51. schôdza

19.5.2015 - 21.5.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:35 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pani predsedajúca. Pán minister, ja to poviem už tak raz a navždy, vy ste začínali tým, že ako tu niekto niekoho chráni. Nikoho nechránim, hlasoval som za túto schôdzu, aby som sa dozvedel čo najviac o procese prebratia Gabčíkova. A dokonca aj premiér tu kritizoval zatiaľ poslancov vystupujúcich iba vo faktických poznámkach, lebo okrem pána Přidala ste to zatiaľ neumožnili. Čiže ešte raz, nikoho nechránim. A to, že ste sa rozhodli urobiť krok s Gabčíkovom, ukáže čas. Ja som len vyjadril zatiaľ miernu pochybnosť, aby nenastal možný scenár, že tento štát príde o ďalšie peniaze. Ale keď ste si v tom istí, tak ako to viacerí povedali, len vám v tejto miere zatlieskame.
Druhú ale otázku by som chcel predložiť. Ktoré z tých informácií pána Přidala, ktoré hovoril, sú tie tajné? Ja ako laik veľmi neviem nájsť, bude to zaznamenané, chcem si možno ušetriť robotu, ale keď to inak nepôjde, tak ja vás odinterpelujem aj v tejto miere, lebo by som chcel vedieť, ktoré z tých informácií, ktoré prednášal pán poslanec Přidal, boli tie, ktoré mu napísal Enel, a vy nimi nedisponujete. Lebo k tej danej kauze, o ktorej sa máme baviť, sme sa dozvedeli iba o prázdnych krabiciach a čo čert nechcel a čerta starého, ako to je, lebo ďalej ste rozprávali o elektrárňach ako celku, SPP-čku a Transpetrole. Takže dobre, že tu nesedí predseda vlády, lebo by nás, ako nás aj vás, upozornil, že sa máme baviť k veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:27 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:29

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Počkajte, ako to povedať? Ja, pán minister, naozaj v týchto veciach mňa to mrzí. Mňa mrzí aj to, čo ste spomenuli, tá jedna akcia. A mňa mrzí, že sme sa takto zachovali k nejakému... Môj dedo bol gazda, on hovoril, že dobrý gazda nepredáva pôdu, dobrý gazda kupuje. Aj štát, ak je dobrý gazda, nemal by robiť to, čo robil, ale nemal by robiť ani to, čo robí teraz.
A, viete, ak ste vy zabŕdli do histórie, tam ja, ja za nikoho hruď nastavovať nebudem, vypočujem si, zanalyzujem. Ja hovorím o novoveku a v novoveku fungujú naozaj zvláštne pravidlá, naozaj zvláštne. Že keď už z toho, čo zostalo, a to, ako to rujete, ako to trháte, hej, ani, ani hovorím, že nenecháte ani zo stola spadnúť, to ma mrzí.
A teraz to NKÚ. Prečo? Lebo ma to zaujalo, nebol by som ináč reagoval. Ktorí viete, ktorí nie, a to je proste čaro nechceného: viete o tom, že NKÚ sídli v tej istej budove čo Váhostav? Viete o tom? To je úplne fantastické! Neni to fantastické? Oni majú podľa mňa aj spoločnú kantínu. Viete, že tam Široký chodil teraz s táckou spolu s Jasovským, a teraz hrozilo, že so Žilinkom. No však to by mu nechutilo. No tak ste to našli, tuná jedného nešťastníka, ktorému ste dali Mitríka, a s tým mu asi chutiť bude. Viete, že ja sa pokúšam čo najviac ľuďom splastničniť, že kde vlastne žijeme. A naozaj mňa stredovek už nezaujíma, ja teraz hovorím novovek a v novoveku je to tak, že firma Váhostav, ktorá okradla ľudí, sídli v tej istej budove ako NKÚ. V tej istej. Normálne majú spoločné chodby, z okien si pozerajú, cez vrátnicu vychádzajú. Veď to je fan... Neni to čarovné? A na streche majú, viete, čo majú na streche? Veľký satelit. Ale nie taký satelit, čo majú Rómovia v osadách, taký čo prenáša dáta. Široký má veľký satelit na prenos dát na Bahamy. Viete, čo je na tom satelite napísané? Harvard. Ten Harvard... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:29 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Juraj Miškov
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán minister, vy ste hovorili na začiatku, že sa strácate v diskusii, ale mne sa zdá, že vy sa strácate už aj vo faktoch. Je možné, že už pamäť tak neslúži, ale chcel by som vám pripomenúť, pretože je to naozaj dôležité.
Pán minister, ani pán štátny tajomník, váš bývalý, teraz súčasný minister životného prostredia, vy sa jednoducho ku kúpnej cene nemôžete viac vyjadrovať. Vy ste boli, pán minister, ten, ktorý v októbri 2009 predložil do vlády tzv. nulový variant vyrovnania privatizácie, finančného vyrovnania. To znamená, že ak ste boli presvedčený o tom, že tá privatizácia bola nevýhodná, pán minister, veď vy ste mali presadzovať doplatok za privatizáciu. Naša vláda vypočítala, že je to 229 mil. eur, ktoré by mal Enel doplatiť za privatizáciu. Je to na stole, je to na ministerstve hospodárstva a druhá Ficova vláda s tým jednoducho nič nerobí. To znamená, že akákoľvek kritika výšky sumy, za ktorú boli Slovenské elektrárne sprivatizované, vyznieva alebo znie falošným tónom, pokiaľ vy ste mali možnosť požadovať doplatok za tú privatizáciu a vy ste boli ten, ktorý predložil nulový variant. Veď vy ste od Talianov nechceli ďalšie peniaze, pán minister. Ja neviem, či si už na to nepamätáte, ale, našťastie, máme internet a máme ten Google, do ktorého sa dá pozrieť a dá sa to veľmi veľmi jednoducho zistiť.
Ale možno ešte jednu vec. Ja nechcem obhajovať kolegu Přidala, keď ste hovorili o tých tajných informáciách, opäť poviem len Google, a keď si tam dáte o Gabčíkove.sk, to je stránka, ktorú prevádzkujú Slovenské elektrárne, ale sú tam všetky informácie, sú tam všetky dokumenty, je to z otvorených zdrojov. To znamená, všetko to, čo hovoril pán poslanec Přidal, nájdete na stránke o Gabčíkove.sk. Pozrite si to a nájdete tam úplne všetko. Bez toho, aby som chcel obhajovať pána poslanca Přidala, väčšina tých informácií je jednoducho na internete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:31 hod.

PhDr.

Juraj Miškov

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Marian Záhumenský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, máš plnú pravdu žiadny dobrý hospodár nepredá svoje rodinné striebro. Žiadna dobrá vláda nepredá rodinné striebro svojho národa.
Pán Dzurinda, vy ste nedostali mandát od ľudí na to, aby ste ich okradli, aby ste im rozpredali ich rodinné striebro. Lebo ste okradli celé Slovensko. Vy ste nepredali, vy ste rozkradli energetiku. Vy ste rozkradli rodinné striebro slovenských občanov. To je problém, ktorý tuná je.
Štát nie je zlý vlastník. Komu ste predali rodinné striebro? Nie štátnym podnikom? Kto je Ruhrgas, kto je Gaz de France, kto je Enel, kto je Deutsche Telekom? Nie je to štát, alebo nie sú to štátne podniky iných štátov? Je len zlá vláda, ktorá, ktorá nie je schopná spravovať štátny majetok, a jej nominanti. Je len zbojnícka vláda a jej nominanti v štátnych podnikoch, ktorí sú zlí hospodári, ale nie je štát ako zlý vlastník.
No a, samozrejme, váš ekonomický "imidžmejkr" pán Mikloš chýba pri vašej obhajobe. Alebo asi by mal vás brániť za to, čo ste rozpredali. Ale urobiť takú chybu? Ja si nemyslím, že ste taký naivný alebo taký hlúpy, pán Dzurinda, že vy neviete v čase, keď padá slovenská koruna a keď normálne privátne malé firmy si garantovali svoje ceny, keď kupovali stroje o rok, o dva v eurách alebo v dolároch, že vy ste to predali v korunách. Tých 6 miliárd ste komu darovali? Komu ste darovali, keď ste okradli ešte aj tú nízku cenu, o ktorú ste okradli Slovákov? Ešte aj 6 miliárd ste im zobrali na kurzovej strate!
Čiže tu by sme mohli pokračovať vo všetkých tých krokoch, ktoré sa udiali za vašej vlády. Ja si myslím, že buďte radi, že vás slovenskí občania nesúdia za ekonomickú vlastizradu. Vás mali verejne súdiť za ekonomickú vlastizradu, ktorú ste spáchali na tomto národe.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:33 hod.

Ing.

Marian Záhumenský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Je skutočne tragédiou, že tá privatizácia prebehla, Slovenských elektrární, tak ako prebehla a že žiadne doklady sa v roku 2006, keď nastúpila vláda Roberta Fica, pán minister Jahnátek má 100-percentnú pravdu, sa nenachádzali. Mne ako štátnemu tajomníkovi trvalo asi pol roka, pokiaľ som dal dokopy komplet zmluvu, zmluvy vzhľadom na ľudí na tej ľavej strane, kde vy dneska sedíte, ktorí ich mali, sme nakoniec skompletizovali zmluvu o predaji Slovenských elektrární a potom samozrejme, že pokiaľ sa týka Gabčíkova.
Musím pripomenúť ešte, že, samozrejmá vec, za Vodohospodársku výstavbu zastupoval Havlát, doktor, advokátska kancelária doktora Havláta, ktorá bola zásadne proti prenájmu alebo aj vôbec z hľadiska privatizácií predaju alebo prenájmu Gabčíkova. Tie podmienky, ktoré vtedy nastavili pracovníci alebo manažment Slovenských elektrární, ktorý sa väčšinou skladal z vtedajších koaličných partnerov, boli absolútne nevýhodné a proti slovenským záujmom. Nakoniec celá ešte aj tá kauza potom, že čo bude, keď by sa odstúpilo od zmluvy o prenájme, aká bude zmluvná pokuta.
A nakoniec, aby sme tu nehovorili, keď sme to celé dali dohromady a všetky podklady dostala Generálna prokuratúra, tak Generálna prokuratúra spracovala veškerý návrh pre Úrad pre verejné obstarávanie. Ale k tomu sa bližšie vrátim vo svojom vystúpení, ako vznikol celý ten problém.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:35 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Ľudovít Kaník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No tie radové vystúpenia členov vlády a s propagandistickým dosahom posúvajú tú diskusiu úplne niekde inde. Samozrejme, že fakty, ktoré sú štatistického charakteru, sa prepletú s pocitmi a s ideológiou a vytvára sa bombastický dojem. Tak aj v prejave pána ministra Jahnátka. Ja len dve veci. Však budem vystupovať, potom budem konkrétny.
Strašnou, strašným ako, že čo vám tu dôležité poviem, že čo ste s tými bankami urobili, koľko peňazí sa dalo do tých bánk, aká to je hrozná vec. A, pán minister, a to ste zabudli, ako tie banky dospeli do tej situácie? Že boli všetky štátne v štátnych rukách a za obdobie Mečiara sa zaplienili nedobytnými úvermi, ktoré boli prideľované na základe politických kontaktov? A jednoducho tak mali tie banky zostať? Ako by vyzeralo hospodárstvo Slovenskej republiky, keby dnes tak zostali tie banky? Dávno by boli zbankrotované a krízu, ktorú sme prežili, by ani jedna neprežila. My sme boli v horšej situácii ako Grécko. To je prvá vec.
Potom druhý objav, ako sa cez navýšenie, precenenie majetku a cez odpisy zdvihla cena komodity, to znamená výrobná cena elektrickej energie. Strašne to vyzeralo a ako závažné odhalenie čohosi, čo slovenský národ ešte nepočul. Ale ako je možné potom, že výrobná cena elektrickej energie práve po privatizácii klesla výrazným spôsobom a že dnes a že dnes je porovnateľná s rozdielom možno cca 5 % s akoukoľvek inou výrobnou cenou v Európe? My máme najdrahšiu cenu elektrickej energie, ale koncovú, pretože je nabalená regulačnými poplatkami, ktoré omnoho viac ju dvíhajú ako kdekoľvek v Európe... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:37 hod.

Ing.

Ľudovít Kaník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ďakujem za to, že ste poukázali, že Enel získal Slovenské elektrárne za polovicu odborníkmi odhadovanej ceny tých elektrární. Samozrejme dôsledok toho je práve to, že slovenský národ bol okradnutý skrz kšefty Dzurindovej vlády.
To, že KDH ústami pána poslanca Přidala bráni Enel, sa nemôžeme čudovať. Však sám vtedajší minister za KDH, alebo za SDKÚ, pán Palko priznal pre TOPKY, že KDH vedelo o kšeftoch Dzurindovej vlády už v roku 2005, že vedeli o celom spise Gorila, že boli o tom informovaní a kryli to. Proste vec je taká, že celá privatizácia Slovenských elektrární bolo jedno zlodejstvo, ktoré KDH od počiatku, aj na základe slov pána Palka, ktoré povedal pre TOPKY, jednoducho krylo a kryje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:39 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:40

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, ja som rád, že ste vystúpili a uviedli ste fakty, ktoré sú absolútne nespochybniteľné. Ja sa dotknem jedného, ktorý ma extrémne zaujal, a to je tá jedna chýbajúca akcia k možnosti kontroly hospodárenia Slovenských elektrární zo strany Najvyššieho kontrolného úradu.
Ak by sme sa na to pozreli z iného pohľadu, tak musíme povedať, že v tomto prípade sme pustili všetky riadiace páky z rúk. Ak sa pozrieme na to z pohľadu energetickej bezpečnosti Slovenska, národnoštátnych záujmov, tak touto privatizáciou, ako aj ďalšími privatizáciami, ktoré sa ťažko dajú nazvať privatizáciou v pravom slova zmysle, nakoľko sa predávalo štátnym monopolom iných krajín, sa v zásade fungovanie slovenskej ekonomiky presunulo pod správu iných štátov. Ak tu niekto z mojich kolegov hovoril, že v tomto prípade vzhľadom na predajnú cenu a ďalšie súvislosti išlo o ekonomickú vlastizradu, tak ja si dovolím tvrdiť, že v prípade ak odovzdávate riadiace páky od fungovania štátu, hospodárstva štátu do rúk iných štátov, tak nejde len o ekonomické vlastizradu, ale o vlastizradu ako takú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:40 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pani predsedajúca. Pán minister, ja som veľmi rád, že ste vystúpili tak, ako ste vystúpili. A pomaly sa tie fakty ohľadne tej skvelej privatizácie začínajú odkrývať, na základe tých informácií, čo dávate. A myslím si, že táto rozprava sa nectenej opozícii trošku vymyká z rúk. A myslím si, že dokonca aj ministri vlády pána ministra Dzurindu, pána predsedu vlády Dzurindu po tomto, po týchto dňoch asi dobre spávať nebudú. A pokiaľ by len 50 % z toho, čo ste povedali, bolo pravdou, no tak myslím si, že tie slovenské väznice nebudú určite zívať prázdnotou. A keď to takto ďalej pôjde, ešte jedna, dve takéto schôdze, ktoré nám objasnia všetky tie veci okolo privatizácie, no tak to bude veľmi veselo. (Výkriky v sále.) Poprosil by som, aby, poprosil by som, aby sa upokojili ctení poslanci z tej pravej strany, lebo keď tu niekto hovorí o ekonomickej vlastizrade, tak to myslí sakramentsky vážne. (Výkriky v sále.)
Tá ekonomická vlastizrada, už o nej hovoril kdekto... A, pán Poliačik, nevykrikujte, lebo vy o tomto viete úplne, absolútne nič. Buďte taký láskavý, nevykrikujte, prihláste sa do rozpravy. Neviete sa už ani len slušne chovať. Tak upozornite na to aspoň vašich rodičov, čo vás nenaučili (smiech v sále). Už mi to naozaj lezie na nervy, toto. (Výkriky v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale, pán poslanec!

Jarjabek, Dušan, poslanec NR SR
Čiže buďte takí láskaví a zamyslite sa nad sebou, kam ste doviedli túto spoločnosť aj v rámci tejto schôdze a týchto informácií, ktoré tuná takýmto spôsobom sú podávané ministrami, ktoré prichádzajú s týmito informáciami, úplne novými pre verejnosť, a dúfam, že verejnosť na to aj patrične zareaguje.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:41 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:43

Oľga Nachtmannová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja budem krátko, takže mne budú stačiť tie minúty. Pán minister, veľmi dobre, že ste uviedli fakty, lebo boli to ozaj fakty, fakty, fakty, ktoré dokumentovali sofistikovanú zlodejinu pri privatizácii strategických podnikov.
Ja som rovnako chcela, ako pán kolega Petrák, hovoriť o tej jednej akcii. To určite nebola náhoda. Ja si spomínam, keď som mala v rukách určité dokumenty, kde chýbali podpisy na vážne faktúry a cez to všetko boli preplatené. Ministerka Machová vtedy, minister Harach nepodpísali, a preplácalo sa to. Veď to, čo sa dialo, to bol nonsens!
Kto má rozum, srdce a cit pre pravdu, si zákonite po tomto, čo počul, položí otázku: kde berú určití ľudia tú drzosť, tú bohorovnosť urážať tých, ktorí sa snažia vrátiť štátu to, čo sa mu ešte vrátiť dá?!
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.5.2015 o 18:43 hod.

Mgr. PhD.

Oľga Nachtmannová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video