11. schôdza

27.11.2012 - 19.12.2012
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:33 hod.

Dr. h. c. Ing.

Ivan Mikloš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Jozef Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No veľmi som sa od rána tešil, vlastne už od piatku minulého týždňa, pán kolega Blaha, na avizované vaše vystúpenie a chcem vám najskôr celkom úprimne poblahoželať k vašej premiére takmer tri štvrte roka po voľbách za týmto rečníckym pultom, pretože vždy je v živote človeka niečo po prvýkrát a čím je človek mladší, tak tých pocitov zažíva viac a viac. Celkom prirodzene chápem, že aj s veľkým vzrušením zažíva niečo, keď sa v živote stane po prvýkrát, takže chápem mieru vášho vzrušenia po dnešnom vystúpení, po tejto premiére.
Musím ale konštatovať, že priniesli ste naozaj spleť dvoj-, trojvetných definícií, takmer všetkých hlavných prúdov filozofie a ekonómie a toto sa, pán kolega Blaha, nehodí ani ako prednáška na obchodnú akadémiu. Z toho by museli byť aj študenti obchodnej akadémie naozaj zmätení, čo ste tu predviedli. Ak by som mal jednou jedinou vetou charakterizovať vaše vystúpenie, tak si pomôžem jednou vetičkou z románu, ktorý sa volá Egypťan Sinuhet, napísal ho Mika Toimi Valtari a tam je taká krásna veta, že "Vaše slová mi znejú v ušiach ako bzučanie múch." Toto bol môj taký úplne autentický vnem z toho vášho 45-minútového vystúpenia.
Nakoniec ešte chcem podotknúť, že nič, ale nič z toho, čo ste tu, pán kolega Blaha, predviedli, sa nehodí na obhajobu sociálnodemokratickej politiky, ale skutočne nič, snáď len jedna veta. Švajčiarsko nemá, pán kolega Blaha, blahobyt, pretože má progresívnu daň, ale preto, že nebudovalo 45 rokov ani komunizmus, ani štátnou doktrínou Švajčiarska nikdy nebol neomarxizmus, ktorý vy tak vyznávate. Toto je príčina úspechu blahobytu vo Švajčiarsku, nie progresívna daň. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:21 hod.

Ing. PhD.

Jozef Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán Blaha, za prednášku, ktorú si opozícii dal, fakt sa im zišla. Keď sa pozerám v podstate na to, čo tu predvádza pán Kaník na ako reakciu na tvoje vystúpenie, tak ma napadajú iba dve otázky. Prvá, že kam odišiel cirkus? A druhá, prečo práve pána Kaníka ponechali tu v Národnej rade?
To, že tvoje vystúpenie malo úspech, svedčí vystúpenie pána Kollára, ktorý spomína obchodnú akadémiu, že sa to tam nehodí. No, samozrejme, na obchodnú akadémiu by tvoje vystúpenie sa nehodilo, lebo je príliš odborné. (Smiech v sále.) Aj pre pána, samozrejme, Kollára.
Čo sa týka ale jeho vystúpenia vo vzťahu k tvojej osobe, tu sa mi tiež natíska jedna otázka, že má vlastne potom tá škola a parlament spoločné? No, myslím si, že má, a to dvíhanie rúk, pričom v škole sa žiak hlási vždy, keď niečo vie, na rozdiel od pána Kollára v Národnej rade.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:23 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milý kolega, alebo, neviem, ako by som ťa mal teraz osloviť, ale taktiež som sa celkom tešil na tvoje vystúpenie. Ako musím povedať, že keď ťa človek nepočúva a pozerá iba to, čo vlastne tú gestikuláciu a to oduševnenie, ktorým to rozprávaš a keď sa vôbec tomu nerozumie, tak si povie, že má pravdu, že však to je vlastne náš budúci Fico. A ale potom ako keď sa možno trošku viacej do toho započúva niekto a spája si to, čo všetko hovoríš, a tie slovíčka a slovné hračky, ktoré tam pomedzi to povieš a kde obviníš opozíciu, že vlastne opozícia tým, že bojuje za zachovanie rovnej dane, tak vlastne bojuje za gangstrov, lebo poctiví podnikatelia chcú platiť vyššie dane, tak vlastne zistí, že to je naozaj taká znôžka naštudovaného textu a kopu hlúpostí pomedzi to.
Povedal si, že sociálna demokracia má cieľ, aj tým, čo robíte, aj teda predloženým zákonom chcete vybudovať lepšie miesto pre život zo Slovenska a chcete zo Slovenska urobiť domov pre všetkých ľudí. Ja tieto dve vety alebo tieto dva vaše úmysly s tebou zdieľam. Alebo keď toto je sociálna demokracia, tak sa k tomu hlásim. Ja tiež chcem, aby tu bolo lepšie miesto pre život a domov pre všetkých ľudí, ale myslím si, trošku matematiky nám k tomu chýba, lebo vy si naozaj myslíte, že si zoberiete kalkulačku, pero, papier, naškrkáte pár čísiel a čím vyššia daň, tým vyšší výber peňazí v rozpočte a bude čo rozdávať a budeme stavať diaľnice. Ale toto, bohužiaľ, tak nefunguje a toto ti chýba. Chýba ti dotyk s reálnym životom, kde keď niekoho príliš zatlačíš do kúta, tak ten človek hryzie. A v takomto prípade to bude to, že keď príliš zatlačíš podnikateľov do kúta, jednoducho nedajú štátu viac peňazí. A síce pekná teória a tým pádom realita bude krutá a, bohužiaľ, všetci na to doplatíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:24 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:26

Jozef Mikuš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Blaha, ja som sa veľmi netešil na vaše vystúpenie, ale očakával som. Ešte tak trošku zrýchliť kadenciu slov a prekonáte určite pána kolegu Číža, čo už je, ja som to, to by som nepredpokladal. Ale ak som dobre stihol počúvať a pochopiť, čo hovoríte, tak všetci tí liberálni, socialistickí, konzervatívni a neviem akí ekonómovia, filozofi, politici, pápeži v minulosti a, samozrejme, aj vy, hovorili, vy ste dokonca povedali, že ste šťastní, že dnes končí rovná daň, hovoria o tom a odhadujem, že to tak bude o dva-tri roky u nás, že budeme mať silnejší štát, čo sa týka množstva vybratých peňazí, tým pádom lekári a učitelia budú mať určite vyššie platy, chudobných bude menej, bohatí budú radi, že budú môcť platiť vysoké dane, lebo na Slovensku bude sociálny zmier a ľudia budú vlastne hrdí na svoj štát, že tu môžu žiť.
Nuž, pán kolega, nie ste pánmi tvorstva, ale ste pánmi minimálne tejto snemovne, máte vládu a nik vám nezabráni, aby ste ten blahobyt na Slovensku vybudovali. Ja sa len teším ako sa o tie dva, tri roky pozriete tým spomenutým sestričkám do očí, keď im budete zdôvodňovať ich platy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:26 hod.

Ing.

Jozef Mikuš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:28

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Nuž, pán kolega, hovorili ste o tých najchudobnejších, koľko majú problémov, ale stále tu pre nich nemáte reálne riešenie. Zvýšenie daní bohatým nepomôže chudobným. Pomôže len štátu, ale ten nezlepší podmienky chudobným alebo teda pre tých chudobných. Vaše navrhované zvýšenie dane pre bohatých
pôjdu pravdepodobne len ako stimuly vašim pochlebovačom, vašim nominantom, a toto je, by som povedal - parafrázujem teraz vaše slová - gangsterský socializmus. Trendy technického vývoja smerujú k automatizácii väčšiny ľudských činností, takže ľudskej práce bude pravdepodobne ubúdať a bude stále menej. Ako chcete do budúcnosti zabezpečiť pre chudobných dostatok práce? Z čoho budú potom odvádzať oni dane a hlavne akú prácu budú mať.
Urobte kroky v prvom rade na to, aby sa ľuďom umožnilo odpojiť sa od systému, teda byť na systéme čo najmenej závislým, potom im bude "lautr putna", koľko daní odovzdávajú bohatí. Vy však robíte veci trošku opačne. Už sa to bolo tu, teda už bolo viackrát povedané, ale vy ste na míle vzdialení a odtrhnutí od reality, ako aj vám Lojzo Hlina povedal, vráťte sa do reality a počúvajte ľudí, tých ktorých akože chránite, lebo toto nie je ani sociálne, ani demokratické.
No a hovorili ste o redistribúcii. No pokiaľ sa bude tuná v tomto štáte kradnúť a rozkrádať to, čo sa odvedie na tých daniach, tak asi nebudú radi podnikatelia odovzdávať dane tomuto štátu, takže najprv zabezpečte to, aby sa prestalo rozkrádať to, čo je spoločné, a potom sa možno bude aj rado redistribuovať. No a pokiaľ chcete podporiť skutočne progresívnu daň, tak tuná vám pripomínam návrh Igora Matoviča, toto je progresia. (Rečník berie do rúk plagát a ukazuje ho.) Nie to, keď vyzdvihnete jednu daň na druhú úroveň. To nie je progresívne. Takže ak chcete, som zvedavý ako budete za toto hlasovať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:28 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega, som ochotný na východnom Slovensku dať dokopy 50 podnikateľov, ktorí zamestnávajú niekoľko stoviek zamestnancov a vy im prídete túto marxistickú teóriu vysvetliť, ako vyššími daňami budú mať väčší hospodársky rast a vyššiu zamestnanosť. Ak presvedčíte ich, potom presvedčíte aj mňa. Viackrát ste spomínali sociálnu náuku cirkvi. Na tú sociálnu pomoc blížnym najprv musí niekto vyrobiť. Naozaj podnikatelia dneska majú menšie objednávky. Spotreba domácností klesá, v Európe je hospodárska kríza. Asi ťažko vyššími daňami budú mať väčší rozvoj.
Spomínali ste rovnú daň. Ja vám poviem, kde prvýkrát bola rovná daň spomínaná. V starom zákone, keď ľudia platili desiatky aj tí chudobnejší, aj bohatší. Ale vráťme sa na Slovensko. Aj dneska ešte platí na Slovensku rovná daň, ktorá ale, pán kolega, nie je rovná. Najchudobnejší cez odpočítateľné položky neplatia žiadnu daň alebo minimálnu daň. Práve naopak v tomto návrhu zákona im možnosťou odpočítateľnú položku použiť na manžela alebo manželku beriete túto možnosť a najchudobnejší budú platiť najväčší prínos dane na budúci rok. Tí najbohatší odídu do iných štátov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:29 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Milý Ľubo, ale kľudne by som mohol povedať: vážený pán profesor Blaha, lebo to, čo si tuná povedal týmto pravičiarom, to si skutočne zapamätajú veľmi dlho. Doteraz nestačia zavrieť tie otvorené ústa, v rámci tej argumentácie, ktorá je tu viac ako trápna, skutočne nevedia, čo majú povedať. Mne sa najviac páči, že ty ako ateista si im jasne ukázal, kde Boh býva. To je veľmi zaujímavé pre mňa. Skutočne veľmi zaujímavé preto, lebo oni naozaj sú úplne bezmocní, a tá problematika tej bezmocnosti sa prejavuje napr. u pána Sulíka, ktorý musí sa napájať nejakým červeným bulom ako vždy, ale on je zvyknutý na všeličom fičať, takže je to úplne normálne len preto, aby mohol nejakým spôsobom argumentovať v tejto snemovni, čo sa mu vlastne niekedy darí lepšie, niekedy horšie. No teraz sa mu to celkom nepodarilo a predpokladám, že dnes sa mu to opäť dariť celkom nebude.(Reakcia v sále.) Vzhľadom na to ako stále vykrikuje z tohto miesta.
Čiže ako naozaj myslím si, že ten tvoj príhovor jasne tuná všetkým ukázal aj tie reakcie vyplývajú, aká netolerancia existuje k iným názorom, ako má táto pravá strana alebo podľa môjho názoru aj pseudopravá, preto, lebo oni sa len tvária ako pravičiari. V podstate, keď o niečo iné ide, tak myslia len a len a len na seba. Takže ďakujem ti veľmi pekne, Ľubo, bolo to naozaj veľmi poučné a myslím si, že tak skoro na to títo páni nezabudnú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:31 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Ivan Mikloš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Blaha, vy ste nazvali tých, ktorí zaviedli rovnú daň, teda aj mňa, ale aj ďalších, babrákmi a bláznami. Na základe vášho tohto vystúpenia, ale aj iných vystúpení by som vám vedel veľmi stručne povedať, za čo považujem ja vás, ale dovoľte, aby som to povedal trošku kvetnatejšie. Vy ste vzácny, doslova krištáľovo čistý typ človeka, ktorý je vzdelaný až za hranicu svojho intelektu. (Smiech v sále.)
Ten problém toho, čo ste tu predvádzali je totiž v tom, že vy aj vedome klamete. Dnes vám s vážnou tvárou hovorím, vy vedome klamete, pretože, keď som vám pred časom, pred niekoľkými týždňami, keď som vás upozornil, že zavedením rovnej dane sa zvýšila miera progresivity, tak ste neveriaco krútili hlavami. Dnes vám to tu Richard Sulík ukázal na číslach. Ešte raz: zavedenie rovnej dane zvýšilo mieru progresivity, pred zavedením rovnej dane 60 % najnižších príjmových skupín platilo 17 % dane. Po zavedení rovnej dane platí 9,5 % daňových výnosov dane z príjmu fyzických osôb.
Dnes po zavedení rovnej dane 7,5 % najbohatších daňovníkov platí 40 % celkove výnosu dane z príjmov fyzických osôb. Čiže celé vaše vystúpenie bolo založené na téze, že rovnou daňou sme zastavili redistribúciu prostriedkov. Je to lož, je to klamstvo, presný opak je pravdou a vy to viete. Viete to už minimálne niekoľko týždňov, napriek tomu ste založili svoju argumentáciu na tejto lži, preto nielenže vaše vzdelanie je za hranicou vášho intelektu, ale svedčí to aj o vašich charakterových vlastnostiach, pretože vedome klamete. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:33 hod.

Dr. h. c. Ing.

Ivan Mikloš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:34

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže ďakujem pekne pánom kolegom za tie hodnotnejšie aj menej hodnotné, ako bol ten posledný.
Poznámky. K pánovi Kaníkovi - tak teda ospravedlňujem sa za tých gangstrov, nie neobhajujete gangstrov, obhajujete gorily. Vy ste taký banskoštiavnický Pinochet, vy tu nehovorte nič o vraždení. Vy ste zobrali invalidom invalidné dôchodky, vy sa tu neozývajte, pán kolega.
Ďalšia vec. Na koho by som reagoval? Pán kolega Kollár, vy ste počuli bzučanie múch. Vôbec sa nedivím, vôbec sa nedivím. Vy ste museli počuť jedine to bzučanie múch.
Kolegovia mi vyčítajú, že nemám za sebou prax. No, vy ste tu očividne veľkí praktici, podnikatelia, ok. Vráťte sa k podnikaniu. Očividne vám chýba odborná zdatnosť na to, aby ste tu sedeli a dokázali argumentovať, lebo to neboli argumenty. To boli nezmysly, to boli nezmysly a každý ste sa oháňali nejakými skúsenosťami v rámci vášho života. Niektoré boli naozaj až na zaplakanie a niektoré boli tak trošku buranské, páni kolegovia.
No a k tomu poslednému, pánovi Miklošovi. Viete, to neboli argumenty. Na budúce skúste krochkať, to bude poučnejšie. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.12.2012 o 15:34 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:36

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Páni poslanci, ja by som chcel poprosiť všetkých, keby sme to trošku ukľudnili tú situáciu, takže nebudem sa snažiť byť veľmi konfrontačný a zhrniem to, čo by som chcel povedať. (Ruch v sále.) Sme si tu veľa hovorili. Myslím, že celá tá debata, o ktorej sa tu bavíme, všimnite si, že posledné dni a všetky tie rozpravy, stále sa točíme len okolo dane z príjmu právnických osôb. Ja skutočne chcem sa vrátiť úplne na začiatok a povedzme ľuďom, že 99 % ľudí tu bude mať stále 19-percentnú daň a iba 1 % nad 3300 euro bude mať 25 %. Stále tu, ja mám pocit, že všetci tu majú asi veľa firiem, alebo čo sa tu deje, lebo strašne sa, strašne tak bojujú za tú nižšiu 19-percentnú daň, ako keby sa to všetkých osobne týkalo.
Ja som tiež podnikal, ja viem, o čom sa tu bavíme, a viem, aká je situácia. Keď si pozriete, áno, firmy strácajú zákazky a strata zisku firiem je dnes veľmi, veľmi, by som povedal, jednoduchá, nakoľko ak z desiatich zákaziek stratíte jednu, tak možno váš zisk je preč a povedzme si otvorene, keď nebudete mať zisk, či budete mať 19, alebo 24 %, niečo zdaníte ale... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

4.12.2012 o 15:36 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video