49. schôdza

16.4.2015 - 23.4.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2015 o 15:29 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:29

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, takisto ako vás, aj mňa teší dohoda, ku ktorej dospeli živnostníci, predstavitelia firmy Váhostav, predstavitelia bánk spolu s predsedom vlády Slovenskej republiky. Oceňujem, že odkúpenie pohľadávok sa nebude týkať schránkových firiem. Rovnako ocením aj skutočnosť, že firma Váhostav - SK sa vzdá 49 % akcií v prospech veriteľov, to znamená, že aj v prospech živnostníkov. Málokedy sa stane, že sociálno-demokratický politik chváli banky, ale v tomto prípade ja urobím výnimku a takisto chcem oceniť aj veľmi korektný prístup predstaviteľov bánk. Na záver mi dovoľte povedať, že si myslím, že v druhom čítaní a rozprava, ktorú prinesie druhé čítanie a samotné hlasovanie možno vyzlečie niektorých kolegov z opozície donaha, pretože sa ukáže, že im nejde o reálne riešenie zložitej situácie subdodávateľov a živnostníkov, ale bohužiaľ, len a len o politikárčenie. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2015 o 15:29 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:30

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja už som si zvykol, že kolegom z opozície nevyhoviete nijako. Keď by sme nepredložili pozmeňujúci návrh, tak sme zlí, že sme nič nepredložili, keď predložíme pozmeňujúci návrh, tak sme zlí zase, čo sme si to dovolili predložiť a takto to ide dookola.
Kolegyňa podpredsedníčka Jurinová, ja vám môžem kľudne vypísať, koľko minút strávili za kec pultom kolegovia z opozície a nenavrhli ani jeden konkrétny návrh, ani jeden za tie tri dni, ktoré tu, (reakcia z pléna) to sú, ani jeden nie je predložený. (Reakcie z pléna.) Zatiaľ okrem uznesenia som na stole nevidel nič. Prvý pozmeňujúci návrh, ktorý vidím, je ten, ktorý teraz predloží pani poslankyňa Vitteková.
Ďalej. Ešte raz zopakujem, nie je pravda, že to zaplatia všetci daňoví poplatníci. Bude to zaplatené z peňazí bánk a na druhej strane možno ste ešte nepostrehli druhú vec, akonáhle štát vyzíska z reštrukturalizačného plánu tých 15 % alebo po novom 18 % plus z očakávaných príjmov a ziskov bude môcť prísť k tým ďalším percentám a zároveň má aj možnosť možno nakladať v prípade, že živnostníci odpredajú svoje pohľadávky štátu, bude môcť nakladať aj s majetkovou účasťou, všetky prostriedky, ktoré takto budú získané, sa vrátia do štátnych finančných aktív, čiže nikto nezaplatí nič z peňazí daňových poplatníkov. Ja som osobne na tom rokovaní bol, takže môžem vás uistiť, že každý tam zúčastnený sa mohol vyjadriť, mohol dať pripomienky k tomu memorandu, ktoré máme dnes na stole a verte, že nikto nikoho nenútil nič podpísať a dokonca ani na tlačovej konferencii nikto nenútil zástupcu živnostníkov, aby vystúpil, tak ako vystúpil. Ak ste to videli, tak ste počuli jeho vyjadrenia.
A pani Kiššová, vy keď neviete, o čom rokujete, tak už za týždeň ste si mohli prečítať tú tlač 1490, lebo o nej rokujeme a k nej bude podaný pozmeňujúci návrh.
A pán poslanec Kadúc, ja takisto v druhom čítaní netuším, s akým pozmeňujúcim návrhom prídete, keď idete vystúpiť za kec pult, čiže nič iné sa nedeje, len bude predložený štandardný pozmeňujúci návrh, ktorý ešte doplní tlač 1490, tak ako to robíte aj vy pri prerokovaní svojich zákonov. (Prerušenie vystúpenia časomerom a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2015 o 15:30 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:32

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mám procedurálny návrh, pán predseda, aby sme prerušili rokovanie o tomto bode, aby ste zabezpečili príchod predsedu vlády, aby nás prišiel informovať o návrhu riešenia kauzy Fico - Široký. Zdôvodnenie už povedali moji predrečníci z opozície, ale ak dovolíte, predsa len jednu, dve vety pridám. Pán predseda, vy si neuvedomujete, aké je to ponižujúce pre zákonodarný zbor, že predseda vlády zneužíva predsedu Národnej rady ako lokaja na nosenie odkazov? Pán predseda tento postup navodzuje oprávnene otázku, kto riadi túto Národnú radu?
A ešte jednu vetu. Ak vy toto nazývate, čo sa tu deje od minulého týždňa, štandardný legislatívny proces, pán predseda, to je taká vaša diskvalifikácia, naozaj, že by ste mali zvážiť odstúpenie z funkcie. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.4.2015 o 15:32 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:33

Daniel Lipšic

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:34

Ján Figeľ
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja som len chcel pripomenúť, že sa hlásim do rozpravy, pani kolegyňa.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.4.2015 o 15:34 hod.

Dr. h. c. Ing. PhD.

Ján Figeľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:35

Anna Vitteková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

38.
Ďakujem pekne. Ja iba na úvod k môjmu pozmeňujúcemu, resp. skupiny poslancov za stranu SMER - sociálna demokracia k pánovi poslancovi Brockovi, či rokovanie bolo štandardné. Skutočne máte pravdu, lebo z minulého týždňa okrem vulgarizmov, nadávok a agresivity si naozaj nič nepamätám. Takže hádam by sme už mohli začať sa vyjadrovať aj skutočne k vecným otázkam a k problémom, ktorými chceme riešiť návrh zákona, ktorý ste mali od samého začiatku schôdze v ľaviciach. (Potlesk.)
Účelom pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu skupiny poslancov za stranu SMER - sociálna demokracia je reagovať v legislatívnej rovine na memorandum zo stretnutia predstaviteľov vlády Slovenskej republiky, Slovenskej záručnej a rozvojovej banky, spoločnosti Váhostav, zainteresovaných bánk, prezidenta Slovenského živnostenského zväzu a predsedu Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska a zástupcov veriteľov Váhostavu, akciovej spoločnosti. Na tento účel sa schválením predloženého pozmeňujúceho návrhu umožní, aby sa v prípade nezabezpečených veriteľov zostatok ich pohľadávok do výšky 50 % dlžnej sumy bol považovaný za právoplatnú pohľadávku a časť dlhu nad 50 % predstavovala majetkové právo, ktoré si bude môcť veriteľ uplatňovať zo ziskov a iných príjmov spoločnosti.
Ďalej pozmeňujúci návrh umožňuje, aby sa správca v reštrukturalizácii mohol vzdať svojej funkcie a aby sa vplyv dlžníka na výber správcu eliminoval a to tak, že správcu ustanoví súd náhodným výberom. Súčasne sa vytvárajú legislatívne predpoklady na doplnenie plánu na schvaľovacej schôdzi tak, aby na schvaľovacej schôdzi veriteľov mohlo dôjsť k zmene plánu s cieľom znížiť mieru uspokojenia zabezpečených veriteľov zo 100 % na 85 % a získané finančné prostriedky použiť na uspokojenie nezabezpečených veriteľov. Zainteresované banky potvrdzujú pripravenosť na takýto krok. V záujme umožniť bezproblémový výkup pohľadávok nezabezpečených veriteľov zo strany Slovenskej záručnej a rozvojovej banky sa precizuje pozmeňujúcim návrhom úprava zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o doplnení niektorých zákonov.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh skupiny poslancov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 513/1991 Zb. Obchodný zákonník v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1490).
Bod 1. V čl. II § 61 ods. 10 sa slová "na dobu uvedenú v rozhodnutí" nahrádzajú slovami "po dobu výkonu trestu".
Odôvodnenie. Zmena sa navrhuje v súvislosti s potrebou reflektovať na možnosť odpustenia zvyšku výkonu trestu zákazu činnosti podľa § 69 Trestného zákona.
Bod 2. V čl. VIII sa za bod 2 vkladá nový bod 3, ktorý znie:
3. V § 3 ods. 3 sa na konci pripájajú tieto slová "a ani záväzky prislúchajúce pohľadávkam podľa § 155a".
Ostávajúce body sa primerane prečíslujú. Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovení o účinnosti.
Odôvodnenie. V nadväznosti na zmeny v navrhovanom § 155a sa primerane upravuje definícia predĺženia.
Bod 3. V čl. VIII sa za bod 36 vkladá nový bod 37, ktorý znie:
37. § 131 sa dopĺňa odsekmi 5 a 6, ktorý znie:
"(5) Správca sa počas reštrukturalizácie môže vzdať svojej funkcie v príslušnom konaní z iných dôvodov, pre ktoré ho môže súd i bez návrhu odvolať; v takom prípade súd správcu bezodkladne odvolá a ustanoví správcu na základe náhodného výberu pomocou technických a programových prostriedkov schválených ministerstvom. Uznesenie o odvolaní doterajšieho správcu a ustanovení nového správcu súd bezodkladne zverejní v Obchodnom vestníku; uznesenie tiež doručí správcovi, ktorého v uznesení ustanovil.
(6) Ustanovenie odseku 5 sa primerane použije aj na vzdanie sa funkcie správcu počas dozornej správy."
Ostávajúce body sa primerane prečíslujú. Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovení o účinnosti.
Odôvodnenie. Zavádza sa možnosť, aby sa reštrukturalizačný správca mohol vzdať svojej funkcie správcu v konkrétnom konaní. Nového správcu ustanoví súd náhodným výberom. To bude platiť aj pre dozorného správcu.
Bod 4. V čl. VIII sa za bod 37 vkladajú nové body 38 a 39, ktoré znejú:
Bod 38. V § 145 sa odsek 1 dopĺňa písmenom f), ktoré znie:
"f) o nižšie uspokojenie svojej pohľadávky oproti jej uspokojeniu navrhnutému v záväznej časti plánu v prospech inej skupiny pohľadávok vytvorenej v záväznej časti plánu."
Bod 39. § 145 sa dopĺňa odsekom 4, ktorý znie:
"(4) Ak žiadosť podľa odseku 1 písm. f) bola doručená neskôr ako siedmy deň pred konaním schvaľovacej schôdze, avšak najneskôr v deň pred konaním schvaľovacej schôdze, správca o tejto žiadosti informuje predkladateľa plánu a veriteľov prítomných na schvaľovacej schôdzi veriteľov a predkladateľ plánu žiadosť do plánu zapracuje."
Ostávajúce body sa primerane prečíslujú. Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovenie účinnosti.
Odôvodnenie. Vytvára sa zákonná možnosť pre úpravu plánu pred jeho schválením na schvaľovacej schôdzi, a to na účely vyššej miery uspokojenia niektorej zo skupín veriteľov.
Bod 5. V čl. VIII sa za bod 39 vkladajú nové body 40 a 41, ktoré znejú:
40. V § 147 sa za odsek 1 vkladá nový odsek 2, ktorý znie:
"(2) Predkladateľ plánu môže najneskôr do skončenia rozpravy upraviť plán v prospech niektorej zo skupín veriteľov."
Doterajšie odseky 2 a 3 sa označujú ako odseky 3 a 4.
41. § 147 sa dopĺňa odsekom 5, ktorý znie:
"(5) Ak ide o úpravu plánu podľa odseku 2, schôdza môže pokračovať v ten istý deň alebo v nasledujúci pracovný deň; ustanovenie odseku 4 sa v tomto prípade nepoužije."
Ostávajúce body sa primerane prečíslujú. Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovení účinnosti.
Odôvodnenie. Umožňuje sa úprava plánu v prospech niektorej zo skupín veriteľov až do skončenia rozpravy na schvaľovacej schôdzi, a to na návrh predkladateľa plánu. Takúto schôdzu nie je nevyhnutné odročiť o 15 dní, ale môže byť odročená na ten istý deň alebo nasledujúci pracovný deň.
Bod 6. V čl. VIII bod 47 v navrhovanom § 155a odsek 1 znie:
"(1) Dlžník alebo preberajúca osoba nemôže po skončení reštrukturalizácie medzi svojich členov rozdeliť zisk alebo iné vlastné zdroje skôr, ako dôjde k uspokojeniu pohľadávok veriteľov skupiny pre nezabezpečené pohľadávky do výšky ich zistených pohľadávok; na tieto účely pôvodná pohľadávka do výšky 50 % nezaniká a vo zvyšnej časti sa má za to, že je iným majetkovým právom veriteľa byť uspokojený v rozsahu zisku alebo iných vlastných zdrojov. Pohľadávka podľa predchádzajúcej vety je do splnenia plánu alebo do neúčinnosti plánu nevymáhateľná."
Odôvodnenie. Na účel zlepšenia postavenia nezabezpečených veriteľov sa navrhuje zvýšenie kvóty pre obmedzenie zákazu vyplatenia zisku a rozdelenia iných vlastných zdrojov dlžníka zo 40 % na 100 % a súčasne sa konštatuje, že takéto pohľadávky potvrdením plánu nezanikajú do výšky 50 %.
Bod 7. V čl. VIII sa za bod 53 vkladajú nové body 54 a 55, ktoré znejú:
Bod 54. Za § 161 sa vkladá § 161a, ktorý znie:
"§ 161a. Ak sa dlžník alebo preberajúca osoba dohodne s veriteľom z plánu počas plnenia plánu na vydaní akcií alebo iných majetkových účastí na dlžníkovi alebo preberajúcej osobe na účel ich výmeny za pohľadávku, plán sa na tento účel považuje za neúčinný voči veriteľovi vo vzťahu k pohľadávke, ktorá sa má vymeniť za akcie alebo iné majetkové účasti na dlžníkovi alebo preberajúcej osobe."
Bod 55. V § 164 ods. 1 sa za písmeno c) vkladá nové písm. d), ktoré znie:
"d) pravidelne vyhodnocovať, či veriteľom vznikol nárok podľa § 159b; túto skutočnosť bez zbytočného odkladu zverejní v Obchodnom vestníku,".
Doterajšie písmeno d) sa označuje ako písmeno e). Ostávajúce body sa primerane prečíslujú. Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovení o účinnosti.
Odôvodnenie. Navrhované doplnenie § 161a má za cieľ umožniť po schválení plánu "debt equity swap". Na tento účel sa plán považuje za neúčinný tak, aby na základný kapitál boli započítavané pôvodné pohľadávky v rozsahu, v ktorom nedošlo k ich splneniu podľa plánu. Zmeny v bode 55 majú za cieľ precizovať povinnosti dozorného správcu v nadväznosti na nový § 155a, § 159a a §159b.
Bod 8. V čl. VIII bod 56 sa v navrhovanom § 206b ods. 2 za slová "ods. 5" vkladajú slová: "a § 161a".
Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovení o účinnosti.
Odôvodnenie. V nadväznosti na doplnenie § 161a sa navrhuje, aby toto ustanovenie bolo aplikovateľné aj v prebiehajúcich konaniach a ku dňu účinnosti tohto zákona nebol súdu predložený návrh na potvrdenie plánu.
Bod 9. V čl. VIII bod 56 sa navrhovaný § 206b dopĺňa ods. 3, ktorý znie:
" (3) Ustanovenia § 131 ods. 5 a 6, § 145 ods. 1 písm. f), § 145 ods. 4, § 147 ods. 2 a 5 a § 164 ods. 1 písm. d) sa použijú aj na konania začaté predo dňom účinnosti tohto zákona, ak ku dňu účinnosti tohto zákona sa neuskutočnila schvaľovacia schôdza."
Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovení o účinnosti.
Odôvodnenie. V nadväznosti na doplnenie ustanovení o vzdaní sa funkcie správcu možnosti zmeny plánu a precizácie povinnosti dozorného správcu sa navrhuje, aby táto právna úprava bola aplikovateľná aj v prípade tých reštrukturalizácií, kde ku dňu účinnosti zákona neuskutočnila sa schvaľovacia schôdza.
Bod 10. Čl. IX sa vypúšťa.
Ostávajúce články sa primerane prečíslujú.
Odôvodnenie. V nadväznosti na doplnenie úpravy vzdania sa funkcie správcu je pôvodný zámer navrhovaný čl. IX bezpredmetný.
Bod 11. Čl. XI znie:
Čl. XI. Zákon č. 384/2011 Z. z. o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 233/2012 Z. z. sa dopĺňa takto:
1. V § 4 ods. 3 sa na konci pripája táto veta: "Tieto štátne finančné aktíva možno použiť aj na posilnenie vlastných zdrojov financovania právnických osôb so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu."
2. § 4 sa dopĺňa ods. 5, ktorý znie:
"(5) Právnickú osobu so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu výšku, účel a spôsob použitia posilnených vlastných zdrojov podľa odseku 3 poslednej vety ustanoví vláda Slovenskej republiky nariadením."
Odôvodnenie. Navrhovanou úpravou sa rozširuje účel použitia uhradeného osobitného odvodu, ktorý je štátnym finančným aktívom aj na posilnenie vlastných zdrojov financovania právnických osôb so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu. Zároveň sa ustanovuje, aby vláda určila spôsob použitia posilnených vlastných zdrojov právnických osôb so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu.
Bod 12. Za čl. XI sa vkladá nový čl. XII, ktorý znie:
Čl. XII. Zákon č. 374/2014 Z. z. o pohľadávkach štátu a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa dopĺňa takto:
V § 14 ods. 2 sa na konci pripája táto veta: "Poverená osoba môže vykonávať aj iné činnosti, ak tak rozhodne vláda Slovenskej republiky podľa osobitného predpisu."
Ostatné články sa primerane prečíslujú. Navrhovaná úprava nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do ustanovenia účinnosti.
Odôvodnenie. Nadväzne na navrhnutý čl. XI bude môcť vláda Slovenskej republiky určiť právnickú osobu so 100-percentnou majetkovou účasťou štátu, ktorá bude vykonávať činnosti súvisiace s posilnením vlastných zdrojov podľa zákona č. 384/2011 Z. z. o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií a o doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 233/2012 Z. z.
Bod 13. V čl. XII sa slová: "7 [§ 67k]" nahrádzajú slovami "§ 67k v bode 7" a slová "7 [§ 67a až 67j] a" sa nahrádzajú slovami: "§ 67a až 67j v bode 7 a bodu".
Odôvodnenie. Legislatívno-technická úprava ustanovení o účinnosti.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

22.4.2015 o 15:35 hod.

JUDr.

Anna Vitteková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:51

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

40.
Ďakujem, pán predseda. Vážená pani kolegyňa pani spravodajkyňa, k úvodu vášho vystúpenia ako spravodajkyne len dve malé poznámky. Prvá je, že ste hovorili o tom, že ste nevideli za posledné tri dni nejakú racionálnu a vyváženú debatu. Ja chcem povedať, že týždeň sme tu a až dnes prichádza možnosť vôbec aj pre vás, aj pre nás predložiť nejaké reálne riešenie. Vy ste ten moment využili podaním svojho pozmeňovacieho návrhu, totižto až dnes o tretej hodine sa otvorilo druhé čítanie a preto chcem aj odkázať predsedovi parlamentu, že nemohol mať doteraz rozdané opozičné návrhy, keďže až teraz vystúpia opoziční politici a budú môcť v druhom čítaní k vládnej novele predložiť svoje vlastné riešenia. To, že sme čakali nie na legislatívny proces, ale na tlačovku predsedu vlády doteraz, že tam boli zainteresované skupiny ľudí, ako banky, vláda, zástupcovia živnostníkov, skôr ukazuje na to, a tak, ako som ja počúval toho zástupcu živnostníkov, že ide o riešenie, ktoré hovorí skôr o tom, že musíme zobrať proste vrabca v hrsti, lebo holub na streche nám dávno uletel a tým, že SMER tri roky nekonal v tejto veci a dobre vedel o situácii, ktorá reštrukturalizáciami môže nastať, tak budú nútení, prinútení zobrať aj to riešenie, ktoré teraz na stole je. Čiže opozičné návrhy alebo opozičný návrh príde a je presne teraz ten čas napriek zdržovaniam, ktoré z vašej strany prišli a my sme ich museli rešpektovať, že sa môžme baviť konečne o reálnych riešeniach pre Váhostav a jeho reštrukturalizácii.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2015 o 15:51 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:53

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Treba tu na tomto mieste asi vyvrátiť tvrdenie, ktoré tu bolo povedané pred chvíľou, a to z úst pani poslankyne Kiššovej, že veci spolu vôbec nesúvisia, čo sa týka dnešného memoranda uzavretého vládou Slovenskej republiky s predloženou legislatívnou úpravou, respektíve pozmeňujúcim a doplňujúcim návrhom a myslím si, že kto pozorne počúval pani poslankyňu Vittekovú a jej predložený pozmeňujúci a doplňujúci návrh, tak si jednoznačne musel uvedomiť, že tieto veci veľmi spolu súvisia, pretože tento pozmeňujúci návrh je vlastne legislatívnou úpravou, ktorá vytvára predpoklady legislatívne alebo právne a zákonné predpoklady na naplnenie tých dohôd, ktoré boli v tomto memorande urobené. Takže ja ďakujem pani poslankyni za tento návrh. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.4.2015 o 15:53 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:54

Július Brocka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

44.
Pán predseda, mám štandardný procedurálny návrh, ktorý chcem zopakovať a chcem vám povedať, že podľa rokovacieho poriadku vám stačí štyridsať sekúnd na to, aby ste s ním naložili štandardne, že žiadam o prerušenie rokovania, aby ste na rokovanie o tomto bode pozvali predsedu vlády, ktorý doteraz komunikoval túto kauzu Váhostavu alebo Širokého alebo Fica a podobne, čiže mám tento procedurálny návrh a aj som ho štandardne zdôvodnil, ako káže rokovací poriadok. A vás chcem poprosiť, aby ste s ním štandardne naložili. Nepotrebujete ani minútu na to a budete postupovať štandardne.

Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.4.2015 o 15:54 hod.

Ing.

Július Brocka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:55

Ján Figeľ
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

46.
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predseda, pán minister, dámy a páni kolegovia, pre Slovensko je niekoľko ciest do budúcnosti a niekoľko vízií. Každá z nich je iná aj tou koncovkou, akú krajinu, aký charakter spoločnosti, ekonomiky chceme budovať, ale aj tou samotnou cestou. A platí to aj o ekonomike a podnikaní na Slovensku. Prvá cesta, alebo typovo sú zhruba dve, aj keď sa môžu líšiť a po celej Európe i svete nájdeme výrazné odlišnosti, ale typovo sú dve.
Tá prvá je o transparentnosti, o kombinácii slobody a zodpovednosti, o podnikateľskom prostredí s férovými súťažami a konkurenčnými cenami a o skutočnom sociálnom trhovom hospodárstve. Tá druhá je o štáte, ktorý je podnikateľom, regulátorom a často obojím naraz a v konflikte je o dohodách na politickej úrovni namiesto ekonomickej súťaže, o dohodách namiesto naozaj transparentných rozhodnutí jednotlivých aktérov, o klientelizme, korupcii a ekonomike, ktorá je neefektívna.
Tá prvá cesta nás vedie, a som presvedčený, že potrebujeme víziu, ktorá by nás mala viesť k tvorivému a vyspelému Slovensku po každej stránke. Tvorivosť a vyspelosť spolu súvisia v ekonomike, v spoločnosti, v politike, v kultúre, celkovo. A tá druhá smeruje ku korupcii, k právnickému štátu, k deformáciám, k upadajúcim sektorom, k upadajúcim regiónom. A tie dve cesty typovo sú evidentné a dnes na stole aj pri téme konkurz a predtým vyrovnanie, dnes reštrukturalizácia.
Tá prvá je o osvedčenom zodpovednom narábaní s parametrami riešenia. To znamená dlžník - veriteľ, obchodný vzťah aktérov, a tým aj o spravodlivosti v prípade spoločnosti Váhostav - SK, akciová spoločnosť. Tá druhá v záujme udržania moci a sociálneho zmieru v záujme drobných veriteľov ide, a dnes evidentne, na nesystémové kroky, má snahu ozdraviť spoločnosť Váhostav tak, že to môže byť problém.
Do budúcna ani toto riešenie, kolegovia z vlády, z vládneho SMER-u, nedáva istotu, že tam firma Váhostav nespadne znovu. Už raz v reštrukturalizácii bola a že pre tento nesystémový precedens sa ešte viac nepokriví dnes veľmi chabé z právneho pohľadu podnikateľské prostredie na Slovensku, prostredie pre podnikanie, prijímanie rizika, iniciatívy a zodpovednosti.
Kam sa pri týchto alternatívach postaviť? Je to citlivá téma, citlivá otázka. Ja odporúčam postaviť sa na stranu spravodlivosti. Moc má slúžiť pravde a spravodlivosti. Ľudia si zaslúžia pravdu a spravodlivosť.
Príbeh Váhostavu je o smerovaní Slovenska. Pretože reštrukturalizácia tak, ako je dnes navrhovaná ešte stále v procese, v konaní, je podvod do začiatku. Tak ako bola spustená, tak ako je navrhnutá, tak ako prebieha, je podvodná. Už pred rokom sa táto typická žilinská firma preregistrovala do Bratislavy, pretože pre podobné konanie tam nenašla vhodné prostredie. Reštrukturalizačný plán spravuje dvadsaťpäťročná právnička ako svoj prvý prípad, prípad giganta, ktorý má ona zvládať. Samozrejme, je to veľmi podozrivý príbeh vo vzťahu k ďalším právnym aktérom a majetkovým prepojeniam medzi veriteľmi a dlžníkom.
Účtovná závierka, ako už bolo povedané, tejto firmy je v pluse. Za celý minulý rok v závere roka vyhodnotená, zverejnená je v pluse. To znamená, táto firma nepotrebuje objemovú reštrukturalizáciu, teda škrtanie dlhov a tzv. herkat, ale časovú, aby mohla z týchto aktív a budúcich príjmov vyrovnať svojich veriteľov. Už vyhliadka na tento rok, ktorá je súčasťou správy, hovorí o tom, že Váhostav očakáva v tomto roku aktíva na úrovni 70 mil. eur zo štátnych záväzkov hlavne cez Národnú diaľničnú spoločnosť, ale aj z hotovosti, pričom pohľadávky voči malým veriteľom, nezabezpečeným veriteľom sú na úrovni 39 mil. eur. Kde je teda problém? Problém je v rozhodnutí zbaviť sa dlhov a tým pádom mať zisk na základe právnického a v tomto príbehu reštrukturalizačného opatrenia, ktoré sa vydarilo iným.
My sme presvedčení, že toto je scenár, ktorý tu už bol a dokonca zisk takouto operáciou bez zdanenia už bol aj naplnený v príbehu, ktorý sa dotýka aj Juraja Širokého, a to je zdravotná poisťovňa Dôvera a jej precenenie 450 mil. eur. Firma je bonitná. Má zákazky za zhruba 1,5 mld. eur. Vlastné alebo spoločné, a to je veľmi dôležitý predpoklad pre platobnú schopnosť v najbližšom roku a v ďalších rokoch. My sme presvedčení, že ak je nedostatok likvidity, tak by sa mala hľadať predovšetkým cesta časovej reštrukturalizácie, nie objemovej.
Som veľmi rád, aj keď až teraz, že prokuratúra Slovenskej republiky konečne, konečne vstúpila do konania, nielen do vyšetrovania ešte v marci, po tom, čo boli aj doručené apely, alebo vznesené apely na konanie, ale konečne od 20. apríla, od pondelka, aj aktérom v konaní v samotnom procese, kde môže konať nie ako veriteľ, ale ako plnoprávny účastník konania na základe Občianskeho súdneho poriadku. Razia polície prišla až dnes ráno. Áno, veľmi otázne, čo po štyroch týždňoch, keď už bolo zahájené stíhanie, keď už je Váhostav denno-denne vo všetkých médiách, ešte nájdu v papieroch a odniesli v krabiciach. Možno je to už len súčasť istého scenára, ktorý svedčí o tom, spriaznené firmy majú spriaznené vládne štruktúry a spriaznenú policajnú moc. Slovenská vláda koná, najprv odmietala konať, čo ona s tým má, teraz narýchlo a na poslednú chvíľu. A takto to aj vyzerá. Nesystémovo, až chaoticky vťahujúc znovu, ako vždy, financie občanov výhodne pre niektorých širokých, istotných. To množné číslo tam patrí.
SMER nezvolal, teda najprv nezvolával a potom zvolal schôdzu bez pripravenosti len so všeobecnou formuláciou. Následne prichádzala licitácia, či 15, či 18, 30, 40 %, 50 %. A samozrejme, nielen licitácia, ale vťahovanie štátnych aktív do problému tejto firmy. Riešenie, ktoré je navrhované, vytvára výhodu pre majiteľov, ktorých zbaví dlhov a bonita firmy sa zvýši. Vláda Roberta Fica socializuje straty Váhostavu. Štát vstúpi do firmy Juraja Širokého. Väčšina, to bude Široký, menšina, to bude štát. A škrtnutie dlhov bude znamenať zisk pre majiteľov bez dane. Táto filozofia sa tu už uplatnila.
Kolegovia, nemuselo sa to stať, nemuselo sa to naplniť. Celé roky vládnuca väčšina nepodporovala niektoré návrhy aj z opozície, ktoré mohli tejto situácii zabrániť. Celé roky nebol vykonávaný audit na niektorých dielach, či diaľničných alebo verejných, ani zo strany ministerstva dopravy, ani zo strany Najvyššieho kontrolného úradu. A dlhodobé záväzky Váhostavu, ktoré charakterizuje obdobie jeden až päť rokov záväzku, narástli hlavne v poslednom roku. V dvanástom roku boli na úrovni 5 mil., v trinástom na úrovni 6 mil. a teraz sú na úrovni 37 mil. eur. To znamená platobnú nedisciplínu alebo novú situáciu v poslednom roku. Problém neplatenia je čerstvý. A ako ďalej?
My sme cez víkend rokovali a pripravovali tiež riešenie. Som presvedčený, že je dôležitou súčasťou nielen tejto diskusie, ale aj rozhodovania o ďalšej ceste o smerovaní Slovenska. My sme dali už pred Veľkou nocou avízo, že chceme o tom rokovať v parlamente. Keď sa dvere otvorili z iniciatívy predsedu parlamentu, tak sme sa na rokovanie pripravovali. Adresovali sme výzvu generálnej prokuratúre konať, zorganizovali stretnutia so živnostníkmi, ale aj pripravili samostatné a dobré riešenie. Pretože riešenie má byť spravodlivé, systémové, v súlade s ústavou.
Riešenie, ktoré predkladáme, počíta s tým, že za dlhy nesie 100-percentnú zodpovednosť akcionár, že za spravodlivú prácu ma byť 100-percentá spravodlivá pláca. Teda nie kombinácia alebo licitácia, ale plné krytie. A po tretie, nemá to byť zo zdrojov daňových poplatníkov.
Existujú dva typy situácií pri reštrukturalizácii. Ak je dlžník v predĺžení, alebo ak je dlžník v situácii bez predĺženia. To znamená, je vtedy v predĺžení, ak jeho aktíva sú menšie ako pasíva a naopak, ak záväzky presahujú aktíva, tak vtedy nie je, presahujú aktíva, tak je v predĺžení. Tieto dve situácie náš návrh rieši odlišne. Ak dlžník nie je v predĺžení, tak je potrebná časová reštrukturalizácia, ktorá predpokladá 100-percentné uspokojenie veriteľov. Ak je v predĺžení a ak je pre vyrovnanie a udržanie firmy čiastočné odpustenie dlhu nevyhnutné, tak veriteľ za to musí dostať primeranú kompenzáciu. A táto kompenzácia je navrhovaná v upravovanej legislatíve v pozmeňovacom návrhu opozície vo forme kombinácie akcií alebo dlhopisov. Buď jedno alebo druhé, alebo ich kombinácia. Akcie môže pôvodný akcionár po vyrovnaní svojej kompenzácie zo ziskov a dividend kúpiť naspäť. Má na to oprávnenie zo zákona. Teda firmu preberá po vyrovnaní. Pri prebiehajúcich konaniach, ktoré sa týkajú, samozrejme, aj Váhostavu - SK, akciovej spoločnosti, novela poskytuje priestor a čas na prepracovanie a na nové predloženie reštrukturalizačného plánu.
Pozmeňovací návrh tiež počíta s tým, aby boli znevýhodnené tzv. schránkové firmy, pri ktorých je dôvodné podozrenie z prepojenia majetkových záujmov. A takisto aby bola sprísnená osobná zodpovednosť manažmentu za privedenie firmy do úpadku, resp. za to, či vôbec predchádzali úpadku.
Dámy a páni, chcem na záver povedať, že prípad Váhostavu v tejto fáze, jeho reštrukturalizácia je hlavne o smerovaní Slovenska, či pôjde cestou k právnemu štátu alebo k právnickému štátu. Je to veľký rozdiel. Záleží nám na rodinách, na práci a spravodlivosti. Sú to základné piliere dôležité pre jednotlivcov, pre spoločnosť, pre ekonomiku, pre štát. K spoločnému úsiliu o takúto cestu, ktorá podporuje záujem rodiny, dostupnosť a spravodlivosť práce z hľadiska pláce a spravodlivosť ako základnú zodpovednosť štátu, pozývam všetkých, ktorým na tom záleží.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.4.2015 o 15:55 hod.

Dr. h. c. Ing. PhD.

Ján Figeľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video