54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.9.2015 o 17:24 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pánom kolegom za reakciu a vidím, že nie sú, že poslanci MOST-u – Híd nebudú sami, keď sa pri podpore tohto návrhu zákona zdržia alebo nepodporia tento zákon, pretože bolo by asi lepšie, keby pán minister sa rozhodol stiahnuť tento návrh zákona a všetky tie pripomienky, ktoré sú v spoločnej správe, zapracoval do zákona a opätovne predložil na medzirezortné pripomienkové konanie, aby sa aj odborná, aj laická verejnosť opätovne mohla vyjadriť k stavebnému zákonu, ktorý sa radikálne mení.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2015 o 15:46 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:47

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

30.
Ďakujem pekne za slovo. Pani predsedajúca, pán minister. Nuž, odkiaľ začať? Tu mám nachystaný pozmeňovací návrh, tak ako ste nás vyzývali, že pokiaľ nájdeme nejaké zlé veci v tomto zákone, takže máme k tomu navrhnúť riešenia. Tu je (rečník ho ukazuje plénu), je to na 25-ch stranách v 141 bodoch. Takže blížim sa pozmeňovacím návrhom k spoločnej správe, ktorá má 168 bodov.
Ale najprv by som chcel v úvode povedať toľko, že už som tento zákon kritizoval v prvom čítaní, avšak musím povedať, že toľko negatívnych stanovísk k jednému zákonu som za doterajšiu svoju prax v živote to teda doteraz nedostal. A to tie negatívne stanoviská, to neboli od jednotlivcov, od ľudí, ale od odborníkov a od odborných a stavovských organizácií. Urbanisti, architekti, územní plánovači, stavebníci. Koniec koncov možno aj developeri. Toľko negatív k takémuto, k jednému zákonu ešte nebolo. Ale vyzerá to tak, že ministerstvo tieto veci absolútne ignoruje a nepočúva.
Dokonca sa mi posťažovali aj niektorí členovia, ktorí boli v tej komisii, ktorá pripravovala tento zákon, a povedali mi, že my sme tam navrhli tieto veci a oni si tam potom dorobili ďalšie, my sme to považovali za nedobré, ale oni si to tam aj tak vopchali. Ďalší názor niektorej stavovskej organizácie združujúcej viacero subjektov: v medzirezortnom pripomienkovom konaní bolo niečo úplne iné, ako sa potom zjavilo v Národnej rade. Opäť negatívum. Ďalšia informácia: naše pripomienky absolútne neboli akceptované, a keď, tak, tak len také, ktoré sú absolútne bezvýznamné, a to podstatné bolo úplne vynechané. Toto sú názory odborníkov k tomuto zákonu. A na základe toho, že naozaj tento zákon nie je dobrý, dostalo sa teda viacerých zaujímavostí, nie všetky sme už stihli zapracovať do pozmeňovacieho návrhu, ale niektoré veci riešili aj kolegovia. Koniec koncov za chvíľku tu budeme mať kolegu Kondróta, ktorý opäť bude rýpať do bilbordov, a takým spôsobom, že opäť sa bude snažiť obnoviť to, čo už je v podaní na Ústavnom súde. Takže opäť ide dať do pozmeňováku to, čo je už napadnuté na Ústavnom súde. K tomu by sa mohli vyjadriť koniec koncov právnici zo SMER-u, ktorí tuná sedia, jeden z mála.
V každom prípade poďme teda ešte k tomu stavebnému zákonu. Do nového stavebného zákona sa nejakým spôsobom dostali úplne nové veci, ktoré predtým neboli. A sú to veci, ktoré sú duplicitné, ktoré zvyšujú finančnú náročnosť pre mestá a obce, ktoré predlžujú časy stavebníkom a dokonca možno znemožňujú vôbec postaviť stavbu. Je to tu tiež rozobraté na konkrétnych príkladoch, takže môžem to uviesť, ale keďže budem asi dosť dlho čítať pozmeňovací návrh, budem sa venovať konkrétnym, konkrétnym záležitostiam.
V každom prípade prečítam výcuc z jednej stavovskej organizácie, ktorá posielala mail viacerým poslancom, alebo možno aj všetkým. Napriek skutočnosti, že ministerstvo dopravy odstránilo viaceré zásadné problematické úpravy a vysporiadalo sa čiastočne aj s otázkou čiernych stavieb, máme za to, že v návrhu nového stavebného zákona prevažujú negatíva nad jeho pozitívami. Zákon nie je v takom znení a tak prepracovaný, aby mohol byť schválený a najmä aby mohol nadobudnúť v takomto znení účinnosť. V prvom rade opätovne poukazujeme na skutočnosť, že návrh zákona nesplnil svoje ambície zjednodušiť administratívne procesy a priniesť rýchlejšie a transparentnejšie konania. Stavebný zákon v navrhovanom znení neznamená žiaden progresívny pokrok, ale naopak, je len komplikovaným prerobením teraz platného zákona. V prípade aplikácie navrhovaného zákona predpokladáme rovnaké problémy v praxi, ešte znásobené zmätkom v aplikácii nových inštitútov.
Ďalej sa niektoré organizácie a inštitúcie a koniec koncov aj zamestnanci stavebných úradov sťažujú v tom ohľade, že pokiaľ tento zákon nadobudne účinnosť v nejakom skoršom termíne, ktorý koniec koncov bude cez pozmeňovák posunutý, aj tak nastanú problémy, pretože zamestnanci stavebných úradov a tí, ktorí budú rozhodovať o stavebných konaniach, nebudú ešte dostatočne preškolení. Už teraz je v tom zmätok, ešte kopec návrhov a neviem ešte, aká bude finálna verzia. Od tejto ako ministerstvo zabezpečí preškolenie komplet všetkých pracovníkov, ktorí budú vstupovať do stavebného konania v rámci stavebných úradov? Hm (rečník sa na chvíľu odmlčal), tu sa číta úplne niečo iné, takže odpovede sa asi nedočkáme. V každom prípade ja si myslím, že ťažko a zdĺhavo, takže aj sám si odpoviem, keďže sa odpovede nedostáva.
Niektoré okruhy problémov, ktoré sa vyskytujú v novom stavebnom zákone a nie sú dobré pre potreby praxe, sú napríklad tieto: napriek pôvodnému zámeru skrátiť lehoty konaní predložený návrh zákona konania predlžuje, zbytočný inštitút povinného zastavovacieho plánu komplikuje, predlžuje a predražuje výstavbu. V mojom pozmeňovacom návrhu sme navrhli tento inštitút úplne vyhodiť, pretože je duplicitný k zastavovaciemu plánu, k územnému plánu zóny, kde sa to dá krásne a inteligentne vyšpecifikovať do podrobností, kde, čo a za akým účelom má stáť práve v tej konkrétnej zóne. Len to by, samozrejme, niekto musel chcieť a niekto tomu by musel aj rozumieť.
Ďalšie – návrh zákona neumožňuje skolaudovať energeticky sebestačné budovy, ako je napríklad Chata pod Rysmi alebo iné moderné ekologické rodinné domy. Dneska predsa už nežijeme v minulom storočí a povedzme si, že je tlak na to, budovať ekologické stavby. To znamená, že energeticky čo najviac sebestačnejšie. V stavebnom zákone, v novom stavebnom zákone som napríklad absolútne nenašiel možnosť, že by si stavebník mohol namiesto napojenia na kanalizáciu postaviť koreňovú čističku. Teraz nehovorím o čistiarňach odpadových vôd, tých moderných, ktoré sa už dneska využívajú kde-kade, ja hovorím o biologickej prirodzenej čističke odpadových vôd, koreňovej čističke. V Českej republike už je takýchto koreňových čističiek postavených na mrte, keď to tak budem parafrázovať. A predstavte si, že fungujú. Znižujú, dokonca obciam, nielen jednotlivým stavebníkom, obciam znižujú náklady na údržbu kanalizácií a hlavne vlastne čistiarní odpadových vôd, pretože sú absolútne energeticky nenáročné. No a, samozrejme, koniec koncov znižujú aj náklady na samotnú výstavbu, pretože vykopať jednu dieru, zaizolovať ju, dať tam zopár šutrov, nasadiť vodné rastliny, to je úplne iné ako vybudovať betónovú jamu, betónové základy, betónovú budovu, šnekové dopravníky, vrtule na odkalovanie a podobné záležitosti, sitá, filtre. V živote, teda v tomto novom stavebnom zákone to také nie je.
Okrem toho dneska už žijeme v ére soláru, využívania solárnej energie. V Taiwane už majú takú fotovoltariku, ktorá dokáže z každého nanometra kremíka vyťažiť maximálne množstvo elektrického prúdu. To znamená, že keď si ja hodím na budovu, na svoju strechu sedem solárnych panelov, nepotrebujem absolútne žiadnu elektrickú prípojku zvonka a utiahne mi to aj dokonca, povedzme, práčku na ohrev vody.
Tak prečo tu máme zase povinnosť, že skolaudovať môžeme len takú stavbu, ktorá bude pripojená na verejnú elektrickú sieť? No jasné, veď treba robiť biznis veľkým distribútorom! Okrem toho aj tým káblom, ktoré sú tam zakopané niekde. Prečo by som si ja nemohol postaviť takúto ekologickú stavbu? Máme dneska, dám si soláre, k tomu pripojím jednu veternú turbínu na noc a mám energeticky samostatnú budovu, energeticky, elektricky sebestačnú.
Ďalšie – nejasná úprava prechodných ustanovení môže mať radikálny dopad na bežných občanov, najmä starších, či menej vzdelaných ľudí. Tých sa nikto nebude pýtať, a potom niekto príde, nejaký právnik povie: no však ale nie ste hádam mentálne postihnutí, ste svojprávni, tak ste to mali vedieť! No, žiaľ, mnoho ľudí sa už nezaujíma a ani nemá tú silu sa zaujímať, čo sa okolo nich deje, ale dopad to na nich môže mať ďalekosiahle negatívny.
Potom sú také tri body, kde sú viaceré nedopracované detaily v návrhu zákona, v rámci celého povoľovacieho procesu, ktorý môžu, teda celý povoľovací proces zastaviť. Potom je tam krátka lehota od nadobudnutia účinnosti zákona, to už som hovoril, na potrebné školenia pre zamestnancov stavebných úradov.
No a v aktuálnej podobe je nový zákon nejasný. To už, tuším, konštatoval aj kolega Simon, že sa dá vykladať úplne rôznorako. A tiež treba pripraviť a odrokovať viaceré vyhlášky a tiež novely ďalších právnych predpisov, ktoré ešte absolútne neprešli pripomienkovaním odbornej verejnosti, bez ktorých je zákon neaplikovateľný v praxi. Ešte raz, bez týchto vyhlášok a zmien ostatných zákonov je tento zákon neaplikovateľný v praxi. To nehovorím ja, to hovoria odborníci. Odborníci, ktorí sú združení z viacerých oblastí, nielen z jednej. Samozrejme, dalo by sa to rozvinúť do detailov, koniec koncov viacerí ste to dostali, tak si to prečítajte. To je jedna vec.
A druhá vec je tá, ktorú hovoril kolega Simon, a to je vyjadrovanie sa k banskej činnosti. Vyjadrila sa k tomu Únia miest a Únia miest ešte spolu so ZMOS-om dávali návrh na prepracovanie spoločných stavebných úradov. Ani toto nebolo akceptované v takej podobe, ako to navrhli oni. Opäť ministerstvo si to spravilo po svojom a dokonca niektoré obvody sa prekrývajú v okresoch so stavebnými úradmi. To znamená, že ten stavebný úrad, ktorý patril predtým pod jeden samosprávny kraj v danom okrese, teraz patrí pod úplne iný okres v inom samosprávnom kraji, čo je, samozrejme, logická blbosť, aspoň teda podľa Únie miest, nie podľa mojej, podľa mojej, samozrejme, takisto. Takže toto sú nuansy.
Ďalšia vec, tie bilbordy, ku ktorým sme sa vyjadrovali a postavili nad úroveň všetkých ostatných. Jedno zoskupenie, ktoré zhodou okolností rok pred účinnosťou novely stavebného zákona vzniklo, kde bola povinnosť, že minimálne rok musí fungovať a môže dostať oprávnenie okupovať veci na cudzích pozemkoch a vstupovať na cudzie pozemky a určovať, čo je vlastne čierna stavba pri reklamných alebo teda informačných tabuliach. Toto bolo napadnuté na Ústavnom súde, ešte, žiaľ, sme nedostali stanovisko Ústavného súdu, ale v každom prípade vy ste to znovu zakomponovali do toho nového stavebného zákona, a ešte kolega Kondrót svojím pozmeňovákom, ktorý už máme rozdaný v laviciach, to ide precizovať. Už nebude treba ani veľké stanovisko, ani obyčajný súhlasík niekoho na stavebnom úrade, áno, vy ste to označili za čiernu stavbu, tak my vám to schvaľujeme a choďte to rozbiť. Máte povolenie zo zákona vstupu na cudzí pozemok, príde vám firma na váš dvor, lebo ste si tam, sused od vás z vedľajšej strany, ale máte lepší prístup k ceste, dal u vás postaviť malý reklamný pútač na svoj penzión, tak vám tam príde stavebná firma, rozvŕta vám to, rozbombarduje, vytrhá, železo dá možno ešte do zberu, drevo ešte použije možno nejakým iným spôsobom, nechá vám tam bordel a ešte vám to dá zaplatiť. A vy sa potom môžete podeliť s tým susedom, lebo to bolo jeho.
Pán minister, pre koho bude vlastne robený tento zákon? Lebo mám taký dojem, že pre občanov vôbec nie. Sprvoti som si myslel, že skôr možno pre developerov, ale aj tí sa vyhradzujú voči tomuto. Takže asi možno v menšej miere, niektorým to určite bude vyhovovať, ale niektorým asi nie. Tým poctivým to možno nebude vyhovovať. Tí nepoctiví to asi mali tak nejak spravené v pozadí, takže tým to vyhovovať bude. Takže pre koho je robený tento nový stavebný zákon? Máme predsa na okolo krajiny, ktoré majú absolútne jednoduchší zákon oproti tomuto paškvilu, ktorý ste tuná predložili, a absolútne všetko je v poriadku. Nikto sa tam nesťažuje, že by sa niečo robilo nad rámec, ale dodržiava sa zákon. Len tuná, samozrejme, niektorí ten zákon obchádzajú, nie vždy sa rozhoduje tak, ako sa rozhodovať má. Dávajú sa povolenia aj také, ktoré by sa dávať nemali. No ale však čo už?
Takže toľkoto by som povedal, že čo je v tom zákone, v novom stavebnom zákone zlé. A to som nepovedal len ja, ešte raz to zopakujem, vyjadrili sa k tomu odborníci zo stavovských organizácií, odborových odborných združení vrátane Únie miest a ďalších odborníkov, architektov, územných plánovačov, urbanistov a krajinárov.
A teraz mi dovoľte, keďže, aby som tuná len nerozprával, že čo je zlé, tak vám prečítam môj pozmeňovací návrh. A aby sa samozrejme ani pán Jasaň neunúval potom vo faktickej poznámke hovoriť, čo som neprečítal zle alebo že som mal k tomu nejaké poznámky, tak ho prečítam teraz komplet odslova doslova. No mne to nevadí, pán kolega, keď sa pomýlim, ja to kľudne prečítam odznovu, času máme dosť. Keď bol doteraz čas na tento zákon, ktorý sa nepripravil dobre, tak prečo by sme si ho ešte neposunuli? V konečnom dôsledku môj návrh bude aj tak taký, aby sa na tejto schôdzi o tomto zákone nehlasovalo, pretože spoločná správa má 168 bodov, je tu kopec pozmeňujúcich návrhov, ktoré majú takisto veľa bodov, a relevantných, to sú relevantné pripomienky. Samozrejme, podľa vás nie, vy ste to možno ani nečítali, vám je to lautr putna, viacerí tomu ani nerozumiete, možno jeden, dvaja, tam na tej strane. Takže navrhujem, aby sme tento zákon presunuli na ďalšiu schôdzu, aby sme už na tejto schôdzi o ňom nerokovali.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Igora Hraška k vládnemu návrhu zákona o územnom plánovaní a výstavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (stavebný zákon), tlač 1573. Vládny návrh zákona o územnom plánovaní a výstavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (stavebný zákon) sa mení a dopĺňa takto:
Bod 1. V čl. I v § 5 ods. 4 písm. c) sa na konci pripája slovo "a".
Bod 2. V čl. I v § 5 ods. 4 písm. d) sa za slovo "zóny" vkladá bodka a vypúšťa sa slovo "a".
Bod 3. V čl. I v § 5 ods. 4 sa vypúšťa písm. e).
Bod 4. V čl. I § 7 ods. 1 sa za slovom "zóny" vypúšťajú čiarka a slová "zastavovacím plánom".
Bod 5. V čl. I v § 8 ods. 3 sa slová "§ 47 ods. 2" nahrádzajú slovami "§ 45 ods. 2".
Odôvodnenie k bodom 1 až 5: Legislatívno-technické úpravy súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán z čl. I.
Bod 6. V čl. I v § 11 ods. 3 sa slová "pripojená na elektrický rozvod a spravidla aj iné inžinierske siete technickej infraštruktúry" nahrádzajú slovami "spravidla pripojená na elektrický rozvod a aj na iné inžinierske siete technickej infraštruktúry".
Odôvodnenie: Úprava definície jednoduchej stavby. Nepovažujeme za nevyhnutné, aby všetky jednoduché stavby museli mať pripojenie na elektrický rozvod. Nie každá stavba vyžaduje na svoju prevádzku pripojenie na inžinierske siete, čo vyplýva aj z § 124 písm. h) návrhu zákona o územnom plánovaní a výstavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov, teda stavebný zákon (ďalej len návrh zákona).
Bod 7. V čl. I v § 17 ods. 2 sa slová "podľa § 111" nahrádzajú slovami "podľa § 109".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 a 40 čl. I.
Bod 8. V čl. I v § 19 ods. 1 v druhej vete sa za slovo "povoľovanie" vkladá slovo "odsúhlasovanie".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava na účel komplexnosti, súvislosť s navrhovaným rozlíšením okruhu ohlasovacích stavieb.
Bod 9. V čl. I v § 21 ods. 3 písm. d) sa čiarka za slovom "obce" nahrádza "písm. a)" a vypúšťajú sa slová "a zastavovacieho plánu".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán z čl. I.
Bod 10. V čl. I v § 23 ods. 2 sa slová "podľa § 91" nahrádzajú slovami "podľa § 89".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 a 40 z čl. I.
Bod 11. V čl. I v § 27 ods. 2 písm. b) sa vypúšťajú slová "a zastavovacieho plánu".
Bod 12. V čl. I v § 27 ods. 2 písm. c) sa vypúšťajú slová "okrem zastavovacieho plánu".
Odôvodnenie k bodom 11 a 12: Legislatívno-technické úpravy súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán z čl. I.
Bod 13. V čl. I v § 30 ods. 3 písm. c) sa na konci čiarka mení na bodkočiarku a pripájajú sa tieto slová: "územný plán obce obsahuje umiestnenie a návrh základných predmetov stavieb, dopravnej infraštruktúry a stavieb technickej infraštruktúry, ak osobitný predpis neustanovuje inak, vrátane ich kapacitného posúdenia".
Bod 14. V čl. I v § 30 ods. 3 písm. j) sa na konci čiarka mení na bodkočiarku a pripájajú sa tieto slová: "územný plán obce vymedzuje pozemky určené na stavby vo verejnom záujme".
Bod 15. V čl. I v § 30 sa za ods. 3 vkladá nový ods. 4, ktorý znie: "(4) Územný plán obce obsahuje aj a) vytvorenie systému bezbariérových trás a bezbariérového sprístupnenia a využívania verejných priestorov, b) regulatívy vymedzenia podielu zelene na stavebných pozemkoch podielu spevnených nepriepustných plôch a úpravy nezastavaných plôch.".
Doterajšie ods. 4 až 9 sa označujú ako ods. 5 až 10.
Bod 16. V čl. I v § 30 ods. 9 v prvej vete sa vypúšťajú slová "a zastavovacieho plánu".
Odôvodnenie k bodom 13 až 16: Úpravy súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán z čl. I, určité obsahové náležitosti vypúšťaného zastavovacieho plánu okrem podrobných zastavovacích podmienok na jednotlivých pozemkoch (napríklad súvisiace s bezbariérovosťou) sa navrhuje presunúť do územného plánu obce.
Bod 17. V čl. I sa vypúšťa § 32. Doterajšie §§ 33 až 146 sa označujú ako § 32 až 145.
Odôvodnenie: Z návrhu zákona požadujeme vypustiť inštitút zastavovacieho plánu. Nahradzovanie individuálnych konaní o umiestnení stavby zastavovacími plánmi sa nejaví byť nutné. Sme toho názoru, že tento nový druh územnoplánovacej dokumentácie je zbytočný a vo veľkom rozsahu by zaťažoval rozpočet verejnej správy. Viaceré náležitosti zastavovacieho plánu považujeme za duplicitné s náležitosťami územného plánu obce alebo územného plánu zóny. Zastavovací plán žiadali v rámci medzirezortného pripomienkového konania vypustiť viaceré subjekty. Stotožňujeme sa napríklad s pôvodnou pripomienkou AZZZ Slovenskej republiky uplatnenou v rámci medzirezortného pripomienkového konania, podľa ktorej: "Účel, ktorý má plniť zastavovací plán, by mohli plniť ostatné druhy územno-plánovacej dokumentácie", pokračovanie, "tak, ako je to aj v súčasnosti. Zavádzanie nového druhu územno-plánovacej dokumentácie – zastavovacieho plánu sa nejaví byť nevyhnutné."
Tento pozmeňujúci a doplňujúci návrh obsahuje viaceré úpravy súvisiace s navrhovaným vypustením zastavovacieho plánu.
Bod 18. Čl. I v § 33 sa vypúšťa odsek 3.
Doterajšie odseky 4 a 5 sa označujú ako odseky 3 a 4.
Bod 19. V čl. I v § 36 ods. 1 sa slová "podľa § 35 ods. 6" nahrádzajú slovami "podľa § 34 ods. 6".
Odôvodnenie k bodom 18 a 19: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán z čl. I.
Bod 20. V čl. I v § 36 ods. 4 sa za slovo "verejnosti" vkladajú slová "vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 3 prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 3 prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú návrhom zadania dotknuté," a vypúšťajú sa bodkočiarka a slová "ak sa v určenej lehote verejnosť nevyjadrí, predpokladá sa, že k zadaniu nemá pripomienky".
Bod 21. V čl. I v § 36 sa za odsek 4 vkladá nový odsek 5, ktorý znie:
"(5) Orgán územného plánovania prerokuje návrh zadania s orgánmi štátnej správy, vyššími územnými celkami, dotknutými obcami, vlastníkmi stavieb dopravnej infraštruktúry, vlastníkmi stavieb technickej infraštruktúry a s verejnosťou vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 3 prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 3 prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú návrhom zadania dotknuté; toto prerokovanie je verejné.".
Doterajšie odseky 5 až 11 sa označujú ako odseky 6 až 12.
Odôvodnenie k bodom 20 a 21: Výslovne sa ustanovuje, že v rámci verejnosti uvedenej v § 36 ods. 4 (oprávnenej podávať pripomienky) má ísť aj o dotknutých vlastníkov pozemkov a dotknutých vlastníkov stavieb, ktorí nie sú vlastníkmi stavieb dopravnej infraštruktúry a vlastníkom stavieb technickej infraštruktúry. Vypúšťa sa fikcia o absencii pripomienok verejnosti v prípade jej nevyjadrenia sa v určenej lehote z § 36 ods. 4. Nepovažujeme ju za správnu najmä z dôvodu, že jednotlivým členom verejnosti sa návrh zadania písomne neoznamuje, len sa zverejňuje. Z uvedeného dôvodu sa nenavrhuje vypustenie fikcie uvedenej v § 36 ods. 3, keďže predtým (pozn. red.: správne má byť – "predmetným") subjektom sa návrh zadania na rozdiel od verejnosti písomne oznámi. Vzhľadom na záber a rozsah jednotlivých druhov územnoplánovacej dokumentácie nepovažujeme v súčasnej dobe doručovanie jednotlivým členom verejnosti za reálne a bolo by aj finančne príliš nákladné. Takisto sa jednoznačnejšie upravuje prerokovanie návrhu zadania.
Bod 22. V čl. I v § 36 ods. 8 sa slová "podľa § 84" nahrádzajú slovami "podľa § 82" a slová "podľa § 86" sa nahrádzajú slovami "podľa § 84".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 a 40 z čl. I.
Bod 23. V čl. I § 36 ods. 9 v celom texte sa slová "odseku 8" nahrádzajú slovami "odseku 9" .
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s čl. I § 36 novým odsekom 5.
Bod 24. V čl. I v § 37 ods. 4 prvej vete sa za slovo "verejnosti" vkladajú slová "vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v ods. 3 prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v ods. 3 prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú konceptom dotknuté,".
Bod 25. V čl. I v § 37 ods. 4 tretej vete sa slová "môže zverejniť" nahrádzajú slovom "zverejní".
Bod 26. V čl. I v § 37 ods. 6 sa na začiatku vkladá veta: "Orgán územného plánovania prerokuje koncept s orgánmi štátnej správy, vyššími územnými celkami, dotknutými obcami, vlastníkmi stavieb dopravnej infraštruktúry, vlastníkmi stavieb technickej infraštruktúry a s verejnosťou vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 3 prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 3 prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú konceptom dotknuté; toto prerokovanie je verejné.".
Bod 27. V čl. I v § 37 ods. 6 poslednej vete sa vypúšťajú bodkočiarka a slová "ak sa v určenej lehote verejnosť nevyjadrí, predpokladá sa, že nemá ku konceptu pripomienky".
Odôvodnenie k bodom 24 až 27: Výslovne sa ustanovuje, že v rámci verejnosti podľa § 37 (oprávnenej podávať pripomienky) ide aj o dotknutých vlastníkov pozemkov a dotknutých vlastníkov stavieb, ktorí nie sú vlastníkmi stavieb dopravnej infraštruktúry a vlastníkom stavieb technickej infraštruktúry. Vypúšťa sa fikcia o absencii pripomienok verejnosti v prípade ich nevyjadrenia sa v určenej lehote z § 37 ods. 6. Nepovažujeme ju za správnu najmä z dôvodu, že jednotlivým členom verejnosti sa koncept písomne neoznamuje, len sa zverejňuje. Z uvedeného dôvodu sa nenavrhuje vypustenie fikcie uvedenej § 36 ods. 3, keďže predmetným subjektom sa koncept na rozdiel od verejnosti písomne oznámi. Vzhľadom na záber a rozsah jednotlivých druhov územnoplánovacej dokumentácie nepovažujeme v súčasnej dobe doručovanie jednotlivým členom verejnosti za reálne a bolo by aj príliš finančne náročné. Kvôli zvýšeniu informovanosti sa navrhuje povinné zverejnenie oznámenia verejného prerokovania územného plánu obce v miestnej tlači.
Takisto sa jednoznačnejšie upravuje prerokovanie konceptu.
Bod 28. V čl. I v § 38 ods. 2 písm. a) sa na konci pripájajú tieto slová: "vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v § 36 ods. 3 prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v § 36 ods. 3 prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú konceptom dotknuté,".
Odôvodnenie: Zdôrazňuje sa, že pripomienkami verejnosti, ktoré sa musia v odôvodnení súborného stanoviska vyhodnocovať, sa rozumejú aj pripomienky dotknutých vlastníkov pozemkov a dotknutých vlastníkov stavieb iných, ako sú vlastníci stavieb dopravnej infraštruktúry a vlastníci stavieb technickej infraštruktúry.
Bod 29. V čl. I v § 39 ods. 2 znie:
"(2) Orgán územného plánovania verejne prerokuje návrh územnoplánovacej dokumentácie s orgánmi štátnej správy, s dotknutými vyššími územnými celkami, s dotknutými obcami, s vlastníkmi stavieb dopravnej infraštruktúry a s vlastníkmi stavieb technickej infraštruktúry. Orgán územného plánovania verejne prerokuje návrh územnoplánovacej dokumentácie aj s verejnosťou vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú návrhom územnoplánovacej dokumentácie dotknuté.".
Bod 30. V čl. I v § 39 sa za odsek 2 vkladá nový odsek 3, ktorý znie:
"(3) Orgán územného plánovania písomne oznámi prerokovanie návrhu územnoplánovacej dokumentácie orgánom štátnej správy, dotknutým vyšším územným celkom, dotknutým obciam, vlastníkom stavieb dopravnej infraštruktúry a vlastníkom stavieb technickej infraštruktúry. Na podávanie stanovísk a pripomienok im orgán územného plánovania určí v oznámení o prerokovaní návrhu lehotu, ktorá nesmie byť kratšia ako 30 dní; ak sa v tejto lehote nevyjadria, predpokladá sa, že k návrhu územnoplánovacej dokumentácie nemajú pripomienky a návrhy.".
Doterajšie odseky 3 až 11 sa označujú ako odseky 4 až 12.
Bod 31. V čl. I v § 39 ods. 3 prvej vete sa za slovo "verejnosti" vkladajú slová "vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 3 prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 3 prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú návrhom územnoplánovacej dokumentácie dotknuté," .
Bod 32. V čl. I v § 39 ods. 3 tretej vete sa slová "môže zverejniť" nahrádzajú slovom "zverejní".
Bod 33. V čl. I v § 39 ods. 4 prvej vete sa slová "podľa odseku 3" nahrádzajú slovami "podľa odseku 4".
Bod 34. V čl. I v § 39 ods. 4 druhej vete sa za slovo "verejnosť" vkladajú slová "vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 3 prvej vete a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 3 prvej vete, ktorých vlastnícke práva sú návrhom územnoplánovacej dokumentácie dotknuté,".
Bod 35. V čl. I v § 39 ods. 4 sa vypúšťa posledná veta.
Odôvodnenie k bodom 29 až 35: V záujme dotknutých vlastníkov pozemkov, dotknutých vlastníkov stavieb a verejnosti sa navrhuje, aby orgán územného plánovania musel prerokovať návrh územnoplánovacej dokumentácie aj s verejnosťou. Kvôli lepšej informovanosti verejnosti sa navrhuje povinné zverejňovanie oznámenia o verejnom prerokovaní návrhu územného plánu obce a územného plánu zóny. Vypúšťa sa fikcia o absencii pripomienok verejnosti v prípade jej nevyjadrenia sa v určenej lehote.
Bod 36. V čl. I sa v § 39 ods. 5 slová "odseky 2 až 4" nahrádzajú slovami "odseky 2 až 5".
Bod 37. V čl. I v § 39 ods. 11 sa slová "odsekov 2 až 8" nahrádzajú slovami "odsekov 2 až 9", slová "podľa § 84" sa nahrádzajú slovami "podľa § 82" a slová "podľa § 86" sa nahrádzajú slovami "podľa § 84".
Odôvodnenie k bodom 36 a 37: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s čl. I § 39 novým odsekom 3 a s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
Bod 38. V čl. I sa vypúšťa § 40.
Doterajšie §§ 40 až 145 sa označujú ako §§ 39 až 144.
Bod 39. V čl. I v § 41 ods. 1 prvej vete sa slová "podľa § 84" nahrádzajú slovami "podľa § 82", slová "podľa § 86" sa nahrádzajú slovami "podľa § 84", čiarka za slovom "obce" sa nahrádza slovom "a" a vypúšťajú sa slová "a zastavovací plán".
Bod 40. V čl. I v § 41 ods. 6 sa vypúšťa tretia veta.
Bod 41. V čl. I v § 41 ods. 9 druhej vete sa slová "podľa § 44 ods. 2" nahrádzajú slovami "podľa § 42 ods. 2" a slová "podľa § 84" sa nahrádzajú slovami "podľa § 82".
Bod 42. V čl. I v § 41 ods. 9 tretej vete sa čiarka za slovom "obce" nahrádza slovom "a", vypúšťajú sa slová "a zastavovacieho plánu" a slová "podľa § 86" sa nahrádzajú slovami "podľa § 84".
Bod 43. V čl. I v § 41 ods. 11 písm. b) sa čiarka za slovom "obce" nahrádza slovom "a" a vypúšťajú sa slová "a zastavovací plán".
Bod 44. V čl. I v § 41 ods. 11 písm. c) sa čiarka za slovom "obce" nahrádza slovom "a" a vypúšťajú sa slová "a zastavovací plán".
Odôvodnenie k bodom 38 až 44: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
Bod 45. V čl. I v § 42 ods. 3 sa na konci pripája táto veta: "Orgán územného plánovania prerokuje správu o stave územnoplánovacej dokumentácie s orgánmi štátnej správy, s dotknutými vyššími územnými celkami, s dotknutými obcami, s dotknutými vlastníkmi stavieb dopravnej infraštruktúry, s dotknutými vlastníkmi stavieb technickej infraštruktúry a s verejnosťou vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 5 a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 5, ktorých vlastnícke práva sú správou o stave územnoplánovacej dokumentácie dotknuté, toto prerokovanie je verejné.".
Bod 46. V čl. I v § 42 sa za ods. 5 vkladajú nové odseky 6 až 8, ktoré znejú:
"(6) Orgán územného plánovania oznámi verejnosti vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 5 a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 5, ktorých vlastnícke práva sú správou o stave územnoplánovacej dokumentácie dotknuté, verejné prerokovanie správy o stave územnoplánovacej dokumentácie zverejnením oznámenia na jeho webovom sídle a na jeho úradnej tabuli najmenej na 30 dní a iným v mieste obvyklým spôsobom, v ktorom oznámi lehotu na uplatnenie pripomienok najmenej 30 dní odo dňa jeho oznámenia, miesto a spôsob ich uplatnenia. Orgán územného plánovania oznámi verejné prerokovanie správy o stave územnoplánovacej dokumentácie zverejnením v regionálnej tlači a v miestnej tlači a požiada dotknuté obce o zverejnenie oznámenia na ich webových sídlach a úradných tabuliach.
(7) Orgán územného plánovania na účel podrobnejšieho vysvetlenia cieľov a obsahu správy o stave územnoplánovacej dokumentácie v oznámení podľa odseku 6 oznámi miesto a čas uskutočnenia verejného prerokovania správy o stave územnoplánovacej dokumentácie najmenej 15 dní pred verejným prerokovaním správy o stave územnoplánovacej dokumentácie a najmenej sedem dní pred uplynutím lehoty na vyjadrenie, na ktorom sa zúčastní odborne spôsobilá osoba a spracovateľ, ktorí zabezpečia všeobecne zrozumiteľný odborný výklad. Orgán územného plánovania zabezpečí, aby odo dňa oznámenia verejného prerokovania bola správa o stave územnoplánovacej dokumentácie vystavená na verejné nahliadnutie aj na webovom sídle a určí lehotu najmenej 30 dní, v ktorej sa verejnosť vrátane vlastníkov pozemkov neuvedených v odseku 5 a vlastníkov stavieb neuvedených v odseku 5, ktorých vlastnícke práva sú správou o stave o územnoplánovacej dokumentácie dotknuté, môže k návrhu vyjadriť.
(8) Na prerokovanie správy o stave Koncepcie územného rozvoja Slovenska sa odseky 3 až 7 vzťahujú primerane.".
Doterajšie odseky 6 až 8 sa označujú ako odseky 9 až 11.
Odôvodnenie k bodom 45 a 46: Dopĺňa sa prerokovanie správy o stave územnoplánovacej dokumentácie aj s verejnosťou vrátane vlastníkov dotknutých pozemkov a vlastníkov dotknutých stavieb a súčasne sa navrhujú súvisiace ustanovenia,
Bod 47. V čl. I v § 43 ods. 3 v prvej vete sa slová "podľa § 84" nahrádzajú slovami "podľa § 82" a slová "podľa § 86" sa nahrádzajú slovami "podľa § 84".
Bod 48. V čl. I v § 43 ods. 5 sa slová „podľa § 39 a 41" nahrádzajú slovami „podľa § 38 a 39".
Odôvodnenie k bodom 47 a 48: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
Bod 49. V čl. I § 46 ods. 2 sa slová "je aj" nahrádzajú slovami "nie je" a slová "podľa § 30 ods. 4" sa nahrádzajú slovami "podľa § 30 ods. 5".
Odôvodnenie.: Nepovažujeme za spravodlivé ani prijateľné, aby bolo možné vlastnícke právo k pozemku a vlastnícke právo k stavbe pôvodných vlastníkov vyvlastniť z dôvodu potreby umiestnenia a uskutočnenia obytnej budovy pre marginalizované skupiny obyvateľstva na vymedzených obytných územiach obce, na ktorej území sa nachádza urbanistická koncentrácia marginalizovaných skupín obyvateľstva .
Bod 50. V čl. 1 v § 47 ods. 2 sa slová "zastavovacie podmienky neurčuje zastavovací plán" nahrádzajú slovami "tento zákon neustanovuje inak".
Odôvodnenie: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením zastavovacieho plánu.
Bod 51. V čl. I v § 49 ods. 1 písm. b) sa vypúšťajú slová "a jednoduchej stavby".
Odôvodnenie: Súvis s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb. Ich zoznam sa navrhuje v pozmeňujúcom a doplňujúcom návrhu podobne, ako je tomu·v platnom stavebnom zákone (§ 55 ods. 2).
Bod 52. V čl. I v § 50 ods. 3 prvej vete sa slová "podľa § 51" nahrádzajú slovami "podľa § 49".
Odôvodnenie: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
Bod 53. V čl. I v § 51sa vypúšťa ods. 6.
Doterajšie ods. 7 až 9 sa označujú ako ods. 6 až 8.
Odôvodnenie: Navrhovanú fikciu považujeme za neprípustnú. Ak by obec nedodržala zákonnú lehotu v dôsledku nedopatrenia či pochybenia a súčasne by išlo o využívanie pozemkov v rozpore s návrhom zákona a s osobitnými predpismi (napríklad v rozpore s územným plánom), nemožno považovať za prípustné, aby stavebník mohol takúto stavbu či zmenu stavby uskutočniť. Javí sa aj rozpor vypúšťaného ustanovenia z čl. I § 50 ods. 2 návrhu zákona.
Bez ohľadu na uvedené odporúčame zvážiť aj vhodnosť použitia pojmu „projekt" vo vypúšťanom odseku.
Bod 54. V čl. I v § 51 ods. 7 v prvej vete sa slová „podľa § 50 ods. 1" nahrádzajú slovami „podľa § 48 ods. 1".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
Bod 55. Čl. I § 52 znie:
"§ 52
Povinnosti obce vo veci zabezpečenia údržby verejného priestoru
(1) Obec je povinná z dôvodu zabezpečenia údržby nezastavaného a nevyužívaného stavebného pozemku v zastavanom území, ktorého stav ohrozuje okolie, nariadiť vlastníkovi pozemku uskutočniť na vlastné náklady neodkladné udržiavacie práce, najmä odstrániť ruiny stavieb a odviezť stavebný odpad, odstrániť skládky stavebného odpadu, vykonať úpravy na zabezpečenie odtoku vôd, odstrániť náletovú zeleň, pozemok oplotiť.
(2) Ak sú splnené podmienky podľa tohto zákona, obec je povinná vydať územný súhlas na odstránenie nepovolenej konštrukcie na informácie alebo neohlásenej konštrukcie na informácie na základe ohlásenia podaného
a) vlastníkom pozemku, na ktorom je umiestnená,
b) vlastníkom stavby, na ktorej je umiestnená alebo upevnená,
c) záujmovým združením vlastníkov konštrukcií na informácie registrovaného podľa § 93 (ďalej len „záujmové združenie"), alebo
d) vlastníkom alebo správcom pozemnej komunikácie, dráhy alebo letiska, na ktorom alebo v jej ochrannom pásme je umiestnená.
(3) Ak vlastník nepovolenej alebo neohlásenej konštrukcie na informácie nie je známy, obec vydá tomu, kto podal ohlásenie, súhlas podľa ods. 2 do 30 dní odo dňa doručenia ohlásenia.
(4) Ak je vlastník nepovolenej konštrukcie na informácie alebo neohlásenej konštrukcie na informácie známy, obec ho vyzve, aby do troch dní odo dňa doručenia výzvy preukázal obci, že konštrukcia na informácie nie je nepovolenou ani neohlásenou, inak by ju v tejto lehote odstránil. Ak vlastník konštrukcie na informácie v lehote uvedenej vo výzve nepreukáže, že nie je nepovolená alebo neohlásená ani ju neodstránil, obec postupuje podľa ods. 3.
(5) Ten, komu obec dala súhlas podľa ods. 2 je oprávnený po jeho doručení zabezpečiť odstránenie konštrukcie na informácie na náklady jej vlastníka a v nevyhnutnom rozsahu vstúpiť na pozemok alebo na stavbu. Osoba podľa ods. 2 je povinná počínať si tak, aby neohrozila iné osoby, svoj život alebo zdravie a aby nespôsobila škodu na pozemku alebo na stavbe.
(6) Ak sa štátnym stavebným dohľadom alebo na základe podnetu zistí nepovolená alebo neohlásená konštrukcia na informácie, ktorej vlastník nie je známy, a nikto nepodal ohlásenie podľa ods. 2, obec je povinná zabezpečiť jej odstránenie.
(7) Oznámenie o odstránení nepovolenej konštrukcie na informácie alebo neohlásenej konštrukcie na informácie obec zverejní na úradnej tabuli a na svojom webovom sídle.
(8) Ten, kto na základe súhlasu obce odstránil nepovolenú konštrukciu na informácie alebo neohlásenú konštrukciu na informácie, je povinný jej odstránenie oznámiť obci a jej vlastníkovi, ak je známy.".
Odôvodnenie: S cieľom dosiahnuť účinnú ochranu života, zdravia a bezpečnosti verejnosti sa niektoré oprávnenia obce nahrádzajú jej povinnosťami .
V čl. I v § 52 ods. 2 písm. c) legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
Bod 56. V čl. I v § 63 ods. 2 písm. a) sa slovo „alebo" za slovom „rozhodnutia" nahrádza čiarkou.
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava.
Bod 57. V čl. I v § 68 sa ods. 1 dopÍňa písm. c) až g), ktoré znejú:
„c) jednoduchú stavbu a zmenu jednoduchej stavby, ak nejde o vyhradenú stavbu a ak tak určil stavebný úrad v územnom rozhodnutí,
d) drobnú stavbu, ktorá nie je vyhradenou stavbou, plní doplnkovú funkciu k hlavnej stavbe a ktoré nemôžu podstatne ovplyvniť životné prostredie,
e) stavbu elektronických komunikačných sietí (nosič telekomunikačných zariadení) umiestňovanú na existujúcich objektoch, ktorá nie je vyhradenou stavbou a nepresahuje výšku 6 m, šírku 2,5 m a nezasahuje do nosných konštrukcií stavby,
f) prízemnú stavbu elektronických komunikačných sietí, ak nejde o vyhradenú stavbu a jej zastavaná plocha nepresahuje 25 m2 a výška 4,5 m,
g) výmenu alebo dopĺňanie telekomunikačných zariadení na existujúcich stavbách elektronických komunikačných sietí, keď nedôjde k zmene stavby.".
Odôvodnenie.: Rozširuje sa okruh ohlasovacích stavieb podľa vzoru § 55 ods. 2 platného stavebného zákona (okrem konštrukcie na informácie).
Vládou navrhované zúženie ohlasovacích stavieb, na ktoré postačuje stavebný súhlas, len na stavebné úpravy s výnimkou vyhradených stavieb a na zatepľovanie obvodového plášťa budovy sa nejaví byť nevyhnutné. Takéto obmedzenie by podľa nášho názoru neprimerane zaťažovalo stavebníkov. Súčasný rozsah ohlasovacích stavieb v Slovenskej republike (podľa § 55 ods. 2 v spojení s § 39a ods. 5 platného stavebného zákona) je väčší, rovnako je tomu tak aj v Českej republike (v § 104 zákona č. 183/2006 Sb. v znení neskorších predpisov). Predmetné doplnenie ohlasovacích stavieb si vyžaduje aj množstvo súvisiacich úprav, ktoré sú zahrnuté v obsahu tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu. Cieľom je nielen odbremeniť stavebníkov od neprimeraných povinností a byrokracie, ale súčasne zabezpečiť účinnú ochranu života, zdravia, bezpečnosti a životného prostredia pri uskutočňovaní ohlasovacích stavieb. Vzorom týchto úprav bol hlavne platný stavebný zákon.
Bod 58. V čl. I v § 68 ods. 3 písm. a) sa na konci pripájajú tieto slová: „alebo zmeny stavby".
59. V čl. I v § 68 ods. 3 písm. b) sa slová „alebo stavebných úpravách" nahrádzajú slovami „ohlasovanej zmene stavby alebo o ohlasovaných stavebných úpravách,".
Bod 60. V čl. I v § 68 ods. 3 písm. c) sa za slovo "stavby" vkladajú čiarka a slová „zmeny stavby".
Odôvodnenie k bodom 58 až 60: Legislatívno-technické úpravy na účel jednoznačnosti.
Bod 61. V čl. I v § 68 ods. 4 sa na konci pripája táto veta: „K ohláseniu drobnej stavby ohlasovateľ pripojí aj jednoduchý situačný výkres; ak ide o jednoduchú stavbu podľa ods. 1 písm. c) pripojí ohlasovateľ aj podklady s náležitosťami žiadosti o stavebné povolenie.".
Bod 62. V čl. I v § 68 ods. 6 prvej vete sa za slovo „vhodnosť" vkladajú slová „a bezpečnosť".
Bod 63. V čl. I v § 68 ods. 7 sa na konci pripájajú tieto vety: „Ak ide o drobnú stavbu, prílohou stavebného súhlasu je aj overený jednoduchý situačný výkres. Stavebný súhlas nenahrádza rozhodnutia, stanoviská, vyjadrenia, súhlasy alebo iné opatrenia dotknutých orgánov požadované podľa osobitných predpisov. Stavebný úrad na to v stavebnom súhlase upozorní ohlasovateľa vrátane povinnosti dodržať pri uskutočňovaní a užívaní stavby príslušné slovenské technické normy. V stavebnom súhlase stavebný úrad určí povinnosť zabezpečiť výkon merania na účel určenia radónového rizika stavebného pozemku, ak ide o stavbu obytnej budovy alebo o stavbu nebytovej budovy určenej na pobyt osôb dlhší ako 1000 hodín ročne a návrh protiradónových stavebných opatrení, ak meranie preukázalo vyššie alebo nízke radónové riziko. V stavebnom súhlase môže stavebný úrad určiť uskutočnenie kontrolnej prehliadky podľa § 70, ak nejde o jednoduchú stavbu.".
Odôvodnenie k bodom 61 až 63.: Súvis s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb; obdobné ustanovenia ako niektoré navrhované ustanovenia obsahuje aj platný stavebný zákon.
Bod 64. V čl. I § 68 sa vypúšťa ods. 8.
Doterajšie odseky 9 až 11sa označujú ako odseky 8 až 10.
Odôvodnenie: Navrhuje sa vypustiť ustanovenie, ktoré určuje, že ak stavebný úrad nevydá stavebný súhlas v lehote, predpokladá sa, že so stavbou súhlasí. Táto úprava je navrhovaná na účel ochrany života, zdravia a bezpečnosti. Takýto návrh súvisí aj s rozšírením okruhu oznamovacích stavieb. Fikciu navrhovanú vo vypúšťanom ods. 8 neobsahuje ani platný stavebný zákon. V zmysle § 57 ods. 2 prvej vety platného stavebného zákona stavebník môže uskutočniť ohlásené stavby, stavebné úpravy a udržiavacie práce len na základe písomného oznámenia stavebného úradu, že proti ich uskutočneniu nemá námietky. Ak by stavebný úrad nedodržal zákonnú lehotu v dôsledku nedopatrenia či pochybenia a išlo by o stavbu či zmenu stavby v rozpore s návrhom zákona a s osobitnými predpismi (napríklad v rozpore s územnoplánovacou dokumentáciou, v rozpore s predpismi na ochranu životného prostredia, ak by boli ohrozené život a zdravie verejnosti a podobne), nie je prípustné, aby stavebník mohol takúto stavbu či zmenu stavby uskutočniť.
Vo vypúšťanom ods. 8 sa navyše uvádza chybný vnútorný odkaz. Podľa nášho názoru je táto fikcia tiež v rozpore s čl. I § 69 ods. 2 a § 70 ods. 3, v ktorých sa vymedzuje výlučne doručenie stavebného súhlasu.
Bod 65. V čl. I sa v § 68 ods. 9 prvej vete vypúšťajú slová „alebo odo dňa márneho uplynutia lehoty podľa ods. 6".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava súvisiaca s vypustením ods. 8 z § 68.
Bod 66. V čl. I sa v § 69 ods. 2 sa slovo "vydaním" nahrádza slovami "nadobudnutím právoplatnosti".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava.
Bod 67. V čl. I v § 72 ods.1 sa za slovo "povolení" vkladajú slová alebo "v stavebnom súhlase".
Bod 68. V čl. I v § 72 ods. 5 sa za slovo „povolením" vkladajú slová "alebo so stavebným súhlasom" a za slová „stavbu v rozpore" sa vkladajú slová „so stavebným súhlasom,".
Bod 69. V čl. I v § 75 ods.1 sa za slovo „povolenia" vkladajú slová „alebo stavebného súhlasu".
Bod 70. V čl. I v § 75 ods. 2 prvej vete sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo stavebného súhlasu".
Bod 71. V čl. I v § 57 (pozn. red.: správne má byť – "v § 75") ods. 4 sa na konci pripájajú tieto slová "alebo ohlasovateľa stavby".
Bod 72. V čl. I v § 76 sa ods. 2 dopĺňa písm. e), ktoré znie:
„e) jednoduchá stavba a jej zmena, ktoré postačilo ohlásiť podľa § 66 ods. 1 písm. c).".
Bod 73. V čl. I v § 78 ods. 3 sa slová „povoľovanie zmeny stavby alebo zmeny v užívaní stavby" nahrádzajú slovami „povoľovanie alebo odsúhlasenie zmeny stavby alebo povolenie zmeny v užívaní stavby".
Odôvodnenie k bodom 67 až 73: Úpravy súvisiace s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb.
Bod 74. V čl. I v § 81 ods. 3 písm. a) sa vypúšťa slovo „bezprostredne".
Odôvodnenie: Úprava na účel zabezpečenia účinnej ochrany života a zdravia. Slovo „bezprostredne" neobsahuje ani § 88 ods. 1 písm. a) platného stavebného zákona.
Bod 75. V čl. I v § 81 ods. 3 písm. e) sa na konci pripájajú tieto slová: „alebo neohlásenej stavby".
Odôvodnenie: Doplnenie právnej úpravy odstraňovania stavieb na účel ochrany života, zdravia a bezpečnosti.Viď aj § 88 ods. 1 písm. b) platného stavebného zákona. Súvis s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb a s prechodnými ustanoveniami.
76. V čl. I v § 82 ods. 1 prvej vete sa slová "bez predchádzajúceho povolenia alebo iného rozhodnutia stavebného úradu" nahrádzajú slovami "bez predchádzajúceho povolenia stavebného úradu, iného rozhodnutia stavebného úradu alebo súhlasu stavebného úradu".
77. V čl. I v § 82 ods. 3 písm. a) sa na konci pripájajú tieto slová: "alebo na súhlas".
Odôvodnenie k bodom 76 a 77: Legislatívno-technické úpravy súvisiace s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb.
78. V čl. I v § 84 písm. b) bode 10 sa za slovom "orgánmi" vypúšťa slovo "rozhoduje" .
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava – odstránenie chyby.
79. V čl. I v § 85 ods. 3 písm. c) sa na konci pripájajú tieto slová: "a neohlásenej stavby".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava súvisiaca s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb, ako aj s prepojenou navrhovanou úpravou odstraňovania stavieb.
80. V čl. I v § 86 písm. a) prvom bode sa čiarka za slovom "zóny" nahrádza slovom "a" a vypúšťajú sa slová "a návrhu zastavovacieho plánu".
81. V čl. I v § 86 písm. a) štvrtom bode sa čiarka za slovom "obce" nahrádza písmenom "a" a vypúšťajú sa slová "a zadanie a návrh zastavovacieho plánu".
82. V čl. I v § 86 písm. a) siedmom bode sa slová "dokumentácii podľa § 5 ods. 4 písm. c) až e)" nahrádzajú slovami "dokumentácie podľa § 5 ods. 4 písm. c) a d)".
83. V čl. I v § 88 ods. 1 sa vypúšťa písmeno c).
Doterajšie písmená d) až m) sa označujú ako písmená c) až l).
84. V čl. I v § 88 ods. 1 sa vypúšťa písmeno f).
Doterajšie písmená f) až l) sa označujú ako písmená e) až k).
85. V čl. I v § 88 ods. 1 písm. i) sa vypúšťajú slová "a súlad zastavovacieho plánu s územným plánom obce a s územným plánom zóny".
Odôvodnenie k bodom 80 až 85: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením zastavovacieho plánu.
86. V čl. I v § 88 ods. 2 písm. e) sa slovo "oprávnená" nahrádza slovom "povinná".
Odôvodnenie: Úprava navrhovaná na účel bezpečnosti a ochrany života a zdravia. Navrhuje sa, aby obec bola povinná a nie oprávnená vyzvať stavebníka, vlastníka stavby, vlastníka pozemku a zhotoviteľa stavby prerušiť stavebné práce alebo terénne úpravy, ak zistí, že stavba alebo úpravy pozemkov sa uskutočňujú bez požadovaných rozhodnutí alebo súhlasov, a bezodkladne upovedomiť štátny stavebný dohľad.
87. V čl. I v § 89 ods. 6 druhej vete sa slová "podľa § 93" nahrádzajú slovami "podľa § 91".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. l.
88. V čl. I v § 89 ods. 8 úvodnej vete sa slová "podľa odseku 6" nahrádzajú slovami "podľa odseku 7".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava nesprávneho vnútorného odkazu.
89. V čl. I v § 90 ods. 2 písm. b) bodoch 2 a 3 sa slová "ich zriaďovateľskej" nahrádzajú slovami "jeho zriaďovateľskej".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava.
90. V čl. I v § 92 ods. 1 sa slová "podľa § 41 ods. 7 až 9" nahrádzajú slovami "podľa § 39 ods. 7 až 9".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
91. V čl. I v § 101 ods. 2 písm. a) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo bez územného súhlasu alebo stavebného súhlasu".
92. V čl. I sa v § 101 ods. 2 písm. e) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo stavebného súhlasu".
93. V čl. I v § 101 ods. 2 písm. f) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo stavebného súhlasu".
94. V čl. I v § 101 ods. 3 písm. a) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo bez územného súhlasu alebo stavebného súhlasu".
95. V čl. I v § 101 ods. 3 písm. a) sa slová "projektom ohlasovanej stavby" nahrádzajú slovami "vykonávacím projektom".
96. V čl. I v § 101 ods. 7 písm. a) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo stavebného súhlasu".
97. V čl. I v § 101 ods. 7 písm. e) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo stavebného súhlasu".
98. V čl. I v § 101 ods. 8 písm. c) sa vypúšťa slovo "sa" a za slovo "povolenia" sa vkladajú slová "alebo stavebného súhlasu".
99. V čl. I v § 101 ods. 8 písm. e) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo stavebného súhlasu" a slovo "nezaznamenala" sa nahrádza slovom "nezaznamenal".
Odôvodnenie k bodom 91 až 99: Legislatívno-technické úpravy formulácie správnych deliktov súvisiace najmä s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb, ako aj odstraňovaním nedostatkov navrhovanej právnej úpravy.
100. V čl. I v § 102 ods. 2 písm. e) sa slová "(§ 84 písm. b) bod 9)" nahrádzajú slovami "[§ 82 písm. b) bod 9)" a slová "(§ 86 písm. b) bod 3. a 4.)" sa nahrádzajú slovami "[§ 84 písm. b) bod 9)".
Odôvodnenie: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
101. V čl. I v § 103 ods. 3 písm. a) sa za slovo "povoľuje" vkladajú slová "alebo odsúhlasuje".
102. V čl. I v § 104 ods. 1 písm. b) sa za slovo "povoľovaná" vkladajú čiarka a slovo "odsúhlasovaná".
Odôvodnenie k bodom 101 a 102: Legislatívno-technické úpravy súvisiace s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb.
103. V čl. I v § 105 ods. 1 písm. e) sa slová "podľa § 89 ods. 1 písm. b)" nahrádzajú slovami "podľa § 87 ods. 1 písm. b)".
104. V čl. I v § 115 ods. 1 prvej vete sa čiarka za slovom "obce" nahrádza slovom "a" a vypúšťajú sa slová "a zastavovací plán".
Odôvodnenie k bodom 103 a 104: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
105. V čl. I v § 115 ods. 5 sa slovo "vydaním" nahrádza slovami "nadobudnutím právoplatnosti".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava.
106. V čl. I v § 116 sa za odsek 3 vkladá nový odsek 4, ktorý znie: "(4) Ak tým nie sú ohrozené život alebo zdravie ľudí alebo zvierat, bezpečnosť alebo životné prostredie, správny orgán môže v územnom rozhodnutí určiť, že na uskutočnenie jednoduchej stavby podľa § 66 ods. 1 písm. c) alebo zmeny jednoduchej stavby podľa § 66 ods. 1 písm. c) postačí ohlásenie. Ustanovenie prvej vety sa nevzťahuje na vyhradené stavby a stavby povoľované špeciálnymi stavebnými úradmi.".
Doterajšie odseky 4 až 9 sa označujú ako odseky 5 až 10.
Odôvodnenie: Úprava súvisiaca s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb. Čiastočne je obdobná ako úprava platného Stavebného zákona (§ 39a ods. 5). Súčasne sa navrhuje ustanoviť podmienka neexistencie ohrozenia života, zdravia, bezpečnosti a životného prostredia ako predpoklad predmetného určenia správneho orgánu v územnom rozhodnutí.
107. V čl. I v § 116 ods. 5 úvodnej vete sa za slovo "návrh" vkladajú slová "alebo vlastný podnet".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava.
108. V čl. I v § 116 ods. 5 písm. b) sa na konci pripájajú tieto slová: "vrátane vlastníkov pozemkov a vlastníkov stavieb, ktorých vlastnícke práva sú návrhom na začatie územného konania dotknuté".
109. V čl. I v § 116 ods. 5 písmeno d) znie:
"d) ohrozuje dôležité práva alebo právom chránené záujmy
1. vlastníkov priľahlých pozemkov, alebo
2. vlastníkov iných pozemkov a vlastníkov stavieb, ktorých vlastnícke práva sú návrhom na začatie konania dotknuté,".
Odôvodnenie k bodom 108 a 109: Úpravy na účel posilnenia pozície dotknutých vlastníkov pozemkov a dotknutých vlastníkov stavieb v územnom konaní. Títo vlastníci sa výslovne uvádzajú ako súčasť dotknutej verejnosti.
110. V čl. I v § 116 ods. 7 sa na konci pripájajú tieto slová: "alebo stavebný súhlas".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb.
111. V čl. I v § 118 ods. 7 sa slová "§ 50 ods. 1 písm. g)" nahrádzajú slovami "§ 48 ods. 1 písm. g)".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
112. V čl. I v § 122 ods. 1 úvodnej vete sa slovo "je" nahrádza slovom "sú".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava.
113. V čl. I v § 122 ods. 1 písmeno b) znie:
"b) zastavovacie podmienky podľa územného rozhodnutia; to neplatí, ak ide o konštrukciu na informácie,".
114. V čl. I v § 123 ods. 4 písm. k) sa vypúšťajú slová "zo zastavovacieho plánu alebo".
Odôvodnenie k bodom 113 a 114: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
115. V čl. I v § 128 ods. 5 sa na konci pripájajú tieto slová: "a ten, ktorý vydal stavebný súhlas, ak ide o jednoduchú stavbu alebo o zmenu jednoduchej stavby podľa § 66 ods. 1 písm. c), na ktorú postačuje stavebný súhlas".
116. V čl. I v § 129 ods. 1 písm. e) sa za slovo "povolenia" vkladajú slová "alebo označenie stavebného súhlasu, ak ide o jednoduchú stavbu alebo o zmenu jednoduchej stavby podľa § 66 ods. 1 písm. c), na ktorú postačuje stavebný súhlas,".
Odôvodnenie k bodom 115 a 116: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb.
117. V čl. I v § 132 ods. 6 sa slová "ustanovenia § 128 až 130 tohto zákona" nahrádzajú slovami "ustanovenia § 126 až 128".
Odôvodnenie: Legislatívno-technická úprava bezprostredne súvisiaca s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
118. V čl. I v § 136 ods. 2 druhej vete sa slová "Ak je to vhodné," nahrádzajú slovami "Správny orgán".
Odôvodnenie: Kvôli lepšej informovanosti a možnosti uplatniť pripomienky sa navrhuje obligatórne upovedomenie verejnosti v blízkosti stavby o návrhu na začatie konania o odstránenie stavby spolu s obligatórnou výzvou na podanie jej pripomienok a námietok a s uvedením miesta a lehoty na ich uplatnenie.
119. V čl. I v § 138 ods. 5 sa na konci pripájajú tieto slová: "a na konanie o neohlásenej stavbe".
Odôvodnenie: Súvislosť s rozšírením okruhu ohlasovacích stavieb. Cieľom je účinná ochrana života, zdravia a bezpečnosti verejnosti.
120. V čl. I v § 143 ods. 8 sa slová "podľa § 91" nahrádzajú slovami "podľa § 89".
121. V čl. I v § 143 ods. 10 druhej vete sa slová "podľa § 46 ods. 2" nahrádzajú slovami "podľa § 44 ods. 2".
Odôvodnenie k bodom 120 a 121: Legislatívno-technické úpravy bezprostredne súvisiace s navrhovaným vypustením § 32 Zastavovací plán a § 40 z čl. I.
122. V čl. I § 144 znie:
"§ 144
(1) O dodatočné povolenie stavby, ktorá sa začala uskutočňovať bez stavebného povolenia alebo v rozpore s ním, alebo bez ohlásenia alebo v rozpore s ním, ak ide o jednoduchú stavbu určenú na ohlásenie alebo jej zmenu určenú na ohlásenie, alebo ktorá bola zhotovená, ale nebola skolaudovaná pred 1. júlom 2016, môže stavebník podať žiadosť do 31. augusta 2016.
(2) V konaní podľa odseku 1 sa postupuje podľa doterajších predpisov.
(3) Ak ide o nedokončenú stavbu podľa odseku 1, počas konania o dodatočnom povolení stavby zostávajú stavebné práce prerušené, ak stavebný úrad v konaní neurčil inak. Stavebný úrad môže za splnenia podmienok bezpečnosti a neohrozenia života alebo zdravia umožniť len dokončenie rozostavanej časti stavby, ktorej nedokončenie by spôsobilo neprimeranú škodu, znemožnilo budúce dokončenie stavby alebo ohrozilo bezpečnosť v okolí stavby.
(4) Ak stavebník stavby nepodá žiadosť podľa odseku 1 do 31. augusta 2016, stavebný úrad môže začať konanie o dodatočné povolenie stavby najneskôr do 30. septembra 2016; v tomto konaní sa postupuje podľa doterajších predpisov.".
Odôvodnenie: Skracujú sa navrhované lehoty, v ktorých je možné začať konanie o dodatočné povolenie stavby. Ustanovenie o nepodliehaní kolaudácii určitých stavieb a ich zmien sa vypúšťa. Cieľom je účinná ochrana života, zdravia a bezpečnosti verejnosti. Nepovažujeme za prípustné, aby mohli byť obyvatelia Slovenskej republiky až 8 rokov od nadobudnutia účinnosti nového stavebného zákona ohrozovaní nepovolenými, resp. neohlásenými či neskolaudovanými stavbami.
Bod 123. V čl. III v bode 2 sa vypúšťajú slová „a zastavovací plán".
Bod 124. V čl. IV v bode 1 v prílohe č. 2 skupine 213 – Stavebníctvo por. č.. 10 stĺpci Poznámka sa slová „§ 54 ods. 2 písm. a)" nahrádzajú slovami „§ 52 ods. 2 písm. a)".
Bod 125. V čl. IV v bode 2 v prílohe č. 2 skupine 213 – Stavebníctvo por. č.. 10a stĺpci Poznámka sa slová „§ 54 ods. 2 písm. b)" nahrádzajú slovami „§ 52 ods. 2 písm. b)".
Bod 126. V čl. IV v bode 3 v prílohe č. 2 skupine 213 – Stavebníctvo v por. č.. 11 stĺpci Poznámka sa slová „§ 97 ods. 1 písm. c) a d)" nahrádzajú slovami „§ 95 ods. 1písm. c) a d)".
Bod 127. V čl. IV v bode 4 v prílohe č. 2 skupine 213 – Stavebníctvo por. č.. 13 stĺpci Poznámka sa slová „§ 54 ods. 2 písm. d)" nahrádzajú slovami „§ 52 ods. 2 písm. d)".
Bod 128. V čl. IV v bode 5 v prílohe č. 2 skupine 213 – Stavebníctvo por. č.. 13a stĺpci Poznámka sa slová „§ 52 ods. 2" nahrádzajú slovami „§ 50 ods. 2".
Bod 129. V čl. V bod 1 znie:
"1. Poznámka pod čiarou k odkazu 4b znie:
"4b) § 62 zákona č. .../2015 Z. z. o územnom plánovaní a výstavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (stavebný zákon).".".
Bod 130. V čl. V v bode 3 sa na konci pripájajú tieto vety:
Poznámka pod čiarou k odkazu 4c znie:
"4c) § 55 zákona č. .../ 2015 Z. z.".
Bod 131. V čl. V v bode 4 poznámky pod čiarou k odkazom 4d a 4e znejú:
"4d) § 57 zákona č. .../ 2015 Z. z.
4e) § 58 ods. 4 zákona č. (doplnené) .../ 2015 Z. z.".
Bod 132. V čl. VI v bode 1 v V. časti Stavebná správa položke 61 písm. b) sa slová "stavebných úprav a zateplenia jednoduchej stavby" nahrádzajú slovami "k stavebnému súhlasu".
Bod 133. V čl. VIII v bode 1 poznámky pod čiarou k odkazom 3b až 3l znejú:
„3b) § 104 zákona č. .../ 2015 Z. z. o územnom plánovaní a výstavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (stavebný zákon).
3c) § 112 až 115 zákona č. .../ 2015 Z. z.
3d) § 131 a 132 zákona č. .../ 2015 Z. z.
3e) § 133 a 134 zákona č. .../ 2015 Z. z.
3f) § 58 zákona č. .../ 2015 Z. z.
3g) § 56 zákona č. .../ 2015 Z. z.
3h) Napr. čl. 3 písm. h) nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 216/ 2008 z 20. februára 2008 o spoločných pravidlách v oblasti civilného letectva a o zriadení Európskej agentúry pre bezpečnosť letectva, ktorým sa zrušuje smernica Rady 91/760/ EHS, nariadenie (ES) č. 1592/2002 a smernica 2004/36/ES (Ú. v. EÚ L 79, 19. 3. 2008) v platnom znení.
3i) Napríklad Dohovor o medzinárodnom civilnom letectve (oznámenie č. 196/1995 Z. z.) čl. 8a nariadenia (ES) č. 216/2008 v platnom znení.
3j) § 49 a 50 zákona č. .../2015 Z. z." (Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán kolega, dovoľte, aby som vás prerušil, ale je sedemnásta hodina, kedy prerušujeme rokovanie schôdze a pristupujeme k hlasovaniu o prerokovaných bodoch programu. Máte na minútu, na dve ešte, alebo na dlhšie?

Hraško, Igor, poslanec NR SR
Asi to je ešte na dlhšie, lebo sme ešte sme len pri bode 132.

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Dobre, tak ďakujem pekne. Prerušujem rokovanie. Vyhlasujem trojminútovú prestávku a potom pristúpime k hlasovaniu o prerokovaných bodoch.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.9.2015 o 15:47 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:24

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Iba mi dovoľte pripomenúť kolegom z európskeho výboru, že naše stretnutie s premiérom Ficom sa presúva z devätnástej na osemnástu hodinu v miestnosti č. 30 k zajtrajšiemu summitu o migrácii.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.9.2015 o 17:24 hod.

PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

34.
Pán predseda, vzhľadom na debatu, ktorú máme o stavebnom zákone, by som chcel požiadať aj predsedu európskeho výboru, aby sme, keďže sme mali ohlásený výbor na siedmu, aby sme toto počas pléna nerobili. Spôsobuje to problémy aj niektorým členom nášho výboru, aj teda klubu, aj iným čelnom z opozície. Tak či by sme nemohli predsa len dodržať termín siedmej hodiny. Sme ochotní dlho rokovať aj večer, ale posúvať to o hodinu spôsobí problémy.

35.
Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Ďakujem pekne. Pán poslanec Hlina, vy chcete pravdepodobne informovať, že nemôže počas rokovania rokovať výbor. Počul som to už z vašej poznámky. Tak ďakujem, nemusíte mi to pripomínať. Ja si myslím, že čo sa týka diskusie k stavebnému zákonu, uvidíme, ako bude prebiehať. V prípade potreby, ide o vážnu situáciu, tak ja aj som schopný prerušiť rokovanie o 18.00 hodine, aby mohol výbor zasadať. Ale poďme najprv pokračovať. Zatiaľ platí tak, ako na 18.00 hodinu zvolal plán poslanec Blaha stretnutie.
Nech sa páči, pán minister je už na mieste navrhovateľa.
Poprosím pána poslanca Hraška, aby dokončil svoj pozmeňujúci návrh, resp. dokončil svoju rozpravu.
Kolegyne, kolegovia, poprosím vás o kľud v rokovacej sále, aby sme mohli pokračovať a dokončiť vystúpenie pána poslanca Hraška.

[Pokračovanie v rokovaní o vládnom návrhu zákona o územnom plánovaní a výstavbe a o zmene a doplnení niektorých zákonov (stavebný zákon), tlač 1573.]

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2015 o 17:24 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:26

Igor Hraško

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:34

Zoltán Daniš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážený pán poslanec Hraško, chcem úvodom povedať a konštatovať, že nesúhlasím s väčšinou vašich prednesených pripomienok, ktoré ste servíroval v prvej časti vášho vystúpenia. Bol to váš typický prejav. Bol plný aj tentokrát, samé frázy, polopravdy, nepravdy, neopodstatnené osočovanie, zosmiešňovanie, bagatelizovanie a dokonca urážanie. Len tak a la hovorí si, niektoré inštitúcie povedali toto a toto, všeobecne. Autori by to najprv museli chcieť a porozumieť tomu. Neprešiel pripomienkovým konaním. A vrchol bol, keď ste úplne posmešne sa pýtal nášho ministra, pre koho vlastne tento zákon slúži? Vážený pán kolega, je skutočne vidieť, že tento zložitý legislatívny proces zrejme neovládate. Predsa musel by ste vidieť, že na tomto zákone sa podieľali skutočne tí dobrí, najlepší odborníci z oblasti štátnej správy, samosprávy, že sú tam zastúpené profesijné združenia, experti z praxe, zamestnávateľské združenia z oblasti stavebníctva, a samozrejme pod vedením odborníkov z ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja vznikol tento dokument.
V tej druhej časti, sám ste povedal, predložiť 141 návrhov, i keď to pripúšťa síce rokovací poriadok, ja pokladám za nezodpovedné. Mali ste predsa dosť priestoru, tak ako to ukladá nakoniec a umožňuje rokovací poriadok. Prečo ste to nedali na výbore 10. septembra...? (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2015 o 17:34 hod.

Ing.

Zoltán Daniš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:36

Mikuláš Huba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený kolega Hraško, milý Igor, myslel som si, že moje vystúpenie v tejto rozprave bude najdlhšie, ale ty si ma suverénne prekonal. Avšak nezazlievam ti to, naopak, klobúk dolu pred tým pozmeňujúcim návrhom, ktorý si si osvojil, spracoval a predniesol, aj keď to iste nebolo ľahké. Musím povedať, že aj tvoje vystúpenie ma utvrdilo v tom, že ak tomuto zákonodarnému zboru zostala čo i len štipka zodpovednosti, nemôže prijať návrh zákona, ku ktorému prišiel takýto astronomický počet pripomienok. Ak som dobre počítal, tak súčet tých návrhov na zmeny obsiahnutých v spoločnej správe a len vo vystúpeniach, ktoré dosiaľ odzneli, prevyšuje magické číslo 350. Myslím, že je to nový rekord v tomto volebnom období. A naozaj by sa všetci, ktorí zvažujú, že tento návrh podporia, mali nad tým hlboko zamyslieť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2015 o 17:36 hod.

prof. RNDr. CSc.

Mikuláš Huba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

42.
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega, no, nehnevajte sa mňa, klobúk dole pred toľkou neznalosťou praxe. Článok 27, ktorý ste navrhli zmeniť, že sa vypúšťa, že v lehote, v určenej lehote sa verejnosť nevyjadrí, predpokladá sa, že nebude mať ku konceptu pripomienky. Samozrejme, pán Hraško, vy ste už niekedy videli, ako sa schvaľuje územný plán? Ja vám poviem, ako sa schvaľuje všetko, samozrejme, čo vy tu vravíte, že nejde vonku.
Tak ja som schvaľovala územný plán v meste Humenné pred polrokom. Trvalo nám to rok a pol, aby to bolo jasné, všetky oznamy sme museli dať do médií, na webové stránky, do novín. Potom následne je lehota, kedy sa môžu občania vyjadriť. A vy čo chcete? Keď sa oni vyjadria, tak potom vlastne tieto pripomienky spracujete, prerokúvate ich s verejnosťou, s tými, ktorí majú majetky dotknuté, podobne. Vy si predstavujete, že lehota bude stále otvorená. Tak ja vám rovno poviem, ak nebude určitá lehota na pripomienky, tak sa územný plán neschváli ani za 150 rokov, pretože už keď budete mať prerokované pripomienky, prídu vám ďalšie pripomienky, potom vám prídu ďalšie pripomienky, ktoré musíte spracovať.
Takže myslím si, pán Hraško, že... Neviem, kto vám to pozliepal, môžte na mňa kývať rukou. Vy ste tancovali v súbore, ja schvaľujem územný plán (smiech v sále). Takže viete, môžte vy mi tu rozprávať o tom, ako sa územný plán schvaľuje, môžete kývať rukami. A neviem, kto vám to pozliepal? Ale vy si viete predstaviť, ako sa pripomienkuje územný plán? My sme mali asi 24 zmien územného plánu a sme rok a pol ich prerokovávali. Vôbec nemáte ani šajnu o tom, ako to prebieha. Niekto vám to popísal, ste to pozlátali z internetu a tvárite sa tu ako skutočný nejaký Odyseus, ktorý tu príde a prečíta 140 pozmeňovákov, ktorým vôbec nerozumie. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2015 o 17:37 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:39

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

44.
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, aj v tomto prípade platí, že dĺžka vystúpenia nehovorí o jeho kvalite. Takže pripájam sa k tým, ktorí hovoria, že to vystúpenie a predovšetkým pozmeňujúci návrh, ktorý ste čítali, nemá svoje miesto.
Ja chcem zase len, naopak, pochváliť pána ministra Počiatka a jeho tím, ktorý bol vedený pánom štátnym tajomníkom Palkom, za to, že dva roky pracoval na stavebnom zákone. Niekoľkokrát prešiel pripomienkovým konaním so všetkými relevantnými organizáciami. A musím povedať, že som sa zúčastnil stretnutia s viacerými z týchto organizácií. Spomeniem len komoru stavebných inžinierov, komoru architektov, orgány ZMOS-u, ktoré vykonávajú funkcie stavebných úradov, a musím povedať, že takmer všetky, takmer všetky pripomienky boli akceptované alebo došlo ku zhode a všetky zásadné pripomienky boli akceptované. Je tam viac ako dva roky serióznej roboty. A ak niekto si myslí, že si vycucne z prsta 140-bodový pozmeňovák a tým zmení verejnú mienku, chcem vás ubezpečiť, že nezmeníte verejnú mienku, predovšetkým odbornej verejnosti, ktorá hovorí, že tento zákon je dobre a kvalitne pripravený. A už vôbec si nemusím vstupovať do svedomia, ako budem o tomto zákone hlasovať, lebo jednoznačne budem hlasovať za tento zákon.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2015 o 17:39 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak predovšetkým k smeráckym poslancom. Asi ste si niektorí sedeli na ušiach a neporiadne ste buď čítali, alebo pozerali ten zákon.
Čo sa týka tam kolegu, tak váš názor budem tlmočiť tým organizáciám, ktoré mi tie relevantné pripomienky dávali a ktoré nám tu o tom písali. To sú odborníci. Nie vy, nie vy, ktorý ste len pracovali v tejto veci, ale sú odborníci, ktorí boli poskladaní z viacerých oblastí. Takže keď sa tomu nerozumiete, ja vám za to nemôžem. A že komu má slúžiť tento zákon? No ja som sa pýtal, komu má slúžiť, pretože všetci dávali pripomienky negatívne, že nemá slúžiť ľuďom, tak som sa pýtal komu. Takže je to relevantná otázka. A na základe čoho vy poviete, že ja neovládam? Ja som stavebný inžinier. A okrem toho rokoval som aj konzultoval som s viacerými stavbármi z rôznych, z rôznych oblastí. Takže vy nemôžete tvrdiť, že ja neovládam. To je len váš hlúpy názor, lebo vám chýbajú argumenty. A na tom sa podieľali odborníci, aj to som hovoril, ako ich potom ministerstvo obišlo, pretože odborníci dávali tie pripomienky a ministerstvo ich obišlo, ináč by sa neozývali.
No a čo povedať k Vaľovej? No, ja tiež neveštím z gule, ja radšej si idem zatancovať, ale to nie je moje povolanie na rozdiel od vás. Ešte raz zopakujem, ja som stavebný inžinier a zúčastnil som sa pripomienkového konania územného plánu v meste Martin aj v ďalších obciach, s ktorými som spolupracoval v okrese Turiec. Vy si tam len sedíte u vás a riešite plány, ale samozrejme tiež tomu nerozumiete, pretože nie ste stavebná inžinierka. Vám to len niekto nakukal a tvárite sa, akože ste odborníčka. Figu borovú. Ale vy už musíte tliapať nejaké taľafatky.
A takisto aj ku kolegovi Petrákovi. Odporúčam, aby sa nevyjadroval k veciam, ktorým sa nerozumie; 141 bodov v pozmeňováku bolo relevantných, pretože sa menili niektoré paragrafy, ktoré s tým, všetko, súviseli. Ale to by ste mali poznať, veď ste už skúsený poslanec. Aspoň vidno, aký ste babrák, takisto ako všetci ostatní kolegovia vaši.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.9.2015 o 17:40 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video