49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 20:26 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:24

Martin Fronc
Skontrolovaný text
Áno, pán predseda. Ako starší človek vám dávam návrh ako šancu, stiahnite to, čo ste teraz urobili. To je procedurálny návrh. Stiahnite to hlasovanie. Jednoducho, vráťte to späť. Ak nechcete vojsť do histórie ako parný valec Zlatej Idky č. 2.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.4.2015 o 19:24 hod.

doc. Mgr. PhD.

Martin Fronc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:25

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, dávam návrh, aby sa tento bod presunul až po prerokovaní skráteného legislatívneho konania. Považujem naozaj za absurdné, aby sa tak vážny návrh prerokovával pol hodinu po tom, ako je oznámený na tlačovej konferencii. Vy ste prišli s tým, že chcete zaviesť novú politickú kultúru. Už na minulej schôdzi ste oklamali plénum Národnej rady, keď ste tvrdili, že sa dozvieme zdroj anonymného právneho posudku pána ministra Pavlisa. Sme sa nikdy ho nedozvedeli. Teraz, žiaľ, zavádzate plénum znovu. Vaše celkom príjemné a zaujímavé reči aj vtipné poznámky niekedy pri preberaní funkcie sa, žiaľ, výrazne rozchádzajú s vašimi skutkami.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.4.2015 o 19:25 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 19:26

Jozef Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja tiež dávam procedúru, aby sme v ústavnoprávnom výbore o tom trebárs rokovali, ale naozaj dajte pozbierať mŕtvych a ranených z bojiska. To, sa na to pamätám, keď tu bola noc dlhých nožov, keď som išiel do KPR-ky a videl som ako po odvolaní všetkých funkcionárov naskakovali páni do šesťstotrinástok ešte vtedy a vlastne odvolali všetko, čo mohli, tak to sa mi veľmi podobá na tú Mečiarovu aféru. A aj to, že najprv bolo 15, teraz 40 a teraz je 100. Ja navrhujem, že dajme 120 a bude to ešte lepšie.
Čiže procedúra, pokračovať v rozprave až zajtra.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.4.2015 o 19:26 hod.

Doc. RNDr. DrSc.

Jozef Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:04

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som vám predniesol návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na odvolanie Jána Figeľa z funkcie podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky. Skupina poslancov podáva tento návrh na odvolanie podpredsedu Národnej rady Jána Figeľa.
Podľa čl. 90 ods. 1 Ústavy Slovenskej republiky podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky volí a odvoláva v tajnom hlasovaní Národná rada Slovenskej republiky, a to nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých poslancov. Podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky je zodpovedný len Národnej rade Slovenskej republiky.
Skupina poslancov sa domnieva, že podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky Ján Figeľ svojím postojom v ústavnej funkcii člena vlády v rokoch 2010 – 2012 ako prvý podpredseda vlády Slovenskej republiky a minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja nesie politickú zodpovednosť za situáciu, v ktorej sa dnes ocitli veritelia spoločnosti Váhostav-SK, to znamená nevyplatenie pohľadávok, keďže podstatnú časť kontraktov medzi živnostníkmi a malými firmami ako subdodávateľmi a spoločnosťou Váhostav-SK bola uzavretá v období rokov 2010 až 2012. Ján Figeľ podľa názoru skupiny poslancov nesie priamu zodpovednosť za zrušenie PPP projektov pripravených predchádzajúcou vládou, pretože v rámci stratégie stavania lacných diaľnic marketingovo tlačil na ich ceny, pričom podstatná časť pohľadávok vznikla na základe zle nastavených zmlúv. Ján Figeľ okrem toho s plným vedomím súhlasil, aby v tendroch s konkurenčnými firmami dostali prednosť ponuky za výrazne nižšie ceny oproti štátnym expertízam. Tieto dôvody, ktoré som uviedol, považuje skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za tak vážne, že sa rozhodla podať návrh na odvolanie Jána Figeľa z funkcie podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky.
Toľkoto k oficiálnemu návrhu na vyhlásenie skupiny poslancov k návrhu na odvolanie podpredsedu Jána Figeľa z funkcie. Okrem politickej zodpovednosti, ktorú, ako sa domnieva skupina poslancov, vzhľadom na nové skutočnosti, ktoré práve v kauze, ktorou sa zaoberá Národná rada Slovenskej republiky, je potrebné vyvodiť, je, samozrejme, aj celý rad ďalších úloh.
Kolegyne, kolegovia, nezabúdajme na 20 miliónov eur vyplatených firmám bez toho, aby bolo prijaté príslušné súdne rozhodnutie. Ďalších 8 miliónov euro v predchádzajúcom období. Veľmi dôležité sú aj politické dôvody, kolegyne, kolegovia. (Reakcie z pléna, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán Zajac, prestaňte už vykrikovať, celý deň narušujete rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky! Nechajte pána podpredsedu uviesť, ste prihlásený v rozprave. (Výkriky z pléna.) Pán Brocka, ani vy nevykrikujte! (Výkriky z pléna.) Viete, koľkí ľudia pracujú o takomto čase? Veľmi veľa pracujú o takomto čase a nemajú s tým problém. (Výkriky z pléna.) Dúfam, že to nepadne zaťažko ani vám o ôsmej pracovať, nie je žiadna noc. (Potlesk.) Pán Brocka, je vám zaťažko o ôsmej večer pracovať, kým ostatní ľudia musia pracovať? Hanbite sa vy! (Výkriky z pléna.)
Pán podpredseda, chvíľku počkajte, kým sa kolegovia ukľudnia a pokračujte vo svojom prejave.

Číž Miroslav, podpredseda NR SR
Kolegyne, kolegovia, prejavy pána poslanca Zajaca sú tiež jeden z dôvodov, prečo sme prikročili k tomuto kroku. (Smiech v pléne.) Kolegyne, kolegovia, atmosféra v parlamente a spôsob vedenia politiky, ktorý sa prejavuje v Národnej rade už posledné dva roky, ale výrazne eskaluje v poslednom období. Všímajte si, akým spôsobom chápe politickú zodpovednosť vážená časť poslancov z opozície. Za čo bol odvolávaný pán minister práce a sociálnych vecí pán Richter? Sme tu strávili 3 dni čím? Diskusiou o tom, za jeho výrok, ktorý mal pred niekoľkými rokmi povedať ako generálny manažér svojej strany. Za čo sme odvolávali pána ministra Boreca? Za to, že podal podnet na prešetrenie zákonnosti v príslušnej kauze. Dva dni, vážené kolegyne, kolegovia, zobrali ste si celý rad ďalších pseudokáuz, ktoré tu; a akým spôsobom sa zneužíva inštitút odvolania v parlamente. Jeden z iniciátorov bol práve pán Zajac a vážení kolegovia z KDH považujú tento typ práce parlamentu v poslednom období asi za dostatočne podnetný. Členom poslaneckého klubu KDH sa stal aj pán poslanec Hlina, ktorý rieši rukolapné problémy v parlamente, ktorý máva zástavami, topánkami a fyzicky likviduje poslancov.
Vážené kolegyne, kolegovia, politické vedenie parlamentu je preto politickým vedením, lebo reprezentuje príslušné skupiny poslancov. My, ja som rovnako dostal tú česť byť podpredsedom Národnej rady a nesiem zodpovednosť za správanie mojich kolegov v parlamente, za politickú kultúru, za spôsob správania. Rovnako nesie takúto zodpovednosť za opozíciu aj pán poslanec Figeľ, aj pani podpredsedníčka Jurinová. Ak niekto nepociťuje potrebu zásadným spôsobom pripomenúť okolnosti, že slovenský parlament potrebuje zásadné skultúrnenie, ale aj schopnosť niesť zodpovednosť za fungovanie parlamentu, toto je dôvod, prečo poslanecký klub strany SMER už nemôže nechať situáciu v tomto samom pohybe, pretože hrozí, že v predvolebnom období tá situácia v parlamente sa dostane do kategórie už z neúnosných.
Kolegyne, kolegovia, takže nejde o jednoduché riešenie a nepochybne aj náš poslanecký klub veľmi vážne rozmýšľal nad týmto krokom, ale je to nevyhnutné a je to jedinou šancou, aby sme začali viesť politický zápas korektným a serióznym spôsobom a rešpektovali svoje roly a úlohy, ktoré v parlamente máme. Pevne verím, že slovenská verejnosť tento náš krok pochopí.
Ďakujem vám za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.4.2015 o 20:04 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20:10

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán poslanec Poliačik, predseda Národnej rady rozhodnutím č. 1499 z 15. apríla 2015 pridelil uvedený návrh skupiny poslancov na prerokovanie a zaujatie stanoviska Ústavnoprávnemu výboru NR SR.
Ústavnoprávny výbor NR SR prerokoval návrh skupiny poslancov na odvolanie Jána Figeľa z funkcie podpredsedu Národnej rady, avšak o návrhu uznesenia nehlasoval, pretože nebol v tom čase podľa § 52 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky uznášaniaschopný. Z 12 členov Ústavnoprávneho výboru NR SR zostalo na hlasovaní prítomných iba 6 členov.
Pán predseda, preto vás prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

15.4.2015 o 20:10 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20:12

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Vážený pán predseda, treba uznať, že osobu navrhovateľa a spravodajcu ste zvolili vskutku excelentne, ale v dobrom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, procedurálny návrh!

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ale pre dobro priebehu schôdze navrhujem, dávam návrh, aby ste ich vymenili. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

15.4.2015 o 20:12 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:13

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, kolegovia, kolegyne, mám relatívne málo rokov, ale z toho, čo som čítal, presne takto si predstavujem politické procesy v 50. rokoch. (Potlesk.) Jednoducho vládna moc, boľševici, ktorí si zmyslia, že zrazu oni majú pravdu a majú patent na rozum, si povedia, že tí, ktorí chceli pre štát dobre, sú zločinci, ukážu na nich prstom a verejne ich pred celou spoločnosťou popravia. Rituálne politicky zavraždia.
Zároveň som hlboko presvedčený, že to, čo chcete dnes spáchať Jánovi Figeľovi, áno, predsedovi našej konkurenčnej politickej strany, tak je nič iné len odplatou za to, že vám prekazil obrovský kšeft pri PPP diaľniciach na severe Slovenska. Kšeft, ktorý ste si nachystali na sklonku prvej Ficovej vlády v nádeji, že budete pokračovať aj v druhej Ficovej vláde po roku 2010, a zrazu výsledok volieb vás natoľko prekvapil, že vám statočný človek Ján Figeľ na poste ministra dopravy váš odporný kšeft prekazil. Kšeft, na ktorom ste chceli iba za úroky a poplatky spriazneným mecenášom Váhostavu a podobným dopriať 10 miliárd eur na úkor všetkých ľudí na Slovensku. Na úkor všetkých daňových poplatníkov.
Je verejným tajomstvom, že ste mali tieto tri balíky, na čo bola rozdelená vlastne tá výstavba diaľnic, rozdelené medzi tri koaličné strany. Smer mal ten najväčší zákusok, druhý malo HZDS, potom SNS. Pán Mečiar zvykol v kuloároch následne hovoriť o tom, že nakoniec ste ich ešte podviedli, že ešte aj ten ich zákusok ste si zobrali a dohodili ste ich tomu vašemu sponzorovi, vašemu mecenášovi.
Vždy, keď som pozeral diskusiu Roberta Fica s Jánom Figeľom, pomedzi tie niekedy silené úsmevy som videl, že za niečo ho veľmi, veľmi nemá rád, a myslím si, že bolo to práve kvôli tomu, že ten odporný kšeft, ktorý ste chceli spáchať na úkor vašich voličov, v prvom rade vašich voličov, ten odporný kšeft vám prekazil. Dnes pri situácii, kedy sa namierili reflektory na páchateľa, tak páchateľ zrazu ručičkou ukazuje jeden týždeň na Ivetu Radičovú, to ona spáchala ten podvod pri Váhostave. Ona je príčinou, lebo zabezpečila nízke ceny diaľnic. Ona priložila revolver Širokému a Široký podpísal zmluvu dobrovoľne pod svoje náklady. Keď to nevyjde a keď zistil, zrejme z prieskumu, že je úplne trápne útočiť na bezbrannú ženu, ktorá sa nemá šancu vlastne brániť, keďže v politike nepôsobí, tak si našiel druhú obeť a tou je Ján Figeľ alebo minister dopravy vtedajší. Včera sme to videli na tlačovke. Päťkrát krásne podľa manuálu povedané, Ján Figeľ je strojca podvodu, "kultúry podvodu". Tak to doslova bolo povedané a zaviedol kultúru podvodu, urobil kultúru podvodu a podobne. Jednoducho chcete ľuďom vsugerovať niečo, nejakú mantru a vždy – tak ako aj v iných prípadoch – sa riadite heslom, že stokrát opakovaná lož sa stane pravdou, a ja vám poviem, že v tomto prípade čísla nepustia.
Už v predošlej rozprave, ktorú sme takýmto teatrálnym spôsobom prerušili, som vám hovoril príklad iba jedného tunela pri Žiline, kedy vy ste to vysúťažili, v úvodzovkách, pre svojho kamaráta, pre osobného priateľa Roberta Fica za 1,1 miliardy eur, keď vám to Figeľ zrušil a museli ste už dokončiť rozbehnutú súťaž, zrazu ten istý tunel ste podpísali za 341 miliónov eur. Ja pevne verím, že základnú matematiku poznáte, že 1,1 miliardy je 1 100 miliónov mínus 341 je 759, keď sa nemýlim. Trištvrte miliardy eur ste išli ukradnúť na jednom úseku diaľnice. Na 11-kilometrovom tuneli. Trištvrte miliardy eur a to vám prerušil Ján Figeľ. (Rečník ukázal rukou smerom do pléna.) Síce sedí zatiaľ ešte tam. (Rečník ukázal rukou šikmo za seba.) Za toto ho Robert Fico nemá rád, lebo jednoducho nemohol vrátiť svojim sponzorom to, čo mu sponzori pred voľbami 2002, možno 2006 dali, za čo mu zaplatili kampaň. Možno za čo sa mu zložili na jeho lukratívne bývanie 350 metrov štvorcových na hradnom vŕšku, tak zrazu, keďže mu prerušil kšeft, tak dnes je on akože vinník. Nehanbíte sa, prosím vás? Tomuto sekundujete? Ani štipku svedomia nemáte? Trošičku. Zamyslite sa iba nad tým jediným tunelom. Ja vám nechcem komplikovať čísla, nechcem komplikovať rozmýšľanie. Jeden jediný tunel Robert Fico vysúťažil za 1,1 miliardy a súťaž, ktorá dobehla na základe toho, ako ju nastavil Ján Figeľ, bolo za 341 miliónov. O trištvrte miliardy menej.
Dnes Shooty zverejnil takú peknú kresbu, zrejme ho poznáte. (Rečník vzal do pravej ruky obrázok s karikatúrou a ukazoval ho plénu.) Toho Shootyho myslím a možno ste videli aj tú kresbu a hľadá zrejme, alebo teda ten pán, ktorý na tej kresbe je, myslím si, že to bude váš predseda strany a zrejme niekoho hľadá, že kto je ten vinník. Snaží sa ukázať na Jána Figeľa, ale ja si osobne myslím, že páchateľ je na tej druhej karikatúre, ktorú zverejnil včera. (Rečník vzal do ľavej ruky obrázok s ďalšou karikatúrou a oba obrázky ukazoval plénu.) Možno ho poznáte, ja úplne, do tváre mi až príliš známy nie je, ale počul som, že vraj vy v SMER-e ho máte dosť v úcte a pomaly by ste mu ruky bozkávali. Ak ho naozaj poznáte a niekto od vás pozná iniciály tohto človeka, kto je tu na tej druhej karikatúre, poprosím vás, adresu Generálnej prokuratúry poznáte. Tento človek za podvod iba pri tom jednom tuneli, ktorý išiel spáchať, musí zhniť v base. Rovnako oproti v cele s pánom Širokým. Keď chcú, môžu byť aj spolu.
Ak vám nie je hanba, dnes človeka, ktorý upozornil na vaše zlodejiny a prerušil vaše zlodejiny a povedal, že nie takýmto megavilám na Bahamách (rečník ukázal plénu fotografiu), že toto nie je normálne, že toto nie je sociálne cítenie a sociálna demokracia, a zarazil kšeft pre pána Širokého. Ak dnes vy sa podieľate na tejto rituálnej politickej vražde, tak buď ste úplne stratili svedomie, alebo vás veľmi dobre za to platia. Neverím tomu, že ste tak hlboko klesli, že ste ochotní vybartrovať svoje svedomie za to, aby ste mali miesto na budúcej kandidátke, aby ste znova tu mali teplý flek a znova vám každý mesiac cinklo tritisíc eur na účet. Naozaj tomu neverím.
Zamyslite sa, prosím vás, nad sebou. Slovensko si zaslúži ľavicovú stranu. Úprimnú ľavicovú stranu s úprimným ľavicovým cítením. Nie toť pán Blaha a spol., ale naozaj úprimnú sociálnu demokraciu. Ja verím, že v SMER-e medzi členmi a tak isto medzi voličmi sú čestní ľudia. Povedzte si, že stačilo konečne tých rozkrádačiek. Postavte sa zlodejom vo vlastných radoch, vo vedení vašej strany konečne čelom. Naberte odvahu a verte tomu, že ľudia to veľmi ocenia. Urobte konečne na Slovensku normálnu sociálnodemokratickú stranu. Čestnú, ktorá bude pracovať pre ľudí a ktorá nebude mať jediný cieľ, aby obohacovala mecenášov, oligarchov, sponzorov svojej vlastnej strany. Urobte stranu, kde nebudete poskokmi, kde budete môcť mať svoje vlastné svedomie, kde budete môcť naozaj hájiť ľavicové hodnoty, ľavicové hodnoty, ktoré naozaj budú o sociálnom cítení s chudobnými, biednymi, slabšími, s tými stavbármi u toho Širokého, nie so Širokým. To, čo dnes vy predvádzate, je len karikatúra sociálnej demokracie a ste toho súčasťou. Naberte odvahu, ak tú odvahu naberiete, ja vám čestne z tohto miesta sľubujem, že vám prispejem na vznik vašej strany, ak u vás sa nájdu ľudia, ktorí si povedia, že pôjdu robiť čestne sociálnu demokraciu a vybudujú tu na lúke čistú sociálnodemokratickú stranu. 15 rokov pred vstupom do politiky som podnikal. Od tretiaka na vysokej škole som zamestnával 2 000 ľudí a robil som to až dovtedy, dokedy som do politiky vstúpil. Zarobil som za tie roky kopu peňazí, ale nikomu som nezostal dlžný. Z týchto peňazí sme vám ochotní, naša rodina, prispieť na vznik úprimnej sociálnodemokratickej strany, ktorá sa postaví zlodejom v SMER-e.
Každopádne to, čo tu dnes chcete proti noci robiť, a môžte hovoriť, že večer pracujú aj iní ľudia, to je, samozrejme, normálne, ale zároveň si ľudia zaslúžia, aby boli informovaní o tom, čo sa deje v sieni zákonnosti, ako hovorí Janko Mičovský z nášho klubu. A oni nemajú čas po večeroch, po práci ešte študovať a sledovať teraz nejaký priamy prenos a je evidentné, že ste dali túto schôdzu preto, aby čím skôr sa na to zabudlo, aby čím skôr bolo za tým, lebo aj u vás zrejme sú ľudia, ktorí si uvedomujú, že takýmto spôsobom urobíte z Jána Figeľa martýra, ktorého ste rituálne popravili ako v procesoch z 50. rokov.
Ja za nás, za naše hnutie, možno vám to bude pripadať čudné, keďže poslanecký alebo teda politická strana KDH je de facto naším konkurentom, viem z tohto miesta sľúbiť, že ak naozaj dokonáte tento politický zločin, ak miesto skutočného páchateľa, ktorý sídli na Úrade vlády, popravíte toho, kto chcel pri diaľniciach úprimne šetriť a nikoho nenútil, aby podpísal zmluvy pod náklady, naše hnutie stiahne všetkých ľudí zo všetkých funkcií, ktoré ste nám veľkodušne dali. (Potlesk.) Môžete to brať ako prejav solidarity, môžete to brať ako prejav statočnosti postaviť sa čelom voči zlodejom, voči moci, ktorá si uzurpuje právo na pravdu. Môžete to brať akokoľvek. Každopádne, ak popravíte Jána Figeľa za to, že ušetril Slovensku 10 miliárd eur, za to, že zrušil vašu obrovskú zlodejinu, ktorou ste chceli tunelovať a okrádať vašich vlastných voličov, zajtrajším dňom prestáva byť podpredsedníčkou Národnej rady Erika Jurinová (potlesk), zajtrajším dňom prestáva byť splnomocnencom vlády pre rómske komunity Peter Pollák (potlesk), zajtrajším dňom prestáva byť predsedom výboru pre pôdohospodárstvo Martin Fecko, zajtrajším dňom prestáva byť predsedom výboru Jozef Viskupič. Stiahneme všetkých ľudí, ktorým ste nám veľkodušne dali, a vládnite si tu sami.
Tak či tak ste porušili všetky tradície, ktoré v parlamentnej demokracii, v mladej parlamentnej demokracii na Slovensku boli zvykom, že kontrolné funkcie patria opozícii a nepodelili ste sa o žiadnu moc. Nie ani teda o moc, tá patrí vám, ale o kontrolné funkcie. Obsadili ste si vlastným človekom Úrad pre verejné obstarávanie, držíte vo funkcii Najvyššieho kontrolného úradu človeka, ktorý vám veľmi vyhovuje, lebo len slabúčko hryzká, lepšie povedané nehryzká vôbec, lebo už nemá zuby. Generálnu prokuratúru ste si obsadili svojím vlastným človekom, ešte je aj k tomu spolužiakom pána premiéra Roberta Fica, políciu, prezidenta Policajného zboru máte nominovaného svojho vlastného, prezidenta Finančnej správy máte nominovaného svojho vlastného, všetky kontrolné funkcie, aké existujú, všetky držíte v rukách a myslíte si, že my vám tu budeme robiť poskokov. No nebudeme.
Ešte raz opakujem, ak dokonáte tento politický zločin, zajtrajším dňom si vládnete až do volieb úplne, úplne sami. Užite si to. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.4.2015 o 20:13 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:26

Béla Bugár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Celý deň fakticky poobede tu rokujeme o jednej kauze, kauze Váhostav, ktorá, samozrejme, táto kauza je vašou kauzou. Ja rozumiem, že tečie vám do topánok a potrebujete nejakým spôsobom odpútať pozornosť od tejto kauzy. Problém je ale v tom, že viete, tie dôvody, ktoré ste dnes tu, pán poslanec Číž, aj prečítali, tie dôvody, v úvodzovkách, podľa mňa nepravdivé, boli dôvodmi aj vtedy, keď ste pána podpredsedu pána Figeľa zvolili za podpredsedu Národnej rady. To znamená, že to je absolútne účelové. Nakoľko je to neobvyklý krok z vašej strany, tak musím povedať, že aj my musíme reagovať neobvykle, to znamená, že v tom momente, ak dnes alebo zajtra odvoláte pána podpredsedu Národnej rady pána poslanca Figeľa, teda stane sa poslancom, tak v tom momente sťahujeme všetkých našich členov či z podpredsedníckych, alebo predsedníckych postov z jednotlivých výborov. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 20:26 hod.

Ing.

Béla Bugár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:27

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Pán poslanec Matovič, no ja vás poopravím, nejde o popravu, ide o vyvodenie politickej zodpovednosti. Vy tu spomínate alebo hovoríte, že pán Figeľ je ten, čo chcel štátu dobre. No však my to tu vidíme, ako chcel štátu dobre, dôsledkom podpisu jeho zmluvy a jeho konania sú stovky nevyplatených živnostníkov, ktorých teraz musíme riešiť. Takto chcel štátu dobre? Ako tu znie otázka: Prečo pán Figeľ ignoroval upozornenia denníka SME zo 17. augusta 2011 (výkriky z pléna) a prezidenta Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska, že nebudú vyplatení subdodávatelia, prečo ich ignoroval? Jednoducho asi preto, lebo kryl asi zjavne aj on plány pána Širokého. Je všeobecne známe, že viacerí sponzori KDH sa poznajú dobre s pánom Širokým, je to všeobecne známe. (Reakcie z pléna.)
A čo tu je spomínaný pán Mečiar z vašej strany, no poviem to takto, pán poslanec Matovič, skúste sa spýtať na Mečiara vášho bývalého spolustraníka pána Lojza Hlinu, ktorý písal ódy na radosť na pána Mečiara, skúste sa jeho spýtať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 20:27 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:29

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Matovič, ja naozaj nerozumiem, ako môžte mať takéto urážlivé, infantilné a pejoratívne, vulgárne prejavy, to je proste, toto som naposledy videl niekde v škôlke alebo na prvom stupni základnej školy. Vy ste také prerastené decko, vy tu nadávate, urážate, to proste človek nevidí v dospelej spoločnosti. Ja som z vás úplne šokovaný, ja proste už som si zvykol pri Hlinovi, že všeličo, ale to je niečo neuveriteľné, ako môžete používať také výrazy na svojich kolegov. Ako dá sa, samozrejme, nejakým spôsobom byť aj expresívny, ale takto vyslovene tupo urážať, však sa spamätajte, človeče! Toto je naozaj niečo, čo by sa v slušnej spoločnosti nemalo diať. Môžte mať, samozrejme, iný názor, to je úplne normálne, ale aby ste tu urážali dokola, že niekto nemá zuby, no to sú úplne infantilné, naozaj infantilné; prerastené decko. Navyše ste urazil všetky obete boľševického stalinského režimu, keď tu hovoríte o tom, že to je, stalinské monsterprocesy, za Stalina umierali ľudia, umierali ľudia vrátane veľmi veľa poctivých ľavičiarov, to bolo desivé obdobie temna, a vy to prirovnávate k tomu, že nejaký Figeľ si teraz príde o stoličku teplú alebo teplé miestečko? Akože vy sa kontrolujete? To sú také prirovnania, ktoré už nie sú ani infantilné, ale vyslovene hlúpe.
Keď hovoríte o pánovi Figeľovi, že je statočný človek, tak z hľadiska vašich kritérií som si istý, že je ten najstatočnejší človek, ale tie vaše kritériá sú trošku pomýlené. Viete, to je keď vy ako človek, ktorý podniká napriek tomu, že je verejne činná osoba, ale skrýva to za manželku, čo je mimoriadne chlapské mimochodom (potlesk), tak to je fakt, tak od takéhoto človeka si zaslúžiť pochvalu, to pán Figeľ mali by ste byť mimoriadne sklamaný.
No a prečo Robert Fico nemá rád Figeľa? Veľmi jednoducho, lebo pán Figeľ je farizej, je to farizej. A ukázal viackrát vo svojej politickej kariére, že sa mu nedá absolútne veriť, ale čo je najdôležitejšie, on je politicky zodpovedný za dnešné trápenie tých malých živnostníkov. On, a preto nemá čo robiť vo vedení Národnej rady, to je všetko.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.4.2015 o 20:29 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video