16. schôdza

13.3.2013 - 27.3.2013
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 17:07 hod.

Mgr. art.

Andrej Hrnčiar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Gabriel Csicsai
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Čo sa týka tých, toho slovíčka bezdôvodne. Mohli by sme o tom polemizovať, ale budiš, toto akože beriem. V tejto fáze som akože schopný, ochotný to prijať. Ale čo sa týka tých krížencov, práve to je ten problém, že tento zákon je o psoch, ktoré majú papiere. Proste, ktoré sú plemenné, čistých chovateľov. To znamená, postihuje chovateľov. A práve tých krížencov to nerieši, kde štatistiky ukazujú, že 50 % uhryznutí bolo skrz krížencov. A to je ten závažný problém.
A presne, nepostihuje tento zákon tých ľudí, ktorí nemajú psov s papiermi a jednoducho chovajú, ako chcú. Proste tí ľudia, ktorí chodia na výstavy, chodia na cvičák, tí budú, s prepáčením, buzerovaní, že musia robiť výcvik, jedno s druhým evidovať, bla, bla, bla. Ja nie som proti evidovaniu. Dokonca teraz vstúpi do platnosti zákon, ku koncu roka, že každý pes na Slovensku musí byť čipovaný. Takže tá zodpovednosť chovateľa tam bude jednoznačne, od konca roka každý pes. Síce bude dosť veľký nátlak na dediny, lebo predpokladám, že na poslednú chvíľu tí tzv. tiež chovatelia vyložia plno psov, aby nemuseli za to platiť, ale potom bude poriadok v tomto štáte, lebo každý pes bude čipovaný. Takže ujde pes, zahryzne, uhryzie alebo nejaký problém bude evidovaný, ale nemáme stále nástroj, ako brať na zodpovednosť. Nemáme dostatočný nástroj, ako brať na zodpovednosť majiteľa nezodpovedného. A ja by som videl tento, namiesto tohto zákona pritvrdiť zákon, Trestný zákon za pochybenie alebo za nesprávne držanie psa.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 16:51 hod.

MVDr. PhD.

Gabriel Csicsai

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:53

Andrej Hrnčiar
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, hneď na úvod mi dovoľte, aby som sa, pán minister, ospravedlnil, ak som sa počas môjho prvého diskusného príspevku vás nejako dotkol. Naozaj to nebolo mojím cieľom, nakoľko sa snažím v Národnej rade vystupovať naozaj argumentačne a neútočiť osobnými invektívami. Takže nebolo mojím cieľom sa vás osobne dotknúť.
Ja som spochybnil odbornosť pripravovanej novely a tých tzv. odborníkov, ktorí túto novelu mali pripraviť. Za to som si vyslúžil spŕšku kritiky. Pán kolega (Po chvíli odmlky hlas predkladateľa: Martinák.), ja viem, Martinák ma označil, označil moje vystúpenie ako bezduché, neodborné. Kládli sa otázky, že či sa ja pasujem do úlohy odborníka a že či ja som múdrejší ako Slovenská kynologická jednota. Na každú otázku sa, je slušné odpovedať. Necítim sa byť múdrejší a necítim sa byť väčší odborník, ako sú zástupcovia Slovenskej kynologickej jednoty. Úprimne to priznávam. A váš najväčší argument bol ten, že práve táto organizácia je tým najodbornejším tímom, ktorý sa podieľal na príprave tejto novelizácie. Na tomto sa určite zhodneme, a preto mi dovoľte prečítať stanovisko tejto organizácie, ktorá pripravovala novelu zákona podľa vašich slov, ktoré som dostal hneď po mojom, alebo respektíve po vašich invektívach, po mojom diskusnom vystúpení.
Je to dopis podpísaný Ing. Jozefom Jursom, CSc., za Prezídium Slovenskej kynologickej jednoty. A poprosil by som špeciálne kolegov zo SMER-u, aby počúvali.
"Slovenská kynologická jednota sa snaží neustále o čo najobjektívnejší pohľad na problémy, ktoré vyvolávajú v spoločnosti nezodpovední majitelia psov, a snažila sa aktívne spolupracovať pri príprave tohto návrhu zákona s riadiacimi orgánmi. Žiaľ, spolupráca na tvorbe návrhu zákona, ktorý je predkladaný na rokovanie do Národnej rady Slovenskej republiky v tomto období, sa obmedzila na zneužitie návrhu Slovenskej kynologickej jednoty ohľadne predchádzania útokom psov na človeka, na vytrhnutie zoznamu plemien z kontextu", opakujem, "z kontextu návrhu Slovenskej kynologickej jednoty. Týmto spôsobom sa zákon, ktorý je predkladaný do Národnej rady, obmedzil na návrh zákona, ktorý namiesto toho, aby bol zákonnou normou, ktorá by mala predchádzať konfliktom medzi majiteľmi psov a nekynológmi, resp. určiť zásady prevencie a ochrany obyvateľov pred útokmi psov, ktorí môžu spôsobiť vážne zranenia, sa stáva prostriedkom na šikanovanie zodpovedných majiteľov psov, ktorí sa venujú svojmu koníčku pri dodržiavaní určitých zásad chovu a šľachtenia.
Stáva sa zákonom, ktorý ide proti organizovanej kynológii a dáva ešte väčší priestor nedisciplinovaným chovateľom, ktorí rozmnožujú a chovajú psov agresívnych, ktorí zámerne krížia plemená za účelom zvýšenie agresivity ich psov. Zásady chovu v organizovanej kynológii výrazne obmedzujú chov psov agresívnych. Všetci psi zaraďovaní do chovu prechádzajú náročnými povahovými testami, v ktorých sa vyraďujú z chovu psi s prejavom agresivity. V neorganizovanej kynológii sa naopak často v chove využívajú psy, ktoré neprešli určenými testami, z dôvodu prílišnej agresivity dochádza ku kríženiu plemien s cieľom získania čo najagresívnejších jedincov. Neregistrovaní chovatelia chovajú psy často v nehumánnych podmienkach len za účelom ich rozmnožovania a získavania finančného prospechu.
Predkladaný návrh zákona vôbec nerieši tieto problémy, ktoré v zahraničí poškodzujú dobré meno Slovenskej republiky a u nás vyvolávajú problémy v spolunažívaní kynológov a nekynológov. Z tohto dôvodu pokladáme návrh zákona za veľmi nevyvážený, poškodzujúci organizovanú kynológiu a obmedzujúci organizovaných a disciplinovaných chovateľov niektorých plemien psov. Všetky útoky psov na človeka s fatálnymi následkami, ktoré sa udiali v minulom roku, ktoré prakticky iniciovali vznik tohto zákona", pán kolega Martinák, "vyvolali psy krížence z neregistrovaných chovov. Návrh zákona pritom vôbec nerieši túto skupinu psov. Obmedzil sa na šikanovanie zodpovedných majiteľov čistokrvných psov, ktorí sa riadia určitými pravidlami.
Organizovaná kynológia na Slovensku má vynikajúce meno vo svete. Kynológovia a cvičitelia psov v služobných i poľovníckych plemenách reprezentujú túto krajinu na vlastné náklady na vrcholných medzinárodných súťažiach. Organizovaní kynológovia získavajú často najvyššie tituly na majstrovstvách sveta a svetových výstavách. Všetko robia bez akéhokoľvek štátneho príspevku, bez nároku na dotácie zo strany štátu.
Uznávame, že spolužitie majiteľov psov a nekynológov nie je často ideálne. Ak to však chceme riešiť zákonnou cestou, je potrebné, aby zákon vznikol na základe dôkladnej a dlhodobej diskusie medzi odborníkmi a zástupcami oboch strán. Tento návrh zákona však je šitý horúcou ihlou a neprispeje k vyriešeniu týchto problémov. Podľa nášho názoru ich ešte zhorší.
Vyzývame preto poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby dôkladne zvážili negatívne dopady tohto zákona na organizovanú kynológiu na Slovensku. Prosíme vás, neschváľte zákon, ktorý vôbec nerieši podstatu problému, kvôli ktorému je predložený, ale obmedzuje a šikanuje zodpovedných chovateľov psov." (Potlesk.)
Vzhľadom na to, že som prečítal názor odbornej skupiny ľudí, za ktorú sa vy schovávate, a ktorí boli, respektíve mali byť pri návrhu tohto zákona, ja si už nedovolím ďalší komentár, pretože myslím si, že ďalší komentár nepotvrdzuje. Ja som rád, že tento list potvrdzuje inými slovami môj prvý diskusný príspevok, ktorý ste dehonestovali a označili ste ho za bezduchý a neodborný.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.3.2013 o 16:53 hod.

Mgr. art.

Andrej Hrnčiar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:59

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. (Zaznievanie gongu.) Ďakujem veľmi pekne. Po prečítaní tohto listu mi prichádza na um povedať len jedno: Soudruzi někde udělali chybu, hold. (Smiech a potlesk v rokovacej sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.3.2013 o 16:59 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:00

László Solymos
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo. Nie som psičkár, nie som ani odborník na túto tému, ale po tomto vystúpení pána Hrnčiara, ja si myslím, že nastala chvíľa, pán minister, že by ste mali tento zákon stiahnuť z tohto rokovania.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 17:00 hod.

Ing.

László Solymos

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:01

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem veľmi pekne. Pripájam sa k predrečníkovi. Pán minister, všetci sme dostali ten list s oficiálnou pečiatkou podpísaný Ing. Jozefom Jursom. Dokazuje len to, že diskusia na úrovni ministerstva zjavne prebehla inak, než ste o tom buď boli informovaný, alebo ste o tom informovali.
Je to veľmi dôležitá informácia, že ľudia, ktorými ste sa oháňali od začiatku prerokovania tohto zákona, sú zásadne proti tomu, aby bol v parlamente prijatý. Stiahnite ho, pán minister, a nechajte priestor, aby sme naozaj našli dobré koncepčné a systémové riešenia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 17:01 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:02

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. No, kolega Hrnčiar, musím povedať, že bolo veľmi miestne prečítať tento otvorený list poslancom z, od kynológov, pretože naozaj potvrdzuje to, že pri predkladaní tohto návrhu zákona v parlamente sme ako poslanci boli trošku zavádzaní a dostali sme nepravdivé informácie od predkladateľa. A práve preto ja si myslím, že bolo miestne tento zákon zobrať späť, keby pán minister bol taký láskavý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 17:02 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:03

Tibor Lebocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec Hrnčiar, celý ten proces predloženia tohto zákona do Národnej rady má už svoju istú históriu. A vy to dobre viete. Pretože z tohto dôvodu je veľmi dôležité, aby ste vo svojej reakcii na moju faktickú poznámku oznámili nielen to, že kto ten list podpísal, ale kedy to bolo. Dátum, prosím vás.
Pretože, aby ste vedeli ostatní páni poslanci, ktorí ste tak horlivo reagovali, tento zákon už raz bol vrátený pánovi ministrovi alebo jeho rezortu na prepracovanie, keď neprešiel v, myslím si, že to bolo v decembri 2012, u nás v poslaneckom klube SMER - sociálna demokracia. Vtedy evidujem, že také stanoviská boli aj zo strany Slovenskej kynologickej jednoty. Ešte raz opakujem, na základe rozhodnutia klubu bol tento zákon vrátený na dopracovanie. Preto je veľmi dôležité, či ten list, ktorý ste tu teraz prečítali, bol poslaný teraz, respektíve hovoríte o liste z minulého roka, alebo hovoríte o liste, ktorý sa týka už tejto verzie. Poprosím vás, aby ste na to reagovali vo faktickej, alebo teda v reakcii na moju faktickú.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 17:03 hod.

Ing.

Tibor Lebocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

František Šebej
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja len stručne. Zaznelo tu meno predsedu, o ktorom možno neviete, ale inžinier Jursa je medzinárodne uznávaný odborník na kynológiu. Toľko len k závažnosti toho listu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 17:04 hod.

PhDr. CSc.

František Šebej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:07

Andrej Hrnčiar
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie. Pánovi kolegovi Lebockému môžem odpovedať konkrétne, tak ako potvrdil kolega poslanec Poliačik, ten list prišiel dnes e-mailom. Takže ja neviem, aký list ste dostali vy a na základe čoho nebol, alebo bol stiahnutý z minulej schôdze tento zákon.
Pokiaľ viem, tak vláda tento zákon prerokovala len raz. A ak sa prerábal, tak už druhýkrát na vláde nebol. Mňa teší len to, že keď nabrali kolegovia odvahu kritizovať môj prvý diskusný príspevok, som rád, že nenabrali odvahu vystúpiť a kritizovať príspevok odbornej organizácie, za ktorú sa navrhovatelia tohto zákona schovávajú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.3.2013 o 17:07 hod.

Mgr. art.

Andrej Hrnčiar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:07

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Chcel by som požiadať kolegyne a kolegov, aby podporili môj návrh, podľa ktorého by sa mal zákon o službách zamestnanosti vrátiť do výboru pre sociálne veci, respektíve výborov, z dôvodu množstva závažnosti a rozsahu vznesených pozmeňovacích návrhov. Je to veľmi dôležitý zákon, ktorý sa dotýka osudov tisícov, desať tisícov nezamestnaných, absolventov a najmä aj občanov so zmenenou pracovnou schopnosťou, chránených dielní.
Preto verím, že, kolegyne a kolegovia, podporíte tento môj návrh, aby sme neschválili niečo, čo by nás mohlo v budúcnosti mrzieť.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

20.3.2013 o 17:07 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video