44. schôdza

25.11.2014 - 12.12.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

25.11.2014 o 13:44 hod.

Ing.

Ján Babič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

13:24

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, dovoľte mi opraviť svoj návrh a doplniť ho. Navrhujem, aby sme hlasovaním rozhodli o tom, že bod 108, pod ktorým je tlač 1296 zaradená, jedná sa o návrh zákona o zodpovednosti štátnych funkcionárov pri výkone štátnej moci, bol zaradený za bod číslo 7 aktuálneho programu rokovania 44. schôdze Národnej rady.
Odôvodňujem to tak, že tento návrh rieši vysoko aktuálnu problematiku, ktorá rieši zodpovednosť funkcionárov. A myslím si, že prijatím tohto návrhu v čo najrýchlejšom čase dôjde, alebo teda aspoň k jeho prerokovaniu, dôjde k tomu, že zareagujeme na aktuálnu spoločenskú situáciu, pretože ak to necháme na 102. mieste, opäť hrozí nebezpečenstvo, že tento návrh zákona nestihneme prerokovať a to si myslím, že v kontexte doby by bolo nezodpovedné.
Ďakujem.
Skryt prepis

25.11.2014 o 13:24 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:24

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Ešte jeden procedurálny, krátky. Poprosím vás privítať na balkóne Národnej rady člena Európskeho parlamentu pána Sulíka. Ďakujem. (Potlesk v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.11.2014 o 13:24 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:26

Pavol Hrušovský
Skontrolovaný text
Pani podpredsedníčka, rokovací poriadok jasne hovorí o procedúre možnosti pozvať a umožniť vystúpiť komukoľvek alebo ktorémukoľvek občanovi Slovenskej republiky na pôde Národnej rady, ale tomu musí predchádzať slobodné rozhodnutie predsedu, ktorý musí pozvať konkrétneho občana alebo funkcionára alebo verejného činiteľa a až po takomto úkone predsedu môže Národná rada o tomto hlasovať. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.11.2014 o 13:26 hod.

JUDr.

Pavol Hrušovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:38

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Chcel by som uviesť veci na pravú mieru. Nakoľko som vo svojom návrhu uvádzal, že pán predseda bol pozvaný, bola dohoda na kultúrnom výbore, ale následné uznesenie hovorilo o tom, že ho nepozveme, preto som dal na základe tohto hlasovať, aby bol pozvaný do pléna. Čiže rokovací poriadok bol do bodky naplnený. Presne taká istá procedúra bola, keď sme pozývali, páni, vtedajšiu generálnu riaditeľku RTVS a toto plénum jej umožnilo vystúpiť. Takže ak je problém s týmto, tak by som zaviazal vedenie Národnej rady hlasovaním, aby pozvalo pána predsedu vystúpiť v parlamente. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.11.2014 o 13:38 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:40

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Ďakujem. Ja iba pre správnosť. Ja som nežiadal o to, aby sa hlasovalo. Ja som žiadal veľmi slušne, teda vás, aby ste to vyhlásili. Pretože si myslím, že tieto voľby sú potrebné a tak isto ako ja, aj vy si myslíte, alebo som presvedčený, že viete o tom, že sú potrebné. Tak iba toľko na možno vysvetlenie.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.11.2014 o 13:40 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13:41

Alojz Přidal
Skontrolovaný text
Pani podpredsedníčka, ja si naozaj myslím, že by ste mali dať hlasovať o návrhu pána kolegu Poliačika, lebo pán europoslanec bol ten, ktorý povalil prvú nekomunistickú vládu Ivety Radičovej a vďaka nemu sedíte na tej stoličke, to, čo sedíte, (smiech v sále) takže myslím si, (reakcia predsedajúcej) že by sme mali o tomto hlasovať. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.11.2014 o 13:41 hod.

Mgr.

Alojz Přidal

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:44

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, kolegyne, kolegovia, na základe poverenia Mandátového a imunitného výboru Národnej rady Slovenskej republiky zo dňa 25. novembra 2014 predkladám Národnej rade Slovenskej republiky túto informáciu:
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška sa písomným rozhodnutím zo dňa 24. novembra 2014 vzdal funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Ešte pred týmto rozhodnutím poveril rozhodnutím č. 1323 zo dňa 24. novembra 2014 podpredsedníčku Národnej rady Slovenskej republiky pani Janu Laššákovú výkonom právomoci predsedu Národnej rady Slovenskej republiky do zvolenia predsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Následne sa poslanec Pavol Paška vzdal dňa 24. novembra 2014 aj mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky Jana Laššáková, poverená výkonom právomoci predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, vzala uvedenú skutočnosť na vedomie rozhodnutím č. 1324 z 24. novembra 2014. Súčasne podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky Jana Laššáková, poverená výkonom funkcie právomoci predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, vyhlásila rozhodnutím č. 1326 zo dňa 25. novembra 2014 nastúpenie náhradníkov za stranu SMER – SD nasledovne:
- na zaniknutý mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Pašku nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Viliam Holeva, ktorý od 4. apríla 2012 vykonáva mandát poslanca ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Roberta Fica,
- na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Roberta Fica nastupuje podľa poradia uvedeného v zápisnici Ústrednej volebnej komisie o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky 10. marca 2012 náhradník Ján Babič, narodený dňa 27. mája 1955, bytom Rožňava.
Podpredsedníčka Národnej rady zároveň svojím rozhodnutím č.1328 zo dňa 25. novembra 2014 požiadala Mandátový a imunitný výbor o preskúmanie dodržania podmienok nastúpenia náhradníkov na zaniknutý a neuplatňovaný mandát a o podanie informácie o nastúpení náhradníkov na zaniknutý a neuplatňovaný mandát poslancov v súvislosti so skutočnosťou, že prezident Slovenskej republiky dňa 25. novembra 2014 v dopoludňajších hodinách prijal demisiu člena vlády Slovenskej republiky Petra Pellegriniho, povereného riadením Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a prijatím demisie člena vlády Slovenskej republiky si Peter Pellegrini začal uplatňovať mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky.
Súčasne podľa § 47 ods. 6 zákona č. 333/2004 Z. z. o voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov Petrovi Gažimu, ktorý dňa 12. apríla 2012 nastúpil ako náhradník strany SMER – sociálna demokracia na neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Petra Pellegriniho, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky 25. novembra 2014, pričom Peter Gaži zostáva náhradníkom za stranu SMER – SD na jej kandidátnej listine v pôvodnom poradí.
Uvedené skutočnosti vzala podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky Jana Laššáková, poverená výkonom právomoci predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, na vedomie svojím rozhodnutím č. 1327 z 25. novembra 2014. Na zabezpečenie požiadaviek vyplývajúcich z rozhodnutia pani Jany Laššákovej, podpredsedníčky Národnej rady poverenej výkonom právomoci predsedu na základe rozhodnutia č. 1328 z 5. novembra 2014 Mandátový a imunitný výbor Národnej rady sa oboznámil s uvedenými skutočnosťami a rozhodnutiami podpredsedníčky Národnej rady poverenej výkonom funkcie právomoci predsedu a so zápisnicou Ústrednej volebnej komisie o výsledku volieb do Národnej rady Slovenskej republiky konaných dňa 10. marca 2012 vrátane jej príloh. Podľa prílohy č. 1 uvedenej zápisnice nastupujú na zaniknutý a neuplatňovaný mandát náhradníci za poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, uvedení v citovaných rozhodnutiach predsedu Národnej rady Slovenskej republiky a dochádza k zániku mandátu pána poslanca Petra Gažiho.
Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky vzal uvedené skutočnosti na vedomie a odporúča Národnej rade Slovenskej republiky prijať nasledovné uznesenie:
Národná rada Slovenskej republiky
a) berie na vedomie,
1. vzdanie sa Pavla Pašku z funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky dňom 24. novembra 2014;
2. zánik mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Pavla Pašku podľa čl. 81 Ústavy Slovenskej republiky vzdaním sa 24. novembra 2014;
3. že podpredsedníčka Národnej rady Slovenskej republiky poverená výkonom právomocí predsedu Národnej rady svojím rozhodnutím č. 1326 z 25. novembra 2014 vyhlásila nastúpenie náhradníkov na zaniknutý a neuplatňovaný mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky dňom 25. novembra 2014 za stranu SMER – sociálna demokracia nasledovne:
a) na zaniknutý mandát poslanca Pavla Pašku nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Viliam Holeva,
b) na neuplatňovaný mandát poslanca Roberta Fica nastupuje poslanec Národnej rady Slovenskej republiky Ján Babič;
4. že po prijatí demisie člena vlády Slovenskej republiky si Peter Pellegrini 25. novembra 2014 uplatnil mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky a Petrovi Gažimu, ktorý nastúpil 12. apríla 2012 ako náhradník na neuplatňovaný mandát poslanca Petra Pellegriniho, zanikol mandát poslanca Národnej rady Slovenskej republiky 25. novembra 2014. V Bratislave, november 2014.
Ďakujem pekne, skončil som, pani predsedníčka.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.11.2014 o 13:44 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:44

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Takže, pani podpredsedníčka, navrhujem, aby sme hlasovali o návrhu uznesenia, ktoré predkladá Mandátový a imunitný výbor Národnej rady.
Skryt prepis

25.11.2014 o 13:44 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

13:44

Ján Babič
Skontrolovaný text
Sľubujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

25.11.2014 o 13:44 hod.

Ing.

Ján Babič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:54

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, milí kolegovia, kolegyne, chcel by som pri tomto bode sa trochu vyjadriť k tomu, čo vlastne, aký problém riešime. Áno, dnes budeme voliť nového predsedu parlamentu a bude s ním, bude ním zrejme pán Pellegrini, ale nemali by sme pritom zabúdať, prečo volíme nového predsedu parlamentu. Nevolíme ho preto, lebo doterajší predseda parlamentu sa dobrovoľne vzdal svojho mandátu, ale volíme ho preto, lebo ľudia na ulici mali odvahu povedať: rozkrádaniu stačilo. Prišli na námestia, niekoľko tisíc ľudí prišlo na námestí, na námestia a dosiahli to, čo nikto pred dvomi týždňami nedúfal. Nikto na Slovensku si nemyslel, že pár tisícom ľudí na námestiach sa podarí zložiť druhého najvyššieho človeka vo vládnej strane SMER, z druhej najvyššej ústavnej funkcie Pavla Pašku.
Pán Pavol Paška neodstúpil dobrovoľne, ako sa tu snaží niekto vytvárať ilúziu. Pán Pavol Paška odstúpil pod tlakom, ako zvykne hovoriť, ulice, pod tlakom anarchistom, anarchistov, ako zvykne nazývať ľudí na ulici a každopádne nie dobrovoľne. Chcem práve preto na tomto mieste, keďže Pavol Paška niekoľko rokov viedol Národnú radu, pripomenúť jednu veľmi, veľmi závažnú skutočnosť, ktorú očakávam, že budúci predseda parlamentu aj svojou váhou a svojou pozíciou a funkciou zabezpečí, aby sa nezamietla pod koberec. Voči Pavlovi Paškovi bolo vznesených kopu indícií a kopu informácií smeruje k tomu, že Pavol Paška bol skutočným a je naďalej skutočným vládcom nad slovenským zdravotníctvom.
Ale existuje jedna informácia, ktorá ho podľa informácií, ktoré mám k dispozícii, usvedčila a na základe ktorej sa Robert Fico odhodlal Pavla Pašku odvolať, na základe ktorej mu odporučil, aby dobrovoľne odstúpil. Tá informácia má päť písmen a volá sa firma KOMET, s. r. o. Jediným spoločníkom tejto firmy je Pavol Paška a táto firma za posledné roky mala veľmi zaujímavé obraty a zisky. Keď si pozrieme do oficiálne prístupného a verejne teda prístupného výkazu ziskov a strát firmy KOMET, s. r. o. so sídlom na Bencúrovej 10 v Košiciach, tak zistíme, že v roku 2012 mala tržby 365-tis. eur a čistý zisk 308-tis. eur. Tí, čo rozmýšľame v korunách, to je vyše 9 mil. korún. Čiže ešte raz, tržby 365-tis. eur a čistý zisk 308-tis. eur. V minulom roku táto firma KOMET, s. r. o. mala tržby 440-tis. eur, hrubý zisk 353-tis. eur.
Každopádne, inak povedané, z jedného eura približne 80-percentná ziskovosť a čo je úplne najzaujímavejšie, všetko, celý tento obrat firmy Pavla Pašku zabezpečuje jeden jediný zamestnanec. Firma má oficiálne jedného jediného zamestnanca a z nákladov, ktoré vykazuje, tak 5-tis. eur ročne približne ide na nájom, 5-tis. eur ide na nejaké poradenstvo, tuším sekretárske práce a ostatné peniaze idú na plat jedného jediného zamestnanca.
Keď niekto chce povedať, že toto naozaj môžu byť činnosti, ktoré sú reálnym podnikaním a nie je to pranie špinavých peňazí, tak ja mu jeho názor nepopieram, ale od nového predsedu parlamentu, a preto to hovorím na tomto mieste, očakávam, že bude si stáť za tým, že bude chcieť, aby orgány činné v trestnom konaní vyšetrili podozrenie, že Pavol Paška cez firmu KOMET, s. r. o. bral a pral úplatky, ktoré bral z verejných a štátnych zákaziek. Toto je verejné podozrenie, ktoré vyslovujem, lebo má to všetky tieto znaky. Dostal som túto informáciu od človeka, ktorý tvrdí, že takisto túto informáciu podal dva dni pred tým, ako Robert Fico odporučil Pavlovi Paškovi, aby odstúpil z pozície predsedu Národnej rady. Dostal som tú informáciu rovnako a v rovnakej podobe, ako ju dostal ten človek, ktorý tú informáciu dal predsedovi vlády Slovenskej republiky.
Opakujem ešte raz skutočnosti a možno si to predstavte sami na sebe. Viete si predstaviť, že by ste mali dlhodobo firmu, ktorá má mesačný obrat milión korún, alebo milión dvesto a z toho milión korún zisk s jedným jediným zamestnancom? Viete si predstaviť, že existuje na Slovensku takáto firma, ktorá by bola takto vysoko zisková s jedným jediným zamestnancom? Neexistuje taká firma. Môžete hľadať, koľko chcete, neexistuje takto vysoko zisková firma, ktorá poskytuje podľa toho, čo vlastne v poznámkach k priloženej súvahe podnikateľské poradenstvo organizačný, ekonomický a účtovný poradca, marketingové služby a prieskum trhu. Zhodou okolností všetko činnosti, ktoré na Slovensku bežne poskytujú tzv. podvodné karuselové firmy, ktoré navzájom krížom-krážom si fakturujú fiktívne služby za ekonomické, manažérske, podnikateľské poradenstvo, následne podvádzajú štát o DPH-čku a takýmto spôsobom vymýšľajú a vyrábajú fiktívne faktúry.
Ešte raz hovorím, je závažné podozrenie, podľa informácií, ktoré sú, že Pavol Paška vraj cez túto firmu tuneloval, pral úplatky, ktoré bral z verejných zákaziek. Je to veľmi závažné podozrenie, lebo tento človek bol predsedom ešte do dnešného dňa, bol predsedom Národnej rady Slovenskej republiky, ako hovorí Janko Mičovský, siene zákonnosti. Ak existuje takéto podozrenie, budúci pán predseda parlamentu pán Pellegrini, prosím vás a žiadam vás, dohliadnite na to, aby toto podozrenie bolo vyšetrené, aby v tomto prípade generálny prokurátor konal a nešiel sa najprv opýtať Roberta Fica, či v tomto prípade môže konať, aby naozaj konal, vy máte kompetencie, je tu závažné podozrenie, že niekto tu ulial milión korún každý jeden mesiac do vlastného vrecka.
Ostatné informácie o Pavlovi Paškovi boli spomenuté počas predošlých týždňov. Som veľmi vďačný a hlavne vďaka patrí všetkým ľuďom, ktorí nabrali odvahu a mali tú statočnosť prísť na námestie a dosiahli niečo, čo pre Slovensko bolo pred pár týždňami nepredstaviteľné, že raz sa zbavíme Pavla Pašku. Gratulujem všetkým ľuďom na námestí.
Keď možno iba k histórii Pavla Pašku, teda aby sme mu to zapísali do historických análov, tak vyjadril sa, keď kryl ožranov v parlamente, že on im fúkať nedá, lebo parlament nie je fabrika. Keď kryl človeka, ktorý evidentne, pána Rafaela Rafaja, ktorý falšoval podpis za Jána Slotu, tak povedal, že on nebude nikdy kontrolovať poslancov, či teda chodia do práce, alebo nechodia, lebo parlament nie je fabrika, plus-mínus tie isté slová. Čiže jedenkrát kryl svinstvo, druhýkrát kryl svinstvo.
A to, že napríklad aj zárobky z tejto svojej firmy KOMET, ktorej je jediným vlastníkom a nie malé zárobky, lebo ľudia na takéto sumy robia aj celý život, mohli by sme tu teraz zrátať, že či za celý život zarobia to, čo Paška za mesiac s jedným jediným zamestnancom, tak vrchol arogancie považujem to, že tieto príjmy zatajil vo svojom majetkovom priznaní a zákon, ktorý akože inicioval, že teda aby sa komplet celé politické spektrum v tomto parlamente dohodlo na tom, aby spoločne sa predložil zákon o sprísnení majetkových priznaní, alebo predkladaní majetkových priznaní, tak sám sabotoval a blokoval, aby bol prijatý. Dnes už môžeme vedieť, prečo asi to blokoval a prečo nechcel, aby ten zákon bol sprísnený, lebo o tom, že má Pavol Paška čudesnú firmu s jedným zamestnanom, cez ktorú vraj perie špinavé peniaze, by sme sa dozvedeli omnoho skorej.
Možno by som ukončil iba teda tým a využívam možnosť, že to, čo tu poviem, bude zapísané aj za sto, aj dvesto rokov niekde v pamätiach Národnej rady s pamätným výrokom Pavla Pašku: "vyhraj voľby a môžeš všetko". Toto heslo svedčí o bezprizornej arogancii človeka, ktorému vy, poslanci SMER-u, ste dovolili viac ako dva roky viesť najvyšší zákonodarný orgán Slovenskej republiky.
Pán Pellegrini, pevne verím, že nepôjdete v jeho šľapajach a podľa vašich predošlých, alebo doterajších krokov si myslím, že máte ďaleko od jednotky arogancie SMER-u od Pavla Pašku. Držím vám palce, aby ste svoju funkciu vykonávali statočne a dobre, úprimne priznávam, voliť vás nepôjdem, máte dosť ľudí na to, aby vás volili sami, ale držím vám palce.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.11.2014 o 13:54 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video