35. schôdza

13.5.2014 - 12.6.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.6.2014 o 10:56 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:42

Radoslav Procházka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona, ktorý z formálnoprávnej stránky spĺňa všetky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby tento návrh zákona prerokoval ústavnoprávny výbor, výbor pre kultúru a médiá a výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby návrh zákona v druhom čítaní prerokovali výbory do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní. Zo znenia návrhu zákona a takisto z vystúpenia pána kolegu Beblavého je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ja ako spravodajca určený gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu zákona vo výboroch tak, ako to vo svojom rozhodnutí určil predseda Národnej rady Slovenskej republiky.
Pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.6.2014 o 10:42 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:44

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Budem veľmi stručný. Ja si myslím, že je legitímne dávať aj parciálne novelizácie trestných zákonov, lebo je to zaujímavá téma. Čiže to je úplne legitímne. A ja nechcem ísť do odbornej polemiky s pánom poslancom Beblavým, samozrejme. Ale musím povedať, že vnímam niektoré novely, ktoré v princípe v praxi až tak veľa neriešia, so skepsou. Poviem aj, prečo je to tak konkrétne v tomto prípade. Totižto porušovanie autorských práv je prečin. Keďže je prečin, tak na jeho stíhanie sa vyžaduje okrem naplnení formálnych znakov trestného činu aj znak materiálny, teda závažnosť. Inými slovami, ak si niekto teraz stiahne z internetu aj po rozsudku Európskeho súdneho dvora knihu od Queenu Bohemian Rhapsody, nebude trestne stíhaný, ani nemôže byť trestne stíhaný, lebo je to prečin, ktorý vyžaduje materiálny korektív, ktorým je závažnosť činu. A tá závažnosť je určovaná okolnosťami toho prípadu, významom chráneného záujmu, následkami toho činu, ktoré nie sú v princípe žiadne, keďže si to niekto stiahne pre vlastnú potrebu. Ja som to isté hovoril pri novele Trestného zákona, ktorý sa týkal stáčania tachometrov. To nie je porušenie Trestného zákona, lebo to už je dnes podvod úplne evidentne. Teraz dáva vláda novelu Trestného zákona, aby bolo možné stíhať niekoho, koho pes spôsobí ujmu na zdraví. Aj to už je stíhateľné dnes. Proste sa mi niekedy zdá, že keď v súvislostiach človek Trestný zákon chápe, vníma, pozná, tak mu to nemôže uniknúť. Ale chápem, že je to dobrá a zaujímavá téma, len, ešte raz, v praxi ona nič až tak nezmení, lebo keďže ide o prečin podľa trestnej sadzby, ten vyžaduje materiálny korektív. To som chcel len povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.6.2014 o 10:44 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:46

Magdaléna Vášáryová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som chcela k tomu vystúpeniu pán Lipšica dodať len jednu vec. Tieto návrhy noviel a podobne ohľadne celého balíka okolo autorských zákonov sa vyskytujú tu v tomto parlamente aj preto, že hoci ministerstvo kultúry sľubuje už dlho komplexný autorský zákon, stále ho nemáme. Aj novela, ktorá prichádza na začiatok budúceho pléna Národnej rady Slovenskej republiky, zase nerieši komplexne autorský zákon. Ja rozumiem, že to je jedna z najťažších vecí, z najťažších problémov moderného sveta, a zaoberajú sa ňou všetky štáty sveta a Európska komisia a tak ďalej, ale jednoducho my stále čakáme na autorský zákon, ktorý by konečne všetky tieto záležitosti aspoň trochu dal do správneho systému, do správneho rámca.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2014 o 10:46 hod.

Mgr.

Magdaléna Vášáryová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:48

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani podpredsedníčka, kolegyne, kolegovia, len veľmi kratučko chcem zareagovať. Ja som sa tak nad tým návrhom zákona zamyslel. Pán kolega Lipšic veď je odborník na právo. Tak hovorí, že porušovanie autorských práv je v podstate prečinom.
Ale ja som sa zamyslel nad takou trošku inou vecou, ak by boli prenasledovaní dnešní mladí ľudia, lebo väčšinou ich sa to týka. Ja už nebudem sťahovať z toho internetu takmer nič. Ale my sme kedysi, a tiež sme boli mladí, sme mali ucho, hej, napnuté a priložené k rádiu a sme počúvali Luxembourg, kde išli stále aktuálne pesničky. A, samozrejme, že sme si ich nahrávali na ten magnetofón. Dneska je iná technika, si to nahráte, napálite si to na cédečko. Vtedy ste si to nahrali na kotúčový magnetofón alebo keď ste si púšťali gramofónové platne, a každý si ich nemohol kúpiť, tak sa to požičiavalo a sa to prehrávalo zase na ten magnetofón. No ak by toto malo byť trestným činom, tak to by bolo čosi veľmi vážne a, myslím si, taký neprimeraný trest, keď by už len nejaké konanie sa malo začať preto, lebo niekto si stiahol nejakú pesničku alebo nejaký film. Dokonca ak by to bolo možné do tej legislatívy zapracovať alebo dať takýto návrh, tak by to nemalo byť ani prečinom. Na vlastnú potrebu ak tie decká tam nahrajú či film alebo nejakú tú pesničku, myslím si, je to niečo, za čo by sme ich nemali trestať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.6.2014 o 10:48 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja budem veľmi krátko reagovať aj v nadväznosti na to, čo povedal pán poslanec Kuffa aj čo povedali predrečníci predtým, aj v nadväznosti na to, čo povedala pani poslankyňa Vášáryová, hoci, samozrejme, prepáčte, nebudem reagovať na ňu, nemôžem na ňu reagovať, čo vyplýva z rokovacieho poriadku. Ale ten základný problém toho nového autorského zákona, ktorý naozaj všetci čakáme, je to, či sa dotyčný, na ktorého sa autorský zákon vzťahuje, autorského práva zbaviť môže alebo nemôže. Autorské práva sú v rôznych štátoch rôzne. Preto my čakáme na ten náš autorský zákon. A mňa tiež veľmi zaujíma, do akej miery bude táto podstata, pre mňa táto hlavná filozofia autorského zákona, či sa dotyčný interpret alebo každý, ktorého sa autorský zákon týka, môže autorského práva zbaviť. V prípade, že sa ho možno zbaviť, každý si musí uvedomiť, ako je toto ľahko zneužiteľné. Proste zbaviť sa autorského práva samého za seba je čin, ktorý je nesmierne nebezpečný, lebo na základe neho sa dá strašne vydierať. Takže, prepáčte, je to len takéto zrnko, takýchto niekoľko nesúvislých viet do tejto debaty. Aj my čakáme na veľký autorský zákon. Je to zákon, si myslím, ktorý v tejto oblasti je nesmierne dôležitý. A myslím, že aj v rámci ministerstva kultúry je to asi hlavná legislatívna norma, ktorá v tomto období do toho parlamentu príde. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.6.2014 o 10:50 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:51

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dovoľte mi zaujať stručné stanovisko k tomu, čo bolo povedané.
V prvom rade chcem poďakovať všetkým rečníkom aj tým, čo hovorili faktické poznámky. Myslím, že debata bola veľmi vecná, aj tam, kde sme sa zhodli, aj tam, kde sme sa nezhodli.
Návrhy zákonov nemajú autorské práva. Takže tam ich človek nemusí až tak rešpektovať, ale ja som napriek tomu na úvod spomínal spoluprácu mojich dvoch kolegov práve preto, že každý z nás sme odborník na niečo iné. A určite v oblasti práva všeobecne vrátane tejto oblasti trestného práva Rado Procházka je kvalifikovanejší ako ja. Ale takže nechám naňho tú právnu debatu.
Ale dovoľte mi možno poukázať, pán kolega Lipšic aj pani kolegyňa Laššáková, na taký trošku rozpor medzi tým, čo vy ste povedali, a tým, čo sa teraz deje, lebo ministerstvo spravodlivosti v nadväznosti na tento náš návrh o niekoľko týždňov neskôr predložilo do medzirezortného pripomienkového konania novelu Trestného zákona pomerne rozsiahlu. Pán Lipšic ju spomínal trošku v inej súvislosti. A táto novela sa pokúša riešiť ale inak tento istý problém. A rieši ho tak, že trestné teda nebude, ak bude porušené autorské právo a bude spôsobená škoda do 266 eur, aby som bol konkrétny. To znamená, že trestné to bude nad 266 eur podľa tohto zákona aj pre vlastnú potrebu.
Ja sa priznám, že ja vecne nie som stotožnený s tým protinávrhom alebo ďalším návrhom, ktorý prišiel z ministerstva spravodlivosti, nie preto, že je to iný a ďalší návrh, ale preto, že keďže ide o škody, ktoré sa v trestnom práve aj nasčítavajú aj v čase, myslím, že je tam obdobie jedného roka, ak si pamätám, ale ak to nehovorím presne, nech ma Rado opraví, to znamená, že stačí, aby niekto si stiahol niekoľko cédečiek alebo niekoľko drahších počítačových hier v priebehu roka, tak aj podľa toho nového bude porušený Trestný zákon. To znamená, ja si myslím, v tomto a s kolegom Kuffom my sa asi často nezhodneme na mnohých veciach, ale na tom, že naozaj by sme mladých ľudí nemali trestne za toto stíhať bez ohľadu na to, či v priebehu roka si stiahnu desať cédečiek, päť cédečiek a k tomu dve hry, si myslím, sme sa zhodli. A ďakujem mu za to.
Z tohto pohľadu ale, čo chcem zdôrazniť, pani predsedajúca aj pán kolega Lipšic, je, že mali by ste si a najmä vy teda ako významná funkcionárka strany SMER vyjasniť to potom s ministerstvom spravodlivosti, lebo ak máte pravdu, tak potom tá ich novela je nezmyselná, pretože oni zavádzajú to, čo podľa toho, čo kolega Lipšic povedal, s čím ste vyjadrili súhlas, je už dnes v práve. Ja teda nie som právnik, aby som robil arbitra teda medzi dvoma právnikmi a ešte ministerstvom spravodlivosti, nechám to naozaj na odbornú debatu a na odborníkov právnych, ale chcem len na to upozorniť, že ak má pravdu pán Lipšic a pani Laššáková, ministerstvo spravodlivosti predložilo návrh, ktorý nemá žiadny zmysel.
A dovoľte mi ale teda povedať, prečo možno sme my ten návrh predložili, napriek tým slovám, ktoré ste, pán kolega, povedali. A nie som právnik, ale stotožňujem sa s názormi mnohých renomovaných právnikov. Myslím, že Rado Procházka to veľakrát povedal a Lucia Žitňanská to x-krát povedala, a myslím, že aj súčasný predseda vlády to povedal, ale nechcem mu to vkladať do úst, že problémom slovenského právneho systému je často jeho doslovizmus. To, že nevymáhanie alebo nedostatočné vymáhanie nejakej normy alebo nesprávne vymáhanie nejakej normy u nás nevie vyriešiť, povedzme, súdny systém, systém polície, prokuratúry, trestného práva tým, že zladia a logicky budú interpretovať ustanovenia zákonov, ale často či už v politicky motivovaných prípadoch alebo jednoducho z neprofesionality, alebo jednoducho z tradície, je tendencia doslovisticky interpretovať právo, niekedy až nesprávnym spôsobom a to potom vedie k vlne ďalších legislatívnych zmien a noviel, ktoré dorozprávajú, dokončujú, doťahujú, dokonkretizujú veci, ktoré by v normálne fungujúcim systéme vôbec takto byť menené nemuseli. Toto je všeobecný fenomén, na ktorý poukazujú tí, čo sa vyznajú v práve. Ja ako poslanec, aj keď neprávnik musím povedať, že sa mi zdá, že majú pravdu, len vzniká potom otázka, čím na to má konkrétny predkladateľ poslanec reagovať v konkrétnom prípade, lebo ja neviem dneska zmeniť právnu kultúru Slovenskej republiky, ako je interpretovaná tisíckami aktérov, ktorí dnes pôsobia od sudcov cez vyšetrovateľov, cez prokurátorov, ale vieme zmeniť text zákona. Takže beriem na vedomie, a možno sme aj vinní z toho, že ako keby sme dointerpretovávali a doťahovali niečo, čo v skutočnosti v normálnej situácii by ani nebolo nevyhnutné, ale priznám sa, že v tomto prípade sa mi to v záujme reality zdá zmysluplné. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.6.2014 o 10:51 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:56

Radoslav Procházka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. V zásade jediná výhrada, ktorá odznela, je tá, v ktorej ste sa vy, pani podpredsedníčka, stotožnili s pánom poslancom Lipšicom, že keďže ide o prečin, tak stačí fakt materiálneho korektívu. Nestačí to vtedy, pretože sú tu dve veci, jedna vec, každý orgán aplikácie práva je povinný vykladať všeobecne záväzné právne predpisy Slovenskej republiky v súlade s právom Európskej únie vrátane tzv. acquis jurisprudentiel čiže judikatúrou Súdneho dvora Európskej únie. A toto je reakcia práve na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ. Túto povinnosť nemá, ak by výklad domáceho zákona bol contra legem, priamo v rozpore so znením zákona. Vtedy nie je orgán aplikácie práva zaviazaný touto povinnosťou. Ak to tam nebude, osoba, ktorá na iný ako obchodný účel pre vlastnú potrebu si stiahla nejakú vec, bude vystavená hrozbe, že orgán aplikácie práva vyloží tú vec tak, ako môže to indikovať rozhodnutie Súdneho dvora. Ale to je taká právno-technická záležitosť, ale tá taká faktická z reálneho života, chcieť od ľudí, aby sa spoľahli na osvietenosť orgánu činného v trestnom konaní, povedať im: „Viete, toto sme neprijali, lebo sa spoľahnite, že orgán činný v trestnom konaní posúdi spoločenskú nebezpečnosť vášho konania vo váš prospech. Posúdi ho priaznivo. Je to síce patália, byť obvineným z trestného činu a čakať teda, či je to málo nebezpečné, príliš nebezpečné, ako to dopadne, ale vás nemusia odsúdiť. Je tu šanca alebo je tu teda vysoká pravdepodobnosť, že orgán činný v trestnom konaní dospeje k záveru, že materiálna nebezpečnosť toho či je spoločenská nebezpečnosť toho činu, či že jeho materiálna stránka nie je dostatočne vysoká na to, aby vás odsúdili.“
Paradoxne alebo možno, naopak, príznačne to vystihol Števo Kuffa, keď veľmi jednoducho povedal, že takéto konanie by nemalo spĺňať ani formálnu stránku prečinu, nemalo by byť prečinom, ani z hľadiska formálnych znakov. Presne tak, presne preto to robíme, aby nemusel orgán aplikácie práva prihliadať na to rozhodnutie Súdneho dvora a vystavovať hrozbe, riziku, že na konci nebude odsúdenie. Ale bude to niekoľkomesačná patália a otravnosť pre tých ľudí. Ak ste to niekto niekedy zažili čo len v pozícii svedka alebo oznamovateľa trestného činu, tak viete, že to nie je žiadna prechádzka ružovou záhradou. A čokoľvek by človeku pridávalo na mentálnom komforte ako pesnička alebo videohra, tá pridá viac, takže účel a motivácia pri tomto návrhu zákona je veľmi jednoduchá, povedať orgánom činným v trestnom konaní, čo je a čo nie je prečin v tejto veci. A stiahnutie si pesničky alebo viacero pesničiek, alebo čohokoľvek teda, čo sa dá stiahnuť, na neobchodný účel a pre vlastnú potrebu by nemalo spĺňať nielen materiálnu, ale ani formálnu stránku konania, ktoré táto spoločnosť bude trestať ako trestný čin alebo prečin. Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.6.2014 o 10:56 hod.

doc. JUDr. PhD. J.S.D.

Radoslav Procházka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:11

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Viete, nedá mi, aby sme aspoň symbolicky potleskom neocenili gesto dvoch našich kolegov, ktorí sa podľa ich vyjadrenia lúčia. Naozaj je to podľa mňa bezprecedentné rozhodnutie v histórii slovenského parlamentarizmu a myslím, že si zaslúžia aspoň potlesk. Ďakujem pekne. (Slabý potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

12.6.2014 o 11:11 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:20

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vážená snemovňa, dovoľte, aby som predložil neveľký návrh novely zákona o štátnom jazyku.
Na úvod chcem povedať, že sám mám k svojmu jazyku, k slovenčine ten najlepší vzťah a snažím sa, čo huba dá, ju využívať. Mám ju rád v kodifikovanej podobe. A mám ju rád aj v nekodifikovanej podobe. Veľmi som obdivoval sváka Ragana v podaní Jozefa Kronera, ktorý dokázal pre účely tejto televíznej postavy zvládnuť nie celkom ľahké brezovskopodbradlianske nárečie, dá sa povedať, s veľmi malým počtom chýb a prehreškov, ktoré si, samozrejme, roduverní Brezovčania iste všimli, ale ktorý aj tak bol proti výkonu, i jazykovému, tohto veľkého herca zanedbateľný. Veľmi rád mám načúvanie záhoráčtine, ktorá je nepochybne nekodifikovaná. A tiež by si podľa mňa vo všetkých verziách zaslúžila ochranu, hoci nie rovno zákonom. Mladosť som trávieval v Liptovskom Svätom Mikuláši, kde bolo všetko peknô, dobrô, chutnô aj slnečnô, ešte aj kúpele dnes medzitým zavreté a skrachované sa volali Železnô, a veľkú polemiku vyvolávala tabuľa na začiatku dnes už mestskej časti Okoličné, pretože pre roduverného Mikulášana to bolo, samozrejme, Okoličnô. A keď som prichádzal po dvoch mesiacoch prázdnin u starých rodičov do rodnej Bratislavy do školy, tak ma učiteľka upozorňovala, že som sa akosi naučil spievať, lebo tam sa iným koncom a inak intonovali vety. A malo to potom, samozrejme, taký následok, že trvalo aj zopár týždňov, kým som prešiel do normálneho bratislavského.
Nedávno som čítal totálne zákonom nechránený, možno niektorí z vás tu možnosť mali, neuveriteľný, dá sa povedať, cestopisno-biografický opis života ošetrovateľky zo Šariša v Rakúsku, kde opisuje svoj život s veľmi dobrou humornou nadsázkou a vo veľmi ťažkej, a pritom, ako ukázal ten text, neuveriteľnej pútavej šarištine. Ozaj je to už jazyk, kde sa človek musí zamýšľať nad obsahom slov, aby som ich ako Bratislavčan hovoriaci pekne, po našom povedané „hoch slowakisch“, pochopil a zaradil. Ale aj tak som dávno nečítal nič tak dobré, tak dobre napísané a tak jazykovo pútavé, ako bol ten šarišský text.
Chcem tým povedať, že jazyk je síce vec, a s tým súhlasím, ktorá má byť kodifikovaná a ktorá aj má mať primeranú ochranu, ale zároveň je to nástroj veľmi slobodný a jeho používanie má byť pútané do pút zákonnej ochrany či čo už si pod tým predstavujeme v minimálnom a len v krajnom prípade potrebnom rozsahu. Nemá to byť teda niečo, čo akýmsi spôsobom na každom rohu opevňujeme a obmurúvame a bránime a chránime, oveľa dôležitejšie a z môjho pohľadu smutnejšie je to, že aj na diskusných fórach civilizovaných denníkov je úroveň prejavu ľudí, a to často z obsahu vytušiac i nie úplne hlúpych, plná ypsilonov v prvom páde prídavných mien množného čísla. Použitie „s“ a „z“ je španielskou dedinou, rozdiel medzi druhým a siedmym pádom v koncovke je takisto totálne španielskou dedinou. Samozrejme, nikto nemôže chrániť gramatiku a pravopis slovenského jazyka na diskusných fórach. A ani si nerobím ilúzie, že by to niekto mohol robiť, ale tam ten jazyk, ako sa tak pekne vraví, dostáva po „bokovi“ z každej strany na tisíc miestach denne.
Návrh zákona, ktorý predkladám, zväčša odstraňuje skôr deklaratórne, skôr také akési čisto verbálne ornamentálne prvky, ktoré reálne nič neznamenajú, okrem toho, že v tom zákone sú a dodávajú mu, akýsi, nechcem povedať, pátos, akési povznášanie, ktoré bohatá a pekná slovenčina však podľa mňa nepotrebuje. A apriórne sa domnievam, že v zákonoch by mali byť veci, ktoré majú reálny charakter a reálny význam.
V pozmeňujúcom návrhu, ktorý tvorí jedenásť bodov, sa vlastne vo väčšine prípadov práve zaoberám takýmito vecami, pri ktorých, keď sa nad nimi racionálne zamyslíme, pochopíme, že i keď by v tom zákone neboli, akože sú, tak tým slovenčina ako štátny jazyk reálne nič zvláštneho neutrpí, ba dokonca vôbec nič neutrpí a bude rovnako pekná a bohatá a niektorými z neznalosti lajdáctva krivená, niektorými používaná v ich osobnej verzii ako nepochybný akt slobodného použitia jazyka, ktorý je tiež absolútne primeraný a normálny. Takže dovolím si postupne po bodoch povedať pár slov k nim.
V tom bode jedna si dovoľujem navrhnúť vypustiť ustanovenie, podľa ktorého má štátny jazyk prednosť pred ostatnými jazykmi používanými na území Slovenskej republiky. Je to čisto deklaratívne ustanovenie, ktoré nemá reálny význam. Používanie štátneho jazyka, menšinových jazykov, prípadne ďalších jazykov je upravené v konkrétnych ustanoveniach zákona o štátnom jazyku a ďalších všeobecne záväzných právnych predpisov. Právna úprava vymedzuje, kedy existuje povinnosť alebo právo používať ktorý jazyk, používanie rôznych jazykov však nestavia do vzájomného konfliktu či súťaživej pozície, v ktorej by niektorý z jazykov mal byť uprednostnený pred iným jazykom. Podľa mňa celkom jednoducho dá zdravý rozum, že ak sa stretnú v Bratislave na svojom stretnutí Moravania a dokonca keď nám napíšu pozvánku, tak ju kľudne môžu napísať v češtine. A ak bude hlavný úvodný rečník Hanák, ktorý bude používať "hanácké nářečí", "tož, to jsme rádi, že jste tady s náma přátelé", tak je to absolútne v poriadku. A rozhodne by ma nenapadlo očakávať, že prednostne nám svoj privítací prejav prednesie v čistej ľubozvučnej štúrovskej slovenčine. Ale to isté platí pre akékoľvek, hoci aj verejné podujatia, že tu nejde predsa o prednosť. Samozrejme, z podstaty veci je časté to, že i na verejných zhromaždeniach s účasťou, by som povedal, zákonodarného zboru, respektíve predstaviteľov ministerstiev vystupuje rečník, ktorý celkom logicky najprv niečo povie, a tlmočník potom pretlmočí v druhom slede to, čo on povedal v angličtine, francúzštine, nemčine do slovenského jazyka, pričom nikoho by nenapadlo považovať to za porušenie pravidla o prednostnom použití. Teda si myslím, že je absolútne prirodzené, aby sa jazyk používal z podstaty veci logicky a tak, ako je to primerané. A budem o tom hovoriť v niektorých ďalších bodoch. Ak na rómskom bašaveli šéfujúci programu alebo celému podujatiu pohovorí po rómsky, tak je, po prvé, otázka, nakoľko musí na verejnom zhromaždení, verejne dostupnom, hovoriť ešte aj v inom jazyku, ale už úplne irelevantné je, aké poradie zvolí, podľa mňa, aj keď sa jedná o verejné vystúpenie. Teda prednosť je, samozrejme, ako som povedal v tých miestach a v tých bodoch, kde je to jasne reglementované v zákone. Len tá všeobecná veta v skutočnosti nič neznamená ani nič nerieši.
Navrhujem tiež vypustiť ustanovenie, podľa ktorého je akýkoľvek zásah do kodifikovanej podoby štátneho jazyka v rozpore s jeho zákonitosťami neprípustný. Opäť, ide o čisto deklaratívne ustanovenie, ktoré nemá žiaden reálny význam. Kodifikovanú podobu štátneho jazyka vyhlasuje ministerstvo kultúry (§ 2 ods. 2), a teda ono jediné môže ovplyvniť jeho kodifikovanú podobu. To znamená akýže zásah do niečoho, čo nikto z nás zasahujúcich nemôže ovplyvniť, keďže to niekto úplne iný kodifikuje. Všetky ostatné subjekty môžu štátny jazyk iba používať, či už v kodifikovanej alebo inej podobe, z povahy veci však do kodifikovanej povahy štátneho jazyka nemôžu ani teoreticky zasahovať. Preto to ustanovenie, podľa ktorého je ten zásah neprípustný, je skoro také, ako že hovoríme ministrovi kultúry, že no opováž sa ty zasiahnuť do kodifikovanej verzie, lebo aj tak je to ministerstvo jediné, ktoré tak môže urobiť. Ukážka teda opäť ustanovenia, ktoré, keď sa nad ním zamyslíme, nemá veľmi zmysel.
V ďalšom bode si dovoľujem navrhnúť vypustiť ustanovenie, podľa ktorého sa v štátnom jazyku vedie agenda cirkví a náboženských spoločností určená pre verejnosť. Nie je nevyhnutné zákonom prikazovať cirkvám a náboženským spoločnostiam, v akom jazyku majú komunikovať s verejnosťou. Rozhodnutie o tom by malo byť ponechané na samotné cirkvi a náboženské spoločnosti. Domnievam sa, že je to, dá sa povedať, spoločenstvo, ktoré používa svoj jazyk, ktoré je niekedy spojené týmto jazykom. A u nás teda nemáme napríklad moslimskú cirkev ako uznanú cirkev, tak máme židovskú cirkev ako uznanú, i keď som presvedčený, že veľká väčšina príslušníkov tejto cirkvi už neovláda možno hebrejčinu slovom, možno ani písmom, ani inak. Ale keď by sa toto zoskupenie, ovládajúc tieto jazykové prostriedky, rozhodlo, že bude svoje záznamy viesť v hebrejčine, nevidím dôvod, prečo do tohto spoločenstva máme zasahovať. A to platí, samozrejme, pre každého iného rovnako.
K bodu štyri. Navrhujem, aby sa vypustilo ustanovenie, podľa ktorého prípadné inojazyčné znenie kroník obcí musí byť obsahovo totožné so znením v štátnom jazyku. Zákon stanovuje, že obce vedú kroniky v štátnom jazyku. To je v poriadku. A tak nech ich vedú a nech je. Ale nie je nevyhnutné zákonom prikazovať obciam, že inojazyčné znenie kroniky musí byť obsahovo totožné (teda kópiou preloženou) so znením v štátnom jazyku. Opäť sa domnievam, že ak naši slovenskí bratia na Dolnej zemi niekde alebo naši bratia vo Vojvodine vedú v súlade s príslušným srbským zákonom v srbčine kroniku Báčskeho Petrovca, tak ak obecný kronikár sa rozhoduje pre svojich slovenských dedičov a potomkov dnes ešte nenarodených zachovať dianie v obci in extenso, vo väčšom rozsahu pre potreby tejto komunity, že chce toho tam dať viac a informovať hlbšie a zdá sa mu to primerané, nevidím dôvod, prečo by musel byť ten text, dá sa povedať, oficiálny, niekedy až oficiózny, totálnym preklopením textu, ktorý je určený tej úzkej komunite, pre ktorú to bude oveľa významnejšie ako formálna obecná kronika v takom nejakom suchšom, oficiálnejšom, byrokratickejšom, nechcem jej tým také niečo prisudzovať, duchu. To znamená, že sa môže tá komunita sama aj jej kronikár rozhodnúť, či nestojí za to, pre tých, čo prídu o sto rokov neskôr, napísať viac, napísať detailnejšie ako pre potreby zákona a orgánov štátu, pre ktoré, povedzme si otvorene, to zďaleka veľmi nemusí byť zaujímavé.
V bode päť si dovoľujem doplniť možnosť používania iných jazykov pri označovaní obcí, ich častí, ulíc, verejných priestranstiev a vyhotovovaní mapových diel. Tým, samozrejme, vôbec nie je dotknuté používanie štátneho jazyka v oblasti geografických názvov, umožňuje sa však aj používanie iných jazykov. Opäť, je podľa mňa na slobode obce, jej volených zástupcov ľudu rozhodnúť sa pri dodržaní toho, čo vyplýva zo zákona, o tom, že tam musí byť v štátnom jazyku to, čo tam byť v ňom má, teda povedané: „Dajte cisárovi, čo je cisárovo, a Bohu, čo je Božie.“ Dajte, samozrejme, zákonu o štátnom jazyku to, čo je jeho, a nechajte slobodu v tom ostatnom, čo bude pod tým, vedľa toho alebo o meter ďalej alebo bližšie. Jednoducho dajte slobodu tým ľuďom a ich voleným zástupcom o takejto veci rozhodnúť.
V bode šesť si dovoľujem navrhnúť zmeniť úpravu o vedení pedagogickej dokumentácie a ďalšej dokumentácie na školách s vyučovacím jazykom menšín. Podľa súčasného znenia zákona sa táto dokumentácia vedie dvojjazyčne. A ministerstvo kultúry po dohode s ministerstvom školstva všeobecne záväzným právnym predpisom stanovuje rozsah ďalšej dokumentácie, ktorá sa nemusí viesť v štátnom jazyku. To je fajn. Touto zmenou sa však stanovuje, že na menšinových školách sa pedagogická a ďalšia dokumentácia vedú v príslušnom menšinovom jazyku a, naopak, ministerstvo školstva určí rozsah tej dokumentácie, ktorá sa aj na týchto školách musí viesť v štátnom jazyku. Teda obracia sa trochu to garde, menšinová škola si vedie dokumentáciu o menšinových žiakoch v menšinovom jazyku, ale štát presne určí, čo z toho musí byť aj v štátnom jazyku. Je to podľa mňa celkom logické, dobré a štát neprichádza o nič, keďže určí sám to, čo si praje mať v štátnom jazyku.
V bode sedem sa dotýkam predovšetkým práv a možností využívať jazyk štátny alebo menšinový súkromnými subjektmi. Navrhujem vypustiť celý § 5, ktorý upravuje používanie štátneho jazyka v niektorých oblastiach verejného styku. Konkrétne ide o elektronické médiá, miestny rozhlas a iné technické zariadenia na informovanie verejnosti, periodickú tlač, agentúrne spravodajstvo a neperiodické publikácie, príležitostné tlačoviny, kultúrne a výchovno-vzdelávacie podujatia, nápisy na pamätníkoch, pomníkoch a pamätných tabuliach a verejné zhromaždenia. Zákon síce nariaďuje v týchto oblastiach používať štátny jazyk, zároveň však pripúšťa výnimky týkajúce sa používania menšinových alebo iných jazykov. Pre ich použitie však stanovuje podmienky a obmedzenia. Táto úprava sa týka predovšetkým súkromných subjektov, hoci vystupujúcich na verejnosti s tým, čo robia. Používanie jazyka v týchto oblastiach by malo byť vecou slobodného rozhodnutia každého subjektu. Regulácia týchto oblastí prostredníctvom zákona o štátnom jazyku je neodôvodneným zásahom štátnej moci do súkromnej sféry, do slobodného podnikania a do slobody prejavu a slobodného šírenia informácií. Takýto zásah predovšetkým vo vzťahu k ústavou garantovanému slobodnému šíreniu informácií nie je nevyhnutný a nesleduje žiadny ústavou predpokladaný legitímny cieľ. Podotýkam, to, čo je všeobecne známe a čo tu nejako osudom riadený v poslednom polroku, opakovane citujem: „Slobodu prejavu a právo vyhľadávať a šíriť informácie možno obmedziť zákonom, ak ide o opatrenia v demokratickej spoločnosti nevyhnutné na ochranu práv a slobôd iných, bezpečnosť štátu, verejného poriadku, ochranu verejného zdravia a mravnosti." To bol článok 26 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky. Ak sa teda rozhodne v obci na južnom Slovensku usporiadateľ diskotéky rozlepiť po verejných výlepných miestach oznam, že bude diskotéka na ostrove alebo za dedinou na trávniku bude technoparty, a urobí tak výlučne v maďarskom jazyku, je možno preňho na pováženie, či si tam nepraje platiacich hostí iných jazykových príslušností, ktorí by takto oznamovanému podujatiu možno, neznajúc použitý jazyk, nerozumeli, ale je to jeho problém a jeho chyba, podľa mňa, samozrejme, pretože zákazník je zákazník a platiaci hosť je platiaci hosť. Nevidím dôvod, prečo by teda zo slobodného rozhodnutia a vedený zdravým vlastným rozumom, i gazdovským vlastným zdravým rozumom, neurobil paralelne i oznam pre slovenských nadšencov technoparty alebo diskotékového večera. Samozrejme, ale tým, že je to jeho podujatie, hoci určené verejnosti, je nad všetku pochybnosť veľmi otázne, aby sme ho prinucovali používať na jeho súkromnú reklamu ním organizovaného, presne vzaté, súkromného podujatia zákonom čokoľvek. Proste niet na to racionálny dôvod. Rozhodne je zásah k tomuto jeho videniu šírenia informácie o diskotéke alebo o tanečnom večeri, alebo o rómskom bašaveli absolútne v jeho rukách. Ak sa tak nedeje v rámci vecí platených všetkými daňovými poplatníkmi, a to teda asi nie je technoparty, ani možno rómsky bašavel, tak je absolútne právo usporiadateľa pozvať na to ľudí, v akom chce jazyku. A viem si predstaviť, že keby na Miletičke vyvesili Vietnamci alebo Číňania pozvanie na stretnutie pri príležitosti lunárneho roku v čínštine, tak je na pováženie, či máme trvať na tom, aby to bolo vyvesené v slovenčine. Tam možnože by niekto prišiel aj zo Slovákov, aj keď oni asi mienia pozvať svojich. Ale, opäť, je to podľa mňa totálne súkromné rozhodnutie pri podujatí, ktoré nie je hradené z peňazí daňových poplatníkov. Podotýkam, samozrejme, to sa nevzťahuje na to, a na to sú v zákone príslušné ustanovenia, že ak napríklad je v obci na južnom Slovensku, kde je 85 % obyvateľov maďarskej národnosti, besnota a treba urobiť závažné hygienicko-epidemiologické opatrenia, veterinárne opatrenia, samozrejme, aj keby tam bol jeden jediný občan inej národnosti, teda slovenskej v tomto prípade, kvôli nemu musí do detailov preklopená informácia o rizikách, o potrebe konania toho alebo onoho zaznieť i v slovenčine. O tom niet pochyby a v živote by nikoho normálneho nenapadlo polemizovať s takýmto rozumným ustanovením zákona. Ešte raz hovorím, ani diskotéka, ani stretnutie Slezanov alebo Hanákov, ani stretnutie akejkoľvek inej takejto komunity nemá mať povinnosť urobiť to pozvanie rovnako a preklopene v štátnom jazyku.
Ďalej si v bode osem dovoľujem navrhnúť vypustiť ustanovenia, podľa ktorých sa komunikácia medzi personálom zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb a ich pacientmi alebo klientmi vedie spravidla v štátnom jazyku. Rozhodnutie o jazyku komunikácie má byť evidentne ponechané na dohodu pacienta alebo klienta a pracovníka príslušného zariadenia. Neexistuje žiadny legitímny dôvod, prečo by im štát mal "spravidla" zákonom brániť v možnosti komunikovať aj v inom ako štátnom jazyku, pokiaľ sa obidve strany pre iný jazyk slobodne rozhodnú a dohodnú na ňom. Ešte raz, predsa ak nejakej „néni" v juhoslovenskom domove sociálnej starostlivosti sa prihovorí ošetrovateľka Ildikó permanentne v maďarskom jazyku, je absolútne sväté právo, aby to nebolo spravidla v štátnom jazyku. Iste každý uzná, že to spravidla nemá žiadne odôvodnenie, tak ako by nemalo odôvodnenie, naopak, prihovárať sa pracovníkovi, ktorý neovláda ten druhý jazyk, spravidla v tom druhom jazyku. Jednoducho je to založené na rozumnom dohovore obidvoch zúčastnených strán, tej starostlivosti, toho dohovoru, toho rozprávania sa, o čomkoľvek, napríklad i pri anamnéze.
V bode deväť navrhujem vypustiť ustanovenie, podľa ktorého všetky nápisy, reklamy a oznamy určené na informovanie verejnosti sa uvádzajú v štátnom jazyku. Už som o tom čiastočne hovoril v tom predchádzajúcom bode sedem. Predmetná úprava sa týka predovšetkým súkromných subjektov, hoci vystupujúcich na verejnosti. Používanie jazyka v týchto oblastiach by malo byť vecou slobodného rozhodnutia každého subjektu. Regulácia týchto oblastí prostredníctvom zákona o štátnom jazyku je podľa mňa neodôvodneným zásahom štátnej moci do súkromnej sféry, do slobodného podnikania a do slobody prejavu a slobodného šírenia informácií. Takýto zásah predovšetkým vo vzťahu k už citovanému ústavou garantovanému slobodnému šíreniu informácií nie je nevyhnutný a nesleduje žiadny ústavou predpokladaný legitímny cieľ, lebo len ciele vyjadrené v článku 26 ústavy v príslušnom odseku sú legitímne. Je samozrejmé, že ak dôjde k naplneniu takýchto podmienok, potom je cieľ, teda povinnosť alebo, naopak, právo obmedziť šírenie informácie nepochybne na mieste a nikdy by som si s článkom 26 ústavy netrúfol polemizovať.
Bod desať. Navrhujem vypustiť ustanovenia, ktoré upravujú dohľad nad dodržiavaním povinností vyplývajúcich zo zákona o štátnom jazyku a ukladanie pokút za porušovanie týchto povinností. Zákon o štátnom jazyku nemá taký charakter, že by porušovanie povinností z neho vyplývajúcich bolo nevyhnutné sankcionovať finančnými pokutami, tobôž v tej terajšej verzii. Navrhujem obnoviť stav, ktorý desaťročie existoval, medzi rokmi 1999 a 2009 bol stav, ku ktorému sa chcem svojím návrhom novely vrátiť, a nedá sa povedať, že by sa zosypal náš krásny rodný jazyk, ten jednoducho fungoval. Ešte raz hovorím, so všetkými v zákone zakotvenými výhradami, ktoré som uvádzal v súvislosti so slintačkou, krívačkou, besnotou alebo čímkoľvek, čo je vecou spoločných i ústavne založených práv a povinností štátu voči občanom, tam, samozrejme, poviem to teraz tak jednoducho: Ak by do mikrofónu hovoriaca starostka nepovedala tú istú závažnú informáciu i v štátnom jazyku, tak, samozrejme, zákon porušuje a, samozrejme, že sa ponad to bez sankcie neprejde. Ale pri dnešnom stave zákona nevyvesenie slovenskej verzie pozvánky na diskotéku sankcionovať pokutou sa mi zdá príliš.
K bodu jedenásť. Navrhujem vypustiť ustanovenie, podľa ktorého sa na účely zákona štátnym jazykom rozumie slovenský jazyk v kodifikovanej podobe. Súčasné znenie zákona vôbec reálne nevylučuje používanie inojazyčných termínov a pojmov a tiež nespisovných jazykových prostriedkov. Uvedené ustanovenia sa preto javia ako nejasné a nadbytočné. Slovenčina je bohatá a živá. Slovenčina prijíma slová, ktoré ešte moja generácia v škole ani nepoznala. Ani o nich nechyrovala. A dnes sú inkorporované. Ale, samozrejme, nikdy to nebýva tak, že ministerstvo kultúry v kodifikovanej verzii preventívne zaradí slová, ktoré občan do úst si sám nevkladá a nepoužíva, a až potom ich občania, nadšení kodifikáciou nových slov, začnú používať. Je úplne normálne, že, naopak, život prinesie obohatenie jazyka. A jeho následná kodifikácia alebo nekodifikácia, je, samozrejme, otázkou predovšetkým jazykovedcov, odborníkov a potom onoho ministerstva, že povie „yes or no". Jednoducho sa tomu nedá zabrániť. Je to ako chytanie vody do riečice, proste ona pretečie. A ľudia budú hovoriť tak, ako im zobáky narástli, a používať nové slová, nové prvky, ktoré sa ujmú alebo neujmú. Ale takéto ustanovenie je veľmi vágne a neprispieva k tomu, čo by v zákone malo byť jasné, zdôvodniteľné, obhájiteľné a, povedzme to otvorene, aj presaditeľné.
Pokiaľ ide o záverečný bod mojej novely (článok II), navrhuje sa stanoviť účinnosť zákona dňom jeho zverejnenia v Zbierke zákonov. Keďže zákon nestanovuje žiadne nové povinnosti voči fyzickým osobám ani právnickým osobám, ani orgánom verejnej správy, nie je potrebné stanovovať tu legisvakančnú dobu. To znamená, nikto sa nemusí preorientovať pri tejto novele zákona na nič, nikomu nehrozí, že si to nenaštudoval a že bude zle, preto si myslím, že môže jednoducho vstúpiť do platnosti po jeho zverejnení v Zbierke zákonov. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.6.2014 o 11:20 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:51

Magdaléna Vášáryová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, podávam spravodajskú správu k návrhu pána poslanca Petra Osuského.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená predsedom výboru za spravodajkyňu k uvedenému návrhu zákona, teda predkladám túto informáciu.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov a súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú zo zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
Preto navrhujem, aby návrh zákona prerokovali ústavnoprávny výbor, výbor pre kultúru a médiá a výbor pre ľudské práva a menšiny. Za gestorský výbor navrhujem výbor pre kultúru a médiá. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona prerokovali výbory do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predseda, ďakujem, prosím vás, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

12.6.2014 o 11:51 hod.

Mgr.

Magdaléna Vášáryová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video