51. schôdza

19.5.2015 - 21.5.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.5.2015 o 11:19 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
K výhrade pána poslanca Kollára, pretože aj mne napriek tomu, že musím uznať, že výbor európskych záležitostí funguje slobodne, každý má možnosť, kto sa prihlási, prejaviť svoj názor, ale naozaj to tempo je veľmi rýchle, v mnohých prípadoch sa mi zdá až splašené. A rovnako by som sa prihovárala za to, aby sme do budúcnosti zvážili tempo, akým diskutujeme, k čomu diskutujeme, myslím si, že na výbore preberáme mnoho zásadných tém, ktoré ovplyvňujú nielen našu zahraničnopolitickú orientáciu, integračné snahy, ale aj vnútropolitický život a som presvedčená o tom, že tieto diskusie si zaslúžia dostatočný priestor na to, aby tam odzneli všetky podstatné úvahy.
Takže názorová pestrosť tam určite je, to musím pre objektivitu uznať, ale to tempo a tá splašenosť, na ktorú, ku ktorej ste vzniesli výhrady vy, pán poslanec Kollár, s tým naozaj súhlasím, nad tým sa treba do budúcna zamyslieť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.5.2015 o 11:00 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pre objektívnosť podľa mňa treba povedať, že to je pretrvávajúci problém, ktorý nenastal len v roku 2012, napriek tomu, že náš parlament má výrazné kompetencie vo vzťahu k Európskej únii podľa ústavného zákona, tak ich podľa mňa z dôvodov možno kapacitných, odborných nevykonáva adekvátne.
A to hovorím nie vo vzťahu k tomuto výboru konkrétne, ale je to dlhodobá vec. Ja si nepamätám, že by ako iné krajiny častokrát na rokovaní rady vznesú parlamentné výhrady, že nemôžu o veci rozhodnúť alebo súhlasiť, to sa na Slovensku, nemyslím, že ešte nikdy, nikdy nestalo.
Je fajn, že pán predseda výboru hovorí o tom, aký je kritický vo vzťahu k Európskej únii na rôznych konferenciách a seminároch, to je všetko pekné a dobré, ale kľúčové je, ako sme kritickí, odborne kritickí na rokovaniach orgánoch Európskej únie, konkrétne Rady, konkrétne Rady, ktorej ministri podliehajú aj schvaľovacím procesom na európskom výbore. A tam už kritický nie sme. Tam zahlasujeme v princípe za všetko a je to moja skúsenosť aj reakcie, ktoré mám. Ja som na radách sedel niekoľko rokov, takže viem, že sa dá ozvať, dá sa mnohé veci dosiahnuť, ale dnešná vláda je, je, žiaľ, v predklone, v reálnych rokovaniach Európskej únie v predklone. Hovorím to s plnou vážnosťou.
A výbor môže byť tou brzdou, ktorá môže viazať ministrov na rokovaní Rady. Žiaľ, to nerobí, žiaľ, to nerobí. A vystupovania na konferenciách a aj plamenne prejavy na nich sú pekné a zaujímavé, ale, ale nič v princípe neriešia.
Posledná poznámka. Bolo tu pri predchádzajúcom bode spomenutá otázka migrácie. Veľmi vážna téma. Ja som na minulej schôdzi navrhoval, aby vláda predložila do parlamentu informáciu o tom, aké máme voľné kapacity v azylových zariadeniach. Som rád, že tu tému otvárajú aj vládni poslanci, a bol by som ešte radšej, keby ich hlasovanie bolo v súlade s tým, čo rozprávajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.5.2015 o 11:01 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:03

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ja len veľmi stručne k pánovi Kollárovi, ktorému sa potom ešte vyjadrím v rozprave. Ja ďakujem pekne za kritiku, naozaj nebudem teraz využívať priestor, aby sme sa tu handrkovali o tom, ako sa má viesť výbor, nechcel by som prepierať špinavé prádlo výboru. Váš legitímny názor je, že by ste ten výbor robili v iných termínoch. Ja mám životnú filozofiu nekomplikovať ľudom život, pokiaľ to nie je nevyhnutné, takže, áno, snažím sa vyhovieť aj kolegom, ktorí bývajú ďalej, a robiť tie výbory cez obedné pauzy. Ale to neznamená, že niekedy nerobíme výbory aj mimo týchto termínov. Ono to väčšinou nesúvisí s týmto, ale súvisí to tým, že kedy sú Rady. Sám dobre viete, že výbory zasadajú pred Radami Európskej únie, zavoláme si ministra. Ja proste nemôžem zmeniť termíny Rád. A nie každá Rada je pre nás zaujímavá. Ja sa snažím zase venovať nie technickým, formálnym témam, ale iba tým veľkým témam, kde naozaj má zmysel politická diskusia, a to sú témy, ako je TTIP, sociálna ekonomika, zahraničná politika, finančné témy, a tým sa veľmi dôsledne venujeme.
Čiže, pán poslanec Kollár, ja by som skôr, naopak, odporučil venovať sa vecným diskusiám, vecným, lebo tieto formálne veci, to ľudí nezaujíma, vecné diskusie o tom, čo sa v Európskej únii deje. A tam sme aktívni a to by som veľmi chcel oceniť, opakujem, nielen poslancov SMER-u, ale aj poslancov opozície.
Ja by som zobral príklad pánov kolegov z KDH, ktorí na výbory chodia, myslím, pán poslanec Fronc alebo aj pán poslanec Mikloško. Nemal som nikdy pocit, že by chceli dlhšie diskusie, pretože položia minútovú, dvojminútovú, trojminútovú otázku a minister im odpovie a je to vybavené, alebo pán premiér a tak ďalej. Len niektorí kolegovia majú chuť 45 minút mať prednášku, tak potom, áno, nestačí dve hodiny na výbor, ale neviem, či to je naozaj chyba iba, iba tým, že máme tie výbory aj cez obednú pauzu.
Podporujem diskusiu, a pokiaľ teda budete chcieť, kedykoľvek za mnou príďte a povedzte, spravme schôdzu kľudne aj v pondelok, v utorok, v stredu, kedykoľvek, ja som tu v Bratislave, ja som vo výbore každý deň, každý deň od rána do večera tam sedím a pracujem. Čiže pokiaľ to takto chcete, ja budem len rád.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.5.2015 o 11:03 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:05

Jozef Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. No, pán predseda Blaha, to, čo ste teraz predviedli, jasne dokumentuje, že ste nepochopili, ale absolútne nič z toho, čo som sa vám snažil bez negatívnych emócií vysvetliť.
Ešte raz, nie je dôležité, kto koľko minút diskutuje, dôležité je, čo povie. Viete, niekto vie aj za minútu povedať úplne kľúčovú vec a niekto môže hovoriť 10 hodín a nepovie nič.
A viete, čo sa ale stáva na európskom výbore? Viete, čo sa stáva? A ten smiech vás prejde. Ja vám viem vymenovať štyroch členov európskeho výboru za stranu SMER - sociálna demokracia, ktorí za tri roky ešte na výbore ne-pre-ho-vo-ri-li. A to je holý fakt.
Takže my sa tu teraz nebavme o tom, či zvolať výbory cez obedňajšiu prestávku, vy ste teraz povedali, nebudem predsa komplikovať život cezpoľným poslancom mimo bratislavským, že? Ale viete, komu komplikujete život? Päť a pol miliónom Slovákov, pretože takto amatérsky, bohapusto, nekompetentne potom vyzerá diskusia na európskom výbore. Tak ju nezužujte na to, že kto koľko minút hovorí. Opakujem, sú členovia výboru za stranu SMER - sociálna demokracia, ktorí ešte neprehovorili na tomto výbore. A toto je, pán kolega, vizitka a toto je smutné konštatovanie pre budúcnosť Slovenskej republiky. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.5.2015 o 11:05 hod.

Ing. PhD.

Jozef Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:09

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca. Vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som na základe, zdôrazňujem, zhody všetkých poslaneckých klubov Národnej rade Slovenskej republiky predniesol text Vyhlásenia Národnej rady Slovenskej republiky k 70. výročiu skončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad nacizmom a fašizmom.
"Národná rada Slovenskej republiky považuje víťazstvo nad nacizmom a fašizmom v druhej svetovej vojne za najvýznamnejšiu udalosť v dejinách 20. storočia, ktorú je potrebné si s úctou a vďakou pripomínať.
Občania Slovenskej republiky si hlboko vážia obetu všetkých vojakov či partizánov a vyjadrujú hlbokú úctu všetkým žijúcim vojnovým veteránom, ktorí oslobodili naše územie od nacizmu.
Národná rada Slovenskej republiky vyjadruje úprimnú vďačnosť všetkým príslušníkom národov vtedajšieho Sovietskeho zväzu, ktorí priniesli najväčšie obete, ale aj príslušníkom ďalších národov a národností, ktoré prispeli k porážke nacizmu. Zároveň vyjadruje úctu aj všetkým civilným obetiam a s hlbokou ľútosťou si pripomína pamiatku všetkých obetí ideológie nacizmu, ktoré počas druhej svetovej vojny boli prenasledované.
Národná rada Slovenskej republiky vyzýva predstaviteľov európskych štátov, aby podporovali kroky smerujúce k udržaniu mieru v Európe a aby mieru ako najvyššej civilizačnej hodnote podriadili všetky svoje slová, rozhodnutia a činy.
Bratislava máj 2015."
Vážená pani predsedajúca, dovoľte, aby som prečítal aj text návrhu uznesenia, je síce rozdaný písomne, majú ho všetci poslanci, ale návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky zo 7. mája 2015 k Vyhláseniu Národnej rady Slovenskej republiky k 70. výročiu skončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad nacizmom a fašizmom.
Národná rada Slovenskej republiky schvaľuje vyhlásenie Národnej rady Slovenskej republiky k 70. výročiu skončenia druhej svetovej vojny a víťazstva nad nacizmom a fašizmom, tak ako je uvedené v prílohe.
Ďakujem.
Skryt prepis

7.5.2015 o 11:09 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:12

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vzhľadom na absenciu rozpravy k tomuto návrhu si dovolím predniesť procedurálny návrh a prosím o jeho zváženie napriek dohode, ktorú uznávam.
V druhom odseku si dovolím navrhnúť, aby sme slová "naše územie" nahradili slovom "Európu od nacizmu a fašizmu" a tým by ten druhý odsek skončil.
Zdôvodnenie: Tým znením, ktoré tam je a proti ktorému by sa a na prvý pohľad nedalo nič namietať, totálne opomíname ľudí, ako boli generáli Petrák, Smik, ako bol atentátnik Gabčík. Ľudí, ktorí mimo nášho územia porážali fašizmus a nacizmus a zaslúžia si rovnako ako tí, ktorí to robili na našom území v Dukelskom priesmyku či v povstaní, našu úctu. Rovnakú najvyššiu obeť priniesli vojaci pri El Alameine a všetci tí, ktorí prechádzali Európou... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.5.2015 o 11:12 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:18

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani predsedajúca, ja chápem dôležitosť toho bodu, o ktorom sme hlasovali, toho vyhlásenia, ale podľa rokovacieho poriadku by o ňom mala byť rozprava. V rokovacom poriadku nie je výnimka, ak sa na tom dohodne grémium, že nie je rozprava. Vy to viete, mala byť k tomu otvorená rozprava. Nebola. Ja som hlasoval za, lebo je to vážna vec, ale porušili ste rokovací poriadok.
Len na margo spomeniem pri závere toho vyhlásenia, ja si myslím, že najvyššou hodnotou našej civilizácie je sloboda. Ak by Hitler dobil Európu, bol by tu mier, ale to by nebola najvyššia civilizačná hodnota. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
76.
Pán poslanec, procedurálny návrh, nezneužívajte procedurálny návrh na svoje vystúpenie.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
77.
Pani predsedajúca, vy ste zastavili pána poslanca Osuského, ktorý chcel veľmi korektne, pretože nebola otvorená rozprava a mala byť podľa rokovacieho poriadku.

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
78.
Procedurálny návrh, pán poslanec.

Lipšic, Daniel, poslanec NR SR
79.
Tak sa vás opýtam, podľa akého ustanovenia rokovacieho poriadku nebola otvorená rozprava. Môžete mi to povedať?
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.5.2015 o 11:18 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:19

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Vážení členovia výboru pre obranu a bezpečnosť, pripomínam, gestorský výbor, ktorý sa bude konať o dvanástej, je to k novele zákona o zbraniach a strelive. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.5.2015 o 11:19 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:19

Jozef Mikuš
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pani podpredsedníčka, chcel by som oznámiť, že hlasovanie č. 57 o Vyhlásení Národnej rady k 70. výročiu skončenia druhej svetovej vojny, ma hlasovacie zariadenie vykázalo, že som nehlasoval. Chcel by som do protokolu zaznamenať, že som hlasoval za.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.5.2015 o 11:19 hod.

Ing.

Jozef Mikuš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:20

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Dovoľte mi iba pripomenúť, že o 12.00 máme v miestnosti výboru výbor s podpredsedom vlády Vážnym o čerpaní eurofondov. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

7.5.2015 o 11:20 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video