51. schôdza

19.5.2015 - 21.5.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.5.2015 o 10:54 hod.

Ing.

Ján Babič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

10:42

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani predsedajúca, kolegyne, kolegovia, vážený pán minister. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú zákony, tlač 1427, podáva Národnej rade Slovenskej republiky v súlade s § 79 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky.
I. Národná rada uznesením č. 1630 z 12. marca 2015 pridelila vládny návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady, Výboru Národnej rady pre hospodárske záležitosti a Výboru Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Výbory prerokovali predmetný vládny návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky a poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému vládnemu návrhu.
Výbory Národnej rady, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledovné stanoviská: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 582 z 30. apríla 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkami. Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti uznesením č. 413 z 28. apríla 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkami. Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 230 z 23. apríla 2015 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť s pripomienkami.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto správy vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy, ktoré nebudem čítať, lebo máme spoločnú správu, kolegovia, pred sebou.
Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe, hlasovať takto: hlasovať spoločne o bodoch 1 až 30 s odporúčaním gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto vládnemu návrhu zákona odporúča Národnej rade vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1427, v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v spoločnej správe a prednesených v rozprave schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady bola schválená v druhom čítaní uznesením gestorského výboru č. 238 z 5. mája 2015. Výbor ma určil za spoločného spravodajcu výborov. Súčasne ma poveril predniesť spoločnú správu výborov na schôdzi Národnej rady a navrhnúť Národnej rade Slovenskej republiky hlasovať o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, ktoré vyplynuli z rozpravy, a hlasovať o predmetnom vládnom návrhu zákona ihneď. Zároveň po skončení druhého čítania pristúpiť k tretiemu čítaniu ihneď.
Ďakujem, pani predsedajúca, skončil som a zároveň by som sa hneď prihlásil do rozpravy.
Skryt prepis

14.5.2015 o 10:42 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:46

Dušan Bublavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dovoľte mi, aby som predniesol pozmeňujúci návrh Dušana Bublavého, poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1427.
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1427, sa mení a dopĺňa takto:
V čl. I 11. bode § 11 odsek 9 znie:
"(9) Absolvent vyššieho odborného vzdelania v študijnom odbore požiarna ochrana, ktorej obsah a rozsah spĺňa podmienky odbornej prípravy na získanie odbornej spôsobilosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany, alebo absolvent vysokej školy so študijným zameraním požiarna ochrana, ktorej obsah a rozsah spĺňa podmienky odbornej prípravy na získanie odbornej spôsobilosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany, môže sa podrobiť overeniu odbornej spôsobilosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany bez absolvovania odbornej prípravy do šiestich mesiacov od úspešného ukončenia štúdia. Obsah a rozsah študijného zamerania požiarna ochrana príslušnej školy, ako aj spôsob overenia vedomostí sa musí prerokovať s ministerstvom."
Odôvodnenie: Navrhovanou zmenou sa umožňuje, aby aj absolvent vyššieho odborného vzdelania na strednej škole so študijným zameraním požiarna ochrana s právom používať titul "diplomovaný špecialista - DiS" sa mohol do šiestich mesiacov od úspešného ukončenia vyššieho odborného vzdelania podrobiť overeniu vedomostí na výkon činnosti preventivára požiarnej ochrany obce, technika požiarnej ochrany alebo špecialistu požiarnej ochrany bez absolvovania odbornej prípravy.
Ďakujem. Pani predsedajúca, skončil som.
Skryt prepis

14.5.2015 o 10:46 hod.

Mgr.

Dušan Bublavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:49

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani podpredsedníčka. Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia. Pán minister, na chvíľočku vás vyruším, lebo na poslednú chvíľu som dostal avízo o dvoch problémoch. Jeden je, čo sa týka projektovania stabilných hasiacich zariadení, a druhý je projektovanie zariadenia elektrickej požiarnej signalizácie, kde zákonom sa zavádza, že to môže projektovať len fyzická osoba, ktorá má tri roky praxe. No keď to je fyzická osoba a musí mať tri roky odbornej praxe, tak kde naberie odbornú prax, keď túto prax, sa vyžaduje práve projekcia. Ja vám potom to ukážem. A druhá problematika je, že... (Reakcia predkladateľa.) No tak musím niekde tu odbornú prax nabrať. (Reakcia predkladateľa.) Ako koncipienta, áno, samozrejme (vyslovené s pobavením), to je fyzická osoba, dobre.
Druhá vec je, na čo som bol upozornený, že na Slovensku sa, je dosť častým javom, že neskolaudovaná budova je už v prevádzke. Či ako obytná alebo prevádzková alebo hocijaká. A tu možnosti jednotlivých hasičských riaditeľstiev sú dosť obmedzené. Čiže budova, ktorá ešte nie je kolaudovaná a už je v prevádzke načierno a v zásade nespĺňa protipožiarne opatrenia alebo podmienky, tak naši riaditelia majú zviazané ruky. Lebo budova nie je skolaudovaná ešte, vedia, že je tam nejaká hrozba, ale priamo v kompetencii, čo sa týka toho, aby zasiahli, predovšetkým mal by zasiahnuť stavebný úrad, ale keď ten to nerobí a ich to až tak netrápi, čo sa týka požiarnej ochrany, ale stáva sa, že aj v takýchto budovách je požiar. Ja viem konkrétne prípady, nechcem ich tu rozvádzať, nechcem nikomu sprvu robiť zle, ale vysvitlo, že hasiči, bohužiaľ, majú zviazané ruky. Vedia, že je tam ten problém, ale budova nie je skolaudovaná, nevedeli skontrolovať, ako je tá budova zabezpečená, čo sa týka protipožiarnej ochrany. Toť vsjo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.5.2015 o 10:49 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:53

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážené dámy poslankyne, páni poslanci, podľa ustanovenia § 47 ods. 1 zákona č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 84/2014 Z. z. predsedu Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky na návrh vlády Slovenskej republiky.
Generál JUDr. Eleonóra Kročianová, ktorá bola uznesením Národnej rady Slovenskej republiky 15. mája 2012 zvolená do funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov, sa vzdala dňom 13. februára 2015 tejto funkcie pred uplynutím funkčného obdobia z rodinných dôvodov.
V súlade s vyššie uvedeným podľa zákona č. 122/2013 Z. z. predkladám návrh na voľbu Mgr. Soni Pőtheovej do funkcie predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.
Ďakujem za podporu tohto návrhu.
Skryt prepis

14.5.2015 o 10:53 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:54

Ján Babič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani predsedajúca, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, z poverenia Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny podávam Národnej rade Slovenskej republiky správu o prerokovaní návrhu na voľbu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím pridelil na prerokovanie návrh na voľbu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny. Výbor prerokoval uvedený návrh na svojej 53. schôdzi dňa 6. mája 2015 a prijal k nemu uznesenie č. 173. V zmysle tohto uznesenia Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre ľudské práva a národnostné menšiny odporúča Národnej rade Slovenskej republiky zvoliť pani Soňu Pőtheovú za predsedníčku Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky.
Pani predsedajúca, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

14.5.2015 o 10:54 hod.

Ing.

Ján Babič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:56

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, nominácia Soni Pőtheovej za predsedníčku Úradu pre verejné obstarávanie (pozn. red.: správne má byť – "Úradu na ochranu osobných údajov") je ďalším príkladom nominácie spriaznených osôb strany SMER do vysokých štátnych funkcií.
V pôvodnom zákone o ochrane osobných údajov z roku 2002, ktorým sa zriaďoval Úrad na ochranu osobných údajov, sa predseda, za predsedu mohla byť zvolená len osoba, ktorá mala najmenej desať rokov odbornej praxe v oblasti informatiky alebo práva. V novom zákone, ktorý bol prijatý v roku 2013, táto požiadavka síce vypadla, no vzhľadom na úlohy, ktoré úrad plní, odborná prax alebo vzdelanie v oblasti informatiky alebo práva sú skutočne potrebné.
Úrad plní dôležité a komplikované funkcie, napríklad odporúča prevádzkovateľom opatrenia na zabezpečenie ochrany osobných údajov v informačných systémoch, kontroluje spracovanie osobných údajov v informačných systémoch, v ktorých sa upravuje spracúvanie osobných údajov, podáva oznámenia orgánom činným v trestnom konaní, podieľa sa na príprave všeobecne záväzných právnych predpisov v oblasti ochrany osobných údajov, vydáva všeobecne záväzné právne predpisy, vyjadruje sa k návrhom zákonov a k návrhom ostatných všeobecne záväzných právnych predpisov.
Nech čítam životopis z ktorejkoľvek strany, nikde nenachádzam skúsenosti, ktoré by pani Pőtheovú uschopňovali riadiť tento úrad a vykonávať funkcie, ktoré úrad plní. Nachádzam tu síce moderovanie relácií, pôsobenie v Národnej rade, ako novinárka za pána predsedu Pašku pôsobenie na mediálnom oddelení. Skúsenosti s nejakými mediálnymi školeniami pre skupinu Penta, ale ani jedna z jej pozícií nezahŕňa relevantné skúsenosti pre prácu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov.
Osobné údaje sú citlivá vec a táto problematika sa rieši čím ďalej tým viac aj na európskej úrovni. Úrad má rozsiahle právomoci a oprávnenia. Jeho inšpektori môžu napríklad vstupovať do budov alebo miestností, prevádzok a zariadení, kontrolovať citlivé písomnosti, údaje, informácie, údaje spracovávané na pamäťových médiách, zdrojové kódy programov, odoberať tieto materiály a podobne. Je smutné, že namiesto odborníka bude zas na tomto vysokom poste len nominant politickej strany, tak ako sme na to zvyknutí.
Na záver by som iba povedala. Pani Pőtheová je dobrá novinárka, môže byť dobrou novinárkou. Ale novinári, vieme, že informácie sprostredkovávajú ľuďom. Naopak, Úrad na ochranu osobných údajov by mal osobné údaje skutočne chrániť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.5.2015 o 10:56 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani podpredsedníčka, no ja s vaším vystúpením nesúhlasím, nakoľko pre mňa je dôležité to, že súčasná kandidátka spĺňa podmienky v súčasnosti platného zákona o ochrane osobných údajov. To, čo ste povedali, že novinárka sprostredkúva alebo novinári sprostredkúvajú informácie a tu ich treba chrániť. Práveže novinári najlepšie a mnohokrát novinári najlepšie vedia, ktoré informácie vzhľadom na súdne spory, ktoré im potencionálne mohli hroziť, môžu zverejniť, ktoré nemôžu. To, že robila pani Pötheová na tlačovom odbore Národnej rady Slovenskej republiky, bola štandardnou zamestnankyňou Národnej rady, ja v tom problém nevidím. To je obdobné, ako má váš asistent zmluvu s Národnou radou, s Kanceláriou Národnej rady Slovenskej republiky. To je to isté. Jednoducho on má zmluvu s Kanceláriou Národnej rady, ona mala taktiež zmluvu.
A to, čo ste povedali, že školila niekoho. Viete, povedali ste A, ale nepovedali ste B, že pani Pötheová bola aj jednou z osôb, ktorá zastupovala, mediálne zastupovala a bola aj hovorkyňou pána Ernesta Valka. Toho teda pána Valka, ktorého všetci ste zbožňovali a tvrdili ste, že to bol jeden z najlepších politikov pravicovej, teda pravice ako takej. Ja uznávam jeho kvality, len tým chcem poukázať to, že pán Valko, keď on dokázal túto osobu považovať za odborníčku, tak nemám dôvod spochybňovať potom ju ja ako osoba a myslím aj strana SMER ako odborníčku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2015 o 10:59 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:01

Erika Jurinová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja naozaj vôbec nespochybňujem kvality pani Pőtheovej ako novinárky. Možnože to bola skutočne dobrá novinárka. Spochybňujem jej kvality na riadenie úradu, ktorý má chrániť osobné údaje. Nerozumiem to, čo ste tunak rozprávali o štandardných zmluvách. Však, samozrejme, ak bola zamestnankyňa Národnej rady, musela mať štandardnú zmluvu. Ako neviem, na čo ste chceli upozorniť?
Hovorím o tom, že aj tu so štandardnou zmluvou v Národnej rade bola vedúca mediálneho oddelenia. Nechránila osobné údaje. Nemá ani právnické, ani znalosti v odbore informatiky. Áno, zákon je teraz nastavený tak a je mi ľúto, že sme si to nikto nevšimli, že naozaj žiadne odborné vedomosti nepotrebuje mať, žiadnu prax v tomto odbore nepotrebuje mať. Je mi ľúto. Stalo sa. Ja sa teraz kukám na pána poslanca Martvoňa. A zároveň, keď ste mi povedali, že odbornosť, že aj pán právnik Valko si ju vybral ako svoju hovorkyňu, ako svoju hovorkyňu, to znamená, že opäť mohla tam naozaj veľmi dobre uplatniť svoje novinárske schopnosti.
Som presvedčená o tom, že nie je to vhodný kandidát na funkciu predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2015 o 11:01 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:32

Mikuláš Huba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, chcem vám pripomenúť seminár, ktorý sa dnes o dvanástej začína v kinosále Národnej rady a má názov "Politika podpory udržateľnej mobility na Slovensku" s podtitulom "s dôrazom na cyklodopravu". Bude tam celkom reprezentatívny súbor rečníkov, vrátane národného cyklokoordinátora z ministerstva dopravy, výstavy a regionálneho rozvoja. Takže myslím, že každý fanúšik udržateľnej mobility, udržateľnej dopravy a najmä cyklistiky, ktorej mesiac si teraz pripomíname, keďže sme boli oslovení, aby sme chodili do práce podľa možností na bicykli, čo niektorí aj plníme, tak všetci záujemcovia a záujemkyne sú srdečne vítaní a vítané.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.5.2015 o 11:32 hod.

prof. RNDr. CSc.

Mikuláš Huba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:33

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Ďakujem. Rád by som pripomenul kolegom z eurovýboru, že o dvanástej máme zasadnutie v našej miestnosti.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.5.2015 o 11:33 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video