36. schôdza

24.6.2014 - 11.7.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:42 hod.

Ing.

Antonín Cicoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Chren, musím povedať, že jediný, kto tu dnes hovorí o predaji vody do zahraničia, ste vy a vaši niektorí kolegovia z opozície. My sme dnes ráno, aj ústami predsedu vlády, jasne deklarovali, že chceme aj ústavne zakázať predaj vody do zahraničia. Vy tvrdíte, že chcete predávať vodu, transparentne predávať vodu. Zažili sme vaše transparentné predaje, vašu transparentnú privatizáciu. Tak jediný, kto tu hovorí dnes o biznise, ste vy a vaši opoziční kolegovia. Skúste sa na to pozrieť aj z tejto strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:04 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Puci, jediný, kto priniesol predaj vody do parlamentu, ste vy. Vy ste spravodajcom k zákonu, ktorý prvýkrát v histórii (potlesk), prvýkrát v Európskej únii, prvýkrát v Únii dovoľuje predaj vody do zahraničia. Vy ste to sem priniesli. Je to váš zákon. A môžete stokrát opakovať lži o tom, ako to nie je pravda, o tom, že dnes by sa dalo s vodou obchodovať. Ani stokrát opakovaná lož sa nestane pravdou. Jednoducho klamete. Nehovoríte pravdu. Ani vy, ani pán minister, ani pán kolega Martvoň, ktorý to povedal vo faktickej.
Záver z dnešného dňa je jediný, radšej ako by ste umožnili transparentný obchod s vodou, na ktorom si neurobíte žiaden biznis, tak radšej idete ten obchod zakázať. Lebo keď to z toho nemá byť biznis, tak z toho nemôže získať nič ani táto krajina. To je postoj, ktorý ste deklarovali dnešnou premiérovou tlačovkou. My naozaj nemusíme meniť ústavu, aby sme zabránili vašim kšeftom. Jednoducho tie kšefty nerobte. Nemusíme hovoriť o predaji vody. Stiahnite tento zákon a predaj vody nebude legálny na Slovensku. Ak chcete, aby sme mysleli vaše slová o zákaze predaja vody úprimne, že sú úprimné, tak musíte stiahnuť tento zákon. Lebo kým máte v parlamente zákon, ktorý predaj vody dovoľuje, tak nemôžeme vnímať úprimne vaše slová, že ho chcete zakázať. Také jednoduché to je. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:04 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:06

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. V rámci procedurálneho návrhu sa len chcem opýtať, že či podľa rokovacieho poriadku nemá minister ako predkladateľ, nemá povinnosť sedieť na mieste predkladateľa, pretože už dvakrát opustil svoje miesto a nedal za seba náhradu. Pokiaľ môže vykonávať potrebu nejakú, s tým sa dá súhlasiť, ale pokiaľ teda je, mal by za seba urobiť nejakú náhradu, aby miesto predkladateľa nebolo prázdne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.7.2014 o 17:06 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:19

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, nedá mi, aby som aj v časti ústnej rozpravy nevystúpil k tomuto návrhu zákona preto, lebo sa zmenili podmienky od minulého týždňa. Čím viac uvažujem nad tým, prečo tento zákon tu je, tak vo mne sa potvrdzuje, že pri zostavení vlády Roberta Fica koaliční partneri, teda sponzori dostali trafiky a postupne treba tie trafiky naplniť aj biznisom. Keď hovorím o tom, že treba naplniť biznisom, hovorím zároveň aj o tom, že zavádzame skryté poplatky, ktoré budú účtovať niektoré spoločnosti vodárenské. Hovorím o tom, že sa zavádzajú nové poplatky, ktoré potečú do envirofondu, hovorím o tom, že niekto sa bude mať dobre, ale tým určite občania Slovenskej republiky nie sú.
Pán predseda, pán predseda, poprosím vás, keby ste zabezpečili ticho v sále, lebo ruší ma to pri mojom vystúpení.

Paška Pavol, predseda NR SR
Ticho v sále! Kolegyne, kolegovia, poprosím vás, naozaj, ak nemáte záujem o vystúpenie pána poslanca, radšej odíďte z rokovacej sály.
Nech sa páči, pán poslanec.

Simon, Zsolt, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Už k tomu vývozu alebo prevodu vody alebo licenciám alebo povolenkám, ktoré vymyslel pán minister, sa nechcem vyjadrovať. Dovoľte, aby som sa vyjadril v tejto súvislosti iba k návrhu riešiť danú problematiku Ústavou Slovenskej republiky, novelou ústavy. Pán minister na minulej schôdzi riešil urán z Košíc. Bol to takisto verejný tlak občanov, bol to takisto tlak nás s kolegami z opozície. Vtedy ste prišli s návrhom, že zákaz ťažby uránu budete riešiť zákonom. Nič a nikto vám nebráni, aby politická strana SMER rovnakým spôsobom zabránila alebo zakázala vývoz vody z územia Slovenskej republiky rovnako v tomto zákone. Vy ale nechcete tento zákaz v skutočnosti zaviesť, vy chcete, vy chcete v skutočnosti s vodou obchodovať. Vy chcete na vode urobiť obrovský biznis a zaplatia to občania tejto krajiny.
Pán minister, minulý rok ste zmenili spolu s poslancami SMER-u zákon o envirofonde, z ktorého si dovoľujem opäť zacitovať § 9 ods. 6: "Fond na základe písomného rozhodnutia ministra o poskytnutí podpory sa po doručení dokladov podľa § 13 písm. b) a osobitných predpisov 19a), ktoré sú potrebné na uzatvorenie zmluvy o poskytnutí podpory, uzavrie so žiadateľom písomnú zmluvu o poskytnutí podpory." To znamená, že z envirofondu žiadna, žiadne peniaze bez súhlasu a rozhodnutia ministra, teda vás, nikto nedostane. Vy zavádzate nové poplatky, ktoré majú zabezpečiť vyšší výber a vyšší obnos v envirofonde. Pokiaľ bude pravdou, že za minerálne vody sa má zaplatiť 200 euro za kubík, to vám urobí 140 mil. eur ročne. O tejto, o takejto čiastke rozhodovať alebo o akejkoľvek čiastke rozhodovať, aby tie peniaze netiekli do štátneho rozpočtu, kde bude slúžiť občanom tejto krajiny, ale bude slúžiť na naplnenie trafík tak, ako o tom rozhodnete vy. Je to úplne nemiestne, nemiestne obohatiť sa na úkor občanov a stiahnuť z nich aj tú poslednú kožu.
Pán minister, doniesli ste nám sem zákon, ktorým chcete riešiť zákaz vody, zákaz vývozu vody. Keď máte pocit, že to treba zakázať, môžem vám povedať, že pokiaľ to urobíte v zákone tak, ako ste to urobili v prípade Košíc, postoj poslaneckého klubu MOST - HÍD bude rovnaký, ale nie ústavou, lebo ústava nie je trhacím kalendárom. Preto už minulý týždeň, síce vo faktickej pripomienke, ale som vám dal jasný návod, napíšte to a zadefinujte do nového paragrafu, ktorý navrhujete vo svojom vlastnom zákone, § 17a, jednoznačný zákaz vývozu vody z územia Slovenskej republiky. Máte na to plné právo a plný priestor v zákone, ktorý ste sem doniesli. Ale to, čo odmietam, je sa podieľať na tej úbohej hre, ktorú vymyslel váš predseda vlády, že budeme to riešiť ústavným zákonom, a chcete sa zbaviť zodpovednosti a preniesť časť zodpovednosti aj na ťarchu opozície. Vládnete, ukážte občanom tejto krajiny, ako vládnete. Dnes ste tiež ukázali, že hoci sú naplnené alebo boli naplnené všetky zákonom stanovené podmienky k tomu, aby ste mohli pristúpiť k zníženiu DPH z 20 na 19 %, odkázali ste občanom tejto krajiny, že nebudú sa mať lepšie a DPH z 20 na 19 sa nezníži. Odkázali ste im z poslaneckých lavíc, že ani tak ako to, čo kolega Hlina predložil, aby základné čerstvé potraviny boli za 10 %, keď už nie z 20 na 19, ani to nebude.
Týmto zákonom odkazujete nové poplatky, poplatok za závlahovú vodu. Závlahovú vodu, keď farmár chce, tak ako som vám uviedol minulý týždeň, pociťujem potrebu to ešte raz zopakovať a zdôrazniť, farmár v prevažnej časti zoberie vodu z rieky na vlastné náklady cez vlastné prostriedky a poleje svoju, svoje plodiny. Preto je nemiestne, keď tu za týmto rečníckym pultom hovoríte, že minulý rok farmári nezavlažovali, lebo neodobrali ani kubík vody. Oni ho odobrali, tú, ten kubík vody, a keby ste chodili cez územie južného Slovenska alebo aj sever, do Košíc, tak by ste mali možnosť vidieť, že na mnohých miestach farmári zavlažujú. Len keď za tú vodu neplatia a doteraz nebola povinnosť, ich, vykázať vodu, koľko odobrali, tak jednoznačne teraz, aby ste tvrdili, že neodobrali vlani ani kubík, je nemiestne, lebo není to pravda. Odobrali. Keď slovenský farmár za to musí zaplatiť, keď to neodoberie, lebo takto bude šetriť tú vodu, ktorá je v rieke, tak bezplatne pretečie do Maďarska alebo do Poľska, to vám nevadí. Pričom chcem zopakovať, že smernica Európskej únie hovorí o vodohospodárskych službách. Nehovorí o vode a o cene vody. To znamená, že voda, voda ako taká nemusí byť žiadnym spôsobom ocenená.
Vyzýval som vás, opäť si dovolím vás vyzvať, tak ako aj kolega Kaník, myslím, bol ten, ktorý upozornil opätovne na to, bol by som nesmierne rád, keby každý poslanec v Národnej rade mohol dostať ekonomickú analýzu, ktorá vyplýva zo smernice a bolo povinnosťou Slovenskej republiky ju pripraviť v členení do troch kategórií - priemysel, obyvateľstvo a teda poľnohospodárstvo, aby ste ju predložili poslancom, aby sme videli, z čoho vaše ministerstvo vychádzalo pri príprave tohto návrhu zákona. Takisto by som bol nesmierne rád, keby ste nielen exaktné hodnotenie, ale písomné, oficiálne písomné stanovisko Európskej komisie predložili, že Slovenská republika musí spoplatniť závlahovú vodu.
Som presvedčený, že takýto dokument nemáte v ruke, nakoľko smernica Európskej únie jasne hovorí o tom, že pokiaľ Slovenská republika alebo členský štát neporuší túto smernicu, ak v súlade so zavedenou praxou, podotýkam, že od roku 2005 závlahová voda nie je spoplatnená, rozhodnú pre tento účel nepoužiť ustanovenia druhej vety ods. 1, príslušného ustanovenia ods. 2. Preto by som bol nesmierne rád, keby ste nielen za týmto rečníckym pultom niečo vyhlásili, ale aby ste ctenej poslaneckej snemovni a poslancom a poslankyniam predložil jasný písomný dôkaz o tom, čo v skutočnosti Brusel od nás chce. Som presvedčený, že mnohokrát zavádzate a zakrývate sa tým, že Brusel a smernica. (Kýchnutie v sále.) Na zdravie! Jesto pravda. Nie je to Brusel, nie je to smernica, ale ste to vy a je to vláda SMER-u.
Rovnako v celej tej diskusii som pečlivě počúval vaše vyjadrenia. Oceňujem, že niekoľkokrát ste v rozprave vystúpili, ale ani jeden jedinýkrát ste nepovedali, prečo idete zo splaškovej vody, a o definícii tej, ktorá je hromadená v žumpách, prečo ju idete vypúšťať. To jednoznačne vychádza z toho, že za splaškovú vodu aj v žumpách budú musieť občania platiť. A naviac, podľa § 36 ods. 3, ktorý platí aj teraz v inom znení, ale podstata ostáva zachovaná, pri nakladaní s odpadovými vodami akumulovanými vo vodotesných žumpách podľa ods. 2 a 3 sa postupuje podľa osobitného predpisu, pričom tieto musia byť zneškodnené v čistiarni odpadových vôd. Keď vlastník žumpy bude musieť na vlastné náklady a je dneska povinný na vlastné náklady to zlikvidovať, túto splaškovú vodu z tej žumpy, na čističke odpadových vôd, keď to tam donesie, za prepravu a za zneškodnenie musí zaplatiť. Keď z definície, tak ako som vás upozornil, v § 2 ods. k) vypustíte časť za čiarkou "ktorá nie je hromadená v žumpách", teda aj tá, ktorá bude hromadená v žumpách, bez rozdielu na to, že to vlastník bude musieť na svoje náklady zlikvidovať a zaplatiť, bude, zaplatí ešte raz za cenu splaškovej vody.
Pán minister, bol by som nesmierne rád, keby ste vyčíslili, aký to bude mať finančný dopad a koľko domácností sa to dotkne.
Rovnako som vás nezachytil vyjadriť sa ani k tomu, prečo považujete podmienenie vydania stavebného povolenia pre rodinné domy, kde nie je vybudovaná kanalizácia, na presné časové obmedzenie, a to kým sa kanalizácia vybuduje, aj v prípade, keď niekto má domovú čističku odpadových vôd. Domové čističky odpadových vôd mnohí občania budovali a budujú preto, aby nemuseli platiť za vodu, ktorú používajú na závlahu svojich záhrad. Správajú sa maximálne ekologicky a vy im podľa tohto zákona chcete teraz prikázať, že keď potiahnu kanalizáciu pred budovou, pred jeho záhradou, tak bude musieť sa napojiť a svoju čističku odpadových vôd, cez ktorú prejde aj čistá voda, bude musieť zaviesť do kanalizácie a bude musieť platiť za čistú vodu, ktorú pustí do kanalizácie.
Takýto prístup je nemiestny. Ten, ktorý má čističku odpadových vôd, investoval oveľa viac do celej tejto technológie, aby ju udržiaval, aby ju prevádzkoval, a chce mať z toho nejaký osoh. Keď má z toho osoh, nech sa takto správa. Nevidím najmenší dôvod, prečo prikázať, že aj v takýchto prípadoch sa musí napojiť. Chápal by som, keby ste chceli ho napojiť, alebo spovinniť len to, že sa má napojiť ten, ktorý má žumpu, a nebude musieť zavolať auto, ktoré mu to vytiahne a odnesie na čističku, lebo to samospádom odtečie. To je pochopiteľné, ale z domových čističiek odpadových vôd nie.
Rovnako musím povedať, že som nedostal jednoznačnú odpoveď z vašej strany ani na prístup, prečo chcete zaviesť oprávnenie, ktoré je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, pre správcov vodohospodársky významných tokov, ktorí budú pri výkone svojho vodohospodárskeho manažmentu a povodí oprávnení vstupovať na pozemky v súvislosti so starostlivosťou o odkryté podzemné vody. To znamená, že keď mne príde cez môj pozemok správca vodohospodárskeho toku, cez zasiate pole príde sa pozrieť na svoj zdroj, tak ja som povinný ho strpieť. V prípade ostatných sietí, či ropovod, elektrika, je v zákone podmienka, že bez mihnutia oka je možné vstúpiť na pozemok v prípade havárie. U ostatnej časti po dohode s vlastníkom. Je to konformné riešenie v súlade s ústavou. Vy týmto návrhom zákona šliapete po Ústave Slovenskej republiky.
Rovnako definujete aj povinnosť, teda evidenciu odberu vody pre domácnosti. Pán minister, viete, koľko domácnosti má svoju vlastnú studňu? Viete, koľko ľudí si muselo vykopať svoju vlastnú studňu, aby zásobovali svoje potreby? Mnohokrát tá voda ďaleko nespĺňa kritériá pitnej vody. Bohužiaľ, je treba povedať, že v tej danej lokalite nemajú prístup k inej.
Ja očakávam, že keď to takýmto spôsobom sa dostane do zákona, tak následne príde nejaká krátka novela, nepriama novela, ktorá hovorí, bude hovoriť o tom, že z 15 000 kubíkov ročne a 1 250 kubíkov mesačne sa zníži a tým pádom aj tie studne budú spadať pod vašu evidenciu a pod platenie.
Rovnako nechápem, prečo chcete v zákone definovať aj to, že bude treba platiť za protipovodňovú ochranu. Je to preto, lebo chcete vytvoriť biznis na Tichom Potoku, alebo inde začať stavať? A chcete to takýmto spôsobom zakryť? Lebo v inom, inom, v opačnom prípade by ste museli túto čiastku, investíciu vykázať v štátnom rozpočte? Jednoznačne sa odvoláte, len zákon a paragraf, a šmitec, lebo vám päť starostov povie, že potrebujeme protipovodňovú ochranu a ideme tam budovať hrádzu? Alebo je to, alebo ste to mysleli preto, že keď príde veľká voda v Bratislave a niekto, kto bude prevádzkovať tú mobilnú zábrannú stenu, ktorá sa namontuje v Bratislave, tak za to dostane osobitne zaplatené? Mimochodom, tá investícia bola vykonaná zo zdrojov Európskej únie. Pán minister, aký biznis tam sledujete?
Jednoznačne v tom zákone je toľko dier a toľko pochybností, že v takomto stave poslanecký klub MOST - HÍD tento návrh zákona nevie podporiť. A rovnako musím povedať kriticky, že ani k tomu návrhu, ktorý predstavil pán premiér spolu s vami na dnešnej rannej tlačovke, je veľmi ťažko sa vyjadrovať, pretože žiadny písomný dokument v podobe, ako by to malo znieť z vašej dielne, síce už po piatej hodine, nie je. Mali ste na to celý víkend, celý minulý týždeň, keď ste to chceli riešiť. Vy ste to skúšali, či to, obstojíte a či tlak občanov tejto krajiny klesne a vám sa tento zákon podarí pretlačiť napriek tomu. Musím povedať, že vďaka, aj vďaka občanom a hlavne vďaka občanom sa vám to nedarí. A dúfam, že sa ani do budúcna dariť nebude.
A práve preto sa prikláňam k tomu, čo povedali mnohí kolegovia, už nebudem dávať ešte raz procedurálny návrh, aby ste to stiahli, len chcem to podporiť a povedať, že by som bol nesmierne rád, keď už ho nechcete stiahnuť, tak aby ste druhé a tretie čítanie možnože miesto septembrovej odložili na októbrovú schôdzu a za ten čas nechali riešiť tento problém aj vo vzťahu k tomu návrhu tej ústavy, ktorú chcete, ktorú ja osobne neviem podporiť, pretože ústava nie je trhací kalendár, ktorý je možné meniť kedykoľvek. Keď zmenu ústavy, tak áno, ale poďme diskutovať o všetkých článkoch ústavy, ako ju zmeniť. Pretože už počas tejto vlády sa ústava raz menila. Chceli ste reformovať justíciu. Zreformovali ste ju tak, že ste zakázali a utajnili voľbu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.7.2014 o 17:19 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán poslanec Simon, no, mne stále nie je jasné, lebo v podstate používate tristo argumentov, ale stále je to také nejasné, čo vám vadí, že to bude zakotvené, zákaz vývozu vody, v ústave? Čo vám na tom vadí? No ale my, myslím si, že v strane SMER vieme nájsť ešte ďalšie elegantné riešenie, keď máte problém s ústavou a že by to bolo trhanie, alebo trhací kalendár, že by sa robil z ústavy. Vieme to urobiť podľa vzoru MOST-u - HÍD, ako to ste chceli vy urobiť pri nezdaňovaní dôchodkov. Vieme to dať do ústavného zákona o zákaze vývozu vody, ktorý sa bude venovať iba čisto tomuto inštitútu. Vy ste to chceli tiež riešiť cez ústavný zákon, toto volebné obdobie, to nezdaňovanie dôchodkov. Čiže môžme sa aj nad týmto zamyslieť, že dáme to do ústavného zákona o zákaze vývozu vody. A preto sa pýtam: zahlasujete potom za taký ústavný zákon? Záleží vám fakt na ochrane vody? Toľko z mojej strany.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:38 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ono je to úplne čarovné, lebo, ja myslím, premiér Fico to povedal na sneme, že teda, že dostávate nakladačku v parlamente a že sa treba viacej zapájať do debát. A zdá sa, že na túto výzvu sa chytil iba kolega Martvoň (povedané s pobavením), čo má pre SMER nesmierne dôsledky. Ja možno, raz si niekto zoskupí tie vystúpenia a zadokumentuje, že čo všetko tu z úst niekoho odznelo.
Prosím vás pekne, ja zahlasujem za všetko, čo ochráni vodu a nastaví parametre, za všetko, čo to urobí. Tento zákon to samozrejme nie je. My sme vás načapali. Načapali sme vás, pán Žiga, načapali sme vás, že čo ste si tam zakopali, akú mínu. Pokúšate sa to prekryť dymovým oblakom, dneska narýchlo zvolaná tlačovka. Čo ešte? Čo je silnejšie? No ja neviem, že ste ešte neprišli... No tak ústava. Áno, vyzerá, že sa vám to darí. Vyzerá, že sa vám to darí, že prekrývate ten mrak, hej, že to prekrývate, ten prúser. To, čo ste tam zakopali, ten podvod, ktorý ste zakopali a doniesli do parlamentu. Ale dočkaj času ako hus klasu. Počkáme, uvidíme. Vážení, s čím vy chcete prísť? S čím v ústave chcete prísť? Prosím vás, do ústavy nemôžte napísať, že v meste môžete jazdiť tridsiatkou. Do ústavy môžte napísať, že máte jazdiť pozorne. Rozumiete? Že to je, ja neviem, ja viem, že pokiaľ vám robia legislatívu rozvodoví právnici, tak vy si myslíte, že môžte. Ale prosím vás, takto naozaj sa ústava nerobí. Takže ja som zvedavý na to uchopenie toho problému, aby ste vy časom neskonštatovali, že v zásade to nie je potrebné v tej ústave, lebo už to riešia, domotáte, dokrútite, a pospolitý ľud, to je to, sancta simplicitas, pospolitý ľud vám to uverí. To ma mrzí zo všetkého najviac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:39 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega Simon, hovorili ste o tom, že teda vláda sa rozhodla chrániť našu vodu a chrániť jej vývoz do zahraničia ústavou. Nuž, môže nastať taká paradoxná situácia, že zahmlením a schválením ochrany vody ústavou získajú schválenie tejto novely zákona v predkladanej forme a tým v očiach verejnosti zachránia vodu pred chúťkami opozície. No a prvé licencie potom môžeme veľmi očakávať, teda očakávať veľmi rýchlo. No a to bude potom zaujímavé, keď sa tuná budú tie licencie hrnúť.
No a ešte zaujímavejšie je, teda bude, že ak niekto dostane povolenie na prepravu a prevod vody a bude predávať prebytky. Kto skontroluje, koľko prebytkov sa vlastne prepravilo či previedlo? Ako bude štát kontrolovať nahlasované odbery, ak budú napríklad občania na vode šetriť? Pretože sa hovorí, že vodou treba šetriť. A tým odoberú nižšiu kapacitu, ako bola deklarovaná. Tým pádom môže dôjsť k vyššej preprave či prevodu vody. Nebude takto štát prichádzať o poplatky, keďže nebude mať reálne čísla o preprave a prevode vody? Ako to bude technicky riešené, keďže zdroj je vlastne jeden?
Je tu ešte naozaj veľmi veľký kopec otáznikov, ktoré treba vyriešiť. Dokonca aj to, čo povedal premiér na dnešnej tlačovke, že všetko bude, celý vývoz vody do zahraničia bude odbloko..., teda zablokovaný okrem humanitárnej pomoci. Akej humanitárnej pomoci? Odkedy, dokedy bude humanitárna pomoc trvať? Za akých podmienok? A podobné záležitosti, to už nepovedal. Ale to je práve ten problém, ktorý sa práve do ústavy pravdepodobne nedostane. Takže máme tuná kopec otáznikov, aj napriek tomu, že niekto deklaruje, že ide ochraňovať našu vodu a jej vývoz do zahraničia. Celé zlé, neverím ani nos medzi očami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:41 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:42

Antonín Cicoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Simon, na rozdiel od niektorých poslancov alebo kolegov poslancov, ktorí sa vyjadrovali k tomuto zákonu a ktorí sa v zásade vyjadrujú asi ku všetkému, vás považujem za odborníka v pôdohospodárstve, preto som si dovolil aj dať nejakú faktickú poznámku. Myslím, že väčšina poslancov, ktorí sa tu vyjadrujú, nevedia, ani o čom ten zákon je, ani si ho možno nepreštudovala. Dokonca ani tí, čo organizovali protesty pred bránou, čo platili týchto aktivistov, ktorí nevedeli ani, o čom dávajú podpisovať petíciu. Keď som sa ich opýtal, o čom ten zákon je, nevedeli mi odpovedať. Mali naučené tri, štyri frázy a to bolo všetko, čo vedeli o tom zákone.
Chcem vás upozorniť, že, alebo že to nie je zákon na obdobie vlády SMER-u. Hovoríte, že to... Neviem, kolega Hraško, keď si si nevšimol, mám práve faktickú, tak ja ti tiež neskáčem do reči. Nie je to zákon na obdobie vlády SMER-u, je to zákon, ktorý je na dlhšie obdobie, a určite vašou vládou, keď prídete vy po nás, tak ho nezmeníte, hej, jak si hovoril, že to sú trafiky pre našich sponzorov a tak ďalej, určite.
Dotkol ste sa envirofondu, no neviem, že práve vy sa dotýkate envirofondu, viete dobre, že kto rozhodoval o envirofondoch za vašej vlády. A pokiaľ viem, tak keď nastúpil náš minister, tak envirofond už bol dávno minutý. A on nastupoval v marci, takže tiež.
Tú platbu za závlahovú vodu, takisto viete, že to nie je, čia je to podmienka, určite nie SMER-u a nie my sme to vymysleli. Takže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:42 hod.

Ing.

Antonín Cicoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:45

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, ja tiež chcem oceniť tú skutočnosť v závere, ako si to spomenul, že pán minister vystúpil opakovane v tejto rozprave. Ja si to nesmierne cením, lebo naozaj sa vystavuje tiež tuná tomuto bombardovaniu a rôznym ako názorom. A minulý týždeň, pán minister, v podstate reagujem na tú, predchádzajúceho rečníka, ale aj nedalo sa mi nevšimnúť tú skutočnosť, keď ste v podstate oznámili takú vec, že za rok 2013 poľnohospodári nevykázali v podstate žiadne zavlažovanie. No môže to byť pravda, s tým sa môžem stotožniť, ale to neznamená, že tí poľnohospodári v skutočnosti nezavlažovali. Oni zavlažovali, ale oni to nevykázali, hej? A v tom je podstatný rozdiel. A tí poľnohospodári, keď nebudú zavlažovať, a posledné roky naozaj my tu máme veľké suchá, aj minulý, predminulý rok boli to až extrémne suchá, kedy vlastne zavlažovanie je potrebné. A viem si predstaviť, že aj do budúcna, aj pri tých teplotných rozdieloch a pri tom rozkolísanom počasí tí poľnohospodári budú musieť zavlažovať. No ja tak isto, ja už som to opakoval a opakujem sa, ja sa nemôžem stotožniť s tou skutočnosťou, že sa zavádza v podstate ten poplatok, keď je to aj 0,01 centa za meter kubický odobratej vody. Ale poľnohospodárov my by sme tým 0,01 centom mali práveže podporovať, naopak, za to, že zavlažujú, za to, že produkujú tieto naše domáce poľnohospodárske výrobky. V tej sebestačnosti stále sme na tej nízkej úrovni. S touto vecou ja nemôžem súhlasiť, aby sme my zavádzali tieto poplatky.
Samozrejme potom to vstupovanie na tie pozemky toho manažmentu vodohospodárskeho, tak ako kolega to spomínal, môže byť naozaj diskutabilné a narušovať ako súkromné vlastníctvo za účelom možno sledovania kvality, odkrytia povrchovej... No nestihnem to povedať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:45 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:47

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Myslím, že pán poslanec Simon to celkom zaujímavo pomenoval, čo sa týka novely ústavy, ktorú dnes avizoval pán premiér, ale poďme postupne, ako sa ten príbeh vlastne celý odvíjal. Lebo pán minister Žiga tu prišiel s iniciatívnym vodným zákonom, ktorý umožňuje vláde vydávať povolenia tým, ktorí chcú vyvážať vodu, či už vodovodom alebo cisternou, do zahraničia. Odôvodnenie, ktoré tu bolo používané zo strany pána ministra, bolo, že je to strategická surovina, ktorú treba chrániť, a dnes ju vlastne nechránime a vláda ju chce povoleniami na vývoz, ktoré bude vydávať len ona, vlastne chrániť. Je to trošku komplikované pochopiť, ale ako snažím sa sledovať tok myšlienok vládneho SMER-u. A my sme tu jasne argumentovali, že vyvážať vodu zo Slovenska nie je ani dnes možné legálne, napriek argumentom ministerstva životného prostredia, preto, lebo voda patrí medzi prírodné bohatstvo, ktoré je vlastníctvom Slovenskej republiky. Nie je možné s prírodným bohatstvom obchodovať. Dnes ale prichádza pán minister, pán premiér Fico s návrhom novelizovať ústavu a explicitne zakázať vývoz vody zo Slovenska, čiže ísť ako keby nad rámec dnešného zákazu, ktorý je v ústave napísaný, ale explicitne pomenovať, že vyvážať vodu zo Slovenska je zakázané. No napriek tomu sa ale pán minister Žiga nechystá stiahnuť novelu vodného zákona. A tomu už teraz úplne človek nerozumie, keď len tam nebude zas nejaký háčik, že napríklad v ústave bude napísané, že vyvážať vodu je zakázané, ale podrobnosti určí zákon, ako je to pri bezplatnej zdravotnej starostlivosti. A zákon bude tento vodný zákon, ktorý určí podrobnosti, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.7.2014 o 17:47 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video