54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

18.9.2015 o 13:34 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 13:31

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Zámerom toho návrhu zákona sú nasledujúce zmeny v oblasti zákona o dani z príjmov a zákona o správnych a súdnych poplatkoch.
V oblasti o dani z príjmov ideme zaviesť opatrenia na zvýšenie daňovej motivácie obyvateľstva investovať na kapitálovom trhu z dôvodu podpory rozvoja kapitálového trhu a zvýšenia financovania slovenskej reálnej ekonomiky z dlhodobých úspor obyvateľstva, a to po prvé zavedením oslobodenia na príjmy z prevodu cenných papierov obchodovaných na regulovanom trhu po uplynutí tzv. časového testu jedného roku od nadobudnutia týchto cenných papierov; a po druhé podporou dlhodobého investičného sporenia ako zvýhodnenej formy investovania finančných prostriedkov do portfólia vykonávaného prostredníctvom oprávnených inštitúcií po splnení ustanovených podmienok.
V ďalšom ideme pokračovať v koncepčnom a systematickom boji proti daňovým podvodom zadefinovaním opatrení proti zneužívaniu zákona o dani z príjmov a úpravou v oblasti transferového oceňovania. V oblasti zákonov o správnych a súdnych poplatkoch reagujeme na zrušenie kolkových známok a rozširujeme možnosti zaplatenia poplatku na príslušnom orgáne o nový spôsob platby prostredníctvom SMS správy.
Na Výbore Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet boli predložené pozmeňujúce návrhy, ktorých obsahom bolo najmä spresnenie vymedzenia podmienok, za ktorých môže zamestnávateľ poskytnúť zamestnancovi sociálnu výpomoc oslobodenú od dane z príjmov v úhrnnej ročnej výške najviac 2 000 eur v prípade odstraňovania alebo zmiernenia následku živelných udalostí, dočasnej pracovnej neschopnosti trvajúcej dlhšie, ako je polovica zdaňovacieho obdobia, alebo úmrtia blízkej osoby.
V ďalšom sa schválilo na výbore zavedenie oslobodenia stravy poskytnutej lekárom alebo zdravotníckym pracovníkov od držiteľa, ktorým je výrobca alebo distribútor liekov a zdravotníckych pomôcok, na akomkoľvek odbornom podujatí určenom na vzdelávanie do výšky náhrad stravného ustanoveného pre zamestnancov podľa zákona o cestovných náhradách.
V ďalšom išlo o oslobodenie od platenia daňovej licencie pre pozemkové spoločenstvá s ročným obratom neprevyšujúcim sumu 10-tisíc eur.
A v neposlednom rade ide o zníženie súdnych poplatkov týkajúcich sa prvozápisu vo veciach Obchodného registra pre všetky právne formy.
Aj v týchto prípadoch pozmeňovacích návrhov došlo k podpore týchto pozmeňujúcich návrhov aj zo strany opozičných poslancov, za čo im osobitne ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.9.2015 o 13:31 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:34

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predseda, vážený pán minister, dovoľte mi, prosím, ako určenému spravodajcovi výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1581), vo výboroch Národnej rady. Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor podáva Národnej rade túto spoločnú správu výborov o prerokovaní vyššie uvedeného vládneho návrhu zákona.
Národná rada uznesením č. 1834 z 24. júna 2015 pridelila vládny návrh zákona týmto výborom Národnej rady: Výboru Národnej rady pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru. Gestorský výbor nedostal do začiatku rokovania stanovisko poslancov Národnej rady.
K predmetnému vládnemu návrhu zákona zaujali výbory tieto stanoviská: odporúčanie pre Národnú radu Slovenskej republiky návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi: Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet uznesením č. 455 zo dňa 3. septembra 2015; Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 640 zo dňa 8. septembra 2015.
Uznesením výboru Národnej rady Slovenskej republiky uvedeným pod bodom III tejto správy vyplynuli tieto pozmeňujúce a doplňujúce návrhy uvedené pod bodom IV spoločnej správy:
Gestorský výbor odporúča o návrhoch výborov Národnej rady, ktoré sú uvedené v spoločnej správe hlasovať takto: o bodoch spoločnej správy č. 1 až 24 hlasovať spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu odporúča Národnej rade vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1581), schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Predmetná správa výboru Národnej rady bola schválená uznesením gestorského výboru č. 468 zo 16. septembra 2015. Výbor určil mňa ako za spoločného spravodajcu výborov. Súčasne ma poveril predniesť spoločnú správu na schôdzi Národnej rady, po druhé navrhnúť Národnej rade Slovenskej republiky postup pri hlasovaní o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch, ktoré vyplynuli z rozpravy.
Ďakujem, pán predseda, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

18.9.2015 o 13:34 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:37

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

239.
Ďakujem. Na základe spolupráce s ministerstvom financií si dovoľujem predložiť pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ladislava Kamenického k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1581).
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladám pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony.
Vo vládnom návrhu zákona navrhujem tieto zmeny a doplnenia:
V čl. I
1. V doterajšom bode 52 sa v poznámke pod čiarou k odkazu 90aa na konci pripájajú tieto slová: "v znení zákona č. .../2015 Z. z."
2. Za doterajší čl. VIII sa vkladá nový čl. IX, ktorý znie:
Čl. IX
Zákon č. 361/2014 Z. z. o dani z motorových vozidiel a o zmene a doplnení niektorých zákonov sa mení a dopĺňa takto:
1. § 13 vrátane nadpisu znie:
"§ 13
Správa dane
Správu dane vykonávajú daňové úrady. 19) Na správu dane sa vzťahuje osobitný predpis. 20)"
Poznámka pod čiarou k odkazu 19 znie:
"19) § 5 a 6 zákona č. 479/2009 Z. z. o orgánoch štátnej správy v oblasti daní a poplatkov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov."
Odôvodnenie:
Navrhuje sa, aby správu dane vykonávali daňové úrady v súlade s daňovým poriadkom, t. j. miestne príslušným správcom dane bude daňový úrad príslušný podľa trvalého pobytu a sídla daňovníka.
2. Za § 15 sa vkladá § 15a, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 15a
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným od 1. januára 2016
Na správu dane za zdaňovacie obdobia, ktoré skončili do 31. decembra 2015, je od 1. januára 2016 príslušný správca dane podľa § 13 v znení účinnom od 1. januára 2016."
Odôvodnenie:
S účinnosťou od 1. januára 2016 sa navrhuje jednotný postup pre správcu dane, ktorým sa bude aj za predchádzajúce zdaňovacie obdobia daňový úrad podľa trvalého pobytu alebo sídla daňovníka.
Doterajší článok IX sa označuje ako článok X.
Účinnosť článku IX sa navrhuje 1. januára roku 2016, čo sa primerane premietne do ustanovenia o účinnosti zákona.
Jedná sa o to, aby, aby vlastne daňová príslušnosť z dane z motorových vozidiel nebola podľa, podľa vlastne zaregistrácie motorového vozidla, ale podľa toho, kde má daný subjekt daňové sídlo, aby sa nemusel obracať na dva rozdielne daňové úrady.
Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

18.9.2015 o 13:37 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:41

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážení kolegovia, kolegyne, pán minister, pán spravodajca, na úvod krátke ospravedlnenie, že nie som úplne ustrojený, ale chcem aj takýmto spôsobom symbolicky upozorniť na Národný pochod za život, ktorý sa uskutoční v nedeľu, a myslím, že hodnoty života a rodiny sú dôležité, a navyše úzko súvisia aj s týmto návrhom, pozmeňujúcim návrhom, ktorý chcem predložiť.
Chcem povedať, že o túto zmenu sme sa usilovali už v priebehu volebného obdobia, teda tri a pol roka, a týka sa práve registrácie vozidiel, o ktorých hovoril aj pán spravodajca, tentoraz registračnej dane pri prvom prihlásení vozidla a týka sa toho, že viacmiestne autá, ktoré potrebujú viacčlenné rodiny, teda štyri a viac detí, na svoj život, na starostlivosť o rodinu, tak budú, budú mať určitú finančnú úľavu. A hneď na začiatok poviem, že ide jednorazovo o sumu vo výške 80 až 200 eur, čo si myslím, že je celkom fajn. Tento návrh sme konzultovali aj s ministerstvom financií, ďakujem za ústretovosť a takisto chcem spomenúť aj úlohu pána poslanca Jána Podmanického, predsedu sociálneho výboru, ktorý tam odviedol tiež svoj kus práce.
Takže prečítam tak, ako je to potrebné, celý doplňujúci a pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Richarda Vašečku, Miroslava Kadúca, Jána Podmanického a Vladimíra Matejičku k tomuto vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (pod tlačou 1581).
Ešte by som teda chcel, zabudol som aj ďalším kolegom poďakovať, špeciálne kolegovi Miroslavovi Kadúcovi, ktorý mi pomohol tento zákon vrátiť späť do legislatívneho procesu už po niekoľkýkrát.
Takže vládny návrh zákona, mimoriadny vládny návrh zákona sa dopĺňa takto:
V čl. III sa za doterajší bod 19 vkladá nový bod 20, ktorý znie:
"20. V sadzobníku správnych poplatkov časti VI. Doprava v položke 65 sa časť poznámky k VI. časti dopĺňa tretím bodom, ktorý znie:
3. Poplatok podľa písmena b) tejto položky sa zníži o 50 % pri prvom zápise držiteľa motorového vozidla kategórie M1 s najmenej šiestimi miestami na sedenie s výkonom motora do 110 kW vrátane, ak ide o zápis držiteľa, ktorým je osoba podľa osobitného predpisu 20aa) uplatňujúca si nárok na rodinné prídavky najmenej na štyri deti najviac do veku 18 rokov vrátane. Pri prvom zápise držiteľa motorového vozidla podľa prvej vety je potrebné priložiť fotokópiu rodného listu dieťaťa."
Poznámka pod čiarou k odkazu 20aa znie:
"20aa) § 2 ods. 1 písm. a) až c) zákona č. 600/2003 Z. z. o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov."
Doterajšie body sa následne prečíslujú.
Takže teda krátke odôvodnenie. Ide o to, že v tomto volebnom období bol prijatý zákon, kde pri registrácii zostáva taký nižší poplatok vo výške 33 eur pre vozidlá, osobné motorové vozidlá s výkonom motora do 80 kW, čo je v poriadku pri päťmiestnych vozidlách, pri viacmiestnych, samozrejme, z dôvodu samotnej povahy toho vozidla, ktoré je väčšie, ťažšie, jeho obsadenosti, nie je výkon motora nad 80 kW luxus, ale štandard a potreba pre bezpečnosť, a preto sme tam navrhovali tú zmenu, aby ten, tento nižší poplatok sa pri takýchto viacmiestnych autách pre viacčlenné rodiny uplatnil až do výšky 110 kW. Nakoniec sme našli vyhovujúci kompromis, úplne rozumiem tomu, že pán minister potrebuje strážiť kasu, tak je to absolútne správne, tak to má byť, takže sme prišli k možnosti, že sa to urobí pre deti do 18 rokov a tá zľava bude vo výške 50 %, čo je spomínaných 80 až 200 eur pri zápise vozidla. Takže toľko z mojej strany, aby sme postupovali.
Ja som veľmi rád, že tak jednoducho vecne po tých rokoch sme sa dopracovali k takémuto výsledku. Pevne verím v podporu tohto zákona a budem rád, ak to bude prijaté pre dobro rodín, zvlášť tých viacdetných, ktoré aj tak majú už náročnú sociálnu situáciu.
Ďakujem, všetko dobré.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2015 o 13:41 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 13:47

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Evidentne aj informačný systém parlamentu v piatok poobede už nefunguje stopercentne. A teraz vážne.
Vážený pán kolega, pán Vašečka, v minulosti sme spolu už takýto návrh zákona predkladali, aby pri viacmiestnych autách, ktoré si kupujú viacdetné rodiny, aby ten poplatok registračný bol nižší. Takže ja osobne aj klub KDH podporuje tento váš návrh.
Neviem, ako to máte prekonzultované s pánom ministrom alebo vládnou stranou, či podporia, alebo nepodporia, predpokladám, že sa k tomu vyjadria, ale za seba, za nás KDH hovoríme, že podporíme takýto návrh zákona.
Keď už teda reagujem na vás, tak to nepriamo aj poviem, že som rád, že v tomto návrhu zákona pozmeňujúcim návrhom na finančnom výbore sa zrušili daňové licencie pre urbariáty, pretože urbariáty zo zákona vznikli ako obchodné spoločnosti, štát ich donútil, aby boli obchodné spoločnosti, a veľakrát hospodári týchto urbariátov im nedovolia, aby ťažili drevnú hmotu a oni sa musia starať o ten les, a preto bolo úplne absurdné, že aj keď nemôžu ťažiť, nemajú žiaden príjem, musia platiť daňové licencie. Takže som rád, že cez pozmeňujúci návrh sa pre tieto urbariáty zrušila povinnosť daňových licencií do príjmu 10-tisíc eur.
Ak by bolo na mne a na mojich kolegoch viacerých v opozícii, tak licencie by sme zrušili. Aj všetky daňové licencie.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.9.2015 o 13:47 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:49

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja len chcem potvrdiť to, čo povedal aj pán poslanec Vašečka, aj pán poslanec Zajac, podpora aj z mojej strany pre pozmeňovací návrh, ktorý bol prijatý na finančnom výbore vo vzťahu k pozemkovým spoločenstvám.
Myslím si, že tento problém tu bol nastolovaný naprieč celého politického spektra presne s týmto jedeným argumentom, štát donútil vlastne tieto urbariáty, aby nadobudli formu obchodnej spoločnosti. Takže týmto spôsobom sa vlastne vysporiadavame s týmto problémom.
Pánovi poslancovi Vašečkovi, takisto myslím si, že po vzájomnej, vzájomnom dialógu a spolupráci naprieč opäť politického spektra sa podarí jedna dobrá vec, ktorá má mimo iné aj ekumenický charakter, pretože nejde len o deti, ktoré sú v požehnaných manželstvách, ale, samozrejme, aj o opatrovnícky vzťah, to znamená o akúkoľvek formu starostlivosti, ak rodičia v akomkoľvek zväzku sa starajú o takýto počet detí, tak budú mať úľavu na registračnej dani.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.9.2015 o 13:49 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:50

Peter Kažimír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, predpokladaná dohoda predstavuje štandardnú dohodu o zriadení zastúpenia medzinárodnej organizácie v Slovenskej republike podobnú napríklad dohode o zastúpení Európskej banky pre obnovu a rozvoj.
Dohoda bola schválená vládou v marci tohto roku, v zmysle čl. 7 ods. 4 Ústavy Slovenskej republiky je predpokladaná, prepáčte, je predkladaná dohoda medzinárodnou zmluvou prezidentskej povahy, ktorá priamo zakladá práva a povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb, a preto podlieha aj vysloveniu súhlasu Národnej rady a ratifikácii prezidentom Slovenskej republiky.
Medzinárodná investičná banka, v skratke MIB, bola založená v roku 1970, v súčasnosti má deväť členských krajín, sídli v Moskve a po páde komunizmu a rozpade socialistického bloku na začiatku 90. rokov minulého storočia činnosť banky stagnovala, ale od konca roku 2012 členské krajiny banky vrátane Slovenskej republiky sa rozhodli opätovne naštartovať činnosť banky a opätovne využiť jej finančné, inštitucionálne kapacity na podporu rozvoja vzájomnej ekonomickej spolupráce. Ide kľúčovo o možnosť prostredníctvom tejto banky sa vrátiť na staré trhy, na ktorých sme boli prítomní ešte v minulom období. Od zriadenia kancelárie sa očakáva najmä nárast úverových a iných operácií, my tu na Slovensku a v strednej Európe a zároveň obchodná aktivita na tretích trhoch.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.9.2015 o 13:50 hod.

Ing.

Peter Kažimír

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 13:52

Eva Hufková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dovoľte mi, prosím, ako určenej spravodajkyni výboru predniesť spoločnú správu výborov Národnej rady o výsledku prerokovania návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s Dohodou medzi Slovenskou republikou a Medzinárodnou investičnou bankou o zriadení kancelárie Medzinárodnej investičnej banky v Slovenskej republike (tlač 1535).
Predseda Národnej rady rozhodnutím č. 1643 zo 6. júla 2015 pridelil návrh na vyslovenie súhlasu na prerokovanie týmto výborom Národnej rady: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru. Za gestorský výbor určil výbor pre financie a rozpočet. Uvedené výbory prerokovali predmetný návrh v stanovenom termíne.
K predmetnej dohode zaujali výbory toto stanovisko: odporúčanie pre Národnú radu s návrhom vysloviť súhlas a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi, výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 456 z 3. septembra 2015 a ústavnoprávny výbor uznesením č. 641 z 8. septembra 2015.
Z uznesení výborov uvedených pod bodom II tejto správy nevyplynuli iné návrhy.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom II tejto správy odporúča Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. d) Ústavy Slovenskej republiky vysloviť súhlas s Dohodou medzi Slovenskou republikou a Medzinárodnou investičnou bankou o zriadení kancelárie Medzinárodnej investičnej banky v Slovenskej republike a rozhodnúť, že ide o medzinárodnú zmluvu podľa čl. 7 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky, ktorá má prednosť pred zákonmi.
Predmetná spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 469 zo 16. septembra 2015. Výbor ma určil za spoločnú spravodajkyňu výborov, zároveň ma poveril predniesť správu na schôdzi Národnej rady a navrhnúť Národnej rade postup pri hlasovaní. Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky je prílohou tento správy.
Ďakujem, pán predseda, skončila som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

18.9.2015 o 13:52 hod.

PhDr.

Eva Hufková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 13:55

Miroslav Beblavý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

251.
Ďakujem pekne. Je asi prekvapujúce, že budem vystupovať k veci, ktorá pôsobí natoľko technicky ako táto zmluva. Priznám sa dokonca, že asi by som ani nevystupoval, ak by sa tejto téme chcel venovať iný poslanec Národnej rady, ale keďže sa jej nikto venovať zjavne nechce, tak cítim potrebu aspoň pre záznam a budúcnosť tu niekoľko vecí uviesť.
Chcem uviesť, že Medzinárodná investičná banka je banka, ktorá sídli v Ruskej federácii, je to banka, ktorej rokovací jazyk je ruský a ktorá je do veľkej miery ovládaná Ruskou federáciou, čo vzhľadom na súčasnú geopolitickú situáciu, ktorá trvá už viac ako rok a pol, by malo otvárať otázniky o zmluvách tohto typu. Ako sa píše v samotnej predkladacej správe, je to prvá kancelária takejto tejto banky mimo územia Ruskej federácie, mimo centrály v Moskve a musím sa priznať, že som prekvapený, prečo považujeme za vhodné v tejto dobe týmto spôsobom poskytovať tejto banke privilégiá, ktoré vyplývajú z tzv. prezidentskej zmluvy. To znamená, jednak je to tá nadradenosť nad slovenskými zákonmi, ktoré tu teda odhlasujeme v utorok, keď sa o tom tu bude hlasovať, a jednak je to naozaj zriadenie prvej kancelárie mimo územia Ruskej federácie.
Takže chcem týmto vyjadriť za seba prekvapenie, že Slovenská republika k tomuto pristupuje v kontexte aj našich postojov v rámci Európskej únie vo vzťahu k tomu, čo sa deje najmä na východe Ukrajiny, ale celkovo vo vzťahu k politike Ruskej federácie voči Európskej únii, v súčasnosti to považujem za, poviem to otvorene, považujem to za nemúdre.
A chcel som, aby to zaznelo, takže preto, kolegovia, ďakujem ešte raz za vašu pozornosť.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.9.2015 o 13:55 hod.

doc. Ing. PhD.

Miroslav Beblavý

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:57

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, ďakujem pekne. Ja by som to, že je to ruská banka, nejako pre tú chvíľu možno nepreceňoval, možno aj z iných skúseností, kde viem, s čím som sa stretol alebo počul, alebo videl pri pohľade napríklad čínskych bánk. Lebo niekedy bola nejaká, záujem o niečo. Teraz ktorá krajina by, čo by za to dala, keby si Bank of China u nich otvorila expozitúru, však? A veci sa proste nejakým spôsobom menia. Mne by to, že je ruská, nevadí. Ak je tam nejaká procesná, ja som sa, priznám sa, som si to ani nepozeral, tak si to pozriem, že v čom by mala byť tá výhoda, ale nepreceňoval by som to aj z pohľadu týchto skúseností, ktoré mám o trošku ďalej na východ.
Ale inú vec som chcel povedať a toto ma mrzí, lebo pán minister sem, chudáčisko, prišiel s dvadsiatimi šiestimi alebo -ôsmimi zákonmi a zbehlo mu to ako voda. A on sa tu v zásade už ani nemusí vrátiť. Dneska to všetko vybavíme. Mrzí ma, že parlament vypustil. Parlament naozaj vypustil aj, aj naši kolegovia, už o poslancoch SMER-u ani nehovorím, lebo podľa mňa v tých návrhoch, ktoré sme tu tak zbehli ako voda, bolo o čom rozprávať a nie samoúčelne. Mňa zaujímajú moje otázky, ktoré som položil po zbežnom preštudovaní. Trošku ma to, trošku ma to mrzí, čiže už len pána ministra uvidíme pri slávnom a veľkom to dni, kde budeme hovoriť o znížení DPH na základné potraviny, čo je vec, ktorá už dávno v tejto krajine mala byť, a som sám zvedavý, či si pán minister pri prezentácii tohto úžasného návrhu a dobrého návrhu, teraz v dobrom, spomenie aj na, na mňa, lebo naozaj som sa tu vtedy trápil, stálo ma to nejakých 30 eur, ten nákup, kým som ho tu povykladal. Som zvedavý, čo z toho tam dáte. Som zvedavý, ako sa popasujete s rybami, lebo ja som mal problém s rybami, vytiahnuť ryby z colného sadzobníka, ale sám som zvedavý, teším sa, že ten zákon príde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.9.2015 o 13:57 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video