51. schôdza

19.5.2015 - 21.5.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:45 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predseda. Pán poslanec Kuffa, ja som veľmi rád, že ste niektorým kolegom z opozičných lavíc pripomenul to, že vďaka ich snaženiu padla, padla vláda Ivety Radičovej, ako stroskotal projekt Ľudovej platformy, ako dopadol trebárs prezidentský kandidát Ľudovej platformy.
Tiež môžeme viacerí rozmýšľať – aj ja –, čo ťa viedlo k tomu, že si na post predsedníčky NKÚ navrhol pani Henrietu Crkoňovú, ale pretože ťa za tie tri roky poznám a viem, že si skromný, charakterový človek, nikdy by som si nedovolil povedať to, čo kolega pán poslanec Galko, že to bolo podľa neho zo zištných dôvodov, že si konal, pretože si vydieraný. Ja ťa poznám a určite to môžem aj takto verejne povedať, že nemyslím si, že keby aj na teba niekto tlačil, že nejak veľmi rýchlo a ochotne zohneš chrbát, a zopakujem to, myslím si, že si charakterný a silný človek, ktorý by sa nikdy na takéto nezmohol.
Spomenul si aj vyšší princíp, no niektorí asi tomu nechápu, ja trošku odbočím, mňa napadla paralela s jedným českým filmom, ktorý mal názov Vyšší princíp, je z obdobia heydrichiády, protektorátu a, bohužiaľ, končí veľmi tragicky smrťou troch mladých českých študentov, Havelku, Moučku a Ryšánka. Odporučil by som niektorým našim kolegom, aby si tento film pozreli, a čo sa môže udiať, ak je človek ľahostajný a nie je ochotný stratiť za niekoho slovo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:06 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som zaskočený, že už mám to slovo. Teraz, pán poslanec Galko, pravda vyjde najavo, na to by som ti chcel odpovedať, nemal som možnosť. Aj ty si to hovoril, pravda zvíťazí, nielen vyjde napravo, ale zvíťazí a ja si stojím za tým a som o tom presvedčený, o tom ma nemusíš presviedčať. A či ja pôjdem na spoveď, alebo nepôjdem na spoveď, tiež ma neposielaj, lebo to, ja to cítim vo svojom svedomí a každý máme iné svedomie, keď si si nevšimol, ja nevstupujem ľuďom do svedomia, možno niekedy svojimi výrokmi... (Reakcia z pléna.) Áno, tuná už kolega Poliačik sa ozýva, možno, ale nie som osobný, ale nie som osobný, že by som osobne takto vstupoval. A tých 60 poslancov, ja som to mal na mysli, tú jednotu pravice, o ktorej tu kričíte, aká ste jednotná. Bojíte sa ísť za tou plentou a odhlasovať. Lebo vy viete veľmi dobre, že za tou plentou tých 60 hlasov ten váš silný spoločný kandidát tam nedostane, a to je tá tragédia toho, toho všetkého. Ja som o tom priam presvedčený, že nedostane, a preto ja si myslím, že aj inak budete konať.
A ja do svíň som nikomu nenadával, pretože tu, keď som hovoril, neháčte perly sviniam, to je evanjeliové a rovnako aj to, že akí sme slabosi a jakí, ja neviem, za čo všetko s Mariánom sme boli nejak označovaní. Ale môj Boh nie je ten, ktorý stavia na mocných tohto sveta, ale, naopak, na slabých, aby ukázal silu svojho ramena. Kameň, čo stavitelia zavrhli, stal sa kameňom uholným. Ale tí ľudia, viete, my sme zo Spiša, tak stále sme si mysleli, že je to uhlie. Ale tak to dovysvetľujem, to nie je uhlie. To je ten uholný kameň. To je ten kameň, ktorý bol vo Florencii zahodený kdesi za mestom a Michelangelo vytesal z neho krásnu nádhernú sochu, Pietu, lebo on dokázal v tom kameni niečo vidieť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:08 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:11

Daniel Krajcer
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, niekedy príde možno taká chvíľa, povedať si pravdu a ja to vnímam tak, že toto je príležitosť povedať si pravdu o slovenskej politike.
To, čo sa deje okolo voľby šéfa NKÚ, považujem za hanbu celej slovenskej politiky, predovšetkým SMER-u, ale aj časti pravice. V prípade SMER-u je to evidentné. Tri roky odmietal zvoliť vhodného a kvalitného kandidáta na pozíciu, šiestu najvýznamnejšiu ústavnú pozíciu v tejto krajine. To je aká zodpovednosť za krajinu? To je podrývanie základov tejto štátnosti a ústavnosti. Za to nesiete zodpovednosť. Neurobili ste to napriek tomu, že boli navrhnutí vhodní kandidáti. Jedným z nich bol určite Kamil Krnáč, spoluautor najlepšieho protikorupčného programu, ale Krnáča by ste zvoliť nemohli, lebo sa kontroly bojíte.
Zaradili ste teraz aktuálne voľbu šéfa NKÚ a opäť len preto, lebo ju svojím spôsobom zneužívate na prekrývanie kauzy Váhostav a možno aj veľmi zvláštnej privatizácie Telekomu. No a čo je ešte dôležitejšie, domnievam sa, že niekoľkomesačným nevyhlasovaním voľby šéfa NKÚ súčasné aj predchádzajúce vedenie Národnej rady porušilo zákon. Čo je vrchol, ak najvyšší predstavitelia zákonodarného zboru vedome porušujú zákon, lebo určite poznajú rokovací poriadok a vedia, čo sa v rokovacom poriadku píše. Tridsať dní pred uplynutím funkčného obdobia je zákonnou povinnosťou zabezpečiť zvolenie nového kandidáta. Rok sa nevyhlasovala voľba šéfa NKÚ? Ale nie je to len hanba SMER-u, aj keď najmä, ale treba povedať, že aj časti pravice. Spomínal som Kamila Krnáča. Bol to v roku 2012 jediný kandidát opozície a napriek tomu v jednej voľbe získal 63 hlasov a v druhej voľbe 53. Pýtam sa, kde bolo tých 14 hlasov. A pod jeho kandidatúru boli podpísaní predsedovia všetkých vtedajších opozičných klubov. Je to aj hanba časti pravice a tých poslancov alebo tých strán, ktoré si aj z tejto voľby urobili svoju hru. Možno čakali na to, že budú mať šancu navrhnúť svojho kandidáta, alebo tam bola nejaká iná dohoda v pozadí. Toto je vizitka slovenskej politiky. Takto to je?
A čo sa deje teraz? Opozícia v podstate mala dve možnosti. Buď sa pokúsiť naozaj navrhnúť jedného vhodného kandidáta, ktorým Maroš Žilinka určite je, a postaviť sa zaňho a nastaviť SMER-u zrkadlo. SMER by ho nezvolil, špeciálneho prokurátora predsa za najvyššieho kontrolóra v tejto krajine, ktorý by mohol rozkrývať rôzne špinavosti a zlodejstvá, predsa SMER nemôže zvoliť. Ale pravica to nedokázala a navrhla ďalších dvoch kandidátov, ktorí ale nie sú opozičnými kandidátmi. Sú to kandidáti SMER-u. Považujem to za dôkaz, že tá hra na pravicu a ľavicu, dobrú a zlú je len hrou. Na Slovensku je len hrou. Nejde o žiadne hodnoty, ideológiu. Ak treba, tak sa v pozadí dokážu dohodnúť. Inak by nebolo možné, že predseda modrých navrhne kandidáta červených. Takto to je. Ak predseda pravicovej SDKÚ, symbol pravicovosti a úspešných reforiem v tejto krajine navrhne kandidáta Roberta Fica, tak treba povedať na rovinu, že pravica v takomto stave, v takejto kvalite a v takejto kondícii momentálne nemá na to, aby ponúkla alternatívu vláde SMER-u. To je tvrdá realita. Takto to jednoducho je, pretože tu chýba elementárna zodpovednosť jednotlivcov a možno aj niektorých strán. Tak ako zodpovednosť chýbala niektorým jednotlivcom v roku 2011 pri páde vlády Ivety Radičovej a z toho tieňa súčasná pravica do dnešného dňa nevyšla. A preto som presvedčený, že v tomto stave nemôže ponúknuť vhodnú alternatívu pre výmenu SMER-u.
Pán Frešo, hovoria o vás, že ste hrobárom SDKÚ. Mŕtvolu treba pochovať, nie ju pitvať. Nechcite byť aj patológom SDKÚ. Polovica SDKÚ navrhuje jedného kandidáta v Národnej rade, polovica druhého. Toto je vizitka slovenskej pravice? Ja nechcem hľadať dôvody ani vás obviňovať z niečoho, možno sa ešte skúste zamyslieť a stiahnuť kandidatúru pána Mitríka. Veď vy sám dobre viete, že pán Mitrík je kandidátom Roberta Fica, lebo si ho želal, a myslím si, že ani pán Mitrík si to vzhľadom na svoj vek nezaslúži, aby sa ocitol v takejto hanbe. A ja si dokonca dovolím povedať, že, ako bývalý volič SDKÚ, si to nezaslúži ani vaša strana a tí členovia, ktorí v nej ešte ostali. Pretože ja vnímam naozaj SDKÚ ako stranu, ktorá bola garantom tých najdôležitejších reforiem v tejto krajine.
V slovenskej občianskej koalícii sa chceme obrátiť aj na pána poslanca Kvasničku a na pána poslanca Kuffu, aby ste stiahli kandidatúru pani Crkoňovej napriek tomu, že ste o nej obaja hovorili, aký je vhodný kandidát. Štefan, ak by sa preukázalo, že pani Crkoňová vo vysokej verejnej funkcii, konkrétne vo funkcii vedúcej služobného úradu ministerstva školstva porušila zákon, stiahneš jej kandidatúru? A teraz apelujem na tvoje svedomie. (Reakcia z pléna.) Dozvieš sa. Pýtam sa ťa, ak sa potvrdí, že porušila zákon vo vysokej verejnej funkcii, stiahneš jej kandidatúru? Pretože to bude potom v súlade s tým, ako pôsobíš, a v rozpore s tým, čo si o nej hovoril, že je bezúhonný kandidát. Čiže moja otázka znie... Ešte raz, ak ti preukážem, že pani Crkoňová porušila vo významnej štátnej funkcii zákon, stiahneš jej kandidatúru? Pýtam sa ťa to. Ak si čestný človek, tak mi odpovieš. Áno alebo nie? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Nediskutujte, pán poslanec, prosím, s kolegom z pléna. (Reakcia z pléna.)

Krajcer, Daniel, poslanec NR SR
Stačí kývnuť. Stačí kývnuť. (Reakcia z pléna.) Dá sa. Dá sa. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Naozaj nediskutujte navzájom.

Krajcer, Daniel, poslanec NR SR
Stačí, stačí, stačí kývnuť, netreba hovoriť. Máš jednoduchú voľbu. Áno alebo nie. (Reakcia z pléna.) Dobre, čakám tvoju odpoveď vo faktickej poznámke.
A teraz ti poviem, čoho sa dopustila. Nejde o žiadnu korupciu, ale ak to má byť bezúhonný kandidát, tak asi so mnou súhlasíš, že nie je možné akceptovať, že porušila zákon. Konkrétne ho porušila tým, že ako vedúca služobného úradu poverila zastupovaním Metodicko-pedagogického centra konkrétnu osobu na svoju vlastnú zodpovednosť, hoci toto oprávnenie má len minister. Odovzdávam ti dôkaz a očakávam od teba čestnú reakciu, pretože za takého človeka ťa vnímam. Preto si myslím, že či už pán Frešo, alebo vy dvaja naivní, ako vás volám, lebo si nemyslím, že za vaším prístupom je nejaká korupcia, máte ešte šancu zmeniť tú hanbu, ktorá opäť sa spája s voľbou šéfa NKÚ. Dajme príležitosť jednému kandidátovi a nastavme zrkadlo SMER-u a bude to zodpovednosť SMER-u, čo urobí. Takže, Štefan, očakávam tvoju odpoveď. A priznám sa, že my sme vyzvali kolegov alebo požiadali a navrhli kolegom z KDH, aby zvážili v takejto situácii kandidatúru pána Žilinku. Rozhodli sa, že pôjdu ďalej s touto kandidatúrou, my štyria zo SKOK-u sme dali svoje podpisy, podporili sme kandidatúru pána Žilinku, pretože ako osoba je vhodný kandidát.
A keďže si myslíme, že aj v politike by sa mali dodržiavať dohody, dáme aj svoje hlasy pánovi Žilinkovi napriek tomu, že si myslíme, že v tejto situácii, keď je zase rozohraná špinavá, perfídna hra, by sme ho nemali vystavovať tejto hanbe tak, ako jej bol vystavený Kamil Krnáč a Vladimír Klimeš. Aj na základe toho, čo som dnes povedal, ako vidím stav slovenskej politiky a, bohužiaľ, aj stav časti pravice, jedinou šancou je nová ponuka, zodpovednosť v konaní jednotlivcov a schopnosť dodržiavať dohody. Len to môže priniesť alternatívu voči súčasnému vládnutiu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2015 o 18:11 hod.

Mgr.

Daniel Krajcer

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Pavol Frešo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No ako pre mňa je takýto pátos dosť taký trošku trpký od človeka, ktorý za dva roky už vymenil tri strany a teraz nám zásadne ide konečne dať tú pravú ponuku, konečne nám ide dať tú pravú ponuku už v tretej strane, ešte je osem mesiacov, možnože zažijeme aj štvrtú.
Ja som človek, ktorý vstúpil len do jednej strany a tú líniu aj držal, to znamená, to považujem za čestné chovanie, a nie podľa toho, že kde mi niečo niekto ponúkne, tak tam okamžite bežím.
A teraz k veci. Karol Mitrík, presne toto, to je ten totiž problém, o ktorom hovoril pán poslanec Krajcer. Presne toto je rozdiel pohľadu. Karol Mitrík bol človek, Daniel, za ktorého ste dávali hlas na vláde ako minister. Normálne ste zdvihli zaňho ruku a nebol problém. Zverili ste mu najtajnejšie informácie tejto krajiny. Považovali ste ho za najdôveryhodnejšieho človeka a zároveň celé dva roky ste s ním všetci spolupracovali, opierali ste sa o jeho informácie, dôverovali ste mu. Vtedy nebol kandidátom SMER-u. Bol zakladajúci člen KDH, bol zakladajúci člen SDKÚ, k tomu sa hrdo hlási.
Ale presne jak v tej Severnej Kórei, na základe toho, že ho spomenul premiér, už pre vás je presný opak. A toto je typ politiky, ktorý musí skončiť, nie debata o tom, že či je dobrý kandidát, alebo nie je, či má taký profil, že on v iných krajinách by bol suverénne túto súťaž vyhral, ale vyhlásenie šéfa SMER-u je pre vás určujúce. A to je to, s čím nesúhlasím, lebo päťkrát sme túto hru zahrali, ktorú navrhujete hrať šiestykrát, a päťkrát nebol zvolený šéf tejto inštitúcie.
Zabudli ste podotknúť, že raz tam došlo sotva 30 hlasov, to bol neuveriteľný, neuveriteľný trapas, a preto si myslím, že nech najlepší, normálne ide a ja vám, naopak, hovorím, podporte toho, kto je jednoznačne lepší.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:24 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:26

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, ten veľký dôkaz (povedané so smiechom), čo máme tuná v lavici, veď to je obyčajné poverenie. A keby aj tak bolo napísané... (Smiech v sále.) Však darmo sa smeješ, Daňo, ty si bol minister a darmo sa smeješ, ale človek sa môže pomýliť.
Ja ti poviem takto, ja som tiež ako poslanec Národnej rady porušil zákon. A poviem ti, kedy som ho porušil, a som poslancom Národnej rady. No môžem sa za to hanbiť, ale, žiaľ, potkol som sa. Bol som pozvaný na konferenciu do Žiliny a išiel som podľa GPS-ka, veľmi som sa ponáhľal v cudzom meste, ako sa človek zorientuje, tam boli sklopné nejaké tie dopravné značky a vošiel som do jednosmernej premávky. Hákli ma policajti, no porušili som zákon, vošiel som do jednosmerky. Ten úmysel je veľmi dôležitý, to ti chcem ako povedať, a to neni jedno. To neni jedno, darmo vy sa z toho smejete, hej, že čo má aké kompetencie minister. Skadiaľ máš ty tú istotu, že ja neviem, možnože existuje ďalší papier, kde ten minister tú kompetenciu jej dal. Veď ty si my tu dal len poverenie. To čo je, aký konfrontačný materiál?
Ale k tej mŕtvole, alebo jak si to nazval, vieš ako, že mŕtvolu treba pochovať, ja by som na to reagoval, lebo fakt také asociácie človeka. Mŕtvola sa aj pitvá. A toto je ten problém tej pravice, že mŕtvola sa aj pitvá, hej, ale to, nehovorím to ako posmešne, veď ja mám dve dcéry, ktoré študujú medicínu, a sa tak rozprávame aj o tých štúdiách a podobne a na patológiu chodia. Lenka študuje v Marburgu síce zubarinu, ale patológiu mali a veľmi detailne ju ako brali. A s úctou a dôstojnosťou pristupuje k tomu mŕtvemu telu.
Kdežto tuná táto pravica akú dôstojnosť dáva tomu všetkému, však sám si to povedal tuná, akú dôstojnosť? Mŕtvola, stále, Daniel, nie je tá, ktorá sa pochová, ale aby sa naučili ďalší študenti a boli dobrí, kvalitní lekári, tak sa na tom poučme. Môžeme sa tu pitvať, ak padne, na troskách, táto pravica, nech vyrastie nová. To hovorí Konrád Adenauer, nech sa to rozsype na kusy, na troskách sa najlepšie stavia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:26 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:28

Daniel Krajcer
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, krátko. Áno, Štefan, ide obyčajné porušenie zákona, ja nehovorím, že spáchala hrdelný zločin, ja som reagoval na to, akým spôsobom ste hovorili o tejto kandidátke. Ja nepoznám pani Crkoňovú, ja pripúšťam aj to, že je to slušný človek. Ja som ti len ponúkol dôkaz, že aj vo verejnej funkcii porušila zákon, čiže no pre teba možno nie, ale ja ti hovorím, ako to je. Veď ešte dozajtra si to môžeš preveriť. Máš ešte priestor.
A k pánovi Frešovi. Práve preto, že pre mňa v tej politike je dôležité dodržiavanie hodnôt, resp. dohôd, tak sa stane, že možno v nejakej strane neostanem, ale rozhodne ju nepochovávam.
A čo sa týka pána Mitríka, ja som nespochybňoval jeho integritu ani jeho kvality ako exprimátora, dokonca osobne som s ním ako minister spolupracoval, keď bol v pozícii šéfa SIS, korektne. Ale tu ide o niečo iné a nechápem, že nechápete, on je kandidátom Roberta Fica. Tak ale potom je to naozaj tak, že aký je rozdiel medzi modrými a červenými, keď vy, šéf modrých, symbolu pravice, navrhujete kandidáta Roberta Fica. To je to, čo som chcel zdôrazniť, že na Slovensku už prestáva byť rozdiel medzi niektorými pravicovými a ľavicovými politikmi, keď ide o stoličky, funkcie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:28 hod.

Mgr.

Daniel Krajcer

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:30

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som sa aj ja vyjadril k voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného výboru. Situáciu, v ktorej sa ocitáme dnes, pozná asi na Slovensku každý, ale pre pripomenutie treba to povedať.
Pán Jasovský bol zvolený za predsedu NKÚ pred desiatimi rokmi ako nominant HZDS. Tej HZDS, ktorá neexistuje dneska už. Pán Jasovský presluhuje tri roky, strana SMER ústami svojho predsedu Roberta Fica tri roky odkazuje verejnosti, tento post patrí opozícii. Ak opozícia sa zjednotí na jednom kandidátovi, ktorý bude spĺňať odborné, morálne kritériá, za takého kandidáta poslanci SMER-u dajú hlasy. A čo sa dialo tri roky? Áno, bolo to už spomínané, niekoľkokrát tu opozícia navrhovala pána Krnáča, Klimeša, myslím si, že dostali raz 63, raz 59 hlasov, áno, raz tých hlasov bolo menej. A čo na to hovoril Robert Fico? Ten, ktorý má v poslaneckej snemovni drvivú väčšinu 83 hlasov a len ich hlasmi môže byť zvolený predseda NKÚ. Hral hru s verejnosťou aj s opozíciou, s médiami, raz hovoril, že tam smeráci dali 15 hlasov, raz, že ich bolo 20 hlasov. Ani raz nedali hlasy smeráci týmto opozičným návrhom Klimeša, Krnáča. Robert Fico a strana SMER nemajú radi kontrolu, nemajú radi transparentnosť, dámy a páni, nebolo tu ešte povedané, SMER si zvolil za podpredsedov NKÚ svojich nominantov. SMER si zvolil svojich nominantov za podpredsedov NKÚ a spolu s pánom Jasovským im táto situácia tri roky nadsluhovania vyhovuje. SMER-u vyhovuje táto situácia. NKÚ kontroluje, kontroluje, áno, aj ja som si prečítal správu, ktorú momentálne máme v pléne Národnej rady, NKÚ kontroluje toho veľmi veľa. Výstup je aký? Jedno trestné oznámenie za minulý rok. Ja si nemyslím, že NKÚ má plniť funkciu prokuratúry alebo vyšetrovateľa, že by každý deň mali dávať desať trestných oznámení. Ale, prepáčte, pamätáte si tú slávnu tlačovku zhruba pred dvoma mesiacmi, keď redaktorka Markízy sa po veľkom chválení sa NKÚ pýtala, že aké trestné oznámenie ste dali v minulom roku, v predchádzajúcom roku? A zástupca NKÚ nevedel odpovedať. Takto si predstavujeme kontrolu na Slovensku? Podľa SMER-u asi takto by mala vyzerať kontrola, že jej pracovníci niečo robia, niečo kontrolujú, potom si to vedia niektorí, ktorí sú z vládnej strany, na NKÚ vybaviť, určité kontroly alebo ich výsledky. A všetci sú spokojní. SMER nemá rád kontrolu a nemá rád transparentnosť, preto tu tri roky nebol zvolený kandidát opozície.
Prišla kauza Váhostavu a Robert Fico si myslel, že navrhne odvolať Ján Figeľa z postu podpredsedu a možno počítal s tým, že opozícia sa dokonca pobije o tento post, kto ho teraz získa. Na jeho prekvapenie opozícia vystupovala jednotne a vyvinula obrovský tlak na vládnu stranu SMER spolu aj s médiami, spolu aj s poškodenými živnostníkmi, opozícia bola zjednotená. Po kauze Váhostav potreboval Robert Fico a strana SMER odpútať pozornosť, preto po veľmi dlhom období, možnože ma opravíte, tuším, že až rok to bolo, keď nebola vypísaná voľba NKÚ. Tiež si myslím spolu s niektorými kolegami, že tu bol porušený zákon, že ak nemáme predsedu NKÚ, na každej schôdzi sme mali voliť predsedu NKÚ. A požiadavka, že opozícia má dať jedného opozičného kandidáta je irelevantná. SMER nemá čo dávať požiadavky, že či opozícia dá, alebo nedá jednotného kandidáta. Robert Fico to odkázal cez médiá, myslím si, že tu bol porušovaný zákon zo strany vedenia Národnej rady.
A takto po kauze Váhostavu sa SMER rozhodol, že teda vypíše voľbu NKÚ, a KDH navrhlo Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora, ktorý sa zaoberá najzávažnejšími ekonomickými a hospodárskymi deliktami v tejto krajine niekoľko rokov. Pred dvoma rokmi bol mladý, teraz už hádam má dosť rokov, keď aj druhý najvyšší činiteľ má rokov menej, pri všetkej úcte. Takže pred dvoma rokmi bolo vyčítané, že Maroš Žilinka je mladý. Ani raz som nepočul výhrady voči jeho odbornosti, voči jeho morálnym postojom, etickým postojom a dokonca aj voči jeho nestrannosti. A tomu sa budem ešte ďalej venovať. KDH ho navrhlo a našlo podporu v celej opozícii - dovolím si to zopakovať ešte raz - v celej opozícii našlo podporu, celá opozícia navrhuje Maroša Žilinku. Pod jeho kandidatúrou je podpísaných 60 poslancov opozičných, ďalší 4-5 poslanci neboli fyzicky prítomní na území Slovenska vtedy, keď sa podpisovala jeho kandidatúra, viacerí to mediálne povedali, že ho podporujú, celá opozícia vrátane Mariána Kvasničku podpísala nomináciu Maroša Žilinku.
A do toho prišla, prišli prekvapujúce individuálne návrhy najprv pána kolegu Freša, ktorý pán Mitríka navrhuje, individuálny návrh, darmo bude on hovoriť, že ho navrhlo predsedníctvo SDKÚ, v pléne Národnej rady má SDKÚ dvoch poslancov, druhý poslanec pán Kaník podporil Maroša Žilinku, čiže individuálny návrh pána Freša a ešte viacej prekvapujúci individuálny návrh pána Kuffu a Kvasničku. Mrzí nás to v KDH, že bez toho, aby náš bývalý kolega z klubu Marián Kvasnička bol o tom informoval, bol o tom diskutoval, že takýto návrh chystá, nás to veľmi mrzí, že sme nevedeli, že takýto návrh podá aj s pánom Kuffom.
Ale sú to individuálne návrhy troch poslancov, z toho jeden podpísal aj Maroša Žilinku, preto si dovolím tvrdiť, že 65 poslancov opozície navrhuje Maroša Žilinku. Je to tá požiadavka, ktorú vyžadoval Robert Fico od opozície. A Maroš Žilinka spĺňa aj tie odborné, morálne a etické kritéria, ktoré boli kladené naňho. A ak, ak Robert Fico naozaj chce zvoliť opozičného kandidáta, predsedu NKÚ, poslanci SMER-u neurobia hanbu svojmu predsedovi a zajtra vo voľbe odovzdajú hlas Marošovi Žilinkovi. V opačnom prípade urobíte zo svojho predsedu klamára. Lebo predseda Robert Fico tri roky hovoril, keď dá opozícia jednotný návrh kandidáta, SMER ho zvolí. Tu ho máte, je to Maroš Žilinka.
Prečo nie sú pán Mitrík, pani Crkoňová opoziční kandidáti, aj keď ich navrhujú opoziční poslanci? Vysvetlím hneď. Veľmi jednoduché. Pýtal som sa na to aj na vypočúvaní na finančnom výbore. Vysvetlím. Ak šesťdesiat poslancov opozície, ktorí podpísali Maroša Žilinku - a budú konzistentní - a tí ďalší, ktorí ho podporujú, takisto budú konzistentní vo voľbe, odovzdajú hlas, keď príde voľba, budú traja kandidáti, odovzdajú hlas Marošovi Žilinkovi. A ak, ak pán Mitrík alebo pani Crkoňová majú byť zvolení, tak akým spôsobom? Len takým spôsobom, že pán Mitrík dostane hlas od pána Freša a od poslancov SMER-u. Pani Crkoňová dostane dva hlasy od kolegov Kuffu a Kvasničku a ďalšie hlasy od poslancov SMER-u. Preto nemôžu byť opozičnými predsedami NKÚ, lebo len hlasom jedného poslanca plus hlasmi SMER-u. Preto my ponúkame strane SMER a Robertovi Ficovi to, čo po nás požadoval tri roky. Jednotného kandidáta opozície pána Žilinku a SMER povedal, že takého kandidáta zvolí.
Čo sa týka odbornosti, a kto je lepší a kto je najlepší kandidát, lebo, pán kolega Frešo, pri všetkej úcte, vy to neustále hovoríte, pán Mitrík je najlepší. Pán Kuffa aj pán Kvasnička hovorí, že pani Crkoňová je najlepšia po odbornej, morálnej stránke. Nepočul som výhrady. Alebo v čom by mali byť oni lepší kandidáti ako pán Žilinka. A, samozrejme, pravdepodobne vás ani svojím vystúpením nepresvedčím. Pán Frešo si bude myslieť, že jeho kandidát je najlepší, pán Kuffa a Kvasnička si budú myslieť, že ich kandidátka je najlepšia. Ale 65 poslancov opozície alebo 64 poslancov opozície si myslí, že ten najlepší je Maroš Žilinka. Čo sa týka aj vypočúvania na finančnom výbore, viete, pán Frešo, vy poviete, že pán Mitrík je najlepší, ale po vypočúvaní, trojhodinovom vypočúvaní všetkých kandidátov na finančnom výbore by všetci novinári, ktorí odchádzali, a ľudia, ktorí sú nestranní, hovorili, pán Žilinka vystupoval hlbšie na tom výbore. A čo sa týka odbornosti, viete, ešte raz opakujem, pán Žilinka je prokurátor pôsobiaci dlhoročne a zaoberajúci sa najzávažnejšími ekonomickými, hospodárskymi, a teda majetkovou trestnou činnosťou na najvyššej úrovni, tie najťažšie prípady. Tu sa nerozpráva o tom, že pán Žilinka vyšetruje ukradnuté jablká zo záhrady. Mohol by som o niektorých prípadoch rozprávať, mohol by som o niektorých prípadoch rozprávať, pani kolegyňa Vitteková, napríklad kauzu Transpetrol. Viete asi, o čom hovorím. (Reakcia z pléna.) Prihláste sa do rozpravy. Máte možnosť ústne sa prihlásiť.
Čo sa týka, čo sa týka morálnych kritérií, ktoré spĺňa pán Žilinka, je to napríklad profesionálna etika (ruch v sále), je to napríklad profesionálna etika, ktorú od roku 2005 ako prokurátor špeciálnej prokuratúry dodržiava dennodenne. Morálne cítenie, úcta k právu a spravodlivosti, dennodenne to musí dokazovať svojím pôsobením. To nie je o tom, že kdesi v zahraničí pôsobí a tam niečo robil a my o tom možno vieme-nevieme. Ja neviem, čo pani Crkňová robila ako kvestorka. Kolega Kuffa povedal, že sme si to mali zistiť. Ale keď Maroš Žilinka od roku 2005 je špeciálny prokurátor, ktorý vyšetruje trestnú činnosť, majetkovú činnosť, hospodársku činnosť, dennodenne to musí robiť, tak takýto kandidát je pre mňa vhodný kandidát na predsedu NKÚ. Rozhodne. A musí ju, musí dodržiavať takisto dennodenne aj obrovskú zodpovednosť, ktorá na jeho pleciach je. A je to nesmierne náročné každý deň, v každej svojej činnosti, ktoré vykonáva. A musí mať určitú aj psychickú integritu, ktorú, ako prokurátor špeciálnej prokuratúry musel byť podrobený náročným psychologickým testom. A po ďalšie, pán Žilinka má previerku na najvyšší stupeň utajenia prísne tajné. Opakovane túto previerku má. Tam sa preverujú aj majetkové pomery, finančné pomery toho dotyčného, jeho kontakty. Niekoľkokrát opakovane túto previerku prešiel.
Takže ja som ani raz nepočul, že by niekto spochybnil jeho odbornosť, jeho morálne kritériá, etické, a preto si myslím, poslednýkrát to zopakujem, Robert Fico, strana SMER tri roky hovorí, keď opozícia dá jednotný návrh na predsedu NKÚ, ktorý patrí opozícii, opozičnému kandidátovi, tak tieto kritériá aj odborné a morálne Maroš Žilinka spĺňa a ja žiadam poslancov za SMER, aby tento sľub, trojročný sľub opakovaný Roberta Fica zajtra vo voľbe naplnili a zvolili Maroša Žilinku za predsedu NKÚ.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2015 o 18:30 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Pavol Frešo
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Ja budem veľmi stručný voči predrečníkovi. Práve to, že v jednej časti svojho vystúpenia nazve podmienku pána Fica ako irelevantnú, vzápätí sa ho, sa jej dovoláva, že vlastne ju splnil a opakovane ju plní, a čuduje sa, že ten istý výsledok nefunguje. Hovoril o tom, že treba zmeniť prístup k tomu a začať normálne racionálne pracovať, o tom budem hovoriť ale vo svojom vystúpení. Takže ďakujem za podporu. Beriem to tak, že naozaj tento argument nebude treba znova a znova dokazovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:45 hod.

Ing. Bc.

Pavol Frešo

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegovia, vidíte, že na rozdiel od vás my vášho kandidáta nespochybňujeme. A ja to len zabetónujem a to potvrdím. Áno, robí tie najťažšie prípady na špeciálnej prokuratúre, je to náročná práca, prešiel previerkou, najvyššou, opakovanou a podobne. (Reakcia z pléna.) No ale veď nech tam zostane, keď je taký dobrý špeciálny prokurátor. (Reakcia z pléna.) A čo tam nezostane? Však to je super. Ale veď tuná nie je voľba generálneho prokurátora alebo nejakej špeciálnej prokuratúry. Však tie argumenty, však už keď ste si ich pripravili na papier, tak aspoň nech majú to racionálne opodstatnenie. Ale my nebudujeme tu prokuratúru. Tu neni voľba generálneho prokurátora, ale šéfa Najvyššieho kontrolného úradu. Tak k tomu sa trebalo vyjadriť. Však ja nespochybňujem, že ten pán Žilinka naozaj taký je. A keď si to, pán kolega, vidíš, ty si, tak ty máš asi nejaké tajné dohovory s tým SMER-om. Lebo ty si povedal teraz pred chvíľou, však sa pozri, že keď SMER dal prísľub, že pána Žilinku zvolí, no tak to musí dodržať. No tak vy už asi ste to mali dohodnuté. Viete, vy nás obviňujete zo všeličoho, tak ja sa tu všeličo dozviem dneska v tej rokovacej sále. Tak asi nejaké tam predsa len boli tie, tie dohovory. No, tak potom SMER je ten, ktorý naozaj keď dal ten prísľub, tak my už ďalší zbytočne tu budeme asi dohadovať a nejak argumentovať. Ale nemyslím si. Hovorím tak to, naozaj tak úsmevne.
Ale to, čo si tu, pán kolega, odprezentoval, naozaj ja som presvedčený a presvedčil si ma o tom, že pán Žilinka je dobrý špeciálny prokurátor a je dobrý prokurátor je spravodlivý, čestný, nebojácny. Ale veď nech zostane v tejto pozícii, lebo máme málo takýchto prokurátorov možno u nás v našej krajine, a čím viac ich budeme mať v tejto štruktúre a v tak závažnej oblasti, ako je prokuratúra, ja sa len budem tešiť, a nech ten Maroš Žilinka zostane na tej pozícii tam, kde je.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:46 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, to už považujem za trošku absurdný argument a to už sa mi zdá, že nie je ani vec naivity povedať, že by mal Maroš Žilinka zostať tam, kde je, pretože je príliš dobrý na to, aby bol šéf NKÚ. Len aby som upozornil možno kolegov. NKÚ má kompetenciu vyšetrovať porušovanie zákonov pri hospodárení s verejnými zdrojmi. Prokurátor Žilinka vyšetruje v princípe v trestnoprávnej rovine to isté, porušovanie zákonov v rámci našej ekonomiky. (Reakcie z pléna.)
Neviem už, ako sa to dá zrozumiteľnejšie povedať, a ja som mal doteraz pocit, že pani Crkoňová bola navrhnutá dvomi kolegami skôr z určitej naivity, kde SMER využil ich naivitu, aby mal záložné riešenie. Záložné riešenie preto, keby bol vytvorený verejný tlak na pána Freša, že pána Mitríka musí stiahnuť. Asi verejný tlak už na pána kolegu Freša nepôsobí, ale to je v princípe jeho vec, takže záložné riešenie tiež nebude aktuálne. Ale, ale mal som pocit doteraz, že je to vec, vec naivity.
Terajšia poznámka ku kolegovi, k prokurátorovi Žilinkovi, že je príliš dobrý na to, aby išiel na šéfa NKÚ, nech zostane tam, kde je, už považujem za trošku zlomyseľnú, nie naivnú. Naozaj.
A posledná poznámka je, posledná poznámka sa týka toho, ako sú glorifikovaní poslanci, ktorí dali iný návrh, ako je opozičný. Pred štyrmi rokmi bol navrhnutý SMER-om pán Trnka za generálneho prokurátora. Nikto z poslancov SMER-u nenavrhol iného kandidáta. Mám to chápať tak, že všetci poslanci SMER-u si mysleli – a asi áno –, že pán Trnka je najlepší prokurátor v krajine? Naozaj po všetkých kauzách, ktoré mal, po všetkých zametaní pod koberec?
Gratulujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2015 o 18:48 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video