33. schôdza

18.3.2014 - 3.4.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 15:23 hod.

JUDr.

Viera Kučerová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým, čo na mňa reagovali. Naozaj keď nie je problém s tým stropom, s tou vyhláškou, a trváte si na tom, že to má byť dvojnásobok priemerov ako pri bankových úveroch, tak to povedzte chlapsky.
Pánovi Briximu chcem pripomenúť, ja som nenavrhoval strop RPMN, ja som navrhoval celkové náklady spotrebiteľa. Tie celkové náklady spotrebiteľa mali obsahovať všetky úroky, všetky poplatky, ktoré súvisia s daným typom úveru. A tie celkové náklady spotrebiteľa sa odvíjali matematicky od RPMN, ktoré eviduje Národná banka Slovenska aj dnes na svojich stránkach pri spotrebiteľských úveroch buď ako dvojnásobok pri príslušnom type úveru, alebo maximálne maximum štvornásobok vážených priemerov. Štvornásobok vážených priemerov - podľa môjho návrhu - bol niečo okolo 70 %. V tom, aj keď Lucia Žitňanská a Miro Beblavý to inak na to išli filozoficky, sme sa zhodovali. Ale sme to jasne pomenovali, ako ten strop má byť zadefinovaný. Ak trváte na tej vyhláške, ktorú ste dali v prvom čítaní, ja budem len rád, ja budem len rád. Len ja mám z tohto návrhu zákona taký dojem, že o mesiac tá vyhláška môže vyzerať inak, preto sme chceli po vás aj na tom stretnutí u pani Laššákovej, aby ste zadefinovali určitý vzorec, ako tá vyhláška bude vyzerať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 15:02 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:04

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi k tejto téme uviesť niektoré skutočnosti. Pomôžem si aj takýmto technickým vybavením napriek tomu, že očakávam, že pán Kuffa sa znova prihlási s faktickou, že je to v rozpore s rokovacím, a niekedy je, však je to potrebné. (Príprava osobného notebooku na rečníckom pulte.)
Prosím vás, takto. Čo treba povedať, že podarilo sa, dokopali sme SMER k tomu, že to tu je. Pozrite sa, za normálnych okolností by sa čakalo jak s BMG Investom, všetci by sa tak tvárili, keby to už prasklo, tak vtedy by sa potom už pomaličky niekto púšťal, že čo s tým, že jako z toho vykorčuľovať. My sme to zachytili, nechcem povedať, že v polke, sme za polkou, tesne pred erupciou je to zachytené. Venujeme sa tomu tam, kde sa to máme venovať, to znamená v parlamente. SMER sme dokopali k tomu, že, že to ide riešiť.
Zjednodušene to prebehnem. SMER zadefinuje, nieže SMER, viete, tu by som potom aj vyprosil tú komunikáciu následnú, prosím vás, že ako kvôli vnútornej sebahygiene, ale aj kvôli možno ďalším krokom sa, prosím vás, vystríhajte toho, žeby ste vy sa tu začali definovať ako ochrancovia ľudu tejto krajiny pred úžerníkmi, lebo potom dostanete nakladačku, tak vám poviem. Teraz budem veľmi opatrný práve kvôli tomu, že nechcem sa dostať do nejakého súkolia, že voľby-nevoľby, neviem čo, teším sa, že bude správa, na ďalšej schôdzi bude správa pána Boreca. Nebudeme stigmatizovaní voľbami a neviem čím a tam sa dozvieme aj ľudia tejto krajiny sa dozvedia fantastické skutočnosti, čo s čím súvisí. Tak naozaj vás upozorňujem, že, prosím vás, že keď toto prejde hlasovaním o 17.00 hod., tak nechoďte vytiahnuť ten sklený stolík, ktorý je, mimochodom, môj, a nepasujte sa, že ste ochrancovia ľudí pred úžerníkmi, prosím vás. Dobre? Vy naprávate chyby, ktoré sa stali. Z veľkej miery sa stali vaším pričinením.
To, že definujeme do, úžeru do Občianskeho zákonníka, je v poriadku, ale nikto neobjavil koleso, prosím vás. Dobre? Nie, nepasujte sa. Česi to majú od 1. 1., my to budeme mať o niečo neskôr. To, že definujete RPMN, zavádzate to, čo už bolo. Prosím vás, poviem to tu už tretíkrát, sa nerád opakujem, ale to treba povedať. Existovala vyhláška, vyhláška, existovala, neviem, či vyhláška, či nariadenie, to už je jedno, ale stanovovalo RPMN. Pán Burian ako šéf finančného výboru - medzitým aj spolumajiteľ, spolumajiteľ nebankovky EX CREDIT, to je konflikt záujmov jak vyšitý. Neexistuje podľa mňa väčší konflikt záujmov jak toto. Šéf finančného výboru, spolumajiteľ firmy, ktorá sa zaoberá nebankovými pôžičkami, predkladá zákon o spotrebiteľských úveroch, čo je biblia nebankoviek, áno. Čiže to, to bol, nič krajšie neexistovalo, väčší konflikt záujmov neexistoval aj v tomto prípade. Boli ste zavedení, boli ste oklamaní, pripúšťam, niektorí ste ani nevedeli, o čom to je, prijatím zákona o spotrebiteľských úveroch ste zrušili RPMN, ktoré bolo.
A tam sa to začalo, tam sa otvorili ohrady. A v tých otvorených ohradách boli žrebci, ktorí sa vrhli na ľudí tejto krajiny. Prosím vás, tuná pôsobia firmy ako SMSCREDITS, ktorá je, mimochodom, vylepená na všetkých MHD, už som sa tomu venoval. Však tú firmu vyšetrujú v Anglicku za laundering, proste za pranie peňazí, ja neviem, v akom vyšetrovacom móde je. Proste to je s presahom, neviem kde všade a tu sú, tu pomaly ctihodní občania. Tu sa vylepujú všelijaké na verejné prostriedky dotované z prostriedkov štátu a nič v zlom. Medzitým jedna reklama, druhá reklama (povedané so smiechom) pre potreby prezidentskej kampane. Nepoviem, že koho reklama tam bola, lebo to, to zas nemôžme súhlasiť, že to je zámer, ale stane sa, náhoda je niekedy čert. Prosím vás, týmto sa to umožnilo, že, že proste si tí, tí ľudia sem prišli, lebo povedali, že tu sa to dá. Takže vy zavádzate RPMN preto, lebo ste zistili tú hroznú vec, čo ste spôsobili, a tí, ktorí to urobili, vedeli, že to spôsobia. Pozor! A o tom budeme rozprávať na ďalšej schôdzi, že to boli ľudia, lebo niektorí nevedeli, že čo sa s tým stane, ale niektorí vedeli presne, o čo ide.
To, čo tretie kolega tu spomínal, fonty, zväčšenie fontov, mimochodom, znova opakujem, ešte v ťažkých časoch, keď v tejto krajine mali moc ľudia ako Mečiar a Slota, tak aj cez nich to prešlo. Návrh pani Vaľovej, ktorá hovorila, že fonty majú byť rovnaké a nemá byť revolving, niečo zjednodušene hovorím. Cez koho neprešla? Cez Buriana. Mečiar, Slota, Paška, odsúhlasené, predložené, však to bolo, však si to nájdite v programe, to bolo tu, mali ste o tom rozprávať. Cez koho neprešla? (Povedané so smiechom) Kto ju stiahol? A ešte si, o okolnostiach sa spýtajte jej, nech vám povie. Kto ju stiahol? Burian, váš poslanec, poslanec SMER-u, terajší štátny tajomník.
To sú veci, ktoré je potrebné povedať, a je toho ešte viac, čo treba povedať. Ale viete, my si povedzme, že nemusíte povedať všetko naraz a povedzme si aj tak, dodržujte, prosím vás, to, že nechajte to tak, dobre. Nehrajte tu hru, že ste vy spasili, veď vy ste nespasili nikoho, vy naprávate chyby, ktoré ste spôsobili. Dobre?
Prosím vás pekne, tu vyzeralo v tejto atmosfére, keď sa dáte natrieť na chlieb kvôli tomu, že je pred voľbami, že by mohol prejsť ešte, aj jedna vec, ktorá skutočne, skutočne pomôže. Teda aj toto priznávam, že pomôže, ale tam som z výpočtov v dôležitých veciach zásadne skončil, vážení. Tam už sú potom také veci, ktoré majú svoj význam, a budem za ne hlasovať, ale nie sú významovo tak silné, ale sú dôležité. Ale tu vyzeralo, že by mohla prejsť vec, ktorá je skutočne dôležitá, aby sme konečne rozlíšili, že čo je pohľadávka vzniknutá z obchodného styku a čo je pohľadávka vzniknutá z boja o prežitie, to znamená, nemôže byť rovnako zaťažený človek, ktorý si požičia, ja neviem, 5-tisíc euro na to, aby podnikal, a zainvestuje do neviem čoho, rovnako ako človek, ktorý si požičia 50 euro a chce prežiť do ďalšej výplaty, statusovo to nesedí. Ten návrh vyzeralo, že prejde, telefonátov včera, ježišmária, hlavu som mal jak sud, ale nevadí, ja, ja pre dobro veci vravím, mne to je jedno. A dneska som sa dozvedel, že to je protiústavné, rozumiete?
A teraz sa pýtam, mierne hyperbolizujem, odmeny exekútorov chráni ústava? Komunikácia typu, že to, že sú odmeny pre exekútorov, to garantuje ústava? Teraz to zrieďme, ja nechcem s tým zaťažovať, lebo vyzerá, že sa ešte o tom budeme rozprávať. Bolo povedané, že je protiústavné, aby bolo diferencované, že iná odmena je pri podnikateľovi a iná pri fyzickej osobe nepodnikateľovi, že to je protiústavné, že to niekto nabúra. Prosím vás, to poviete vy, ľavičiari, ktorí máte progresívne zdaňovanie, však to je tiež protiústavné tým pádom. Rozumiete, to je, naozaj nesedí, toho sa bojím, že vy sa dostanete do toho súkolia, potom budú všelijaké čechtle-pechtle s vyhláškami, lebo však vyhlášky sa už varia v iných miestnostiach, nie takto verejne, tam už kamery nesvietia. Toho, toho, som naozaj zvedavý, lebo údajne sa to bude riešiť vo vyhláške, ja si, nebudem robiť, nebudem robiť uzávery, dobre, nebudem robiť uzávery, budem pre túto chvíľu mierne opatrný, lebo máme čas si to zopakovať.
Skutočnou, skutočnou, prínosom pre ľudí budú dve veci, že musíte rozdeliť, že tá babka, ktorá si požičala 50 eur, aby prežila, nemôže, keď sa aj pomýli, nemôže platiť rovnako ako ten podnikateľ, a že to rozdelíte, ten exekútorský rozdiel tam bude musieť byť vidno, to má logiku. A každý, kto povie, že to má nejaký problém s ústavou, tára, tára hlúposti, prosím vás. A keď ste povedali, že to nedáte do zákona, aj keď ste pôvodne chceli, potom neviem, kto komu kde zavolal, a povedali, že nie, tak údajne teraz dobre, že to bude vo vyhláške, som zvedavý, som zvedavý, že jak sa to bude riešiť vo vyhláške. Lebo vo vyhláške by sa malo určite riešiť, vážení občania, pre vás to hovorím, že nie je normálne, aby podnikateľ mal rovnaké náklady spojené s tým, že neplatí, ako ten chudák, ktorý si požičal peniaze na prežitie. Nemôže to, to nemôže takto určite fungovať.
To je jedna vec, ktorá nás ešte čaká, a ešte nás čaká jedna vec, že ľudia by nemali platiť DPH exekútorovi, keď sú nepodnikatelia alebo dôchodcovia. Štát nemôže na tom, že toto umožnil, že tu sme exekučný štát, že tu je toľko exekučných podaní, zarábať na tom, že z tej pohľadávky si vyberie DPH, prosím vás, štát musí vedieť inak zarábať. Štát musí vedieť inak zarábať, proste to nás ešte čaká. Toto by nemalo byť zaťažené DPH, pokiaľ sa vymáha pohľadávka, a tie trovy a náklady s tým spojené, aby boli zaťažené DPH u človeka, ktorý s tým nič nemá. U podnikateľa, keď je platca DPH, tak áno. Ale čo má s tým, preboha, tá babka? Toto nás ešte čaká.
Chcem vám pustiť teraz jednu peknú fotku, aby ste si vedeli predstaviť, ako to funguje. (Premietanie fotodokumentácie na obrazovkách v sále.) Na tej fotke máte - počkajte, aby mi to nepreskakovalo - sa ukazuje. Čo máte na tých fotkách? Na tej fotke, keď poviete meno, pozrite, máte mená, určité mená na Slovensku, keď poviete Krutý, tak si niekoľko tisíc ľudí cvrkne do posteľného prádla. Tento exekútor Krutý, na tej fotke sedí s pánom Rumanom, ktorý je spolumajiteľ nebankovky Pohotovosť, v Bangkoku. Takto oni išli osláviť spoločné víťazstvo. Prosím vás - a budem mierny, lebo tu niekde boli reči, úžerník, neviem čo, - ja sa do toho nevkladám. Vy tu máte kliku, ktorá toto monštrum stvorila, vy SMER máte v sebe kliku, ktorá monštrum Pohotovosť, EX CREDIT, Krutý, neviem, čo všetko stvorila, vážení, a je otázka a som zvedavý, dokedy im budete držať chrbát. To som naozaj zvedavý, dokedy sa za nich budete biť, dokedy ich budete chrániť. Toto premietajte ľuďom, aby vedeli, že ako exekútor s úžerníkom v Bangkoku dojednávajú, že čo bude ďalej.
Na tej ďalšej fotke... Prečo je tam spolumajiteľ Pohotovosti? Mimochodom, spolumajiteľ Pohotovosti, Pohotovosť bola firma, ktorá bola spojená vo firme s pánom Burianom, s firmou EX CREDIT, boli spolumajitelia tejto firmy. Potom sú tam ďalšie skutočnosti, ktoré počkajú do apríla, ktoré počkajú najneskôr, lebo, mimochodom, sa pán Burian so mnou súdi, lebo že potrebujú odo mňa 50-tisíc euro, tak mi právnik odporučil, že nemám všetko povedať a niečo si mám nechať na ten súd, takže nie všetko vám poviem, nechám si na ten súd, aby som niekomu nepripravoval palebnú obranu, lebo ja 50-tisíc euro Burianovi nedám, vážení, to vám garantujem, to vám garantujem, že odo mňa nedostane ani euro, a môžete si zvoliť za, za súd, Harabinov štyridsiatich si tam môžete dať.
Prečo to hovorím? Toto je tá vaša klika, vážení, toto je tá klika, ktorá pracuje v SMER-e, pán Burian, pán Ruman, o prepojeniach budeme rozprávať v apríli a bude čo rozprávať, s pánom Rumanom z Pohotovosti, s Krutým, zrazu aký je úspešný v Sociálnej poisťovni. Lebo čo, čo je najvďačnejší dlžník? Najvďačnejší dlžník, najlepší so 100 % vymožiteľnosťou, máte dôchodcu od Muňka. Neni lepší dlžník ako dôchodca, lebo to všetko zabezpečuje sociálka. Krutý aj s jeho 40., s najväčšou exekútorskou, to je firma, to je fabrika, to je normálne výrobný závod, sa stal dvorným, teraz zrazu nástup veľký v Sociálnej poisťovni. Koľko teraz, jak je to možné? Kto tomu rozumie, aké prideľovanie, neprideľovanie? Nástupom koho sa niekto dostal tam, to sú znova okolnosti, ktoré si budeme hovoriť v apríli. V správe, ktorú ste schválili, ja sa teším, však budeme vedieť, čo treba povedať.
Na tej druhej fotografii je - a to tiež treba, však a prečo nie - na tej druhej fotografii (premietanie fotodokumentácie na obrazovkách v sále), na tejto sú cestovateľské zážitky človeka, o ktorom bude reč aj v apríli, človeka, ktorý bol spolumajiteľom s vaším poslancom. V priebehu roka precestoval celý svet, Marco Polo je šuvix. Vážení, to chcem povedať, vy ste vytvorili priestor na to, aby niektorí ľudia, vy ste im vytvorili Šangri-lu, to je nepochopiteľné, tí ľudia sa neštítia ani trošku. Tí ľudia nepočuli výrok Krugmana, ktorý povedal, že, a nebol to Krugman, to iné meno bolo, ale že na to, aby človek podnikal, nemusí byť sviňa. Prosím vás, to je trend! Nemusíte byť, oni ho nepočuli. A keby ste im ho povedali, tak nevedia, o čom rozprávate. Oni sú takí, akí sú, oni sú takí, akí sú, a neviem, kto si dal robiť ten rešerš, že koľko samovrážd, možno Harabin, mne to je jedno kto, ale určite keď mu zozbieral tú zvodku, že koľko, tak ich je strašne veľa, strašne veľa samovrážd je aj kvôli tomu, že niekto dovolil, dovolil, umožnil ľuďom, ktorí nemajú absolútne žiaden morálny rozpor, nemajú absolútne žiadny, ani trošku, žeby ich trklo, nevadí, oni ešte idú na Ples v opere, nemajú ani kúska hanby v sebe. Kvôli týmto ľuďom a kvôli tomu, čo vy ste vytvorili, ten systém, ktorý tu funguje, tak kvôli tým sa ľudia hádžu pod vlak. Ten, kto zozbieraval tie údaje, sa to určite dozvedel, že ich je veľa a bude ich čoraz viac.
Skončím, vážení, s tým, že niektoré veci si povieme v apríli, už možno s takým oddychom budeme vedieť, ako sa vyvíjajú ukazovatele v tých následných oblastiach, v tých vykonávacích. Budeme vedieť, že ako, či je to pravdou, že odmenu exekútorov v tomto štáte garantuje ústava, a budeme si to nejako operatívne vyhodnocovať a budeme aj bez stigmatizácie volieb, budeme hovoriť, kto je ako prepojený s exekútormi a úžerníkmi. Teraz sa naschvál držím trošku vzadu, lebo si uvedomujem ten rozmer a nechcem sa do toho vtiahnuť. V apríli budeme o tom hovoriť veľmi otvorene, čisto a jasno, potom si, vážení, aj dovnútra hovorte, že či chcete byť toho účastní, či chcete byť spoluzodpovední za to, či vám to vyhovuje, či náhodou necítite, že sa niečo stalo zle, alebo nie. Takže je dobré, že je to tu, je dobré, že sa to dneska o 17.00 hod. schváli, všetko pomôže, lebo taký bordel, ako je v tom teraz, taký v tom nikde inde nebol, všetko pomôže, všetko sa ráta a ešte treba veľa pridať. Tam k tomu by som bol rád, keby sme sa dopracovali. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2014 o 15:04 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Otto Brixi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Pán Hlina, ďakujem za pomerne pragmatický príspevok. Ja som vám dneska na, predobedom sľúbil, že teda budem robiť všetko pre to tak, ako to bolo v prípade tzv. šmejdov, v prípade poukazovania na nedokonalosť RPMN v tej podobe, v akej tu bola, a v tej podobe, v akej by sa mala objaviť dajme tomu aj v tomto zákone, a tak si dohliadnem aj na to, aby aj tá vyhláška, tie vykonávacie predpisy, o ktorých ste hovorili, aby uzreli svetlo sveta a aby sme s nimi aj tu v tejto snemovni mohli zodpovedne narábať. Jediný a skutočne jediný dôvod z môjho uhľa pohľadu a bez toho, aby tu robil niekto nejaké zákulisné telefonáty alebo nejaké konšpirácie, prečo sme dnes nepristúpili k tomu, aby sme hlasovanie o tomto zákone odložili, a pre to, aby sme prijali váš pozmeňujúci návrh, bol ten, že podľa viacerých názorov, a nie len podľa názoru ministerstva, bol právne nevykonateľný v takej podobe, v akej bol zadefinovaný. Tu nešlo o to, že by ten návrh bol vo svojej prapodstate zlý alebo nemal svoje ratio, ale nechceli sme dôjsť do štádia, kedy jeden neprekonzultovaný návrh ohrozí celý návrh zákona a môže spôsobiť jeho prípadný kolid s iným právnym predpisom, poneváč aj s ústavou, o ktorej ste hovorili. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 15:21 hod.

JUDr.

Otto Brixi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:23

Viera Kučerová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem. V podstate už pán poslanec Brixi sa k tomu vyjadril. Pán poslanec Hlina, ja by som tiež chcela, viete, sme právnici, a keďže som tiež spoluautorkou zákona, snažili sme sa v maximálnej miere vyjsť v ústrety občanov. V podstatnej miere novela Občianskeho zákonníka rieši prevažne Exekučný poriadok. Veď teraz tu bolo citované, čo všetko sa v rámci Exekučného poriadku mení.
A počúvať tu, že odmena súdnych exekútorov je garantovaná ústavou, nemeňme si tu pojmy. Jednak odmenu má garantovanú v rámci ústavy každý, kto v tejto republike pracuje, aj vy ju máte garantovanú, robotník, zdravotná sestra, advokát, každý ju má garantovanú, kto pracuje, má garantovanú odmenu, má právo na spravodlivú odmenu, pokiaľ som si ústavu čítala dobre, tak to tam je, áno. A nikto nerobí zadarmo, myslím si, že ani vy nerobíte zadarmo.
Čo sa týka tých DPH-čiek, ako ste spomínal, s tým sa dá súhlasiť, musím súhlasiť a chcem vám len povedať, že dokonca komora exekútorov už s týmto podnetom vyšla, že by sa to malo, ten, táto otázka diferencovať. A ešte by som sa chcela k tomu vyjadriť, Exekučný poriadok má dvoch účastníkov konania - veriteľ a dlžník. A všeobecne vyplýva, že musia mať garantované rovné, účastníci konania, rovné postavenie pred zákonom. V tom hovoril aj tu pán poslanec Brixi, že by to bolo v rozpore s ústavou, nič iné. Nemôžeme predsa tu my právnici navrhnúť takú úpravu a súhlasiť s ňou, ktorá by čo len náznakom bola v rozpore s ústavou. Každý človek, každý účastník konania, či v súdnom, inom alebo akomkoľvek konaní, má garantovanú rovnosť účastníkov konania. A v tomto prípade by tá rovnosť nebola, len o to tu išlo. Musíme to len do podoby právnej, o nič iné tu skutočne nejde. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 15:23 hod.

JUDr.

Viera Kučerová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:25

Anton Martvoň

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:27

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No nie je v parlamente, pretože je štátnym tajomníkom. On postúpil, rozumiete? A údajne má byť guvernérom. No však to je tá absurdita. Ináč on bol zvolený za poslanca, hej, čiže jeho mandát spočíva, takže on sa tu, keď ho odvolajú, tak tu medzi nami sedieť bude. To je dôkaz toho, jak to vyplýva z toho, že každý povie trošku niečo iné. A predpokladám, sa prihlásia, ja som pre istotu povedal, kvôli tomu, aby nevznikali dezinterpretácie, prosím vás pekne. Ale vidíte z reči. Pani Kučerová je exekútorka a presne už z rečí bolo jasné, spomínala ústavu, právo na odmenu, ja už vidím pozičnú obranu exekútorskej komory. Právo na odmenu. Ja viem, že vám bude garantovať ústava vaše právo na odmenu. Mne bolo povedané, to nebolo, to bolo technikália, to, čo vy spomínate, pán kolega Martvoň. Technikália, ktorú ja som povedal, pre mňa za mňa to napíšte aj po latinsky, len nech na konci je výsledok. Ja som povedal, že ja vám pizzu a kávu donesiem, keď to budete robiť dlhšie a prezčas. Hej, to nie je problém. To bola nejaká technická vec. Tam je principiálna vec. Lebo údajne je protiústavné, že podnikateľ a vedľa neho babka, že je protiústavné, aby babka mala menšiu odmenu o, aby si od exekútorovho účtu, menšiu odmenu, za vymáhanie od babky. Že to je protiústavné. Tu takéto technické veci nikto nerieši. Toto bude problém. Toto mi bolo dneska povedané, že to je protiústavné, a za chvíľku vidíte, ako pani Kučerová naznačuje právo, každý má právo na odmenu. Jasné, samozrejme, však nikto nespochybňuje. Len, prosím vás, zásada primeranosti. Viete, to je presne to, čo tu úplne s ľahkosťou obchádzame. Viete, koľko ja poznám osudov ľudí, ktorí si zabudli kúpiť lístok? Možno niektorí naschvál, niektorí preto, že nefungoval automat, niektorí preto, že nemali to euro, a to dostali 390 euro od exekútora.
Viete, ako ich to vyhodilo z rytmu? Viete, ako dokáže vyhodiť v dnešnej dobe 390 euro z rytmu?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 15:27 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:29

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, kolegovia. Prerokovávame dnes v druhom čítaní návrh skupiny poslancov a ja ako v prvom čítaní, tak aj teraz pri druhom sa naozaj prihováram, aby bol určite prijatý, a vyjadrujem takú spokojnosť nad tým, že Národná rada, ja pevne verím, že tento návrh zákona podporí a bude aj schválený. I keď tu kolegovia naznačujú, že sú tu určité chyby, každý niečo, a určite koľko právnikov, tak toľko názorov, ale musíme to naozaj vziať zodpovedne, a nech je takýto zákon schválený, a ja dúfam, že s tými všetkými pozmeňovákmi, ktorých je pomaly okolo 50, že bude schválený a bude vylepšený a že nájde podporu vo väčšine kolektívu, ktorý je tu.
Ale nemôžem nepovedať a nespomenúť, čo sú dôležité veci. Z tohto dôvodu, že niektorí jedinci, ktorí zbohatli na nešťastí a podvedení množstva obyčajných ľudí formou doslova úžery, dnes prešli očistcom a začali konať dobré či charitatívne skutky a tvária sa ako spasitelia občanov. Nemôžem nepovedať, že na ich čele je aj nebankový výkvet Slovenska a zbohatlík a dnes skoro anjel - pán Kiska. Jeho kandidovanie na post prezidenta Slovenskej republiky považujem za vrchol arogancie a výsmech do očí všetkým tým, ktorí boli podvedení a prišli o majetok a boli dohnaní alebo dohnali ich k sociálnemu zúfalstvu. Mrzí ma, že opozičné politické strany sa pridali na jeho podporu, a ja len dúfam, že tá ich podpora ich bude niekedy mrzieť. Keď už inak nie, tak aspoň vnútorne si budú do budúcna vyčítať, že dali podporu takémuto človeku. A možno vám to občania aj v budúcnosti spočítajú. Mohol by som poskytnúť zoznam ďalších takých ľudí, pretože v rámci bezplatného poradenstva, ktorá sa vedie, toto poradenstvo, v mojej kancelárii v Novom Meste nad Váhom, poznáme veľa mien takých, ako je pán Kiska. Alebo s ich právnymi zástupcami, ktorí za judášsky groš obhajujú nekalé činnosti a vôbec im nevadí, že ide o úžeru, podvody a premyslené klamania obyčajných ľudí. A teda chcem povedať, že mi je úplne jedno, či je niekto sprava alebo zľava, lebo tu padali mená, a ja som sa v prvom kole, som povedal svoj názor a mne to je jedno, či, kto je schovaný za akú stranu. Ak bol úžerníkom, pre mňa bude úžerník stále. Chcem povedať, že nebankové spoločnosti, ako sú PROFI CREDIT, Provident, Slovenská požičovňa, Home Credit, Quatro, Pohotovosť, TATRA CREDIT, je ich veľký počet, týchto nebankových inštitúcií, ktoré sa uchyľujú k podvodom, ku klamaniu občanov a ich okrádaniu, je dôkazom, že doteraz mali k tomu dobré podmienky a živnou pôdou bola na jednej strane naivnosť občanov a na druhej strane legislatívne neriešenie problémov. Preto dozrel čas, aby sme povedali takýmto kmínom dosť.
Predložený návrh zákona plne podporujem a budem hlasovať za jeho schválenie a som rád, že pre druhé čítanie pripravila skupina poslancov pre túto tlač pozmeňujúce návrhy, ktorých, som spomínal, je skutočne okolo 50, ktoré vylepšujú, precizujú jednotlivé oblasti, a zároveň časť týchto návrhov je v podstate vynútená aj časovým posunom účinnosti tohto zákona. Ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky a človek, ktorý žije medzi množstvom podvedených ľudí zo strany nebankových podvodníkov, by som si prial ešte ráznejšiu a tvrdšiu ochranu a hlavne by som si prial nájsť možnosť, ako pomôcť tým, ktorí sú dnes v exekúciách, prichádzajú o strechu nad hlavou a dostávajú sa do katastrofálnej sociálnej situácie a majú zničený celý ďalší život.
Aj my však musíme postupovať v zmysle Ústavy Slovenskej republiky a v zmysle platnej legislatívy, pretože v opačnom prípade by sme boli takí istí ako oni, a preto nie je možné týmto návrhom zákona vyriešiť všetky krivdy či nastoliť taký režim, aby sa odčinila už spáchaná krivda. V súčasnosti je množstvo súdov, exekúcií, súdnych rozhodnutí či platných príkazov súdov, ktorými je stále, postihnutí občania musia napchávať pažravé vrecia finančných podvodníkov. Schválenie tohto zákona neznamená, že by občan mal byť menej obozretný a dôsledný pri zavádzaní rôznych zmlúv či využívaní úverov. Samotný zákon neochráni občana pred jeho nedôslednosťou a často nepochopiteľnou lenivosťou prečítať si pozorne zmluvu či dohodu, ktorú podpisuje, a keď už inak nie, tak aspoň môže mať toľko ochoty, aby sa poradil s nejakými odborníkmi, ktorí by mu mohli pomôcť. Preto aj z tohto miesta vyzývam občanov, aby boli voči sebe zodpovední a nenaleteli reklame, ktorá odznieva v médiách a v periodikách. Občan si musí uvedomiť, že dnes v snahe o zisk nie je zriedkavé stretnúť sa s klamlivou reklamou, ba dokonca aj s nepravdivými údajmi aj na potravinových tovaroch. Žiaľ, taká je skutočnosť a som rád, že sme sa v Národnej rade pustili do riešenia tohto problému aspoň v tejto jednej oblasti.
A keď som spomínal už aj periodiká, žiaľ, musím spomenúť, a to v súčinnosti s minulým týždňom, kde tu bol rozvinutý transparent, a ja som tu videl napísané a ohováranie na predsedu vlády, ktoré tu Igor Matovič rozvinul, a bolo tam, myslím, písané, že úžerníkov podporuje predseda vlády. Ja vám musím ukázať a dokázať, že jeden regionálny týždenník, ktorý vychádza týždenne, hneď na prvej strane, aby sme neboli na pochybách, robí trom spoločnostiam reklamu. Nebankovým spoločnostiam, či už je to TATRA CREDIT, PROFI CREDIT. Sú to vlastne všetci tí, ktorých som tu spomínal. A ak chceme byť zodpovední ku každému, tak netreba kričať, ten a ten je na vine. Ale ísť sám od seba. Ja som tieto regionálne noviny, naozaj som ich niekoľko rokov bol čitateľom, lebo sa tam človek dočítal o tom, kde sa dá čo lacnejšie kúpiť, kde sa dá nejakým spôsobom si zabezpečiť firmu alebo nákup tovaru. Ale ak sa to začalo, tento regionálny týždenník uberať politickou formou, možno pomohlo to aj tuná kolegom dostať sa do parlamentu. V poriadku, využili tú možnosť, ktorá sa dá, vlastnia tento, tento regionálny týždenník, tak im pomohol sa nejakým spôsobom propagovať. Ale keď propagujú úžerníkov a tu v parlamente sa robia svätí, tak to ma naozaj dokáže naštvať, a preto som si dovolil to pripomenúť kolegom, že aby nezabúdali a nekritizovali niekoho a hlavne predsedu vlády, že je úžerníkom, keď tu sa, tu sa propagujú úžerníci, a na nich, na nich kolegovia zarábajú a podnikajú s nimi.
Chcem osobitne vyzdvihnúť a podporiť bod č. 10, vrátim sa k návrhu zákonu, k pozmeňujúcemu návrhu, v ktorom predkladatelia navrhujú v § 63 zákona ods. 1 vložiť nové odseky pod číslom 2, 3. Predkladatelia navrhujú v týchto nových odsekoch stanoviť hranicu, do ktorej nebude možné vykonať exekúciu predajom nehnuteľnosti, v ktorej má postihnutá osoba trvalé či prechodné bydlisko, a táto hranica je navrhovaná na 2 000 euro. V praxi to bude znamenať, že občan by nemal prísť o strechu nad hlavou za pár drobných, ktoré si v nebankovke požičal. A týmto zabránime bohapustému okrádaniu občanov, ale výrazne klepneme po prstoch tým nebankovým podvodníkom, ktorí stavajú svoje podnikanie na takomto biznise, keď dopredu predpokladajú, že za malú tisíceurovú sumu pôžičky získajú zaujímavú nehnuteľnosť a mnohokrát aj strechu nad hlavou. A znovu chcem zdôrazniť, že podvodníkom z nebankových inštitúcii nejde o dobro občana a jeho blaho či o to, aby si občan vyriešil výhodný nákup chladničky, práčky, ako to tvrdí záchranca Slovenska, pán Kiska, ale ide im predovšetkým o zisk a svoj prospech.
Mrzí ma, že doteraz orgány určené na dozor nad finančným trhom takéto zlodejčiny riešili len napomenutím alebo prinajhoršom udelením finančnej pokuty. Zlodej, samozrejme, zaplatí, ale nie zo svojho a otrasie sa a okráda ľudí naďalej alebo nebankovku predá a za získané milióny si chce kúpiť aj prezidentský stolec. Takýmto ľuďom slovo morálka je cudzie. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová Erika, podpredsedníčka NR SR
Ja by som iba pána, pána rečníka, že možnože nerobme teraz predvolebnú kampaň, ale poďme k veci.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2014 o 15:29 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:40

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pani, pani podpredsedníčka, ja si vás vážim, ale naozaj vaša kritika nie je oprávnená. Ja rozprávam o nebankovkách, o úžerníkoch a ja si myslím, že nič som ešte neoklamal nikoho, čo som tu predniesol. Hovorím len pravdu. (Reakcia z pléna.) Z mojich praktických skúseností v rámci poskytovaného poradenstva mám poznatky, že, aj zo starostovania, že najvyšší počet pôžičiek z nebankových inštitúcií je vyše 2 000 alebo 4 000 eur. Preto by som si prial, aby hranica stanovená na zákaz exekúcie predajom nehnuteľností bola vyššia.
Výrazne podporujem bod 12 predloženého pozmeňovacieho návrhu, v ktorom sa navrhuje vyššia ochrana zdravotne postihnutých aj ich rodín tak, aby sa zabránilo takému hyenizmu, akým je zhabanie dopravného prostriedku či invalidného vozíka, na ktorý je postihnutý odkázaný.
Ešte musím spomenúť pozmeňováky, ktoré, kde je, nemožno úver poskytnúť finančnými prostriedkami v hotovosti, čiže kde budú poskytnutý úver spotrebiteľský, kde bude prevodom alebo poukážkou. Narážam na to, čo som pred mesiacom v mojej rozprave v prvom čítaní povedal, že ako jedna pani bola oklamaná nebankovkou, keď prišli za ňou aj s finančnou hotovosťou a príjmový doklad jej dali podpísať, kde bolo 5 000 eur, kde spoločne so stavebným úradom sa podarilo nebankovku prinútiť, aby pani, ktorá prišla o rodinný dom, kde ľahkovážnosťou svojich detí prišla o strechu nad hlavou, tak v spolupráci so stavebným úradom sme jej pomohli, aby dostala aspoň 5 000, títo úžerníci a darebáci a - musím povedať - naozaj hyeny jej dali podpísať príjmový doklad, kde bolo 5 000, a dali jej 200 eur s tým, že na druhý deň jej 4 800 eur prinesú. Žiaľ, táto pani, už môžem povedať aj meno, pani Matiašová už minulý mesiac zomrela, ale s tou krivdou, že naozaj sme ľudia beštie, a tuná by sme sa mali, či sme praví, ľaví, kto je beštia, s ním by sme nemali mať zľutovanie, a nech sa volá ktokoľvek a akokoľvek.
Vážené kolegyne, kolegovia, záverom chcem upozorniť ešte na jeden fakt alebo realitu, že v súčasnosti je na súdoch podaných mnoho žalôb na neplatnosť úverových zmlúv a realizuje sa mnoho súdnych pojednávaní a realizuje sa mnoho exekúcií, ktoré sa zrejme budú riešiť ešte, žiaľ, v starom režime zákona. Aj nad týmto by sme sa mali zamyslieť a chceme pomôcť aj tým, ktorí sú už v rukách úžerníkov.
Na záver vyslovujem podporu návrhu a verím, že všetci poslanci bez ohľadu na to, či sú praví, ľaví, ak majú čo povedať k tomuto zákonu, je tu veľa, veľa naozaj právnikov, tak ak môžu, tak ešte nech vylepšia tento zákon, ale nech je prijatý.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.3.2014 o 15:40 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, mňa zaujala jedna časť, kedy si hovoril, že ten, kto bol úžerníkom, zostáva pre teba naveky úžerníkom, čiže ja po tvojom vystúpení čakám nielen interpeláciu na ministerstvo sociálnych vecí a rodiny, ale rezignáciu úžerníka, ktorého máte na ministerstve sociálnych vecí a rodiny, ak vychádzaš a naozaj hovoríš pravdu a tak strašne ti záleží na tom, že pravda má zaznieť, tak štátny tajomník Burian, ktorého spoločnosť, v ktorej mal podiel, si tu ty sám citoval, by mal podľa tvojho vystúpenia sa vzdať funkcie. Úžerníctvo ste, ťaháte siedmy rok vládu, po 12. marci je to siedmy rok, obludný systém, ktorý vám tu opisujú mnohí, ste mohli riešiť niekoľkonásobne a teraz ty prídeš s vystúpením, kde spomínaš pani, ktorá namiesto 5 000 eur dostala 200, a je to tvoja zodpovednosť. Sedíš v poslaneckých laviciach, ktoré znamenajú, že prijímaš pravidlá. Pravidlá, ktoré ste nastavili, ožobračujú ľudí. Ten systém ste vytvorili vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 15:43 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Bublavý, v podstate, myslím si, že tvojím vystúpením si jasne poukázal na niektoré fakty, ktoré bolo treba povedať, tu chcem iba poukázať na margo tých novín, ktoré si spomínal, no práve to, že nebankovky začali vo všetkých novinách vo veľkom inzerovať, objavujú sa v reklamách, v rádiách dokonca pred dopravným servisom, v televíziách, tak práve to je jasný signál pre nás predkladateľov, že dostali strach z tohto zákona a snažia sa ešte teraz čo najviac a ľudí proste oklamať a dostať ich úverových vzťahov ako takých.
Samozrejme, to, čo si povedal ohľadom pána Kisku, v podstate tým, že jeho nebankovky poskytovali úvery s RPMN cez 75 %, podľa našej definície to jasne spĺňa definíciu úžery, to, akým spôsobom postupoval, dneska poukázali médiá, že bolo deložovaných zo strany pána Kisku 48 rodín na východe Slovenska, to nech on vysvetľuje, samozrejme, ale čo chcem jasne poukázať, je to, že nebankovky na základe tohto návrhu zákona už teraz majú krv v očiach voči nám, a poukazovať tu na niekoho niečo, no chcem poukázať alebo ťa iba podporiť v tom, že práve tu sedia v opozícii niektorí poslanci, ktorí keď boli ministrami, ich hovorcovia sú teraz najväčší lobisti za nebankovky, dokonca som prekvapený, že bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii je jeden teraz z ďalších, teda za Radičovej vlády, je z ďalších z lobistov za nebankovky ako také. Dokonca priamo, keď za nami prišiel, priznal, že je za Provident a je, dokonca chvíľu aj pôsobil v kancelárii, v advokátskej kancelárii jedného prezidentského kandidáta za opozíciu, čiže tu chcem poukázať na zopár faktov, že preto za Radičovej vlády sa to neriešilo, lebo boli pri moci ľudia, ktorí nechceli riešiť úžeru taktiež. A riešime ju až teraz v tomto parlamente všetci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.3.2014 o 15:44 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video