2010 č. 152 a podľa § 71 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby vládny návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby určené výbory predmetný vládny návrh zákona prerokovali v termíne do 27. januára 2011 a v gestorskom výbore do 31. januára 2011.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte rozpravu, prosím.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.12.2010 o 10:48 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:52

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, vážené pani kolegyne, páni kolegovia, návrh zákona je vypracovaný na základe § 37d zákona č. 523/2004 Z. z. o rozpočtových pravidlách verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 384/2008 Z. z.
Cieľom návrhu zákona je zosúladenie právnych vzťahov pri poskytovaní podpôr v pôsobnosti pôdohospodárstva a rozvoja vidieka zo štátneho rozpočtu s novou právnou úpravou, podľa ktorej sa podpora poskytuje len na základe osobitného zákona v rozsahu a spôsobom podmienok ním ustanovených alebo ustanovených podrobnejšie iným všeobecne záväzným právnym predpisom vydaným na jeho vykonanie.
Na základe zásadnej pripomienky z rokovania Hospodárskej a sociálnej rady navrhujeme doplnenie § 11b ods. 2 aj o písm. d) 4. bod. Týka sa to obcí.
Na základe tejto novely by sa poskytovali podpory pre neziskové organizácie, občianskym združeniam, nadáciám, poľovníckym organizáciám, obciam, chovateľským organizáciám a chovateľom zvierat, užívateľom poľovných revírov. Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.12.2010 o 10:52 hod.

Ing.

Zsolt Simon

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:54

Jarmila Tkáčová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážený pán minister, ctené dámy, vážení páni, ako poverená spravodajkyňa výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie predkladám vám v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom vládnom návrhu zákona.
Uvedený návrh zákona bol doručený poslancom v zákonom stanovenej lehote najmenej 15 dní pred začatím schôdze, na ktorej sa uskutoční jeho prvé čítanie.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky posúdil uvedený návrh podľa ustanovení zákona o rokovacom poriadku a v zmysle tohto zákona ho zaradil na rokovanie dnešnej, 9. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa z formálnoprávnej stránky všetky náležitosti uvedené v § 67 a § 68 rokovacieho poriadku, takisto i náležitosti určené v legislatívnych pravidlách. Zo znenia vládneho návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
A všeobecná časť dôvodovej správy obsahuje informácie o súlade návrhu zákona s Ústavou Slovenskej republiky, o súvislostiach s inými zákonmi a medzinárodnými zmluvami, o zhodnotení súčasného stavu, informácie o dôvode potreby novej právnej úpravy a takisto informácie o hospodárskom a finančnom dopade a vplyve na štátny rozpočet.
Takisto osobitná časť dôvodovej správy obsahuje odôvodnenie jednotlivých ustanovení.
Problematika vládneho návrhu zákona nie je upravená v práve Európskej únie.
Ako poverená spravodajkyňa na základe mojich zákonných oprávnení odporúčam, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla v zmysle § 73 ods. 3 písm. c) rokovacieho poriadku na tom, že po rozprave odporučí uvedený vládny návrh zákona prerokovať v druhom čítaní.
Ďalej navrhujem, aby vládny návrh zákona prerokovali tri výbory Národnej rady Slovenskej republiky, a to ústavnoprávny výbor, výbor pre financie, rozpočet a menu a výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Navrhujem aj lehoty na jeho prerokovanie výborom, a to do 27. januára 2011, a pre gestorský výbor do 31. januára 2011.
Ešte mi dovoľte jednu takú hodnotiacu poznámku k zákonu, možno na pána ministra takú prosbu, aby sme sa okrem teda tých ustanovení, ktoré sú vo vládnom návrhu zákona, pobavili troška aj o podmienkach, ktoré farmári spĺňajú pri prideľovaní dotácií, napr. predkladajú potvrdenia napr. do Sociálnej poisťovni, ale aj iné, aby sa podávali za farmára, nie za eseročku, pretože jeden farmár vytvorí eseročku, potom ju nechá padnúť, ide do druhej eseročky a takto dostáva dotácie, hoci vytvára dlhy.
A takisto možno by sme mohli hovoriť o tom, aby orgány ochrany životného prostredia sledovali pre dotačné účely, či farmári predkladajú výkaz o produkcii emisií čpavku a platia teda príslušné poplatky. To je len poznámka na okraj.
Pán predseda, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.12.2010 o 10:54 hod.

Ing. Bc.

Jarmila Tkáčová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:58

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, základom trvalo udržateľného obhospodarovania lesov je obnova lesných porastov druhovo a geneticky vhodným reprodukčným materiálom lesných drevín. Úroveň prác vykonávaných v pestovaní lesa, ktorých súčasťou je aj umelá obnova lesa, podmieňuje kvalitu a ekologickú stabilitu budúcich lesných porastov, čo je základným predpokladom zachovania lesov ako zložky životného prostredia a prírodného dedičstva Slovenskej republiky.
Z uvedených dôvodov bola zákonom č. 138/2010 Z. z. o lesnom reprodukčnom materiáli vykonaná dôkladná revízia celého dovtedajšieho systému práce s lesným reprodukčným materiálom. Avšak po dôkladnom posúdení predmetného zákona sa preukázali niektoré nezrovnalosti, ktoré je s cieľom zabezpečenia bezproblémovej a jednoznačnej aplikácie v praxi potrebné spresniť. Taktiež zmenou niektorých právnych predpisov došlo k zmene používaných názvov a pojmov, preto sa navrhuje aj ich úprava.
Ďakujem pekne a poprosím vás o podporu tohto materiálu.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.12.2010 o 10:58 hod.

Ing.

Zsolt Simon

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:59

Ľuboš Martinák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, panie poslankyne, páni poslanci, pán minister, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie svojím uznesením č. 40 z 18. novembra 2010 ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 138/2010 Z. z. o lesnom reprodukčnom materiáli. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom vládnom návrhu zákona.
Uvedený návrh bol doručený poslancom Národnej rady Slovenskej republiky v stanovenej lehote, čím boli splnené podmienky určené § 72 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku, t. j. doručenie návrhu najmenej 15 dní pred schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky, na ktorom sa uskutoční jeho prvé čítanie.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky posúdil uvedený návrh podľa § 70 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku a podľa legislatívnych pravidiel ho zaradil v súlade s § 72 ods. 2 rokovacieho poriadku na rokovanie dnešnej, 9. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa z formálnoprávnej stránky všetky náležitosti uvedené v § 67 a § 68 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, ako i náležitosti určené v legislatívnych pravidlách. Zo znenia vládneho návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Všeobecná časť dôvodovej správy obsahuje informáciu o súlade návrhu zákona s Ústavou Slovenskej republiky, o súvislostiach s inými zákonmi a medzinárodnými zmluvami, o zhodnotení súčasného stavu, o dôvode potreby novej právnej úpravy, o hospodárskom a finančnom dopade a vplyve na štátny rozpočet.
Osobitná časť dôvodovej správy obsahuje odôvodnenie jednotlivých ustanovení.
Problematika vládneho návrhu zákona je upravená v práve Európskej únie, nie je obsiahnutá v judikatúre Súdneho dvora Európskej únie.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada Slovenskej republiky uzniesla v zmysle § 73 ods. 3 písm. c) rokovacieho poriadku na tom, že po rozprave odporučí uvedený vládny návrh zákona prerokovať v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky z 12. novembra 2010 č. 174 a podľa § 71 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby vládny návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby určené výbory predmetný vládny návrh zákona prerokovali v termíne do 27. januára 2011 a v gestorskom výbore do 31. januára 2011.
Pán predseda, skončil som, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.12.2010 o 10:59 hod.

Ing.

Ľuboš Martinák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:04

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v predloženej správe, ktorá má informatívny charakter, sú uvedené hospodárske výsledky a celkový stav vodného hospodárstva na Slovensku v roku 2009 v kontexte s vývojom a stavom základných makroekonomických ukazovateľov hospodárstva Slovenskej republiky, ako aj implementácie smerníc Európskej únie v oblasti vodného hospodárstva v roku 2009.
Úvodné kapitoly charakterizujú úlohy vodného hospodárstva, organizáciu a riadenie rezortu. Uvádza sa v nich vývoj vybraných ukazovateľov vodného hospodárstva ako hrubý domáci produkt, mzdy, zamestnanosť, vzťah vodného hospodárstva k štátnemu rozpočtu, nové právne predpisy a normalizačná činnosť v oblasti vodného hospodárstva, problém implementácie rámcovej smernice o vode a prehľad projektov financovaných z fondov Európskej únie a medzinárodná spolupráca v oblasti vodného hospodárstva.
V ďalších kapitolách sú uvedené charakteristiky prírodných podmienok v oblasti vôd a vodného hospodárstva, rozdelenie vodného fondu Slovenska do hydrologických a administratívnych jednotiek v súlade s článkom 3 rámcovej smernice o vode a taktiež aktualizované údaje o chránených územiach na Slovensku.
Časť Využívanie vôd je rozdelená na využívanie vôd vo vodných útvaroch, zásobovanie pitnou vodou, odovzdávanie a čistenie znečistených vôd, nakladanie s čistiarenskými kalmi a ich produkcia a mimoprodukčné úžitky vodného hospodárstva, s čím súvisí aj monitorovací a informačný systém dosahu ľudskej činnosti na stav povrchových a podzemných vôd.
V závere je venovaná pozornosť ekonomike a pôsobeniu ekonomických nástrojov, ako je cena vody, poplatky, dane a úvery, a taktiež zamestnanosti, mzdám a produktivite práce. Hodnotí sa tu aj investičná činnosť vo vodnom hospodárstve.
Celkový objem investícií vo vodnom hospodárstve v roku 2009 predstavoval 348 mil. eur.
V kapitole Prehľad programov a plánov riadenia povodí sú opísané zmeny na úseku vodného plánovania.
Predmetný materiál bol prerokovaný vo vláde 27. októbra a schválený.
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, odporúčam Národnej rade, aby predloženú správu vzala na vedomie. Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.12.2010 o 11:04 hod.

Ing.

Zsolt Simon

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:07

Pavol Pavlis
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, dovoľte mi, aby som vám predložil informáciu Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie o výsledku prerokovania správy o vodnom hospodárstva v Slovenskej republike za rok 2009.
Správu o vodnom hospodárstve v Slovenskej republike za rok 2009 pridelil predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ktorý túto správu predkladá. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uvedenú správu prerokoval v určenej lehote.
Výbor Národnej rady vzal na vedomie a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky vziať správu na vedomie.
Pán predseda, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.12.2010 o 11:07 hod.

Ing.

Pavol Pavlis

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:08

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené poslankyne, vážení poslanci, predkladaná správa o možných dopadoch ekologickej katastrofy v Maďarskej republike (havária odkaliska) na životné prostredie v Slovenskej republike a o krokoch, ktoré vláda Slovenskej republiky vykonala, bola schválená uznesením vlády č. 815/2010 zo dňa 24. 11. 2010.
Materiál podáva informáciu o opatreniach vykonaných ministerstvom vnútra, sekciou krízového manažmentu a civilnej ochrany na úseku chemického monitorovania stavu kvality povrchových vôd a pohotovosti kontrolných chemických laboratórií civilnej ochrany, po ďalšie, Ministerstvom pôdohospodárstva, životného prostredia a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky, Slovenskou inšpekciou životného prostredia, Slovenským vodohospodárskym podnikom, š. p., a Výskumným ústavom vodného hospodárstva na úseku monitorovania stavu kvality povrchových vôd a krajskými úradmi životného prostredia a obvodnými úradmi životného prostredia na úseku kontroly technicko-bezpečnostného stavu odkalísk na území Slovenskej republiky.
Predkladaná správa je rozdelená do dvoch častí. Jej prvá časť prezentuje výsledky monitorovania hodnôt pH a analýzy obsahu ťažkých kovov vo vodách Dunaja. Za sledované obdobie od 7. 10 až do 2. 11. 2010 môžeme konštatovať, že situácia je stabilizovaná a ďalšie monitorovanie v súvislosti s haváriou v Maďarskej republike nie je potrebné. Druhá časť správy prezentuje výsledky kontroly technicko-bezpečnostného dohľadu stavu odkalísk na území Slovenska.
Z kontroly vyplýva, že väčšina odkalísk je bezpečná, zvýšené riziko bolo zaznamenané v šiestich lokalitách.
Podľa uznesenia vlády Slovenskej republiky č. 815/2010 ministerstvo životného prostredia zabezpečí opatrenia na elimináciu hrozieb vyplývajúcich z odkalísk a skládok gudrónov na obyvateľstvo priľahlých obcí do 31. decembra 2012. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.12.2010 o 11:08 hod.

Ing.

Zsolt Simon

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:11

Peter Muránsky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Informácia Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie k výsledku prerokovania správy o možných dopadoch ekologickej katastrofy v Maďarskej republike (havária odkaliska) na životné prostredie v Slovenskej republike.
Správu o možných dopadoch ekologickej katastrofy v Maďarskej republike na životné prostredie a o krokoch, ktoré vláda Slovenskej republiky vykonala, pridelil pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 184 z 26. novembra 2010 Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie určenú správu prerokoval v lehote.
Výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie správu uznesením č. 39 z 29. novembra 2010 vzal na vedomie a odporučil aj Národnej rade Slovenskej republiky vziať ju na vedomie.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a ochranu prírody uznesením č. 45 z 29. novembra 2010 schválil informáciu o výsledku prerokovania správy o možných dopadoch ekologickej katastrofy a poveril člena svojho výboru Petra Muránskeho, t. j. mňa, predložiť a predniesť na schôdzi Národnej rady túto informáciu výboru.
Ďakujem pekne. Môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.12.2010 o 11:11 hod.

Ing. Mgr.

Peter Muránsky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video