24. schôdza

17.9.2013 - 19.9.2013
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 1:43 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

1:30

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Milé kolegyne, vážení kolegovia, nie, naozaj len pár slov. Najskôr k procedúre minulej a potom budúcej.
K tej minulej, ako už kolegovia spomenuli, rokujeme cez 40 hodín, niektorí z nás sme nespali vôbec, niektorí z nás možno hodinu, hodinu alebo dve. Považujem to v súvislosti s tým, že premiér a celá vláda ušli z parlamentu, za úplný precedens, ktorý by sme asi ťažko hľadali nielen v slovenskom parlamente, ale aj v ktoromkoľvek inom parlamente. Dôvodom, alebo teda tou zámienkou odchodu bolo podľa predsedu vlády urážanie.
Nehnevajte sa na mňa, pán predseda parlamentu, páni kolegovia, dvaja alebo traja, zo SMER-u, ak sú menovaní konkrétni členovia vlády, napríklad pán premiér, ktorý je pod vplyvom konkrétnych finančných skupín alebo oligarchov, to je podľa vašej mienky urážanie. Ak poviete o ministrovi, bývalom, Uhliarikovi, povie premiér z tohoto postu, že to je nejaký "Pentliarik", a ja nie som zástancom pána ministra Uhliarika, to už urážanie, samozrejme, že nie je, to je niečo celkom iné. Správate sa ako deti v materskej škôlke. Keď dieťa kopne druhé, to mu vráti naspäť a namiesto toho, aby to považovali za vybavené, silný úder dostane naspäť, človek to musí čakať. Tak ten druhý, ten, prečo začal, beží za pani učiteľkou žalovať, že ho bijú. Mrzí ma to, že sa tak správate a robíte to už dlhodobo. Dlhodobo v tomto parlamente nastavujete iné pravidlá hry pre poslancov koalície, iné pre poslancov opozície, budem ešte hovoriť o tom incidente dnešnom, alebo včerajšom už vlastne, lebo to tiež to potvrdzuje.
K procedúre, pár slov, budúcej. Schválili sme si, pokiaľ tomu správne rozumiem, na návrh asi pána predsedu, že rokujeme medzi 19. hodinou a 7. hodinou a hlasujeme hneď po skončení rozpravy. Chápem to teda správne, že budeme za chvíľu hlasovať. Žiaden iný návrh, pán predseda, nebol v tomto pléne schválený, aby sme si rozumeli... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pán poslanec, boli sme na grémiu a dohodli sme sa, že budeme pokračovať dnes do úplného vyčerpania rozpravy so záverečným slovom a budeme... (reakcia z pléna) ... a budeme hlasovať zajtra pred hodinou otázok. A za to nemôžem, že nie ste členom... (Prerušenie vystúpenia rečníkom.)

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Pán predseda, vy ste si schválili... Pán predseda, ja neviem o tom, že by grémium schvaľovalo procedurálne návrhy, neviem o tom, že by to v rokovacom poriadku tak bolo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, ako...

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Pán predseda, vy ste schválili, vy ste si schválili...

Paška, Pavol, predseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Ukončte svoje záverečné slovo a nechajte to na mňa potom, ako to bude... Dobre?

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Nie, nenechám to na vás.
Trošku sa po tých dvoch dňom obávam niečo nechávať na vás, pán predseda. (Smiech a potlesk v sále.)
Pán predseda, ešte raz to zopakujem. Vy ste si schválili vlastný návrh, myslím, že to bolo včera niekedy okolo polnoci, alebo predvčerom už teraz. A ten návrh znel jasne, hlasovali ste za to vy, bol to váš návrh a vaši poslanci. Rokuje sa medzi devätnástou hodinou a siedmou a po skončení rozpravy sa hlasuje.
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) To, čo ste si vy dohodli na poslaneckom grémiu...

Paška, Pavol, predseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, však ako skúsme, je dosť neskoro, ja vám môžem, ja môžem prečítať...

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Ako vy dobre viete, ako dobre viete...

Paška, Pavol, predseda NR SR
... ale to sa bavíme o včerajšku a potom sme prerušili, bolo, bol tu pán poslanec Sulík, ktorý chcel vystúpiť. Bolo 6.58 ráno, prerušili sme vzhľadom na to, že chcel mať dlhšiu rozpravu, a akurát som stanovil, že budeme pokračovať o 19. hodine. Nič iné, nič iné.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Nie. Pán predseda, pozrite si záznam...

Paška, Pavol, predseda NR SR
Dnes na poslaneckom grémiu, ja ho tu mám pred sebou, je to z minulého dňa. Na poslaneckom grémiu dnes sa aj na návrh predstaviteľov opozičných klubov dohodlo, že budeme dnes pokračovať v rozprave a potom zajtra o 13.45, a teda dnes, ospravedlňujem sa, budeme hlasovať.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Pán predseda, vy dobre viete, že tento návrh neschválilo plénum. Vy to dobre viete. Vy dobre viete, že procedurálne platí len jedno schválené uznesenie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pán poslanec, čo mi chcete teraz dokázať? Sme evidentne neuznášaniaschopní.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
No ja predpokladám, že vláda sem príde aspoň na hlasovanie a že po mojom záverečnom slove (nasledujúce povedané súbežne s predsedajúcim) dáte nejakú krátku prestávku a budeme hlasovať. A budeme hlasovať.

Paška, Pavol, predseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Urobte záverečné slovo. Dám krátku prestávku do 13.45, tak ako sme sa dohodli.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
Pán predseda, faktom je, že vy máte veľmi niekedy striktný pohľad na procedúru. V poriadku. Ale faktom je aj teraz, že procedúru idete porušiť. To je proste fakt! Tak to aspoň priznajte. To je k tomu. Proste priznajte to.
Moja druhá poznámka sa týka toho, ako prebiehala schôdza, lebo to, že ste, porušíte znovu procedúru pri tom, ako sa bude dneska hlasovať, keď plénum neschválilo inú zmenu hlasovania, než akú ste schválili predminulú polnoc, lebo poslanecké grémium neschvaľuje tieto návrhy, môže nejaké odporúčanie dať a potom vždy vy v pléne to necháte odsúhlasiť. Lenže to ste zabudli urobiť. (Reakcie z pléna.) A to je problém.
Ale ja sa vyjadrím aj k tomu, že podľa mňa celá schôdza bola nezvládnutá. Nezvládnutá dvomi osobami, alebo teda jednak premiérom, ktorý odišiel zo schôdze, ale po druhé vedením parlamentu. Vy ste naozaj najskôr z parlamentu ušli, následne sa viacerí vaši poslanci, viacerí vaši poslanci opili a následne sa pobili. (Ruch v sále.) Považujem to za, je mi to smutné to hovoriť, pretože vy častokrát mávate alebo sa snažíte mať štátnické prejavy o tom, aký parlament by mal byť kultúrny a dôveryhodný, ale chovanie vašich poslancov a vašej vlády za posledné dva dni výrazne poškodilo kredibilitu celého parlamentu, musím povedať. Celého parlamentu. A je mi to veľmi ľúto.
A je mi veľmi ľúto, že to aj zľahčujete spôsobom, že no však človek si v parlamente neštiká, takže čo sa deje, no tak nech si niekto aj vypije. Ja si to nemyslím. My sme v parlamente v práci a ešte by som vedel tolerovať, keď si niekto dá na obed pohár vína, v poriadku. Ja nie som abstinent. Ale aby sem prišli do poslaneckej snemovne o polnoci poslanci, ktorí teda mali zjavne viac ako jeden pohár vína, a zľahčovať to spôsobom, že no však to tuná je tak tolerované dlhodobo, to je taký dlhodobý problém, to sa mi zdá, že je nedôstojné. Nedôstojné parlamentu, podľa mňa nedôstojné aj predsedu parlamentu.
Druhá poznámka sa týka tej fyzickej potýčky. Ja som to už spomínal, keď sme začínali včera večer rozpravu. Ja som bol v sále a ja nemám kvôli čomu obhajovať pána poslanca Matoviča, nemám až tak veľa dôvodov na to, ale mám dôvod, a každý z nás by ho mal mať, obhajovať pravdu. A musím povedať, že nie je pravdou, čo ste vy povedali, že pán poslanec Matovič ako prvý inzultoval o 30 rokov staršieho pána poslanca Valockého. To nie je pravda.
Keď pán poslanec Matovič, a asi celý záznam to už našťastie teda preukázal, lebo nestačí pozrieť záznam asi od polovice len, keď išiel za tou maketou, tak sa pán poslanec Valocký úmyselne postavil do cesty, chytil sa tohto dreveného zábradlia, alebo proste tej drevenej časti, dozadu sa vysunul, aby nemohol prejsť a tak mu chcel zabrániť, aby išiel si zobrať tú svoju maketu. Proste tak to bolo. Tak to bolo.
Ja som už potom incident vonku nevidel, takže k tomu sa ja vyjadriť nemôžem, kde bol pán poslanec Viskupič, to nemôžem o tom svedčiť. Ale o tomto môžem, lebo som tu bol. Bol som osobne prítomný v sále niekoľko metrov od toho incidentu.
A považujem za smutné, že tuná celá vláda rieši pána poslanca Hlinu, a oprávnene, ja si nemyslím, že do snemovne patria fyzické súboje, ale keď niečo podobné príde z druhej strany, tak je snaha skôr prekrútiť a urobiť z toho niečo, niečo iné.
Ja si myslím, že predseda parlamentu je funkcia, aj v iných krajinách to tak je, u nás by to tak mohlo byť, ktorá by mala byť trošku nadstranícka. To znamená, naozaj by mala preferovať tú inštitúciu pred stranou. Ale, pán predseda, vy si vždy zvolíte tú stranícku príslušnosť pred tou inštitucionálnou, takmer, takmer vždy. A to je škoda, lebo to naozaj podľa mňa ohrozuje dôveryhodnosť parlamentu.
A už sa na záver vyjadrím, lebo všetko bolo povedané a ešte bude povedané, ale vyjadrím sa aj k tomu, prečo podľa mojej mienky malo zmysel tých možno 41 hodín potiahnuť.
Bol som si dnes cez obednú prestávku zabehať a po zabehaní som si bol kúpiť v trafike noviny. Už som dlho v tej trafike nebol. A pani, ktorá mi tie noviny predávala, hovorí, že je hrozná situácia na Slovensku, že ona aj svojim deťom radí, aby z tejto krajiny odišli. A keď som bol na dve hodiny minulú noc doma a odchádzal som sem o pol piatej, aby som prevzal štafetu v rokovaní, tak som aspoň na chvíľku išiel do detskej izby, kde spia moji dvaja malí synovia. A myslím si, že tá schôdza mala aj veľký význam aj preto, aby dala nám ostatným nádej, že naše deti budú žiť v slušnejšej krajine, že budú žiť v krajine, kde budú reálne môcť rozhodovať o správe vecí verejných. Kde nebudú reálne rozhodovať len finančné skupiny, len oligarchovia, len páni, ktorí ovládajú figúrky a politikov. A preto si myslím, a možnože, keď človek bojuje, tak možnože ten boj prehrá nakoniec, čiže možnože aj prehráme, ja to celkom pripúšťam.
A už som to povedal raz, že minimálne prečo si myslím, že ten boj je dôležitý, je to, že keď nám vyrastú deti, niektorí z vás máte už možno vyrastené, a keď sa nás opýtajú, čo sme urobili pre to, aby sme nenechali túto krajinu v rukách gaunerov, aby sme im mohli povedať, že sme aspoň zabojovali. Aj keď možno prehráme. Ale ja verím, že vyhráme.
A tak sa chcem poďakovať všetkým prítomným poslancom, hosťom, všetkým za to, že vydržali takéto rokovanie. A aj keď zajtra v numerickom hlasovaní prehráme, ja si myslím, že za tieto posledné dva dni sme v skutočnosti vyhrali.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

19.9.2013 o 1:30 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1:43

Radoslav Procházka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, vy viete, že ja tento inštitút využívam veľmi zdržanlivo, približne raz ročne, a toto nie je žiadna osobná urážka ani osobný atak na vás a ani nechcem byť malicherný. Však všetci chceme ísť domov. Ale zákon hovorí úplne jednoznačne. Hlasuje sa po skončení rozpravy, ak sa Národná rada nerozhodne inak. Národná rada sa inak nerozhodla. Paragraf 66 zákona o rokovacom poriadku: "Stanoviská poslaneckého grémia majú pre Národnú radu, jej orgány a predsedu povahu odporúčaní."
Parlamentný bufet je za tými dverami, toto je rokovacia sála Národnej rady a tu musí platiť zákon o rokovacom poriadku. To znamená (potlesk), že je základnou povinnosťou členov vlády Slovenskej republiky byť na hlasovaní, ktoré tu a teraz musí nasledovať. To, že odišli ešte pred začiatkom rozpravy, je donebavolajúca hanba! Ale ak nie sú schopní prísť ani len na hlasovanie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 1:43 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1:44

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, áno, padla dohoda nie všetkých na tom, čo hovoríte, ale veľmi dobre viete, že po každom grémiu, keď padne takáto dohoda, buď vašimi ústami, alebo ústami niekoho iného z grémia na návrh klubov alebo jeho samotného musí prísť procedurálny návrh a musí Národná rada schváliť procedúru, ktorá bude nasledovať podľa dohody, ktorá na grémiu padla.
Takže, a tiež ste boli svedkom toho, že ja som nebol spokojný s tou dohodou. Nepovažujem ju za dohodu celého grémia a bolo chybou človeka, ktorý viedol schôdzu, neviem, kto to práve bol, že nebol daný procedurálny návrh, ktorý by bol odhlasovaný plénom. A súhlasím tým pádom úplne s kolegom Procházkom, hlasovanie musí nasledovať bezprostredne po rozprave.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 1:44 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1:44

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
V podstate to isté som chcel povedať. Pán predseda, my sme hlasovali tuná v tomto pléne, že po skončení rozpravy, po skončení tohto, tejto schôdze sa bude hlasovať. Takúto krátku pamäť zase nemáme. Naozaj, táto rozprava teraz skončila, máme hlasovať. Tento rokovací poriadok si tuná oplieskavame o hlavu všetci. Všetci, koľkí sme tuná v tejto Národnej rade, všetci ho porušujeme. Aj v tejto chvíli je to veľmi vážna vec.
A dohoda na grémiu, ktorá bola, predsa nemôže byť nadradená nad hlasovaním poslancov Národnej rady. Veď za dverami parlamentu sa nemôže tuná rozhodnúť v takých vážnych veciach, ale poslanci Národnej rady hlasujú o zákonoch a o všetkých týchto vážnych veciach.
Ja vás preto, pán predseda, vyzývam, aby došlo teraz naozaj k hlasovaniu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 1:44 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 1:45

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Teda vy nás školíte z rokovacieho poriadku často, vy viete, že teraz by ste ho porušili. Vy to dobre viete. Dohoda na poslaneckom grémiu nie je dohoda o rokovaní Národnej rady, pokiaľ nie je parlamentnom schválená. Vy to dobre viete. Dobre to viete.
Môj návrh je, lebo tá schôdza už naozaj má priebeh, ktorý z dôvodu vedenia schôdze, vedenia vlády je nedôstojný, aby ste proste priznali to, že ste pochybili, a potom sa môžme možno dohodnúť na všeobecnom súhlase v tejto snemovni a hlasovať zajtra pred hodinou otázok.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 1:45 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
24. schôdza NR SR - 3.deň - B. popoludní
 

13:40

Daniel Duchoň
Skontrolovaný text
Vážený pán predseda, v rozprave vystúpili 17 poslanci, nebol podaný žiadny pozmeňujúci návrh. Pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o tom, že Národná rada Slovenskej republiky vyslovuje nedôveru predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi.
Skryt prepis

19.9.2013 o 13:40 hod.

Ing.

Daniel Duchoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:47

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, táto, neviem, aké to bolo celkom hlasovanie, lebo táto snemovňa schválila na váš návrh, že mimoriadna schôdza rokuje medzi 19. hod. večer a 7. hod. ráno a potom sa hlasuje. Vy ste urobili, keďže ste o tom nevedeli, samozrejme, chybu, následne sme museli hlasovať ráno okolo 2. hod. Podľa rokovacieho poriadku, ak parlament je uznášaniaschopný, sú striktné lehoty, v ktorých potom sa pokračuje, ale v každom prípade nebolo schválené, že parlament rokuje v iných hodinách o tejto mimoriadnej schôdzi ako medzi 19. a 7. To znamená, obávam sa, že toto stretnutie tuná je také celkom milé stretnutie, ale neprebehla mimoriadna schôdza, ktorú ste si sami odsúhlasili a jej časy, a porušujete sústavne rokovací poriadok vy sám. Vy sám. (Rečník aj po vypnutí mikrofónu časomerom pokračoval vo svojom vystúpení.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 13:47 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:48

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som chcel vyjadriť radosť, že tu vidím sedieť vládu aj pána premiéra a zároveň veľké sklamanie (reakcia z pléna), lebo som nedostal slovo, tak som nestihol, veľké sklamanie nad tým, že sa tu ignoruje ústava... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) No veď sa k nemu chcem dostať...

Paška, Pavol, predseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníkom.) Skúste dať nejaký návrh procedurálny, sme na konci schôdze.

Kaník, Ľudovít, poslanec NR SR
... chcem sa k nemu dostať, aby mohla, tak ako káže ústava, sedieť pri návrhu na vyslovenie nedôvery a chcel som navrhnúť, aby sa znova otvorila rozprava. Ale keďže ste mi to neumožnil, tak tento návrh nemôžem podať.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 13:48 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:49

Radoslav Procházka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, dnes je pamätný deň Slovenskej republiky, pripomíname si výročie vzniku prvej Slovenskej národnej rady a fakt, že môžeme dnes zastupovať občanov Slovenskej republiky v slobodnom slovenskom parlamente, nebol zadarmo. Mnoho ľudí pre to prinieslo osobnú obetu.
Chcel som navrhnúť, aby sme si túto obetu a dedičstvo štúrovcov uctili dvoma spôsobmi. Ten jeden už možný nie je, a to bolo hlasovanie v súlade s rokovacím poriadkom, to sa vám nepodarilo. A ten druhý, aby sme si v tento pamätný deň vzniku prvej Slovenskej národnej rady, aby ste nechali na pôde slovenského parlamentu zaznieť štátnu hymnu Slovenskej republiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 13:49 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:50

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja podávam niekoľko procedurálov a ten prvý znie... (Smiech v sále.) Ha-ha-ha-ha-ha-ha, bábky.
Žiadam, aby sa prestal tunelovať štátny majetok! Žiadam vás, aby ste dali hlasovať o tom, aby sa prestal tunelovať štátny majetok a štátny rozpočet.
Po druhé. Žiadam vás, aby ste dali hlasovať, aby vláda dbala o záujmy občanov a nie finančných skupín.
Po tretie. Žiadam vás, pán predseda parlamentu (ruch v sále), to sú procedurálne návrhy, aby vláda, čo nepracuje pre potreby a reálne záujmy ľudí, okamžite odstúpila. (Prerušnie vystúpenia predsedajúcim.)

Paška, Pavol, predseda NR SR
Pani poslankyňa... (Ruch v sále.)

Mezenská, Helena, poslankyňa NR SR
Po štvrté. Žiadam, aby Národná rada zaviazala predsedu parlamentu ospravedlniť sa mne a mojim kolegom za hrubé lži a klamstvá na včerajšej tlačovej konferencii.
Po ďalšie. Žiadam, aby ste sa ospravedlnili, aby ste sa ospravedlnili občanom, ktorých... (Po prerušení vystúpenia časomerom rečníčka pokračovala vo svojom vystúpení. )
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

19.9.2013 o 13:50 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video