37. schôdza

9.9.2014 - 24.9.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.9.2014 o 14:12 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 14:08

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Dámy a páni, hlavné ciele novely zákona č. 540/2001 Z. z. o štátnej štatistike v znení neskorších predpisov sú nasledovné: jednak ide o snahu integrovať do zákona požiadavky platného kódexu postupov pre európsku štatistiku, v ďalšom ide o vytvorenie právneho rámca pre podstatnú elektronizáciu komunikácie úradu so spravodajskými jednotkami v rámci elektronizácie výkonu verejnej moci, v ďalšom sa snažíme vytvoriť potrebné podmienky na zníženie zaťaženosti podnikateľských subjektov realizovaným zámerom úradu v oblasti využívania administratívnych zdrojov údajov a v neposlednom rade sa snažíme upraviť niektoré ustanovenia platného zákona s cieľom skvalitniť a sprehľadniť jeho vecnú aplikáciu.
Navrhované zmeny platného zákona spočívajú v europeizácii štatistiky v rámci Európskej únie. Do návrhu novely zákona sú integrované požiadavky platného kódexu postupov pre európsku štatistiku, ako aj požiadavky vymedzenia a fungovania národného štatistického systému.
Navrhuje sa, aby národný štatistický systém okrem Štatistického úradu Slovenskej republiky tvorili iba tie ministerstvá a ostatné ústredné orgány štátnej správy, ktoré plnia úlohy európskeho štatistického programu a programu štátnych štatistických zisťovaní. Navrhuje sa, aby jeho koordináciou bol poverený Štatistický úrad Slovenskej republiky ako ústredný orgán štátnej správy pre oblasť štatistiky.
Ďalšou skupinou zmien sú potreby elektronizácie výkonu verejnej moci, obzvlášť komunikácie medzi spravodajskou jednotkou a Štatistickým úradom Slovenskej republiky. Návrhom novely sa vytvárajú legislatívne podmienky pre podstatnú elektronizáciu komunikácie úradu so spravodajskými jednotkami tak, aby si právnické osoby a fyzické osoby stále vo väčšej miere elektronicky plnili svoje povinnosti voči štatistickému úradu, čo bude mať pozitívny vplyv na informatizáciu spoločnosti a aj na znižovanie administratívneho zaťaženia nášho podnikateľského prostredia.
Z aplikačného hľadiska sú dôležité zmeny, ktoré si kladú za cieľ vytvoriť potrebné podmienky na zníženie zaťaženosti podnikateľských subjektov realizovaním zámerov štatistického úradu v oblasti využívania administratívnych zdrojov údajov. Ide o údaje, ktoré pôvodne nie sú získavané pre potreby štátnej štatistiky, ale na rozhodovanie orgánov verejnej moci alebo iných inštitúcií, ktoré ich získavajú a spracúvajú. Tieto predstavujú stále významnejší zdroj pre tvorbu štatistických údajov. Ich využívanie šetrí verejné prostriedky a znižuje zaťaženie spravodajských jednotiek. Využiteľnosť týchto zdrojov administratívnych údajov aj na štatistické účely však predpokladá, že sú zostavené metodikou, ktorá zaručí ich kvalitu a kompatibilitu s inými štatistickými údajmi. Preto sa ukladá povinnosť týmto inštitúciám pri ich získavaní a spracúvaní používať metodiku, ako aj štatistické klasifikácie a číselníky, ktoré umožnia ich širšiu využiteľnosť.
Toľko na úvod. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.9.2014 o 14:08 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:12

Stanislav Kubánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj za spravodajcu k návrhu zákona o štátnej štatistike, tlač 1134. K predloženému návrhu zákona predkladám túto informáciu. Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu zákona je aj stanovisko Ministerstva financií SR. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z opatrení, ktoré pre mňa, ako pre spravodajcu, vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj Slovenskej republiky. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 30 dní (pozn. red.: správne znenie je "a gestorský výbor do 32 dní") od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.9.2014 o 14:12 hod.

Ing.

Stanislav Kubánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:14

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Dávam procedurálny návrh, aby bolo rokovanie pléna prerušené až do chvíle, kým neskončí rokovanie zahraničného výboru a výboru pre európske veci. Aj ľudia, ktorí sa chceli zúčastniť rozpravy k tomuto zákonu, sú dole a pre niektorých poslancov jednoducho nie je možné byť na dvoch miestach zároveň. Nie je súčasťou normálneho chodu parlamentu, aby výbory zasadali, zvlášť dva naraz, počas rokovania pléna. Preto prosím, prerušte rokovanie, až kým výbory neskončia. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

17.9.2014 o 14:14 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:16

Branislav Bačík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v zmysle ustanovenia § 34 zákona č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších právnych predpisov je Fond národného majetku Slovenskej republiky povinný predložiť návrh Výročnej správy o činnosti fondu za rok 2013 na schválenie Národnej rade Slovenskej republiky.
Výročná správa za rok 2013 vo svojej úvodnej časti prezentuje postavenie fondu, jeho pôsobnosť, orgány fondu a jeho štruktúru. Jadrom správy sú aktivity fondu, ktoré boli z hľadiska prípravy a realizácie predpisov ovplyvnené programovým vyhlásením vlády Slovenskej republiky, na základe ktorého vláda uložila ministrovi hospodárstva Slovenskej republiky nepokračovať v prebiehajúcom procese privatizácie. Na spomínané programové vyhlásenie vlády, konkrétne na časť trvalo udržateľný hospodársky rozvoj, v ktorej sa vláda zaviazala zvyšovať rentabilitu štátnych aktív a skvalitňovať podnikateľskú funkciu štátu, nadviazalo uznesenie vlády, ktorým vláda Slovenskej republiky vzala na vedomie informáciu o možnostiach a podmienkach naloženia s majetkovými účasťami Slovenskej republiky zastúpenej Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky a Fondom národného majetku Slovenskej republiky na podnikaní spoločnosti Slovak Telekom.
V tejto súvislosti Ministerstvo hospodárstva a Fond národného majetku iniciovali a viedli rokovania s majoritným akcionárom tejto spoločnosti, to je so spoločnosťou Deutsche Telekom a vyústením týchto aktivít bolo uzatvorenie dohody o spolupráci o spoločnom postupe medzi ministerstvom hospodárstva a fondom národného majetku, ako i podpísanie memoranda o porozumení medzi spoluakcionármi a následne výber finančného poradcu, ktorý ma za úlohu sprostredkovať predaj Slovak Telekomu. S Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky fond spolupracoval aj na spracovaní informácie a spôsobe reorganizácie skupiny spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel v zmysle uznesenia vlády č. 694 z 12. 12. 2012. Fond a ministerstvo vyrokovali rámcovú zmluvu o predaji, o kúpe akcií medzi spoločnosťou Energetický a průmyslový holding, fondom a ministerstvom hospodárstva, ktorej cieľom je, okrem iného, dosiahnuť stav, kedy fond bude jediným vlastníkom akcií Slovenského plynárenského priemyslu, akciová spoločnosť. Rámcová zmluva bola uzatvorená dňa 19. decembra 2013, to znamená, že celý proces tejto reorganizácie sa uskutočnil dňa 25. júna 2014, kde sa na základe zápisu v centrálnom depozitári cenných papierov stal Fond národného majetku stopercentným vlastníkom spoločnosti Slovenský plynárenský priemysel.
Okrem uvedeného fond počas roku 2013 pokračoval aj v ďalších aktivitách, ktoré mu vyplývajú zo zákona o privatizácii. To znamená, že vykonával akcionárske práva, kde aktívne pristupoval k príprave riadnych, ako aj mimoriadnych valných zhromaždení za účelom prijatia rozhodnutí o výplate dividend zo zisku dosiahnutého spoločnosťami s majetkovou účasťou fondu. Tieto príjmy fondu dosiahli v roku 2013 objem 452 mil. eur a v súlade s rozhodnutím vlády boli prevedené na účet štátnych finančných aktív. Ďalej vykonával činnosti spojené s realizáciou bezodplatných prevodov cenných papierov od fyzických osôb na fond. V roku 2013 sa do tohto projektu zapojilo cca 100-tisíc občanov. Na špeciálny majetkový účet fondu vedený v centrálnom depozitári cenných papierov bolo v sledovanom období prevedených 791 kusov emisií cenných papierov rôzneho druhu. Ďalej fond zabezpečoval vyplácanie dlhopisov fondu a v neposlednom rade obhajoval záujmy fondu v 95 aktívnych aj pasívnych súdnych sporoch, s finančným odhadom cca 48 mil. eur v aktívnych súdnych sporoch a cca 468 mil. eur v pasívnych súdnych sporoch.
Okrem uvedeného fond naďalej zabezpečoval činnosti ohľadom monitorovania pohľadávok, záväzkov a povinností vyplývajúcich zo zmlúv o predaji majetku, respektíve akcií a nájomných zmlúv, ako aj činností týkajúcich sa vymáhania pohľadávok. V súlade s príslušnou legislatívou realizoval bezodplatné prevody akcií na obyvateľov v zmysle rozhodnutia vlády Slovenskej republiky.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, okrem toho, že fond si plní úlohy, ktoré mu vyplývajú zo zákona, tak ako som uviedol vo svojej správe, ale i okrem toho, že mu vláda ukladá úlohy, v neposlednom rade fond v roku 2013 pokračoval aj v aktivitách smerujúcich k jeho ukončeniu. V zmysle programového vyhlásenia vlády sa v tejto oblasti tieto aktivity zamerali na prípravu a na odovzdanie všetkých registratívnych záznamov, prioritne 1 791 privatizačných projektov na nástupnícku organizáciu, prípadne zabezpečenie jej odovzdania do trvalej úschovy Slovenského národného archívu. Za týmto účelom fond pripravil projekt elektronickej archivácie privatizačných projektov a k nim prislúchajúcej dokumentácie. Taktiež v spolupráci s poradcom fond začal s prípravou kvalifikovaných právnych, organizačných a ekonomických analýz, u ktorých sa kladie dôraz predovšetkým na vhodnosť postupu pri útlme činnosti fondu tak, aby sa zamedzilo akémukoľvek riziku či pochybnostiam v súvislosti s aplikáciou platných právnych noriem a tvorbe novej legislatívy vo vzťahu k problematike nakladania so štátnymi aktívami.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, uvedený materiál schválil výkonný výbor fondu a dozorná rada fondu dňa 24. apríla 2014 a vláda svojím uznesením č. 255 zo dňa 28. mája 2014 ho odporučila predložiť na rokovanie Národnej rade Slovenskej republiky. Uvedený materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, na podnikateľské prostredie, informatizáciu spoločnosti a nemá ani žiadne iné sociálne vplyvy.
Pani podpredsedníčka Národnej rady, ďakujem pekne, toľko na úvod k výročnej správe fondu.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.9.2014 o 14:16 hod.

Ing.

Branislav Bačík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:24

Michal Bagačka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, dámy a páni, prednášam spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania návrhu výročnej správy o činnosti Fondu národného majetku Slovenskej republiky za rok 2013, tlač 1029a. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 1031 z 12. mája 2014 pridelil návrh výročnej správy o činnosti Fondu národného majetku za rok 2013 na prerokovanie vo výboroch do 20. júna 2014 Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor určil Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet rokoval o návrhu 17. júna 2014 a uznesením č. 298 odporučil Národnej rade návrh schváliť. Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti rokoval o návrhu 10. júna 2014 a uznesením č. 316 odporučil Národnej rade návrh schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk príslušných výborov a poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave odporúča v Národnej rade návrh výročnej správy o činnosti Fondu národného majetku Slovenskej republiky za rok 2013 schváliť. Spoločná správa výborov o prerokovaní návrhu výročnej správy o činnosti Fondu národného majetku za rok 2013 bola schválená uznesením č. 329 z 24. júna 2013. Týmto uznesením výbor ma poveril, aby som informoval o výsledku rokovania výborov, odôvodnil návrh a stanovisko gestorského výboru uvedené v spoločnej správe a predniesol návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky. Ďakujem, skončil som, pani predsedajúca, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.9.2014 o 14:24 hod.

Mgr.

Michal Bagačka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:27

Branislav Bačík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, tak ako aj v predchádzajúcom materiáli, v zmysle uznesenia § 34 ods. 5 zákona č. 92/1991 Zb. o podmienkach prevodu majetku štátu na iné osoby v znení neskorších predpisov predkladá Fond národného majetku Slovenskej republiky návrh ročnej účtovnej závierky za rok 2013 na schválenie Národnej rade Slovenskej republiky.
Predkladaná účtovná závierka je riadna účtovná závierka fondu. Bola zostavená za účtovné obdobie od 1. januára do 31. decembra 2013 podľa slovenských právnych predpisov, zákona o účtovníctve a postupov účtovania pre Fond národného majetku Slovenskej republiky. Účtovná závierka fondu tvorí súvaha fondu, výkaz o tvorbe a použití majetku fondu a výkaz o nákladoch na správnu činnosť fondu. Všetky vzťahy medzi fondom a privatizovanými subjektmi, ako aj medzi fondom a orgánmi štátnej správy a ostatnými organizáciami sú premietnuté v súvahe fondu, ktorá sa člení na aktíva a pasíva a ktoré k 31. 12. 2013 predstavujú sumu 2,6 mld. eur. Najvýznamnejšou položkou v aktívach fondu je účasť na majetku akciových spoločností v celkovej výške 2,17 mld. eur. Tvorba a použitie majetku fondu sú vyjadrené vo výkaze a v tvorbe o použití majetku fondu, kde tvorba majetku fondu v roku 2013 dosiahla celkovú hodnotu 630 mil. eur a najvýraznejšou položkou, ktorá sa podieľala na tvorbe majetku fondu v roku 2013, je zisk účasti fondu na podnikaní obchodných spoločností, to sú dividendy vo výške 628 mil. 260-tisíc eur.
Tretím výkazom v poradí je výkaz o nákladoch na správnu činnosť fondu. K 31. 12. 2013 fond čerpal náklady v celkovej výške 2 mil. 35-tisíc eur, čo predstavuje 86 % zo schváleného rozpočtu na prevádzku fondu a tým fond dosiahol úsporu vo výške 313 560 eur. Najvýznamnejšie úspory fond dosiahol v nákladoch na sociálne poistenie a v nákladoch na obstarávanie dlhodobého majetku vo výške 107-tisíc eur.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vláda uvedený materiál schválila svojím uznesením č. 254 dňa 28. 5. 2014 a zobrala ho na vedomie a následne odporučila ho na prerokovanie Národnej rade Slovenskej republiky. Predkladaný materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, podnikateľské prostredie, životné prostredie, informatizáciu spoločnosti a nemá ani žiadne iné sociálne vplyvy.
Ďakujem pekne za pozornosť. Pani podpredsedníčka, ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.9.2014 o 14:27 hod.

Ing.

Branislav Bačík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:30

Michal Bagačka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, dámy a páni, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu ročnej účtovnej závierky Fondu národného majetku Slovenskej republiky za rok 2013, tlač 1028a.
Predseda Národnej rady rozhodnutím číslom 1031 z 12. mája 2014 pridelil návrh ročnej uzávierky Fondu národného majetku za rok 2013 na prerokovanie výborom a v gestorskom výbore do 20. júna 2014, teda Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet a Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor určil Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet rokoval o návrhu 17. júna 2014 a uznesením č. 297 odporučil Národnej rade návrh schváliť. Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti rokoval o návrhu 10. júna 2014 a uznesením č. 315 odporučil Národnej rade návrh schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk príslušných výborov a poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave odporúča v Národnej rade návrh ročnej účtovnej závierky Fondu národného majetku za rok 2013 schváliť. Spoločná správa výborov Národnej rady o prerokovaní návrhu ročnej účtovnej závierky fondu za rok 2013 bola schválená uznesením č. 328 z 24. júna 2014. Týmto uznesením ma výbor poveril, aby som informoval o výsledku rokovania výborov, odôvodnil návrh a stanovisko gestorského výboru uvedený v spoločnej správe a predniesol návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Ďakujem, skončil som. Prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.9.2014 o 14:30 hod.

Mgr.

Michal Bagačka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:32

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vážené kolegyne, kolegovia, hostia, možno tak netradične opäť vystupujem. Pôvodne som chcela k bodu predchádzajúcemu, nepodarilo sa mi kvôli tomu, že som chcela byť prítomná aj na výbore pre európske záležitosti, ale myslím si, že dá sa to vsunúť aj do tejto témy uzávierky, účtovnej uzávierky tejto inštitúcie.
Jedna téma, a prepáčte, počkám, lebo by som bola rada, aby ste ma sledovali. Jedna téma, ktorá sama možno začala, alebo s ktorou som bola oboznámená zhruba tri týždne dozadu, kedy sa na mňa obrátil jeden občan s tým, že nejakým spôsobom sa mu podarilo to, čo by si asi neprial nikto z nás, a to uvedením do omylu sa stalo, že podpísal prevedenie akcií, samozrejme mal na mysli cenných papierov, ktoré nemajú žiadnu hodnotu, ale podarilo sa previesť na Fond národného majetku aj akcie, ktoré sú teda hodnotné, alebo ocenené vyššie. Takto sa mu stalo, že tam, na Fond národného majetku prešli naozaj jeho hypotekárne záložné listy a keď som pátrala po tom vo Fonde národného majetku alebo cez, teda cez ľudí, ktorí tam pracujú, tak som zistila, že vlastne neexistuje akoby možnosť spätného prevodu a tak teda dovolím si vás požiadať, že keď ste tuná prítomný a týka sa to v podstate hodnoty majetku Fondu národného majetku, že či by ste mi vedeli povedať takto na mieste, že či sa uvažuje o možnosti riešiť takéto problémy, pretože viem, že tento človek alebo tento prípad nie je ojedinelý a viem, že jedine Fond národného majetku to môže mať v kompetencii alebo poprípade, že či si viete predstaviť zmenu zákona, ktorá by takéto veci vedela dať do poriadku. Uvedomujem si takisto, že, že pôvodný zámer oslobodiť ľudí, ktorí majú bezcenné cenné papiere, stál štát určite, určite nejaké finančné prostriedky, ale stále si myslím, že tá cena za to, že niektorí skutočne prišli o svoje aj celoživotné, o svoje celoživotné úspory, že by sa štát k nim nemal alebo fond národného majetku nemal zachovať macošsky a mohlo by dôjsť k vráteniu v takýchto prípadoch.
Vopred vám ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.9.2014 o 14:32 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:35

Branislav Bačík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka Národnej rady. Pani podpredsedníčka Národnej rady, ja teraz som trošku v rozpakoch, pretože zajtra po hodine otázok sú interpelácie, kde som pripravil odpoveď pre pána ministra hospodárstva. To znamená, že ja vám túto písomnú odpoveď môžem dnes, keď skončím svoje vystúpenie, odovzdať, ale samozrejme, že je, som rád, že ste položili túto otázku aj mne, ako šéfovi fondu a veľmi rád vám ju, na ňu odpoviem.
Chcem v úvode zdôrazniť to, že účelom projektu odovzdávania bezcenných cenných papierov je to, že fond nechce získavať tie cenné papiere, ktoré občania Slovenskej republiky odovzdali omylom, to znamená, že ani nikto ich do toho omylu nezaviedol, ani nijakým iným spôsobom niekto na to neapeloval, proste pochybili a tento skutkový stav nastal a treba ho riešiť. My v rámci zákona o prevode bezcenných cenných papierov, ktorý bol Národnou radou termín predĺžený do konca tohto roku, ukončujeme túto činnosť, to znamená, že občania Slovenskej republiky, ktorí ešte vlastnia bezcenné cenné papiere, môžu tak vykonať do konca tohto roka. Samozrejme, že bude tomu predchádzať aj následná tá agenda, ktorá prostredníctvom našej stopercentnej dcéry, ktorý sa nazýva dlhopis, bude túto reklamu robiť v médiach tak, aby tí občania túto možnosť ešte mohli využiť do konca roka.
V rámci týchto prevodov, týchto bezcenných cenných papierov sa eviduje cca 400-tisíc týchto zmlúv, ktoré občania Slovenskej republiky uzatvorili a následne tieto bezcenné cenné papiere odovzdali a len z tohto počtu Fond národného majetku eviduje 90 prípadov, ktorí sa domáhajú navrátenia týchto bezcenných cenných papierov. Samozrejme, že výkonný výbor Fondu národného majetku už prijal opatrenie, akým spôsobom sa bude táto, sa bude toto vrátenie týchto cenných papierov týmto občanom, ktorí sa domáhajú týchto, týchto práv, vracať. To znamená, že chceme tým ľudom, ktorí jednak aj prostredníctvom úradu vlády, ale aj prostredníctvom parlamentu sa domáhali týchto žiadostí, tak budeme ich teraz riešiť v tom jednom balíku tak, ako to je pripravené do konca tohto roka. Toľko z mojej strany, hej?
Ďakujem pekne. Pani podpredsedníčka Národnej rady, ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.9.2014 o 14:35 hod.

Ing.

Branislav Bačík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:39

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená podpredsedníčka, vážené pani poslankyne, vážení poslanci, v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov predkladám návrh účtovnej uzávierky Sociálnej poisťovne za rok 2013. Návrh účtovnej uzávierky je spracovaný v súlade so zákonom č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve. Súčasťou návrhu účtovnej uzávierky Sociálnej poisťovne je v súlade so zákonom o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov tiež správa o kontrolnej činnosti dozornej rady Sociálnej poisťovne za rok 2013.
Súvaha a výkaz ziskov a strát poskytuje informácie o celkovej hospodárskej situácii v Sociálnej poisťovni. Vyjadruje celkovú majetkovú a finančnú situáciu, ako aj stav pohľadávok a záväzkov, rozdiel majetku a rozdiel záväzkov. Príjmy Sociálnej poisťovne v bežnom roku 2013 dosiahli výšku 6 mld. 643-tisíc 243 miliónov, čo predstavuje 98,97 plnenia schváleného rozpočtu za rok 2013. Príjmy Sociálnej poisťovne z bežného poistného od ekonomicky aktívneho obyvateľstva boli nižšie o 37 mil. 638. Príjmy z dlžného poistného boli nižšie o 20 mil. 559-tisíc euro oproti schválenému rozpočtu.
Súčasťou príjmov Sociálnej poisťovne sú aj finančné prostriedky zo štátneho rozpočtu určené na krytie deficitu v dôchodkovom poistení na rok 2013. Zdroje Sociálnej poisťovne vrátane prevodu prostriedkov z minulého roku v objeme 531 mil. 638, v roku predstavovali celkove 7 mld. 174 mil. 842-tisíc. Výdavky Sociálnej poisťovne z roku 2013 dosiahli výšku 6 mld. 653-tisíc 267-tisíc. Hospodárenie Sociálnej poisťovne v bežnom roku 2013 skončilo bilančným rozdielom v sume mínus 10 mil. 063-tisíc euro, čo je o 17 mil. 334-tisíc euro menej oproti rozpočtovému bilančnému rozdielu v sume 7 mil. 721. V roku 2013 vytvorila Sociálna poisťovňa správny fond v sume 143 mil. 319-tisíc euro. Výdavky správneho fondu boli 124 mil. 752-tisíc euro. Použitie správneho fondu predstavuje 1,88 z celkových výdavkov Sociálnej poisťovne.
Zároveň si vás dovoľujem, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, požiadať, aby ste s ohľadom na stanovenú dozornú radu Sociálnej poisťovne, ako aj vlády Slovenskej republiky návrh účtovnej uzávierky Sociálnej poisťovne za rok 2013 prijali uznesenie odporúčané Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh schváliť.
Skryt prepis

17.9.2014 o 14:39 hod.

Ing.

Dušan Muňko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video