45. schôdza

12.12.2014 - 12.12.2014
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

12.12.2014 o 15:35 hod.

JUDr.

Mária Ritomská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:11

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, od vás je už často, že všetko kritizujete. Prekvapuje ma len, že ste nekritizovali, keď ste boli ministrom spravodlivosti, ministrom vnútra, nekritizovali ste Veriteľa, nekritizovali ste privatizáciu SPP, nekritizovali ste privatizáciu energetiky, všetky zmluvy, ktoré išli, Paracyklus, a môžem vám ich vymenovať, všade ste boli šéfom Legislatívnej rady vlády. Mali ste dať tie pripomienky, ktoré ste nedali.
Kritizujete tu teraz, pokiaľ sa týka soli, alebo môžte kritizovať obilie. To isté, sú to možno firmy, ktoré majú dvoch alebo troch mužov a vyvážajú tisícky ton, či to je kukurice, pšenice alebo čokoľvek iného. Ale nechcem hovoriť o schránkových firmách, pretože to treba si zistiť, odkedy tie schránkové firmy na Cypre sú, pretože máte obchodný register, viete.
Za vlády, kde ste boli, bolo všetko dobré. Kritizovali ste, tak ako kritizujete dneska, ste mohli kritizovať to, čo tu už bolo povedané, daňové riaditeľstvo, sitká a môžem vymenovať kauzy, ktoré tu boli. Ani raz ste nepovedali nič, lebo ste boli členom tej vlády. Dneska, samozrejmá vec, keď vaša strana nemá žiadne percentá a máte obavy, že už v parlamente sedieť nebudete, tak dneska kritizujete všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 15:11 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:13

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Pán poslanec Lipšic, vy sám najlepšie viete, že zriadenie a vlastnenie tzv. schránkovej firmy je podľa tak európskeho práva, ako aj slovenského práva v Európskej únii legálne. Obchodovali ste so schránkovými firmami aj počas vlády, v ktorej ste boli vy ministrom. Prečo ste, keď dnes napádate schránkové firmy, ktoré obchodujú so štátom, prečo ste ich nezakázali už vtedy?
Naša vláda prišla v tomto volebnom období a prijala novelu zákona o verejnom obstarávaní, ktorá zakazuje obchodovať schránkovým firmám so štátom. Prečo ste to neurobili vy? Mali ste na to dosť času.
Ale niečo oveľa podstatnejšie chcem povedať, a to je to, že robíte senzáciu zo sídla, resp. adries, na ktorých sídlia tzv. schránkové firmy. Zavádzate verejnosť a vy sám dobre viete, ako sa takéto firmy zakladajú, že sa zakladajú prostredníctvom právnych kancelárií, ktoré to na diaľku elektronicky zakladajú v tzv. company houses, ktoré sídlia na niekoľkých adresách, a sú tam zaregistrované všetky firmy z celého sveta, z celej Európskej únie, ktoré sa zriaďujú na týchto adresách. To nie je náhoda, že sú tam dve firmy, ktoré vy si tu vyberiete. Sídlia tam ďalšie stovky firiem, pretože len niektoré tieto adresy, resp. je ich zopár, na ktorých sa takéto schránkové firmy dajú registrovať. A vy sám to dobre viete a zavádzate tu verejnosť, že aká je to senzácia, že sa zrazu stretli dve konkrétne firmy na danej adrese.
Ďakujem. Alebo tri.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 15:13 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:14

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Lipšic, najprv k prvej časti vášho vystúpenia, kde ste sa dotkli soli a ste odpovedali pánovi Hulúzovi, že to mohla byť aj nejaká špeciálna soľ. Tak podľa tej zmluvy, ktorú má firma Nelux podpísanú s NDS-kou, tak 91 800 ton je na tú obyčajnú soľ do mínus 6 stupňov. Až ďalšie množstvá, ale to sú menšie množstvá, 1 500 ton do mínus 15, 1 700 ton do mínus 34 a tekutý chlorid vápenatý 2 130. Čiže podstata tej zmluvy je 91 800 ton tej najobyčajnejšej soli do mínus 6 stupňov.
K tým adresám. Naozaj podozrivo veľa firiem v rezorte dopravy sídli na tej istej adrese. Ale ak by ste išli na tú adresu, zistíte, že niekoľko desiatok, možno stoviek firiem a skoro všetky sú blízke finančnej skupine J&T. To je na tom zvláštne a zaujímavé.
Ale dneska tu naozaj upriamujeme pozornosť na zmluvu, ktorú NDS-ka podpísala pred mesiacom. Pred mesiacom firma, ktorá to má dodávať, tento systém, ho má akože vybudovať do šiestich mesiacov. Dneska je ešte čas zastaviť túto zmluvu! Zastaviť, zrušiť, vypísať novú súťaž, poctivú súťaž, zmeniť podmienky tak, aby sa aj ďalší mohli uchádzať.
Ak v roku 2009 firma Fleetpay nemusela spĺňať žiadne podmienky, lebo vznikla len mesiac pred tým, žiadne podmienky ste jej nedávali a cena bola vycucaná z prsta. To vám tvrdím. A odvtedy sa to s nami vlečie.
Zrušiť tú zmluvu, zastaviť, vypísať novú súťaž, zachrániť občanom Slovenska 135 mil., ktoré odídu inak na Cyprus v ďalších trinástich rokoch. O toto nám ide!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 15:14 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Michal Bagačka
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Moji kolegovia už povedali niekoľko vecí, a preto ja len takú jednoduchú otázku, pán kolega. Mohli ste, keď ste boli v exekutíve roky, keď ste boli či v prvej, druhej Dzurindovej, alebo pred dvoma, troma rokmi, mohli ste dať zákon, návrh zákona, mohli ste riešiť schránkové firmy? Stačí mi len áno alebo nie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 15:16 hod.

Mgr.

Michal Bagačka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:17

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Odstúpte, pán minister. Vyzývam vás, odstúpte... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Reagujete, prosím, na predrečníka, pán poslanec.

Brocka, Július, poslanec NR SR
Dopĺňam to, čo nestihol povedať predrečník. (Smiech v sále.) Každou minútou, minister Počiatek každou minútou vo funkcii škodí SMER-u. Mne by to mohlo byť jedno. To by malo trápiť skôr Roberta Fica. Ale minister Počiatek škodí Slovensku a to mi nie je jedno, a preto ho opakovane vyzývam, minister Počiatek, odstúpte!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 15:17 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:18

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najskôr pre všetkých poslancov.
Po prvé, keď sa privatizovalo SPP, nebol som vo vláde. Keď bolo zdravotníctvo, pán poslanec Muňko, mňa zažalovala Penta v tom čase, keď som bol minister spravodlivosti, a verejne som povedal na diskusii s vaším terajším ministrom Kaliňákom, že mi prekáža, že sa k majetkom v zdravotníctve dostávajú skupiny, proti ktorým sme na ministerstve spravodlivosti bojovali ako proti konkurznej mafii. Povedal som skupinu Penta. Vás niekto už žaloval z finančných skupín, pán poslanec?
Investičné zmluvy som mnohé na vláde zablokoval alebo presadil, aby boli zverejnené. Sa vašich poslancov opýtajte, keď boli v opozícii a išli na prieskum na Úrad vlády, kto na vláde vystupoval, ktorej som bol členom?
Ale pre budúcnosť priznávam, že všetko sme nevyriešili, že všetky zákony som nepredložil. Považujem to za veľmi tupý argument inak povedať, že keď ste už niečo nestihli teraz, tak už nikdy v živote nemôžte nič predložiť. Vy ste prečo schránkové firmy až teraz predložili a nie pred šiestimi rokmi?! To čo je za argument?!
A teraz ešte sitká, hovorí pán poslanec Muňko. Veď sme ich začali trestne stíhať, keď som bol minister vnútra. No. Čo vy stíhate teraz za vašej vlády? Lekárov, ktorí vypíšu zle péenky. To je tak všetko, čo stíhate z korupcie.
A k pánovi poslancovi Suskovi. Samozrejme, že sú rôzne adresy, kde sa registrujú firmy, ale adresa, ktorú som spomenul, v Nikózii, ako tu všetci vieme, je hniezdom firiem prepojených s jednou finančnou skupinou, konkrétne s J&T. Všetci to veľmi dobre vieme, len sa tvárime, ako by sme to počuli prvýkrát.
Skryt prepis

Vystúpenie

12.12.2014 o 15:18 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:20

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, no je mi ľúto, že už tretíkrát v priebehu pár týždňov znova otvárame príležitosť na odvolávanie, tentokrát ministra dopravy Jána Počiatka. Tento odvolávací maratón je symptómom, že so spravovaním nášho štátu naozaj niečo nie je v poriadku. Po chybách v rezorte sociálnych vecí, práce a rodiny, predražených prístrojoch na rezorte zdravotníctva sa dnes opäť zaoberáme pre štát mimoriadne nevýhodným biznisom týkajúcim sa overovateľa platieb v rámci elektronického výberu mýta. Táto kauza je len ďalším svedectvom toho, že namiesto ľudí, ktorí by dobre spravovali náš štát a dbali o to, aby naše peniaze boli čo najefektívnejšie použité, tu máme ľudí, ktorí buď z neschopnosti alebo z nečestnosti uzatvárajú obchody, kde my občania prichádzame o milióny eur.
Táto kauza spoločne s ďalšími veľkými kauzami, ktoré vyplávali na povrch počas posledných dní, poukazujú na to, že sa nejedná o ojedinelý jav, ale o systémovú chorobu správy vecí verejných.
V tomto prípade jej počiatok siaha do roku 2008, teda pár dní pred zverejnením konečného kurzu prevodu korún na euro, keď sa vtedajší minister financií a súčasný minister dopravy Ján Počiatek vybral na výlet do Monaka. Ako viete, zastavil sa aj na jachte finančnej skupiny a o pár dní na to zarobila táto skupina veľké peniaze na obchodoch s korunou, pri ktorých by jej poznanie konečného kurzu, jej poznanie konečného kurzu zabezpečilo istý zisk. Ján Počiatek vtedy argumentoval politickou neskúsenosťou. Ja tu vidím skôr prvý príznak choroby systému - integrita predstaviteľov verejnej správy.
Môžeme mať akokoľvek dobré zákony, kontrolné inštitúcie, fungujúcu políciu, ak však na čelo štátu a do dôležitých riadiacich funkcií posadíme ľudí, ktorí nevedia, čo integrita a česť znamenajú, donekonečna budeme riešiť také kauzy a jedného po druhom odvolávať ministrov a vrcholových predstaviteľov štátu.
Minister Počiatek dostal za svoj výlet od predsedu vlády žltú kartu. Predseda vlády vyslal varovný signál, no myslím si, že minister Počiatek mal už vtedy dostať červenú kartu. A nielen minister Počiatek. Červenú kartu spolu s ním mali dostať aj všetky firmy, ktoré vykazujú známky korupčného správania alebo príživníctva na štáte. Nášmu štátu, a teda nám všetkým by sme ušetrili milióny eur.
Ako som povedala, na Slovensku sú takéto pochybenia už systémovým a systematickým zlyhaním. Jednotlivé kauzy, ktoré občas vyplávajú na povrch, v posledných týždňoch sa naozaj rozmnožili, sú len špičkou ľadovca. Tou viditeľnou špičkou ľadovca a pri troche šikovnosti aj merateľnou špičkou ľadovca.
Nepotrebujeme mať veľa škôl, aby sme pochopili, aká nevýhodná je pre nás zmluva s firmou Paywell, ktorá si účtuje od štátu, teda od nás daňových poplatníkov, za spracovávanie platieb viac ako 6 %, keď za podobné služby si banky účtujú menej ako 2 %.
Nepotrebujeme mať ani doktorát, aby sme pochopili, aké nevýhodné je pre nás elektronické mýto ako celok, keď si firma SkyToll z objemu vybraných prostriedkov ponecháva 75 %, tak ako tomu bolo minulý rok, keď v Nemecku si dodávateľ podobného systému za túto službu účtuje od štátu len okolo 11 %.
A takto by sa mohlo pokračovať ďalej. No ako som povedala, tieto kauzy sú len viditeľným symptómom. To, čo nevidíme, je zlyhanie celého systému, keď sa strácajú ako v čiernej diere ďalšie a ďalšie zdroje a v súlade so zákonom, ako to tu bolo už viackrát povedané. Ale určite nie v súlade s verejným záujmom. A tieto ostávajú stále neodhalené.
Odvolávanie ministra Počiatka, ako aj odvolávanie ďalších ministrov však riešia aspoň jednotlivé pochybenia, na ktoré sme vďaka úsiliu mnohých čestných ľudí prišli, a podotýkam, že vďaka úsiliu čestných ľudí. Žiaľ, tieto pochybenia neodhalili ani kontrolné, ani dozorné orgány, ktoré si z našich daní platíme, a nie malými sumami, a ktoré tu majú v náplni a v popise práce.
Chcela by som však hovoriť aj o protiklade korupcie, a teda o nejakej integrite. Odhaľovanie korupcie je len dobiehaním niečoho a stále sme len o krok za. Je veľmi dobré, že hovoríme o firme Paywell. No podotýkam, že zmluva je podpísaná a biznis sa s vysokou pravdepodobnosť rozbehne.
Tiež je dobré, že dnes vieme posúdiť obrovskú nevýhodnosť elektronického mýta pre štát, no o tieto prostriedky prichádzame už 5 rokov a niekto z nich už 5 rokov aj profituje.
My potrebujeme na Slovensku vytvoriť konzistentnú etickú infraštruktúru, kde by sme vedeli vopred identifikovať slabé miesta v systéme a predchádzať im. Základom tejto etickej infraštruktúry je aj to, aké hodnoty politici a predstavitelia správy veci verejných vyznávajú a ako ich napĺňajú v praxi. Teraz nehovorím o politickej rétorike. Politická rétorika a realita sú dve rozdielne veci.
Príklad týkajúci sa stanovenia etických hodnôt v správe vecí verejných by sme si mohli zobrať napríklad z Fínska. Fínsko začalo pracovať pred viac ako desiatimi rokmi na zlepšení hodnôt a etiky vo verejnej správe. Ako základ fungovania štátu si stanovili nasledujúce hodnoty: efektivitu, kvalitu a silnú expertízu, princíp služby, transparentnosť, dôveru, otvorenosť, rovnosť, nezávislosť, nestrannosť a zodpovednosť. Za každou hodnotou bol aj balíček konkrétnych opatrení, ktoré Fínsko uviedlo do praxe.
Keď hovoríme o hodnotách a ich reálnom uplatňovaní v politike a v správe vecí verených, môžeme povedať, že pri tomto tendri pán minister zlyhal v každej z nich. V efektivite, kvalite, netransparentnosti, nestrannosti a v konečnom dôsledku aj zodpovednosti.
Je nemysliteľné, aby minister Počiatek tento výrazne predražený tender obhajoval a tvrdil, že všetko je v poriadku. Ako k tomu prídu občania, keď namiesto 2 % budú platiť viac ako 6? Čiže z nášho vrecka zaplatíme o 80 mil. eur viac, ako keby bola súťaž skutočne férová.
A ešte záverečné slovo k férovej súťaži, o ktorej je toto celé odvolávanie. Firma Fleetpay, ktorá v súčasnosti platby palivovými kartami overuje, si pýta viac ako 6 % z každej platby. K zákazke sa dostala bez akejkoľvek verejnej súťaže, iba na základe rozhodnutia spoločnosti SkyToll. Európska komisia nás donútila spraviť riadne verejné obstarávanie na výber dodávateľa. A ako tento výber dopadol? Podmienkou v rámci verejného obstarávania bolo, že sa môže zúčastniť len spoločnosť, ktorá za rok spracovala transakcie palivovými kartami v objeme minimálne aspoň 100 mil. eur. Túto podmienku u nás na Slovensku spĺňala vlastne len firma Fleetpay.
Na porovnanie: ani najväčší vydavateľ palivových kariet na Slovensku CCS Slovenská spoločnosť pre platobné karty túto podmienku nespĺňal. Jeho klienti kartami zaplatili za tovar len, v úvodzovkách len, okolo 35 mil. eur.
Národná diaľničná spoločnosť v gescii ministra Počiatka tak v podstate zabezpečila monopol firme Fleetpay v tomto verejnom obstarávaní. Bez referencií a spolupráce s Fleetpay sa do verejného obstarávania nemohol zapojiť nik iný. Zahraničné firmy asi nebudem spomínať, tie sa už poučili, ako u nás férová, v úvodzovkách férová, súťaž vyzerá.
Pokiaľ ide o pozadie, toto je notárska zápisnica (rečníčka zobrala do rúk materiál, ukazujúc ho plénu), z ktorej vyplýva, že pri založení Fleetpay zastupoval jedného z dvoch akcionárov pán Andrej Farkaš. Osoba s rovnakým menom je právnikom spoločnosti Eco Invest, kde je prezidentom Milan Fiľo, a osoba s rovnakým menom zastupovala akcionárov aj jednej zo spoločností, ktorá vlastnila firmu SkyToll, teda elektronické mýto. A sme zas tam, kde sme boli. Náš skutočný majetok si delí pár oligarchov.
Pán minister, vy ste boli poverený ľuďmi, aby ste bol dobrý hospodár a spravodlivo nastavoval zverené ministerstvo. Vy sa však naozaj správate ako predĺžená ruka oligarchov a vaše úmysly sú pochybné. Pán minister, už nie je čas vyhovárať sa na politickú neskúsenosť, a preto si myslím, že veľmi opodstatnene vás tu žiadame, odstúpte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2014 o 15:20 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:31

Jozef Bobík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Reagujem na kolegyňu, ktorá vystúpila. Myslím si, že bez nejakého preháňania a napriek tomu, že ide o dámu, vystúpila úplne racionálne a fakticky. Pretože už som tu predtým počul vyjadrenia, kde bolo spomínané, veď predsa do súťaže sa mohol prihlásiť každý aj zo zahraničia, aj zo Slovenska, ak tak neurobili, tak asi sa rozhodli sami, ale v zásade všetci sa mohli prihlásiť. Ale veď predsa existujú verejné vyhlásenia, či už VÚB banky, Tatra banky, ktorí, kde hovorcovia, ktorí sú poverení na to, aby verejne vystupovali za tieto subjekty, potvrdili, že si ich zrozumiteľne prečítali, podmienky súťaže. V podmienkach súťaže bolo povedané, že okrem finančných objemov tí, ktorí by sa chceli touto vecou zaoberať, majú mať skúsenosti minimálne s piatimi palivovými kartami. Čiže ak sa niekto neodvolal, no tak sa neodvolal, pretože je gramotný. Prečítal si podmienky súťaže, a ak im nevyhovuje, tak sa neprihlási.
Samozrejme, potom ale zostáva na vyhlasovateľovi, na verejnom obstarávateľovi, aké podmienky nastaví. Keby sme len prečítali podmienky, ktoré ukladá zákon, čo hovorí zákon, že ako má obstarávateľ postupovať: "Pri zadávaní zákaziek sa musí uplatňovať princíp rovnakého zaobchádzania. Princíp nediskriminácie uchádzačov alebo záujemcov, princíp transparentnosti a princíp hospodárnosti a efektívnosti." Čiže v praxi to, čo vo Fínsku robia vo verejnej správe, tak tu u nás zákon to hovorí tiež. Len problém je kde? Problém bol vo výkone, čiže u obstarávateľa, v našom prípade ministerstva dopravy, resp. u NDS... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 15:31 hod.

Ing.

Jozef Bobík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:33

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ja som tiež o tom presvedčená, že najväčší problém je práve v tom verejnom obstarávaní, ktoré pán minister aj celá vláda obhajuje ako správne. Tak u nás naozaj, u nás sú také, my sme proste paradoxná krajina. To, čo všetci považujú za korupciu, za rozkrádanie, tak naše zákony to vyhodnocujú, alebo teda orgány, ktoré by mali to vyhodnocovať, akože je to všetko v poriadku, je to zákonne urobené, v zákone nadstavené. A toto je choroba. Podľa mňa asi treba ísť trochu ďalej ako len na úpravu zákonov. Tam treba naozaj uvažovať aj o tom, čo som hovorila, že ten rozmer, osobný rozmer človeka, ktorý zodpovedá, je veľmi dôležitý. A obávam sa, že u nás toto pravidlo neplatí a vôbec sa nedodržiava. Takže osobná zodpovednosť je dôležitá a zároveň to, aby ľudia, ktorí sú zodpovední za skutky, za to, čo robia, aby boli v prvom rade čestní a charakterní. Bez toho sa nepohneme.
Ešte by som pripomenula tú zvláštnu prepojenosť firiem. Naozaj, keď sa tie nitky, pavučinky rozprahnú, ako som vravela, že vyhodnocovali tieto pavučinky naozaj ľudia, ktorí podľa mňa majú veľkú dôveru. Keď prišli na to, že v pozadí sú rovnaké mená, aj keď sa zdá na prvý pohľad, že tie firmy vôbec nesúvisia, podľa mňa to je naozaj znak toho, že tá naša krajina je, bohužiaľ, rozdrobená práve oligarchami.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2014 o 15:33 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:35

Mária Ritomská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážené poslankyne, vážení poslanci, vážený pán minister, dovolím si aj ja vyjadriť v tejto situácii k tomu odvolávaniu pána ministra, pána Počiatka. Dôvod, pre ktorý má byť minister odvolaný, je v tendri Národnej diaľničnej spoločnosti. Pre tender, v ktorom sa skrýva možný podvod. Hlavným argumentom opozície sú kritériá súťaže, ktoré boli stanovené účelovo, čím sa podľa ich tvrdenia neuskutočnila legitímna súťaž. Vláda však trvá na tom, že celý proces verejného obstarávania bol legitímny. Vláda však klame. Predseda vlády pán Fico by sa mal zamyslieť nad pojmami transparentný a legitímny.
Tender je nelegitímny, lebo nie je transparentný. My nevieme, kto osobne zvíťazil, kto osobne si bude hojne nadužívať z peňazí slovenských občanov. Je to pán Počiatek alebo pán kráľ a jeho dvorná družina Penta?
Mne osobne ako poslankyni, ktorá obhajuje poškodených občanov, najviac vadí arogantný postoj pána Počiatka k osudom pracujúcich v súkromnej akciovej spoločnosti Cargo, kde všetky akcie vlastní štát. Pridávam sa teda k hlasom, ktoré chcú odvolať pána Počiatka a upozorňujem na Počiatkovu aroganciu voči zamestnancom v Železničnej spoločnosti Cargo, kde prepúšťajú zamestnancov. Je to akciovka, ktorú ovláda pán Počiatek ako minister dopravy, ale vôbec mu nevadí, že generálny riaditeľ a vedenie Carga si šafária s osudmi ľudí horšie ako za fašizmu. Prepustili predáka odborov pána Margalu po nafingovanej intrige. Najprv mu povedali, že nech ide k lekárovi a nech sa dá vyšetriť. Išiel. Počas pobytu u lekára mu dali neospravedlnenú absenciu a okamžité prepustenie z pracovného pomeru. Naše súdy nedokážu tento primitívny príklad dvojnásobného bezprávia rozsúdiť a spor trvá už pomaly dva roky. To, čo malo byť rozsúdené začiatkom roka 2013, to sa ešte stále iba pojednáva.
Napísala som interpeláciu pánovi Počiatkovi a ten mi odpovedal, že súd o kauze pána Margalu ešte nerozhodol. Ale ja som od neho nežiadala, aby komentoval, či súdil, ja som od neho žiadala personálnu zmenu vo vedení Carga, lebo vedenie Carga nepozná zákony.
Prvé porušenie zákona bolo v tom, že prepustili človeka na základe krivého obvinenia, že absentoval v práci, pričom ten človek splnil iba ich príkaz, išiel k lekárovi a mal potvrdené, že bol u lekára.
Druhé porušenie zákona bolo v tom, že prepustili odborového predáka prezidenta Odborovej organizácie Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia.
Ak pán Počiatek stojí za tým, že generálny riaditeľ neurobil chybu, tak potom musí byť odvolaný a vymenený sám arogantný minister Počiatek. Železničná spoločnosť Cargo si dovoľuje prepúšťať zamestnancov v dobe, keď ostatné železničné spoločnosti prijímajú nových zamestnancov a kupujú nové súpravy. Pán Počiatek si myslí, že popularita vlády SMER-u je skalopevná. Dobre, nech si nechá ten názor, nech si to myslí, ale opýtam sa ešte jedno. Dala vláda dvom okrajovým vrstvám občanov cestovanie zadarmo. Myslí si, že s tým uspokojila občanov Slovenska? Prečo nemôžu cestovať zadarmo aj občania, ktorí chodia do práce? Opýtam sa - čo ďalej?
Prečo tvrdí minister spravodlivosti, že justícia má právo na valorizáciu platov, keď vláda tvrdí, že hospodárstvo ešte nemôže valorizovať DPH? Robert Fico sľúbil, že ak vyhrá voľby, zníži DPH. Neznížil, lebo vraj je na tom biedne naša štátna kasa. Ale pre justíciu máme?
Vážení vladári SMER-u, buďte láskaví a neopíjajte rohlíkmi občanov Slovenska. Vaše marketingové ťahy s cestovným zadarmo smrdia kupovaním voličov a smrdia ešte viac. Smrdia zakrývaním tieňovej ekonomiky, ktorú si organizujete poza búčky v schránkových firmách. To platí najmä o tých ministroch, čo sa rozhadzujú a zdobia sa ako šejkovia. Počiatkove hodinky sú už reklamou na internete. Koľkokrát boli sfotené? Pýtam sa, kto spraví audit na Počiatkovu peňaženku? Evidentne nikto. A vláda o to nemá záujem.
Vážení poslanci SMER-u, kto z vás chce byť sluhom na kráľovskom dvore podvodníkov? Je to na vašom osobnom svedomí, je to vaša sebaúcta, ako budete hlasovať. Preferencie SMER-u sa ukazujú ako podvodom získané, lebo podvedení boli učitelia a všetci tí ľudia, ktorí túžia po spravodlivej justícii. Prokurátor Čižnár nevidel nič zlé na prípade pána Margalu, nevidel ani pán Borec, nevidel ani pán Počiatek. Keďže vinníkom za stav Železničnej spoločnosti Cargo je sám Počiatek, tak prosím, aby ste ho odvolali. V civilizovanom svete za úradne spôsobenú krivdu sa platí miestom.
Pán premiér sľuboval, že napraví katastrofálnu situáciu v justícii. Žiaľ, situácia je ešte horšia. Stala som sa prenasledovanou poslankyňou. Mám tú česť byť martýrom spravodlivosti za to, že obhajujem poškodeného občana. Dostala som poriadkovú pokutu nie zato, že som nemenovala a neurazila sudkyňu, ale zato, že obhajujem neprávom prepusteného prezidenta železničných odborov. V tomto hnijúcom právnom bordeli sa dobre žije iba luhárom, podvodníkom, vrahom, exekútorom a schránkovým firmám. Exekútori sa správajú horšie ako vrahovia. Nepozrú sa ani do tváre občana, ktorého likvidujú. Toto je právne kupliarstvo. Štát je právny pasák a exekútori sú právne prostitútky - mám povedať, že česť výnimkám? Nie, nepoviem, poviem to inak - ukážte mi tie výnimky? Okresný súd Bratislava 2 si zosnoval komplot s Krajským súdom Bratislava zato, že obhajujem a žiadam právo pre pána Margalu. Poslali mi dve rozhodnutia v jednej obálke. A z nich jedno uznesenie o poriadkovej pokute. Dôvodom je vymyslené udanie, ktoré na mňa podala, Krajský súd Bratislava, jedna sudkyňa menom Buchalová z Okresného súdu Bratislava 2.
V tomto štáte sú prenasledovaní iba slušní a poctiví občania. Slovo právnik sa stáva synonymom pre biely golier v podsvetí. Aký význam má slovo poslanec? Komu slúžite poslanci SMER-u? Schránkovej firme, justičnému bordelu? Vážení, zobuďte sa! Ak nechcete byť vyplavení revolučnou krvou, tak sa zobuďte a zatlačte na ten správny gombík. Občania Slovenska chcú spravodlivosť, transparentnosť a legitimitu v každom čine všetkých tých, ktorí stoja nad nimi, policajtmi počnúc, prezidentom končiac. Všetci majú byť spravodliví, transparentní a konať majú legitímne. Zatiaľ to všetko chýba.
Pán Počiatek nahneval všetkých, ktorí túžia po slušnom živote. Mal by odísť z verejného života. Na tri písomné intervencie v zmysle porušenia práv zamestnanca Železničnej spoločnosti Cargo som dostala tri nezmyselné odpovede plné ponaučení a dešpektu, ponižujúce moju osobu, ignorujúce osobu poškodeného občana Margalu. Ale ani jedna odpoveď sa nezaoberala meritom veci. Všetci sú múdri a nikto z nich nevie, čo je jeho povinnosť. To sú naši vladári. To sú bubliny, prázdne klasy vysoko zdvihnuté, a nie vladári. Musím poznamenať, že títo bubliňáci nevedia ani to, že ich kompetencie boli narušené, a zosmiešnené. Sami sa zosmiešnili, lebo sa hrajú na právnický pingpong, podobne ako naša špinavá prostitútka justícia.
Vec pána Margalu mala byť riešená medzirezortne na zasadnutí vlády, lebo sa jedná o závažné porušenie práv občana v kompetencii dvoch ministrov a jednej akciovej spoločnosti pod riadiacou taktovkou vlády Slovenskej republiky. SMER o sebe tvrdí, že je sociálnou demokraciou. Pýtam sa - akou? Takou, ktorá strieľa z mafiánskych pušiek po pracujúcich? Takou?
Dnes som dostala vykonštruovanú pokutu 500 eur od zmanipulovanej sudkyne Buchalovej. Zajtra vari dostanem guľku? To je tá transparentnosť a legitimita, na tomto sa chcete zúčastniť spolupáchateľstvom? Chcete podržať vášho hadieho ministra Počiatka s jeho schránkami? Chcete mať ruku na spúšti, ktorá ma odstrelí? Chcete podpísať vykonštruovanú pokutu, ktorú mi poslala Buchalová z Okresného súdu Bratislava 2?
Uveďte mi skutočnú príčinu prenasledovania pána Margalu. On ako odborový predák nesúhlasil s hromadným prepustením iných zamestnancov Železničnej spoločnosti Cargo, preto sa stal obeťou prenasledovania zo strany vedenia Železničnej spoločnosti Cargo. Takýto chaos pestuje vláda na svojej hrudi.
Vážení poslanci SMER-u, oslovujem vás, lebo máte rozhodujúcu väčšinu v tejto chyži. (Zasmiatie sa v sále.) Uvedomte si, ste na očiach občanov, odvolajte Počiatka a pritvrďte muziku, aby justícia rozhodovala podľa zákonov platných v tejto republike. Aby zdravotníctvo neklamalo, ale liečilo, aby prokuratúra dozorovala to, na čo má dohliadať, aby si každý plnil svoje úlohy, iba to a nič iné.
Pán Počiatek nemá miesto vo vláde, zlyhal už druhýkrát. To sa nedá zakryť, aj keď sa tvárite, že to je neviditeľné. Nehrajme teda sprostú hru, žime poctivo a úctyhodne, stlačte gombík za odvolanie Počiatka, nepozerajúc na palec pani Laššákovej, ona nevie, čo ukazuje.
Ďakujem za pozornosť. (Zasmiatie sa v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2014 o 15:35 hod.

JUDr.

Mária Ritomská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video