46. schôdza

27.1.2015 - 13.2.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:38 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:03

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, budem najprv reagovať, prečo skrátené legislatívne konanie. Pretože prišlo po desiatich rokoch to, čo každý rozumný ekonóm musel povedať, aké budú dôchodky z II. piliera. Keď prepočítame dôchodky z I. piliera a prepočítame ľudí, 3-tisíc, ktorí sú dneska v II. pilieri, tak rozdiel pri 400-eurovom základe je 29,60 k 1. januáru 2015. Pri 800 eurách má z II. piliera o 62,50 euro menej a pri 1 500-eurovom základe má 85,60 menej. Takže tá vaša blbosť, že Sociálna poisťovňa na tom neprerobí. Keď vystúpi dneska, preto sme to spravili, pretože tí ľudia majú nízke základy a všetci padnú väčšinou do minimálneho dôchodku, ktorý my teraz, pripravuje minister, ktorý ste vy nepripravili.
Ja sa vrátim najprv, predtým ako budem hovoriť k II. pilieru, k celému vášmu slávnemu zákonu štyristošesťdesiatjedničky a štyridsaťtrojke. Štyristošesťdesiatjednička má 48 dodatkov, štyridsaťtrojka má 28 dodatkov a má dve ústavné rozhodnutia súdu.
Poďme sa vrátiť ešte k tej veci, prečo otvoriť. Pretože ten človek, pokiaľ nepodpíše zmluvu a vráti sa do I. piliera, tak sa mu vrátia peniaze a dostane o tých, pri tých 400 eurách o 26 euro viac. Takže keď si, pán Brocka, prepočítate tých 26 euro, aj s pánom Kaníkom, krát 3 000 počtu, tak vám vyrátam, že to je hneď 90-tisíc krát, proste zhruba okolo milión eur ma to bude stáť tento rok viac na dôchodkoch, ako keby som im vyplácal a neotvorím ho a ostatú v tom II. pilieri. Len to treba jednoduchú matematiku.
Vrátim sa aj k pánovi Kollárovi, lebo tiež skresľoval niektoré výsledky. Ale nakoniec každý z vás si zoberiete jednu tužku, ja vám navrhnem, akú tužku, ktorí ovládate, ak ovládate počítať.
Poďme ale, hovorím, prečo najprv pôjdem nie k II. pilieru, ale pôjdem k štyristošesťdesiatjedničke. Štyristošesťdesiatjednička je absolútne zdeformovaná po stovke. Spravili ste ju a sprivatizovali ste II. dôchodkový pilier. Ja beriem, že II. dôchodkový pilier je potrebný. Potrebný je, pretože je zásluhový. Treba ale povedať jednu vec, že II. dôchodkový pilier, resp. celá Európska únia vypláca z I. dôchodkového piliera 90 – 92 percent. Môžeme sa baviť, aký je model švédsky, rakúsky, nemecký, kanadský, anglický alebo ktorýkoľvek iný. Druhý pilier dôchodkový je zásluhový a je na to, aby si tí, ktorí majú vyšší príjem, na starobu prilepšili a, samozrejmá vec, raz budú šetriť v III. pilieri. To je podstata veci, ale nie to, čo ste vy spravili so štyristošesťdesiatjedničkou, pretože hneď na začiatku ste nastavili proste do Sociálnej poisťovne sadzby jednotlivých základných fondov, ktoré tu dneska omieľate. Preto bola zákonom do roku 2011, že proste môžeme presúvať. Ja navrhujem jednu vec. Zákonom upraviť teraz pri otvorení na 3,8 percenta. Sociálna poisťovňa si to vyrieši.
Ďalej. Zle ste nastavili invalidné dôchodky. Poškodili ste 120-tisíc invalidných dôchodkov, lebo vám chýbalo, tak ste ich stadiaľ vyhnali. Rozhodol Ústavný súd a Sociálna poisťovňa musela prepočítavať na základe Ústavného súdu 120-tisíc dôchodkov.
Zle nastavená konštrukcia starobného dôchodku, ktorá spôsobila rozdiel vo výškach dôchodkov priznaných podľa starého a nového zákona, v dôsledku ktorej vznikol problém starodôchodcov, 300-tisíc. Nehanbíte sa dneska, vášmu otcovi, vašim rodičom a každému jednému povedať, že ako ste nastavili? Každý, ktorý išiel pred 1. januárom 2005 do dôchodku, stratil od 50, niektorí 150 euro. O čom hovoríte, páni? Keby bolo to skončilo na Ústavnom súde, budeme to musieť dorovnávať. (Potlesk.)
Poďme ďalej. Vaše kvalitné prepočty. Dúfam, že Bauerová nebola zo strany SMER. Bauerová bola z SMK. Novelou musela upraviť, potreba upravovať pôvodne navrhnutú konštrukciu novopriznaných dôchodkov za účelom zmierenia negatívneho dopadu zavedenia princípu zásluhovosti na riziko príjmovej skupiny poslaneckým návrhom, čiže úprava percent redukcie osobného mzdového bodu. Keby ste to boli nechali tak, ako to nastavil pán Kaník, tak dneska niektorí majú 4- – 5-tisíceurový dôchodok. Takže o čom hovoríme?
Poďme ďalej. Čo ste spravili, pokiaľ sa týka, poslaneckým návrhom bola zvýšená pôvodná navrhovaná nízka výška nemocenského za prvé dni, ktoré ste dali z dočasne pracovnej neschopnosti, z 18 % na 25. Ústavným súdom bola zrušená valorizácia dôchodkov v roku 2006, podľa ktorej nemali sa zvyšovať dôchodky v sume vyššej ako 17 200 korún. Čiže doplácanie. Takže ja vám vymenujem teraz všetky tie veci, ktoré ste v zákone 461 a 43 nespravili. A vy mi tu budete hovoriť, že čo spravila strana SMER a čo spravila vláda. Totálne nezmysly!
Zle nastavený predčasný starobný dôchodok, ktorý si mohlo bez ohľadu na vek a popritom ešte mohol aj pracovať. Teraz. Neriešili ste minimálny dôchodok, neriešenie vzťahu medzi všeobecným systémom sociálneho poistenia a osobitným systémom, vojaci, policajti, problém výsluhových dôchodkov. Upozorňoval som na to vás, pán Brocka, upozorňoval som ministra a upozorňujem aj teraz.
Už nechcem ani hovoriť o tom, čo tu trieskala pani Jurinová. Nech povie, pani Jurinová, povedzte mi, akým spôsobom za rok sa majú tieto veci vyriešiť. Mohli ste podať poslanecký návrh. Ja vám poviem, ako sa to dá vyriešiť, ale vaša strana musí potom byť v koalícii a môže prejsť na univerzálny systém. Potom sa môžeme baviť. Ale nie hovoriť tu, nie tu hovoriť hlúposti. Prepáčte, prepáčte, to hovorím tak, ako je. Zaujmite stanovisko k tomu a potom niečo hovorte. Pätnásťtisíc dôchodcov, výsluhové dôchodky boli zhruba 70 miliónov. Alebo som nemal rešpektovať Ústavný súd a nemal som rešpektovať judikáty Najvyššieho súdu?
Zlé riešenie, sociálne nastavenie poistencov SZČO. Ako dopadli SZČO? Živnostníci? 90 % živnostníkov od roku ´92 padlo do exekúcií. Tak výborne ste to nastavili, páni! Až vláda pána Richtera, teraz, keď vláda Fica zmenila zákon. Že preddavky, ktoré dávala Sociálna poisťovňa, dávala ich donekonečna, aj keď prestal živnostník podnikať. To vás nezaujímalo.
Poďme ďalej. Zle nastavené dobrovoľné poistenie, v dôsledku ktorého dochádza k obrovskému zneužívaniu za minimálne poistné vysoké nároky, napríklad dobrovoľné nemocenské poistenie. Konkrétny prípad. Poistné zaplatí 360, dostal 6 200 euro. Zle nastavené podmienky nároku na invalidný dôchodok poistenca do 20 rokov za dodatočné zaplatenie poistenia, poistka 23 euro, nárok na invalidný 747. Zle nastavené pravidlá ukončenia dobrovoľného poistenia, nutnosť podať odhlášku, ak poistenec zabudol, za následok vzniku vysokých dlhov. Neriešenie pravidiel uznávanej dočasnej práceneschopnosti od roku 2005, zrušená právna úprava. Riešila terajšia vláda minulý rok. A ja vám ich vymenujem ďalšie. Ale nechcem robiť ja tu politiku, dopláca aj jedna strana, aj druhá, doplácajú dôchodcovia, ale nehovorte nezmysly, ktoré vôbec tu hovoríte.
A poďme ďalej. Vysoká sadzba príspevku 9 % v roku 2004. A sme tu boli, keď sme vám hovorili, že slovenská ekonomika na to nemá. To povedal aj pán Kollár, to povie každý jeden, že na to sme nemali. A aká je nastavená sadzba v jednotlivých európskych štátoch. 1 percento? 2 percentá? My sme nastavili 9. Keď som sa pýtal pána Kaníka, kde na to má, nech sa postará minister financií Mikloš. Veď si to povedzme, ako je, ako to bolo, s čím prišiel Mikloš do vlády, s akým návrhom? Ale jak, čo to skončilo? Páni, totálny rozvrat dôchodkov, ktoré ste nastavili v roku 2004 a ktoré, samozrejme, teraz pokračujú, preto sa to nedá meniť tak, ako si vy myslíte. Áno, je teraz čas a treba pouvažovať, treba vytvoriť pracovnú skupinu z jednej aj z druhej strany a pripraviť novelu štyristošesťdesiatjedničky a štyridsaťtrojky. Veď si zvážte, tých 48 dodatkov, ktoré tam sú, či to je proste, alebo v štyridsaťtrojke 28 dodatkov, aby to vôbec fungovalo. A nehovoriac o tom, že to stojí len daňových poplatníkov peniaze. A vymenujem tu všetky veci ďalšie, ktoré sú.
Zlé nastavenie pravidla platenia Sociálnej poisťovni, musela platiť aj za situácie, ktoré nespôsobila, postupné úpravy realizované ministerkou Tomanovou. Znášanie dôsledkov neplatenia príspevkov do II. piliera Sociálnou poisťovňou, ak zamestnávateľ nezaplatí príspevky do II. piliera, do šesťdesiat dní od ich splatnosti nezaplatené príspevky musí odviesť DSS-kám Sociálna poisťovňa zo svojho rezervného fondu solidarity. Aj keď Sociálna poisťovňa následne vymáha nezaplatené príspevky od zamestnávateľa, rozdiel medzi odvedenými príspevkami a následnými, uhradenými zamestnávateľom od roku 2000 predstavuje zhruba 60 mil. euro. Za škodu spôsobenú DSS-kou, ktorá má za následok poškodenia majetku v dôchodkovom fonde, ručí v plnom rozsahu Sociálna poisťovňa, a rezervného fondu solidarity.
Nelimitovaná výška výdavkov DSS na uzatvorenie zmluvy o starobnom sporení a výdavkov na propagáciu a reklamu. Limitovala ju pani ministerka Tomanová. Koľko dali správcovské spoločnosti na reklamu? Šesť miliárd, preto je tam milión 400-tisíc ľudí. Pomenujme to veľmi presne. Takže nehovorte tu proste, že my sme niečo zaviedli alebo proste, my len naprávame.
A teraz poďme k II. pilieru. Je šesť správcovských spoločností. AEGON dostal, doteraz mal odvedených 650 338 668, Allianz 2 080 517, ING 700 024 619, Poštová 370 621, AXA 1 778 283 miliónov. Spolu bolo odvedených 6 mld. 552 mil. do správcovských spoločností.
Skladba. Nakoniec, to ste viacerí tu povedali. Predtým, ako začnem čítať tie jednotlivé pásma, tak sa zamyslite nad niektorými vecami, to, čo tu povedal aj pán Kollár. Takže poďme k tej prvej veci. Nula až 10, čiže našetril za desať rokov k 31. 12., je tam 31 505 ľudí, od 10 do 50 – 23 000 ľudí, od 50 do 100 – 23 570, od 100 do 500 – 106 000 ľudí, od 500 do 1 000 – 87 000, od 1 000 do 1 500 – 75 000 ľudí, od 1 500 do 2 000 – 80 000 ľudí, od 2 000 do 3 000 – 237 000, od 3 000 do 4 000 – 189 000, od 4 000 do 5 000 – 142 000, od 5 000 do 7 000 – 203 000 a od 7 000 do 9 000 – 100 000 a nad 9 000 – 134 000.
Poďme ale, to, čo povedal pán Kollár, vrátim sa k nemu. Našetrili ste si 5 000 euro ročne za desať rokov, čiže 500 euro, pardon, 5 000 za desať rokov, 500 euro za rok. Koľko je to na mesiac? 40 euro. Čiže máte našetrené, to, čo som ja odviedol do II. piliera. To je otázka, ako tieto peniaze boli zhodnotené. Respektívne minister Kaník a pravicová vláda, ktorá vtedy bola, nastavovali, že boli úroky 3,5 % a kapitálový trh bude fungovať. Jako funguje kapitálový trh? Viete mi povedať o nejakom kapitálovom trhu na Slovensku? Viete mi povedať, keby aspoň kapitálový trh bol vo Viedni, tak ako je v Londýne, že tam bude V4, že tam bude sever Talianska, Rakúska, časť Nemecka, bude nejako fungovať. Alebo čo, zveríte finančné prostriedky, ktoré sú na tom kapitálovom trhu?
A potom hovoríte, že vláda poznačila alebo otvárala trikrát, teraz štvrtýkrát II. pilier. My sme nikdy nikoho stadiaľ nevyháňali. My sme vysvetľovali, že takto dopadne II. pilier. A tak aj dopadol. Aj dneska. Každý si musí zvážiť to, čo sa tu pýtal aj pán poslanec, musí zvážiť, či ostane v II. pilieri.
Ale nevidím žiadnu logiku, keď sa aj pýtal pán Kollár, 1 500 ľudí je v II. pilieri nad 60 rokov. Keď to zoberiem, v II. pilieri sa pán Kollár pýta, podľa môjho osobného názoru by mal byť ten, ktorý si chce našetriť, mal by mať menej ako 30 rokov a mal by tam byť minimálne, keď je dneska vek do dôchodku odchod 62 rokov, tak aspoň 30, 32 rokov, to je jedna vec. Na druhej strane mal by mať základ minimálne 1 000 euro. Pokiaľ ho nebude mať, mu to nijako nevyjde. Tie matematické prepočty vás nepustia. A nevyhovárajme sa teraz na anuitnú novelu, nevyhovárajme sa na nič. Jednoducho si tí ľudia nenašetrili a žiadne švajčiarske dôchodky nebudú. A všade je to založené na I. pilieri, solidárnom pilieri. Ten bude ďalej trvať. A dobre to povedal pán poslanec Blaha, neni tu, že keby vláda prestala vyplácať dôchodky, tak asi to skončí nejak ináč. To je jeden holý fakt.
Takže by som vás pekne poprosil, lebo nevytĺkame, žiaden politický kapitál sa tu nemôže vytĺkať, nedá sa. Tak isto sa tí dôchodcovia dívajú, či je to na vás, alebo sa dívajú na nás, kdekoľvek dôjdem, tak každý z nich, ktorý poctivo tu robil, každý z nich živorí. To treba povedať otvorene. Aký je priemerný dôchodok? Koľko ľudí má zhruba do 400 euro? Keď počúvam tie blbosti, že vianočný príspevok. Vláda musí na ten vianočný príspevok našetriť. Ináč, keby ho mala, tak keď má 400-eurový dôchodok a dostane 100 euro, tak koľko dostane za dvanásť mesiacov? 8 euro? Čiže ste mu pridali 8 euro a bude hovoriť o nesystémovom kroku? Páni, veď zamyslite sa! A prestaňte tu, prestaňte tu robiť politiku. Sadnime si a povedzme si, ako ďalej budeme pokračovať. Ale toto sú holé faktá a holá skutočnosť a pokiaľ ľudia zvážia, majú možnosť vystúpiť a keď nevystúpia, tak proste nič sa nedeje, ide ďalej. Ale si musí byť vedomý, že si nenašetrí a padá do hmotnej núdze.
A teraz poďme ďalej. Veď minister pripravuje minimálny dôchodok, ktorý ste prakticky mali už dávno, mal byť dávno zavedený. Koľko, myslíte, ľudí padne do toho minimálneho dôchodku? Ak sme limitovali, že 25 rokov tam má byť, má mať odpracované? Sa zamyslite nad tým a nie že tu strieľate a budete vyprávať úplné nezmysly, či to je pán Kaník, či to je pán Brocka alebo ktorýkoľvek ďalší. To sú úplne, hovorím úplné nezmysly z hľadiska II. piliera. Ale povedzte mi, kde sa mám ísť učiť a kde mám otvoriť, alebo povedzte mi, pán Hraško tuná je veľký odborník, vôbec tomu nerozumie. Povedzte mi, do ktorej krajiny mám ísť. Do Maďarska? Kde? Do Anglie? Povedzte kde. Do Poľska? Do Kanady, do Chile alebo kde? Povedzte mi kde. Povedzte mi, do Nemecka? Pozrite si nemecký model. Alebo do Švédska?
Nuž povedzte, povedzme si na rovinu. Takže, keď chcete počuť, tak základ je I. pilier a potom doplnkový pilier pre tých, ktorí majú vysoký zárobok a ktorí budú odvádzať. Mohol by som tu byť ďalšiu polhodinu a vysvetľovať vám veci. Podstatu vecí tu bolo povedané. Dúfam, že moje vystúpenie, moje možno, keď bolo trošku hlasnejšie, a nie preto som rozčúlený. Preto som, rozčúlený som nad hlúposťami, ktoré tu hovoríte a ktoré doplácajú všetci vaši rodičia, každý jeden, lebo to ide z daňových poplatníkov.
Samozrejmá vec, dôchodkové spoločnosti, tak ako boli nastavené veci a za ktoré všetky veci šetrila alebo robila Sociálna poisťovňa, im to vyhovuje. Vyhovuje to im, samozrejmá vec, pretože za prvé, prečo je tam tak veľa ľudí? No tak, veď tam dali 6 mld. slovenských korún do náboru, predsa mali kúpené mzdové účtovníčky vo veľkých, či to bolo vo Volkswagene, či to bolo v Lidli, proste jedna vec bola firma, ktorá na nábore do II. piliera zarobila 400 miliónov. To mám nie z mojej hlavy, ale zo správcovskej spoločnosti, ktoré vyplácali to. Vyplácali od 100 euro, čiže od 3 000 do 4 000 korún za to, že ten človek vstúpil do II. piliera. Takže nehovorme o tom, že tu sme my niečo spravili. Áno, je pravda, že to, čo dovoľuje rozpočet, ale nič iné. Takže by som vás pekne poprosil, nevytĺkať politický kapitál, ale priznať sa, že tak, ako bola nastavená reforma, v štyristošesťdesiatjedničke a štyridsaťtrojky priniesla to, čo sa dalo od nej očakávať.
A ešte jednu vec. Hovoríme o kapitálovom trhu. Páni, kde a kto bol na kapitálovom trhu, ktorí naši odborníci? V ktorých bankách? Pán Kollár iste vie, že na kapitálovom trhu môžete byť len 4 % času, aby ste zarobili. Ináč prerábate. To je asi tak ako v kasíne. Môžete prísť raz vyhrať, vyhráte. Ale keď tam budete chodiť pravidelne, prehrávate. Na to, ukážte mi, ktoré akcie na kapitálovom trhu boli. Energetické, ako dopadli? Kedy sa vrátia na pôvodnú cenu? Okrem farmaceutických akcií, keď tomu rozumiete, a bankových akcií, ale aj tie klesli niektoré, takže nehovorme o tom, že nám pomôže kapitálový trh.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.1.2015 o 10:03 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:24

Eugen Jurzyca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Počul som, že všetci z opozície rozprávajú hlúposti. Urobím viac poznámok, možnože jednou sa mi podarí trafiť.
Pán Muňko, povedali ste, že II. pilier je potrebný, lebo je zásluhový. Ja si myslím a už som to raz hovoril vo faktickej, že II. pilier je potrebný, aby sa diverzifikovalo riziko, aby sme mali peniaze na zabezpečenie dôchodcov aj z inej strany, nielen z domácej ekonomiky. A zdá sa mi, zdá sa mi to dôležitá poznámka, lebo potom sa až tak veľmi nečudujem, že časť politického spektra sa nestará veľmi o ten II. pilier, keď si myslí, že to je aj tak len pre tých zásluhových. Ale II. pilier je aj pre obyčajných ľudí, aby sa zvýšila ich istota, že dostanú dôchodok, a oplatí sa preto starať oňho a regulovať ho správne. Potom nerozumiem dosť dobre, prečo by musel byť kapitálový trh na Slovensku, aby sme mali II. pilier postavený na kapitálovom trhu.
A potom chcem ešte citovať z materiálu rozpočtovej rady Slovenska minuloročného, ktorý hovorí, že v rámci zmien v kapitalizačnom pilieri sa na prelome rokov 2012/2013 dočasne otvoril II. pilier dôchodkového systému, to znamená, sporitelia mali možnosť vystúpiť alebo, naopak, vstúpiť do II. piliera. Celkový efekt z roku 2013 predstavoval takmer 240 mil. eur. Pozitívny efekt. Čiže tí, čo tu hovorili o nejakých pozitívnych krátkodobých efektoch pre vládu, podľa môjho názoru mali pravdu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:24 hod.

Ing.

Eugen Jurzyca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:26

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Muňko, čakal som, že idete obhajovať štvrté otvorenie II. piliera. Ale vy ste len opäť drístali o minulosti. Po jedenástich minútach ste sa dostali akože k meritu veci, ale ani tam ste neobhajovali súčasné otvorenie. To je obyčajné chrapúnstvo z vašej strany. Vy stále hovoríte len o tých ľuďoch, ktorí aktuálne majú vystúpiť alebo teda vstúpiť do systému vyplácania dôchodkov a že v II. pilieri majú málo našetrené. Viete mi vysvetliť, pán Muňko, prečo ste týchto ľudí nedostali už pri prvých troch otvoreniach z II. piliera? Nie je to náhodou vašou demagógiou? Spomínali ste aj, že koľko percent z I. piliera sa vypláca vo vyspelých krajinách. Povedzte mi ale, aký je rozdiel v dôchodku týchto krajín, teda dôchodky, ktoré majú tí dôchodcovia, o ktoré sa opierate, a medzi dôchodkami našich dôchodcov a z akej výšky sa tam odvody odvádzajú alebo teda v akej výške a z akej výšky odvodov ide to percento do toho ďalšieho piliera, čo ste spomínali, že tvorí jedno či maximálne dve percentá.
Hovorili ste aj o tom, koľko dôchodcovia stratili na dôchodkoch, keď vstupovali pred rokom 2005. Ja som sa vás opýtal, že ako ste to vy opravili, pán Muňko, aby teda k tomuto nedošlo, lebo už máme rok 2014.
A ja by som ešte na margo toho, koľko si tam ktorí ľudia dokázali za desať rokov našetriť, povedal toľko, že nemyslíte si, že to môže byť spôsobené aj tým, že mnoho ľudí prišlo medzitým o prácu a možno aj vašimi sprostými opatreniami. Ako pomohli dotácie vašim verným pri zvýšení zamestnanosti? Ako sa znížila zamestnanosť od spustenia II. piliera? Viete, toto sú otázky, ktoré treba zodpovedať.
No a opýtam sa vás ešte, kde sa stala chyba, že tí, čo nemajú dosť nasporené v tom dôchodkovom účte, nevystúpili už pri tých prvých troch otvoreniach. Prečo odtiaľ vystúpili ľudia, ktorí tam, naopak, mali dosť, ale tie peniaze išli späť do štátu? Toto je vaša populistická politika, nič viac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:26 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Chcem najprv oceniť, že pán Muňko ako generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne vystúpil a vstúpil do debaty a môžeme sa k tomu vyjadriť, pretože Sociálna poisťovňa je v tomto naozaj kľúčová a je dôležité, aby sme o tom hovorili. A chápem aj to, že vládnu emócie a že aj pán Muňko bol možno niekoľkokrát napadnutý alebo nejakým spôsobom oslovený. Ale zamrzelo ma a chcem sa k tomu vyjadriť, že sa určite nevyjadril ako džentlmen na adresu pani podpredsedníčky Jurinovej. Chcel by som vás, pán Muňko, požiadať, keď ste možno už troška sa upokojili, aby ste v záverečnej reakcii sa ospravedlnili pani podpredsedníčke. (Reakcie z pléna.) Medzi chlapmi je všeličo dobré, okej, ale myslím, že ako páni by sme sa mali k dámam správať úctivo. To je môj názor.
Ďakujem vám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:28 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:29

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Môj dôvod, že som sa prihlásila ako do faktickej poznámky, je naozaj vlastne to, čo hovoril kolega. Uráža ma to. Pán poslanec Muňko, ja som si nikdy tuná v tomto pléne nedovolila povedať o nejakom Muňkovi. Som vaša kolegyňa! Minimálne som vaša kolegyňa, tak, prosím vás, podľa toho sa aj správajte! Som žena a toto hovorí o vzťahu k ženám, áno? A ešte o to viac, že vzápätí ste už pani kolegyňu poslankyňu Tomanovú oslovili normálne, slušne. Hanbite sa, pán Muňko! Pán generálny riaditeľ, toto možno hovorí aj o vašich komunikačných schopnostiach v Sociálnej poisťovni. Jednoznačne, spýtajte sa, prosím vás, svojich zamestnancov.
Poviem k tomu, čo ste povedali, iba jednu poznámku, na ktorej som sa naozaj veľmi pousmiala. "Vláda musí na vianočný dôchodok našetriť." Fakt vláda našetrí na vianočný dôchodok? Odkiaľ má vláda peniaze na ten vianočný dôchodok? Prosím vás, zodpovedajte si to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:29 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:30

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som myslel, že už v rozprave k tejto téme som povedal všetko, čo som chcel povedať, ale keďže pán Muňko ma vyprovokoval tým, že moje vystúpenia ako onálepkoval, že úplné nezmysly. No, pán kolega, na to, že ste aj riaditeľ Sociálnej poisťovne, vaše vystúpenie bolo dosť zmätočné. A poviem aj prečo.
Vy ste tu rozprávali desať rokov dozadu, to bol taký monitoring toho, čo pravicová vláda kedysi neurobila. Potom ste hovorili o tom, čo sa chystá táto vaša ľavicová vláda urobiť, a potom ste čítali, koľko ľudí si koľko našetrilo v II. pilieri. Pán kolega Muňko, a to si myslíte, že ste povedali nejakú prevratnú vec? Veď to predsa každý, kto sa o to zaujímal, tak vie, že keď si niekto sporí desať rokov z malého príjmu, tak nemôže nasporiť desaťtisíce eur. A to vy ste doteraz nevedeli, že z II. piliera niekto má 3 % a z prvého 97 percent? Však to je všeobecne známa vec. Ale podstata je, že vy teraz v zákone, ktorý otvárate, vôbec neriešite problém tých ľudí, čo majú taký malý dôchodok vypočítaný z II. piliera. To je podstata veci. Vy síce o tom hovoríte, ako zámienku to máte na otvorenie II. piliera, ale v podstate vám ide o peniaze tých sporiteľov, ktorí tam majú nasporené peniaze. Vám nejde o tých, čo si nenasporili, lebo pre tých nič nerobíte. V tom je problém.
A čo je jadro celej veci, že je pred voľbami, že vy potrebujete peniaze tých, čo si tam nasporili, nie peniaze tých, čo si nenasporili. Veď tí nemajú peniaze. Tí budú v I. pilieri a tých na dlh budete akože financovať ďalej. Ale s tým, aby tam nebol dlh, to proste vy to neviete, vy to neviete urobiť. Toto je politika, pán kolega!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:30 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:32

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Muňko, aj napriek tomu, že vy ste boli včera voči mne nekorektný, dneska ste to potvrdili aj voči ostatným kolegom, ja sa pokúsim byť k vášmu vystúpeniu korektný čo najviac. Pokúsim sa byť čestný, alebo pokúsim sa k tomu postaviť veľmi, veľmi tak rozumne a pochváliť vás minimálne za to, že ste sa pokúsili aspoň v nejakej časti argumentovať číslami. Trošku ma mrzí, že ste neprišli na úvod celej tejto schôdze alebo celého tohto bodu povedať to, čo si myslíte ako generálny riaditeľ o tom, aká je podľa vás realita. Podľa mňa to malo byť jedno z prvých vystúpení, ak nie hneď druhé po pánovi ministrovi.
Začali ste tým, že chcete hovoriť o tom, prečo v skrátenom konaní. Tú myšlienku ste nedokončili, ale povedali ste tam jednu takú čarovnú vetu, že prišlo po desiatich rokoch to, čo očakávali ekonómovia. Ja neviem teda, či vy sa považujete za ekonóma alebo nie, ale minimálne u vás tých ekonómov je niekoľko desiatok a minimálne týmto sa usvedčujete, že vy ste o tom probléme vedeli a nič ste nerobili, iba ste čakali na vhodnú chvíľu. Tak sa mi to fakt javí.
A, bohužiaľ, nehovorí sa mi to ľahko a podľa mňa sa to ani dobre nebude počúvať, a či chceme alebo nechceme, dôchodky a celý ten systém sa stal nástrojom politického boja. A je mi to strašne ľúto. A myslím si, že jednu múdru vetu ste povedali, že prečo; že sadnime si a vyriešme to raz a navždy. Prečo teda nesadnú odborníci a nepovedia, čo je pre tento štát a pre jeho ľudí a pre dôchodcov alebo tých, čo budú poberať dôchodky, čo je potrebné. Prečo to neurobíte? Ja som to od vás nezachytil ani raz, že by si sadli skutočne ľudia nezávislí, nestranní a povedali: Tak teraz to je takto a chceme, aby to bolo najlepšie pre občana týmto a týmto spôsobom. Toto tu proste nebolo. Je to veľká škoda. Čiže ak ten priestor tu ešte je, otvorme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:32 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán poslanec Muňko, donútili ste ma urobiť takú malú osobnú rekapituláciu. Som tak zarozmýšľal, či za tri roky som sa na konto niektorej z dám vyjadril, že hovorí hlúposti, a dospel som k záveru, že sa mi to, našťastie, nepodarilo. Myslím, že tak som nepovedal ani na žiadny výrok alebo teda vo svojej reakcii na nejakého kolegu, ale to len na úvod. Iné chcem povedať.
Bola to zaujímavá konštelácia dvoch vystúpení za sebou, pán Kollár a vaše. Nemám teda dostatok vedomostí, aby som z hľadiska odbornosti to vedel posúdiť, ani sa na to teda nepasujem, len on vám ponúkol niečo a nám všetkým veľmi peknú východiskovú bázu pre zamyslenie sa nad tým, kde sú plusy a mínusy, a bolo to, by som povedal nádherné, nadstranícke, odborné a zrozumiteľné vystúpenie a dal nám tam jednu dôležitú otázku, ja som tak dúfal, že možno zareagujete práve na tú časť. On jasne povedal, že v II. pilieri máme veľké množstvo, hovoril o desiatkach až státisícoch ľudí, ktorí tam evidentne nepatria. A ja som veľmi čakal, že teda zareagujete na ten postup, na tú metodiku, ktorá sa naozaj javí ako kľúčová, čo mienite urobiť pri otvorení piliera, aby sme týchto ľudí stadiaľ, ktorí tam ozaj nemajú čo byť, ja sa s tým stotožňujem, aby stadiaľ odišli, aby to nebolo len otváranie voľby, ale aj dobrá rada, respektíve dobrá metodika. A toto mi veľmi chýba a veľmi rád by som vás poprosil, keby ste sa ešte raz prihlásili do rozpravy a toto nie mne, ale občanom vysvetlili. Je to veľmi potrebné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:34 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Muňko, ja vám chcem poďakovať za dve veci: za to, že ste vystúpili ako poslanec a naozaj ako generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne a naozaj ste povedali, pretože vy ste práve ten, ktorý vidíte, ako sa vyvíjajú dôchodky aj v I., aj v II. pilieri, a za druhú vec, že ste vystúpili dnes. Pretože včera, keď tu bol večer a sme tu vystupovali, z OĽaNO tu nikto nebol. Tak som veľmi rada, že ste vystúpili dnes, nie ako hovorili, že ste mali vystúpiť ako prvý, pretože si to poslanci vypočuli, tí, ktorí tu včera neboli. Takže ja vám za to ďakujem.
A chcela by som povedať, že páči sa mi to, že ste zástancom, alebo teda my nemôžeme si dovoliť zastávať ľudí iba v II. pilieri, kde je 1 mil. 450-tisíc sporiteľov, pretože v I. pilieri je 2 mil., vyše 2 mil. 200 sporiteľov. My na to musíme pozerať komplexne, pretože to sú, to sú spojené nádoby a nemôžeme ohrozovať ani sporiteľov v I. pilieri a snažíme sa neohrozovať sporiteľov ani v II. pilieri. Len jednoducho si to opozícia alebo tí, ktorí to nastavili, nechcú priznať, že nielenže zle nastavili II. pilier, ale oni ešte aj ohrozujú sporiteľov v I. pilieri, za ktorých musí garantovať a ručiť štát. To je jedno šťastie, pretože štát musí vyplatiť podľa ústavy svojim ľuďom alebo svojim občanom dôchodky.
Veľmi dobre ste pomenovali to, že iné ekonomiky na to nemali. V Nemecku je to 1 %, v Česku sú to 3 percentá. V Česku sa bude rušiť II. pilier. Jednoducho, my sme na to mali, my sme to zvládli a zvládli sme to dvakrát za vlády Roberta Fica, čo ste vy pokazili. Dvakrát sme to mali na pleciach a na chrbtoch a všetci sporitelia majú dôchodky. To, aké majú z II. piliera, je vašou zásluhou, tak ste to urobili.
A pani predsedajúca, ak dovolíte, nemala by som na vás reagovať, ale ak vás môžem poprosiť, alebo vám poradiť, ak budete mať takých neúctivých kolegov, ktorí sú z OĽaNO na seba maximálne citliví a hádžu tu ako pán Hraško, že tu rozprávame sprostosti a všelijaké strašné slová, zoberte im slovo, prosím vás pekne. Ja to tak robím v mestskom zastupiteľstve.
Veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:36 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Viera Tomanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Odpusťte, ale, dámy, páni, dotknem sa ešte niečoho, o čom sa tu vôbec nehovorilo. Dotknem sa Čile, a to v nadväznosti na vystúpenie pána poslanca Muňka, riaditeľa Sociálnej poisťovne, ktorý povedal množstvo vecí, ale nevymenoval všetky, ktoré boli zle urobené v I. pilieri, kde, už som to tu dnes, už som to tu raz povedala, kde treba považovať I. a II. pilier za spojené nádoby a nadstavbou je takzvaný III. pilier – doplnkové dôchodkové sporenie. Vážení, ani v Čile, ktorí rušili súčasne so zavádzaním II. piliera, kde vlastne vznikol tento kapitalizačný pilier a z ktorého sme ho my prevzali, si nedovolili, vážení, nakoniec nič iné nemohli urobiť, pretože 80 % zo štátneho rozpočtu museli doplácať na dôchodky a podľa slov pána ministra v Čile povedali: Museli sme sa vrátiť k I. pilieru a zaviesť ho znovu. Prosím vás pekne, opakujem, Čile sa znovu vrátilo k I. pilieru.
A poviem k tým veciam, o ktorých hovoril pán poslanec Muňko. Viete, vypustili sme množstvo poistencov z I. piliera. Medzi nimi boli trebárs aj invalidi z mladosti, ktorí odrazu v roku 2004 nemali nárok na invalidný dôchodok z I. piliera. A neboli ošetrení v žiadnom inom systéme. To sú, to je jedna skupina ľudí. Ale na druhej strane sme ošetrili a povedali sme, že 43-ročný človek môže poberať predčasný dôchodok popri svojom príjme. Prosím vás, veď to bolo jasné tunelovanie Sociálnej poisťovne. Čiže hovoril tu o garančnom fonde a o tom, že garancie za II. pilier berie I. pilier, čiže sú solidárni všetci starobní dôchodcovia s tými, ktorí vstúpili do II. piliera, ktorí nie sú solidárni vlastne spolovice percent s ľuďmi, ktorí... (Prerušenie vystúpenia časomerom a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.1.2015 o 10:38 hod.

Ing. PhD.

Viera Tomanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video