49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:38 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:32

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

72.
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec, poďme trošku z tej vašej emotivity do normálnej reality a bavme sa o tom všetkom, čo ste tuná hovorili.
K pánovi Figeľovi, k jeho odvolaniu len jedna vec. Istá časť parlamentu si myslí, že by nemal byť podpredsedom Národnej rady, istá časť parlamentu si myslí, že by mal byť podpredsedom Národnej rady, je to problém, uvidíme. Určite budete rešpektovať rozhodnutie Národnej rady, lebo ako o také pôjde.
Ale vy ste hovorili inú vec. Vy ste hovorili o pánovi, o súčasnom podpredsedovi Národnej rady Figeľovi ako o jednom skvelom eurokomisárovi. No dovoľte, aby som vám isté veci pripomenul. Tento skvelý eurokomisár, keď tým eurokomisárom bol, vtedy sa, ak si iste spomínate, riešila kauza odpredaja novej budovy Slovenského národného divadla. Kauza ako hrom, v ktorej ste ako vláda mali prsty, a nebyť pána poslanca Lipšica, ktorý sa naozaj veľmi korektne, ako jediný sa pýtal, prečo táto kauza a akým spôsobom sa dostali kompetencie z vtedajšieho ministra kultúry na ministra hospodárstva, tak by sme o tom ani neboli vedeli. Len inú vec chcem povedať. My sme sa niekoľkokrát obrátili aj ako poslanci, ale aj ako členovia Národného divadla na pána eurokomisára, aby mal k tomu nejaký postoj, aby k tomu čosi povedal. Pán eurokomisár Figeľ mlčal ako ryba. Na rozdiel - a to treba opäť korektne povedať - od vašeho vtedajšieho predsedu KDH pána Hrušovského, ktorý, my sme boli v menšine a v opozícii, ktorý, nebyť jeho, tak tá mimoriadna schôdza otvorená nebude. Vtedy ste sa chovali - ako KDH - ústami predsedu Hrušovského normálne. Chovajte sa tak aj teraz a buďte taký láskavý, buďte objektívny aj voči pánovi Figeľovi, nie všetko je čierne, a nie všetko je biele. Ale to, že bol vynikajúci eurokomisár pre kultúru, o tom by som vám vedel rozprávať asi trošku viacej ja ako vy.
Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:32 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

74.
Ďakujem pekne. Pán Brocka, mňa takisto zaujal ten váš výrok, kde ste chválili pána Figeľa za to, aký bol komisár. Ale však si len porovnajte s Marošom Šefčovičom, ktorý je proste podpredseda Európskej komisie, uznávaný diplomat, ktorý akonáhle bol v jednom funkčnom období ako komisár, tak okamžite je zase podpredseda Európskej komisie, obrovské úspechy pre Slovensko. A čo dosiahol Figeľ? Ako skončil v Európskej komisii, nikto po ňom v Európe ani neštekol, pretože bol slabučký. Dokonca jeho rezort patril k doplnkovým právomociam Európskej únie, to znamená, nepatril medzi tie silné rezorty, to každý, preboha, vie. Jeho pôsobenie v Európskej komisii bolo asi také silné ako jeho diplomová, pardon, dizertačná práca. A to teraz určite budete čítať jeho posudky alebo ja neviem, rozumiete, dokonca si pomáhate kolegami z pravicového spektra, ako ho chválili. No, pochopiteľne, nuž keby ho aj tí hanili, tak to by bolo naozaj smiešne.
Mrzí ma, že používate slovník typu "ste sa zrazili s koňom", to už je také "zahlinenie" KDH, ktoré, myslím si, že nepatrí k dôstojnej a štandardnej politickej strane, ako by KDH chcela byť. Keď ste sa, keď ste hovorili o tom, že kde na svete je len jedna politická strana vo vláde, no napríklad v takej totalitnej krajine, ako sú Spojené štáty americké. Viete, to je, to je niečo, čo už by ste si mohli doštudovať, to už je naozaj hrozné, že nemáte takéto nedostatky vo vzdelaní.
No a štátne vyznamenanie za diaľnice, tak to je úplný gól. Štátne vyznamenanie, viete čo, nech mu ho pripne, tomu Figeľovi, Široký, lebo s tým spískal ten tender, nech tam posadia do auditória živnostníkov, ktorých Figeľ olúpil, a nech to celé nazvučí Hlina. To bude úplný gól.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:34 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:36

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

76.
Ďakujem pekne. Pán poslanec Brocka, no vy ste tu povedali, že je to kauza zúfalstva, že za kauzu SMER-u odvolávame Figeľa. Parafrázujem tak, ako to bolo povedané. Údajne, že my sme uviedli v návrhu, že išlo o zle nastavené zmluvy.
No, keď boli tie zmluvy dobre podľa vás nastavené, tak prečo sú potom toľké stovky nevyplatených živnostníkov, prečo v tých zmluvách ministerstvo dopravy vtedy, keď sa podpisovali so Širokým, nezabezpečil pohľadávky subdodávateľov, prečo tam nebolo uvedené, že štát vyplatí Širokému dané zákazky, až keď vyplatí subdodávateľov, prečo tam nebola nejaká veľká kaucia uvedená v tých zmluvách, ktorá by potom pokryla takýchto nevyplatených subdodávateľov, tak ako štandardne je to pri iných zmluvách, ktoré podpisujú rôzne súkromné spoločnosti. Čiže jednoducho nie, my neodvolávame pána Figeľa za našu kauzu, my s tou kauzou nič nemáme spoločné, pod tými zmluvami je podpísaný pán Figeľ a Národná diaľničná spoločnosť a my pána Figeľa odvoláme teraz za jeho fígle na ministerstve dopravy, ktorých dôsledkom je 1 200 nevyplatených veriteľov prevažne zo zákazok na Národnej diaľničnej spoločnosti, ktoré v tom čase šéfoval váš nominant, a teda v dozornej rade boli vaši ľudia a spadala pod pána ministra Figeľa. Čiže jednoducho kvôli tomuto ho odvoláme, nie kvôli tomu, že je z KDH alebo že kvôli nejakej našej kauze, nie. Je to kauza Radičovej bývalej vlády a kauza pána Figeľa, on je podpísaný pod tými zmluvami a on ich nezabezpečil. Preto sme uvideli v návrhu, že zle nastavené zmluvy, lebo boli aj nezabezpečené voči týmto subdodávateľom, ktorých musíme teraz, ktorým teraz vláda pomáha a chce pomôcť.
Toľko z mojej strany.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:36 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:38

Mária Janíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Brocka, povedali ste, že je donebavolajúca nespravodlivosť odvolať pána Figeľa. No ja poviem, donebavolajúca nespravodlivosť je, že ste robili, tí ľudia, ktorí robili na tých stavbách, nedostali peniaze, tie ich rodiny nemajú z čoho žiť a neni to len nezaplatené faktúry jedného roka, dvoch rokov, sú to viaceré roky. Donebavolajúca nespravodlivosť je to, že pán Figeľ získal od mesta Bratislava v roku 2000 byt s rozlohou 156 metrov štvorcových, ktorý si odkúpil za 1 805 euro. Donebavolajúce je aj to, že v roku 2005 až v roku 2011, keď sa dvakrát prerokovával tento zákon o reštrukturalizácii, ste zaň hlasovali celá opozícia. Ani jeden smerák zaň nehlasoval. A donebavolajúce je aj to, že dlhé roky vieme o tomto probléme, a KDH, kvázi kresťanská strana, ako si hovoríte, že ste kresťania, nechcete riešiť tento problém. Že sme tu už dávno mohli včera vyriešiť, mohli sme otvoriť prvé čítanie a mohli sme týmto ľuďom pomôcť.
A nehnevajte sa, naša strana nie sú boľševici (reakcia z pléna), naša strana, nechajte ma rozprávať, nebuďte nervózny... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Nechajte hovoriť pani poslankyňu, prosím vás.

Janíková, Mária, poslankyňa NR SR
... vy máte tie kresťanské tradície, tak nechajte ma hovoriť. (Reakcia z pléna.) Môžem dohovoriť?

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Nechajte ju dohovoriť, prosím vás, pán poslanec Abrhan.

Janíková, Mária, poslankyňa NR SR
Vy ako kresťania ste tu mohli pomôcť tým ľuďom, mohli ste sa pridať, mohli ste zapojiť vaše hlavičky, váš mozog a mohli ste pomôcť. My chceme pomôcť, my máme, nie sme boľševici, prečítajte si ten zákon, dobre a potom hovorte. A keď sa budete večer modliť, pripomeňte si na tých ľudí, ktorí nemajú zaplatené, aj tých zamestnancov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:38 hod.

PhDr.

Mária Janíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

84.
Je neuveriteľné, čo človek tu musí pokúšať, ako sa dá poprieť nos medzi očami na strane poslancov SMER-u. Ja sa vám čudujem, keď počujem tieto výlevy, že sa môžte do zrkadla pozrieť. Ako také brutálne klamstvá, prekrúcanie skutočnosti, postavenie vecí naruby, z nohy na hlavu, to sa naozaj nevidí často. Ale v SMER-e zasa sa to opakuje.
No čo sa tu vlastne stalo. Zlodej zistil, že sa mu na to už prichádza. Že tá miska sa už prelieva, a preto začal kričať, že, a ukázal na nevinného, že tam je ten zlodej, aby sa vyvinil, aby ušiel, aby získal čas na to, aby mohol ujsť, a preto Robert Fico ukázal na Radičovej vládu, aby, aby poskytol náhradného vinníka - samozrejme, úplne nezmyselne - za svoje zlyhania, za Širokého zlodejiny. A prečo ten Široký mal taký široký priestor na tie zlodejiny? No preto, že mal absolútne politické krytie, pretože všetci vedia, že je akcionárom SMER-u, tejto obchodnej spoločnosti, že je jeho zakladateľom, že je jeho sponzorom a že len vďaka tomu tu môže bašovať, vypaľovať firmy, rozširovať svoje impérium od stavebníctva po zdravotníctvo, jednoducho na základe toho, že tu vládne SMER. Nikdy by si to inak nemohol dovoliť.
A žiadne návrhy, ktoré sú skutočnými návrhmi, neprinášate, žiadne, tu nie je žiadne predbežné opatrenie, ktoré by zabránilo, aby sa tento zjavný podvod od začiatku do konca zastavil a aby sa peniaze uchránili, nie, vy vytvárate priestory, aby sa dokonal, aby ho mohli urobiť. Napríklad DPH, ktoré zjavne sa používa, nezaplatené faktúry sa používajú na vratky DPH, žiaden návrh, čakali sme, že niečo prinesiete.
Ja ten návrh mám aj ho predložím, ale vy vytvárate len dymovú clonu, aby sa mohlo pokračovať v kradnutí.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:40 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:42

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

86.
Pán kolega Brocka, ja som to už dnes spomínal, že bola založená zopár týždňov naspäť politická kultúra, keď kvôli podozreniu odstúpil predseda parlamentu, podpredsedníčka parlamentu a ministerka zdravotníctva. Vy ste tu citoval a ja si dovolím tiež citovať, prečo by mal odstúpiť pán Figeľ ako podpredseda parlamentu, a to z tohto dôvodu, na problémy, ktoré pôsobia nereálne ceny diaľnic, ministra Figeľa upozorňoval riaditeľ Slovenskej správy ciest za KDH, člen KDH v roku 2011 pán Pavlásek. Citujem: "Viacerým nižším firmám, ktoré sa podieľajú na výstavbe diaľnic, hrozí krach. Ako obstarávateľa Slovenskú správu ciest kontaktovali mnohí subdodávatelia, že nedostanú zaplatené, pretože vysúťažené ceny sú príliš nízke." A rovnako vec hodnotil aj externý analytik Ing. Jiří Vacek (CEEC Research), časť minulých zákaziek firma zazmluvnila za veľmi nízke ceny, čo je guľa, ktorá ju ťahá dolu, Hospodárske noviny - zdroj.
Takže ja si myslím, že keby sme politiku brali reálne, tak ako ju naznačil Jožko Mikloško, pozeráme reálne aj do budúcnosti, a s kým chce kto vládnuť, lebo vy ste tu spomínali niekoľkokrát, že nikto so SMER-om nebude chcieť vládnuť. Ja si myslím, že reálne na svet pozerá Jožko, aj keď je tu z nás najstarší, lebo reálne vládnuť, nejaký zlepenec nemá cenu pre ľudí a bude to strata času. Takže je naozaj pozerať pozitívne dopredu to najlepšie.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:42 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Peter Muránsky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

88.
Ďakujem pekne. Ja chcem doplniť jednou pripomienkou alebo poznámkou kolegu Brocku, avšak s odkazom na poslanecký klub strany SMER. Ja som včera povedal, že, a za tým si stojím, že tentokrát je to vážny politický prešľap a je to šliapnutie, naozaj politické šliapnutie vedľa strany SMER.
Nemožno to porovnávať s odvolávaním napr. ministra Richtera, ako tu mnohí ste hovorili, kde jednoducho, že za to, za čo nemohol, za to bol potom ako minister odvolávaný, pretože tu je vid nedokonavý, totižto áno, opozícia odvoláva, nakoniec veľmi dobre vieme, že neodvolá. Ale v prípade podpredsedu Národnej rady, ktorý je za opozíciu a je predstaviteľom opozičnej strany, nastane vid dokonavý, bohužiaľ, teda a vy s vašou väčšinou jednoducho zástupcu opozície v orgáne parlamentu, teda vo vedení parlamentu ako podpredsedu Národnej rady pokojne odvoláte a to ja hovorím, že to je precedens, ktorý tu ešte v tomto parlamente jednoducho nebol, a preto to považujem za prešľap.
Ja by som v tomto trošku opäť položartovne, ale aj vážne chcel povedať, že treba zopakovať spôsob odvolávania pána Richtera. Odvolávajte, ale nakoniec neodvolajte, možnože by bolo dobré, keby sa zopakoval prípad prezidentom vráteného zákona o reštrukturalizácii, že vás nebolo dosť.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:43 hod.

Ing. Mgr.

Peter Muránsky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

90.
Ďakujem pekne. Pán poslanec Brocka, snažíte sa podsunúť verejnosti, že dlhy firmy Váhostav zaplatia daňoví poplatníci. Nuž včera ste mohli viackrát počuť a ja to dnes zopakujem, tieto dlhy zaplatia banky z tzv. škaredej dane, to je prvýkrát. (Ruch v sále.)
Čo sa týka druhej veci, snažíte sa navodiť atmosféru, že SMER sa snaží odpútať pozornosť od takej vážnej témy, ako je Váhostav. Nuž, keď prichádzame s reálnymi riešeniami, dokonca s alternatívami, tak toto je odpútavanie pozornosti? (Reakcia z pléna.) Kričali ste, 15 % je málo, dobre, súhlasíme, každý normálne zmýšľajúci človek s tým musí súhlasiť, prichádzame s ďalšími alternatívami, opäť kričíte nie. Tak potom sa mi zdá, že vám nejde o skutočné riešenie problematiky živnostníkov, ale politikárčenie.
Čo sa týka pána Figeľa v čase, keď bol minister dopravy, omieľame tu dokola, že to boli nielen nízke, ale nereálne nízke ceny, za ktoré sa nedala tá diaľnica postaviť. To bola vaša politika dokázať, že bývalá vláda Roberta Fica stavala neúmerne drahé diaľnice. Na to ste si vytlačili dokonca aj letáčiky a urobili ste si letáčikovú kampaň. Na záver, pán poslanec Brocka, skúsim parafrázovať jednu múdru vetu, ktorá hovorí o vine a nevine a hádzaní kameňa. Ak ste bez viny, hoďte do nás kameňom, vy bez viny nie ste, a predsa kameň do nás hádžete.
Ďakujem. (Reakcie z pléna.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:45 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

92.
Bublavý Dušan, pán poslanec, ty sa bojíš zlepenca politických strán a nemáš strach zo zlepenca olichargov? Veď to ste vy SMER.
Pani poslankyňa Janíková, vy odvolávate Figeľa a vyčítate mu, že bol schopný stavať diaľnice za polovicu toho nafúknutého štátneho odhadu (reakcie z pléna), a na druhej strane (reakcie z pléna), a na druhej strane bránite Širokého, ktorý dával 15 %, toho tu obhajujete, čo dával 15 %, a Figeľa, ktorý za 50 %, toho idete odvolávať. Prosím vás, čo to je za schizofrénia? (Reakcie z pléna.) Čo to je za schizofrénia?
Poprosím, kolegovia Blaha, Martvoň, odvolávaním Jána Figeľa sa vám nepodarí odpútať pozornosť od škandálu SMER-u, od škandálu Širokého. Naozaj vy zachraňujete olichargu Širokého, vy nezachraňujete živnostníkov, to je podstata tejto kauzy, a vy ste ju chceli takto zamiesť pod koberec alebo odpútať pozornosť, aby ľudia tomu nerozumeli. Pán Blaha, ten mladý usmievavý fičúr, ja som nehovoril o tom, že je vláda jednej strany, na to sme si už zvykli, že ste tri roky vo vláde, ale ja hovorím o tom, že v parlamente, v parlamente ste zostali sami, že nikto s vami nechce mať nič spoločné.
A preto chcem oceniť odvážny postoj ostatných opozičných strán, naozaj aj za prejavenú solidaritu s Kresťanskodemokratickým hnutím.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.4.2015 o 10:47 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10:49

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predseda, ja mám procedurálny návrh, keby počas obedňajšej prestávky mohlo vedenie parlamentu zorganizovať pre časť poslancov rýchlokurz vo verejných financiách, aby tu nemohli zaznieť ekonomické tupiny toho charakteru, ktoré sme tu už viackrát počuli, že ide o nejaký odvod bánk a to vlastne nie sú verejné financie, lebo to je škaredý odvod alebo popolcový, alebo kvetný odvod. (Smiech v sále.) To sú, to sú verejné financie a je úplne jedno, to sú peniaze ľudí. To sú peniaze, ktoré vlastnia v tejto krajine ľudia, či sú z dane z príjmov fyzických osôb, právnických osôb, z Transpetrolu, z bánk, z cla, to je úplne jedno, to sú verejné financie, ktoré v tejto krajine, to sú verejné financie, ktoré v tejto krajine - pani poslankyňa potrebuje zrejme tiež kurz - to sú verejné financie, ktoré v tejto krajine vlastnia ľudia, a z toho chcete pomáhať Širokému.
A ten kurz počas obeda, to je môj procedurálny návrh, by podľa mojej mienky výrazne prospel.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

16.4.2015 o 10:49 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video