35. schôdza

13.5.2014 - 12.6.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

27.5.2014 o 16:54 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:49

Lucia Nicholsonová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som sa prihlásila do rozpravy, lebo chcem predložiť dva pozmeňujúce návrhy a oba tieto pozmeňujúce návrhy vzišli jeden priamo a druhý nepriamo z mojej skúsenosti z Jarovníc, kde som sedela ako členka okrskovej komisie aj s kolegom Poliačikom, takže vyslovene z aplikačnej praxe.
Ako asi viete, Jarovnice, to je obec s najväčšou rómskou osadou. Je tam okolo 5-tisíc ľudí v osade a vlastne majoritná časť je dnes minoritná časť, je tam asi 900 Nerómov. Boli sme tam teda na tom prvom aj druhom kole prezidentských volieb a videli sme okrem iného, ako volia analfabeti, teda ľudia, ktorí si ani nedokázali prečítať hlasovací lístok. A akokoľvek absurdné sa to môže zdať, že negramotní napriek tomu, že máme desaťročnú povinnú školskú dochádzku a že teda negramotní majú taký istý alebo jeho váha hlasu je taká istá ako váha hlasu univerzitného profesora, tak faktom je, že to bol šokujúci zážitok. Ale je nám jasné, že nič lepšie ako demokracia nebolo vymyslené. Má to svoje úskalia. Toto považujem za jedno z nich. Ale, samozrejme, to volebné právo sa nedá nijakým spôsobom oklieštiť podľa vzdelania alebo podľa iných parametrov.
A preto som si dovolila predložiť pozmeňujúci návrh, ktorý vlastne pravdepodobne nebude úplne eliminovať to, aby analfabeti chodili k volebným urnám, ale bude eliminovať to, aby si so sebou prinášali radcov, ktorí im explicitne ukážu, že koho majú na tom hlasovacom lístku zaškrtnúť. Lebo toto som videla, teda toto bola tá bežná prax. Prišiel negramotný človek do volebnej miestnosti, dostal hlasovaní lístok. Mal so sebou takého že informátora, nazvime to, čo mu zákon inak umožňuje, a ten namiesto toho, aby mu prečítal celý ten hlasovací lístok, tak proste len ukázal prstom, že kde má urobiť ten krížik. Mnohí z tých analfabetov nezvládli ani toto, takže odovzdávali potom hlasovacie lístky, kde bola zakrúžkovaná pečiatka alebo zakrúžkovaný dátum na hlasovacom lístku, poprípade urobili tri krížiky, akože sa podpisujú.
A tá úprava je nasledovná. My nebudeme brániť negramotným ľuďom teda, aby volili, oni majú právo zobrať si niekoho, kto im pomôže prečítať ten hlasovací lístok, ale ten rozdiel bude v tom, že akonáhle negramotný človek príde s tým svojím informátorom do volebnej miestnosti, tak člen okrskovej komisie mimo volebnú miestnosť ho poučí o tom, ako má, v čom má spočívať tá poradcovská činnosť. To znamená, že tam pôjde naozaj iba o suché prečítanie hlasovacieho lístku bez ovplyvňovania toho, že pre koho sa v konečnom dôsledku ten negramotný rozhodne. A poistené to bude ešte v tom, že ten člen okrskovej komisie odkáže na príslušný paragraf Trestného zákona. Teda, že ak by sa správali inak, ako im povie člen okrskovej komisie, tak sa dopúšťajú trestného činu.
Ja vám prečítam ten pozmeňujúci návrh, jeho presné znenie.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Lucie Nicholsonovej a Martina Poliačika o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku (tlač 659).
V § 20 odsek 6 znie:
"(6) Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať a oznámi pred hlasovaním túto skutočnosť okrskovej volebnej komisii, má právo vziať si so sebou do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov inú osobu spôsobilú upraviť hlasovací lístok podľa jeho pokynov a zákona a vložiť do obálky. Takouto osobou nemôže byť člen okrskovej volebnej komisie. Obidve osoby pred vstupom do osobitného priestoru na úpravu hlasovacích lístkov člen okrskovej volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania a o skutkovej podstate trestného činu marenia prípravy a priebehu volieb a referenda."
Odôvodnenie: Cieľom úpravy je zabezpečiť čo najvyššiu mieru nezávislosti rozhodovania voliča, ktorý pre zdravotné postihnutie alebo pre negramotnosť nedokáže vykonať hlasovanie za plentou sám, ale potrebuje na úpravu hlasovacieho lístku asistenciu inej osoby. Poučením jeho, ako aj osoby, ktorá mu má pri voľbe pomôcť, sa má zdôrazniť neprípustnosť manipulácie a možné spáchanie trestného činu, pri ktorom niekto núti násilím alebo hrozbou násilia, alebo ľsťou k výkonu ústavného práva voliť.
Takže toľko ten pozmeňovák k negramotným.
A ešte odkaz pre pána ministra, že podľa vašich pokynov som sa spojila s legislatívcami a tí povedali, že po legislatívnej stránke je to v poriadku.
Ďakujem. Dobre.
A ten druhý pozmeňovák sa týka toho, že to, že volili analfabeti, a teda rozhodovali o budúcom smerovaní tejto krajiny, napríklad aj v tých prezidentských voľbách, vyznievalo ešte o to absurdnejšie, že tí šikovní mladí ľudia, ktorých máme v zahraničí, voliť nemohli. Takže ten môj druhý pozmeňovák sa týka toho, aby aj ľudia v zahraničí mohli voliť, a to aj pri dvojkolových voľbách, to znamená aj pri voľbe prezidenta.
Voľby cez internet by boli ideálne, ale je to príliš veľké sústo, takže ja som sa vo svojom pozmeňováku sústreďovala predovšetkým na to, aby mohli voliť cez naše zastupiteľské úrady. Majú aspoň tú možnosť. Ja viem, že pri parlamentných voľbách môžu voliť cez poštu, ale bolo by ideálne, keby všade tam, kde máme zastupiteľské úrady, mohli voliť na zastupiteľskom úrade, kde sa vytvorí okrsková komisia, ktorá bude pozostávať minimálne z troch členov, a v pozícií starostu alebo primátora bude, bude šéf zastupiteľského úradu. A sú tam upravené aj tie lehoty časové, lebo my si uvedomujeme, že sú tam iné časové pásma a že, samozrejme, hlavne pri tých dvojkolových je to rozhodujúce, takže je tam 48-hodinová lehota, kedy sa skôr môžu uskutočniť takého voľby.
Prečítam vám aj ten druhý pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Martina Poliačika a Lucie Nicholsonovej k vládnemu návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku (tlač 659).
V § 8 sa za odsek 3 vkladajú odseky 4 až 6, ktoré znejú:
"(4) Pri voľbách prezidenta Slovenskej republiky a voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky volebný okrsok vytvori aj každá diplomatická misia a každý generálny konzulát (ďalej len "zastupiteľský úrad"). Volebný okrsok v zahraničí komunikuje priamo so štátnou komisiou. Vo volebnom okrsku v zahraničí je možné voliť len s hlasovacím preukazom podľa § 55 ods.1, § 106 ods. 1 alebo po predložení cestovného dokladu podľa § 106 ods. 4.
(5) Pre účely tohto zákona pri voľbe prezidenta a pri voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky má zastupiteľský úrad postavenie ako obec a vedúci zastupiteľského úradu má postavenie starostu obce.
(6) Ustanovenie odseku 5 sa nevzťahuje na § 9 až § 11."
Odôvodnenie: Cieľom je zabezpečiť možnosť zúčastniť sa volieb občanom Slovenskej republiky aj mimo územia Slovenskej republiky, k čomu je potrebné vytvoriť volebné okrsky aj na veľvyslanectvách a generálnych konzulátoch Slovenskej republiky, ktoré budú podriadené priamo štátnej komisii. Volebné okrsky mimo územia SR nevedú stály zoznam voličov, zoznam voličov ani námietkové konanie v tejto veci. Účasť vo voľbách mimo územia SR prebieha na základe hlasovacieho preukazu alebo pri voľbách prezidenta SR aj cestovného dokladu.
V § 14 odsek 1 znie: "(1) Členom volebnej komisie môže byť ten, kto dovŕšil 18 rokov veku a je spôsobilý na právne úkony a je občanom Slovenskej republiky."
Odôvodnenie: Z dôvodu zavedenia inštitútu voľby na zastupiteľských úradoch v zahraničí sa mení podmienka pre členstvo vo volebnej komisii tak, že namiesto trvalého pobytu na území SR je potrebné občianstvo SR.
V § 14 ods. 2 prvá veta znie: "Volebná komisia utvorená na území Slovenskej republiky musí mať najmenej päť členov a volebná komisia utvorená mimo územia Slovenskej republiky musí mať najmenej troch členov."
Odôvodnenie: Podmienka päťčlennej volebnej komisie sa bude vzťahovať iba na komisie vytvorené na území Slovenskej republiky. Pri komisiách vytvorených na zastupiteľských úradoch a generálnych konzulátoch je nevyhnutný najnižší počet troch členov.
Samozrejme, že niektoré konzuláty proste alebo zastupiteľstvá nemajú taký počet ľudí, takže preto sme to znížili na troch.
V § 16 ods. 3 sa za tretiu vetu vkladá nová štvrtá veta, ktorá znie: "Hlasovanie mimo územia Slovenskej republiky možno začať aj ukončiť najviac o 48 hodín skôr v závislosti od miestneho časového pásma."
Z dôvodu rôznych časových pásiem na jednotlivých kontinentoch, kde sa nachádzajú zastupiteľské úrady, je prakticky nevyhnutné začať hlasovanie skôr, najviac o 48 hodín. Cieľom je okrem prispôsobenia sa miestnemu času aj urýchlenie doručovania volebných zápisníc štátnej komisii.
V § 42 ods. 7 v druhej vete sa za slovo "úradov" vkladajú slová "a zastupiteľským úradom priamo".
Odôvodnenie: Ministerstvo pošle hlasovacie lístky aj priamo diplomatických misiám a generálnych konzulátom.
V § 54 ods. 2 sa za slovo "poštou" vkladajú slová "a osobne na zastupiteľskom úrade spôsobom podľa ods. 1 písm. b)".
Odôvodnenie: Ako ďalší spôsob voľby do Národnej rady Slovenskej republiky mimo územia SR sa okrem voľby poštou pridáva aj možnosť voliť osobne na niektorých druhoch zastupiteľských úradov na základe hlasovacieho preukazu.
V § 104 ods. 5 v prvej vete sa za slovo "obciam" vkladajú slová "a zastupiteľským úradom priamo".
Odôvodnenie: Ministerstvo pošle hlasovacie lístky aj priamo diplomatických misiám a generálnych konzulátom.
To je všetko z mojej strany. Ja by som ešte poprosila, aby sa o každom z tých mojich pozmeňovacích návrhoch hlasovalo samostatne, pán spravodajca, ďakujem pekne.
A vás, ctené kolegyne a ctení kolegovia, veľmi pekne prosím, aby ste tieto návrhy zákonov podporili, lebo taktiež sú teda úplne apolitické, a myslím, že všetkým by nám malo ísť o to, aby sa jednak viacej sprísnili tie podmienky pre to, ako majú voliť ľudia, ktorí napriek povinnej školskej dochádzke nevedia čítať a písať a rozhodujú o budúcom smerovaní tejto krajiny, a na druhej strane myslím si, že by bolo celkom sympatické, keby sme voliť cez zastupiteľské úrady umožnili aj všetkým tým mladým a šikovným, ktorí sú za hranicami.
Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2014 o 15:49 hod.

Lucia Nicholsonová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:01

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem za slovo, vážená pani podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky. Ctené kolegyne, kolegovia, vážení hostia, prednesiem tri pozmeňujúce návrhy, pôjdem za chvíľočku rovno k nim, ale napriek tomu zopár ešte poznámok v takom tom, diskusie, ktorá tu prebieha.
Ja chcem oceniť prácu komisie, ktorá niekoľko mesiacov pracovala na tom, aby sme sa posunuli o nejaký krôčik dopredu v kvalite volebných zákonov. Bolo konštatované, že ten krok nie je veľký, ale že nejaký sa dosiahol a možno niekedy práve malý krok dopredu je lepšie ako prešľapovanie na mieste. Takže my sme mali tam svojho zástupcu pána poslanca Kadúca, ktorý nás priebežne o tom informoval. A na konto tých dosiahnutých zmien poviem len jednu vetu. Sú malé, ale sú zmenami k lepšiemu.
A teraz je tu otázka, že čo by bolo treba povedať ešte k takej zásadnej veci, ku ktorej by som rozhodne chcel využiť možnosť z tejto tribúny niečo povedať, a to je otázka jednej zmeny, ktorá sa mi veľmi nepozdáva. A to je zmena, ktorá určuje podľa spoločnej správy ako výsledok práce komisie § 13, kde sa zavádza nový orgán Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Ja viem, každý z nás si nájde tú podstatu tohto zákona možno niekde v niečom inom, ja si ju nachádzam v tejto komisii. A nie že by som mal výhrady voči vzniku orgánu, ktorý by mal byť dozorným okom nad beťármi politikmi, lebo také dozorné oko nám zrejme treba, až veľmi, ale akým spôsobom má byť toto dozorné oko vytvorené.
Zdá sa mi neuveriteľné, že pracovná skupina - a už to máme v spoločnej správe - sa dostala do takej výsledovky, že politici majú kontrolovať sami seba. To je niečo, čo sa mi zdá, pri všetkej úcte, ktorú politické remeslo postráda, ale napriek tomu verím, že raz k tomu dospejeme, že ju bude mať ako ohromne zlý krok. Politické strany, ktoré uspeli vo voľbách, majú obsadiť 10 miest zo 14. A ďalšia štvorica v tej 14-ke patrí vysokým predstaviteľom Najvyššieho kontrolného úradu, Najvyššieho súdu, Ústavného súdu a Generálnej prokuratúry.
Táto skupina, teraz nechcem byť konkrétny, že práve v týchto reáliách, v akých sa momentálne nachádzame, však zákony robíme pre budúcnosť aj, ale a priori si myslím, že nedokáže byť správnym kontrolným orgánom, ktorý by mal možnosť vstúpiť účinným spôsobom do kontroly tak ťažkej záležitosti a ťažkej témy, ako je financovanie politických strán.
Ja tu robím maličkú odbočku a poviem si, že vôbec sa to nedá poriadne skontrolovať a že dokiaľ bude stále možnosť, aj keď uznávam, že touto novelou obmedzená, získavať si rôzne sponzorské peniaze na politickú činnosť, či už vlastnou hlavou, alebo inými orgánmi, možno že aj kradmou rukou, dovtedy bude stále možnosť - a zrejme aj využívaná možnosť - spôsobovať, nazvime to slušne, isté úbytky na spoločenských zdrojoch. Je nenáležité, aby sme možno vôbec túžili po tom, aby takéto niečo bolo možné odkontrolovať. A preto možno raz - to treba, samozrejme, sa aj o to pokúsiť - tu bude návrh, ktorý by mal riešiť takúto záležitosť tým, že nebude možné žiadnu sponzorskú korunu, euro či cent vložiť do žiadnej politickej strany. A ak štát má záujem na fungovaní politického systému, tak by mal nájsť možnože prostriedky sám zo svojich zdrojov a takým spôsobom nájsť spôsob, ako zabrániť investovaniu do politiky. Investovanie do politiky ťažko sa dá chápať inak ako investovanie s tým, že očakávam nejakú návratnosť. Neverím, že existujú sponzori, ktorí investujú v záujme toho, že si ctia demokraciu, ak chcú si práve tú svoju stranu vyzdvihnúť tak, že sú ochotní nejaký ten milión alebo stotisíc pustiť. Ak to urobia, a sú mnohí takí, čo to robia, pri všetkej úcte, domnievam sa, že to robia práve s tým úmyslom, aby sa im tie peniaze vrátili naspäť. Skôr či neskôr skryte či otvorene.
Takže možno tu je niekde v tom základe základu problém, ktorý nevyriešime žiadnou novelou, iba ak takou zásadnou, že financovanie politických strán z akýchkoľvek tretích zdrojov by sme mali považovať za nenáležité a zakázané.
Takže tá štátna komisia, keď už sa vrátim do reality, lebo teraz som si dovolil trocha fantazírovať, ja viem, štát zo svojho rozpočtu nedá a politici budú len zháňať peniaze na svoje fungovanie od sponzorov, no tak potom tá komisia, ak už od nej chceme, a preto sme ju aj asi vytvorili, aby bola tým dozorným okom, tak nech, preboha, nie je vytvorená tými, ktorých má kontrolovať. A keď už áno, tak aspoň spôsobom, aby tam nemali väčšinu. Predsi 10 plus 4, ja pri dnešnom zložení politických síl pri takejto komisii ani nenachádzam záruku toho, že by vôbec bola schopná dačo odkontrolovať.
A preto by som bol veľmi rád, keby sme skúsili, už ak tá komisia má byť, sa pozrieť na kohosi, kto by mohol predsi vniesť do tejto komisie záruku istej snahy poznať pravdu o financovaní a skúmať nepríjemné veci, ktoré s tým sú väčšinou spojené. A takú možnosť vidím. Máme tu úrad ombudsmana, máme tu renomované občianske združenia, medzinárodné spoločenstvá, resp. spoločenstvá, ktoré majú medzinárodnú podporu a vysoký kredit. Ak z tej 14-ky už teda by sme chceli pripustiť, že nech tam politici majú svoje zastúpenie, tak nech je to len polovica, nech ich je 7. A tú druhú polovicu zverme do rúk ombudsmana, zástancu verejných práv. Patrí medzi verejné práva a nároky občanov mať jasno v tom, ako sú politické strany financované? Však tu je zdroj všetkých podozrení, všetkých výhrad, všetkých nekalých vecí, ktoré možnože sú pravdivé viac, možnože menej, ale dosť ťažko vyvrátiť, že by na nich nebola ani štipka pravdy. A vôbec v tejto chvíli nie je dôležité, aby sme tú štipku kvantifikovali. Dôležité je, aby sme hľadali systém, ktorý by tomu mohol zabrániť. A ja neverím, že komisia, tak ako je navrhnutá, by tomu zabrániť mohla. To je ku komisii.
A teraz k pozmeňujúcim návrhom. Pozmeňujúci návrh, ktorý predkladám hoc´ aj v pevnej viere, že má svoju logiku, sa týka témy, ktorá tu už zaznela. Je to otázka prednostných hlasov. Bol tu už návrh zo súčasných 3 % na 2, na 1 % a ja prednesiem návrh poklesu na 0 %. Zdanlivo sú to rozdiely iba v 1 %, ale v skutočnosti, tak ako som sa presvedčil o tom, keď som hľadal podporu pre takýto pozmeňujúci návrh, sú tu rozdiely v našom myslení. My sami v snemovni zákonnosti máme problém uchopiť túto tému. Na jednej strane uznávame voliča a jeho hlas, pretože vieme, že pán volič je pánom nad našimi politickými osudmi. Na druhej strane máme pocit, že by sme mu z toho jeho práva mali niečo zobrať. A to niečo je práve dané tým pohľadom na preferenčné hlasy. Vychádzajú viacerí z vás z toho, že predsi volič nemôže byť natoľko múdry, natoľko rozhľadený, natoľko veci znalý, aby dokázal namiešať zoskupenie ctenej snemovne a jednotlivých zoskupení, jednotlivých konkrétnych poslancov politických subjektoch. To je isté poznanie, ktoré som získal pri rozhovoroch s vami. Nevravím, že v ňom neni ratio, ale jednoznačne to svedčí o tom, že sa obávame, že volič by nedokázal v prípade, že by sme mu umožnili zánikom preferenčných, teda toho percenta povinného, zánikom tohto percenta, že by sme mu umožnili absolútne rozhodovať o tom, kto má byť na prvom mieste politického subjektu, ktorý si volič vybral, takže by sme sa dostali do problémov, ktoré by sme považovali za veľké. Nemyslím si to. Aj keď uznám, že v tom je ratio, pretože pekne ste mi to povedali viacerí, v každom mužstve musia byť rôzne typy. I zapisovatelia, i vodcovia, i tajomníci, i tí nosiči vody. A že my tým, že by sme umožnili voličovi sa rozhodnúť úplne svojbytne na základe zrušenia týchto preferenčných hlasov, ako keby sme umožnili namiešať zoskupenie, ktoré by nebolo pre daný politický subjekt funkčné. Ja som presvedčený, že pri matematickom modeli a veľkom počte voličov bolo by možné očakávať, že sa pravdepodobne dá namiešať kombinácia, ktorá síce nebude postihovať všetky profesie, ale to nie je ani možné, ani všetky typy, nebudú tam možno všetci melancholici, sangvinisti, cholerici, jednoducho neviem to presne vystihnúť, čo všetko by sa teda tým nedalo namiešať. Ale verím, že volič napriek tomuto hendikepu, že nevie vyjadriť profesné zloženie budúceho subjektu, ktorý si s krúžkami posunie do parlamentu úplne presne, že je natoľko zdatný, že by si vedel namiešať zoskupenie takých poslancov, ktorí majú jeho dôveru. Ktorí majú jeho dôveru kvôli poznaniu jeho kreditu, jeho charakteru, jeho skúseností, jeho minulosti.
Druhá skupina výhrad hovorí, no dobre, to sa mýliš, voľby sú demokratické. Pred chvíľočkou tu zaznelo, ale demokracia je strašný systém, akurát, že nič múdrejšie nebolo vymyslené. Obligátne to slová. Je tu obava, že ak by sme tie krúžky zrušili do tejto miery, že by teda neboli vôbec akýmsi obmedzením toho rozhodovania voličov, takže by si ľudia to zvolili iba samé celebrity z rôznych populárnych televíznych šou, zo športu, proste tam z tých zoskupení ľudí, ktorí sú veľmi často na obrazovke. Nemyslím si ani o takomto pohľade, že je správny. Som presvedčený, že práve vďaka istému veľkému počtu možností, ktoré volič má, a tie možnosti sú dané povedzme 150-kou v rámci kandidátky, ktorá je predložená, že by sa podarilo nedohodnúť sa tým voličom na tom, že chcú mať tam len celebrity z nejakej populárnej televíznej šou, ale že by naozaj z toho, čo ponúka politická strana na tej 150-ke, si vybrali tými krúžkami zoskupenie, ktoré by spĺňalo predovšetkým morálne kritériá, ale aj kritériá odborné. Verím, že by to tak bolo. Alebo minimálne, že by to nebolo o nič horšie, ako je to pri tomto doterajšom systéme.
A v tomto duchu tejto viery, že by to bolo tak správne a že by sme nemali voličovi odkazovať, že síce si vážime jeho hlas, ale nech sa nám nestará do toho, koho dáme na prvé miesta. Pretože na prvé miesta chceme dávať my, tak ako sme sa rozhodli v našej strane, v našom klube, takže nech nám len pekne dá tie hlasy a my už rozhodneme, kto bude na tých prvých miestach. To sa mi zdá voči voličovi neúctivé a voči volebnému systému nedemokratické.
A práve preto, ak sme tu dnes mali tie stupienky z 3 na 2, z 2 na 1, tak nech tu zaznie stupienok z 3 na 0 a pokúsme sa voličovi, pánovi voličovi priznať právo, že keď už mu hovoríme, musíš si vybrať stranu, veď tak ďaleko sme nezašli, že si bude vyberať pomedzi rôznych strán, to by bolo, ako ste viacerí povedali, nabúranie politického systému. Dobre. Neprekročme tieto hranice zatiaľ alebo vôbec nepočítajme s tým. Ale ak už tá strana má svoje ideové ciele, svoj program a svoje presvedčenie, tak nech obsadí tú 150-ku ľuďmi, ktorí tieto veci spĺňajú. Nech namiešajú zmes osobností a nech ponúknu voličovi, aby tieto osobnosti zoskupil do poradia, ktoré určí vstúpenie do tejto snemovne.
A práve preto úplne z presvedčenia, ktoré cítim, že nie je postavené na nejakom odhade, ale na hlbokom uverení v to, že volič má takéto právo a že by sme mu mali veriť, prednesiem tento pozmeňujúci návrh pánov poslancov Matoviča, Kadúca, Jurinovej, Hubu, Vašečku, Fecka a Mičovského k vládnemu návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku.
Vládny návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I v § 65 ods. 5 a v § 92 ods. 5 druhá veta znie: "Ak však voliči, ktorí odovzdali platný hlas pre túto platnú stranu alebo koalíciu, využili právo prednostného hlasu, dostane najskôr mandát ten z kandidátov, ktorý získal viac prednostných hlasov z celkového počtu platných hlasov odovzdaných pre politickú stranu alebo koalíciu."
2. V čl. I v § 68 ods. 1 druhá veta znie: "Ak však boli na hlasovacom lístku uplatnené prednostné hlasy, nastupuje ten kandidát, ktorý dostal najvyšší počet prednostných hlasov."
Odôvodnenie, ktoré na tomto návrhu nasleduje, som v podstate už vlastne vyjadril svojimi slovami dopredu, takže tento pozmeňovací návrh dávam ako poslednú variantu, ak teda má byť snemovňa aj priestorom, kde sa hľadá kompromis, tak povedzme si dopredu, že tento pozmeňujúci návrh nech neprejde, ktorý som predniesol. Budiž. Ale potom sa dohodnime, že nech prejde aspoň pokles z troch na dva, tak ako to povedal pán poslanec Kadúc, ako on navrhol. Pretože predsi len, ak povieme, že nie, že my chceme mať svoje 3 %, pretože nám nebudú tu rozhodovať obrazovky televízne a nejaké popularizačné tendencie, že dávame krásne tváre a ľudí, ktorí si získajú hlasy bez zásluhy, tak to sa domnievam, že to nebude dobrý prístup, že by sme takto mali voličovi takýto odkaz vyslať. Vyšlime mu aspoň ten, že predsi jeho preferenčné hlasy pripúšťame vo väčšej miere v budúcnosti, ako sme boli ochotní takýto prístup uplatňovať doposiaľ.
Ďalšie dva pozmeňujúce návrhy prednesiem spolu s pánom Kadúcom, teda v zastúpení. Bola to jeho aktivita, ja sa k nej pridávam a využívam svoju možnosť vystúpiť pred vami s tým, aby som tieto návrhy predniesol.
Vládny návrh zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku sa mení a dopĺňa takto:
1. V čl. I v § 45, § 76, § 100, § 119, § 170 a 203 znie: "Zapisovateľa okresnej volebnej komisie vymenúva a odvoláva štátna komisia. Návrh podáva predseda štátnej komisie po prerokovaní s prednostom okresného úradu."
2. V čl. I § 138 znie: "Zapisovateľa obvodnej volebnej komisie vymenúva, odvoláva štátna komisia. Návrh podáva predseda štátnej komisie po prerokovaní s predsedom samosprávneho kraja."
K tomu len toľko, že sa tu vlastne komisii, ktorá podľa všetkého teda bude schválená na rokovaní o tomto zákone, prisudzuje táto nová kompetencia.
Tretí pozmeňujúci návrh poslanca Miroslava Kadúca, Jána Mičovského k vládnemu návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku sa dopĺňa takto:
V čl. I § 13 odsek 1 znie:
"(1) Zriaďuje sa Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán (ďalej len "štátna komisia") ako nezávislý orgán na kontrolu financovania politických strán a politických hnutí (ďalej len "politická strana"), riadenie volieb a zisťovanie výsledkov volieb. Štátna komisia má štrnásť členov. Osem členov delegujú do štátnej komisie politickej strany, ktoré v ostatných voľbách získali zastúpenie v Národnej rade Slovenskej republiky, a dvoch členov delegujú politické strany, ktoré v ostatných voľbách získali najviac platných hlasov z politických strán, ktoré získali menej ako 5 % celkového počtu odovzdaných platných hlasov vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky. Politické strany majú zastúpenie úmerne podľa počtu získaných poslaneckých mandátov a strany, ktoré získali v ostatných voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky menej ako 5 % z celkového počtu platných hlasov po jednom členovi. Počet členov štátnej komisie delegovaných politickými stranami, ktoré vytvorili vládu, sa musí rovnať počtu členov štátnej komisie delegovaných ostatnými politickými stranami zastúpenými v Národnej rade Slovenskej republiky. Táto rovnosť musí byť zachovaná počas celého funkčného obdobia štátnej komisie. Po jednom členovi štátnej komisie deleguje predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky, predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, generálny prokurátor a predseda Najvyššieho kontrolného úradu."
Takže podstata je zrejmá z prečítaného textu. Navrhuje sa, aby nielen tie strany, ktoré sa dostali do parlamentu, ale tie, ktoré skončili aj v istom rozsahu pod touto hranicou, mali možnosť byť tými kontrolnými okami pri dozeraní nad financovaním politických strán a nad voľbami. Je to z núdze cnosť, keďže sa očakáva, že táto komisia bude v zmysle spoločnej správy schválená, takže je to vylepšenie jej činnosti.
V zásade však platí to, čo som si dovolil povedať mimo tohto pozmeňujúceho návrhu v úvode svojho vystúpenia, že som presvedčený, že politické strany nemajú právo kontrolovať samy seba a že nám treba hľadať model, ktorý zabezpečí, aby nad politikmi a ich úmyslami byť úspešný a získať na to peniaze aj cestami, ktoré nie sú kóšer, dozeral niekto iný ako samotní politici.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2014 o 16:01 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:22

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Dobre sa usaďte, mám tu 10-stranový pozmeňováčik, takže chvíľku to potrvá. Podávame ho spolu s kolegami Jankou Žitňanskou a Danielom Lipšicom. Keby mi bola povedala, že to má 10 strán, tak by som možno rozmýšľal, či s nimi do toho pôjdem, ale keď už som tu.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Janky Žitňanskej, Daniela Lipšica a Martina Poliačika k vládnemu návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku.
1. V čl. I § 8 sa dopĺňa nový odsek 4, ktorý znie: "(4) Pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky, pre voľby prezidenta Slovenskej republiky a pre ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta Slovenskej republiky mimo územia Slovenskej republiky sa vytvárajú osobitné volebné okrsky pri zastupiteľských a konzulárnych úradoch Slovenskej republiky (ďalej len "zastupiteľský úrad"). Územie osobitného volebného okrsku tvorí územný obvod zastupiteľského úradu."
2. V čl. I sa za § 9 dopĺňa nový § 9a, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 9a
Osobitný zoznam voličov
(1) Osobitný zoznam voličov (ďalej len "osobitný zoznam") vedie zastupiteľský úrad pre voliča, ktorý
a) má bydlisko mimo územia Slovenskej republiky, a to na základe jeho písomnej žiadosti o zápis. Žiadosť musí byť doložená originálom, prípadne notársky overenou kópiou dokladu potvrdzujúcom totožnosť žiadateľa, jeho štátne občianstvo Slovenskej republiky a bydlisko v územnou obvode zastupiteľského úradu, kde má byť zapísaný do osobitného zoznamu alebo
b) volí na zastupiteľskom úrade na voličský preukaz.
(2) Žiadosť podľa ods. 1 písm. a) musí byť doručená alebo podaná na zastupiteľskom úrade najneskôr 40 dní pred dňom konania volieb.
(3) Osobitné zoznamy podľa odseku 1 písm. a) uzatvoria zastupiteľské úrady 30 dní pred dňom volieb a bez zbytočného odkladu ich predložia Ministerstvu zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky (ďalej len "ministerstvo zahraničných vecí"). Ministerstvo zahraničných vecí skontroluje osobitné zoznamy a upozorní zastupiteľské úrady na prípadné duplicity. Po odstránení prípadných duplicít ministerstvo zahraničných vecí odovzdá najneskôr 20 dní pred konaním volieb konečné znenie osobitných zoznamov Ministerstvu vnútra Slovenskej republiky (ďalej len "ministerstvo vnútra"). Ak je volič, ktorý je zapísaný na základe vlastnej žiadosti z dôvodu bydliska v cudzine na osobitnom zozname, zapísaný aj na stálom zozname, obec takéhoto voliča na základe oznámenia ministerstva zo stáleho zoznamu voličov vyškrtne. Voliča o vyškrtnutí zo stáleho zoznamu voličov informuje na základe oznámenia obce zastupiteľský úrad.
(4) Zastupiteľský úrad odovzdá pre voľby určené v § 8 ods. 4 osobitnej okrskovej komisii výpis z osobitného zoznamu, ktorý obsahuje zoznam voličov oprávnených voliť v tomto osobitnom volebnom okrsku.
(5) Pre obsah osobitných zoznamov sa použijú ustanovenia § 9 primerane."
3. V čl. I v § 12 ods. 3 písmeno a) znie: "a) ministerstvo vnútra,".
4. V čl. I v § 17 sa dopĺňa nový odsek 5, ktorý znie: "(5) Zastupiteľský úrad spôsobom v mieste obvyklým, najmä však na webovom sídle zastupiteľského úradu, informuje najneskôr do 10 dní od vyhlásenia volieb podľa § 16 voličov žijúcich v územnom obvode tohto úradu o čase a mieste konania volieb podľa § 8 ods. 4 v osobitnom volebnom okrsku, o možnosti zápisu do osobitného zoznamu vedeného zastupiteľským úradom a o spôsobe hlasovania."
5. V čl. I v § 18 sa dopĺňa nový odsek 7, ktorý znie: "(7) Zastupiteľský úrad spôsobom v mieste obvyklým, najmä však na webovom sídle zastupiteľského úradu, informuje najneskôr do 10 dní od vyhlásenia volieb podľa § 16 voličov žijúcich v územnom obvode tohto úradu o čase a mieste konania volieb podľa § 8 ods. 4 v osobitnom volebnom okrsku, o možnosti zápisu do osobitného zoznamu vedeného zastupiteľským úradom a o spôsobe hlasovania."
6. Doterajšie ustanovenie čl. I § 19 sa označuje ako odsek 1 a dopĺňa sa nový odsek 2, ktorý znie: "(2) Pre osobitnú okrskovú volebnú komisiu platí ustanovenie odseku 1 rovnako."
7. V čl. I sa za § 26 vkladá nový § 26a, ktorý znie:
"§ 26a
Ustanovenia § 20 až 26 sa pre voľby podľa § 8 ods. 4 použijú primerane."
8. V čl. I nadpis pod § 27 znie: "Činnosť okrskovej volebnej komisie a osobitnej okrskovej volebnej komisie po podpísaní zápisnice".
9. V čl. I v § 27 ods. 1 sa za slová "volebnom okrsku" vkladajú slová "alebo osobitnom volebnom okrsku" a za slová "okrskovej volebnej komisie" vkladajú slová "alebo predsedovi osobitnej okrskovej volebnej komisie".
10. V čl. I v § 27 sa dopĺňa nový odsek 3, ktorý znie: "(3) Osobitná okrsková volebná komisia odovzdáva volebné dokumenty zastupiteľskému úradu, ktorý ich odošle spolu s celou volebnou dokumentáciou ministerstvu zahraničných vecí."
11. V čl. I v § 30 ods. 1 sa v písmene d) na konci bodka nahrádza čiarkou a dopĺňa sa nové písmeno e), ktoré znie: "e) osobitnú okrskovú volebnú komisiu zastupiteľský úrad, v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí.".
12. V čl. I v § 32 ods. 2 sa v písmene d) na konci bodka nahrádza čiarkou a dopĺňa sa nové písmeno e), ktoré znie: "e) na zastupiteľskom úrade, ak ide o člena osobitnej okrskovej volebnej komisie.".
13. V čl. l v § 32 ods. 4 sa v prvej vete za slová "volebnej komisie" vkladajú slová "a osobitnej okrskovej volebnej komisie". V druhej vete sa za slová "okrskovej volebnej komisie" vkladá čiarka a slová "osobitnej okrskovej volebnej komisie" a za slová "zapisovateľa okrskovej volebnej komisie" sa vkladá čiarka a slová "zapisovateľa osobitnej okrskovej volebnej komisie".
14. V čl. I v § 32 ods. 4 sa na konci pripája veta: "Odmenu členovi osobitnej okrskovej volebnej komisie a zapisovateľovi osobitnej okrskovej volebnej komisie vypláca zastupiteľský úrad."
15. V čl. I v § 33 ods. 2 sa na konci pripája veta: "Ministerstvo zahraničných vecí usmerňuje zastupiteľské úrady primerane."
16. V čl. I v § 35 sa vkladá nový odsek 4, ktorý znie: "(4) Na odovzdanie a uschovanie volebných dokumentov pri voľbách podľa § 8 ods. 4 osobitnými volebnými okrskami a zastupiteľskými úradmi platia ustanovenia odsekov 1 až 3 primerane."
17. V čl. I sa do nadpisu pod § 41 dopĺňajú slová "pre voľbu poštou".
18. V čl. I v § 41 ods. 1 sa v prvej vete za slová "osobitný zoznam voličov" dopĺňajú slová "pre voľbu poštou". V druhej vete sa za slová "osobitného zoznamu voličov" dopĺňajú slová "pre voľbu poštou".
19. V čl. I v § 41 ods. 2 sa za slová "zozname voličov" dopĺňajú slová "pre voľbu poštou".
20. V čl. I v § 41 ods. 3 sa za slová "zoznamu voličov" dopĺňajú slová "pre voľbu poštou".
21. V čl. I v § 41 ods. 4 sa za slová "zoznamu voličov" dopĺňajú slová "pre voľbu poštou".
22. V čl. I v § 41 ods. 5 sa za slová "zoznamu voličov" dopĺňajú slová - hádajte aké - "pre voľbu poštou".
23. V čl. I v § 41 ods. 6 sa za slová "zoznamu voličov" dopĺňajú slová "pre voľbu poštou".
24. V čl. I v § 46 sa vkladá nový § 46a, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 46a
Osobitná okrsková volebná komisia
(1) Vedúci zastupiteľského úradu vymenuje najneskôr 30 dní pred dňom konania volieb predsedu a ďalších členov osobitnej okrskovej volebnej komisie, ktorí sú občanmi Slovenskej republiky, v deň zloženia sľubu dosiahli vek 18 rokov, nenastala u nich prekážka výkonu volebného práva, nie sú kandidátmi vo voľbách a ovládajú slovenský jazyk. Najnižší počet členov osobitnej okrskovej volebnej komisie je 3. Do tohto počtu sa započítava aj zapisovateľ, ktorého menuje a odvoláva vedúci zastupiteľského úradu, a to najneskôr 18 dní pred prvým zasadnutím osobitnej okrskovej volebnej komisie. Ak poklesne v priebehu volieb počet členov osobitnej okrskovej volebnej komisie pod minimálny stanovený počet, vymenuje vedúci zastupiteľského úradu na neobsadené miesta ďalších členov osobitnej okrskovej volebnej komisie. Prvé zasadnutie osobitnej okrskovej volebnej komisie zvolá vedúci zastupiteľského úradu tak, aby sa uskutočnilo najneskôr 21 dní pred dňom konania volieb. Ak sa nepodarí vymenovať trojčlennú osobitnú okrskovú volebnú komisiu, zabezpečí jej úlohy vedúci zastupiteľského úradu a zapisovateľ. Vedúci zastupiteľského úradu má pri plnení týchto úloh postavenie starostu. Členovia osobitnej okrskovej volebnej komisie sa ujímajú funkcie zložením sľubu podľa § 14 ods. 3. Členstvo v osobitnej okrskovej volebnej komisii zaniká z dôvodov podľa § 46 ods. 7.
(2) Osobitná okrsková volebná komisia
a) zabezpečuje hlasovanie v osobitnom volebnom okrsku, dozerá na jeho priebeh a dbá na poriadok vo volebnej miestnosti,
b) sčítava hlasy a vyhotovuje zápisnicu o priebehu a výsledku hlasovania v osobitnom volebnom okrsku,
c) odovzdá volebnú dokumentáciu zastupiteľskému úradu, ktorý ju zašle ministerstvu zahraničných vecí.
(3) Ustanovenia § 46 o okrskovej volebnej komisii a jej členoch sa použijú primerane."
25. V čl. I v § 52 ods. 8 sa za slová "okrskové volebné komisie" dopĺňajú slová "alebo osobitné okrskové volebné komisie".
26. V čl. I v § 52 sa vkladá nový odsek 9, ktorý znie:
"(9) Pre voľby v osobitných volebných okrskoch ministerstvo vnútra zabezpečí zaslanie vzorov hlasovacích lístkov v elektronickej podobe ministerstvu zahraničných vecí, ktoré ich zašle na zastupiteľské úrady najneskôr 3 dni pred dňom konania volieb. Zastupiteľský úrad zabezpečí tlač alebo rozmnoženie hlasovacích lístkov. Volič, ktorý volí v osobitnom volebnom okrsku, obdrží hlasovacie lístky vo volebnej miestnosti."
27. V čl. I v § 54 ods. 2 sa za slová "poštou" vkladajú slová "alebo na zastupiteľskom úrade".
28. V čl. I v § 54 ods. 3 písm. a) sa za slovom "voličov" vkladajú slová "pre voľbu poštou".
29. V čl. I v § 54 sa dopĺňa nový odsek 4, ktorý znie: "(4) Na zastupiteľskom úrade môže voliť volič, ktorý bol zapísaný do osobitného zoznamu voličov vedeného zastupiteľským úradom na základe vlastnej žiadosti, alebo volič, ktorý volí na základe vydaného voličského preukazu."
30. V čl. I v § 55 ods. 1 v prvej vete sa za slová "okrsková volebná komisia" dopĺňajú slová "alebo osobitná okrsková volebná komisia" a za slová "občianskeho preukazu" sa vkladajú slová "alebo iného dokumentu potvrdzujúceho totožnosť voliča". V druhej vete sa za slová "okrsková volebná komisia" dopĺňajú slová "alebo okrsková volebná komisia".
Hm, tam voľačo chýba, "osobitná okrsková volebná komisia" by tam asi malo byť. Bod 30. V čl. I v § 55 by na konci vety malo byť zrejme, dopĺňajú slová "alebo osobitná okrsková volebná komisia".
31. V čl. I v § 58 sa v nadpise dopĺňajú slová "alebo osobitnej okrskovej volebnej komisii".
32. V čl. I v § 58 v prvej vete sa za slová "okrsková volebná komisia" dopĺňajú slová "alebo osobitná okrsková volebná komisia". V tretej vete sa za slová "okrsková volebná komisia" dopĺňajú slová "alebo osobitná okrsková volebná komisia". Vo štvrtej vete sa za slová "volebnom okrsku" dopĺňajú slová "alebo v osobitnom volebnom okrsku".
33. V čl. I v § 60 sa dopĺňajú nové odseky 4 a 5, ktoré znejú:
"(4) Pre osobitnú okrskovú volebnú komisiu sa použijú ustanovenia odsekov 1 a 2 obdobne. Osobitná okrsková volebná komisia ukončí svoju činnosť na pokyn vedúceho zastupiteľského úradu.
(5) Volebnú dokumentáciu zašle zastupiteľský úrad ministerstvu zahraničných vecí. Ministerstvo zahraničných vecí zašle elektronicky podpísané zápisnice osobitných okrskových volebných komisií bez zbytočného odkladu Ústrednej volebnej komisii."
34. V čl. I v § 66 ods. 1 písm. b) sa za slová "volebných okrskov" dopĺňajú slová "a osobitných volebných okrskov".
35. V čl. I v § 66 ods. 1 písm. c) sa za slová "zoznamoch voličov" dopĺňajú slová "a v osobitných zoznamoch".
36. V čl. I v § 66 ods. 1 sa za písmeno f) dopĺňa nové písmeno g), ktoré znie: "g) počet voličov, ktorí hlasovali na zastupiteľských úradoch,".
Doterajšie písmená g) až i) sa označujú ako h) až j).
37. V čl. I sa za § 101 vkladá nový § 101a, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 101a
Osobitná okrsková volebná komisia
Pre osobitnú okrskovú volebnú komisiu platia ustanovenia § 46a odsek 1 a 2. Ustanovenia § 101 sa použijú primerane."
38. V čl. I v § 104 sa dopĺňa nový odsek 7, ktorý znie: "(7) Pre zabezpečenie hlasovacích lístkov pre voličov mimo územia Slovenskej republiky platia ustanovenia § 52 ods. 9."
39. V čl. I v § 106 nový odsek 1 znie: "(1) Voliť možno vo volebných okrskoch na území Slovenskej republiky alebo v osobitných volebných okrskoch na zastupiteľských úradoch."
Doterajšie odseky 1 až 5 sa označujú ako 2 až 6.
40. V čl. I v § 106 sa dopĺňa nový odsek 7, ktorý znie: "(7) Na zastupiteľskom úrade môže voliť volič, ktorý bol zapísaný do osobitného zoznamu voličov vedeného zastupiteľským úradom na základe vlastnej žiadosti, alebo volič, ktorý volí na základe vydaného voličského preukazu."
41. V čl. I v § 107 sa v nadpise dopĺňajú slová "alebo osobitnej okrskovej volebnej komisii".
42. V čl. I v § 107 sa v prvej vete za slová "okrsková volebná komisia" dopĺňajú slová "alebo osobitná okrsková volebná komisia". V druhej vete sa za slová "vo volebnom okrsku" dopĺňajú slová "alebo v osobitnom volebnom okrsku".
43. V čl. I v § 109 sa v nadpise dopĺňajú slová "alebo osobitnej okrskovej volebnej komisie".
44. V čl. I v § 109 sa dopĺňajú nové odseky 3 a 4, ktoré znejú:
"(3) Pre zápisnicu osobitnej okrskovej volebnej komisie o priebehu a výsledku hlasovania v osobitnom volebnom okrsku platia ustanovenia odseku 1 rovnako. Osobitná okrsková volebná komisia ukončí svoju činnosť na pokyn vedúceho zastupiteľského úradu.
(4) Volebnú dokumentáciu zašle zastupiteľský úrad ministerstvu zahraničných vecí. Ministerstvo zahraničných vecí zašle elektronicky podpísané zápisnice osobitných okrskových volebných komisií bez zbytočného odkladu Ústrednej volebnej komisii."
45. V čl. I v § 112 ods. 1 písm. b) sa za slová "volebných okrskov" dopĺňajú slová "a osobitných volebných okrskov".
46. V čl. I v § 112 ods. 1 písm. c) sa za slová "volebných komisií" dopĺňajú slová "a osobitných okrskových volebných komisií".
47. V čl. I v § 112 ods. 1 písm. d) sa za slová "zoznamoch voličov" dopĺňajú slová "a v osobitných zoznamoch".
48. V čl. I v § 114 odsek sa na konci bodka nahrádza bodkočiarkou a dopĺňajú sa slová "zastupiteľské úrady pri informovaní voličov o čase a mieste konania druhého kola volieb postupujú rovnako.".
49. V čl. I sa za § 120 dopĺňa nový § 120a, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 120a
Osobitná okrsková volebná komisia
Pre osobitnú okrskovú volebnú komisiu platia ustanovenia § 46a odsek 1 a 2. Ustanovenia § 120 sa použijú primerane."
50. V čl. I v § 122 sa dopĺňa nový odsek 7, ktorý znie: "(7) Pre zabezpečenie hlasovacích lístkov pre voličov mimo územia Slovenskej republiky platia ustanovenia § 52 ods. 9."
51. V čl. I v § 123 nový odsek 1 znie: "(1) Voliť možno vo volebných okrskoch na území Slovenskej republiky alebo v osobitných volebných okrskoch na zastupiteľských úradoch."
Doterajšie odseky 1 až 5 sa označujú ako 2 až 6.
52. V čl. I v § 123 sa dopĺňa nový odsek 7, ktorý znie: "(7) Na zastupiteľskom úrade môže voliť volič, ktorý bol zapísaný do osobitného zoznamu voličov vedeného zastupiteľským úradom na základe vlastnej žiadosti, alebo volič, ktorý volí na základe vydaného voličského preukazu."
53. V čl. I v § 124 sa v nadpise dopĺňajú slová "alebo v osobitnej okrskovej volebnej komisii".
54. V čl. I v § 124 sa za slová "volebná komisia" dopĺňajú slová "alebo osobitná okrsková volebná komisia" a za slová "volebnom okrsku" sa dopĺňajú slová "alebo v osobitnom volebnom okrsku".
55. V čl. I v § 126 sa v nadpise dopĺňajú slová "alebo osobitnej okrskovej volebnej komisie".
56. V čl. I v § 126 sa dopĺňajú nové odseky 3 a 4, ktoré znejú:
"(3) Pre zápisnicu osobitnej okrskovej volebnej komisie o priebehu a výsledku hlasovania v osobitnom volebnom okrsku platia ustanovenia odseku 1 rovnako. Osobitná okrsková volebná komisia ukončí svoju činnosť na pokyn vedúceho zastupiteľského úradu.
(4) Volebnú dokumentáciu zašle zastupiteľský úrad ministerstvu zahraničných vecí. Ministerstvo zahraničných vecí zašle elektronicky podpísané zápisnice osobitných okrskových volebných komisií bez zbytočného odkladu Ústrednej volebnej komisii."
57. V čl. I v § 129 ods. 1 písm. b) sa za slová "volebných okrskov" dopĺňajú slová "a osobitných volebných okrskov".
58. V čl. I v § 129 ods. 1 písm. c) sa za slová "zoznamoch voličov" dopĺňajú slová "a osobitných zoznamoch voličov".
Odôvodnenie: V dnešnej dobe mnohí občania Slovenskej republiky žijú, pracujú či študujú v zahraničí, resp. sa tam vyskytujú z rôznych dôvodov aj na kratšiu dobu. Prispieva k tomu okrem iného aj členstvo Slovenska v Európskej únii a s tým súvisiaci voľný pohyb tovaru, služieb, kapitálu a osôb. Tieto okolnosti však nie sú dôvodom na to, aby títo občania Slovenskej republiky nemohli využiť svoje aktívne volebné právo a nemohli sa zúčastniť na voľbách, ktoré ovplyvňujú ich ďalšiu budúcnosť.
V pozmeňujúcom návrhu ide o umožnenie volieb zo zahraničia na zastupiteľských úradoch Slovenskej republiky pri parlamentných voľbách, voľbách prezidenta republiky a pri ľudovom hlasovaní o odvolaní prezidenta republiky.
Dnes je možné, a návrh zákona v tomto nepriniesol žiadny pokrok, voliť pri parlamentných voľbách zo zahraničia poštou. Ako predkladatelia tohto pozmeňujúceho návrhu máme za to, že využiť možnosť voliť zo zahraničia len pri týchto voľbách je málo, a tiež sme presvedčení, že možnosť zorganizovať voľby na zastupiteľských úradoch Slovenskej republiky v zahraničí je technicky, organizačne a aj finančne realizovateľné. Ľuďom, ktorí prejavia vôľu takýmto spôsobom sa zúčastniť volieb, sa vyjde v ústrety a umožní sa im využiť jedno zo svojich základných práv garantovaných Ústavou Slovenskej republiky. Spolu s umožnením voliť pri parlamentných voľbách poštou ide o doplnenie pre tých, ktorí majú možnosť dostaviť sa na zastupiteľský úrad a vykonať volebný akt.
Zároveň sa zjednodušuje administratíva pre tých, ktorí sa takýmto spôsobom rozhodnú volieb zúčastniť. Nie je potrebné vykonať toľko úkonov, či presne sledovať jednotlivé lehoty a pod.
Okrem toho, že sa rozširuje možnosť voliť aj prezident, resp. zúčastniť sa hlasovania o jeho odvolaní, sa takýmto spôsobom zvyšuje aj voličská účasť a reprezentatívnosť volebných výsledkov sa posilňuje.
Pozmeňujúci návrh prináša celý rad ustanovení najmä technického charakteru, ktoré umožňujú zorganizovať a vykonať vybrané voľby na zastupiteľských úradoch Slovenskej republiky v zahraničí. Navrhovateľ vychádza zo skúseností Českej republiky, ktorá takýto spôsob volieb zo zahraničia už zaviedla, a skúsenosti ukazujú, že zorganizovať a vykonať takéto voľby nie je neprekonateľná prekážka. Super.
Treba povedať, že tu máme niekoľko verzií pozmeňovákov o voľbách zo zahraničia, pán minister, určite si máte z čoho vybrať, len ja som podal dva. Takže... (Reakcia ministra.) Takže verím tomu, že zasadnete na nejaké malé kolokvium tuto s kolegami z ministerstva a poviete si, že z tých pozmeňovákov o umožnení ľuďom v zahraničí zúčastňovať sa volieb na Slovensku si vyberiete niečo, čo technicky uznáte za najlepšie a nejaký z tých pozmeňovákov prejde.
Ďakujem za zváženie, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2014 o 16:22 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. V prvom rade sa chcem teda poďakovať pánovi poslancovi Poliačikovi, že podstúpil to martýrium a prečítam ten druhý pozmeňujúci návrh, naozaj bol rozsiahlejší, ale myslím si, že bol dobrý a užitočný.
A ja sa chcem poďakovať aj ministrovi vnútra za to, že bola možná dohoda na tom, aby sa v tomto zákone ukotvilo to, že bude sa dohliadať pri voľbách na to, aby keď sa bude vyberať volebná miestnosť, sa snažili nájsť takú, ktorá je debariérizovaná, kde nie sú bariéry, tak, aby aj ľudia, ktorí majú problémy s mobilitou, ktorí sú či už zdravotne postihnutí, alebo starší, mali možnosť sa na voľbách zúčastniť. Pretože aj pri týchto voľbách do europarlamentu alebo aj pri tých prezidentských som zaznamenala niekoľko podnetov, kedy ľudia neboli schopní vyjsť schody a ísť voliť. Spôsobovalo to chaos. A myslím si, že by sme nemali zabúdať na týchto ľudí a mali by sme sa snažiť im tie podmienky zlepšiť.
Takže ďakujem veľmi pekne ešte raz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2014 o 16:47 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Daniel Lipšic

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:50

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister je aj v zásade dobrý stratég, lebo neobere všetky jablká, niekde nechá nejaké a niekto si ich utrhne a teší sa, ako prispel, a tým pádom oslabí ostrie prípadnej kritiky, tak vyzerá, že tak to nejako bude, rozdáva ako Mikuláš spodné jablká, ktoré neobral.
Ale ja pri tej príležitosti chcem povedať, že budem orodovať aj v mojom vystúpení, ak sa skôr niečo nezmení, za pozmeňovací návrh - podľa mňa veľmi dobrý a veľmi dôležitý - z vašej stajne alebo z vašej dielne. A chcem povzbudiť a dodať odvahy predkladateľovi, aby ho predložil, a vám ako ministrovi, aby ste ho podporil, lebo to môže byť kľúčovým svetlým bodom aj celej našej celodennej diskusie, tak verím, že sa v tomto niečo pohne.
A ešte ku kolegovi, poštou (zasmiatie sa rečníka), tam poštou, to znie logicky. A tá pošta sa nám tu objavuje až tak symbolicky, lebo dneska budeme ešte o pošte hovoriť, už som tu videl pani Zvolenskú, že jak sa zasupili supy na poštu a jeden by nepovedal, čo sa s takou poštou dá robiť, jak sa dá okmásať a jak sa dá z nej vytrieskať. Tak v zásade aj týmto vaším možno prijatím by sa možno znova zvýšili zdroje, lebo keby to už niekto poslal tou poštou, tak by bolo znova z čoho rozdeľovať.
Čiže aj to by mohlo byť takým popudom na to, aby sa tým vaším dlhým, ale skutočne dlhým pozmeňujúcim návrhom seriózne to kolokvium, ktoré ste spomínali, zaoberali, lebo následne by chlapci, ktorí sa supia na poštu, mohli potešiť, že bude čo deliť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2014 o 16:50 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Alojz, ty by si mohol byť majstrom oslích mostíkov, to bolo veľmi ako zručné premostenie z témy na tému, to sa teším, že - nie vždy ti vyjde, ale niekedy ti vyjde.
K tej dnešnej rozprave ja by som to zhrnul asi tak, že som veľmi zvedavý na to, čo pán minister povie k odstráneniu volebných paradoxov, to čakám na záverečnú reč.
Som veľmi zvedavý, ako dopadnú dva pozmeňováky, ktoré predniesla pani kolegyňa Lucia Nicholsonová, ktoré som spolupredkladal, to znamená poučenie takých voličov, ktorí nie sú schopní alebo nevedia čítať a písať, akým spôsobom sa majú správať za plentou. Ale takisto vyjadrenie pána ministra ku všetkým pozmeňovákom, ktoré v podstate sa týkali volieb zo zahraničia, či už poštou, alebo na zastupiteľských úradoch.
A celkovo k zákonu, opäť budem, Alojz, na teba reagovať, ja som na začiatku povedal, že nemyslím si, že vôbec fungovanie tej pracovnej skupiny bolo veľmi dôstojné. Ja osobne som sa musel vždycky najprv dozvedieť, že vôbec zasadá, lebo som niekoľkokrát žiadal o pozvánky, ale nikdy mi nechodili, ale možno tým, že sme neštandardná politická strana, tak nás vynechávali z toho. Ale, chvalabohu, tu bolo vždycky dosť kolegov, ktorí mi mohli povedať, že sa to deje, a párkrát som sa tam ukázať mohol. A stále si myslím, že volebný systém potrebuje výrazné zmeny, napríklad zrušenie moratória, ktoré tu dneska párkrát padlo, by takisto bolo veľmi uvítaným zlepšením. Nemyslím si, že ide o malé jablká, myslím si, že ide o podstatné veci, a som veľmi zvedavý, ako pozmeňováky, ktoré dneska padli, dopadnú v hlasovaní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2014 o 16:51 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:54

Radoslav Procházka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, asi nám je všetkým zrejmé, že hlavnou témou volebných kódexov sú volebné obvody, ale to vieme, že v tejto chvíli je zarúbaná cesta, takže sa sústredím na praktické veci.
Jedna z nich súvisí s takou mojou dlhodobou srdcovkou, to sú tzv. prázdne kreslá, čiže model, v ktorom je parlament obsadený v rozsahu podľa volebnej účasti. Ak príde na parlamentné voľby 60 % ľudí, tak sa v tomto parlamente obsadí 90 kresiel. To sa v tejto chvíli tiež bez zmeny ústavy presadiť nedá, takže sa pokúsim aspoň vykročiť tým smerom návrhom, ktorý viaže finančné príspevky štátu politickým stranám na volebnú účasť. Čiže keď príde tých 60 % ľudí voliť do parlamentných volieb, tak politická strana dostane 60 % súčasnej výšky príspevku za mandát.
Prednesiem vám ten pozmeňujúci návrh. Podstatu ste pochopili, užite si teraz ten slovník.
V čl. II sa za bod 20 § 26 ods. 1 a 2 vkladá nový bod 21, ktorý znie: 21. V § 28 odsek 1 znie:
"(1) Strane patrí podľa počtu získaných mandátov v Národnej rade Slovenskej republiky a volebného koeficientu príspevok na mandát v sume násobku priemernej nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky zistenej úradom za kalendárny rok predchádzajúci roku, v ktorom sa konali voľby (ďalej len "priemerná mzda"). Za každý získaný mandát, a to najviac za 20 mandátov, patrí strane príspevok na mandát v sume súčinu 30-násobku priemernej mzdy a volebného koeficientu. Za 21. mandát a každý ďalší mandát patrí strane príspevok na mandát v sume súčinu 20-násobku priemernej mzdy a volebného koeficientu. Volebný koeficient na účely tohto zákona je číslo, ktoré sa na základe údajov v zápisnici o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky vyhotovenej Ústrednou volebnou komisiou získa vydelením počtu platných hlasov odovzdaných pre všetky politické strany alebo koalície a počtu voličov zapísaných v zozname voličov a zaokrúhli sa na dve desatinné miesta nahor."
Ostatné body v čl. II vládneho návrhu tlače 160 sa v nadväznosti na túto zmenu príslušne prečíslujú.
Dôvod je zrejmý. Navrhuje sa upraviť sumu príspevku na mandát pre politické strany v závislosti od volebnej účasti, pretože tá je indikátorom reprezentatívnosti parlamentného zastúpenia, a teda aj jeho legitimity.
Druhá vec je takisto taká moja dlhodobá téma, a to je žreb ako princíp tvorby niektorých orgánov, kde by bolo zdravé imunizovať ich od bezprostredného vplyvu politických strán. A som presvedčený, že Ústredná volebná komisia je takým orgánom, a preto z dvoch dôvodov - hneď ich poviem - navrhujeme to, aby Ústredná volebná komisia bola kreovaná žrebom zo zoznamu osôb navrhnutých štyrmi ústavnými činiteľmi bez priameho straníckeho rodokmeňu a straníckej zodpovednosti.
Tie dva dôvody sú pre mňa zrejmé, ale skúsim ich vysvetliť. Jeden spočíva v mojom presvedčení, že najvyššia spravodlivosť je slepá spravodlivosť. Tá, ktorá neprihliada na rôzne faktory typu politická príslušnosť, stranícke záväzky atď. A druhým dôvodom je fakt, že žrebu nie je možné byť vďačný a čokoľvek mu vracať. Fortuna jednoducho nedokáže byť politickým tútorom.
Pani podpredsedníčka, ja som na to taký, toto precitlivelý, že skúste mi ich trošičku... (Reakcie z pléna.) No, zbehli sa, zbehli sa. Jaj, dobre.
Takže teraz prednesiem ten návrh. V článku... Takto, je to pozmeňujúci a doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene Občianskeho súdneho poriadku, čiže tlač 659.
Prvý bod pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu. V čl. I § 43 vrátane nadpisu znie:
"§ 43
Ústredná volebná komisia
(1) Ústredná volebná komisia má 12 členov a 12 náhradníkov. Členov a náhradníkov Ústrednej volebnej komisie určuje ministerstvo vnútra žrebom spomedzi navrhnutých kandidátov. Priebeh a výsledky žrebovania osvedčuje notár a zápisnicu zverejňuje ministerstvo vnútra na svojom webovom sídle. Kandidátov za..." (Ruch v sále.) To je hrozné. Zazvoň mi, Janka, prosím ťa, že - lebo sa prekrikujem.
"Kandidátov za člena a náhradníka Ústrednej volebnej komisie navrhuje predseda Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky," (zvuk gongu), ďakujem, "generálny prokurátor, predseda Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a predseda Ústavného súdu Slovenskej republiky, pričom každý z nich navrhuje 12 kandidátov. Oznámenie o návrhu kandidáta sa doručuje predsedovi vlády Slovenskej republiky v lehote uvedenej v rozhodnutí o vyhlásení volieb.
(2) Oznámenie o navrhnutí kandidáta obsahuje
a) meno, priezvisko a dátum narodenia kandidáta s uvedením adresy, na ktorú možno doručovať písomnosti,
b) súhlas s návrhom za kandidáta vlastnoručne podpísaný kandidátom a
c) podpis navrhovateľa.
(3) Oznámenie o návrhu kandidáta sa doručuje v listinnej forme. Lehota na doručenie oznámenia končí uplynutím posledného dňa lehoty. Na oznámenia doručené po uplynutí tejto lehoty sa neprihliada.
(4) Prvé zasadanie Ústrednej volebnej komisie sa uskutoční v lehote uvedenej v rozhodnutí o vyhlásení volieb. Zasadanie zvoláva predseda vlády Slovenskej republiky.
(5) Členstvo v Ústrednej volebnej komisii zaniká dňom doručenia písomného oznámenia o odvolaní člena osobou, ktorá ho navrhla, alebo doručení písomného oznámenia člena o vzdaní sa funkcie predsedovi Ústrednej volebnej komisie, ktorý povolá náhradníka. Členstvo v Ústrednej volebnej komisii zaniká aj vtedy, ak člen nezloží sľub najneskôr 10 dní pred dňom konania volieb. To sa netýka náhradníka.
(6) Ústredná volebná komisia
a) preskúmava a registruje kandidátne listiny,
b) dohliada na pripravenosť volebných komisií nižších stupňov zabezpečovať úlohy podľa tohto zákona,
c) ..." (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, chvíľočku. Poprosím vás, páni poslanci, o pokoj v rokovacej sále. Keďže je sedemnásť hodín, ale nemáme o čom hlasovať, tak je jasné, že hlasovanie nebude, takže nevyrušujte.
A nech sa páči, pán poslanec.

Procházka, Radoslav, poslanec NR SR
"... prerokúva informácie ministerstva vnútra o organizačnej a technickej príprave volieb,
d) prerokúva informácie Štatistického úradu o zabezpečení činnosti odborného sumarizačného útvaru,
e) usmerňuje v súčinnosti so Štatistickým úradom odborné sumarizačné útvary pri plnení úloh podľa tohto a dáva pokyn na ukončenie ich činnosti,
f) prerokúva informáciu o pridelení vysielacích časov v televíznom a rozhlasovom vysielaní počas volebnej kampane,
g) zisťuje výsledky volieb poštou voličmi, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, a vyhotovuje zápisnicu o výsledku hlasovania poštou voličmi, ktorí nemajú trvalý pobyt na území Slovenskej republiky,
h) dohliada na spracovanie výsledkov hlasovania,
i) zisťuje a zverejňuje priebežné a celkové výsledky volieb,
j) vyhotovuje zápisnicu o celkovom výsledku volieb,
k) vydáva kandidátom zvoleným za poslancov Národnej rady Slovenskej republiky osvedčenia o zvolení,
l) odovzdáva volebné dokumenty do úschovy ministerstvu vnútra."
2. V čl. I § 74 vrátane nadpisu znie:
" § 74
Ústredná volebná komisia
(1) Na Ústrednú volebnú komisiu sa vzťahujú ustanovenia § 43 ods. 1 až 5 a ods. 6 písm. a) až f), h) až j) a l).
(2) Ústredná volebná komisia tiež
a) vydáva kandidátom zvoleným za poslancov Európskeho parlamentu osvedčenia o zvolení,
b) vyhlasuje nastúpenie náhradníka."
3. V čl. I § 98 vrátane nadpisu znie:
"§ 98
Ústredná volebná komisia
Na Ústrednú volebnú komisiu sa vzťahujú ustanovenia § 43 ods. 1 až 5 a ods. 6 písm. b) až f), h) až j) a l)."
4. V čl. I § 117 vrátane nadpisu znie:
"§ 117
Ústredná volebná komisia
(1) na Ústrednú volebnú komisiu sa vzťahujú ustanovenia § 43 ods. 1 až 5 a ods. 6 písm. b) až e), h) a j).
(2) Ústredná volebná komisia tiež odovzdáva dokumenty z ľudového hlasovania ministerstvu vnútra."
5. V čl. I § 135 vrátane nadpisu znie:
"§ 135
Ústredná volebná komisia
(1) Na Ústrednú volebnú komisiu sa vzťahujú ustanovenia § 43 ods. 1 až 5 a ods. 6 písm. b) až i), j) a l).
(2) Ústredná volebná komisia tiež usmerňuje spracovanie výsledkov hlasovania."
6. V čl. I § 168 vrátane nadpisu znie:
"§ 168
Ústredná volebná komisia
Na Ústrednú volebnú komisiu sa vzťahujú ustanovenia § 143 ods. 1 až 5 a ods. 6 písm. b) až e), h) až j) a l)."
7. V čl. I § 201 vrátane nadpisu znie:
"§ 201
Ústredná volebná komisia
Na Ústrednú volebnú komisiu sa vzťahujú ustanovenia § 43 ods. 1 až 5 a ods. 6 písm. b) a ž e), h) až j) a l)."
8. V čl. I § 135 vrátane nadpisu znie:
"§ 135
Ústredná volebná komisia
(1) Na Ústrednú volebnú komisiu sa vzťahujú ustanovenia § 43 ods. 1 až 5 a ods. 6 písm. b) až i), j) a l).
(2) Ústredná volebná komisia tiež usmerňuje spracovanie výsledkov hlasovania."
Hotovo.
Tento pozmeňovací návrh mne z tej zvyšnej časti bol, samozrejme, že technický, ale tá podstata je ukrytá v tom prvom bode a umožňuje imunizáciu Ústrednej volebnej komisie ako stáleho orgánu pred bezprostredným tlakom aktuálnej politickej väčšiny, nech ju bude tvoriť ktokoľvek, a zabezpečuje to prostredníctvom mechanizmov, o ktorom viem, že sa niekomu môže zdať ako archaický - žreb. Ale je to spravodlivý nástroj, pretože sa nedá ovplyvniť a "padni, komu padni" v tej, v tej, v tej lotérii. A ešte raz, takej lotérii, takému žrebu nie je za čo byť vďačný. A tým jediným klientom verejnej služby zostáva občan Slovenskej republiky.
Vracajúc sa ešte teda na vysvetlenie k tomu prvému pozmeňovaciemu návrhu, ten súvisí so vzťahom, priamou úmerou medzi volebnou účasťou a príspevkom, ktorý politické strany dostanú od občanov Slovenskej republiky na výkon svojho mandátu.
Pani podpredsedníčka, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2014 o 16:54 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:06

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ten žreb, ktorý si spomínal, oceňujem a myslím si, že by vedel pomôcť veľa veciam. Ale s tou účasťou viazanou na peniaze si myslím, že si to mal postaviť presne naopak, a to tak, že ak príde, čím menej voličov príde, tým väčší dostane strana balík peňazí. Pretože volič, ak chce sa pomstiť politikovi, tak proste voliť nechce. A neviem si predstaviť teraz so 60-percentnou účasťou v kampani vo voľbách do národného parlamentu, že by sme z takejto účasti spravili 5-, 10-percentnú alebo 13-percentnú iba preto, že čím viacej ľudí príde, tak tým viac politik má peňazí. Tým pádom by sme z tých, z tej legitimity, aj, aj z tej motivácie ísť voliť spravili frašku.
A myslím si, že naozaj tá logika by mohla byť o tom, že podľa mňa by sme mali chcieť dostať ľudí k volebným urnám, aby vyjadrili svoj hlas, a mali by tam aj tú pozitívnu motiváciu, že keby nám chodilo voliť 80, 90 % ľudí iba preto, že politik by dostal menej peňazí, tak by sme to postavili ako keby z tvojho návrhu z hlavy na nohy a možnože toto by prispelo aj k legitimite volieb a nemali by sme tu 13-percentné účasti vo voľbách, pretože celý mediálny diskurz z hlavných tém bolo, že politici zarábajú príliš veľa a 300-eurové platy sa z 8-tisícovými nedávajú porovnať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2014 o 17:06 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:09

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené zostávajúce kolegyne, kolegovia, dovoľte mi začať trošku netradične. Chcem moje vystúpenie začať orodovaním za návrh poslancov SMER-u. Nech mi je odpustené, nech mi kto chce odpustí, ale orodujem za to, aby pozmeňovací návrh SMER-u, ktorý je vypracovaný, aby tuná pán kolega spravodajca našiel v sebe odvahu a ho predložil, sme na prahu historického okamžiku, kde naozaj a naozaj, skutočne môžme pomôcť, vážení. Naozaj a skutočne môžme pomôcť. A to chcem apelovať na našu obrovskú zodpovednosť, na našu odvahu a ja nebudem, a budem sa tešiť, že dnešný deň má zmysel. Tak skúsim v krátkosti povedať v čom.
Našli kulantné riešenie, variáciu na tému pána, čo predkladal pán Zajac, našli kulantnejšie riešenie ako kvalifikačný predpoklad, kto môže byť starostom v dosiahnutí určitého vzdelania. To znamená, nie kto môže kandidovať, len keď má určité vzdelanie, ale hovoríme to ináč, ja to odborne neviem, ja som poľnohospodár, ale pre ľudí to vysvetľujem. Našli riešenie v tom, že v zákone o samosprávach, že starostom môže byť ten, kto má stredné vzdelanie, stredoškolské vzdelanie. To znamená, nebránime tomu pasívnemu výkonu práva. Je to kulantné riešenie, tu obchádza taký mrak, pani Žitňanská sa už mračí, o protiústavnosti a ja vám niečo poviem, vážení. Ja vám niečo poviem, že tí, ktorí neveríte tej logike, prečo je to dôležité, že či my zákonodarcovia máme právo upravovať niektoré skutočnosti, že komu zveríme čo do rúk, či proste je, alebo nie je to demoralizujúce, napríklad existujúce situácie niekde na východe, ale ja vám to poviem na malých deťoch.
Pani Žitňanská, na malých deťoch vám to poviem. Ústavní právnici, poviem vám to na príklade malých detí.
My sme chodili po tých osadách a tam bola otázka stála - a bola namieste -, načo oni majú ísť do školy? Že je to jedno, či skončí tesára, či murára, furt je to jedno, furt je tam, kde bol. To znamená, doplňte si sami, nechávam tri bodky.
Prosím vás, tá informácia pôjde rýchlosťou blesku. A ten rodič, keď sa ho ten syn alebo dcéra spýta, načo pôjde na strednú školu, tak mu môže povedať v nejakom veku: No môžeš byť starostom! Vážení, pre tie malé deti to urobte. My, áno, na dlhodobom horizonte otvoríme jednu krásnu vec, ako pomôcť vzdelaniu v tých ťažko skúšaných komunitách. My dáme do rúk nieže zbraň, my dáme do rúk nástroj tým rodičom povedať, ale aj sociálnym pracovníkom, aj proste ja neviem duchovným v tých oblastiach, že skutočne ich motivovať, aby mal reálny výstup, reálne sa čoho chytiť. Môže povedať, keď sa budeš učiť, keď pôjdeš na strednú, tak môžeš byť starosta ako tuná sused Dezider. Vážení! Zato to stojí.
Vážení občania, ak neviete, o čom hovorím, hovoríme dneska o volebnom zákone, kde máme jedinečnú možnosť upraviť to, aby v niektorých osadách, v niektorých obciach, ktoré sa stavajú osadami, sa nestávalo to, čo obrovským spôsobom demoralizuje susedné obce, celé regióny, obrovským spôsobom demoralizuje, prehlbuje pocit frustrácie, beznádeje, neschopnosti riešiť, obrovským, brutálnym spôsobom, brutálnym spôsobom proste prehlbuje to, čoho by sme sa mali báť. To znamená, že sa nám stávajú starostovia ľudia, ktorí majú problém sa podpísať. Stávajú sa nám starostovia ľudia, ktorí nevedia čítať. Ako môžte od takého človeka spravodlivo požadovať, aby si vedel naštudovať zákon, prosím vás?! Však to nie je fér voči takým ľuďom! To nie je voči nim fér, keď sa nevie, chudák, podpísať, chcieť od neho, aby vedel, jak sa má, jak má vyhlásiť verejné obstarávanie. To znamená, je úplne zákonité, že na neho nasadajú ako muchy na lep iní vybavovači a potom to v tých dedinách vyzerá, jak vyzerá, prosím vás.
Dneska, dnešný deň je pamätný deň, pán kolega Bublavý, a vy to máte v rukách a ja sa prehrešujem všetkým tradíciám parlamentnej demokracie, orodujem za pozmeňovací návrh poslancov SMER-u. Naozaj, čestné slovo, som za! A budem sa biť za to, že proste a kde budeme hľadať zdôvodnenie, prečo sme to urobili. Lebo aj ten rozmer tých detí, tej motivácie, ten dlhodobý horizont, ktorý tu nikto nesleduje, prosím vás, koho by tu zaujímal nejaký dlhodobý horizont. Tu ste, tu je horizont po budúce voľby! Ak by nie, ak by náhodou niekomu záležalo, tak verte, že tam je. Že môžte sa dopracovať k tomu, že tie deti začnú byť možno motivované, lebo Dezider musel mať strednú, aby mohol robiť starostu, a tá matka môže povedať: Aj ty, Jožko, musíš mať strednú, keď chceš robiť starostu.
Skončím s touto témou, nechám vám čas, pán Bublavý, aby ste sa stihli prihlásiť, budem hovoriť dovtedy, kým sa neprihlásite, lebo vy ako spravodajca sa môžte prihlásiť kedykoľvek, kedykoľvek sa môžte prihlásiť a predložiť ten návrh. Takže kým vám nechám ten čas, ja len zrekapitulujem toto, čo som povedal doobeda, alebo kedy to vlastne bolo, keď ma tuná vyrušovali. Ohľadom teda ostatných ustanovení, ustanovení zákona, lebo tuná ma vyrušoval pán predseda, tuná ma vyrušoval pán minister, nemali kúska, kúska pochopenia pre to, že sa sústredím. Ja viem, že nejakého človeka, ktorý číta, je mu jedno, aj ja keď budem čítať, tu môže byť vedľa mňa diskotéka, mne to nevadí. A keď rozprávate z hlavy, tak ten človek potrebuje sa určitým spôsobom sústrediť a je mimoriadne nekorektné, nekolegiálne, keď mu za ušami hučíte jak zo suda. Však, pán predseda parlamentu?
Mimochodom, pán predseda parlamentu, som vám pofotil, dajte to vášmu komunikačnému oddeleniu, či čo to tam máte, čo ani noviny nevedia kúpiť, vstup do parlamentu, vážení. Lebo ak hovoríme o volebných zákonoch, to znamená, hovoríme o zákonoch ľudí, ktorí sa sem dostanú. A cez čo sa sem dostanú? Cez volebné zákony. Ale povedzme aj to, že kam sa dostanú? Prosím vás, kto chce, kto nechce, pozrite si na Facebooku tie fotky. Pozrite si vstup do parlamentu, ako to vyzerá, tam rozbitý kameň, tam odpadnutá dlaždička, tam žuvačky polepené, tam popraskané okná. To je parlament, prosím vás! To je Dom odborov, Dom odborov v Michalovciach je v lepšom stave, abo ja neviem kde, vo Vranove... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, chvíľočku. Páni poslanci, poprosím vás, naozaj nevyrušujte.
Nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Takže aby ľudia aj vedeli, že kam kandidujú, čiže kandidujú do tohto objektu, ku ktorému máme takú úctu, a to je presne výrazom toho, akú máte úctu k tomu objektu, pozrite si tie fotky, prosím vás, pozrite si ten vstup, keď sem niekto ide. Ja viem, že vám je to jedno! Vám je jedno, že tam svieti nad štátnym znakom kamera, ja viem, že vám je to jedno. Mne to nie je jedno, prosím vás! Nie je mi jedno, keď idem po tých schodách a vidím tú rozpadnutú dlaždičku, ktorá je každému jedno. Lebo prostredie vychováva! Prostredie vychováva, vážení! A ako vás vychová? Vychová vás k tomu, že zahlasujete za každú blbosť, čo sa sem zjaví! Zahlasujete za to, čo za chvíľku tu pani Zvolenská úplne s kamennou tvárou bude predstavovať - totálny brutál! Totálny, absolútny brutál, útok na verejné financie, pribalili k tomu súkromné tunel, tunel, tunel!!! Príde sem, bude tu a vy za to zahlasujete! Ja sa vám to pokúsim vysvetliť, ale vy s kamenným ksichtom za to zahlasujte. Ale je to obrovský tunel, ja si splním svoju povinnosť.
Aj to je možno aj tým, že vám je to jedno! Vám je jedno, do čoho vstupujete. A výrazom toho je aj Paška, tuná bude mudrovať, a estét, či čo to vlastne je, prosím vás! Nech sa pozrie na ten parlament, jak vyzerá!!! Jak vyzerá vstup do parlamentu! Pozrite si ten hlavný vstup, ten roh, tú špinu, tie žuvačky a nagrcané alebo čo tam je! To ešte tu od Slotu asi zostalo. To je presne to, prosím vás, že vám to je jedno! Ani vás to nenapadne, nenapadne vás to vyčistiť, je vám to jedno! Zaujímate sa o nejaké garáže, milióny sem, milióny tam, ale vyčistiť niečo pri dverách nedáte!! Nedáte! Vám je to jedno!
Vážení občania, keď chcete kandidovať, tak budete kandidovať do tohto objektu, verím, že medzitým sa to zlepší, alebo sem príde iný, iný človek, iný gazda, iný vedúci, iný riaditeľ, alebo neviem čo to je, ktorý sa bude starať o to, čo mu je zverené, prosím vás! Nebude tu taký bordel, normálne bordel to je, prosím vás, na hanbu! Kto chce, si pozrite tie fotky.
Prosím vás pekne, rekapitulujem a stále čakám, pán Dušan Bublavý, že sa prihlásite s kľúčovým pozmeňovákom pre ochranu verejného zdravia. Toto, čo donesie Zvolenská, je nič, pardon, pani Zvolenská, toto je pre sociálne blaho, verejné zdravie, zdravie spoločnosti, krajiny, je váš pozmeňovák kľúčový, stále čakám, čiže preto, preto hovorím. Keď akonáhle sa prihlásite, končím. (Reakcie z pléna.)
Len to zrekapitulujem, čo som hovoril ráno o volebnom kódexe, samozrejme, pán minister ako starý machiavellista, ako som hovoril teda, nechal spodné jablká pre plebs, aby si odtrhli a tešili sa, že teda ako prispeli k lepšeniu výkonu volebného práva a otupili ostrie hrotov. Darí sa mu, však v tom je zručný, to treba uznať.
Treba uznať, že niektoré ambície sa pretavili aj do ustanovení zákona, to tiež treba uznať.
Avšak treba povedať popravde, že sme niekde zastali a mohli sme ísť ďalej. A to sa pokúsim zrekapitulovať, niekde sme zastali a kľudne sme mohli ísť ďalej. Mohli sme ísť ďalej v názvoch, v ochrane názvov, v ochrane kultúry, politickej kultúry, v ochrane elementárnej slušnosti. Nie chrapúnstva, normálne tu generujeme chrapúnstvo v tom, že ako, kto, s kým a teraz by pasovalo o jednu stoličku, ktorú nepoužijem. Čiastočne ste to vyriešili tým, že už tí chrapúni nemôže byť Mojsejová a váš líbling Moric, už nemôžu byť, chvalabohu, ale stále ešte chrapúňom môže byť ministerstvo vnútra. To si ako tajnú zálohu asi pán minister necháva v rukáve, aby túto zbraň mohol použiť na paralyzovanie, na stratenie energie. Lebo viete, čo je? Viete, nič viac nestratíte energiu, aj keď niečo chcete dokázať. Predstavte si, že ak niečo chcete dokázať, vytvoríte nejaký projekt a potom nájdete jedného chrapúňa - ešte ma expresívnejšie výrazu napádajú - a tam to celé pokazí. Vám ukradne názov, ukradne vám ten systém, niečo vám proste úplne zákerným spôsobom urobí. Vyspelé spoločnosti si to chránia cez autorské práva, také lumpenštáty proste sa tomu tešia a robia tomu vyvažovačov.
A toto je asi, pán minister si necháva tajnú zálohu, že či Slotovi povolí, alebo nepovolí. Nikdy by som si nemyslel, že tu budem, sekundárne by niekto povedal, že obhajovať SNS, ale ak je niekde SNS, strana, ktorá tu je, oni údajne vravia, že 125 rokov. Vôbec nie! Oni sú tu odvtedy, odkedy je Slota. Ale to, že niekto povolí Kresťanská SNS, je výrazom obludného chrapúnstva. Obludného! Popieranie je princípu toho, že si vážime človeka, vážime si autora, vážime si duševné vlastníctvo, proste si niečo nejakým spôsobom vážime. To je a zákerné je to, to je brutus, presne vo smere firemnej kultúry SMER-u asi, predpokladám.
A pán minister chce držať asi ochrannú ruku nad tým procesom, že kedy, komu, čo dovolí, aký, kde názov si zaregistrovať. Homosexuálne KDH, Priblblí občania alebo ja neviem Hlúpi obyčajní ľudia. Viete, to všetko tu sa môže zjaviť! Všetko sa tu nejakým spôsobom môže zjaviť, pán minister dá tomu zelenú alebo, a povie sa, že v zmysle zákona nemohol nič robiť. Som rád, že doobeda potvrdil, že názov Úžernícky SMER, resp. Hinduistický SMER, alebo nejaký SMER, proste keď príde návrh na registráciu, že prejde. A potom sa popasujte s tou výzvou, keď ste to už urobili SNS-ákom, keď ste to urobili Obyčajným ľuďom, keď ste to koniec koncov urobili aj nám, že my sa musíme naťahovať s nejakou Mojsejovou.
Tam ste zastali, tam ste si ten tromf v ruke nechali, pán minister, lebo viete, že sa vám zíde, to vám mám za zlé.
Ja som fakt nechcel dneska dlho rozprávať, ja čakám, či to má význam, pán Bublavý - dáte ten pozmeňovák? (Reakcie z pléna.)
Vážení, čo bolo povedané, bolo povedané doobeda, keď ste tu neboli, vaša chyba, si to prípadne pozrite. Teším sa na pozmeňovací návrh pána Bublavého.
Ďakujem. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.5.2014 o 17:09 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video