42. schôdza

8.11.2014 - 10.11.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 23:15 hod.

Mgr.

Vladimír Matejička

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21:53

Jozef Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Budem reagovať len na tých, ktorí reagovali na mňa, takže teda na obsah, ktorý som hovoril.
Teraz k pánovi, teraz mi pomôžte, profesorovi Mamojkovi, dúfam, že som nič nepomýlil, meno si pamätám, ale to, čo je pred menom. Chcem povedať, že to je len, ako býval v minulosti, hovorieval pán profesor Klaus, "hluboké nedorozumění".
Ja som v mojom príspevku nehovoril o tom, že kupónová privatizácia bola najefektívnejšou formou zmeny vlastníctva. Ja som hovoril o tom, že ak chceme, aby ten systém, ktorý sa volal nejako, ten socializmus do roku ´89, aby prestal byť rigidný voči zmenám, a keď má nastať nejaká výrazná kvalitatívna zmena, tak potrebujete tie zmeny, niekoľko tých zmien urobiť v pomerne v krátkom, limitovanom čase. Ja teraz nepolemizujem pre krátkosť času, či je efektívnejšia zmena vlastníctva cez dražby alebo cez priame predaje, cez burzu a cez kupónovú privatizáciu, toto naozaj pre krátkosť času necháme bokom, ale musíte vo veľmi, veľmi krátkom čase vykonať to, čo som nazval kritickou mierou zmien, aby sa ten systém kvalitatívne zmenil, aby tie zmeny boli už potom reťazovité a hlavne nezvrátiteľné. Napríklad zrušenie monopolu zahraničného obchodu, zrušenie centrálnej tvorby cien, čiže nábeh na trhovú, slobodnú, voľnú tvorbu cien, ktorá vzniká na základe dohody predávajúceho s kupujúcim, zmena vlastníctva, o ktorej som už hovoril, a mnohé, mnohé ďalšie veci, až po nejaký minimálny legislatívny balík. To je tá teória kritického množstva zmien.
Takže to chcelo byť len také pripomenutie. Lebo viem, že tu bola na strane druhej spomínaná teória gradualizmu Valtra Komárka. Neviem, či by sme boli ten systém zmenili dodnes, či by sme sa neboli, stále ešte niekde šliapali tú vodu na mieste a mali by sme tu len nejakú odnož tej voľnej trhovej ekonomiky. Takže to myslím, že len na dovysvetlenie, ale že sa rozumieme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

9.11.2014 o 21:53 hod.

Ing. PhD.

Jozef Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:55

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážený pán navrhovateľ, vážený pán spravodajca, dámy a páni, som rád, že teda v dvadsiatej ôsmej hodine rokovania o vyslovení nedôvery predsedovi vlády Slovenskej republiky Robertovi Ficovi som sa ako tretí ústne prihlásený dostal na svoje poradie. Priznám sa, že ešte v nedeľu večer, neskoro večer, v noci som ešte nerečnil v Národnej rade Slovenskej republiky a som tu už tiež niekoľko rokov, takže je to pre mňa aj trošku zvláštna chvíľa.
Ja sa budem venovať pri vyslovovaní nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi téme zdravotníctva. Asi vás tým neprekvapím. Ja viem, že dôvody na odvolanie predsedu vlády Roberta Fica sú veľmi široko koncipované. Bolo tu pomenovaných veľa dôvodov, prečo by mala by vyslovená nedôvera predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ale, ak dovolíte, ja sa budem venovať podľa môjho názoru dvom závažným dôvodom týkajúcim sa zdravotníctva. Tým prvým dôvodom je dokázané tunelovanie verejných zdrojov v zdravotníctve nominantmi strany SMER. A tým druhým dôvodom na vyslovenie nedôvery predsedovi vlády Robertovi Ficovi je neriešenie zásadných problémov slovenského zdravotníctva v ostatných dva a pol rokoch. Ak to chcete povedať ináč, je to stav, v akom sa slovenské zdravotníctvo po dva a pol rokoch vládnutia socialistickej vlády Roberta Fica dnes nachádza. Ale poďme pekne po poradí.
Tento pondelok 3. novembra predseda vlády Robert Fico oznámil, že požiadal ministerku zdravotníctva pani Zuzanu Zvolenskú, aby odstúpila z funkcie ministerky. Príčinou, ktorú uviedol, prečo sa tak rozhodol ju požiadať, aby vyvodila politickú zodpovednosť, je v ostatných dvadsiatich ôsmich  hodinách, ale aj v ostatnom týždni veľmi pertraktovaná kauza predraženého nákupu CT prístroja v Nemocnici Alexandra Wintera, n. o., v Piešťanoch. V orgánoch tejto spoločnosti, ako všetci vieme, ako o tom hovoríme, tvorili a tvoria rozhodujúcu väčšinu nominanti ministerstva zdravotníctva, ktorých tam nominovala ešte predchádzajúca ministerka zdravotníctva pani Zuzana Zvolenská, a sú to nominanti politickej strany SMER.
Dámy a páni, premiér Robert Fico veľmi promptne prehodil ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú cez palubu. Veľmi promptne, veľmi rýchlo. Veľmi rýchlo sa rozhodol, že ju odvolá. Alebo, aby som bol presný, že ju požiada, aby odišla, teda nechal ju odísť, bola odídená, aby som našiel tú najsprávnejšiu formuláciu. Lebo ona tak neodstúpila z vlastnej vôle, ale preto, lebo ju k tomu predseda vlády prinútil. A musím povedať, že pre mnohých na Slovensku to bolo pomerne veľké prekvapenie. Nie to, že Zuzana Zvolenská odišla. Podľa môjho názoru už dávno nemala byť ministerkou zdravotníctva. Minimálne od septembra minulého roku nemala byť ministerkou zdravotníctva. A o tom ja ešte budem v dnešnom svojom večernom vystúpení rozprávať. Vrátime sa k tendru na vrtuľníkovú záchrannú zdravotnú službu, pre ktorú sme pani ministerku pred rokom odvolávali. Ale tá rýchlosť, s akou Robert Fico zareagoval na rozbiehajúcu sa kauzu nákupu predraženého CT prístroja od firmy Medical Group SK, bola trošku prekvapujúca. Viete prečo? No, lebo už sme si zvykli počas prvej vlády Roberta Fica, aj počas druhej vlády Roberta Fica, že SMER nikdy nepriznáva chybu. SMER chybu bude zatĺkať, bude odpútavať pozornosť, bude zvaľovať vinu na predchádzajúcu vládu, na súčasnú opozíciu, bude používať osobné invektívy, strašne sa urazí, že robí takú dobrú robotu pre Slovensko, a my ho viníme z nejakej kauzy, s ktorou vlastne on nemá nič dokopy. A tu, ajhľa, v tejto chvíli po niekoľkých dňoch, medzitým bol dušičkový víkend, to by som ešte chcel podčiarknuť, pán premiér Fico promptne konal a zaujal promptné stanovisko. Musím povedať, že to bolo pre mnohých prekvapením, že takto zareagoval. A budem ešte o tom hovoriť, čo je za tým, čo si myslím, že sa za tým skrýva.
Spomenul som kauzu päťdňového výpadku vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby nie náhodou, pretože vtedy som naozaj očakával, že premiér Robert Fico bude konať. Dámy a páni, ja nechcem znižovať to, čo sa stalo v piešťanskej nemocnici pri nákupe predraženého CT prístroja, a budem o tom hovoriť vo svojom vystúpení. Ale to, že sme v septembri minulého roku boli svedkami päťdňového výpadku vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby, to, že päť dní nemohli lietať záchranárske vrtuľníky zo staníc v Bratislave a Trenčíne k pacientom, to, že v tomto období umrela mladá žena, a teraz je úplne jedno, či by jej vrtuľník bol alebo nebol zachránil život, keby ju previedol do NÚSCH v Bratislave, to, že ona zomrela, a keď k nej volal primár ARO vrtuľník, žiadny nebol k dispozícii, bol podľa mňa oberškandál. Pán premiér Fico nekonal. A pán podpredseda vlády Kaliňák tu za týmto rečníckym pultom, ja som bol navrhovateľom odvolania ministerky Zvolenskej, púšťal na nás olovo a síru, spomínali, kde aké tendre a problémy zdravotníctva, od Zajaca, krížom-krážom, len nepriznali chybu. Ale pri cétečku, pri predraženom nákupe v Piešťanoch chybu priznal predseda vlády skoro ihneď, po niekoľkých dňoch. Veľmi zaujímavé a budem o tom ešte ďalej hovoriť.
Čo je ale najdôležitejšie z tejto časti môjho vystúpenia, to rád podčiarknem alebo zdôrazním, je, že to, čo tu včera rozprával pán minister zdravotníctva, nový minister zdravotníctva pán Viliam Čislák, je úplne irelevantné. A musím povedať, že je úplne irelevantné aj to, čo dnes na tlačovej besede rozprával predseda vlády. Zjavne je pod tlakom, zjavne je mu táto situácia nepríjemná. Oni teraz niečo hovorili o tom, že nič nebolo zaplatené, že vlastne sa nič nestalo. Pán minister Čislák hovoril, že on to bude celé prešetrovať, a to až na základe toho prešetrenia sa uvidí, čo sa vlastne stalo.
Dámy a páni, predseda vlády v pondelok 3. novembra priznal, že došlo k tunelovaniu verejných zdrojov nominantmi SMER-u v piešťanskej nemocnici pri nákupe predraženého CT od firmy Medical Group SK. Viete, prečo hovorím, že to priznal? Lebo požiadal pani ministerku Zvolenskú, aby odstúpila a vyvodila za to politickú zodpovednosť. A pani podpredsedníčku Národnej rady Zmajkovičovú, aby vyvodila politickú zodpovednosť a odstúpila. Tak keby sa nič nestalo a chceli by to len prešetrovať, tak načo odstúpili tieto dve dámy? To nemá logiku. Teraz si chytajú vlastný chvost týmito vyjadreniami. Teraz zmierňujú to, čo sami v pondelok veľmi rázne pán premiér, tak ako ho poznáme, silný chlap, rozhodol, buchol po stole, išiel robiť poriadky, a dneska to už žehlí a vysvetľuje, že vlastne sa nič nestalo. Tak načo ich potom odvolával, keď sa nič nestalo? To nemá logiku, dámy a páni.
Ale poďme ešte k piešťanskej nemocnici a k tomu, čo sa vlastne stalo. Lebo naozaj po dvadsiatich ôsmich hodinách mám pocit, že hovoríme veľmi veľa o problémoch, ktoré na Slovensku máme, o korupčnom prostredí, ktoré sa na Slovensku vytvára, spoluvytvára, udržuje, o miere zodpovednosti premiéra Fica a strany SMER za toto korupčné prostredie na Slovensku, o problémoch zdravotníctva, ale väčšinou to cétečko spomenieme ako nejakú uzavretú vec. Česť výnimkám, ktorí sa tomu venovali.
Takže čo sa to vlastne v tej piešťanskej nemocnici stalo, dámy a páni? No tak musíme sa vrátiť k parlamentným voľbám v roku 2012. Po voľbách v roku 2012 prebiehal normálny, v úvodzovkách, príbeh, na ktorý sme zvyknutí v slovenskom zdravotníctve, ale aj v iných rezortoch. No tak prišlo nové vedenie ministerstva zdravotníctva. Najprv, samozrejme, vymenilo všetkých riaditeľov štátnych nemocníc, až na niektorých, ktorí tam ešte zotrvávali z čias prvej Ficovej vlády a prežili aj vládu Ivety Radičovej, lebo musím povedať, že my sme z pohľadu SMER-u boli veľmi nedôslední, čo sa týka výmeny povedzme dobrých riaditeľov alebo schopných riaditeľov, tak oni to robia veľmi poctivo. Čiže povymieňali najprv štátnych riaditeľov a potom sa začali venovať aj neziskovým organizáciám, výmene členov správnych rád v neziskových organizáciách. Teda v tých organizáciách, ktoré vytvoril štát spolu so záujemcom, a kde má štát väčšinu stále v správnej rade. No a to sa stalo, samozrejme, aj v piešťanskej nemocnici. Predchádzajúce vedenie v tejto nemocnici vládnej strane SMER nevyhovovalo a tak sa SMER rozhodol, že do nemocnice nanominuje svojich ľudí a zjavne väčších odborníkov na zdravotníctvo. No jedného z týchto odborníkov, rapera Michala Straku alias Ega ste už videli dnes dvakrát, ako sa vyjadroval prenesene cez záznam aj v tejto snemovni, o svojich víziách v zdravotníctve a o naplnení jeho misie, ktorú mal, ktorou bol poverený stranou SMER v nemocnici v Piešťanoch. Ale okrem iného sa predsedníčkou dozornej rady v nemocnici v Piešťanoch stala už spomína bývala podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky pani Zmajkovičová. Ale napríklad sa v správnej rade nachádzal aj bývalý, myslím, alebo súčasný okresný alebo mestský predseda SMER-u, ospravedlňujem sa, ale bol tam. Čiže ďalší zjavný politický nominant a zjavne asi aj odborník z pohľadu pani ministerky Zvolenskej a strany SMER na zdravotníctvo. Ale teraz už idem k tomu cétečku, aby som veľa nehovoril o týchto zmenách, ktoré prebehli.
Bývali členovia správnej rady, teda tí, ktorí tam boli ešte za čias vlády Ivety Radičovej, v roku 2012 vysúťažili nový CT prístroj Somatom Definition AS, ktorý vyrobila firma Siemens za vyše milión eur s DPH. Prvý dôležitý údaj, prebehla riadna súťaž. Tá súťaž mala víťaza a víťazný bol návrh prístroja Somatom Definition AS, ktorý vyrobila firma Siemens. Víťazná ponuka bola milión eur, niečo cez milióna eur aj s DPH. Lenže práve v tom čase, keď to bolo skončené, vysúťažené, súťaž mala víťaza, nové CT mohlo prísť do nemocnice, písal sa rok 2012, došlo k zmene v správnej rade a vo vedení nemocnice. No a samozrejme nové smerácke vedenie, nová správna rada a dozorná rada, na čele ktorej bola bývalá podpredsedníčka Národnej rady pani Zmajkovičová, si povedala, že toto vysúťažené CT je zjavne veľmi lacné. Rozumiete? - to je logický postup, lebo v zdravotníctve máme vždy prebytok peňazí. Poznáte to. Stále o tom diskutujeme, že čo za tie peniaze v tom zdravotníctve by sme si ešte mohli kúpiť a predsa len tunelovať neziskovú organizáciu, ktorá zo zákona má hospodáriť vo vyrovnanom rozpočte, je, povedal by som, naozaj statočný počin. Takže, skrátka, nová správna rada si povedala, že toto vysúťažené cétečko je pomerne lacné a že predsa len by trebalo vysúťažiť niečo drahšie, niečo lepšie a, samozrejme, najlepšie od niekoho blízkeho strane SMER. Preto prebehla nová súťaž a v tejto novej súťaži vyhrala Medical Group SK, o ktorej veľa rozprávali v ostatných dvadsiatich ôsmich hodinách. Zhodou okolností vyhrala firma Medical Group SK, v ktorej v minulosti pôsobil predseda Národnej rady Pavol Paška. Veľmi ľahko to na Obchodnom registri vygúglite, veľmi sa ani snažiť nemusíte, dajte si Medical Group SK a tam zistíte, že predtým to bol Martek Medical a predtým ešte Fakon, a kedy, odkedy tam pán terajší predseda Národnej rady Paška pôsobil. Ten problém ale je v tom, že vysúťažená cena prístroja CT aktuálne, ktorý by mal byť dodaný do nemocnice, je o 600-tisíc eur vyššia ako v pôvodnej súťaži. Dámy a páni, 600-tisíc eur. Toto sú fakty. Toto nie je také, že porovnávam, mám pocit, obviňujem. Hovorím len holé, suché fakty.
Ďalšou zaujímavosťou, ktorú treba povedať, je, že táto firma Medical Group SK, v ktorej v minulosti pôsobil súčasný predseda Národnej rady pán Paška, je firmou, ktorá sa nikdy nezaoberala dodávkou prístrojov. A preto im teda nezostávalo nič iné ako prístroj pre piešťanskú nemocnicu sprostredkovať od firmy SNT. Od firmy, ktorá sa v prvej súťaži v roku 2012 zúčastnila sama, a tento prístroj, ktorý dnes mala kúpiť alebo kúpila, chcela kúpiť piešťanská nemocnica za 1,6 mil. eur ponúkala za 757 000 eur bez DPH. Urobte si znovu rozdiel, o koľko sa jedná. Pomaly sa dopracujeme aj k tomu miliónu, ak by sme začali presnú technickú špecifikáciu tohto prístroja porovnávať s rovnakým prístrojom, presne rovnakej technickej špecifikácie, zakúpeným niekde v Českej republike. Ten rozdiel by bol ten jeden milión. Ale ja sa držím len týchto faktov, lebo toto sú jasné fakty.
Dámy a páni, toto sa volá tunelovanie. Toto, a používam mierny výraz, mohol by som sa omnoho ostrejšie vyjadriť v tejto chvíli, toto sa volá tunelovanie verejných zdrojov v zdravotníctve. Keby som mal byť veľmi mierny, povedal by som, že plytvanie, plytvanie, ale toto nebolo plytvanie. Toto bolo tunelovanie. Lebo keby to bolo len také plytvanie, to by pán premiér tak rázne nekonal v tejto chvíli.
Dámy a páni, čo sa to vlastne v tej piešťanskej nemocnici stalo? A ja si myslím, že bývalý člen správnej rady, známy to raper Ego, ktorý už dnes dvakrát sprostredkovane rozprával v Národnej rade, popísal toto správanie členov správnej rady, nominantov strany SMER v jednej zo svojich pesničiek, v ktorej spieva: urobme to pre love, veď žijeme len raz. Presne toto sa v piešťanskej nemocnici stalo a toto pán premiér Robert Fico veľmi dobre vie, a preto konal tak rýchlo, lebo táto kauza sa nijak ináč už nedala vysvetliť. Dámy a páni, nevysvetlíte to, keď prebehne súťaž, vysúťaží sa prístroj za milión eur s DPH, súťaž sa zruší a vysúťaží sa prístroj rovnaký za 1,6 milióna. To už nevysvetlíte. Jedine pesničkou rapera Ega: urobme to pre love, veď žijeme len raz. Jediná možnosť.
Dámy a páni, ešte jeden moment v celej tejto kauze. Viem, že už to tu odznelo, ale chcem byť veľmi konzekventný, aby sme si možno po dvadsiatich ôsmich hodinách znovu osviežili, o čom tu vlastne rozprávame. Firma Medical Group SK, keď sa pozriete na výpis z obchodného registra, zistíte, že jediným akcionárom je česká spoločnosť Medical Group Europe, akciová spoločnosť. Keď si nájdete odkaz na Medical Group Europe, akciová spoločnosť, z neho vyplýva, že jediným akcionárom je slovenská spoločnosť RK2, akciová spoločnosť. Všimnite si tento naozaj medicínsky a presvedčivý názov RK2. Už z toho vyplýva, že je to naozaj veľmi seriózna spoločnosť. RK2, a. s. Ak pôjdete na odkaz na RK2, a. s., z neho už nie je možné identifikovať, kto je akcionárom. Zaplať pánboh, niečo sa mi podarilo identifikovať a mám tu zápisnicu z rokovania riadneho Valného zhromaždenia spoločnosti RK2, a. s., so sídlom Komenského 3, Banská Bystrica. Táto zápisnica z rokovania je z 27. júna 2014, čiže je pomerne čerstvá, v čase o 13.00 hodine. Prítomní sú tu dvaja akcionári a ďalej predseda predstavenstva spoločnosti pán doktor Juraj Koval, ktorý privítal týchto prítomných akcionárov, konštatoval, že na valnom zhromaždení sú prítomní všetci akcionári spoločnosti, ktorí majú spolu 100 % všetkých hlasov, a teda valné zhromaždenie je uznášaniaschopné. Prítomní akcionári boli nasledovní: Harridan Ltd, louliou Typaldou, 6, IV. poschodie, byt/ kancelária č. 402, Agioi Omologites, 1077, Lefkosia Nicosia, Cyperská republika, zapísaná v registri spoločnosti vedenom Ministerstvom obchodu, priemyslu a turizmu Cyperskej republiky pod, registračné číslo uvedené. Druhý akcionár, ktorý bol prítomný na tomto stretnutí, bola Hillside Holdings Ltd, so sídlom Mep Street 1, Belize City, Belize, zapísaná v registri medzinárodných obchodných spoločností v Belize pod č. 101798.
Dámy a páni, štátne zdravotníctvo, neziskové organizácie, kde má prevahu štát a kde sú nominanti strany SMER nakupujú prístrojovú techniku od firmy, ktorá nemá žiadne skúsenosti s prístrojovou technikou a jej skutočnými akcionármi sú dve schránkové firmy, jedna v Belize a druhá na Cypre. Čo na to poviete? Čo na to hovorí pán premiér? Pán premiér, ktorý na svojom predchodcovi Mikulášovi Dzurindovi nenechal nitku suchú, keď sa dopátrali investigatívni členovia strany SMER k informácii, že logo SDKÚ – DS vlastní nejaká schránková firma v Londýne. Počúvajte, logo strany vlastní schránková firma v Londýne. Nepredstaviteľné niečo. Čo si to ten Dzurinda a SDKÚ – DS mohli dovoliť! Počúvajte, tu z verejných zdrojov, z peňazí, ktoré si ľudia platia do verejného zdravotného poistenia, ktoré získavajú nemocnice cez poskytovanie zdravotnej starostlivosti, sa nakupuje prístrojová technika od spoločnosti, ktorej akcionármi sú dve schránkové firmy, jedna v Belize a druhá na Cypre. Pán premiér je s týmto spokojný? Pán premiér s týmto nie je spokojný. A on o tom vie, on veľmi dobre vie, o čom je táto kauza a pozadie tejto kauzy.
Takže, dámy a páni, aby som túto prvú časť svojho vystúpenia pomaly ukončil, chcem povedať, že žiadosť Roberta Fica o odstúpenie ministerky bola jasným priznaním tunelovania verejných zdrojov v piešťanskej nemocnici nominantmi strany SMER. Chcem tiež veľmi jasne povedať, že politická zodpovednosť Roberta Fica ako predsedu strany SMER za nominantov strany SMER je neodškriepiteľná. Pani ministerka Zvolenská mala politickú zodpovednosť za to, že ich tam vymenovala. Ale tie mená si ona nevymyslela. Nieže ju tu chcem obhajovať, tie mená si ona nevymyslela. Tie mená jej poslali členovia strany SMER, funkcionári strany SMER, sponzori strany SMER, ona ich len podpísala a vymenovala. Tak to prebehlo, dámy a páni, presne tak. Ale za to, akí ľudia tam boli nanominovaní a že urobili dokázateľné tunelovanie verejných zdrojov v piešťanskej nemocnici, verejných zdrojov, zdrojov všetkých ľudí, ktorí platia na zdravotnom poistení, zdrojov, ktoré piešťanská nemocnica získava na základe poskytnutia zdravotnej starostlivosti, je neodškriepiteľné, Robert Fico to priznal.
No ale naďalej sa musím vrátiť k tomu, s čím som možno niekde začal, naďalej tu máme nezodpovedanú otázku, prečo konal pán premiér tak neobyčajne rýchlo. Veď vo všetkých doterajších, omnoho väčších kauzách chybu nikdy nepriznal, nielen on, ale aj strana SMER. Vidím v tom dva dôvody. Ten prvý dôvod je, že sa blížia komunálne voľby. Pán premiér Fico si povedal, z toho bude veľká kauza, toto nezatlčieme, miliónové cétečko, vysúťažená súťaž, zrušená, nová súťaž, také isté cétečko za 1,6 mil., toto nezatlčieme. Rýchle prehodím cez palubu Zvolenskú a Zmajkovičovú a je po kauze. Neohrozím svojich kandidátov na starostov, svojich kandidátov na primátorov, verejnosti predhodím kosť, oni ju tam budú ohryzávať a všetci budeme spokojní. Chválapánubohu, dámy a páni, toto sa strane SMER a Robertovi Ficovi nepodarilo. Táto kauza je omnoho väčšia, ako si to pôvodne pán premiér v pondelok 3. novembra predstavoval. Zaujíma verejnosť, zaujíma médiá a som veľmi rád, že opoziční poslanci nedovolili premiérovi Robertovi Ficovi ani počas tohto víkendu, napriek tomu, že nás to stojí veľa fyzických a psychických síl, túto kauzu zadupať pod koberec.
Ale je ešte jeden omnoho väčší a omnoho závažnejší dôvod, prečo Robert Fico potreboval veľmi rýchlo kauzu predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici zamiesť pod koberec tým, že obetoval ministerku Zvolenskú a podpredsedníčku Národnej rady Zmajkovičovú. A to je obrovská kauza, obrovské podozrenie, že takéto tunelovanie verejných zdrojov v zdravotníctve nominantmi strany SMER prebieha naprieč celým Slovenskom. Sú tu závažné podozrenia, ktoré odznievajú aj na tejto schôdzi Národnej rady, že ide o organizované tunelovanie verejných zdrojov v zdravotníctve nominantmi SMER-u naprieč celým Slovenskom. A Robert Fico to minimálne tuší. Podľa mňa v mnohých prípadoch to aj vie a budem o tom ešte hovoriť. Táto kauza tunelovania verejných zdrojov v zdravotníctve sa dotýka najvyšších špičiek strany SMER, žiaľ, dotýka sa aj predsedu nášho parlamentu.
Dámy a páni, nielen piešťanská nemocnica totižto nakupovala od Medical Group SK. To, čo dnes vieme, čo vieme hneď povedať, je, že aj trenčianska aj martinská nemocnica nakupovala CT, respektíve mamografický prístroj od Medical Group SK. To, čo vieme dnes povedať, je, že Všeobecná zdravotná poisťovňa nakupuje centrálnym nákupom za desiatky miliónov eur lieky cez Medical Group SK. Takže ide o štátne nemocnice, ide o štátnu Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, ide o neziskové organizácie s väčšinovým zastúpením štátu. Ide o štátne zdravotníctvo, teda tú časť zdravotníctva, kde má štát svoj vplyv a má rozhodujúci vplyv. Ide o tú časť zdravotníctva, kde strana SMER priamo nominuje svojich ľudí na pozície riaditeľov, do správnych rád, do dozorných rád, do predstavenstiev alebo dozorných rád.
Dámy a páni, zodpovednosť preto nie je len na ministerke zdravotníctva, už odvolanej Zuzane Zvolenskej. Zodpovednosť, politická zodpovednosť za tieto závažné podozrenia z organizovaného tunelovania slovenského zdravotníctva je na strane SMER, na predsedovi strany SMER a predsedovi vlády Robertovi Ficovi, preto sme navrhli vyslovenie nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi.
Je totižto veľmi zaujímavé a bude veľmi zaujímavé zistiť, do akej miery sú ceny CT a mamografického prístroja v Trenčíne a Martine premrštené oproti tomu, za koľko by sa takýto prístroj dal kúpiť, keby nebol zmanipulovaný tender. Do akej miery boli tieto tendre zmanipulované? Budeme to vedieť vôbec ešte prešetriť a zistiť? Ale mali by sme mať snahu vedieť pravdu o týchto tendroch, vedieť pravdu o skutočných nákupných cenách a o možných, za ktoré sa tieto prístroje nakupovali. Lebo ešte raz, nenakupovali sa ani z peňazí SMER-u, nenakupovali sa ani z nejakých že iluzórnych eurofondov: no veď, čo už? Nakupovali sa z peňazí, ktoré pochádzajú z odvodov všetkých občanov, z verejného zdravotného poistenia. Bolo že to rečí, čo sme tu počúvali v Národnej rade, ako pán premiér Fico hrdinsky bráni verejné zdroje v zdravotníctve, aby sa nezmenili na zisk súkromných zdravotných poisťovní, ale že sa nakupujú predražené prístroje z verejných zdrojov a že ich dodáva nejaká spoločnosť Medical Group SK, ktorej akcionári sú na Belize a na Cypre, to mu už tak nevadí. Alebo vadí, a preto sa snažil tak veľmi rýchle túto kauzu uhrať do autu? Ďakujem pekne. (Reakcia rečníka na podaný pohár vody.)
Vo vystúpení pána ministra Čisláka včera ma potešilo, keď povedal, že hneď, ako sa dostal do pozície ministra, urobil kroky, aby podozrenia o predražených nákupoch boli prešetrené. Chcem vás uistiť, že to isté chceme urobiť ako opoziční poslanci aj na výbore pre zdravotníctvo. V piatok sme piati opoziční poslanci doručili návrh na zvolanie mimoriadneho výboru pre zdravotníctvo. Na tomto mimoriadnom výbore pre zdravotníctvo chceme žiadať ministerstvo zdravotníctva o prešetrenie všetkých tendrov v zdravotníckych zariadeniach vo vlastníctve štátu, v ktorých uspeli firmy Medical Group a Martek Medical od roku 2012, a chceme tiež schváliť poslanecký prieskum v nemocniciach Piešťany, Trenčín a Martin, aby sme na tvári miesta prešetrili všetky tendre, v ktorých uspeli firmy Medical Group a Martek Medical od roku 2012.
Dámy a páni, je veľmi dôležité to prešetriť. Považujem za nesmierne dôležité, aby sme vedeli informácie, do akej miery a kde všade sa tunelovalo, alebo je možné, že sa tunelovalo slovenské zdravotníctvo, že sa tunelovali verejné zdroje v slovenskom zdravotníctve.
Dámy páni, dovolím si tvrdiť, že premiér Robert Fico popravil pani ministerku Zvolenskú tak rýchlo preto, lebo vie, minimálne tuší, že v slovenskom zdravotníctve sa deje organizované tunelovanie nominantmi SMER-u, že to nie je len problém piešťanskej nemocnice, ale je to problém, ktorý prechádza naprieč celým zdravotníctvom, problém, ktorý sa dotýka štátnych nemocníc, neziskových organizácií, v ktorých má štát podiel, a možno aj štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Viete, prečo si to myslím, že premiér Fico o tom vie alebo minimálne tuší? Uvediem dva konkrétne príklady, o ktorých premiér Fico vedel a nekonal.
Prvý príklad: 3. novembra, v ten inkriminovaný deň, keď v poobedňajších hodinách oznámil... Trošku ma rušíte (reakcia na ruch v sále), ja sa snažím tak z hlavy myšlienky prednášať. Ďakujem pekne. V ten inkriminovaný deň 3. novembra ráno, osem hodín pred rozhodnutím pána premiéra vyzvať pani ministerku Zvolenskú, aby odstúpila, premiér Fico médiám na otázky k predraženému piešťanskému cétečku odpovedal, že o probléme počuje po prvý raz. Dámy a páni, nepočul po prvý raz. Nepočul. Pretože člen správnej rady nemocnice, to meno tu už bolo veľakrát spomínané, pán MUDr. Alan Suchánek na bašovanie v piešťanskej nemocnici opakovane upozorňoval. Takmer dva roky posielal listy nielen ministerke zdravotníctva, ale aj predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Nedočkal sa odpovede od premiéra Roberta Fica. Toľko o jeho snahe bojovať voči tunelovaniu a ochrane verejných zdrojov v zdravotníctve. Nedočkal sa žiadnej odpovede od premiéra Fica, ale ľudia na Úrade vlády aj premiér Fico o tomto probléme vedeli. Mali o tom informácie.
Uvediem druhý príklad, veľmi zaujímavý. Budem čítať z médií, keby ma nejaký chytrák za niečo obviniť, že niečo tu čítam, čo nie je správne. Informácia z mája 2013. Polícia: miliónový tender košickej nemocnice zmanipulovali. Podľa polície sa účastníci tendra na dodávateľa výstavby nemocničného pavilónu v Košiciach dohodli, kto z nich bude víťazom. "Súťaž na stavbu monobloku urgentného príjmu Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach financovanej z fondov Európskej únie sprevádzalo porušenie zákona," tvrdí polícia. "Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil z machinácií pri verejnom obstarávaní zástupcov dvoch firiem, ktoré v súťaži predložili ponuky, ako aj spolumajiteľa firmy, ktorá pre nemocnicu robila verejné obstarávanie." Polícia tvrdí, že o dohode medzi dvoma súťažiacimi v tomto tendri vedel pán Peter Hložný z firmy Pro-Tender, ktorý bol odborne spôsobilou osobou pre verejné obstarávanie nemocnice. Mimochodom, pán Peter Hložný bol spolužiakom pána Richarda Rašiho v 4. A na Gymnáziu Šrobárova. To by ešte také zlé nebolo, všetci máme rôznych spolužiakov. Zaujímavé na tom ale je, že po nástupe pána primátora Rašiho si mesto v roku 2011 najalo firmu pána Petra Hložného na poradenstvo a realizáciu tendrov. Zjavne priateľstvo z gymnázia pretrvávalo. Pro-Tender robí pre mesto najlukratívnejšie obstarávania na stavbu, respektíve robilo, na stavbu EHM-ka v sume asi 50 mil. eur. Radnici už vyfakturovali služby za 54-tisíc, informácia z mája roku 2013. Nedávno si ho objednal aj Dopravný podnik mesta Košice, aby vysúťažil historicky najväčší nákup autobusov DPMK za 28 mil. eur. Vážne podozrenia, vážne obvinenia, ktoré o rok končili tak po slovensky, pán poslanec Lipšic by sa k tomu vedel najlepšie vyjadriť. Špeciálny prokurátor zmietol košický nemocničný tender zo stola. "Tender Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura na stavbu urgentného príjmu zmanipulovaný nebol, tvrdí špeciálny prokurátor, a Ján Bync, Milan Dunaj a Peter Hložný zločin machinácií pri verejnom obstarávaní nespáchali." Predsa len si dovolím možno niekoľko informácií, veľmi zaujímavých, čerpám z novinového článku z júla 2014, pomerne čerstvá informácia. Bync ako konateľ firmy a Dunaj ako podpredseda predstavenstva druhej firmy a Hložný ako konateľ spoločnosti Pro-Tender, to je ten spolužiak pána primátora Rašiho, čelili obvineniam viac ako rok. Trojici hrozilo 7 až 12 rokov, ak by sa to preukázalo a súd by ich odsúdil. Samozrejme, všetci porušenie zákona odmietli.
No a teraz niekoľko detailov z ich komunikácie. Bync povedal, že, aby ste teda, dámy a páni, nehnevajte sa, že vám tu čítam úryvky z novín, ale tu už bolo čítané kde-čo, a keď hovorím o tom, že pán premiér vie, alebo minimálne tuší, že tu dochádza k tunelovaniu v zdravotníctve nominantmi strany SMER, tak tento príklad, odhliadnuc od toho, ako rozhodol špeciálny prokurátor, je veľmi poučný, ako to na Slovensku vlastne s tými tendrami beží. Počúvajte, dámy a páni. Bync povedal, to je predstaviteľ jednej z tých súťažiacich firiem, že päť dní pred termínom na predkladanie ponúk v decembri 2011 ho jeho zamestnanci upozornili, že predpokladaná hodnota zákazky z prvého kola súťaže sa do druhého kola pre zmenu projektu znížila o 2,8 mil. na 29,9 mil., preto zatelefonoval Hložnému. Čiže tomu, kto organizoval verejné obstarávanie. "Polícii sa asi zdalo podozrivé, že v telefóne si tykali, ale Slovensko je malé a poznajú sa z iných tendrov," komentoval advokát pána Bynca a pána Hložného. V telefonáte pán Bync zmieňuje, že pán Dunaj, to je predstaviteľ tej druhej súťažiacej firmy, pôjde o dva litre pod predpokladanú, ale momentálne, pod predpokladanú cenu, ale momentálne si nie je istý, čo je predpokladaná cena, opísal prokurátor. Bync volal aj svojmu zamestnancovi a povedal mu, že s Dunajom sa dohodli, že on ide o 2-tisíc pod, mysleli tým 2 mil., predpokladanú cenu, a oni pôjdu o 3, 4 alebo 5 pod cenu, len majú toľko verzií, že nevedia, čo je vlastne predpokladaná hodnota. Hložný poslal Byncovi i Dunajovi, teda obstarávateľ, ktorý to mal na starosti, poslal jednému aj druhému súťažiacemu rovnakú esemesku s predpokladanou hodnotou zákazky v druhom kole. Obhajca to pred prokurátorom vysvetľoval, že len si na káve vyjasnili konečnú východiskovú cenu, k dohode nedošlo.
To, ktorý špeciálny prokurátor rozhodol a ako a aké má vzťahy, teraz nebudem rozoberať, jedná sa o pána špeciálneho prokurátora Kováčika, ktorý je šéf špeciálnej prokuratúry vďaka hlasom strany SMER, ale to nie je asi dôležité. To dôležité je, prečo som vám to prečítal, že takto to asi funguje s tendrami v zdravotníctve. Obávam sa, že takto to asi funguje s tendrami aj v iných rezortoch. Je to takto dohodnuté, viete, jeden a druhý, oni si tak zavolajú, obstarávateľ im dá informáciu, dohodnú si, kto koľko podlezie cenu, ty dnes dáš viacej ako ja, v najbližšom tendri dám ja viacej ako ty, aby si vyhral. Preto vás chcem upozorniť, že zistiť, o koľko boli naozaj predražené ceny prístrojov, ktoré boli nakupované do štátnych nemocníc cez Medical Group SK, nebude jednoduché, dámy a páni, ale je našou povinnosťou zisťovať túto pravdu. Je našou povinnosťou to urobiť a nedovoliť, aby sa táto kauza zadupala pod koberec, lebo tu sa tunelujú peniaze ľudí. Peniaze ľudí, ktorí platia odvody do verejného zdravotníctva. A nech vás nemýli, že tu išlo aj o eurofondy, tieto peniaze tiež pochádzajú od ľudí, od daňovníkov členských štátov Európskej únie. Tie peniaze, ktoré sa takýmto spôsobom prehajdákajú a dohodnú a zmiznú na nejakých províziách, mohli byť použité na ďalšie a ďalšie projekty v prospech pacientov, v prospech ľudí na Slovensku.
Máme k dispozícii aj jednu štúdiu Transparency International, o ktorej som ja už viackrát hovoril v Národnej rade Slovenskej republiky, ktorá hovorí o tom, že zdravotníctvo, a vraciam sa už do rezortu zdravotníctva, je zaujímavé tým, že dve tretiny, v dvoch tretinách tendrov v zdravotníctve sa väčšinou zúčastní iba jedna firma. Už som počul aj vysvetlenie od pána ministra Čisláka v Sobotňajších dialógoch, že ono je to také špecifické, viete, niektoré veci vyrába len jedna jediná firma. Ale v dvoch tretinách všetkých tendrov? A dokonca Transparency International pokračuje ďalej a hovorí, že keby súťaže prebiehali naozaj normálne a pred súťažou by si dvaja súťažiaci nevolali, kto koľko podlezie cenu a kto má vyhrať v tento štvrtok a kto budúci utorok, ale normálne by táto súťaž prebehla a naozaj by vyhrala najlepšia a najnižšia ponuka, tak by sa ročne mohlo ušetriť z verejných zdrojov v zdravotníctve 30 mil. eur. Možno pre niekoho málo, možno pre pánov z Belize a Cypru málo, pre mňa to znamená 30 nových CT prístrojov, aby som len tak konkrétne pomenoval, čo by sme si z toho mohli na Slovensku v zdravotníctve dovoliť.
Takže, dámy a páni, hovoril som o tom preto, aby som vysvetlil, prečo vnímam to rýchle rozhodnutie pána Roberta Fica, keď predhodil verejnosti pani ministerku Zvolenskú a pani podpredsedníčku Národnej rady Zmajkovičovú, z jeho pohľadu ako logické. Chcel rýchlo ukončiť túto kauzu, lebo sa blížili komunálne voľby, a veril, že týmto je všetko vyriešené, lebo obetné baránky už predsa boli obetované. A po druhé, lebo vie, minimálne tuší, že toto nie je príbeh tunelovania verejných zdrojov nominantmi SMER-u len v piešťanskej nemocnici, ale že je to začiatok obrovskej kauzy plnej podozrení z tunelovania, organizovaného tunelovania verejných zdrojov v slovenskom zdravotníctve nominantmi SMER-u naprieč celým Slovenskom.
Politická zodpovednosť za potvrdenie tunelovania zdravotníctva v piešťanskej nemocnici, závažné podozrenia z tunelovania zdravotníctva nominantmi SMER-u nie je len na ministerke zdravotníctva pani Zvolenskej, ale je predovšetkým na strane SMER a na jej predsedovi a predsedovi vlády Robertovi Ficovi. Preto mu vyslovujeme, dámy a páni, nedôveru.
Druhým dôvodom, prečo vyslovujeme nedôveru Robertovi Ficovi, predsedovi vlády, z pohľadu rezortu zdravotníctva, je stav slovenského zdravotníctva, do ktorého ho doviedla vláda Roberta Fica po dva a pol rokoch. Pani ministerka Zvolenská opakovane ukazovala svoju neschopnosť manažovať zásadné zmeny v rezorte zdravotníctva. Budem ich menovať, budem sa im venovať, neostanem dlžný, neostanem pri všeobecných formuláciách. Pani ministerka Zvolenská nezvládala svoju situáciu dlhodobo. Opakovane som sa jej pýtal na to, či sa cíti komfortne v tej funkcii, či zvláda túto situáciu. Verejne na tlačovkách, ale aj v diskusnej relácii, z tváre, z očí do očí som sa jej na to pýtal. Ona povedala: "Áno, zvládam ju.". Ale podľa môjho názoru ju nezvládala a budem veľmi konkrétny.
Zadlžovanie slovenského zdravotníctva. Od nás ste zdedili oddlžené zdravotníctvo po vláde Ivety Radičovej. (Reakcia v sále: Z verejných zdrojov...) A z čoho iného môžeme oddlžovať, pán minister Kažimír, no z čoho? (Nezrozumiteľná reakcia ministra financií.) Pán minister, aby som zopakoval vaše presné odborné vyjadrenie, nepredrbali sme 350 mil. z verejných zdrojov, minuli sme 310 mil. z verejných zdrojov, oddlžovali sme štátne nemocnice s výnimkou nemocníc VÚC. Ani nemocnice pána župana, primátora a významného predstaviteľa SMER-u pána Blanára sme neoddlžovali preto, lebo sme ich pripravovali na transformáciu na akciové spoločnosti. Presne 310 miliónov, prosím, skontrolujte si to, tých 40 mil. vám tam zostalo. A myslím si, že neboli tieto finančné prostriedky predrbané, ako sa odborne vyjadril pán minister Kažimír. Podľa mňa boli minuté účelne. A viete, prečo si myslím, že boli minuté účelne? Lebo čaká nás ďalšie kolo oddlžovania slovenského zdravotníctva. Alebo ho bude robiť tento pán, alebo ho bude robiť ďalší minister financií. Totižto dlh slovenského zdravotníctva, pán minister, prekročil koncom minulého roka 300 mil., čo vy iste veľmi dobre viete. A problém je, že narastá len u štátnych nemocníc. To je ten veľký problém. U tých, čo boli transformované na akciové spoločnosti štátne nemocnice, tie sa nezadlžujú. Neziskové organizácie a organizácie, ktorých zriaďovateľom sú mestá a samosprávne kraje, majú síce svoj stály dlh, ale dlhovú službu majú udržateľnú. To znamená, trošku to narastie, trošku sa to zníži. Tam, kde to ale narastá stále od ostatného oddlženia, sú štátne nemocnice. Pani ministerka Zvolenská nás pravidelne potešovala informáciami o tom, ako to spomaľuje, ako sa to zlepšuje, aké má vízie o spomalení a znížení zadlžovania, až jeho úplnom zastavení, a nezadlžilo sa nič. A viete, kto to vie najlepšie? Pán Muňko. Lebo ani nezastavilo, ani neznížilo, narastalo stále, skoro rovnomerným tempom, až na malé zakolísania. Ale viete, kto to vie najlepšie? Pán minister Kažimír ma môže kontrolovať, či sa nemýlim. Najlepšie to vie pán poslanec Muňko, ktorý je zároveň šéf Sociálnej poisťovne a predkladá pravidelne informáciu o dlhu štátnych nemocníc, pardon, dlhu všetkých nemocníc voči Sociálnej poisťovni. A tam to tempo nádherne vidíte. Nič, rozumiete, nič, pravidelne ako hodinky každý mesiac to narastá skoro rovnakou sumou. Kto je za to zodpovedný? Podľa mňa buď minister Zajac, logicky teda, lebo poznám túto diskusiu, ktorá tu je v Národnej rade, ale asi najlepšie Dzurinda. Lebo tak keď už nikto, tak najlepšie. Za zadlžovanie štátnych nemocníc je zodpovedná ministerka zdravotníctva. A neurobila s tým nič.
Viete, aj vďaka odborárom sa SMER-u v opozícii podarilo pritlačiť už padnutú vládu Ivety Radičovej k tomu, že musela zastaviť transformáciu nemocníc na akciové spoločnosti. No ale aký plán pre tieto štátne nemocnice máte vy, dámy a páni zo SMER-u? Čo predstavila pani ministerka? Čo? Medical Group SK? Čím drahšie nákupy? Aké je riešenie? Pán minister sa smeje, nech sa smeje, veď ono ho ten dlh dobehne. Ja sa nesmejem, pretože už som zažil niekoľko kôl oddlžovania štátnych nemocníc.
Ten problém totižto viete, kedy nastane? Keď dodávatelia dosiahnu takú mieru nervozity, že nie sú ochotní dodávať ináč ako za keš platbu, z rúčky do rúčky. Ja som to zažíval už v slovenskom zdravotníctve opakovane, sme počítali tabletky na JIS-ke, aby sme vyšli do pondelka. Že sme nemali šicí materiál a šili sme silonom ako v sedemdesiatych rokoch, lebo, no, nedodal, lebo firma vám povedala: dodám, keď zaplatíte predchádzajúce. Že sme nevedeli opraviť cétečko, lebo sme nemali röntgenovú lampu, lebo tú predchádzajúcu, ktorú nám dali, sme ešte nezaplatili. Tak povedali, že zaplaťte predchádzajúcu, a dáme vám novú. A do tohto spejeme. Môžete sa smiať, môžete povedať že to neni pravda. Je to pravda. So železnou pravidelnosťou sa slovenské zdravotníctvo dostáva do tejto situácie. Problém je: aké máte riešenie? Ja vás neviním z toho, že sa zadlžujú štátne nemocnice. Ale z toho, či ponúkate nejaké riešenie. Dva a pol roka nič. Čiže riešenie je aké?
Pán minister Kažimír sa ešte chvíľu bude usmievať, pán minister Čislák urobí tri, štyri dobré drahé analýzy, najlepšie od Pricewaterhaus Copers, tí sú dosť drahí, zistí, že kde je problém, a medzitým už pomaličky sa bude zvolebnievať. Zbavíte sa toho, necháte to s dlhom 500 mil., veď nová vláda nech sa trápi. Najhoršie bude, keď v novej vláde s veľkou pravdepodobnosťou bude SMER, ako to dnes vyzerá, a nájdete to znovu na svojom stole. Toto bude najkrajšia pointa tohto príbehu. No ale idem ďalej.
Financovanie slovenského zdravotníctva. Bolo že to rečí, ktoré sme počúvali od strany SMER, keď bola v opozícii. Keď rozprávala o tom, že... Ako to presne hovorieval pán Fico v opozícii? Že vláda Ivety Radičovej decimuje zdravotníctvo, lebo platí málo peňazí za poistencov štátu? A vágne prísľuby o 5-percentnom zvýšení platby za poistencov štátu? Návrh štátneho rozpočtu, s ktorým tu príde pán minister Kažimír, on sa už na nás teší, aj my sa na neho všetci tešíme, hovorí o tom a ja už som o tom hovoril v tejto snemovni, že platba za poistencov štátu v tomto roku nedosiahne ani 4 percentá Ak sedia čísla, nenájdete toto percento v celom návrhu štátneho rozpočtu, do tých stoviek strán sa to akosi nezmestilo, také číselko, je tam veľa iných čísiel, toto tam nenájdete. No ale keď vychádzate z toho, koľko bola priemerná mzda v národnom hospodárstve pred dvoma rokmi, koľko máme poistencov štátu, lebo podľa prognózy z minulého roka by mal byť približne rovnaký ako v tomto kalendárnom roku, veľmi ľahko pri objeme peňazí, ktoré chcú zaplatiť za poistencov štátu, vypočítate, koľko to percento je. A je 3,78. Predpokladám ale, že tu príde veľký pozmeňovací návrh niektorého kolegu zo SMER-u, kde pridá peniaze do zdravotníkov, a tí popletení zdravotníci ešte budú aj ďakovať Ficovi, že aký je skvelý, že im dal len to, čo je napísané v zákone o zdravotnom poistení od roku 2004. V tom zlom Zajacovom zákone, zákone, ktorý sme schvaľovali za druhej vlády Mikuláša Dzurindu, kde sú 4 % napísané. Žiadne 5, žiadne 4 a pol. Horko-ťažko 4 s odretými ušami, a to ešte bude treba bojovať v Národnej rade. Aj za to je zodpovedná pani ministerka Zvolenská. No málo bojovala za svoj rezort. Ako prepáčte, predchádzajúci ministri si to každý rok vyžrali v snemovni. Pani ministerka sa tvárila, že ona s tým vlastne ani nič také nemá.
Ale idem ďalej. Odloženie e-Healtu, elektronizácie slovenského zdravotníctva, až po voľbách 2016. Rozumiete? Jeden z kľúčových projektov, ktorý má zabrániť plytvaniu verejnými zdrojmi v zdravotníctve, ktorý má zabezpečiť maximálnu informatizáciu a bezpečnosť pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, aby lekár vedel, čo dali pacientovi v pondelok v Košiciach, keď k nemu v stredu v Brezne príde na ambulanciu. Tak tento projekt, keďže sa asi nedal stihnúť, toto sme počuli, sa odložil až po parlamentné voľby 2016. Ďalšia z kľúčových úloh, ktorú nezvládla pani ministerka Zvolenská, preto si myslím, že už dávno mala byť odvolaná zo svojej funkcie. Problémom je, že sa ale na nákup hardwarov a rôznych softvérov, ktoré je veľmi otázne, či budú použiteľné, minulo viac ako 50 mil. eur. Čistá škoda, 50 mil. eur odišlo do koša, e-Healt nefunguje, a to, čo urobili niektoré poisťovne a niektoré nemocnice na vlastné náklady, je čiastočne alebo do veľkej miery inkompatibilné. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán poslanec, poprosím vás.
Páni predkladatelia, poprosím vás, aby si niekto sadol na miesto určené pre navrhovateľov. Kritizujete stále, keď tu nie je minister. (Reakcie v sále.) Tak ale máte sedieť na mieste určenom pre navrhovateľov.
Nech sa páči.

Novotný, Viliam, poslanec NR SR
Môžem? Ďakujem pekne.
Ďalší z veľkých projektov, ktorý vláda Roberta Fica v zdravotníctve nezrealizuje do konca tohto funkčného obdobia, pritom už mal v tomto roku fungovať, projekt, ktorý bol vo vysokej fáze riešenia, platba za diagnózu, DRG. Odložený na rok 2016, po parlamentných voľbách. Všimnite si, prosím, ako všetky kľúčové veci, ktoré trebalo zvládnuť v slovenskom zdravotníctve, sa odkladali postupne po jednom za termín po parlamentných voľbách 2016. Čo vlastne v tom zdravotníctve chce vláda Róberta Fica robiť? Zvolenskú už odvolali, podľa mňa už mala byť odvolaná dávnejšie. Ale čo chcú robiť v tom zdravotníctve, keď všetky kľúčové projekty posunuli?
Viete, DRG, platba za diagnózu, je čarovná vec. Pretože nemocnica poskytuje zdravotnú starostlivosť, výkony, ktoré poskytne, majú svoju cenu a sú rovnaké v Košiciach, v Kráľovskom Chlmci, v Žiline, v nemocniciach pána župana Blanára, aj v Bratislave. Nemocnica vie, koľko zarobí, keď jej uznajú tieto výkony, tieto výkony sú kontrolovateľné poisťovňou a zaplatené. Lenže dnes systém, v ktorom fungujú, vzťahy medzi zdravotnými poisťovňami a nemocnicami, je úplne iný systém. Je to systém dohodových cien. Naďalej sa tu ináč platí za žlčník v Bratislave, ináč v Dolnom Kubíne, čo strašne trápi stále pána župana Blanára, škoda, že tu nie je, lebo rád by som mu to možno vysvetlil, tak niekedy inokedy to zopakujem, sa ináč platí za ten istý výkon, ináč v Kráľovskom Chlmci, ináč v Prešove, ináč v Košiciach. Dokonca, viete, keby ste teraz povedali, lebo odpoveď je vždy taká, že sa robí keys mix, teda rôzne prípady sa poskytujú a hľadá sa nejaká stredová cena a iné prípady sa ošetrujú v Krompachoch, iný je keys mix v Krompachoch, v Poprade, v Prešove a v Košiciach. Ale aj v nemocniciach, ktoré sú rovnakého typu, v úvodzovkách, univerzitné alebo fakultné nemocnice, sa za rovnaké výkony platia úplne odlišné ceny. Dokonca odlišné medzi jednotlivými poisťovňami aj v rámci tej istej poisťovne. Toto vyhovuje súčasnému vedeniu Všeobecnej zdravotnej poisťovne, no lebo vtedy vedia byť tí, ktorí to v pozadí riadia, skutočnými machami. Chceš viac peňazí? Musíš sa prísť dohodnúť. V DRG by to nefungovalo. Jasné, že im to nevyhovovalo. Trebalo to posunúť, 2016, že vraj sa to nedalo stihnúť. Ale dalo. Dalo, len trebalo chcieť, no len nechceli. To je ten celý problém.
Dnes už tu o tom hovoril môj kolega pán poslanec Mihál, o neriešení mzdového ohodnotenia zdravotných sestier a ďalších zdravotníckych pracovníkov. Dámy a páni, SMER pred parlamentnými voľbami v roku 2012 podporil vládny návrh zákona vlády Ivety Radičovej, zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. No ale ako to už so SMER-om zvyká byť, hneď po voľbách to neplatilo. Hneď po voľbách totižto Ústavný súd pozastavil jeho účinnosť. A teraz odhliadnime od Ústavného súdu. Dobre, rozhodol Ústavný súd, musíme ho rešpektovať. Čo ale robilo ministerstvo zdravotníctva? Čo robil SMER od leta 2012 do jesene 2014 so mzdami sestier a pôrodných asistentiek? Diskutoval, odpovedám. Diskutoval a vymýšľal výhovorky. No nevyriešili ste to, dámy a páni zo SMER-u. Pani ministerka Zvolenská to nevyriešila, ale zodpovednosť je na strane SMER-u. A zodpovednosť za stav zdravotníctva, za stav v rezorte dopravy, za stav v rezorte financií, za stav v rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny nenesie len rezortný minister, ale predseda vlády, ten nesie zodpovednosť za celú vládu. A keďže je vláda jednofarebná, nesie za ňu zodpovednosť aj strana SMER. No nie je jednoduché vládnuť v jednofarebnej vláde, to vám musím uznať. Ale platy sestier ste nevyriešili, dámy a páni, a nemáte žiadne riešenie. Výhovorky, nejdem tu teraz vaše výhovorky menovať, nejdem vás zbytočne zdržiavať, pokračujem ďalej.
Päťdňový výpadok vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Dámy a páni, v každej normálnej krajine, v každej štandardnej demokracii, keď päť dní nemôžu z dvoch staníc zo siedmich na Slovensku lietať vrtuľníky k pacientom a stane sa ešte aj vážna dopravná nehoda, na následky ktorej zomrie mladá žena, ku ktorej je volaný záchranársky vrtuľník, a ten nie je k dispozícii, minister odstúpi. Nejdem teraz diskutovať, že prečo, ako, načo, kto povedal komu čo. Politická kultúra. Vtedy to neplatilo. Vtedy som tu počúval pána podpredsedu vlády Kaliňáka, ako pospomínal od Šavla k Pavlovi všetko možné v zdravotníctve, od 20-, 50-korunáčok cez moju manželku, brata pána Uhliarika, krstnú mater neviem koho, kdečo, kdečo. Ale to, že došlo k nehoráznemu výpadku v záchrannom systéme Slovenska a že za to niekto nesie zodpovednosť, tak o tom SMER nechcel diskutovať v októbri minulého roku. Bola to pani ministerka Zvolenská, ktorá to pripustila. Ale táto aféra je veľmi pikantná, ja sa jej venujem dlhodobo, lebo na Slovensku sme si zvykli, že tieto kauzy idú do stratena. Ja som urobil všetky kroky, ktoré som mohol ako opozičný politik urobiť, cez úrad pre dohľad až po Generálnu prokuratúru a následne prokurátora, odvolanie na prokuratúru. Samozrejme, prokuratúra povedala, že neviem, ja neviem preukázať, že došlo k verejnému ohrozeniu, ale to, čo prokuratúra skonštatovala, to úplne stačí na odvolanie ministra, respektíve na jeho odstúpenie v štandardnej demokracii. Prokuratúra skonštatovala, že došlo k nezabezpečeniu neodkladnej zdravotnej starostlivosti počas piatich dní na dvoch staniciach vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. Pre mňa to stačí, pre mňa je politická zodpovednosť za to úplne jasná.
Dámy a páni, k tomu výpadku došlo preto, lebo výberová komisia na ministerstve zdravotníctva, kde sedeli vysokí štátni úradníci ministerstva zdravotníctva, sa rozhodla napriek tomu, že mala všetky informácie k dispozícii, že tender na nových prevádzkovateľov vrtuľníkovej záchrannej služby vyhodnotí päť dní po skončení povolení toho predchádzajúceho prevádzkovateľa. V tejto výberovej komisii nebol nikto potrestaný. Dámy a páni, a teraz prichádza ten pikantný okamih. Kdeže potrestaní, odmenení boli! Pán Viliam Čislák, vtedajší štátny tajomník, bol členom v tejto výberovej komisii, ktorá rozhodla, že vyhodnotí tender päť dní po skončení povolení. Potrestali ho, dnes je minister. Nehorázna kauza, nehorázna kauza. Aj toto by úplne samo stačilo na odvolávanie predsedu vlády. Čo sa to tu deje? Čo tu prebieha?
Dámy a páni, a už možno len tak na odľahčenie pri tom výpočte, keď som na niečo zabudol, ale toto ešte spomeniem. Si pamätáte možno na jednu z prvých káuz vlády Roberta Fica v zdravotníctve, škandalózny kotolníkov ozdravný plán v žilinskej nemocnici. Pamätáte sa? Ako manažment žilinskej nemocnice pripravil ozdravný plán, potom sa rozhodol, že ho predsa len nebude takto realizovať a kúpil si ozdravný plán od externej firmy, ktorý je skoro totožný s tým istým ozdravným plánom, ktorý pripravil manažment nemocnice na čele s riaditeľom, a konateľom tejto externej firmy bol kotolník žilinskej nemocnice. Veľmi zaujímavé, v osobnom voľne sa kotolník žilinskej nemocnice venuje auditovaniu a navrhovaniu ozdravných plánov pre zdravotnícke zariadenia.
Dámy a páni, ďalšia veľká téma, o ktorej sme už dnes hovorili, a naozaj sa jej len krajne okrajovo dotknem aj preto, lebo je tu pán minister financií a my už o tom diskutujeme ďalej, tak len aby sa na to nezabudlo. Poplatky v zdravotníctve, môj kolega, pán poslanec Jurzyca, už o tom hovoril dosť a myslím, že to vysvetlil, ale ja len naozaj, naozaj niekoľko čísiel, ale veľmi stručne a presne. Robert Fico v opozícii v rokoch 2002 až 2006 kritizoval zavedenie poplatkov za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Hneď ako prišla prvá vláda Roberta Fica k moci, jedno z prvých, čo urobili, bolo, že zrušili Zajacove dvadsať- a päťdesiatkorunáčky za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v ambulancii a v nemocnici za deň pobytu. Treba ale povedať, že všetky ostatné poplatky za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti ponechali. To len tak pre poriadok. No a vtedy sme už počuli od SMER-u, že bezplatné zdravotníctvo je na svete. Všetko to zlé, čo deformovala prvá, pardon, druhá Dzurindova vláda, je už preč, teraz to už bude fungovať bezplatne, lebo zdravie nie je tovar a zdravotníctvo nie je obchod. No, faktom ale je, že v roku 2005, vyberal som tento rok, lebo to bol posledný celý rok vládnutia druhej Dzurindovej vlády, priemerne jeden Slovák doplácal v zdravotníctve ročne 125 euro. V tom sú lieky, špeciálny zdravotný materiál, pomôcky. V roku 2009, teda v poslednom celom roku vládnutia prvej vlády Roberta Fica, už doplácal 215 euro. Ja som vtedy navrhoval ochranný limit na doplatky za lieky, aby sme začali tých ľudí nejak chrániť, vtedy sa mi vysmial vtedajší minister Richard Raši, že teda do toho sa počítajú kondómy a do toho sa počíta harmančekový čaj a podobné hlúposti, tak čo ja tu chcem niekoho chrániť. No, priznám sa, že my sme za vlády Ivety Radičovej, aj keď nás nemáte radi, za túto krátku vládu, ale myslím si, že urobila, čo vedela za to obdobie, prijali jediné reálne opatrenie na ochranu ľudí pred vysokými doplatkami v zdravotníctve. To opatrenie sa volá ochranný limit na doplatky za lieky. Týka sa zdravotne ťažko postihnutých a dôchodcov s nízkymi príjmami, je tam limit vo výške 30, respektíve 45 euro za kvartál.
Ku cti vlády Roberta Fica č. 2 patrí, že to nezrušila, no ale neurobila nič viac. A poplatky a doplatky v zdravotníctve naďalej narastajú, naďalej narastajú. Dnes podľa čísiel OECD, o ktorých tu hovoril môj kolega pán poslanec Jurzyca, dosahujú 24 % celkového objemu peňazí v zdravotníctve. Berte to číslo, neberte to číslo, ja sa ho bojím prepočítať na eura, koľko to je, lebo možno by ma niekto aj obvinil, že šírim poplašnú správu, lebo niekto si povie, že ja si kúpim len trikrát do roka kvapky do nosa a raz do oka, tak neviem, že kde toľko doplácam, kto tie moje peniaze platí za mňa. Takže ja to neprepočítam. Ale skutočnosť, že jedna štvrtina zdrojov v zdravotníctve pochádza od keš platieb, je nehorázna. A čo sa ja tu včera dozviem? Znovu od včera veľmi rozšafného podpredsedu vlády, pána ministra vnútra Kaliňáka, ktorý to odbavil jednou vetou: ´Pán poslanec, tu niekto zaplatí za to, že dostane potvrdenie, že je zdravý, na vodičský preukaz, toto tu riešite?´ Dámy a páni, veď tu nejde o to, že niekto zaplatí za to, že mu lekár dá papier, že môže mať vodičský preukaz. O čom tu rozprávate? SMER po dva a pol rokoch ani nevie, kde je problém v zdravotníctve? Ale vie, len ho nechce priznať, ale vie, samozrejme, že vie, len to nechce priznať, že dnes sa platí za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, za tie isté služby, ako sa platilo niekde od roku 2005 alebo 2004: za pohotovosť, za prepravu dopravnou zdravotnou službou, poplatok za recept, poplatok za lekársky poukaz, poplatok za pobyt v kúpeľoch, samozrejme poplatky za vydanie potvrdení od lekára na potreby iných úradov, aj na ten vodičský preukaz, aj na strelný pas a neviem na čo ešte. To je jedna skupina. Keby len toto bol náš problém, ani o tom netreba toľko rozprávať.
Potom tu prichádza druhá skupina, tá najväčšia, tá najproblematickejšia. Skupina poplatkov za to, čo už aj tak platí zdravotná poisťovňa. Viete, môžem vám pichnúť, pán Fecko, injekciu u mňa na ambulancii, ale mne tú ihlu nepreplatí poisťovňa, musíte mi dať dve eurá. A ten úbohý pacient tie peniaze dá, lebo nevie, čo má robiť. Infúzia, detto, niekto vyberá, niekto nevyberá. Očkovanie rovnako, vyberá, nevyberá. Viete, mne tú dezinfekčnú látku poisťovňa nepreplatí, bežný problém. Viete, no máme vám vydať z cétečka film, alebo na CD-čku nahratý výsledok? Tak jedno aj druhé by bolo najlepšie. Jój, ale potom nám musíte dať 5 euro, lebo to cédečko nám nepreplatí poisťovňa. Ďalší príklad, bežný, prídete do nemocnice a povedia vám, že za založenie zdravotnej dokumentácie, karty musíte zaplatiť. Vy ste tu nový pacient, pán Viskupič? Dvadsať euro, viete, lebo to vás musíme zaevidovať do systému, no a to nám nezaplatí zdravotná poisťovňa. Toto dnes na Slovensku prebieha a vláda Roberta Fica cudne klopí oči a vyhovára sa na nejaký blbý vodičák. Toto je realita, dámy a páni.
No a potom tu prichádza tretia skupina poplatkov v zdravotníctve, obrovská, tzv. poplatky z ľudovej tvorivosti, by som ich nazval. Viete, voda v čakárni, vodovod v čakárni, toaleta v čakárni, ventilátor v čakárni, poskytnutie telefónneho čísla lekára, všetko spoplatnené. No neuveriteľné poplatky. Je taká veľmi pekná štúdia, keď chodili po ambulanciách, a teda zisťovali, za čo všetko pacienti doplácajú, by ste sa aj smiali z toho všetkého, za čo dokážu kreatívne ľudia vyberať peniaze. A viete, čo je na tom také najparadoxnejšie? Ja som to zistil v roku 2010 pred voľbami, keď sme už pripravovali teda ochranný limit na doplatky za lieky a snažili sme sa nejak chytiť za pačesy nehorázny nárast hotovostných platieb v zdravotníctve, ktorý sa udial počas prvej vlády Roberta Fica. Ľudia sa ani nesťažujú, Slováci sú veľmi prispôsobiví, na to, že doplácajú, z čoho urobil politickú mantru Robert Fico. Oni sa sťažujú na to, že nevedia, za čo doplácajú. Oni vám rozprávajú príbehy, že: viete, mňa bolí koleno, ja mám reumu, ja si vyberiem na recepte lieky, ja chodím k mojej doktorke a ona hovorí, že za pichnutie injekcie 2 eurá, ale moja suseda chodí k inej doktorke, o poschodie vyššie na tej istej poliklinike, a ona nevyberá 2 eurá; ako je to možné? Vy na to neviete odpovedať, vy na to neviete odpovedať. Takto dnes funguje slovenské zdravotníctvo.
No a aké riešenie nám zatiaľ ponúkla vláda Roberta Fica? Za tento stav nesie pán premiér a jeho vláda a SMER plnú politickú zodpovednosť, nielen odiduvšia ministerka zdravotníctva. No také, že pán minister Kažimír prišiel s projektom registračných pokladníc v ambulanciách a nemocniciach. Keď už teda vyberajú a nič sa s tým nejak nedeje, aspoň nech z toho zaplatia dane. Tak už viem, že to nebude 70 mil., to sme sa včera dohodli, ja sa nehádam s pánom ministrom Kažimírom, on tie čísla musí vedieť lepšie a vie ich lepšie, ale to, čo hovorím, je, že za čo to chce. Prepáčte, ja som politik: za čo to chce SMER vyberať dane? Za poplatky v zdravotníctve, ktoré neexistujú, lebo tvrdia, že sa platí len za kondómy a harmančekový čaj a sem-tam za vodičák? Čo sa tu deje, čo sa tu deje? No nič sa tu nedeje v zdravotníctve. Nemajú riešenia a minister Čislák nám síce povedal, že už riešenie majú, v stredu na vláde prijali zákon, zákon, ktorý explicitne, a ja už som o tom hovoril v pléne, vymenuváva poplatky, respektíve vymenuváva výkony, za ktoré nie je možné vyberať poplatky.
Viete, no tak ja nie som právnik, ale rád by som k tomu povedal, že teda, čo nie je zakázané, je povolené. To znamená, že za všetko ostatné, sú tam asi štyri alebo päť, plus je tam napísané, že to, čo nie je uvedené v zákone o rozsahu ako plne hradené, za to nemožno vyberať poplatky, respektíve to, čo je uvedené v zákone o rozsahu ako plne hradené, za to už nemožno vyberať žiadne poplatky a nemožno tým podmieňovať poskytnutie zdravotnej starostlivosti. Ale kreativite, o ktorej som tu hovoril, kreativite to nijak nepristrihne krídelká. Jednoducho to bude fungovať tak, ako to fungovalo doteraz, no tak keď nemôže vyberať za toto, tak bude vyberať za niečo iné. Tak nebude vyberať za podanie injekcie, ale bude vyberať za to, že ju podá ráno, ináč by pacient musel chodiť až večer, na konci ambulancie. Alebo za to, že si môže zatelefonovať do ambulancie, alebo za to, že jej podá pohár vody, lebo to tam nenapísal Čislák, respektíve Zvolenská, do zákona. Takže bude to pokračovať ďalej. Ďalší marketingový krok zo strany SMER-u, vyriešili poplatky v zdravotníctve. Nič ste nevyriešili v zdravotníctve, budem o tom ešte hovoriť, keď tento zákon tu príde.
No a už sa blížim naozaj k záveru, nemôžem sa nevenovať vlajkovej lodi zdravotníctva v podaní SMER-u v ostatných dvoch rokoch. Jedna zdravotná poisťovňa nebola vo volebnom programe strany SMER pred parlamentnými voľbami v roku 2012, nebola ani v programovom vyhlásení vlády Slovenskej republiky, ale pán premiér Fico, a toto je naozaj jeho čistá túž, nijak to neviete zmierniť, s pani ministerkou Zvolenskou to postavil ako mantru, ako tvrdú agendu strany SMER, ideme konečne zatočiť krkom súkromným zdravotným poisťovniam s tým zákazom zisku, ktorý bol protiústavný. A doteraz máme zablokovaných 29,5 mil. eur v Luxemburgu. To nejak nevyšlo, teraz je tu ešte väčší plán, jedna zdravotná poisťovňa. Vyfučalo to. Počúvajte, o neschopnosti SMER-u v zdravotníctve najlepšie svedčí to, že nedokážete ani utkvelú predstavu Roberta Fica o zdravotníctve zrealizovať. Jednoducho to neviete urobiť. Ani z ústavného, ani z ekonomického, ani z odborného hľadiska. No nie je to totižto vôbec také jednoduché, keby to náhodou SMER chcel urobiť. Takže veľké, prázdne politické gesto, ktoré dokonca, na rozdiel od iných, neprežije ani parlamentné voľby 2016. Ostane podľa mňa už len témou, ktorú v predvolebnej kampani znovu vytiahne strana SMER ako dobrú tému, lebo oni sú takí, jak by som povedal, bojovníci proti finančným skupinám a súkromným zdravotným poisťovniam. Trošku viac by ste mohli bojovať voči schránkových firmám na Belize a Cypre, ktoré vám tu robia biznis v slovenskom zdravotníctve a predávajú predražené cétečká. To by možno bolo záhodnejšie.
Dámy a páni, zodpovednosť za súčasný stav slovenského zdravotníctva nesie v plnej miere strana SMER. Stav v slovenskom zdravotníctve po dva a pol rokoch vládnutia vlády Roberta Fica je horší ako stav, v akom ste zdravotníctvo preberali. Za toto nesiete plnú politickú zodpovednosť. Za toto nesie plnú politickú zodpovednosť predseda vlády Robert Fico, a preto mu navrhujeme vysloviť nedôveru na tejto schôdzi.
Ďakujem pekne za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2014 o 21:55 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:10

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je vidieť, že zdravotníctvo je, ad jedna, tvoja srdcová téma, pretože mám pocit, že toto bolo, čo sa šírky a obsahu, hĺbky týka, jedno z najdlhších vystúpení. Ale v zápale toho vystúpenia bolo cítiť, že tá téma ťa, pán poslanec, vyslovene baví a máš ten prehľad. Dokonca si vyprovokoval ku komentom aj ministra financií, ktorý sa tak – ako si to povedal? – odborne zapojil do debaty a rozprával, dovoľte aj mne teda povedať, o drboch v zdravotníctve. A v podstate aj o tom je schôdza.
Mňa zaujali tri body. Áno, vrtuľníky, to už sme tu mali. A vtedy aj vyhasol jeden ľudský život a s obrovským prekvapením sme odchádzali vtedy zo schôdze, že nemali za to, aby bola vyvodená politická zodpovednosť. Holt, stalo sa tak teraz. Druhá vec, sú tie kasy, ktoré som tu zachytil niekoľkokrát, že v bezplatnom zdravotníctve ideme zavádzať kasy a máme teda aj nejaký predpoklad. Mňa by to číslo zaujímalo inak, že koľko teda na tom výbere po zdanení tohoto príjmu z bezplatného zdravotníctva to naozaj, to číslo, je. No a tretie boli tie poplatky, tá kreativita vlastne v tých poplatkoch, že tiež by som si vedel predstaviť, že ak sa zakáže jedna skupina, tak budeme možno platiť za zaklopanie na dvere, alebo za zavesenie kabáta, prípadne keď pán doktor rozkážu sa vyzliecť pre vyšetrením, tak za odloženie toho šatstva.
Takže áno, treba prísť s reálnymi riešeniami, nie s marketingovými ťahmi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 23:10 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:12

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ďakujem pekne, pán poslanec, za vaše vystúpenie, komplexné ako vždy. Vidno, že máte to zdravotníctvo prelúskané z každej strany. Chcem sa dotknúť viacerých vecí, ktoré ste spomínali.
Čo sa týka kauzy piešťanskej nemocnice, spomenuli ste teraz plány nového pána ministra Čisláka, a síce hneď vymenil správnu radu, vymenil štyroch ľudí, ktorí sú nominovaní za ministerstvo zdravotníctva. Podobne ako vy, ja nemám celkom dôveru v to, ako to bude vyšetrené. Boli tam nominanti aj v správnej rade, aj dozornej rade. Teraz budú, sú to opäť nominanti, nehovorím, že za SMER, ale vládnej strany SMER, čiže keď konali pred tým tak, ako konali, ako máme teraz, odkiaľ máme brať istotu, že to vyšetria objektívne a že ozaj sa bude vyšetrovať tak, ako sa má, dozvieme sa pravdu? Pomenovali ste problém aj nevyjadrenia, ja som aspoň nepostrehla v tejto rozprave, že by sa vyjadril premiér alebo bývalá pani ministerka, reakciu na to, že dostali listy opakovane od pána lekára, od pani sestričky, ktorí poukazovali na problém pri obstarávaní tohto prístroja. Nikto sa k tomu nevyjadril, či taký list mali, alebo nemali.
Tak isto ste sa dotkli niektorých plánov, ktoré boli naplánované na zlepšenie situácie v zdravotníctve, ako je napríklad DRG systém. Ja som sa zúčastnila úplne náhodou jedného školenia, kde sa už priamo školili odborní zamestnanci, ktorí budú zavádzať DRG systém na jednotlivé nemocnice, kliniky, oddelenia. A vtedy to vyzeralo veľmi blízko. Bolo to asi pred rokom. Kopu financií išlo už do plánov, do vzdelávania a odsunulo sa to. Ja nerozumiem tomu, prečo to takto dlho trvá, ako je to možné. Odsunulo sa to do nedohľadna. Podobne je do s e-Healtom, ktorý by mal šetriť strašne veľa peňazí v zdravotníctve. Čím viac to budeme odďaľovať, tým, tým to bude horšie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 23:12 hod.

prof. MUDr. PhD. MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:15

Vladimír Matejička
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No počuli sme slovo Novotného. Pán poslanec Novotný, počúvať vás hodinu pätnásť, kde skoro ste nič nepovedali, len dokola ste hrali alebo rozprávali jak z gramofónovej pokazenej platne, to, čo máte už nabrífované. Úlohu ste si splnili, hodinu ste potiahli čas, lebo to máte asi podelené.
A ja som pri vašom vystúpení pochopil, že prečo takéto veci robíte, keď zvolávate takúto bezdôvodnú schôdzku. Vy ste tam spomenuli, že premiér sa zľakol, lebo budú komunálne voľby, bude to mať pred sebou. Vy sa bojíte nás a hlavne premiéra, aby nešiel medzi ľudí, lebo máte strach z jeho popularity. Toto vás podľa mňa, keď to ľudia budú pozerať, aj im to dávam do pozornosti, nech si to prehrajú. Vy keď si to prehráte, zistíte, čo ste tam trepali.
A jedno ešte také na záver. Dúfam, že pán Fecko tiež bude aspoň hodinu hovoriť.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 23:15 hod.

Mgr.

Vladimír Matejička

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:16

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Začnem od konca, lebo tak sa to lepšie pamätá. Ja by som raz tiež rád počul pána poslanca Matejičku hovoriť jednu hodinu pätnásť minút. A pre mňa za mňa, nech hovorí úplné nezmysly, len nech to pekne skladá, podmet, prísudok, predmet, viete. (Smiech v sále.) O jednej téme, toto je taký môj sen.
Tá druhá moja poznámka je, no, nehnevajte sa, pán poslanec Matejička, bezdôvodná schôdza? Cétečko, ktoré bolo vysúťažené za milión sa kúpilo o 600-tisíc drahšie? Pán predseda vlády odvolal pani ministerku Zvolenskú, respektíve ju nechal odísť, a pani podpredsedníčku Zmajkovičovú bezdôvodne? Bezdôvodne?! No len ten problém je, že on chcel túto kauzu zadusiť pekne v pondelok tretieho. Lenže táto kauza hovorí o organizovanom tunelovaní verejných zdrojov v zdravotníctve naprieč celým Slovensko, a na to dnes sedíme.
Ale teraz už k tým vážnejším faktickým poznámkam, k pani poslankyni Horváthovej. Áno, aj ja sa dosť toho obávam, že čo už tak môže vyšetriť pán štátny tajomník, toho času minister Čislák, keď bude prešetrovať, čo robila jeho predchodkyňa, pani ministerka, keď na tom ministerstve bol. Preto budeme musieť byť omnoho aktívnejší na výbore pre zdravotníctvo. Ja len verím, že kolegovia zo SMER-u nám nebudú brániť v prešetrovaní. Ale my budeme sa snažiť všetkými možnými prostriedkami zistiť, čo sa bude dať zistiť. Nebude to jednoduché. Preto som hovoril tak veľa o tom, ako sú dnes tendre organizované v slovenskom zdravotníctve.
Čo sa týka DRG, budem sa pýtať pána ministra Čisláka na harmonogram. Pretože keď nebude prijatý harmonogram postupného zavádzania DRG, ono nebude v roku 2016. Ono totižto tento systém treba spúšťať postupne, po častiach.
A čo sa týka pána poslanca Viskupiča. Pán minister povedal, Kažimír, že to bude 200 mil. zhruba, čo nemajú evidované. Takže keď to dobre počítam, prostredníctvom registračných pokladníc by malo prísť do kasy 40 mil. eur.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 23:16 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:18

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tak dovoľte, aby som sa k vám prihovoril. Tak presne po 24 hodinách tuším, že to na mňa vždycky vychádza, niekedy pred polnocou. Ja by som, teda by som poprosil, keby sme, ak budete na mňa reagovať, aby to bolo tak, že ak by ste mali pocit, že to nie je k veci, je to na pána Novotného. Naozaj, my si to teraz tak trošku rozdáme z tohto pohľadu. Pretože ono okrem toho, že je dôležité, kto čo hovorí, čo sa hovorí, je strašne dôležité, kto to hovorí.
A ak ste včera, pán poslanec Novotný, napríklad z pána ministra Kaliňáka mali pocit, aj mnohí vaši kolegovia, že je teda skoro až kabaretný umelec, tak musím povedať, že vaše vystúpenie, ktoré som mal možnosť iba časť teda vidieť, sa určite, môže určite súťažiť s výkonom pána Kaliňáka aj do dĺžky, aj z hľadiska farby hlasu, aj obsahu. A keďže ja si osobne myslím, a u mužoch to tuším platí obzvlášť, že my vraj teda nevieme robiť viac vecí naraz, aspoň ženy to o nás tvrdia, ja neverím v to, že by, že by niekto tak dobrý rečník a tak dobrý až umelec v tomto, v oblasti, mohol byť zároveň aj dobrým lekárom. Takže ja som celkom rád, že ste tu a že sa nemusím u vás nechať ošetriť.
Ak som, ak Jofo hovoril o tom, že sa, že vás tá téma baví, jak sa v nej vyznáte, tak ja som tu zakričal, a naozaj si to aj myslím, a niečo som aj počul, lebo pochádzam z Košíc, vás to aj veľmi dobre živí, to remeslo. Teda nielen poslancovanie a pôsobenie na politickej scéne celé roky, ale dobre to živí aj vašu rodinu, alebo aspoň to živilo, pokiaľ ste mali možnosť tuším pôsobiť v železničnej, bývalej železničnej nemocnici. Možno by ste niekedy mohli informovať verejnosť o tom, ako to pôsobenie v tej nemocnici skončilo a z akých, za akých dôvodov. Ale toto, toto môže byť možno trochu, trochu osobné.
Ale ak hovoríme o tom, čo sa deje v zdravotníctve z pohľadu zadlženia, tak ja trvám na tom, že Veriteľ 1 a Veriteľ 2 z pohľadu systémového zásahu boli peniaze, peniaze, ktoré prepadli do jednej diery, pretože sa z hľadiska systému zastavenia zadlžovania nič neudialo, nič zásadného. Ani za vašich vlád a nič zásadného ani za našich vlád. To ja proste, viete, že, poznáte ma z pohľadu korektnosti, aby som tieto veci pripustil. To, čo ale sa deje počas tejto vlády, za posledné dva roky, že sa naozaj na mesačnej báze verejne môžte dozvedieť, ako je to so zadlžením zdravotníctva, že sa na ročnej báze, na základe aj vzniku rozpočtovej rady, o ktorú sme sa pričinili naozaj aj my, a to nemôžte nijakým spôsobom zaprieť, že všetky informácie ohľadom zadlženia verejného zdravotníctva sú prístupné a dokonca aj číselne, číselne hodnotiteľné. Na základe posledných rozhodnutí Eurostatu dokonca dlh celého verejného zdravotníctva sa stáva súčasťou verejného dlhu definitívne a natrvalo, bez akejkoľvek možnosti fixlovania. To znamená, každý koncoročný stav, zmeny stavu pohľadávok je zaznamenateľný a stáva sa súčasťou stavu verejných financií v položke, v položke verejného dlhu.
Ak hovoríme o stave za posledné dva roky, tak jednu vec, ktorú nemôžte uprieť, je to, že dynamika rastu poklesla. A kľúčové, kľúčové je to, pán poslanec Novotný, že sa zmenili tí klienti, ktorí generujú dlh, a že sa početnosť štátnych nemocníc znížila. Sústreďuje sa dneska z hľadiska toho, kto sa podieľa najviac na zadlžení každoročnom, sa sústreďuje už v podstate kľúčovo do Bratislavy. Vy veľmi dobre tie čísla poznáte. Ale naozaj v tých ďalších centrách, v Banskej Bystrici, v Košiciach sa podarilo tieto čísla stiahnuť na minimum. V niektorých dokonca to hospodárenie vyrovnať.
Ja som vyhlásil verejne niekoľkokrát a stále si za tým stojím, že pokiaľ nedôjde k zastaveniu zadlžovania verejného zdravotníctva, tak nie som ochotný hovoriť o jeho oddlžení. A to platí vo všeobecnosti a v každom. Viem si predstaviť jednu výnimku, ak vieme garantovať, že sa konkrétne jedno zdravotné zariadenie prestalo zadlžovať, potom môžme pristúpiť, ale muselo by to byť v súlade s pravidlami štátnej pomoci, čo nie je vôbec jednoduché a čo ste nedodržali ani pri tých 310 mil., lebo ste neoddlžili celé verejné zdravotníctvo, a môžme byť len šťastní, že zatiaľ sa to nestalo predmetom nedovolenej štátnej pomoci, ktorou by sa zaoberal Brusel, z vašich čias z roku 2011. Takže to je jediná možnosť, ak by sme mali garantovateľné a v časovom rade potvrdené, potvrdené výsledky hospodárenia, ktoré budú potvrdzovať, že dané zariadenie je z hľadiska udržateľnosti svojho hospodárenia preč od červených čísel, vtedy by sme mohli hovoriť o oddlžení. A to z racionálnych dôvodov, nie z dôvodu odmeny toho alebo onoho nominanta alebo manažéra, ale z toho dôvodu, že oddlženie predstavuje zlacnenie. Tiež viete, o čom hovorím, hovorili ste tu o tom. Pretože riziko, ktoré dodávatelia dnes znášajú, by sa neprenášalo do cien, ktoré tu sú.
A to je, myslím si, že racionálny postoj, o ktorom by sme sa, na ktorom by sme sa mohli dohodnúť naprieč snemovňou. Lebo, a to je pravdou a viete, že sa to dialo aj pri oddlžení v roku 2011, akékoľvek použitie neštátnych finančných aktív na takýto účel by muselo prejsť, samozrejme, aj rokovaním Národnej rady. Čiže nie je to v kompetencii ani ministra financií, ani ministra zdravotníctva, dokonca ani vlády. Tak hovorí zákon a je to správny zákon, ktorý hovorí, že o použití štátnych finančných aktív môže minister rozhodnúť, ale len v súlade so znížením verejného dlhu, to znamená záväzkov štátu voči svojim investorom, ale rozhodne nie zníženie dlhu záväzkov jednotlivých súčastí verejných financií.
A keď hovorím o Veriteľovi a takisto to je taká, to je taká veľká cesta do minulosti. Ja som do politiky prišiel zo súkromného biznisu a vstúpil som do politiky v roku 2006. A v roku 2006, viete, že som nastúpil po zvolení do Národnej rady na pozíciu štátneho tajomníka rezortu financií. A bolo pre mňa šokujúcim byť konfrontovaný s vysporiadaním Veriteľa č. 1. O tom tiež vy asi niečo viete.
A viete o tom veľmi dobre, pretože ste sekundoval, sekundoval ešte oveľa mladší, samozrejme, pán poslanec, projektu, projektu Rudolfa Zajaca z hľadiska celkovej koncepcie fungovania nášho verejného zdravotníctva, ktorých prvky naozaj prežívajú až dodnes a ktorých, a to s vami súhlasím, z hľadiska ústavného a z hľadiska ochrany investícií nie je také jednoduché sa zbaviť. A máme na to zásadný, a nielen ideologický, ale aj pragmatický názor, na to, či ich meniť máme, alebo nemáme. Ja som presvedčený, že ich meniť právo a povinnosť máme, akurát sa nevieme dohodnúť na tom ako. Potom, potom súhlasím. A že to nie je lacný a jednoduchý projekt, na tom sa, aj po zákaze zisku, neúspešnom z pohľadu, z pohľadu ústavnosti, sme sa všetci presvedčili.
Ale ak hovoríme o Veriteľovi, tak idem tak trošku do minulosti. A pán Lipšic si to tiež bude pamätať, že druhá Dzurindova vláda, ktorá v závere svojho volebného obdobia sa musela opierať o obchodovateľnú skupinu poslancov HZDS, ktorí sa tam niekedy, teraz už hovorím ako človek, ktorý vtedy čítal noviny a nebol v politike, musel sa usilovať. To znamená, vaša strana, vaši bossovia museli kupovať hlasy na jednotlivé projekty. Myslím si, že zdravotnícka reforma bola jedna z týchto súčastí. Mám dokonca pocit, že tento projekt a spôsob schválenia tohto projektu v tejto úctivej Národnej rade bol predmetom aj šetrenia prokuratúry a možno aj Špeciálnej prokuratúry. Nie som právnik a celkom som aj rád, že nie som, takže neviem, nepamätám si detaily. Ale to, že to smrdí a že to vždycky smrdelo, to je asi pravda.
Tam sa v istom období ku koncu druhej Dzurindovej vlády predstavitelia KDH, možno aj za účasti pána Lipšica, rozhodli zbaliť svoje švestky a odísť z vlády. A boli v podstate predčasné voľby. Neboli s veľkým odstupom, bolo to pár mesiacov. No ale tam došlo k veľkému upratovaniu. A tak sa možno aj stalo, že Veriteľ musel byť zlikvidovaný, zlikvidovaný ako doslova, trochu skôr, ako sa s tým rátalo. A ak spoločnosť Veriteľ bola spoločnosť, ktorá pôsobila v kompetencii rezortu financií, a pôsobili v nej ľudia, ktorí následne behom pár dní sa stali dodávateľmi istých služieb do spoločnosti Penta, tak ak hovoríme, že tá spoločnosť pracovala so stovkami miliónov eur, vtedy to bolo niečo, prepáčte, ja si to číslo presne nepamätám, niečo medzi 10 a 15 mld. korún, čiže môžeme hovoriť niečo medzi 400 až 500 mil. eur, ktorými prešli, takáto suma peňazí prešla cez Veriteľa 1, tak ja vám poviem len to úplné finále.
Prvá vláda Roberta Fica a ministerstvo financií, ktoré, ktoré vtedy obsadili nominanti SMER-u, to znamená Jano Počiatek a ja v tomto menovaní, našla archív, asi takých 20 bežných metrov písomností v takých klasických šanónoch, aké si viete predstaviť, tým úplne najklasickejším spôsobom, z hľadiska spisového poriadku veľmi zanedbateľným alebo veľmi pochybným spôsobom z hľadiska orientácie. V podstate tam nebolo možné sa zorientovať a nič nájsť a nič ani dokázať.
Ale najpikantnejší bol spôsob, akým sa spoločnosť vysporiadala s likvidáciou serveru. Keďže Jofo takisto pochopí, že sme už aj v roku 2006 boli niekde z hľadiska elektronizácie v situácii, keď sa s elektronickými dátami pracuje lepšie ako s papierovými, tak milí nominanti, v danom prípade SDKÚ, zlikvidovali spoločnosť Veriteľ, cez ktorú prešla suma niečo medzi 10 až 15 mld. eur (pozn. red.: správne má byť – " „10 až 15 mld. korún") tak, že ju zlikvidovali v autoservise Dunajská Streda za 10-tisíc korún slovenských. A pikantné je na tom, že ten autoservis dokonca ani na tej adrese nikdy neexistoval.
Čo bolo také dôležité, že niekto z konateľov spoločnosti Veriteľ, cez ktorú prešlo 10 až 15 mld. slovenských korún, to znamená niečo medzi 400 až 500 mil. eur, museli zlikvidovať server?!
To znamená všetky zásadné spojiteľné informácie v autoservise Dunajská Streda skartovať, zničiť, rozbiť?!
Čo bolo tak, čo bolo tak dôležité, že sa musela vláda, ktorá v predčasných voľbách sa musela uchádzať, alebo strany, ktoré ju zastupovali v roku 2006, a museli to proste urobiť o pár mesiacov skôr, čo tam bolo také, tak strašne nepríjemné, že sa museli vysporiadať so svojou minulosťou pri narábaní s takýmito verejnými zdrojmi spôsobom likvidácie v autoservise?!
Nemá to nič spoločné s cétečkom v Piešťanoch, to, o čom hovorím. Má to spoločné len s tým, že vždy je dôležité, že kto hovorí a nielen, čo hovorí. A to sa týka aj pána Novotného a aj, bohužiaľ, všetkých ďalších predstaviteľov SDKÚ, ktorí sa postavili alebo podpísali pod návrh odvolania vlády Roberta Fica v záležitosti CT, v záležitosti nielen CT, ale organizovaného zločinu, ako som to, tu bolo proste pomenované predkladateľom Matovičom.
Je to dôležité. A v prípade, v prípade tohto návrhu a v prípade vystupujúcich predstaviteľov SDKÚ, dokonca špeciálne špecialistu, ktorý sa zdravotníctvu aj v tejto dobe venoval, je dôležité pomenovať aj túto skutočnosť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2014 o 23:18 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:32

Viliam Novotný

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:34

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Možno sa troška zopakujem, len sa to opýtam inak ako predrečník, že si spomínal, pán minister, že si ochotný sa baviť o oddlžení, až keď sa zastaví teda nárast toho dlhu. A ja sa chcem spýtať, že akú tú reformu treba urobiť, aby si bol ochotný o tom hovoriť, pretože to zadlžovanie predpokladám, že nie je radostná správa ani v zodpovednej úlohe ministerstva financií, pretože tá rezistencia alebo teda odolnosť tých parametrov, ktoré nastavil minister Zajac, sa mne zdá, že ona je tak trošička taký aj zlatý politický grál, lebo je viacero ľudí zo strany SMER, ktorá sa vracia ako keby do tohto obdobia, a argumentáciu, čokoľvek v tom zdravotníctve kríva a nevieme s tým dlhodobo pohnúť, začína tu. Len už sa mi zdá, že sedemročný mandát prerušený dvojročným mandátom Radičovej vlády je dostatočne dlhé obdobie na to, a keď to nestihla teda Radičovej vláda, teraz už je ďalších dva a pol roka, aby sme mali minimálne víziu, keď už nie teda priamo stratégiu, ktorú realizujeme. Čiže čo je reforma, keď začneš byť ochotný sa o tomto baviť?
A druhá otázka je, že, k tomu daňovému výberu, keď mám tú možnosť sa opýtať napriamo, je ten výpočet pána poslanca Novotného správny? Bude to tých 40 mil. daňového výberu, čo chceme v bezplatnom zdravotníctve dostať používaním pokladníc?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 23:34 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:38

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Odpoviem na otázku pána poslanca Jofu. Z tohto pohľadu by som chcel povedať, že v podstate to kľúčové sa v podstate udialo v niekoľkých zdravotných zariadeniach, ktoré už sa prestali zadlžovať. A prestali sa zadlžovať na základe manažérskych rozhodnutí svojich manažérov, a to znamená, usporiadania dodávateľsko-odberateľských vzťahov, zníženia možno počtu lôžok a optimalizácie fungovania daného zariadenia. Z tohto pohľadu, samozrejme, plán akciových spoločností je tiež iba proste heslo, ktoré samo osebe, samé osebe nie je garanciou toho, že by sa prestalo zadlžovať zdravotníctvo ako také. Takže v priebehu posledných dvoch rokov došlo u niekoľkých chronických dlžníkov k náprave, to znamená, to je jasný recept, ako sa to dá.
To, čo sa nedá, alebo to, čím sme na rezorte financií presviedčaní, že sa nedá, je Bratislava. To znamená bratislavská nemocnica v tej podobe, ako dneska existuje. A to je otázka, samozrejme, nie na mňa, pretože za to nezodpovedám, za riadenie zdravotníctva ako takého, za rozdiely zdravotníctva. Jedna z odpovedí, ktorá mala byť na mieste, je postavenie novej fakultnej nemocnice a zrušenie ďalších niekoľkých. Dneska ich máme v Bratislave asi štyri, a je to zjavná optimalizácia aj z pohľadu lôžok a zrejme cestou zníženia lôžok a z hľadiska toho, čo vám pán poslanec Novotný určite jasne pomenuje, čo je potrebné. Ja myslím, že odborníci na zdravotníctvo sa v tomto vedia dohodnúť. Rezort zdravotníctva nás presviedča, odborníci zdravotníctva nás presviedčajú o tom, že situácia v Bratislave bez zásadnej zmeny nie je možná, nie je možné ju zmeniť a dostať z čiernych čísiel. Prepáčte, že hovorím... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 23:38 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video