48. schôdza

10.3.2015 - 18.3.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

13.3.2015 o 13:26 hod.

PaedDr.

Pavol Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:07

Vladimír Matejička
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre obranu a bezpečnosť za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 1400. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre pôdohospodárstvo a životné prostredie a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre obranu a bezpečnosť. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30. apríla 2015 a v gestorskom výbore do 4. mája 2015.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

13.3.2015 o 13:07 hod.

Mgr.

Vladimír Matejička

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:09

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážené pani kolegyne, kolegovia, tento návrh sa predkladá ako návrh výboru. Myslím si, že v tomto volebnom období je to prvýkrát a vôbec výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie je jediný, ktorý aj v minulosti, ak si dobre pamätám za tých 13 rokov, čo som v politike, predkladal nejaký návrh.
A tento návrh, som nesmierne rád, že na tomto návrhu je široká politická zhoda, a chcem len potvrdiť to, čo pani kolegyňa Košútová povedala, nie je to návrh väčšiny výboru, ale je to návrh výboru ako celku. A to z toho dôvodu, že aplikačná prax, ktorú uplatnilo ministerstvo obrany v prípade bývalého Vojenského obvodu Javorina, naozaj bráni a môže brániť vlastníkom do budúcna užívať svoj majetok po vybavení reštitúcií, a preto vás chcem poprosiť aj ja o podporu. A naozaj, nech tento zákon na tomto pléne sa neriadi heslom, že politické tričko, pretože tí ľudia, ktorí tam sú, si už zaslúžia, aby sa našlo de facto konečné riešenie. A toto riešenie je potrebné preto, aby sme nielen im vedeli vrátiť ich pôvodný pozemok, ale aby sme im vedeli garantovať, že do budúcna k tým pozemkom sa budú vedieť aj dostať. Pretože sú tam kilometre lesných ciest a komunikácií, ktoré dopredu nikto nevie povedať, že kto po tej ceste by mal chodiť, ktorý vlastník, ale vieme, že popri tej ceste budú stovky, keď nie tisíce vlastníkov, ktorým mienime, a Národná rada už rozhodla, že vrátime im majetok, tak im vytvorme priestor, tak ako aj v prípade lesných pozemkov, a postupovali aj v tomto prípade rovnakým, obdobným spôsobom, tak ako to uviedla pani Košútová v úvodnom slove.
Ďakujem pekne a ešte raz vás poprosím o podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.3.2015 o 13:09 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:12

Magda Košútová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani podpredsedníčka.
Vážené kolegyne, kolegovia, obraciam sa na vás opäť s prosbou o podporu tohto návrhu zákona, o teda jeho zmenu. Som si vedomá, že i napriek tomu, že zákon sa prijal, zmeny len minulý rok, je v tomto návrhu snaha odstrániť nedostatky, ktoré sa objavili pri aplikačnej praxi zákona, ktorá preukázala, že tí, ktorí chcú tento zákon obchádzať, zneužívajú najmä dve skutočnosti. Prvou je to, že zneužívajú inštitút zámenných zmlúv, ktorý bol z dôvodu napomôcť usporiadanie vlastníctva pozemku pod budovami vyňatý z tohto zákona. Katastrálnym odborom sú predkladané na vkladové konania desiatky zámenných zmlúv, kde sa poľnohospodárske pozemky zamieňajú za hnuteľné veci alebo ktorými sa síce zamieňa pozemok za pozemok, avšak v úplne neprimeraných výmerách až v rozsahu hektáre za metre štvorcové, čo svedčí o snahe obchádzať ustanovenia tohto zákona.
Druhým zneužívaným ustanovením je ustanovenie podľa § 6 ods. 8 písm. b) tohto zákona, podľa ktorého je možno status blízkej alebo príbuznej osoby preukazovať nielen verejnými listinami, ale aj čestným vyhlásením. Katastrálne odbory okresných úradov majú každodenné skúsenosti, že čestné vyhlásenie na uvedený účel je zneužívané, a preto ho navrhujeme zo zákona vypustiť.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky aj s platnými medzinárodnými záväzkami Slovenskej republiky. Nevyžiada si zvýšené nároky na štátny rozpočet ani na rozpočty obcí a vyšších územných celkov a nemá negatívny vplyv na podnikateľskú sféru, zamestnanosť ani na životné prostredie.
Prosím vás o podporu tohto zákona.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.3.2015 o 13:12 hod.

Ing.

Magda Košútová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:14

Ľubica Rošková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi predniesť spravodajskú správu k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 140/2014 Z. z. o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 1401, v prvom čítaní. V súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola určená Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30. apríla 2015 a v gestorskom výbore do 4. mája 2015 od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pani predsedajúca, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

13.3.2015 o 13:14 hod.

PhDr.

Ľubica Rošková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:17

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pani podpredsedníčka. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som predniesol a zdôvodnil predmetný návrh zákona, ktorý sa týka príspevkov športovým reprezentantom, ktorí v podstate Slovenskú republiku, Československú republiku, Československú socialistickú republiku a, samozrejme, aj Českú a Slovenskú Federatívnu Republiku reprezentovali na majstrovstvách sveta a majstrovstvách Európy, ako aj na olympijských hrách, paralympijských hrách a deaflympijských hrách ako takých. Ide o problematiku, kde sa dlhodobo hovorí už v podstate od vzniku Slovenskej republiky, nie je to iba nápad nás predkladateľov tohto návrhu zákona. O tejto problematike a potrebe pomôcť týmto športovcom, ktorí nás aktívne ako Slovenskú, ako aj Československú republiku v minulosti reprezentovali nejakým spôsobom, aby sme im teda pomohli, hovoria o tom už samotní športovci dlhodobo a dlhodobo na toto upozorňujú. Žiadna vláda doteraz na to nereflektovala, ani sa tu v parlamente nikomu nepodarilo nejakým spôsobom presadiť.
Čiže prichádzame aj my s naším návrhom zákona, ktorý je koncipovaný ako príspevok k dôchodku. Čiže nejde o nejakú doživotnú rentu len za to, že niekto získa zlato alebo vyhrá olympiádu, ale je to príspevok k dôchodku, ktorý tomu športovému reprezentantovi má nejakým spôsobom pomôcť v tom dôchodku, keď už teda nemôže aktívne sa zapájať do pracovného procesu, a zasa na druhej strane je vzorom pre určitých mladých športovcov, ktorí môžu vidieť, že má zmysel reprezentovať Slovenskú republiku, malo zmysel reprezentovať a bude mať zmysel.
V podstate dopad tohto zákona nami predpokladaný bude sa dotýkať cca 100 až 120 športovcov, tento počet podľa nášho názoru sa už bude iba znižovať, nakoľko hlavná dopadová skupina je alebo týka sa športovcov, ktorí reprezentovali bývalé Československo v 50. až 80. rokoch, kedy tie symbolické alebo teda odmeny za reprezentáciu a uspetie na olympiáde alebo paralympiáde boli iba symbolické. Príkladom bol medializovaný príklad bývalého nášho reprezentanta boxera pána Zacharu, ktorý na olympiáde za to, že zvíťazil, získal fakt iba symbolickú odmenu, nejaké Stalinove spisy, pochvalu a ešte kolegovia sa mu potom skladali na to, aby v podstate mal za čo zaplatiť nejaké tie výdaje, ktoré mal s tým spojené. Je to absolútne nedôstojné. V tom čase ani neexistovala nejaká možnosť vedľajších príjmov za reklamu alebo za niečo iné, tak ako to je už v súčasnosti.
Čiže ide skôr a úmysel nášho návrhu zákona je pomôcť tým športovým reprezentantom, ktorých dôchodky sú fakt na veľmi nízkej úrovni alebo sú na nízkej úrovni, na jednej strane.
Na druhej strane podľa nášho názoru nedotkne sa to súčasných športových reprezentantov v takej miere, ako by si niekto myslel. Keď má niekto nadštandardné príjmy zo športovej reprezentácie, tak ako je to v súčasnosti, že keď niekto vyhrá olympiádu, dostane odmenu nielen od Slovenského olympijského zväzu, ale v podstate ešte aj od nejakého štátu a plus má možnosť a získava hneď neskutočné príjmy z reklamy, tak aj ten jeho dôchodok, ktorý sa vypočítava z nejakého koeficientu príjmov, bude oveľa vyšší a tento náš návrh zákona sa ho teda, toho športovca alebo tej športovkyne, v súčasnosti nedotkne. Paradoxne, pomôže to tým, ako som povedal, ktorí v minulosti dostali teda fakt iba symbolické odmeny. Mnohokrát potľapkanie po pleciach alebo Stalinove spisy, s ktorými si tak mohli potom podložiť doma nejaký gauč, a to bolo všetko.
Čiže je to adresné podľa mňa a názoru našich kolegov, ktorí to spolu predkladáme. Ide o adresné opatrenie, ktoré spočíva v tom, že k pôvodnému dôchodku, ktorý majú tí športovci, sa bude pripočítavať určitá suma, aby sa dosiahol ten minimálny dôchodok, ktorý je stanovený v podstate pri majiteľovi alebo osobe športovca, ktorý získal bronzovú medailu na olympiáde alebo paralympiáde na 550 euro. Čiže na vysvetlenie, ak má ten športovec v súčasnosti dôchodok 350 alebo 450 euro, tak sa mu do tej minimálnej sumy iba poskytne od Sociálnej poisťovne, ktorá bude tým platiteľom, ten príspevok, čím sa mu to dorovná.
Ono to súvisí a predložili sme tento návrh zákona aj s tým, že hneď v tom čase, keď sme ho my predložili, mal aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny tlačovku o inštitúte zavedenia minimálneho dôchodku pre všetkých občanov Slovenskej republiky, ktorí odpracovali minimálne 30 rokov. Kvôli tomu v podstate sme išli aj touto cestou, že ten minimálny dôchodok už zvýši tie dôchodky ako také pre všetkých občanov, ale zároveň pre nami vybranú skupinu, teda pre športovcov, ktorí fakt neskutočne urobili dobré meno našej republike v minulosti a nikdy za to neboli ocenení zo strany štátu poriadne, tak sa im to teda vyplatí tento príspevok ako taký.
Čo tým chcem ale ešte povedať, je to, že reagujeme v tomto návrhu zákona aj na prípady, kedy bol niekto ako športový reprezentant majiteľom viacerých medailí ako takých, v tom prípade ten príspevok sa mu poskytne k tomu dôchodku iba za to najlepšie umiestnenie. Zároveň reflektujeme aj na obdobné právne úpravy, ktoré sa už objavili v iných štátoch alebo v iných susedných štátoch. Nie je dobré, keď by v podstate títo športovci mali nárok na takéto príspevky podľa zákonov Českej republiky, kde sa to už tiež pripravuje a je to v pripomienkovom konaní, a podľa našich zákonov by to nemali, čo by znamenalo, že by potom tí naši bývalí reprezentanti si začali uplatňovať tieto veci v Českej republike, nie u nás. A tým by bola de facto aj hanba trošku pre nás, že našich športovcov, im potom pomáha Česká republika a naopak.
Čiže v podstate aj táto myšlienka bola v určitom momente koordinovaná aj s určitými predstaviteľmi teda českého ministerstva školstva ešte za ministrovania pána Dušana Čaploviča a podarilo sa nám to pretaviť do takejto podoby až teraz.
S predmetným návrhom zákona súhlasí, nakoľko sme to aj konzultovali s nimi, ministerstvo školstva aj ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny. Samozrejme, aj ministerstvo financií, ktoré odhaduje, alebo spolu s ktorým odhadujeme, že to bude mať ročný dopad, náklady na tieto príspevky, cca 200-tisíc euro s tým, že podľa nášho názoru ten počet poberateľov týchto príspevkov už bude asi iba klesať, lebo nemáme takú generáciu, ktorá by naďalej žala vo veľkom, vo veľkej miere úspechy na olympiádach, čo by sme boli ale radi, aby sa to teda zmenilo. Na druhej strane znova zopakujem, keď dneska niekto vyhrá tú olympiádu, tak má neskutočné možnosti príjmov, ktoré sú fakt veľmi vysoké z tej reklamy ako takej a plus aj odmena od štátu, ktorá je už nejako nastavovaná, a od olympijského výboru je oproti tým športovcom z 50., 60. rokov vysoká.
Predmetný návrh novely podľa toho, čo mi prišlo, a podľa toho, čo mi aj hovorili kolegovia, podporil aj Slovenský olympijský zväz, teda v Slovenskej republike, aj paralympijský, samozrejme, podporili to aj viacerí športovci, ktorí nám písali. A zároveň, myslím si, že do budúcnosti, samozrejme, týmto návrhom zákona nevyriešime úplne komplexnú situáciu všetkých športovcov, ale vychádzame iba z toho, ako dovoľujú nám finančné možnosti a možnosti štátu ako takého a štátneho rozpočtu, a sme toho názoru, že aspoň takýto malý, drobný krok, ktorý aspoň nejako pomôže športovcom, ktorí sú na dôchodku, ako by tam nemal byť žiaden krok urobený, alebo by sa vôbec nemalo športovcom nejakým spôsobom pomôcť.
Samozrejme, v prípade nejakých otázok plne som ochotný na vaše otázky zodpovedať. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.3.2015 o 13:17 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:26

Pavol Goga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani podpredsedníčka. Vážené dámy, vážení páni, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelanie, vedu, mládež a šport za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, tlač 1410. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre vzdelanie, vedu, mládež a šport. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre vzdelanie, vedu, mládež a šport. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30. apríla 2015 a gestorský výbor do 4. mája 2015.
Pani podpredsedníčka, skončil som, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

13.3.2015 o 13:26 hod.

PaedDr.

Pavol Goga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:28

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážení priatelia, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k tomuto zákonu trošku obšírnejšie. Pretože ďakujem pekne, že ste doniesli tento zákon do parlamentu, keď sme ho my v roku 2012 pred olympijskými hrami v lepšej forme, európskejšej forme predložili, tak ste ho zmietli zo stola s tým, že pán minister Čaplovič povedal, že toto všetko sa má zapracovať do veľkého zákona o športe, ktorý teraz pripravujú a malo by tam byť hodnotenie olympionikov a tak ďalej. Nevyšlo to, lebo vy teraz predkladáte nejaký zákon.
Potom to druhé jeho vyjadrenie, pána ministra, bolo, keď tu bol pán český minister, čo ste aj vy spomenul, pán kolega, ten povedal, že áno, my sme sa dali dokopy s pánom českým ministrom a uvidíte, že bývalí československí športovci aký budú mať zákon pripravený, ktorý prejde aj v českom, aj slovenskom parlamente a bude nejakým spôsobom totožný. Pamätáte sa na to, predpokladám, a to bolo za účasti pána Chládeka v apríli roku 2014.
Pán Čaplovič dneska je jedným z predkladateľov, asi súri nejaký dátum, aby sa niečo stalo, pretože tieto slová, ktoré som tu povedal, odzneli z jeho úst, môžte sa na to jeho spýtať a predpokladám, že povie, že áno, ale teraz podporuje tento zákon.
Tento poslanecký návrh je riešením sociálnej situácie športovcov, ktorí sa dožijú dôchodkového veku a keď budú mať menší dôchodok ako, môžem povedať, olympijský medailista menej ako 650 euro, tak sa mu to doplní, dopočíta, keď bude mať 350, tak sa mu doplatí 300 euro, ak bude mať strieborný medailista menej ako 500 eur, tak sa mu to dopočíta na 500 euro a tak ďalej.
Ale čo je novinka tohto celého zákona, je to, že vy ste tam dali aj majstrov sveta a majstrov Európy. No, pán Galis na to tlačil, lebo majstri Európy boli futbalisti v roku ´82, možno, že to potrebujú práve tí z roku 1982, on nie, pretože on bude mať vysoký dôchodok, lebo je dlho v parlamente a jemu sa to nebude dopočítavať, a možno to budú dvaja, traja futbalisti, ktorí z toho budú žiť.
Ale čo je podstata veci, hovoríte o olympijských hrách, o majstrovstvách sveta a o majstrovstvách Európy. Majstrovstva Európy sú kontinentálnou súťažou, kde sa nemôže porovnať olympijský víťaz s majstrom Európy. Tu u vás sa dá porovnať. Potom ste zaviedli jednu vec, že v olympijských športoch majstri sveta. Keď povieme v olympijských disciplínach, tak majú šancu títo naši najlepší športovci sa zúčastniť a kvalifikovať sa na olympijské hry a tam získať určitú medailu. Aj toto si myslím, že majstrov sveta, nikde vo svete zatiaľ nie je takéto, že majstri Európy by sa mali porovnať s olympijskými víťazmi a majstri sveta tiež. Dobre, ak to pomôže nejakým športovcom, nech majú.
Ale poviem vám príklad, poviem vám taký príklad, že u nás teraz kto zabezpečuje vrcholový šport? No predsa armáda, ministerstvo vnútra, ministerstvo spravodlivosti a ministerstvo školstva. Keď ja nechcem byť ani vojak z povolania, ani policajt z povolania a chcem športovať, tak sa dostanem do národného športového centra, ktoré zabezpečuje ministerstvo školstva. Ale zabudli ste, pán kolega, na jednu vec, že ja keď nastúpim ako vrcholový športovec v osemnástich rokoch a podpíšem do ministerstva obrany a budem tam 20 rokov, tak v tridsiatich ôsmich rokoch pôjdem odtiaľ von a dostanem tzv. výsluhový dôchodok v tridsiatich ôsmich, dopočítate mi teraz môj výsluhový dôchodok z tohto olympijského alebo s týmito 650 eurami, čo navrhujete? Neviem, z tohto zákona to nevidieť. To isté policajti. Keď odíde a dostane športovec výsluhový dôchodok, dopočítate mu a nediskriminujete tých ľudí, ktorí napr. nechce byť policajt, je vrcholový športovec? Napr. Dodo Krnáč, strieborný medailista z Atén, nebol nikdy ani v policajnom, ani vo vojenskom klube, alebo nebol vojakom, lebo nechcel byť, čiže on musí počkať teraz na tých 63 rokov dôchodku, aby ste mu, keď mu budú chýbať do tých 600 eur, on bol strieborný medailista, poviem presne, do tých 500 eur, keď mu budú chýbať, tak mu dopočítate peniaze? Myslím si, že toto nie je v poriadku a toto si nikto neuvedomil, že je to tak.
Alebo poviem ďalší príklad, ďalší príklad, keď ja vyhrám majstrovstvá Európy a vyhrám druhé miesto na olympijských hrách, tak dostanem ako majster Európy viacej príspevok ako strieborný medailista na olympiáde. Kde je tu tento pomer? Absolútne nedomyslené, je to podľa mňa zlé a diskriminačné.
V ďalšom mi dovoľte povedať jeden príklad, čo je zo života, napríklad (hľadanie v podkladoch) a mám to tu, je to športovkyňa, ktorá, atlétka Eva Šuranová, ktorá v Mníchove v 1972 získala striebornú medailu, poberá dôchodok v sume 367 euro. Po návrhu nebude mať nárok na príspevok, podľa návrhu zákona, ktorý predkladáte, nemá nárok na žiadny príspevok, v ´72. získala medailu, vychovala tri deti z dôchodku 367, nemá nárok, lebo vy hovoríte o sume, ktorá už sa tam nedá doplniť.
Ďalšia vec, ktorú by som si dovolil povedať, že kde sú bezúhonní športovci? Čiže aj toto, aj tí, ktorí sa previnia vo svojom živote, zákon nehovorí o tom, že budú dostávať tento vyrovnávací príspevok, keď zoberie anaboliká ako športovec, nachytajú ho, bude dostávať, nebude dostávať? Jak je to ďalej, toto zákon nikde nerieši a nerieši ani to, že napr. v roku 1984 naši športovci, pretože komunistický režim ich nepustil na olympiádu do Los Angeles, nešli a boli pripravení. Ono potom sa spravila nejaká veľká súťaž ako Družba, kde im povedali, že nahradíme olympiádu, bude socialistická olympiáda. Tam napr. Kratochvílová, Bugár získali zlatú medailu, ktorí nie svojím pričinením nemohli ísť na olympiádu, ale štát ich nepustil. Nedáme im túto rentu? A tým, ktorí v roku ´80 v Moskve sa zúčastnili, ale tiež nebola olympiáda plná, pretože tam neboli Američania, neboli tam ostatné kapitalistické, v úvodzovkách povedané, štáty, čiže ani to nebola plná olympiáda a za tú, že sa volá olympiáda, to dostanú? A s čím vlastne tuto narábate, neni to v poriadku.
Dovoľte mi ešte, keď ste už vy spomenul športovcov, tak dovoľte, aby som aj ja prečítal a môžem citovať pani Moravcovú, ktorá napísala: Návrh SMER-u vôbec nerieši odmeňovanie športových úspechov, ale rieši konkrétnu malú skupinu športovcov, rieši konkrétne malú skupinu športovcov. Návrh SMER-u vo svojej podstate neodmeňuje zásluhy, úspechy športovca, ale rieši to, či športovec je úspešný vo svojom živote a dostáva určitý dôchodok, ktorý netreba potom vyrovnať, nič a môže byť olympijský víťaz. V návrhu SMER-u je športový úspech predpoklad a nie dôvod.
Pán Gönci písal: Slovensko rieši problém tímovej identity, keď sú športovci úspešní, víťazstva zdvíhajú tak sebavedomie, ego národa vo svete.
Dovoľte mi povedať, že práve teraz bolo v novinách, rezonovalo, že na čo sú slovenskí občania hrdí, a práve na tieto športové výsledky, ktoré si myslím, že treba oceňovať. Na druhom mieste skončilo to, čo robili, myslím, Slovenská akadémia vied alebo kto robil tento prieskum, že na čo sú hrdí Slováci, tak toto vyšlo na druhom mieste.
Ale dovoľte, aby som dokončil, radi sa pýšime, hrdíme, občas aj slza pretečie pri úspechu našich reprezentantov. No keď ich máme odmeniť, nastáva obrovský problém a verejnosť nám zrazu dáva najavo, že sme obyčajní konzumenti tohto systému. Verejný záujem naklonený nemáme. Myslím si, že s týmto, keď zavedieme jeden, čo budem prezentovať v mojom návrhu zákona, v našom, ktorý ide po tomto bode, a škoda, že nebolo vami podporené, aby sme mali k tomu jednu rozpravu, mohli sme si to porovnať tieto dva, ide tento ďalší zákon, takže viem vysvetliť, že prečo si myslím, že štandardný európsky spôsob odmeňovania športovcov je lepší ako nejaký príspevok do dôchodku, ktorého sa možno nedožijete.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.3.2015 o 13:28 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:38

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, no v podstate vy ste trošku, trošku ste nás nepochopili, zmysel tohto nášho návrhu zákona. My prichádzame s týmto zákonom ako so sociálnym nejakým riešením športovcov dôchodcov. My neprichádzame s tým, ako ste vy prišli v minulosti, a to, čo sme my nepodporili, že vy chcete dávať celoživotnú rentu, teda keď niekto v štyridsiatich rokoch niečo vyhral, že dostane celoživotnú rentu a už nebude môcť pracovať. Nie, my s tým neprichádzame, my prichádzame práve ako s verziou príspevku k dôchodkom, tí, čo sa umiestnia a už sú v dôchodkovom veku a sú na dôchodku. Tí, čo vyhrajú v štyridsiatich rokoch nejakú olympiádu, v súčasnosti majú možnosť ešte ďalej športovať, ďalej zarábať, či už cez reklamu alebo aj iným spôsobom, či už napríklad výučbou na vysokých školách, teda na športových, alebo pôsobiť a fungovať v rámci športových klubov, ktoré berú dotácie od štátu a dokonca príspevky od štátu na ich fungovanie. Čiže to je prvý moment, a to je aj ten rozdiel, že vy ste nepredložili takýto návrh zákona, z čoho obviňujete nás, že my sme vám niečo zobrali alebo tento, vy ste predložili úplne niečo iné. Vy ste prišli v minulosti s celoživotnou rentou.
Moja otázka ale znie, ja na niektoré tie vaše veci budem potom reagovať osobitne, lebo nie je na toto čas tu teraz počas faktickej, že prečo ste vy so žiadnym komplexným riešením neprišli, keď ste boli pri moci, pri vláde? Však ste bol súčasťou vládnej koalície! Vy vždy prichádzate, alebo teda MOST – HÍD, iba keď ste v opozícii s tým, že idete pomôcť športovcom, ale keď ste pri moci, keď máte svojich ministrov, ste členmi vlády, s ničím neprídete, vtedy zrazu na všetko zabúdate. A tu je teraz ten rozdiel, že my prichádzame, poslanci, s týmto riešením počas toho, ako sme pri moci, ako sme pri vláde a prichádzame, áno, s riešením, ktoré nás obmedzuje finančne, preto sa sústreďujeme iba na športovcov dôchodcov. Ostatné veci vysvetlím potom osobitne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.3.2015 o 13:38 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:40

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Už nejaký rok fungujem v tomto parlamente, takže mnohé veci si pamätám a celkom iste si pamätám, že kolega Érsek s myšlienkou podporiť olympijských víťazov prišiel už dávno a opakovane. Tak ma trošku prekvapilo, že prvý je zákon kolegov Brixiho a Martvoňa, ale potom som to pochopil, oni chceli naplniť to známe slovenské, že väčší berie.
Ale čo celkom nepochopil som a doteraz sa mi to nepáči, a to chcem povedať, že áno, sú tu dva zákony, dva návrhy zákonov v zásade v tej istej veci, čo sa týka odmeňovania vynikajúcich športovcov, ktorí veľmi dobre reprezentovali Slovenskú republiku. Ja si myslím, že by sme si mali porovnať tieto zákony, a to by sa bolo dalo, keby sa bola zlúčila rozprava. Ale nerozumiem, prečo ani to nemohlo sa udiať, aby bola zlúčená rozprava k zákonom, ktoré sa týkajú tej istej veci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.3.2015 o 13:40 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 13:41

Árpád Érsek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem za slovo. No, pán kolega Martvoň, roku 2012, akonáhle som prišiel do parlamentu, to bol z prvých krokov 2012, keď som predložil tento zákon a bolo to pred olympiádou a tesne po tom, jak začala nová vláda svoju prácu, ale nevedel som ju dovtedy pripraviť, takže vtedy mi to vyšlo, aby som medzi prvými zákonmi, neviem, či nie na prvom sedení ten zákon bol predložený a, žiaľbohu, nebol pripravený do tej doby a nikto nepočítal s tým, že tá vláda nevydrží, takže to sa nedalo jednoducho predložiť, a bol by som ho kľudne vedel predložiť, keby bol hotový.
Čo sa týka porovnania toho, prečo ste, dôchodcovia, jak ste už hovoril, ale nie sú to tí istí dôchodcovia, lebo keď dostávate výsluhový dôchodok; a toto mi vysvetlite. Výsluhový dôchodok v tridsiatich alebo tridsiatich ôsmich, štyridsiatich rokoch plus k tomu ďalší dôchodok z dvoch ministerstiev a normálny dôchodok z Národného športového centra, kde, kde ste zamestnaný, nie zamestnaný, ale kde športujete pod patronátom ministerstva školstva, musíte sa dostať, dožiť do dôchodkového veku, aby ste dostal určitú kompenzáciu tohto dôchodku, a bude to slúžiť nejakým dvadsiatim našim športovcom, ktorí teraz žijú a získali nejaké medaily, pokiaľ som to ja dobre videl a napočítal. A myslím si, že dvadsiati športovci, aby dostali niečo v dôchodkovom veku, je veľmi málo. Ale cením si to, aspoň niečo, lebo práve toho pána boxera, ktorého ste spomenul, Zacharu, tak si to zaslúži, lebo ten tuším v päťdesiatom šiestom alebo kedy vyhral olympiádu pokiaľ... Takže ďakuje určite pán Zachara veľmi pekne, že ste si naňho teraz spomenul.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.3.2015 o 13:41 hod.

PaedDr.

Árpád Érsek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video