32. schôdza

13.2.2014 - 13.2.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 10:49 hod.

Ing. PhD. MBA

Ivan Štefanec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Téma predvolebnej kampane, ja sa, vážený pán minister, chcem spýtať, že či ste si uvedomili, že kto robí z hodiny otázok predvolebnú kampaň, kto robí pri vládnych návrhoch predvolebnú kampaň, kto robí z tejto schôdze predvolebnú kampaň. Odpoveď je jednoduchá: Robert Fico. Kandiduje z postu premiéra a nemá toľko odvahy, aby povedal, že na buď ten prezidentský úrad dám, alebo nedám. A nie nechávať si v zálohe to, že nedám, zostanem premiérom. Toto je otázka. A môžte tie dvere, tie dvere sú proste otvorené, áno, hocičo, čo sa v tomto parlamente bude robiť a zúčastní sa toho premiér, môže byť interpretované ako predvolebná kampaň. Jedna vec.
A druhá vec, zdá sa mi absolútne obludné, že minister vnútra, ktorý je šesť rokov ministrom vnútra, tu ide skúšať poslancov Národnej rady, že čo urobili v jednotlivých kauzách. Čo ste urobili vy? Veď máte, nasta..., ako zamietli ste to pekne pod koberec, ja som hovoril aj presné scenáre. Čiže ak vašou úlohou to bolo zamiesť pod koberec, urobili ste parádnu robotu. Ale odpustite nám, že sa vás na to, alebo celej vlády v tomto prípade, chceme pýtať, že či takýmto spôsobom 47 mil. eur sa môže zametať pod koberec a či toto nie je naozaj tlakovanie hrnca pred celou verejnosťou, ktorá už vidí, že nerobíte dobre, či toto nie je ten moment, kedy sa vás na to môžme opýtať a keď skladáte zodpovednosť celá vláda. Takže myslím si, že je falošné vypytovať sa, kto iný čo urobil, skúste si spytovať vlastné svedomie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 10:45 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Ján Figeľ
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, no, možno premiér v očakávaní, jak sa hovorí aj v západných krajinách, my sme urobili ako menšina veľa vecí pre to, aby sa nekalosti nediali alebo zastavili. Spomínam vám nástenkový tender, kde sme žiadali, aby Igor Štefanov, hlavný nástenkár, sa nestal ministrom. Stal sa. Až hlas z Bruselu, respektíve niektoré rozhodnutia zvonku pomkli Roberta Fica k tomu, aby zrušil takéto rozhodnutie. Pri PPP nepodpisovať nevýhodné, predražené a dokonca podvodné zmluvy. Stalo sa. Emisie. Žiadali sme zverejniť zmluvu, nepokračovať v takomto obchode, zrušiť ho. Skutok bol dokonaný, dnes je v podstate akoby zakrytý, ale snáď nie celkom. A to, čo hovoril kolega József Nagy za vládu a z vlády ako kompetentný minister, myslím, že úplne postačuje.
Ale chcem politicky dodať. Vy ste nielenže obsadili celý ten rezort, pretože ste tam boli skrz osobu tu prítomného kolegu Dušana Muňka. Štátny tajomník, to nie je úradníček. Ale na konci etapy ste zrušili ministerstvo, obsadili ho, čím sa Robert Fico chváli, akože zobral do portfólia od susedov ministerstvo a ten sused zostal v koalícii, ale to je o SNS, ale dokonca ste zrušili rezort životného prostredia, čo je bezprecedentné v súčasnej modernej Európe, kde environmentálna agenda naberá na váhe, nie naopak. Takže tam išlo o zakrývanie. A musím povedať, že sa vám to dobre darilo, ale nepodarilo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 10:47 hod.

Dr. h. c. Ing. PhD.

Ján Figeľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:49

Ivan Štefanec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Nuž, pán minister, tak ako aj predseda vlády, aj vy ste svojím vystúpením len potvrdili politickú zodpovednosť SMER-u za túto kauzu. Ani predseda vlády, ani vy ste nevysvetlili zásadnú vec, prečo bol odvolaný minister, ktorý chcel zrušiť pre Slovensko nevýhodný kšeft. Ešte 5. mája 2009 vyhlásil vtedajší minister Chrbet, že vyrokoval zrušenie kontraktu bez dopadu čo i len jediného centu na Slovensko. Šiesteho mája 2009, deň po tom, čo to minister vyhlásil, prišiel vtedajší premiér Fico za prezidentom s návrhom na jeho odvolanie. Do 24 hodín po tom, čo chcel vyrokovať, čo oznámil vyrokovanie pre Slovensko nevýhodného a špinavého kšeftu.
Myslím si, že tento argument ste sa ani nepokúsili spochybniť, pretože je nespochybniteľný, a ani ste sa ho nepokúsili vysvetliť, pretože z vašej strany je nevysvetliteľný. Keď sa pýtate, prečo je dnes táto kauza témou dňa, nuž aj preto, že 13. januára tohto roku, takto pred mesiacom polícia potvrdila, že dostala od justičných orgánov Švajčiarska výpisy z účtov, prevodné príkazy a výpisy k obchodným spoločnostiam. Čiže informácia o tom, kto stojí za týmto špinavým kšeftom. A tak, ako aj pred mesiacom, hovoríme aj dnes, že verejnosť má právo dozvedieť sa, kto sa obohatil na úkor občanov. Preto sme zvolali mimoriadnu schôdzu a preto dnes odvolávame premiéra, pretože vaši poslanci znemožnili debatu na túto tému pre týždňom v tejto snemovni. Takže hovorme k veci a budem rád, keď v ďalšom priebehu schôdze vy a vaši poslanci sa budú vyjadrovať k týmto faktom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 10:49 hod.

Ing. PhD. MBA

Ivan Štefanec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:49

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vo väčšine prípadov, keď mám vystúpenie, tak v tých faktických poznámkach reagujete na to, čo som povedal, ale v tomto prípade sa vám to ani raz nepodarilo. Všetci ste potvrdili, že ste nič neurobili a snažili ste sa z toho nejako vyhovoriť. A ja vám len toľko sa k tomu vrátim, že boli ste schopní obviniť pána Ruska za dva týždne. A tu ste dva roky tú kauzu nevyšetrili. Jednu. Nástenka druhá. To je ten istý prípad, tak isto nie. Nemali ste záujem to vyšetriť? Alebo bolo jedno?
Čiže z môjho pohľadu, z môjho pohľadu hovoríte ešte častokrát to, že vy reagujete priamo na to, lebo sme nejako konali. Ak sa ja dobre pamätám, k zastaveniu trestného stíhania prišlo ešte v októbri minulého roku. Čiže po piatich, päť mesiacov vám trvalo, čo presne? Zvažovanie tej situácie? Alebo opäť sa dostaneme k tomu, že to je čistá prezidentská kampaň, to, čo sa teraz snažíte robiť? Jediné, čo nám tu chýba, aby nám sem vzlietol na svojom Piperjete pán Kiska, rozdal vám odmeny za to, čo tu robíte, a bolo všetko úplne v poriadku. Čiže z môjho pohľadu ani jeden z vás ste nevyvrátili to, čo som povedal. Neriešili ste to a nikdy ste sa o to ani nezaujímali, pretože to, čo hovoríte, proste nie je pravda. A to vám aj potvrdili, pretože všetky informácie ste mali k dispozícii v roku 2010 a 2011.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

13.2.2014 o 10:49 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:53

Pavol Frešo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, neskúsime ešte odpoveď? Pán minister! Pozerám, že naozaj je to taký solídny vzorec chovania, že keď už teda sa, ideme debatovať naozaj k veci, tak potom zdrhneme. Ale budem veľmi, budem veľmi presný.
Tuto pán minister kultúry hovorí, že aby som ja zabezpečil poslancov. No tak vy zabezpečte vlastného premiéra, ktorý tu má byť podľa rokovacieho poriadku. A jednu vec tak odpoviem, presne tak, ako pán minister vnútra začal, tak si to povedzme úplne otvorene, dobrý pokus pokračovať v tom, čo pán premiér začal. To znamená, hovoriť od veci a ešte sa tváriť, že vlastne tuná sedia podriadení a tam nadriadení. To znamená, tu pán minister vnútra skúša teda, čo kto urobil. Aby sme mu odpovedali, aby sme sa kvalifikovali, aby sme vôbec mohli byť takí drzí, že tu o tom takto kvalifikovane budeme odvolávať premiéra. Drzosť je to, pán minister, keď skutočne školíte parlament.
A treba si povedať úplne otvorene, že o čom je táto schôdza. A to sa opýtam teda, keďže pán minister vnútra odišiel, vás ostatných. Ako to bolo s tým pánom ministrom Chrbetom? Veď to bol váš kolega! Čo ste si dali, neformálne hlasovanie o zrušení emisií a ste zistili, že treba pokračovať? Preto ste ho odvolali, lebo navrhol niečo, s čím ste nesúhlasili? Debatovali ste o tom, kolegyne, kolegovia? Debatovali ste o tom, či odvolať pána Chrbeta a pokračovať v predaji emisií ďalej? Lebo tak v skutočnosti znie otázka. Tak dôjdite niektorý iný tu k tomuto rečníckemu pultu a povedzte, ako to bolo! Prečo vláda nerozhodla o zrušení emisného kšeftu, i keď to navrhol minister Chrbet? To je jasná otázka. (Potlesk.) Prečo nerozhodla? Prečo vláda nezaviazala jeho nasledovníka pána Turského, alebo mu proste nejakým spôsobom premiér neprikázal zrušiť tento obchod? Prečo? A prečo pánu Čaplovičovi ani pánu Medveďovi to isté neprikázala? To je vážna otázka. Mali ste tam štátnych tajomníkov, tak prídite sem a povedzte nám normálne, ako to bolo.
Samozrejme, že ten dôvod, prečo dnes odvolávame premiéra, je, že sme sa tu na pôde parlamentu pokúsili tú debatu otvoriť najmenej dvakrát, čo ja si pamätám. Dvakrát ste boli proti tomu, aby ste sem doniesli obyčajnú správu o tom, ako ste sa v tomto emisnom kšefte správali. Obyčajnú správu ste sem mali doniesť, mali ste nám povedať: bolo to takto, takto, takto. Mohli sme si tieto otázky vysvetliť. Miesto tohoto máme proste premiéra, ktorý nepovie nič, ministra vnútra, ktorý nepovie nič, obidvaja odídu, som zvedavý, kto ďalší z vás bude mať odvahu sem prísť a povedať pravdu o tom, jak to s Chrbetom bolo a ako to bolo s ministrom Turským a jeho nasledovníkmi.
Prečo tá vláda, v ktorej ste sedeli, nezrušila tento emisný obchod? Je to jednoduchá otázka.
A pre tých, ktorí by mali záujem o niečo zložitejšie, no tak vás veľmi pekne poprosím, skúste povedať rozdiel medzi nasledovnou situáciou: že by partia gangstrov chcela okradnúť ľudí o 50 mil. eur a dohodla by si to a bolo by to na emisiách a by sa jej to podarilo a nejaký premiér by to kryl. V čom by bol rozdiel oproti chovaniu premiéra Fica v prvej Ficovej vláde a v druhej Ficovej vláde? V čom by bol rozdiel? V čom by bol rozdiel, keby kryl takýto gangsterský obchod?
To je podľa mňa to, kvôli čomu tu sedíme, o čom tu debatujeme. Chceme sa pýtať na konkrétne kroky. A že sa vyšetrovanie uzavrelo teraz a teraz došli aj policajné protokoly, odporúčam prečítať si to, lebo je tam veľa zaujímavého čítania aj o pôsobení nielen nominantov SNS, ale aj ďalších úradníkov, čo hovoria o cene emisií, čo hovoria o konkrétnych krokoch, čo hovoria, akým spôsobom varovali pred týmto obchodom, čo všetci tam rozprávajú. A to je len malinká časť toho, čo sa tam dialo. Tak potom takúto debatu na pôde parlamentu odmietate.
Ešte raz to zhrniem. Je to vzorec chovania, vážené dámy, vážení páni, keď je problém, tak táto vláda nie je schopná prísť sem pred parlament a skladať účty. Ani premiér nie je schopný svojim ministrom povedať, aby sa tu postavili a obhajovali jednotlivé kroky. Ani jeho "akože" nasledovník nie je schopný urobiť to isté, a pritom sú to jednoduché otázky, na ktoré stačí odpovedať. Som presvedčený, že aj táto schôdza prispeje k tomu, že každý ďalší politik na Slovensku si veľmi rozmyslí, či bude takto zachádzať s vlastnými ľuďmi, ktorí boli ukradnutí, okradnutí.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

13.2.2014 o 10:53 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Július Brocka
Skontrolovaný text
Pán kolega Frešo, pán minister Kaliňák vám ukázal, že utekať z parlamentu vie. Myslíte si, že to stačí na to, aby bol premiérom? Prezidentom?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 10:58 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja už som tu vo faktickej pripomienke k prejavu pána premiéra hovoril o konkrétnej informačnej správe, spravodajskej informácie Slovenskej informačnej služby, hovoril som o konkrétnom dátume.
A teraz by som vzniesol ešte ďalšiu otázku, verejnú otázku na pána ministra pôdohospodárstva Jahnátka, aby nám zodpovedal, či je pravda, že po tom, ako táto spravodajská informácia sa dostala do rúk premiéra Fica, tak práve na základe intervencie ministerstva hospodárstva, ktoré on vtedy viedol a ako nominant strany SMER, bola táto pripravená zmluva s firmou Onyx zastavená. To je vysoko konkrétna otázka. Malo sa to udiať v období po 18. júli 2008. Chcem vedieť, či táto pripravovaná zmluva s firmou Onyx bola vtedy na základe intervencie vtedajšieho vedenia ministerstva hospodárstva zastavená a či následne tá zmluva s Interblue Group bola dohodnutá presne za rovnakých podmienok len s tým, že v pozadí firmy Interblue Group boli iné osoby a iné prepojenia. Pán minister, buďte tak dobrý, myslím, že dokážete si tieto informácie aj zohnať a zodpovedajte nám túto otázku v priebehu dnešnej schôdze.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 10:58 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Pavol Frešo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán poslanec Galko, ono je celá schôdza o tom, že takúto debatu má v parlamente zniesť, je úplne normálne, prirodzené. A som presvedčený, že na Slovensku raz aj bude úplnou samozrejmosťou a demokratickou zvyklosťou, že takto si bude odpovedať, či premiér alebo ministri, nielen na odvolávanie, ale pri akejkoľvek inej kauze.
To, čo ale je dôležité, je vidieť, aj na čo pán poslanec Brocka poukázal, je, že vždy, keď sa niekoho pýtate, tak vám odíde. Jednoducho je to normálny zvyk, je to vzorec chovania, je to strata kontroly parlamentu nad vládou. Ani na jednoduché otázky, na ktoré si všetci páni, ktorí za mnou, alebo väčšina pánov, ktorí za mnou sedia, dobre pamätajú na ten rok, nedokážu zodpovedať pravdivo. Ani na jednoduchú otázku, prečo nezrušili emisný obchod, aj keď to navrhol minister Chrbet. Prečo ho nezrušili tí ďalší ministri, ktorí boli za ním. Ani na otázku, či im bola známa táto suma, respektíve keď bola známa úradníkom na ministerstve životného prostredia, prečo potom v tomto obchode pokračovali. A v neposlednom rade bol tu minister vnútra, ktorý, teda som čakal, že povie niečo aj o vyšetrovaní samotnom, to znamená, akým spôsobom spolupráca so švajčiarskou stranou, akým spôsobom to porovná prípadne s českou stranou, ani to sme sa samozrejme, Českou republikou, ktorá mala podobný prípad, nič z toho sme sa nedozvedeli.
Jedinou realitou, ktorú sme sa dozvedeli, je, že po vzore premiéra tejto krajiny, ktorý sa v emisnej kauze vykrúcal do roztrhania tela, sa tu teraz do roztrhania tela vykrúca rovno celá vláda.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 11:00 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:01

Ján Figeľ
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, ctené kolegyne, kolegovia, milí hostia, ja som presvedčený vo vzťahu k premiérovi, ktorý na úvod vystúpil a odišiel, a k vládnej strane SMER, že naozaj máte moc, máte veľkú moc, ale nemáte pravdu, a nemenil by som s vami. Myslím, že väčšina rozumných vie, prečo je moc dôležitá, ale zároveň hodnotená a vzťahovaná voči pravde, lebo pravda je základ spravodlivosti, lebo ona vlastne dáva moci aj zrkadlo. A ľudia si zaslúžia, zaslúžia pravdu. Ona je tou istotou v živote, ona je potrebná pre systém, ktorý má garantovať spravodlivosť. Pravda víťazí, to poznáme aj z mnohých historických období. A pravda oslobodzuje. Len jej netreba klásť prekážky, aby to nebolo dlhé a veľmi drahé, lebo si ľudia zaslúžia, aby pravda dominovala.
Celé roky, odkedy sa udiala emisná kauza, Robert Fico obhajoval celé dielo. Obhajoval v podstate predaj, až vo fáze volebnej a vtedy, keď už to bolo nevýhodné, otočil. Boli to manipulácie a klamstvá, ktoré nie, respektíve nie len predstavitelia SNS, ale aj Robert Fico šíril, a usvedčujú z konania proti záujmom verejnosti. Chcem iným hlasom, nie jemu podobným, vyjadriť v sekvencii citátov Roberta Fica slová režiséra, respektíve garanta politickej stability, garanta istôt pre niektorých ľudí, istôt pre niektorých. A začnem takým známym, ktorý je aktuálny práve v tomto čase.
Šiesteho apríla 2009, 6. apríla 2009 Robert Fico hovorí: "Môžem vás ubezpečiť, že v roku 2014 už v politike nebudem." Aktuálny čas, 21. apríla 2009, citujem: "Oni sami v roku 2004 prijali zákon, na základe ktorého možno priamo, bez akýchkoľvek verejných obstarávaní predať nepridelenú časť rezervy ľubovoľnému účastníkovi konania." To povedal na adresu bývalej vlády ohľadom predaja emisných kvót. Takýto zákon, takúto zmenu však prijala koalícia vedená Robertom Ficom vo februári 2007.
Dvadsiateho piateho apríla 2009, citujem: "Žiadna iná krajina neurobila takýto predaj a nezískala zdroje." Štvrtého mája 2009, keď minister Chrbet navrhol vláde po prevalení škandalizácie, škandalizácii kšeftu, zrušenie emisnej zmluvy, Robert Fico hovorí: "Neodvolávam ho (ministra Chrbeta) pre zmluvu, ale preto, že politicky zlyhal a snaží sa zbaviť zodpovednosti. Takých strašiakov nepotrebujem. Tí, ktorí sa naplašia pri prvom probléme a ujdú z vlády alebo na ňu prenesú problém." To je sila, tieto vety.
Dvanásteho mája 2009. Na otázku, či mu neprekáža, že podľa informácií má predseda SNS, koaličný kolega, kde bola tiež koaličná rada, Ján Slota nové auto, ktorého cena prevyšuje 400 000 eur, hovorí Robert Fico, citujem: "Ja nie som policajný pes a ani nebudem, na to sú iné orgány, daňové, finančné a ďalšie." Ten istý deň vyzval médiá a opozíciu, aby do týždňa, do 18. mája, doručili dôkaz, že emisné limity, na ktoré ministerstvo, ktoré ministerstvo životného prostredia predalo, boli predané pod cenu. A ak dovtedy nedostane relevantný dôkaz, že iná krajina v tom istom čase predala emisné limity za podstatne výhodnejšiu cenu, tak, citujem: "Celý prípad uzatvárame, bez ďalších vysvetľovaní a bez akýchkoľvek ďalších komentárov. Táto vec pre nás od pondelka večera prestane existovať, pokiaľ neprinesiete dôkazy, že sme predávali nevýhodne." Osemnásteho mája 2009, citujem: "Vláda vytvorila veľmi férovo rámec, v rámci ktorého bolo možné zrušiť zmluvu s firmou Interblue Group bez akýchkoľvek dosahov na Slovensko." Dvadsiateho prvého mája Robert Fico sa dištancuje od predaja. Po hovorcovi odkazuje, citujem: "Ak vznikajú pochybnosti v súvislosti s už zverejnenou zmluvou, obráťte sa na rezort životného prostredia." Dvadsiateho štvrtého mája, po citovaní maďarského vyjednávača, že Maďarsko predávalo za viac ako 12 eur za tonu, hovorí: "Nemám čas sa týmito nezmyslami zaoberať." Preopakujem: "Nemám čas sa týmito nezmyslami zaoberať." Dvadsiateho siedmeho mája, Robert Fico: "K tejto téme bolo povedané všetko, my ideme zatepľovať. Ľudia nie sú zvedaví na tieto kriváctva médií a politikov." Tridsiateho mája: "Doteraz nemám dôvod spochybňovať štruktúru zmluvy." Tridsiateho prvého mája, v deň otvorených dverí na úrade vlády: "My sme v prípade emisných limitov nič nestratili. My sme získali 2,2 mld. slovenských korún." V lete 2009, odkazuje, citujem: "Opozícia a tlač bojujú proti použitiu peňazí z predaja emisných limitov preto, lebo si myslia, že to bude pomáhať vláde. Ale veď je to šialené. Už prestaňme robiť z ľudí rukojemníkov, dajme ľuďom tie peniaze! Poďme zatepľovať, nedovoľme, aby opozícia zabránila realizácii zatepľovacieho programu!"
Štvrtého júna 2009 premiér obhajuje výhodnosť slovenského predaja štátnych emisných kreditov firme Interblue Group. Najlepšie na obchode je totiž podľa neho to, že sme dostali peniaze v ho-to-vo-sti, bez akýchkoľvek záväzkov voči kupujúcemu. Citujem: "Mohli sme dostať technológie, ktoré sa nám mohli alebo nemohli hodiť." Pokračujem: "V Českej republike majú inú štruktúru predaja. Podstatná časť ceny je tzv. ofsetový program. Čiže za peniaze, ktoré im Japonci majú dať, musia nakúpiť technológie. Aspoň takáto informácia je z vnútra Českej republiky." Tak sa premiér snažil navodiť dojem, že ak Česko dostalo od Japoncov za emisie vyššiu cenu, ako my na Slovensku, tak preto, lebo recipročne museli nakúpiť technológie, ktoré možno ani nepotrebujú. Česi potvrdili, že Praha získala za tonu emisií AAU 10 eur, slovenská vláda dostala od dílera, díler moderný, aktuálny, silný pojem, len 5 eur. Bývalý český minister životného prostredia k tomu dodáva, Česko dostane len keš peniaze v troch splátkach, prvú už má na účte. Za hotové predávali aj Maďari, pre denník SME to potvrdila hovorkyňa maďarského ministerstva životného prostredia. Celá suma už bola na účte. Citujem, "o ničom takom nebola reč," povedala o prípadnej požiadavke na ofsety v programe.
Desiateho júna 2009, Robert Fico, "je to len bývalý minister životného prostredia", jeho reakcia na pána Martina Bursíka a jeho slová o obchode s Japonskom za viac ako 10 eur za tonu. Sedemnásteho júna o nevypovedateľnosti zmluvy Robert Fico tvrdí, že emisie sa už predávať nedajú, "emisné limity, ako produkty vypadli z trhu, preto ma táto téma vôbec netrápi", koniec citátu. Dvadsiateho prvého júla 2009, citujem: "Vláda nič nepredala. Vláda nemá v tejto veci kompetenciu a ani neprijala žiadne rozhodnutie. Problematika emisných limitov, ako aj ich predaj je výlučne v kompetencii ministerstva životného prostredia".
Štrnásteho augusta: "Určite nesúhlasíme, aby sa ďalej aplikovala táto zmluva, lebo z nej vyplývali ďalšie záväzky. Podľa tejto zmluvy sa už nič nebude predávať.“ Sedemnásteho augusta: "V atmosfére na jednej strane nehoráznych obvinení zo strany opozície, na druhej neschopnosti ministerstva životného prostredia jednoznačne obhájiť svoj postup, považuje predseda vlády vypovedanie emisnej zmluvy za jedno z možných riešení." Za jedno z možných riešení. V tomto kontexte treba vnímať aj jeho vyjadrenie, aby sa spomínaná zmluva ďalej nenapĺňala. Dvadsiateho augusta 2009: "Robert Fico očakáva, že nové vedenie rezortu životného prostredia urýchlene pristúpi k potrebným právnym krokom vedúcim k zrušeniu, respektíve k jednostrannému vypovedaniu kontroverzných zmlúv týkajúcich sa prenájmu pozemkov, predaja emisií a takzvaného popolčekového tendra."
Piateho septembra: "Zrušiť opcie, na tom sa robí a podľa právnych stanovísk, ktoré máme k dispozícii, je to možné a urobí sa to pomerne rýchlo." Robert Fico okrem toho naznačil, že slovenské emisie nikto nechce. Citujem: "Emisné limity teraz napríklad nechce nikto. My sme sa už aj pokúšali získavať prvé informácie, či ak zrušíme túto zmluvu so spoločnosťou Interblue, že či je nejaký priestor na predaj emisných limitov." Siedmeho novembra 2009: "Majú jasné pokyny. Ani jednu tonu už neodovzdať spoločnosť Interblue Group, aj za cenu právnych sporov. Žiadna tona emisií už nepôjde spoločnosti Interblue Group." Tretieho marca 2010, to už je volebný rok, citujem: "Myslím, že táto úloha je naplnená. Táto spoločnosť nemá žiadnu šancu predávať ďalšie emisné limity. Okrem toho minister robí právne kroky, pokiaľ ide o zaplatenie ostávajúcich 15 mil. eur, ktoré musí táto spoločnosť zaplatiť Slovenskej republike na základe dodatku k zmluve. Opäť napráva chyby, ktoré zbabrali predchádzajúci nominanti.” Dvadsiateho tretieho marca 2010, volebný rok, pripomínam, citujem: "Všetko treba vyšetriť. Verím, že Generálna prokuratúra v tejto veci predsa koná. Tam bolo, myslím, začaté trestné stíhanie vo veci, tak nech Generálna prokuratúra koná." Bol presvedčený, že prebieha čulý kontakt medzi slovenskými a švajčiarskymi orgánmi, a citujem: "V tomto má Generálna prokuratúra absolútnu podporu. Nech sa všetko vyšetrí do poslednej bodky. Nemám s tým absolútne žiadny problém." Koniec citátu. Dámy a páni, tu je jeden z dôvodov, prečo Jozef Čentéš nemohol byť naozaj generálnym prokurátorom.
Pokračujem v tom prehľade, citujem Roberta Fica: "Máme záujem, aby sa zlepšil právny rámec spolupráce medzi Slovenskom a Švajčiarskom, pokiaľ ide o výmenu informácií z bankového sektora." Ako dôvod uviedol existenciu podozrivých účtov, k majiteľom ktorých sa nedá dostať. Pokračujem v citácii. "Jednoducho nie je možné, aby sme mali rôznych beneficial owners, takzvaných vlastníkov účtov vo Švajčiarsku. Nikto nevie, kto to je, čo to je, akí sú tí ľudia. My máme pár informácií, ktoré mienime cez túto expertnú skupinu komentovať a súčasne si ju aj prejsť so švajčiarskymi kolegami," povedal Robert Fico, ktorý verí v ústretovosť Švajčiarov.
Potom vo februári už avizoval, že sa v marci chce stretnúť s hlavou Švajčiarska a na rokovaní by sa okrem iného venovali aj "výmene informácií, pokiaľ ide o švajčiarske kontá". Krátko pred voľbami 2010 Robert Fico vyhlásil, že sa chystá opäť vycestovať do Švajčiarska, aby definitívne dohodol, citujem, "nový spôsob právnej úpravy výmeny informácií v tejto oblasti, lebo ak sa tak nestane, budú nás aj naďalej strašiť konkrétne účty, napríklad v súvislosti s tunelovaním tunela Branisko, kde sú peniaze fakturované fiktívne a posielali sa na účty štyroch ľudí". V tom čase, a už som v závere citátov, ktoré považujem za relevantné, Robert Fico hovorí: "Na morálku sa ma nepýtajte, ja s tým nič nemám. Mňa to ani nezaujíma, absolútne."
Dvadsiateho ôsmeho júna 2011, už v novej situácii za vlády Ivety Radičovej, známy citát z priestoru tejto budovy: "Dobre viete, že sme majstri v populizme, ak teda chceme byť."
Tridsiateho januára tohto roku, citujem odkaz Roberta Fica opozícii: "Do vyšetrovacích spisov nechodím a vyjadril som sa, že čo sa dá zverejniť, nech sa zverejní. Ja s tým nemám absolútne žiaden problém. Žiaden zoznam som nevidel, môže to byť nejaký bluf. Dobre sa to počúva, že je tu niečo, poďme to zverejniť, a keď to náhodou neexistuje, budú vytvárať obraz, že sa to zakrýva."
A o štyri, päť dní, 4. februára 2014 Robert Fico hovorí: "SMER - SD nemá nič spoločné s predajom emisných kvót. Nikto z predstaviteľov SMER-u - SD nebol v roku 2008 zapojený do predaja emisných kvót."
Dámy a páni, toto sú výroky predsedu vlády Slovenskej republiky Roberta Fica, vtedy aj dnes, k emisnému zlodejstvu, pri ktorých sa nám snaží nahovoriť, že on ani jeho strana nemá s emisnou krádežou nič spoločné. Názor si každý urobí sám, lebo tak je to aj zrelé. Ja očakávam, že názor alebo hlavne kompetentné rozhodnutie aj vďaka opatreniu Generálnej prokuratúry predsa len sa objaví. Dúfam, že to nebude súvisieť s dátumom 15. marec alebo vôbec s politickým dianím, aby sa prokuratúra prejavila ako nezávislá, kompetentná a dôsledná. Je to v záujme všetkých a hlavne občanov Slovenskej republiky.
Keď som bol spomínaný viackrát aj ministrom vnútra, aj samotným premiérom, ja som v roku 2010 informáciu o obchode, ktorú som vnímal, zdieľal s Generálnou prokuratúrou. Prokuratúra a vyšetrovanie orgány zo zákona sú kompetentné vyšetrovať, nie politici. A preto naša reakcia a preto schôdza až po tom, čo prišlo z Úradu špeciálnej prokuratúry potvrdenie, že to, čo vyšetrovateľ uzavrel, že nie je trestný čin celá táto emisná kauza, sme reagovali. A reagujeme na to preto, lebo je to potrebné pre Slovensko. Nie do minulosti, ale do budúcnosti.
Môj názor je známy, je v odôvodnení schôdze, ale vyjadrím ho predsa aj tu v krátkosti. Pred rokom, vo februári myslím, som vám, kolegovia zo SMER-u, hovoril, že pred pravdou neujdete. Keď ste odchádzali a nechávali nás tu rokovať ďalej, čo v situácii, keď Ivan Gašparovič už tretíkrát neudelil mandát platne zvolenému ústavnému činiteľovi. Bol to František Gaulieder, po prvýkrát. Po druhýkrát zvolený poslanec, myslím, že sa volal Emil Spišák. A po tretíkrát JUDr. Jozef Čentéš. Nechali ste to, celú tú schôdzu, diskusiu na nás, samozrejme, rozhodnutí vo svojich politických postojoch. Ale pred pravdou neujde nikto. A to je dôležité pre nás, pre každého z nás, nie pre nejaké odkazy.
Predseda vlády Robert Fico sa kontinuálne a aktívne v uvedenom období choval tak, aby sa skupina ľudí obohatila cez predaj štátnych aktív. To boli štátne aktíva, to nie že sme dostali za nič. Dostali sme možnosť využiť obchodnú schému Európskej únie a medzinárodného spoločenstva, v rámci čoho štát dostal aktíva. O všetkom vedel a so všetkým nahlas alebo potichu súhlasil. Nikdy nemal záujem tento kšeft zastaviť a logicky ani vyšetriť, logicky teda ani vyšetriť. Realizoval iba také rozhodnutia, ktoré tento kšeft na úkor občanov Slovenskej republiky kompletizovali alebo následne neskrývali.
Na ministerstve životného prostredia niesol po celý čas prípravy a realizácie politiky, a v tom zmysle aj predaj emisií, aj minister a nielen minister za SNS, alebo ministri za SNS, lebo sa menili, ale aj štátny tajomník za SMER. Veď to bola dohoda, veď to bola forma istej spolupráce alebo krížovej kontroly. Ten pán tu bol, ja predpokladám, že vystúpi, že podá svedectvo, ako to fungovalo, prečo to tak fungovalo. S vedomým súhlasom a podporou predsedu vlády Roberta Fica bol zmenený zákon o emisiách, do ktorého sa dostal sprostredkovateľ, díler, díler, moderný pojem aj v politike. A kto bol díler? Garážová firma, trošku viac ako P. O. Box, väčší objem, ale garáž v Spojených štátoch. O nevýhodnosti obchodu bol Robert Fico vopred informovaný, bol informovaný Slovenskou informačnou službou. Ak to tak nie je, nech to povie.
Ale Robert Fico sa tu správa úplne rovnako ako pri Gorile. Nepovie, či bol alebo nebol v inkriminovanom byte a pil kolu. V júli 2008 bol Robert Fico vopred informovaný, že ide o nebezpečný a nevýhodný obchod. Celý rok 2009 manipuláciou a klamstvami spolu s predstaviteľmi SNS veľmi účinne obhajoval tento predaj. A namiesto zrušenia zmluvy zrušil ministra Jána Chrbeta, prestal byť tento človek ministrom, myslím, že ani ním nemal byť, a dokonca na konci zrušil aj mini-ster-stvo, čo ide proti základným aj politickým pravidlám, pretože tu viacerí nás poúčajú a ja aj súhlasím, že udržateľnosť v oblasti životného prostredia alebo z pohľadu environmentálneho sa stáva naozaj kritériom pre politiky 21. storočia. A hľa, v roku 2010 koalícia Roberta Fica sa rozhodla zrušiť ministerstvo životného prostredia na Slovensku ako orgán. Nebolo to náhodou o tom, že je lepšie zakryť stopy, keď sa zruší aj celá inštitúcia? Mám veľa dôvodov tvrdiť, že to bolo o zakrývaní stôp. Najprv obsadiť ministerstvo životného prostredia a potom ho zrušiť ako inštitúciu.
My sme do vyšetrovania nezasahovali, ale vyšetrovanie nemôže byť potemkinovská dedina alebo čierna schránka. Od roku 2010 až do jesene 2013 prebiehalo vyšetrovanie, ktoré skôr kladie otáznik, aké je tu riadenie, alebo čo je to za vyšetrovanie. Či nie je líniové. Sú veci a témy, kde je treba svetlo, a sú veci a témy, kde radšej svetlo nezapnú. Uvidíme, pretože prípad si vyžiadal generálny prokurátor. A ja dúfam, že rozhodnutia nebudú ovplyvňované politickým vývojom, či blízkym alebo budúcim, na Slovensku, že to bude nezávislé, kompetentné a účinné obhajovanie zákonnosti.
Dámy a páni, ľudia si zaslúžia pravdu. Zaslúžia si spravodlivosť, a preto si zaslúžia moc, ktorá hľadá pravdu, rešpektuje ju a koná podľa pravdy. Aj na Generálnej prokuratúre, aj v Policajnom zbore Slovenskej republiky, samozrejme, na ministerstvách, na Úrade vlády, ale aj v prezidentskom úrade nášho štátu, lebo pravda, opakujem už, je základom pre spravodlivosť. A to je prvá úloha každej štátnej moci.
Vaše slová a skutky, pán premiér, kolegovia, vás dobiehajú a usvedčujú. Aj preto klub KDH nepodporí vyslovenie dôvery, respektíve vyjadrí nedôveru hlasovaním po skončení tejto schôdze Robertovi Ficovi.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.2.2014 o 11:01 hod.

Dr. h. c. Ing. PhD.

Ján Figeľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:26

Ján Hudacký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Ja chcem poďakovať môjmu kolegovi Jánovi Figeľovi za prednesenie tej celej genézy výrokov pána Fica, ktoré vlastne len potvrdzujú jeho pravú tvár, jeho rolu pri tejto, pri tejto kauze. A vlastne aj zahmlievania celej tejto kauzy, pretože toto nasvedčuje o tom, celá tá genéza týchto výrokov nasvedčuje o tom, že pán premiér vedel o mnohých veciach. Vedel, nielenže nezabránil, aby sa táto kauza zastavila, respektíve pokračovala, ale urobil všetko aj prostredníctvom odvolania ministra Chrbeta, aby táto kauza pokračovala, aby krajina, aby ľudia tejto krajiny prišli o veľké zdroje, ktoré sa mohli použiť skutočne na, či už pre niektoré sociálne slabé skupiny alebo v podstate na elimináciu niektorých dopadov povedzme na podnikateľské prostredie.
Dúfam, že médiá, ktoré tu sú už teraz tak riedko zastúpené, si všimnú celú tú genézu výrokov pána premiéra a tak demaskujú skutočnú rolu pána Fica v tejto kauze.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.2.2014 o 11:26 hod.

Ing.

Ján Hudacký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video