42. schôdza

8.11.2014 - 10.11.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 4:18 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:30

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som zvyknutý pri prejavoch, že dokážeš, pán kolega, veci zhrnúť tak do kocky. Páčil sa mi úvod, keď si spomenul ten historický okamih, že Národná rada rokuje prvýkrát v nedeľu. Čiže máme tu ďalší kamienok do mozaiky slovenského parlamentarizmu.
Páči sa mi aj ten prehľad o predražených PPP projektoch cez Plachtince, doplním, kauzu PPC, kde finančná skupina Penta mala dostať 30 mil. eur ročne počas 15-ročnej doby, po limuzínu od Malchárka na ministerstve školstva a tak ďalej a tak podobne.
Myslím si však, že jednu vec sme tak mohli troška dotiahnuť do konca. A to je to, že nemuseli sme dať argument premiérovi vlády, ako keby sme boli naozaj rozdelení. A podpisy na jeho odvolanie pri aj tejto deklarácii toho, že je prečo ho odvolať, sme si mohli ušetriť. A mohli sme to naozaj podať spolu.
Zároveň chcem veľmi oceniť ten moment návrhu uznesenia, kde naozaj nejde o nás, ani o SMER, keď treba oceniť statočnosť konkrétnych ľudí, ktorých je veľa. A množia sa, pretože tá korupcia naozaj funguje. A treba dať možno aj týmto signál iným ďalším statočným ľuďom, že niekedy stojí za to, sa ozvať a nenechať si skákať od mocných, vplyvných, bohatých ľudí po hlave, pretože inak sa rozkryjú korupčné mechanizmy. A vtedy naozaj môže prísť k nejakej zmene, verím, v tých Piešťanoch. A potom následne k tej zmene príde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 3:30 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3:32

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne predsa len nedá nevedieť, ako sa tí belizskí majitelia dozvedeli o tom CT-čku v Piešťanoch. Dovoľte povedať pár čísel o Belize. Tam je 43 % ľudí pod hranicou chudoby. OECD charakterizovala túto krajinu ako krajinu, v ktorej sa perú peniaze. Včera či predvčerom ste tu mali šéfa OECD, ten sa rozprával s pánom premiérom tiež o tom? A ešte jedny čísla dovoľte uviesť. Súbor verejných príjmov tejto krajiny, krajinky za minulý rok bol 640 mil. eur. Obrat firmy MEDICAL GROUP bol, pán kolega, neviem, či som to dobre zachytil, niekde na úrovni 290 mil., cez 200 mil. čiže ungefähr 50 % HDP v Belize. Skúsme si to pretočiť na naše podmienky. Predstavte si to, ale aby si to ľudia vedeli vizualizovať, o čom my rozprávame. Ak bude príjem do štátneho rozpočtu plánovaný na budúci rok niekde na úrovni 14 mld. eur, tak si predstavte, že by niekde existovala firma, ktorá by mala obrat 7 mld. eur a mala by 25 zamestnancov. Naozaj v tom Belize, predstavte si to, tam tí majitelia niekde sedia asi v tom nejakom tropickom hoteli a čítajú Financial Times, majú obrat, ako je polovica HDP krajiny, a vedia o všetkom, vedia, kde sa čo šuchne, vedia, kde potrebujú CT-čko, kde potrebujú mamograf. Prečo to hovorím? Hovorím to preto, lebo vy tu s nami tak rozprávate. Ja mám aj ovce, aj koňa, aj kravu, žerú seno. Ja seno nežeriem. A presne tak sa vy s nami rozprávate. Tak tam to podsúvate, že: „Uverte tomu, že to je v poriadku.“ No nie je to v poriadku. Určite to nie je v poriadku a v mojom vysvetlení to ešte rozvediem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 3:32 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 3:34

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán ojedinelý minister, vážená preriednutá snemovňa, doba pokročila, venku se připozdívá, povedal by Spejbl. Ale ono sa už vlastne pomaly bude rozvidnievať, keď beriem tento prelomový bod, rokovanie saturday evening, sunday morning, napadá ma rovnomenný anglický film zlatej éry anglického čierneho psychologického filmu a hneď za ním ešte jeden ďalší z tej istej doby s legendárnym Tomom Courtenayom v hlavnej úlohe, volal sa Loneliness of the Long Distance Runner (Osamelosť cezpoľného bežca). Preto by som hneď na úvod chcel len potvrdiť a podčiarknuť to, čo urobil kolega Abrhan tým, že navrhol uznesenie Národnej rady oceňujúce ďalších dvoch osamelých bežcov, vďaka ktorým tu dnes okrem oných stojíme, pretože ľudia ako Žarnay, Pechočiaková alebo Suchánek s Kovačovičovou sú soľou zeme a zvlášť soľou zeme, ako je Slovensko.
My sme si tí, čo sme starší, navždy zapamätali klasicky múdroslovie priam obdobia socializmu: „Kto nekradne, okráda svoje deti.“ No časy sa pred štvrťstoročím zmenili a bola nádej, že by mohlo byť inak a lepšie. Nestalo sa to. Naďalej platí, že je lepšie drzé čelo ako poplužní dvůr, teda že sa drzosť vypláca. A zmenilo sa, žiaľ, len to, že tí golemovia z rodu poctivých slovenských privatizérov, ktorých stvoril Vladimír Mečiar, sa odtrhli z reťazí. Ani on už nedokázal doskočiť a vybrať im z čela šém. A oni začali žiť vlastným životom. Presunuli sa pod iné zástavy. Ale ich energetické a finančné nároky skôr rastú, ako sa znižujú. A napriek vytrénovanému, priam by som povedal, vyklikanému telu premiér Fico už tiež na ten šém v ich čele nedoskočí. Výsledkom toho je táto schôdza.
Táto schôdza je takou smutnou bilanciou toho najhoršieho, čo sa vlastne udialo od novembra, a síce toho, že sme stratili možnosť vykročiť lepšou cestou, kde sa pre budúcnosť našich detí neoplatí kradnúť, ale skôr poctivo pracovať a žiť. Toto sme prešvihli. A ostávajú osamelí cezpoľní bežci. Taký je napríklad tuná vládnucou stranou obvinený z popularizácie svojej osoby pred komunálnymi voľbami môj priateľ Ivan Kuhn. A takí sú ešte aj niektorí ďalší.
Teší ma jedna vec. Máme prezidenta, pre ktorého ľudská statočnosť nie je terciárnou záležitosťou, u ktorého verím, bez toho, aby som mu ja ako občan na ulici, ktorý je rád, že ho má, musel radiť, že má tak, ako ocenil iných statočných, oceniť i tých dvoch. On to nepochybne urobí. Nebude závodiť do vrchu, ale bude sa starať o tých, ktorí sa skúšajú v pote tvárí a s rizikom svojej vlastnej existencie, viď učiteľ Žarnay, túto krajinu zdvihnúť kamsi hore z trasovísk.
Keď boli predčasné voľby, tak bolo pozoruhodné, ako časť médií, dokonca i niektorí triezvi novinári, inak triezvi novinári podľahli neuveriteľnej ilúzii, že prichádza, možno sa už na to ani nepamätáte, ale ja sa napriek veku ešte pamätám, nový iný Fico. Bola to teda ilúzia na dyme. Neprišiel nijaký nový ani nijaký iný Fico. Prišiel proste Fico. A toho dnes odvolávame a smutné na tom je to, že tak ako Jožo Golonka v najlepších rokoch prežil desiatky minút na ľade s Ragulinom a prežil to pomerne bez ujmy, tak sa potom šmykol v hotelovej vani a dolámal si rebrá. Ja sa na to pamätám. A tak i táto banánová šupka v podobe mizerného trojnásobného predraženia akejsi mašiny môže byť banánovou šupkou, na ktorej sa dajú zlomiť rebrá.
Ono je to tak. Vo všeobecnom šume okolo fungovania, transparentného fungovania nákupov prístrojov v Piešťanoch zanikol veľmi poučný rozhovor, ktorý poskytol denníku SME môj porevolučný študent, bystrý mladý muž, ktorý už tiež ostarel o tých 25 rokov, ale stále je bystrý a ešte hádam tiež aj mladý. Volá sa Tomáš Szalay. Pôsobí Health Policy Institute a vyriekol takú smutnú vetu do záveru svojho rozhovoru so SME, že ak by kvôli takýmto tendríkom, to hovorím voľne, mali padať štátni úradníci a reprezentanti štátu, tak nemáme exekutívu. A v tomto závere jeho rozhovoru je desivá pravda, že toto je fragment, toto jedno sklíčko v mozaike, ktoré sa teraz vynorilo, a my odvolávame premiéra a padli ministerka, podpredsedníčka parlamentu. Vydávame to za cnosť. No teda neexistuje ilustratívnejšia z núdze cnosť ako táto cnosť.
Je evidentné, že rázne konanie do troch sekúnd nastalo až po tom, čo premiér na stole sušil Suchánkov list, čo tam bol úrad, ktorému toto všetko bolo známe. Ale ono sa to objavilo na obrazovke verejnej, dostupnej a sledovanej televízie. A v tú ránu sa to už ťažko dalo zamiesť pod koberec. A tak sa zvolila iná taktika. Je pred voľbami a šachový hráč Robert Fico je trochu v tiesni. A v partii, ktorú hrá tesne pred voľbami, sa celkom povinne rozhodol zachrániť kráľa. Iste by to robil Bobby Fischer aj Spasskij a možno i horší šachista. Ale premiér tejto krajiny to urobil tiež. Obetoval pešiakov v tejto šachovej partii, tentoraz pešiakov nie v zmysle mafiánskeho hierarchizovania, ale v zmysle šachovej taktiky, proste na kráľa sa nemá siahať. A to je celé, prečo je všetko toto zástupný problém správy o stave krajiny, lebo ono je to tak s tým výkladom vecí, ktoré sa nájdu na stole.
Pri pohľade na kauzu Gorila, počuli sme z úst premiéra opakovane, že je to kauza SDKÚ. Ergo samotná táto interpretácia textu Gorily hovorí teda o tom, že premiér chápe ten text, že teda je bernou mincou, keďže s ním narába, ale chápe z neho to, že je to kauza SDKÚ. Niektoré partie toho textu však ukazujú, že by bolo záhodno, aby sa v záujme hladkého vybavovania vecí rokovalo s kompetentnými členmi strany SMER. Božím riadením tí kompetentní členovia sú tam aj menovaní, takže nemôžeme o jednom dokumente, ktorý striedavo spochybňujeme a striedavo prišívame politickým súperom, ak tam máme my veľkú červenú záplatu na saku, tvrdiť, že to neexistuje. Buď to neexistuje ako také a potom to nemôže byť kauza SDKÚ, alebo je to kauza SDKÚ, ale pozoruhodne v nej vystupuje premiér Fico a predseda parlamentu Paška, ktorý, samozrejme, nemá s tými firmami vôbec nič spoločné, nuž ale potom neviem, prečo ho v roku 2006 doporučil premiér ako tú správnu adresu na rokovanie o veci, keďže predseda parlamentu Paška tvrdí, že v roku 2002 bol koniec, potom sa už venoval len úvahám o estetike, filozofii, kultúre.
Takže toľkoto k interpretácii zrejme podozrivého textu, ktorý iste vyšetrovatelia a tí, ktorí sú zodpovední za fungovanie trestného konania, s pariacimi sa kečkami vyšetrujú a vysoko pravdepodobne aj dovyšetrujú a oznámia verejnosti, kde je pravda.
Takže toto odvolávanie je... A opäť ma prenasleduje moja mladosť filmárska, keď som chcel byť filmovým teoretikom, kritikom a najradšej režisérom, filmu Andrzeja Wajdu Bilans kwartalny (Štvrťročná bilancia). Toto je však dlhšie, ako štvrťročná bilancia.
Ale tak, ako spáchal, a to je taký psychiatrický pojem, Hermann Göring pred svojou zákonnou popravou v norimberskom väzení samovraždu, tak to patrilo do kategórií takzvaných bilančných samovrážd. Tú spácha človek na rozdiel od iných samovrahov, ktorí strácajú pud sebazáchovy, naopak, s chladným rozmyslom pri plnom vedomí a pri dobrom fungovaní mysle i pudu sebazáchovy ako bilanciu svojho stavu. A bilancia stavu morálky krajiny i bilancia podielu Roberta Fica na stave tejto krajiny a jej morálky, a teda, samozrejme, nielen jeho, ale všetkých tých, ktorí sa odtrhli z reťazí a kráčajú krajinou a žiadajú desiatok, je toto odvolávanie.
Na úvod nám kolegyňa spravodajkyňa vyrátala svedomito, ako o tejto téme rokovali výbory, ako ktorí hlasovali a ktorí sa nezišli a ktorých bolo málo. A takým akýmsi jazykovým paradoxom bolo, že nám oznámila, že medzi tými, ktorí o tomto bode nerokovali, boli z výboru pre nezlučiteľnosť. A v tom je ten jazykový paradox, lebo táto diskusia a toto odvolávanie je o nezlučiteľnosti funkcií premiéra a človeka, ktorý nedoskočí na šémy svojich golemov. To znamená, naopak, z jazykového hľadiska bolo absolútne primárne, aby o tomto rokoval výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ale, prosím, to je len taká drobná jazyková odbočka.
Pokiaľ ide o stav zdravotníctva, priznám sa celkom čestne, že v dôsledku vôle ľudu, a podotýkam, priatelia, že tá vôľa ľudu sa vyjadruje v hlasovaní a to hlasovanie sa deje v súlade s volebným zákonom a ten volebný zákon nerozlišuje ani podľa stupňa ovlasenia (vlasovej pokrývky), ani podľa výšky, váhy a iných telesných kvalít, ale je pre všetkých rovnaký, ale vo vyčerpávajúcom vystúpení okrem iného i ministra vnútra som sa proste dozvedel, aká zberba že to podpísala tento návrh na odvolanie premiéra, akýmsi spôsobom napriek celkom jasnej dikcii volebného zákona sa bude očividne deliť svet na tých, ktorých uznávame za hodných, a na tých, ktorí sú podľa akéhosi spôsobu nehodní, pričom tým budeme vykrikovať, že sú nehodní lebo sú síce v parlamente v súlade s volebným zákonom, poniektorí možno i s oveľa vyšším počtom preferenčných hlasov, ako má polovička tu prítomných alebo tu neprítomných toho času poslancov vládnej strany. Ale napriek tomu tí sú tu tak, že by tu mali pekne v rohu ak nie kľačať, tak aspoň ticho sedieť, držať hubu a krok, a neopovážiť sa nič podpísať, a nič chcieť, najlepšie ani nič nehovoriť, pretože je celkom ako dobre vytiahnutá, to musím majstrovi šarmantnému ministrovi uznať, spomienka na televízory. Ale pokrokom a, dá sa povedať, takým racionalizačným prvkom je rovno vyhodiť body, ktoré predložili tí páriovia v parlamente, teda tí z najnižšej kasty, alebo iní. Potom už nemusíme ani televízne aparáty zháňať. Jednoducho stačí, keď im tie body vyhodíme, a majú utrum. Takže, áno, tak to funguje a tak je to, keď vidíme triesky a nevidíme tie biblické brvná, pretože sme sa dozvedeli v tej ministrovej obrane všetko.
A aj keď je nad ránom a nie je veľmi veselo, tak ma napadá ten starý vtip z éry socializmu ako sa tromfujú Američan s Rusom, akí oni sú vyspelí v dopravnej sfére a ako u nich chodia vlaky krížom-krážom. Hovorí v Amerike Američan na Central Union: „Tuná odchádza z každého perónu každých päť minút vlak.“ Fakt kmitajú tam tie vlaky. A Rus hovorí: „Ha, to poďte do Moskvy, tie u nás každé tri minúty odchádzajú.“ Dôjdu do tej Moskvy, stoja na peróne, mrzne ako v pekle a vlaky žiadne. A ten hovorí: „No ale hovoríte, že každé tri minúty odchádzajú.“ Ten naňho pozrel škaredo a povedal: „Ale vy ste zlí (Američania) na černochov.“ To je presne to.
Teda dneska nebola téma Iveta Radičová. K cti tejto ženy, už nech akokoľvek som v jednom momente pomerne vážnom s ňou bol v nezhode, treba povedať, že nemala rada korupciu. A to jej bude slúžiť ku cti i pri nejakých názorových rôzniciach medzi nami. A to jej nezabudnem. Tak si to tu odsedela. Tá mala svojej dámskej cti dosti na to, aby si vypočula všetky výlevy, to, ako opakovane potvrdzuje premiér, toľko gerojstva ani tisíckou klikov nenacvičíš.
Takže to, že dnes preberáme túto tému, je istou správou, ktorá, nehovorím, že je plameňom nádeje, ale je istou iskrou nádeje, že sa nájdu ďalší osamelí bežci, ako sú zmienený Žarnay, učiteľky z Dobšinej, Ivan Kuhn či Suchánek s Kovačovičovou. A z malej iskry, ako hovorí slovenské úslovie, veľký požiar býva.
Prednedávnom tu bola volebná atmosféra, a keďže som bol jej taký okrajový účastník, tak som pomerne vnímal tvrdenia, že akíkoľvek kandidáti na prezidenta sú zbytoční, pretože víťaz je jasný. Ukázalo sa, že 40 % je fajn, keď sú zicher, ale 40 % nie je ani nikdy nebude 51 %. To znamená, že je dobré, že sa koná, hovorí a zverejňuje, treba ale povedať, že na stave krajiny, a toto asi poslucháči nepočujú radi, sú okrem tých hanebných politikov, ktorí všetci kradnú, a dnes sme si tu vypočuli príval faktov, alebo pseudofaktov, ktoré utvrdzujú v obyvateľovi na ulici, "všetci sú rovnakí," majú podiel na tom aj oni.
Treba zároveň povedať, že všetci rovnakí, tí, čo kradli a klamali, i tí, čo nekradli a neklamali, sa do parlamentu a do politiky už 25 rokov dostávajú ako výsledok priamych, tajných, demokratických a až na drobné výnimky nesfalšovaných volieb. Všetci tí, ktorí 25 rokov pôsobili v slovenskej politike, sú zrkadlom voličov. Volič sa nemôže vyviniť. Volič im dal často viackrát možnosť pokračovať, teraz nebudem hovoriť o pokračujúcej trestnej činnosti, ale pokračovať v klamaní a kradnutí. A preto treba povedať, že sa k tomu ani volič nemôže postaviť tak ako Pontský Pilát a umyť si ruky nad týmito politikmi, nad každým z nás. Jednoducho parlament a politické elity, ale i politici na komunálnej i inej úrovni sú a v demokracii, dá Boh, vždy budú, nech to akokoľvek dopadne, zrkadlom svojich voličov.
Pred dvadsiatimi piatimi rokmi prestala existovať, vďaka Bohu, alternatíva, že víťazom bude buď Gejza, alebo Šlapka. Došli sme do štádia, že víťaz je skutočne víťazom z vôle ľudu. A je povinnosťou ľudu, treba tiež povedať, lebo aj ľud má povinnosti, zamyslieť sa nad tým, koho necháva víťaziť. A, samozrejme, a to je na tom to najčarovnejšie, možno niekedy aj trochu smutné, ľud si svoju voľbu, a dokonca i nevoľbu, keď k tej urne nepríde, musí prežiť. Nikto mu tie ďalšie štyri roky neodpára, vychutná si ich bis zum bitteren Ende alebo k nejakému lepšiemu koncu, dal by Boh, to znamená, že ono i takéto rokovanie za vrelej účasti zopár statočných z obidvoch strán je pre niekoho, kto sa zaujíma o vec verejnú, hádam niečím, čo nie je prehliadkou strateného času.
A ja len vyslovujem nádej, statoční občania, lebo, povedzme si otvorene, ani na tých námestiach v novembri nemrzla väčšina. Keď sme prvýkrát prišli na námestie SNP ako dvaja z 550 pedagógov lekárskej fakulty a s nami z 1 700 študentov lekárskej fakulty asi 120 študentov tejto fakulty, tak sme prešli v pochodovom tvare po Špitálskej, vtedy ešte ulici Československej armády a kráčali pod sochami dvoch levov budovy U dvoch levov a volali sme do rozžiarených okien, v ktorých stáli hlava pri hlave pracovníci: „Poďte s nami.“ I vtedy nás nebola väčšina. Nikdy, aj keď sa to dnes populárne hovorí, nemrzla na námestiach väčšina, ani na tom prvom, ani na tom druhom. To ešte hrozilo, že prídu Ľudové milície a bude inak. Ale každopádne potom mohla rozhodovať nieže väčšina, ale každý o svojej krajine. A keď MUDr. Suchánek, môj kolega, dnes som volal s mojím iným kolegom z Piešťan, s ktorým som študoval šesť rokov a ktorý tiež svoje zažil, naberie guráž preto, aby jeho deti žili v slušnejšej krajine, tak vidím ako psiu povinnosť poslancov parlamentu myslieť pri svojom konaní na deti MUDr. Suchánka. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2014 o 3:34 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4:00

Jana Kiššová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Chcem veľmi pekne poďakovať kolegovi Petrovi Osuskému za naozaj veľmi impresívne a veľmi múdre slová. A pridávam sa k tomu, že ja rovnako ako on nepredpokladám, že dnes bude pán premiér odvolaný. Zas na druhej strane to, čo dnes odznelo a čo dnes odznie, by sa malo dostať do uší ľudí, by sa malo dostať do uší občanov a voličov. A ja verím, že to, čo tu dnes odznie, si ani pán premiér, ani členovia vlády a, verím, ani poslanci strany SMER nestrčia len tak za klobúk. A verím, že to, čo tu dnes odznie, tak pohne verejnou mienkou. Ak sa len toto stane, tak už to celé malo zmysel. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 4:00 hod.

Ing.

Jana Kiššová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4:01

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Milá Janka, ja ti ďakujem a dá Boh, ako sa hovorí, bodaj by tvoje slová sväté boli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 4:01 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 4:01

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážená pani podpredsedníčka, predsedajúca, vážení páni ministri, kolegyne, kolegovia, každému z nás z opozície, hoc v takom dezolátnom stave, ako ho pán premiér zvykne nazývať, je jasné, že my dnes Roberta Fica neodvoláme, lebo osemdesiattrojka je osemdesiattrojkou. Ale je našou psou povinnosťou z opozície, i keď s mojimi kolegami sme nepodpísali iniciatívu zvolať túto dnešnú schôdzu, sa tejto schôdze zúčastniť. A budeme hlasovať za vyslovenie nedôvery Robertovi Ficovi. Prečo tak robíme? My tu sedíme a toto naše vystúpenie nerobíme sami za seba, ale za tých voličov, ktorí dali hlas opozícii.
Kolegyne, kolegovia z vlády, nie každý hlas v parlamentných voľbách bol daný strane SMER. Ale strana SMER sa dnes správa, ako by bola jediným, kto dáva život a smrť, i keď je to trošku morbídne, občanom tejto krajiny, pretože sa neštíti ani toho, že vykráda peniaze, ktoré sú určené na liečenie pacientov občanov tejto krajiny. Preto je to smutné. Táto kauza rozkrádania peňazí zo zdravotníctva bude emblematickou kauzou aj vďaka dnešnému nočnému rokovaniu na štíte strany SMER a Roberta Fica. Toto je kauza, ktorú občania tejto krajiny v plnej miere chápu. Tváriť sa, že táto kauza neexistuje, sa nedá. Každý občan tejto krajiny vie, že je taká spoločnosť ako Penta, koľko nemocníc prevádzkuje, akú sieť lekární má. Je každému jasné, že firma MEDICAL GROUP je blízka a napojená na politickú stranu SMER. Či sa to exemplárne tá dokázať, či za tým je alebo nie je Paška, to je nepodstatné, pretože tejto spoločnosti sa darí len vtedy, keď vládne politická strana SMER a pán predseda parlamentu Paška je predsedom parlamentu. Vykrádať peniaze zo zdravotníctva je morbídne. A nenosí sa to v žiadnej krajine.
Za ostatné roky sa na Slovensku navýšili peniaze do zdravotníctva na 8 % HDP, tak ako to spomínal aj kolega Bugár, dávame na zdravotníctvo, ako dávajú naň v Českej republike, v Poľsku, skoro ako vo Švédsku a vo Fínsku. Keď do toho dávame toľko peňazí, ako je možné, že pacienti na Slovensku nemajú prístup k liekom. Tak ako kolega Bugár spomínal, boli sme spolu pri občanoch pri Šahách a na žltačku musia chodiť pre lieky do Maďarska. Je to faktom. Takto riadite zdravotníctvo, že občania Slovenska musia chodiť do Maďarska, aby si kúpili lieky. Ba čo viac, môžem povedať, pre to, aby niektoré vyšetrenia sa vykonávali a finančné skupiny, vaši sponzori, zarobili, tak rodičia s deťmi musia čakať v niektorých krajských mestách aj deň na to, aby získali výsledok od lekára, na to, čo dovtedy mali do hodiny, do dvoch hodín, dnes musia čakať deň. Vy neštítite sa ohrozovať občanov tejto krajiny.
Keď sa pozrieme na tento systém, ktorý tu je vytvorený, tak si kladiem otázku, kam miznú peniaze. No tak keď kúpime miesto troch CT-čiek len jedno CT-čko, tak na to pri žiadnom ekonomickom vzdelaní nie je možné povedať, že to je za primeranú maržu, ale že to je úžera. Ale tá úžera je asi veľmi blízka vám, celej politickej strane SMER. Trojnásobná cena je len spôsob, ako vykrádať. Pýtam sa, nerobíte to náhodou tak, že príde predstaviteľ spoločnosti MEDICAL GROUP do nemocnice a ponúkne nejaký ten prístroj s tým, aby ho kúpili, lebo to je dobrý biznis pre túto spoločnosť? Však dneska každý povie, že niet peňazí. Vzápätí hneď sa ponúkne nemocnici, že nemusia sa vôbec obávať, však im Všeobecná zdravotná poisťovňa to zaplatí slovami, že tak nech to dajú na splátky na štyri roky a im zdvihnú zakontrahovanie alebo tie úkony, ktoré im Všeobecná zdravotná poisťovňa na to CT-čko bude preplácať, ale na úkor niečoho iného, a potom peniaze takto zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktoré dajú, skončia v rukách firiem, ktoré dodávajú techniku, lieky do nemocníc predražené. Robíte to takýmto spôsobom? Je to taký spôsob, ktorým tunelujete zdravotníctvo a ohrozujete občanov? Ja kladiem túto otázku. Uvažoval som nad tým, nie som odborníkom v zdravotníctve, ale som sa pýtal lekárov a, všetka česť, to vyniesli a poukázali na to. Tak jediný mechanizmus existuje tento. Inak nie je možné vysvetliť to, čo tu dnes prezentovali aj kolegovia, ako narástli tržby spoločnosti MEDICAL GROUP. Skadiaľ sú tie peniaze? Kto a ako im dá tie peniaze, keď jednoducho nemocnice ich nemajú? No je to jedine tak, že Všeobecná zdravotná poisťovňa im ponúkne, že, áno, to za štyri roky zafinancujú. Na aký úkor to tak má byť?
Toto je skutočná tvár tej istoty, ktorú Robert Fico ponúkal občanom tejto krajiny? Robert Fico vo volebnej kampani oklamal občanov tejto krajiny a ponúkol im istotu, len zabudol povedať, že je to len pre vyvolených, tých, ktorí majú blízko k nim a podieľajú sa na vytvorení a formovaní vlády ako oligarchovia, ktorí majú rozdelené jednotlivé ministerstvá ako ministerské kreslá a majú to pod svojím palcom. Zabudol to povedať. Aj vďaka takejto schôdzi, ktorou sa snažíte poukazovať na to, že to robíme v noci, aroganciou, že Robert Fico nemá toľko odvahy ako Iveta Radičová, ktorá by tu sedela a vypočula si to, čo tu odznie z radov opozície, ani na to nemá, lebo sa tvárite arogantne, tak ja dúfam, aj vďaka tomuto nočnému rokovaniu občania tejto krajiny sa zachovajú k celej politickej strane rovnako, ako sa zachovali v prezidentských voľbách k postaveniu Roberta Fica ako kandidáta na prezidenta tak, že utŕžil debakel. Dúfam, že rovnaký výsledok dosiahnete aj pri budúcich voľbách.
A to nie je možné vyčítať z vašej strany opozícii, že sa snažíme tu poukázať na kroky, ktorými poškodzujete občanov tejto krajiny. Je to naša zodpovednosť. K tomuto sme sa zaviazali vtedy, keď sme sa rozhodli kandidovať. Tých viac ako 50-tisíc hlasov, ktoré som ja osobne dostal od občanov, ma tu nielen oprávňuje, ale aj zaväzuje vystúpiť, aby som tu vystúpil a poukázal na tie kroky, ktoré sú v rozpore so záujmami občanov. Vy nemôžete jednoznačne povedať, že len to je svätá pravda, čo povie politická strana SMER.
Občania tejto krajiny si nezaslúžia mať premiéra a vládu, ako vládne Robert Fico. Nezaslúžia si to. A práve z tohto dôvodu, či sa vám to páči alebo nepáči, aj v ďalších prípadoch budeme na to upozorňovať. Nech sa tu postaví ktorýkoľvek člen vlády, nech vyčíta čokoľvek, čo sa tu udialo za predchádzajúce vlády, môže to robiť ako odvádzanie pozornosti. Ale je faktom, že dva a pol roka v tejto krajine vládne politická strana SMER. Vládnete sám. Nemôžete sa vyhovoriť ani na Slotu, ani na Mečiara.
Aj ja by som mohol dneska hovoriť, že sú tu nástenkový tender, emisie. Ale nechcem sa o tom baviť, lebo to je z prvej Ficovej vláda, ale aj to, čo sa deje v zdravotníctve, vykazuje znaky dobre organizovanej činnosti. Rovnako som vystúpil a povedal v prípade odvolávania ministra Richtera, že kauza Star EU tu vykazuje rovnaké znaky, rovnaký princíp. „Choďte tadeto, tu si o to môžete požiadať, tu budete mať úspech.“ Aj MEDICAL GROUP je niečo podobné ako Star EU. Ako je možné, že pokiaľ ide o Star EU, zo 70 prípadov je 70 úspešných, ako je možné, že priamy výrobca toho CT zariadenia nemôže predať svoje zariadenia nemocnici, ale o rok na to alebo o pár mesiacov na to to vie sprostredkovať alebo vie dodať spoločnosť MEDICAL GROUP? Ako je možné? Prečo v jednom prípade nie je možné to dodať za nižšiu cenu, keď v druhom už za vyššiu je to možné? Toto je exemplárny prípad toho, ako sa priživujete aj na zdraví občanov tejto krajiny. A preto oprávňuje ma to povedať, že občania tejto krajiny si nezaslúžia mať takéhoto bezcitného premiéra tejto krajiny a takúto vládu a vôbec správu tejto krajiny.
By som spomenul jeden príklad aj z vlastného odboru, ktorý som riadil, Štátne lesy. Ako je možné, že Štátne lesy za vlády pani Radičovej mali 18-miliónový zisk? Ako je možné, že poníženie cien speňaženia dreva podľa materiálu, ktorý ste som doniesli, vykazuje za rok 2013 zníženie cien o 25,5 %. V súkromnom sektore to tak nie je. Kde zmizli tie peniaze? To ide na tých, ktorým dávate pre sprostredkovateľov peniaze a tunelujete Štátne lesy. (Reakcia z pléna.) Pán kolega, podľa seba si môžem povedať, že Štátne lesy odvádzali do štátnej kasy peniaze a vy namiesto toho teraz zdierate od občanov peniaze. Preto nie ste schopní znížiť DPH, preto nie ste schopní... (Reakcia z pléna.) Pán kolega, my sme to znížili aj so záväzkom, že keď... (Reakcia z pléna.)
Pán kolega, tu vaši kolegovia predložili návrh, že v tomto roku sa DPH z 20 % malo znížiť na 19, reprezentanti politickej strany SMER predložili návrh, že táto podmienka sa nebude uplatňovať od 1. januára 2015 práve vtedy, keď zo zákona, z tej podmienky, ktorú sme tam dali, sa to má znížiť. My sme DPH nezvyšovali preto, lebo sa nám tak veľmi chcelo, ale preto lebo ste rozvrátili verejné financie vo vašej prvej vláde, lebo ste sa nesprávali k správe majetku hospodárne. Aj dnešná schôdza poukazuje na to, ako spravujete túto krajinu „správne“, keď zo zdravotníctva vykrádate peniaze. Pre vás je normálne vykrádať peniaze zo zdravotníctva? Je normálne pre vás vykrádať peniaze zo štátnych podnikov? Podnik, ktorý dokáže vyprodukovať 20 mil. do štátnej kasy, pričom nemusíte od občanov pýtať peniaze, tak vy necháte rozkradnúť a radšej zdierate občanov? Radšej upustíte od toho, že by ste vrátili DPH z 20 na 19 %? Keby ste boli urobili toto (250 mil.), každému jednému občanov aj dôchodcovi zostane v jeho vačku. Vy ešte máte tvár tu vystúpiť a hovoriť, že Radičovej vláda zvýšila DPH? Keď teraz sa to malo znížiť a vy ste to odmietli? Koľkokrát ste odmietli návrhy, ktoré tu boli predložené od mojich kolegov, aj odo mňa... (Reakcia z pléna.) Pán poslanec, úprimne poviem, my sme dali ten návrh. Ten návrh bol v zákone. Vy ste ten zákon, ten záväzok nenaplnili, hoc Robert Fico, keď sa ten zákon prijímal, sedel som tu v Národnej rade, vtedy prehlasoval, že máme znížiť DPH. Vtedy keď sa splnili zákonné podmienky na to zníženie, vy ste to odmietli. Tak ste odmietli dať ľuďom lacnejšie potraviny, dať ľuďom lacnejší život v tejto krajine. Toto je sociálna demokracia vaša, len preto, aby ste mohli dať z tých 250 mil. 13 mil. na železničnú dopravu s tým, že môžu dôchodcovia, študenti chodiť zadarmo. A kde zmiznú tie ostatné peniaze? Ja vám to poviem. Rovnako ich vykradnete cez Všeobecnú zdravotnú poisťovňu, MEDICAL GROUP a niečím im podobným, ako je Star EU. (Reakcia z pléna.)
Pán kolega, úprimne je možné povedať, že Radičovej vláda bola krátko. Aj to je možné povedať, že niektorí vtedajší naši kolegovia pomohli vám, že ste dostali takú vysokú podporu a vládnete dnes bezočivo, arogantne a zneužívate túto moc. Úprimne povedané, dostávate od nás len to, nič viac a nič menej, čo aj ja a moji kolegovia sme dostali aj od predsedu parlamentu, keď bezočivo na tlačovej besede hovoril o tom, že naše návrhy sú k ničomu. Ja si to vyprosujem aj v tejto chvíli. Ja tu som a predkladám návrhy, ktoré idú v záujme občanov tejto krajiny. A práve preto opozícia musí tu vystupovať a to, že v tomto parlamente opozícia nie je jednotná alebo je roztrieštená, ako vy hovoríte, to ešte politickú stranu SMER neoprávňuje rozkrádať verejné financie zo zdravotníctva a ubližovať občanom, ktorí sú na to odkázaní. A toto sú dôvody, práve prečo tento návrh na vyslovenie nedôvery strana MOST – HÍD podporí. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

9.11.2014 o 4:01 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 4:18

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Na vaše vystúpenie, pán poslanec, chcú reagovať dvaja poslanci. Uzatváram možnosť prihlásiť sa s faktickou poznámkou.
Pán poslanec Kéry, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.11.2014 o 4:18 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4:18

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Simon, strana SMER – sociálna demokracia nikdy nepristúpila k zvyšovaniu DPH. Ak budete tvrdiť vy alebo niekto iný niečo iné, tak ste klamári, s vami na čele.
A všimol som si, že ste trinásťkrát vo svojom vystúpení spomenuli slová „ľudia tejto krajiny“. Iné synonymum nemáte, ako je napríklad slovenská alebo naša krajina? Keď hovoríte o svojej manželke, tiež hovoríte slová „táto manželka“, „oná manželka“. Tak ste presne vyjadrili svoj citový vzťah k slovenskej krajine. Trinásť krát použiť slová „ľudia tejto krajiny“, no to je nonsens. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 4:18 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4:19

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No treba povedať, že ako sa postupne posúva čas, tak aj zrejme kognitívne a mentálne kapacity niektorých členov parlamentu sa prudko znižujú. Ale skúsme sa stále venovať téme.
Veľmi dobre si poukázal na to Zsolt, že tá mapa sa pomaličky kreslí, ja o tom budem hovoriť viacej aj vo svojom príspevku, ale zareagujem na to, čo si ty hovoril, že v momente, keď ten strach opadne z pár ľudí, tak sa môže začať tá skladačka, tá mozaika pomaly skladať, pomaly tie informácie do seba budú zapadať jedna do druhej. A preto som aj na začiatku hovoril, že myslím si, že SMER sa teraz bude báť naozaj každého nového dňa, lebo oni v zásade teraz nikdy nemôžu vedieť, že kedy sa tá mozaika vyskladá, kedy sa ten obraz scelí. A oni majú pred nami iba tú výhodu, že oni tú mapu už poznajú. A my len... (Reakcia z pléna.) Pán Kéry, dávajte si pozor na ústa, fakt si dávajte bacha na ústa.

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Kľud, páni poslanci, prosím vás. A buďte slušní. (Reakcia z pléna.)

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
Počuli ste, čo povedal, váš kolega? Nemôžete byť naňho hrdý. (Reakcia z pléna.) Hovorím o pánovi Zsoltovi.

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Slušnosť má byť základnou výsadou tohto parlamentu, bohužiaľ.
Pán poslanec, pokračujte, nech sa páči.

Poliačik, Martin, poslanec NR SR
Ja som v zásade povedal všetko, čo som chcel povedať. A oni tú mapu už poznajú a je len na nás, aby sme ju poskladali sami. A keď tie obrázky do seba zapadnú, tak táto kauza sa skončí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 4:19 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4:21

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kéry, v tejto krajine občania a ľudia tejto krajiny rozhodujú o tom, kto tu bude vládnuť. Oni vám vystavia účet. My musíme na to upozorniť. V každom prípade ale ja si vyprosím, aby ste tu dezinformovali. Ja som povedal, že DPH ste nedovolili znížiť, hoc v zákone bola podmienka, keď sa deficit zníži pod 3 %, tak sa vráti DPH z 20 na 19 %. Vaši kolegovia tam pred vami predložili v prvom polroku návrh, že táto podmienka sa uplatňovať nebude. S tým súhlasíte, že táto podmienka sa má uplatňovať? Tak, prosím, aj na túto schôdzu je predložený môj návrh, ktorý práve túto podmienku opätovne vracia do tej polohy, v akej polohe bola. Podporte to a DPH sa zníži z 20 na 19 %. A nie je možné ľuďom donekonečna tĺcť hlúposti do hlavy. Vy ste majstrami, celý SMER, na odvedenie pozornosti, ale ľudia zistia, akí ste. A najväčší príklad, najnázornejší príklad toho je to CT-čko, miesto troch CT-čiek ste kúpili jedno. To nie je marža, to je úžera.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.11.2014 o 4:21 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video