33. schôdza

18.3.2014 - 3.4.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

26.3.2014 o 9:05 hod.

PaedDr.

Vladimír Jánoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:54

Róbert Madej
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, ja len v krátkosti jednou vetou. Pre upresnenie a zosúladenie ďalšieho legislatívneho procesu v nadväznosti na tlač 921 si dovolím pozmeniť svoj návrh na prerokovanie predmetného návrhu zákona vo výboroch, a to v lehote do 12. mája a v gestorskom výbore do 13. mája. A prosím, aby sme následne o tomto návrhu takto, ako bol predložený teraz, hlasovali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

25.3.2014 o 18:54 hod.

JUDr. PhD.

Róbert Madej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
33. schôdza NR SR - 6.deň - A. dopoludnia
 

8:55

Tomáš Borec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, na rokovanie Národnej rady predkladám návrh na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Predloženým návrhom zákona sa zabezpečuje najmä úprava ustanovení súvisiacich s plnením povinností pri spracovaní osobných údajov na strane subjektov, na ktoré sa súčasný platný zákon o ochrane osobných údajov vzťahuje, ako aj zmierňujú sa dopady z hľadiska správneho trestania, pokiaľ dôjde k porušeniu povinností pri spracovaní osobných údajov. Vzhľadom na závažnosť problematiky, ktorú uvedený vládny návrh novely zákona o ochrane osobných údajov upravuje, navrhujem prerokovať tento vládny návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní.
Navrhujem, aby sa podľa § 89 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky z dôvodu, že hrozia značné hospodárske škody podnikateľským subjektom pôsobiacim v Slovenskej republike, Národná rada Slovenskej republiky uzniesla na skrátenom legislatívnom konaní o vládnom návrhu, ktorým sa mení a dopĺňa teda tento zákon o ochrane osobných údajov.
Vláda Slovenskej republiky schválila predmetný návrh zákona, ako aj návrh na skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu zákona na svojom rokovaní dňa 19. marca tohto roku.
Tento návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná, zákonmi a, samozrejme, súčasne je aj v súlade s právom Európskej únie.
Ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis

26.3.2014 o 8:55 hod.

Tomáš Borec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:05

Vladimír Jánoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, dovoľte, aby som z poverenia predsedu gestorského Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny predniesol informáciu o výsledku prerokovania návrhu vlády Slovenskej republiky na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktoré máme pod tlačou č. 951, vo výbore.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 953 z 24. marca 2014 pridelil uvedený návrh na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny v termíne ihneď. V súlade s týmto rozhodnutím bola zvolaná schôdza výboru, ktorá však nebola uznášaniaschopná, a preto výbor neprijal odporúčanie a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážený pán predseda, otvorte, prosím, rozpravu. Využívajúc svoje právo ako spravodajca, sa hlásim do rozpravy ako prvý.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

26.3.2014 o 9:05 hod.

PaedDr.

Vladimír Jánoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:05

Vladimír Jánoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, aby v závere rozpravy neboli pochybnosti o predmete hlasovania, dovoľujem si ako spravodajca predložiť návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie:
"Národná rada Slovenskej republiky súhlasí s prerokovaním vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v skrátenom legislatívnom konaní s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutoční na 33. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky."
Ďakujem pekne za pozornosť. Skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2014 o 9:05 hod.

PaedDr.

Vladimír Jánoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:06

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, vážení prítomní, práve sme sa dozvedeli, že vláda Slovenskej republiky svojím konaním spôsobuje značné hospodárske škody podnikateľským subjektom v Slovenskej republike.
Samotná vláda to otvorene priznáva v odôvodnení na skrátené legislatívne konanie, kedy uvádza, že pri tomto zákone, tak ako bol navrhnutý vlani vládou, tak ako bol vami, vážené kolegyne a kolegovia zo SMER-u, vlani tu schválený napriek našim pripomienkam a protestom.
Sama vláda priznáva, že tento zákon spôsobuje značné hospodárske škody podnikateľom v Slovenskej republike. Podnikatelia, to sú zamestnávatelia, zamestnávatelia, to sú zamestnanci a, žiaľ, keď pokračujem v tých implikáciách, zamestnancov máme málo, máme veľa nezamestnaných. Prečo máme veľa nezamestnaných? Napríklad aj preto, pretože podnikateľská sféra v Slovenskej republike je zaťažovaná nezmyselnými a škodlivými zákonmi, čo my tu hovoríme už dva roky, a teraz sme sa dočkali verejného doznania tohto stavu, kedy sama vláda hovorí v návrhu na skrátené legislatívne konanie, že tento zákon - a ja tvrdím, že nielen tento zákon - spôsobuje značné hospodárske škody podnikateľským subjektom v Slovenskej republike. Vysoká nezamestnanosť, to je vaša vizitka, tých plus-mínus 14 %, ktoré neviete stlačiť nižšie, ani keď robíte, čo robíte. Nalievate obrovské peniaze do podivuhodných projektov, tunelujete eurofondy, zneužívate peniaze daňových poplatníkov, nielen slovenských, ale aj európskych, tak napriek tomu všetkému je nezamestnanosť na 14 % a môžu za to takéto hlúpe zákony, ako je zákon o ochrane osobných údajov. To ste vyslovene pokašlali a teraz to priznávate. Priznávate to preto, pretože v sobotu je druhé kolo prezidentských volieb. Pán premiér, pán predseda politickej strany SMER - sociálna demokracia zistil, že mu tečie do topánok. Zistil, že to má nahnuté. Tých niečo len, len vyše 500-tisíc hlasov z pôvodného vyše milióna, ktoré dostal v druhom kole, je vážny signál, že vašej politiky už majú ľudia dosť. A vy sami sa priznávate, že robíte prúsery.
Zákon o ochrane osobných údajov je taká blbosť, akú Slovensko ešte nezažilo! Sami to doznávate, čo je vaša česť, ale je to jednoducho tak. Nech sa spýtate akéhokoľvek podnikateľa na Slovensku, tak vám povie, že za minulý rok toho bolo naozaj veľa, ale keby si mal z tých hlúpostí vybrať, tak tou čerešničkou na torte je skutočne zákon o ochrane osobných údajov. Spôsobili, nieže môže spôsobiť, ale tento zákon už spôsobil značné škody podnikateľskej sfére v Slovenskej republike, pretože už platí. To nie je zákon, ktorý bude v účinnosti niekedy o mesiac, o pol roka, o rok. To je zákon, ktorý už platí. A podľa tohto zákona si museli zamestnávatelia preškoliť svojich zamestnancov, investovať do bezpečnostných projektov. A to sú nemalé peniaze. Keď to spočítame, tak ja to spočítané nemám. Nemám k tomu presné údaje. Ale jednoducho určite sú to desiatky miliónov eur za všetkých podnikateľov, podnikateľské subjekty, zamestnávateľov v Slovenskej republike, ktoré mohli ísť napríklad do zvyšovania platov zamestnancov, do zlepšovania pracovných podmienok alebo možno do vyššieho výberu daní, pretože z každých desiatich miliónov eur má štátny rozpočet 23 %. Tak si to spočítajte, o koľko ste obrali takýmto zákonom samotný štátny rozpočet na úkor ľudí, ktorí sa ako lobisti pričinili, že takýto hlúpy zákon bol vašou zásluhou prijatý. A vy to teraz otvorene doznávate. Tie škody už nikto nezoberie späť, darmo teraz zákon novelizujete. A ešte k tomu, keď si čítam tú novelu, veď tam nič nie je! Tam nejdete k podstate veci, tam idete len do toho, že znížite pokuty, aby sa nepovedalo, veď to je úplná blbosť. Ak niekto si plní svoje povinnosti a investuje tie tisíce eur do bezpečnostných projektov, do zamestnancov, ktorí sa tým zapodievajú, tak ich jednoducho bude musieť investovať aj naďalej. Tie hospodárske škody, o ktorých hovoríte, ak majú byť spôsobené pokutami, ktoré zaplatí ten, ktorý si neplní svoje povinnosti, tak to je úplne, pán minister, ale úplne postavené na hlavu. Čiže značné hospodárske škody má ten, kto neplní zákon a musí platiť vysoké pokuty? To je vaša logika? Potom znížte pokuty vo všetkých zákonoch, kde sa nejaké pokuty vyskytujú! Vo všetkých! Nielen v tomto jednom! A tých pokút, ktoré ste nazvyšovali, keby sme sa mali o tom baviť a pitvať to, tak tých je dosť. Pripomeniem napríklad, pokiaľ ide o podnikateľov, pán minister, možno viete, možno nie, skúste sa informovať, ak vás to zaujíma, že podľa zákona o inšpekcii práce a podľa zákona o nelegálnom zamestnávaní, ak sa stane, že zamestnávateľ prihlási dohodára 5 sekúnd neskôr, ako začne pracovať, tak musí - zdôrazňujem, musí, nie je žiadna výnimka - dostať pokutu najmenej 2-tisíc eur. Ak znižujete pokuty, pretože pokuty spôsobujú značné hospodárske škody podnikateľom v Slovenskej republike, tak vás veľmi pekne poprosím, a to platí aj pre vás kolegyne, kolegovia zo strany SMER, ktorá tu vládne a ktorá má zodpovednosť za to, ako to tu vyzerá, znížte pokuty aj v zákone o inšpekcií práce za 5-sekundové neskoré omeškanie, omeškané prihlásenie dohodára do Sociálnej poisťovne. Obrovský ďalší nezmysel, pod ktorý ste sa vlani podpísali a veľmi to zaťažuje podnikateľskú sféru v Slovenskej republike.
Takže tento zákon, zákon o ochrane osobných údajov spôsobuje značné hospodárske škody v podnikateľskej sfére v Slovenskej republike, ako to sami tvrdíte. Ja sa vás pýtam, pán minister, kto ponesie zodpovednosť za tie značné hospodárske škody, ktoré ste týmto zákonom spôsobili. Kto? Vy? Pán minister hospodárstva Malatinský, pod ktorého rezort to patrí? Vy? 83 poslancov za stranu SMER? Odpoveď je jasná, zodpovednosti sa vyhnete a budete sa pozerať dolu pod poslanecké lavice a hľadať tam chrobáčikov. Ale jedno vám garantujem, túto zodpovednosť za to, čo tu robíte, si odskáče váš premiér. V sobotu večer o 22.00 hodine sa veľmi teším na to, ako začne nabiehať to počítadlo, ktoré odpočíta vášmu premiérovi koniec jeho politickej kariéry.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2014 o 9:06 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:14

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, no, ja som zvyknutý na odborné vystúpenia z vašej strany, len toto bolo teraz, mám taký pocit, také veľmi plamenné, vyzerá, že to je asi tým ránom, že ste sa tak trošku naštartoval.
Samozrejme, kto robí, robí niekedy aj chyby. A práve preto tento zákon, keďže tam bolo niekoľko chýb, je predložený, teda je predložená novela tohto zákona. Samozrejme, tá novela, čo bola predložená, sa bude dotvárať ešte po odbornej stránke vo výboroch, sám mám nejaké pripomienky k tejto novele, preto to budem riešiť v Ústavnoprávnom výbore na odbornej platforme ako takej. Čiže diskutujme, je to tu, čo treba vylepšiť, vylepšíme, čo treba opraviť, samozrejme, vieme o tom diskutovať a môže sa opraviť, ale to, že vy tu teraz skúšate robiť nejaký politický v úvodzovkách cirkus vo vzťahu k voľbám v sobotu, myslím si, že z vašej strany je to nedôstojné. Lebo viete, buď idete odborne vystupovať, alebo idete útočiť na premiéra za niečo, v podstate čo nie je ani jeho chyba alebo čo on v podstate, dá sa povedať, ten zákon ani nerobil.
Čiže aj si myslím, že v sobotu budete možno vy - alebo v nedeľu - nemilo prekvapený a my budeme milo všetci prekvapení, čo prajem, teda lebo ja osobne budem voliť Roberta Fica, keď ste tu už teda začal politicky, a niekomu alebo na upozornenie, kto komu vystavuje politický účet, je práve občania vo vzťahu k strane SaS, čo sám vidíte vašimi preferenciami. Toľko z mojej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 9:14 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:15

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Mihál, veľmi dobré vystúpenie. Na úvod ste presne trafili klinec po hlavičke. A už som to hovoril aj minulý rok, keď vládna strana tuná doniesla návrh, resp. novelu zákona, ktorá má opravovať ich vlastnú novelu. Zopakujem to opäť.
Vo vládnej strane sú babráci, ktorí nevedia pripraviť dobré zákony, ktoré si potom po sebe musia opravovať. To svedčí o neodbornosti, s ktorou sa tuná neustále oháňajú, že majú veľmi dobrých odborníkov, odborníkov na to, aby sem prinášali naozaj zlé zákony, ktoré škodia ľudom, škodia občanom Slovenskej republiky a ktoré im nepomáhajú.
Čo sa týka tej zamestnanosti, naozaj SMER robí všetko preto, aby bol proti občanom, a mám jeden čerstvý príklad z východu Slovenska, ktorý budem medializovať trošku neskôr, ešte zozbierame potrebné príklady, akým spôsobom sa pätolizači SMER-u stavajú voči podnikateľom. Takže aj o tomto budem hovoriť možno na väčšej tlačovke, keď hovorím, že budeme mať pozbierané všetky relevantné podklady, to sa potom budeme ešte len čudovať.
Takže naozaj je zarážajúce, že vládna strana sa za prvé prizná k tomu, že pácha škody, a vôbec im to akože nevadí a, samozrejme, že im to prejde. Na ich mieste by som už, samozrejme, odstúpil, pretože toľko škody už napáchali a priznali sa tomu viackrát, že museli sami po sebe opravovať svoje zbabrané zákony. Nie je toto dobrá situácia, a ako ste podotkol, kolega Mihál, opäť prišli so zákonom, ktorým zasa len kozmetické úpravy, ktorý akože na navonok má opraviť niektoré závažné chyby. No a že či sa to bude opravovať v druhom čítaní. No, keďže je to zákon v skrátenom legislatívnom konaní, tak to budú musieť byť totálne fofry, aby sa tam postíhali opraviť tie zbabrané veci, ktoré tam akože sú zatiaľ ešte zlé. Tak som zvedavý.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 9:15 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:17

Jozef Mihál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Martvoň, ak by ste pozorne počúvali to, čo som povedal, tak vám nemohlo uniknúť, že som hovoril o podstate veci, a to o tom, že vo vládnej novele je len jedna zásadná zmena, a to zníženie pokút podnikateľom, ktorí si neplnia tie nezmyselné povinnosti, ktoré im ukladá zákon o ochrane osobných údajov v dnešnej podobe. To som niekoľkokrát zdôraznil, a ak ste to nezachytili, tak potom sa pýtam, za čo beriete váš poslanecký plat. A pýtam sa to aj preto, lebo vy ste bol jeden z tých, ktorý tento zákon stlačením tlačítka vlani odsúhlasili, čiže tá zodpovednosť za tie desiatky miliónov škôd, ktoré už nepriznáte naspäť podnikateľskej sfére, to je druhý bod môjho príspevku, ktorý som zdôrazňoval, že tie hospodárske škody sa už stali. To mlieko je už rozliate a do fľaše ho už naspäť nedáte. A za to rozliate mlieko môžete aj vy, pán poslanec Martvoň, a uvidíme, komu čo kto a ako zráta, či v sobotu, či v roku 2016 v parlamentných voľbách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 9:17 hod.

RNDr.

Jozef Mihál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:19

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, pán minister, pán spravodajca, dámy a páni, hovoríme to už s kolegami dva roky. Vláda Roberta Fica, odkedy nastúpila v roku 2012, otrávila podnikateľské prostredie. Zvýšila dane, odvody, zhoršila zákonník práce, to všetko spôsobilo, že máme 400-tisíc nezamestnaných na Slovensku. Aj keď sa snaží všelijakými administratívnymi spôsobmi, tým, že tých, ktorí pracujú na aktivačné práce, nezaraďuje do evidencie nezamestnaných a podobnými nezmyslami, aj tak sa im nedarí znižovať nezamestnanosť. Tento návrh zákona o ochrane osobných údajov, ktorý bol prijatý pred rokom, je len čerešničkou a vyvrcholením týchto zlých snáh vlády Roberta Fica. Je to hlúpy zákon, ktorý zhoršil podnikateľské prostredie.
Dámy a páni, tí, čo hovoríte, že dneska to za pol dňa všetko opravíte, sa vás chcem spýtať, bol to vládny návrh zákona? Áno, bol to vládny návrh zákona, ktorý bol v medzirezortnom pripomienkovom konaní! Zamestnávatelia dávali k nemu pripomienky, že to bude hlúpy zákon pre nich veľmi, ktorý im spôsobí ďalšiu byrokraciu a ďalšie administratívne poplatky. Vláda to neakceptovala, prišlo to do parlamentu, opozícia na to upozorňovala, ale len vládni poslanci zahlasovali za tento návrh zákona pred rokom. Bolo dostatok času na vylepšenie tohto návrhu zákona. A čím to, že dneska to ideme vylepšovať za pol dňa? No tým, že pred týždňom sa zamestnávatelia stretli s Robertom Ficom, s kandidátom na prezidenta, a ten im potreboval takto verejne niečo sľúbiť, že myslí aj na podnikateľov, a sľúbil, že v skrátenom legislatívnom konaní tento zlý a hlúpy zákon opraví. Chce sa mi povedať: "Dobré ráno, pán Robert Fico, dobré ráno, pán minister hospodárstva Malatinský!"
Vy ste vo vláde načo, pán minister Malatinský? Vy ste tam na to, aby, vy ste minister hospodárstva na to, aby ste zlepšovali podnikateľské prostredie na Slovensku. Kde ste boli v medzirezortnom pripomienkovom konaní? Vy ste nesedeli na tej vláde, ktorá schválila tento hlúpy zákon, ktorý poškodil podnikateľov na Slovensku a následne ich zamestnancov? Dva roky je pán minister hospodárstva tým ministrom, ktorý má gestorovať zlepšenie podnikateľského prostredia. Neprišiel tu pomaly ani s jedným návrhom zákona, ktorý by zlepšil podnikateľské prostredie. Len so samými hlúposťami ako podpora obnoviteľných zdrojov, ale tých, ktorí sú veľké finančné skupiny a chceli dotovať paroplynový cyklus v Bratislave alebo ešte stavať atómku s Rusmi a podobné nezmysly, na ktoré táto republika nemá. Prosím vás, už nech táto vláda konečne začne zlepšovať podnikateľské prostredie komplexne. Je tomu asi dva mesiace, keď sa začali ozývať podnikatelia malí, strední, pracovníci cirkevnej školy sa mi ozvali, že musia vypracovať projekt, vyškoliť oprávnenú, spôsobilú osobu a platiť ďalšie poplatky. Tak to až dospelo, nielen firmy, ešte aj školy musia, keďže pracujú s osobnými údajmi podľa tohto zákona, ktorý ešte dneska platí, musia si dať vyškoliť pracovníkov, musia dať spracovať projekt, keďže na to nemajú ľudí, musia si ho zaplatiť, keď nemajú odborne spôsobilú osobu, musia ju každý mesiac platiť. Dostávam maily od podnikateľov, ktorí vyčísľujú, ak budete mať záujem, v prvom čítaní to viem prečítať. To vláda nevedela pred rokom? Vládni poslanci to nevedeli? Dneska to chcú vylepšiť za pol dňa. Je to len marketingový ťah kandidáta na prezidenta Roberta Fica. Som presvedčený, že aj po sobote pán Robert Fico zostane premiérom a bude môcť napĺňať istoty, ktoré sľúbil občanom. A sa veľmi tešíme na to, ako istotu zamestnania pre tých 400-tisíc nezamestnaných bude naďalej napĺňať.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2014 o 9:19 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:24

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, nie je úplná pravda, že sme sa dozvedeli, že práve teraz, ale včera večer. Ja som sa to dozvedel včera večer, že máme tu takýto zákon, a opäť som ostal prekvapený, pretože takto sa legislatíva podľa môjho názoru nerobí. Keď tu ten zákon bol minulý rok, opozícia kričala, že je to zle. Zaťažuje to podnikateľské prostredie, že je to legislatívne zle, nič sa s tým neurobilo. Chyba. Teraz to tu máme a vás to opäť škaredo dobehlo.
Ono my tu máme, ja sa budem tomu trošku venovať z iného pohľadu ako pán Mihál, ale my tu máme rokovací poriadok, ktorý hovorí o tom, kedy je možné skrátené konanie. Tuto sa mi to tak javí, že skôr alibisticky ako vecne hovoríte, že hrozia hospodárske škody. Aké škody? Tak ich pomenujme v tom zákone. Sú to škody vo výške približne: tisíc, 10-tisíc, 100-tisíc, milión, 5 miliónov, koľko je to? Ja už konečne by som rád videl v tomto parlamente, čo je to tá značná škoda, pretože zákon vyžaduje značná hospodárska škoda. Mám pocit, že narábame so skrátením konaním trošku nešťastne a nemusí sa to vyplatiť. Ja len dovoľujem pripomenúť podanie na Ústavný súd pri zákone o organizácii Ústavného súdu, kedy bol jeden z dôvodov práve to, že to išlo v skrátenom konaní, kde na to nebol dôvod. Takže poprosím, aby sme tú legislatívu robili trošičku opatrnejšie a zodpovednejšie, lebo nielen skrátené konanie môže byť dôvodom na podanie na Ústavný súd, ale aj to, že právna norma je nezrozumiteľná, neprehľadná, nepredvídateľná. Všetko znaky právneho štátu. Ak my budeme takto komplikovať právny poriadok, tí občania nebudú vedieť, ako sa majú riadiť a čím sa majú riadiť. Budú v tom mať chaos.
Len to som chcel. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2014 o 9:24 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video