54. schôdza

16.9.2015 - 7.10.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:16 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:16

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega, takisto ten úvod, súhlasím, som spokojný, že ste súhlasili s niektorými tými návrhmi, ako sa, čo sa týka cash accounting scheme. Čiže myslím, že sú to dobré opatrenia, ktoré pomôžu Slovensku aj s nejakou platobnou disciplínou. Trošku sa, očakávame, že sa zlepší.
S tou ďalšou časťou, hovorili ste takisto o tom, že navrhnime vlastne platbu, vlastne DPH na základe úhrady až do tej maximálnej sadzby 500-tisíc obratu. Tam s tým nesúhlasím, už som to viackrát povedal. Je to nová vec, treba to odskúšať, a potom môžeme pristúpiť k nejakému zvyšovaniu.
Čo sa týka, spomínali ste, všetko ste už vymysleli, mne to trošku pripadá tak, ako keby ste uvideli slnko a teraz v podstate sa budeme hádať, kto ho videl prvý, hej. Čiže mne sa toto nepáči.
Aj čo sa týka zníženej sadzby DPH, bavíme sa, ako keby ju niekto objavil. Tá tu bola od roku 1993 do roku 2003. Nič nové pod slnkom. Jediný, kto ju zrušil, ste boli vy. To bolo od 1. 1. 2004, kedy nastala tzv. rovná daň a všetky potraviny, všetky služby išli o 5 % hore a tých 235 mil., čo nám tu stále vy otĺkate o hlavu, vtedy ste od ľudí vybrali. Možno miliardu? Koľko to bolo? Čo sa týka tých 235 mil., chcem podotknúť, že nech zdvihne ruku v tejto sále ten, kto si myslí, že keď znížite sadzbu DPH o 1 %, že si to obchodníci nenechajú vo vlastných vreckách. Akým ľuďom sme zobrali? Vy ste to akurát nechali obchodníkom. Pri nejakých regulovaných sieťových odvetviach, viem si predstaviť, že tam to 1 % by mohlo ísť dole, ale my sme teraz o 11 % znížili plyn ľuďom. Takže môžte mi to vysvetliť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:16 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:18

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No podľa mňa je treba povedať, že je super, že konečne ideme pomáhať, lebo táto vláda ide pomáhať ľuďom. Aspoň tak tvrdia médiá po tom tri a pol roku. Takže ja sa z toho teším. A je nepochybné, že toto je predvolebná kampaň, lebo viete, ono je prekvapivé, že zásadné opatrenia sa prijímajú ani nie rok, ale pol roka pred voľbami alebo pred koncom volebného obdobia, a to samozrejme nehovorím o výbere daní. Trúfnem si povedať, že aj napriek tomu, že by nebol lepší výber daní, sociálne balíčky by pred voľbami predsa len prišli, v nejakej podobe na 100 percent. Čiže ten argument, ktorý hovorí pán premiér, síce je pekný, počúvateľný, ale je podľa mňa falošný.
A povedzte mi, kto môže uveriť tejto vláde, keď na tejto istej schôdzi prerokovávame dva návrhy zákonov, jeden je zákon o tvorbe zákonov a Zbierka zákonov a druhé je novela rokovacieho poriadku, ktoré majú primárny cieľ alebo účel, zabezpečenie čistého legislatívneho procesu a možnosti pripomienkovania verejnosti. Pretože toto, s čím vy prichádzate, so zníženou dépeháčkou na niektoré potraviny, ktoré poznáme iba z médií, je presný opak toho, čo zamýšľate na tejto istej schôdzi. Kto vám má potom uveriť, že to myslíte úprimne?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:18 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:19

Martin Chren
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja súhlasím s predrečníkom v tom, že je dobré, že takmer po štyroch rokoch si vláda spomenula, že na Slovensku žijú aj nejakí ľudia a že sa snaží urobiť aj niečo pre nich a nielen proti nim. Avšak, pán kolega, pretože musím reagovať na predrečníka, musím povedať, že mi príde snaha KDH, a v tomto prípade aj snaha MOST-u, ktorú dnes prezentujú, ako úplne rovnako predvolebná, pokrytecká, ako snaha SMER-u priniesť tému zníženej DPH na potraviny dnes.
Prečo? Pretože 30. júna tohto roku, na minulej schôdzi sme tu predložili takýto návrh a všetci poslanci MOST-u a všetci poslanci KDH ho nepodporili, zdržali sa.
Paľo, ty vieš, že ja si ťa vážim, že spolu aj dobre vychádzame, ale musím povedať, že to tvoje volanie, že takýto návrh je treba prebrať vo výboroch, že o ňom treba podrobne diskutovať, no to sme mohli, stačilo, aby 30. júna bol ten náš návrh prijatý a mohli sme ho už mať predebatovaný vo výboroch a mohli sme ho upravovať a mohli sme ho pozmeňovať vo výboroch v druhom čítaní, ale vy ste ho nepodporili. Vy ste zaň nehlasovali, na rozdiel od klubu OĽaNO, ktoré si zachovalo v tomto svoju konzistentnosť, a takmer všetci poslanci OĽaNO za tento návrh vtedy zahlasovali. Určite si pamätáš, ako tu Jožo Kollár a Ďuro Miškov stáli, mali tri košíky označené ľavica, pravica a ukazovali, že ľavica a pravica sú v tomto rovnaké. A KDH a MOST dnes dokazujú, že sú úplne rovnaké ako SMER v tom, že zneužívajú túto tému len na vytĺkanie politických bodov, znižovania DPH pred voľbami, ale nemyslia to vážne, lebo keď mali možnosť zahlasovať za ten návrh a potom aj o ňom diskutovať a povedzme debatovať, či tam majú byť všetky potraviny alebo či nejaké vylúčime, tak ho jednoducho nepodporili.
Skutky, nie slová sú dôležité. A skutky, bohužiaľ, v tomto prípade hovoria proti vám. A mrzí ma, že to musím povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:19 hod.

Ing.

Martin Chren

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:21

Daniel Duchoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený kolega, je neuveriteľné pozorovať, akým spôsobom sa zrazu celá opozícia hlási k tejto téme, čo sa týka znižovania potravín, pretože pokiaľ máte priestor vo vláde presadiť takýto návrh, tak jednoducho je tá téma pre vás tabu, a zrazu, keď my prichádzame s návrhom na zníženie sadzby DPH na potraviny, tak sa zrazu k tomu všetci hlásite.
Čo sa týka toho volania po odbornej debate, dovolím si vysloviť svoj názor, že pri všetkej úcte ako, sledujúcej aj vaše tlačové vyhlásenia, tá debata má čisto politický rozmer. Je to naozaj, sú to politické vyhlásenia, s ktorými sa podľa môjho názoru dá veľmi ťažko stotožniť. Takže volať po odbornej debate, keď sami do toho vnášate čisto politiku, je úplne, by som povedal, od veci.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:21 hod.

Ing.

Daniel Duchoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:22

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najprv by som zareagoval na tú časť, keď pán poslanec hovoril o tom, že vláda Ivety Radičovej síce zvýšila sadzbu DPH z 19 na 20 %, pretože schodok verejných financií bol 8 % a išli sme naozaj gréckou cestou. Chcem mu za to poďakovať, že to spomenul. A spomenul aj tú časť, že vláda Ivety Radičovej sa zaviazala k tomu, že akonáhle to makroekonomické ukazovatele dovolia, sadzba DPH sa vráti naspäť na úroveň 19 percent. V súčasnosti to makroekonomické ukazovatele dovoľujú, napriek tomu ostala sadzba na úrovni 20 %, aby týchto 235 mil. eur, ktoré budú pre toto, o 1 % vyššiu sadzbu DPH, vybraté od občanov, mohla vláda takýmito sociálnymi balíčkami rozdeliť ľuďom. Takže toto treba povedať, aby bolo jasné, aké peniaze sa rozdeľujú medzi ľudí. Rozdeľujú sa tie, ktoré od ľudí vláda zobrala, to nie sú žiadne peniaze, ktoré vláda niekde ušetrila alebo získala.
Moja druhá poznámka je k tomu, ktoré potraviny, ak už sa vláda rozhodla znížiť sadzbu DPH na potraviny, by mali byť v tomto balíčku. Vláda hovorí, že chlieb, maslo, mlieko a mäso bravčové. Uvidíme, s čím ešte prídu vládni poslanci. Musím povedať, že toto fixuje stravovacie návyky známe z 50. rokov, ktoré najkrajšie vyjadroval slogan: "Jedzte mlieko, margarín, budete jak Gagarin." Faktom ale je, že dnes v medicíne razíme skôr stredomorskú diétu, ktorá je postavená na ovocí, zeleninách, rybách, olivovom oleji, nízkotučných mliečnych výrobkoch. Čiže práve znižovanie sadzby DPH na nich by som očakával. Ak napríklad slovenské zdravotníctvo a Slovensko chce byť úspešné v boji s vysokou úmrtnosťou a chorobnosťou na kardiovaskulárne ochorenia, kde sa nám nedarí, pretože neexistujúca prevencia a zlá životospráva radí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:22 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:24

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

36.
Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí na mňa reagovali.
Nuž, pán kolega Duchoň, v tom je problém, že SMER ešte nepredniesol návrh na nižšiu dépeháčku na potraviny. My sa tu bavíme o Colombovej žene, ktorá tu nie je. Takže vy ste povedali, že SMER navrhuje. Však ukážte, predneste to, nech sa máme o čom baviť. Preto som hovoril, že aj vo výboroch sme sa o tom mali baviť. Čo chcete, aby celá diskusia prebehla a budeme sa baviť o niečom, čo možno predložíte a predložíte to tesne pred hlasovaním a nebude o tom vôbec diskusia? V tom je celý problém, že sa tu bavíme o niečom. Vy hovoríte, že SMER predkladá nižšiu DPH na potraviny, a my nevieme, na ktoré potraviny, a či to vôbec predložíte.
Pán kolega Chren, no viete, ja si osobne myslím, že nižšia DPH by nemala byť na úplne všetky potraviny. Ja si myslím, že nižšia DPH nemusí byť napríklad na krevety, kaviár. V tom sa líšime, a preto sme sa zdržali pri vašom návrhu zákona. (Potlesk.) Ale, ale, viete, ak chcete v tejto snemovni, aby niečo prešlo, skúste sa obrátiť na poslancov SMER-u, proste oni majú drvivú väčšinu.
Pán kolega Záhumenský, ale aj ďalší, Kamenický, mi hovorili, že my robíme z toho predvolebnú kampaň? Prepáčte, náš kolega Hlina to navrhoval pred rokom a pol. Ľudia, sa spamätajte! To už vtedy robil predvolebnú kampaň? Veď robil happeningy a vystavoval tie potraviny na nižšiu DPH. A opakovane znova to navrhoval s kolegom Mariánom Radošovským. My sme z toho nevytĺkali politický kapitál. A že to nebolo v roku 2003? Pán Záhumenský, ešte raz vám zodpoviem, 140-tisíc pracovných miest vzniklo v tom období. To bolo veľmi dobré obdobie pre Slovensko.

 

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:24 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:27

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

38.
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, no som rád, že konečne táto diskusia naberá grády. Myslím si, že čím ďalej, tým to bude viacej emotívnejšie. A ja sa chystám teda vystúpiť dvakrát. Prvýkrát vystúpim a budem hovoriť o tej Colombovej žene, tak ako bolo spomínané, to je tiež môj obľúbený výraz. A potom, ak vôbec budem mať šancu sa dostať k rozprave a po prezentácii toho zoznamu, tak vystúpim ešte raz. Hovorím, ak budem mať šancu.
Prvú vec, čo chcem povedať, že, žiaľbohu, ten celý legislatívny proces v dépeháčke, alebo zníženie DPH, či chceme, či nechceme, jednoducho fakt musím nazvať škandalózny. Predsa premiér povedal explicitne na tabuli, že ide znižovať potraviny, teda DPH na potraviny. Vieme, že aj keď som niekedy diskutoval, keď bolo to v opačnom garde s pánom ministrom, keď sme boli my vo vláde a SMER v opozícii, tak on sám sa sťažoval verejne, že veľa opatrení, ktoré predkladá Radičovej vláda, vlastne je oznamovaná cez médiá a že vlastne komentuje len to, čo je v médiách. A ja som s ním súhlasil. Áno, áno, veľakrát proste neni to seriózna politická diskusia, keď vlastne opozícia, akákoľvek, dostala informácie, samozrejme skreslené. Pretože jednoducho aj tí novinári veľakrát nielen informujú, ale aj dezinformujú. Proste je to tak, hej, to len konštatujem. Ale jednoducho nie je to seriózna diskusia.
Ja rozumiem tej politickej taktike, ale podľa mňa toto už je prehnané. Jednoducho ja rozumiem tomu, že nechcete, aby sa o tom dlho debatovalo. Preto v podstate ani vláda to nepredniesla, nebolo to v zákone a nebolo to ani vo výbore pre financie a rozpočet. Je to tak dôležitá téma, vieme, že ide, zase len z novín to viem, okolo 80 mil. eur. A jednoducho výbor pre financie a rozpočet je ten odborne politický orgán, kde si máme vydiskutovať niektoré veci.
Ale teraz to neni len v neprospech vlády, je to aj v prospech. Však si uvedomte, že možno by sa tam mohli vychytať nejaké muchy. A skutočne na tom výbore pre financie a rozpočet, kde jednoducho je iná atmosféra, hej, dajú sa aj vychytať muchy. Ale nevieme, na čom vychytať muchy. Jednoducho aj pre vás, ja som presvedčený o tom, že v primeranej lehote informovať nielen verejnosť, ale aj poslancov o akomkoľvek zámere v takom veľkom rozsahu, pretože 80 mil. eur je velikánsky rozsah, jednoducho je primerané.
A ja som fakt veľmi sklamaný. A ja som si povedal, že ešte dokonca aj teraz, keď sa otvárala táto diskusia, tak som si myslel, že po úvodnom slove vystúpi spravodajca alebo niekto a jednoducho prednesie ten návrh. Ale vidíme, že taktika je unaviť, unaviť, unaviť, a potom niekedy, ja neviem kedy, predniesť niečo, k čomu sa ťažko vyjadrovať. Pretože človek si to potrebuje aj preštudovať. Jednoducho skutočne akože to neni len tak, že teraz ja dostanem nejaký zoznam a teraz sa budem k tomu vyjadrovať. Ja chcem vedieť, že ktorých výrobcov podporíme v tomto zozname. Ja sa budem pýtať, ja neviem, keď tam budú kurčatá, ktorí podnikatelia na tom najviac získajú, a tak ďalej. Ale teraz nejde o tých podnikateľov. Ide o to, že ak sa mám primerane k tomu vyjadriť, tak jednoducho chcem mať ten zoznam v patričnom časovom úseku.
Ja preto aj dávam procedurálny návrh, že aby sme prerušili toto rokovanie a jednoducho aby zasadol ten výbor pre financie a rozpočet a tam sa predložil ten zoznam, zoznam tých položiek, kde má byť 10-percentná DPH, a samozrejme potom aby sme sa vrátili na diskusie.
Jednoducho to je seriózna politika a to je proste, ja neviem, podľa mňa je to aj nejaké džentlmenstvo v tej politike, že... Ja, tak každému je jasné, že sa to prevalcuje, že sa to odhlasuje, ale jednoducho ja som presvedčený o tom, že takéto niečo, a hovorím, päť rokov som v politike, toto som ešte takto nezažil, že až takto to naťahovať, ten zoznam. Takže je evidentné, že chcete čo najmenej diskutovať. Takže ale tým som zdôraznil, však možno by sa aj niečo vylepšilo alebo proste nejaký, nejaké veci by sa tam mohli dodať, ubrať alebo tak ďalej, hej. Takže to je prvá poznámka.
Druhá poznámka je, že pri všetkej kolegialite, alebo ja neviem, úcte a tak ďalej, samozrejme, že téma DPH je výsostne politická hra, a niekto bude tvrdiť, že pravica presadzuje vyššiu DPH a, ja neviem, a tak ďalej, a my nie. Ja som n-krát, dokonca určite viete, že ja som nemal problém aj za stranu povedať, že sme ochotní aj ústavným zákonom riešiť stabilitu teda daňového systému, kde by sme sa normálne zaviazali, že táto hranica je maximálne možná, hej, súčasná. Takže aby sa proste vylúčili všelijaké takéto debaty, že kto je za vyššiu DPH. Nie, my sme nikdy ako strana, nikdy neboli za vyššiu DPH. A sme sa aj n-krát k tomu vyjadrili.
Samozrejme, že v otázke toho DPH, keďže sa to berie ako sociálna otázka, tak musím zase skonštatovať, že jednoducho zo strany SMER-u je to falošná hra, alebo zo strany vlády. Je to falošná hra, pretože vieme, že platil zákon, ono to síce bolo povedané, ale ešte raz to zopakujem, platil zákon, že sa zníži DPH na 19 %, keď sa dostaneme do akých-takých rámcov v rámci verejných financií. To znamená, že ak sa zníži deficit o 3 percentá. Samozrejme sa urobilo to, že sa zmenil zákon a zostala tá dépeháčka na výške a tým štát ušetril ročne 235 mil. eur. A samozrejme, keďže rastúca ekonomika je, tak aj výber DPH je vyšší. To znamená, že aj tých 235 mil. ročne sa vlastne zvyšuje každý rok. Nehnevajte sa, keď hovoríme o politickom marketingu, pretože jednoducho každý človek vie, že opatrenie, ktoré bude platiť od 1. 1. 2015, stále hovorím o Columbovej žene, samozrejme, ale od 1. 1. 2015, 2016, pardon, to je presne 63 dní pred voľbami, ktoré pravdepodobne budú 5. marca, 63 dní pred voľbami. Čokoľvek môžte povedať, ale nemôžte povedať, že to je proste úprimné opatrenie, pretože ani prvá vláda Ficova, hej, sa vôbec, nesiahla, dokonca nesiahla ani takzvanú rovnú daň. A vôbec, vôbec neriešila DPH. A samozrejme ani toto, DPH na potraviny, neriešila, DPH neriešila, hovorím o potravinách.
Súhlasím a to prejdem aj k tomu, tuná pán minister skonštatoval, že znížená DPH je na Slovensku už dávnejšie, a je to na lieky a na knihy, a to zaviedla prvá Ficova vláda. Ja s tým nemám problém to priznať, pretože je to pravda, hej. To znamená, že v podstate druhá Ficova vláda rozširuje tento zoznam na DPH, teda aj na potraviny, ale je faktom to, že proste na potraviny, čo je štandardné v drvivej väčšine krajín a v okolitých vo všetkých, môžem vymenovať, kde je nižšia DPH, ale je to štandardná záležitosť, že na potraviny, dokonca plus-mínus v rovnakom rozsahu, jednoducho je nižšia sadzba DPH. Takže sa uplatňuje.
Ja samozrejme, keď som sa vyjadroval prvýkrát, prvýkrát k tomuže návrhu zníženia DPH, ja som povedal tak vetu, samozrejme som to povedal tak, ako som to myslel, že ak sa teda rozhodlo znižovať DPH na potraviny, tak potom nerobiť takýto rozdiel medzi potravinami, pretože samozrejme takýto rozdiel potom vyvolá, ale skutočne vyvolá legitímne otázky, že čo je teda základná potravina a čo je luxusná potravina, a samozrejme vyvolá aj otázky, čo je vlastne zdravé a čo je menej zdravé. Samozrejme potom názory ľudí budú rôzne, že čo je zdravé a čo nie. Samozrejme podľa toho, kto akú diétu drží. Niekto, vegetarián, jednoducho ten je presvedčený o tom, že mäso nie je zdravé. Ja zase som zástanca paleostravy. Ja som presvedčený, že mäso, zelenina a ovocie sú zdravé a určite niektoré potraviny, kde je, ja neviem, lepok alebo nejaké alergény, že nie sú zdravé.
No mňa ináč len napadlo v tejto súvislosti, však bol tu aj taký pokus riešiť potraviny v tých školských bufetoch zo strany SMER-u, že si povedať, že čo je zdravá potravina a čo nie. No tak som strašne zvedavý, ako bude ten pôvodný zoznam tých bufetov korelovať s tým zoznamom, ktorý teda ešte stále nemáme predstavený a ktorý vlastne uvidíme. Teda uvidíme, neviem, v akom časovom úseku?
Takže aby som išiel, išiel ďalej k týmto veciam. Určite priznám jednu vec zase, čisto ako ekonóm, že ten, prejavenie v cenách znížením DPH na 10 %, z 20 na 10, ono sa to ukáže v tom, v úvodzovkách, v tom ideálnom stave, že keby sa to celé premietlo, tak by vlastne ceny sa znížili len o 8,3 %, hovorím v ideálnom stave. Samozrejme ideálny stav neexistuje a skúsenosti hovoria, že sa to premietne možno na 30, 40 percentách toho ideálneho stavu. To znamená 3 – 4 percentá. Ale samozrejme sezónnosť potravín, trh a tak ďalej. Niekde proste jednoducho nie je úplne slobodný trh, tak ono sa to nemusí, nemusí prejaviť. Takže bude to mať určitý následok.
A ja dokonca poviem, že to bude mať aj iné následky, o ktorých samozrejme chcem hovoriť zajtra. A to znamená, že ako sa to bude dotýkať dôchodcov, to znamená sociálne odkázaných ľudí, a čo to vlastne, aký vplyv na nich bude mať a či skutočne oni budú z toho profitovať. Takže to poviem zajtra. Ja len naznačím jednu zásadnú vec, že dôchodcovia budú mať valorizované dôchodky už len čisto od inflácie, od roku 2017. A pokiaľ padnú čiastočne ceny, ceny potravín, tak budú mať nulu, valorizáciu nulu. Podľa súčasne platného zákona, ktorý zaviedol SMER, budú ich dôchodky valorizované veľkou, veľkou nulou.
Ja ešte možno, možno tuná, nikdy som si nemyslel proste, že budeme na túto tému hovoriť aj s opozíciou. Ale nedá mi, lebo kolega Chren tuná povedal niečo o KDH, o MOST-e, samozrejme, budem hovoriť za MOST, že akí sme pokrytci alebo niečo takého. No, neviem, ale musím to povedať, že kandidoval za stranu SaS, ktorá ho vyniesla do parlamentu, ktorá presadila tých 19 % aj DPH, a jednoducho potom, po dvoch volebných obdobiach otočiť a jednoducho robiť tuná šaškáreň s nejakými košíkami, hej, kde jednoducho, že ľavica má poloprázdny košík, pravica 10 %, teda pravica prázdny košík a oni plný košík, tak mimochodom, keď sa znižuje DPH na 10 %, tak verte, že to je nižšia cena, ako keby bola DPH 13 percent. To vie každý.
No, takže ja na záver chcem povedať to, že ja ešte raz normálne, slušne, slušne vyzývam ministra financií, vyslovene, že slušne, že, minister financií, dajte konečne ten pokyn kolegom ukázať ten zoznam. Proste, ukážte to, ukážte tú Columbovu ženu! Však raz to musíte ukázať (vyslovené s pobavením). Ako jednoducho na tom nič nie je, ukážte to.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.9.2015 o 15:27 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Martin Chren

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:41

Ivan Švejna
Skontrolovaný text
No, ja si myslím, že voliči rozhodnú, a nebudem to komentovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.9.2015 o 15:41 hod.

Ing.

Ivan Švejna

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:44

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

44.
Vážený pán minister, vážený pán spravodajca, vážené dámy, vážení páni, dovoľte mi, aby som vystúpil k vládnemu návrhu zákona o dani z pridanej hodnoty. A možno vás prekvapím, lebo určite by ste odo mňa ako zdravotníka očakávali, že teraz začnem rozprávať o potravinách a ich vplyve na zdravotný stav obyvateľstva. Veľmi ťažko diskutovať o tom, že pre ktoré potraviny sa vlastne zníži DPH, keď ešte nevieme, pre ktoré potraviny sa zníži DPH, takže ja si počkám takisto na možnosť ústne sa prihlásiť do rozpravy a diskutovať o tomto probléme.
V tejto chvíli by som ale využil toto svoje vystúpenie, aby som otvoril tri iné témy a podal tri konkrétne pozmeňovacie návrhy. Chcel by som vás informovať, dámy a páni, ktorí sú členovia výboru pre financie a rozpočet o tom vedia, lebo na tom výbore 3. septembra som bol, ale ešte predtým som poslal pánovi ministrovi Kažimírovi aj pánovi predsedovi výboru pre financie a rozpočet list, v ktorom som ich informoval o tom, že uvažujem o podaní pozmeňujúceho návrhu, ktorý by rozšíril tú možnosť, s ktorou prichádza vláda v tomto vládnom návrhu zákona, a teda možnosť platiť DPH až po tom, ako dostanete zaplatené za celú faktúru. S tým, že vláda vo vládnom návrhu tento mechanizmus navrhla tak, že sa týka podnikateľských subjektov s obratom do 75-tisíc eur ročne. Na výbore pre financie a rozpočet potom prišiel pozmeňujúci návrh, ktorý je v spoločnej správe, na 100-tisíc eur, čo je len dôkaz toho, že aj vláda zjavne cíti, že tých 75-tisíc eur asi je veľmi opatrné, aby som sa kulantne vyjadril, je veľmi opatrný začiatok. Koniec koncov pán štátny tajomník to na výbore pre financie a rozpočet aj tak povedal, že teda vláda chce začať veľmi opatrne.
Ja som informoval v tomto liste pána ministra financií aj pána predsedu výboru, že teda predložím pozmeňujúci návrh, aby sme využili celý rozsah európskej legislatívy, ktorá nám umožňuje takýto mechanizmus, teda platenie DPH až po obdŕžaní platby za danú faktúru, zaviesť pre firmy s obratom do 500-tisíc eur.
Na výbore pre financie a rozpočet som teda takýto pozmeňovací návrh predložil s tým, že tam došlo k ďalšej diskusii medzi pánom štátnym tajomníkom a mnou o tom, že my sme navrhovali, aby to bolo pre všetkých. To znamená, aby tam nebola dobrovoľnosť, či sa rozhodne nejaký subjekt do toho ísť alebo nie, ale jednoducho aby to striktne platilo. Reakcia pána štátneho tajomníka bola taká, že obáva sa nejakého problému zo strany Európskej komisie. Veľmi jednoducho sa vyjadrujem, z nejakého konania zo strany Európskej komisie, pretože Európska komisia jednoznačne takéto opatrenie odporúča ako dobrovoľné. Čiže zhrnuté a podčiarknuté, v takom zmysle potom bude podávať aj pozmeňujúci návrh.
Druhá vec, o ktorú som poprosil pána ministra financií, je, aby zvážil rozšírenie ďalšieho podľa mňa veľmi dobrého mechanizmu, s ktorým prichádza vládny návrh zákona o DPH, sa anglicky označuje ako reverse charge, a to znamená, že si subjekty navzájom fakturujú bez DPH, DPH platí až ten posledný v reťazci, teda konečný prijímateľ služby alebo konečný odberateľ, s tým, že vláda to navrhla iba pre stavebníctvo. Ja tomu rozumiem, lebo tam máme takýto problém, ktorý riešime, a o tom budem za chvíľu hovoriť, ale osobne si myslím, že tento mechanizmus by stálo za to zvážiť a rozšíriť aj na ďalšie tovary a služby, aj na ďalšie rezorty alebo na ďalšie časti spoločensko-obchodného života, a nie iba na stavebníctvo.
Ja som o tom už diskutoval aj na výbore pre financie a rozpočet. Hovorím to tu preto, lebo veci som si snažil preddiskutovať s kolegami, aby som teda vás neprekvapil v pléne nejakými novými pozmeňujúcimi návrhmi. Odpoveď zo strany pána štátneho tajomníka, ktorý bol na výbore, je taká, že podlieha to do určitej miery rokovaniu s Európskou komisiou. Pán minister Kažimír ma určite opraví, keď sa mýlim. Ja by som ale chcel, keď podám tento pozmeňujúci návrh, zároveň povzbudiť ministerstvo financií, aby rokovalo s Európskou komisiou, pretože možné to je. Ide o to, či to chceme na Slovensku. A ja hovorím, že by sme to mali chcieť, lebo fakturácia bez DPH s tým, že platí DPH až ten posledný v rade, je podľa môjho názoru veľkým prínosom v prevencii možných podvodov nadmerných odpočtov, karuselových obchodov a podobných aktivít. Toľko teda k tomu, o čom sme diskutovali a čo som aj predkladal na výbore pre financie a rozpočet.
A teraz už idem konkrétne k tomu, že idem predložiť za krátku chvíľu tri pozmeňujúce návrhy. Ten prvý pozmeňujúci návrh by sa mal týkať toho, aby systém, ktorý vláda navrhuje vo vládnom návrhu zákona, že DPH zaplatí podnikateľských subjekt až po tom, ako obdrží platbu za danú faktúru, sa rozšíril pre všetky podnikateľské subjekty s obratom do 500-tisíc eur, ale dobrovoľne, aby sme nerobili žiadne komplikácie. Čiže je to trošku zmenené v tejto chvíli. Navrhujem teda, aby všetci, ktorí majú obrat do 500-tisíc eur, sa mohli dobrovoľne rozhodnúť, či budú platiť DPH vopred alebo až po tom, ako obdržia platbu za faktúru.
Som o tom totižto presvedčený, že keď tento mechanizmus takto zavedieme a využijeme celý rozsah európskej legislatívy, ktorá umožňuje ísť až do obratu 500-tisíc eur, prakticky sa to na Slovensku stane bežnou praxou, pretože absolútna väčšina subjektov, drvivá väčšina podnikateľských subjektov má obrat do 500-tisíc eur. Nad 500-tisíc, to sú už, naozaj len možno niekoľko desiatok najväčších podnikateľských subjektov. Problém pri nižších hraniciach, či už je to 75-tisíc alebo 100-tisíc, je, že keď sú v reťazci dvaja alebo traja, z ktorých jeden má obrat 40-tisíc, jeden má 80-tisíc a jeden 130-tisíc, tak pre toho 130-tisícového to nič nehovorí, aby platil DPH až po tom, ako obdrží platbu, a tým pádom aj tí dvaja, ktorí sú s ním v obchodnom vzťahu, si to nemôžu uplatniť, pretože nastáva problém, kto kedy zaplatí to DPH. Preto si myslím, že ak by sme išli do obratu 500-tisíc, tak je to hranica, pri ktorej vlastne pre všetkých, skoro pre všetkých na trhu to bude výhodné.
Druhý pozmeňujúci návrh, ktorý dám a za chvíľu ho oficiálne podám, je, aby to, čo navrhuje vláda, zatiaľ veľmi opatrne iba pre stavebníctvo, čiže systém reverse chargeu, to znamená, aby DPH platil až posledný v reťazci, to znamená, aby fakturácia prebehla bez DPH, až posledný prijímateľ služby alebo odberateľ zaplatil to DPH, sa okrem stavebníctva rozšírila aj na automobilový priemysel, potravinársky priemysel, poľnohospodársku prvovýrobu, drevospracujúci priemysel, drevo ako komoditu a notebooky ako IT komoditu.
Odôvodnenie je znovu jednoduché. Podľa môjho názoru by to veľmi významnou mierou mohlo zabrániť zbytočným podvodom s DPH, čo je problém, s ktorým sa na Slovensku trápime. Ten odhad je obrovský, o čo prichádza vlastne táto krajina tým, že DPH nie je v celom rozsahu vybraté, ako by malo byť vybraté, a jednou z príčin sú aj karuselové obchody a sú aj nadmerné odpočty DPH. Tento spôsob fakturácie bez DPH by práve mohol zabrániť takýmto podvodným konaniam.
A ten tretí pozmeňujúci návrh, ktorý predložím za krátku chvíľu, sa týka vrátenia DPH v prípade konkurzu a reštrukturalizácie. Konkrétny prípad, ktorý dnes máme na stole, je skutočnosť, že veritelia spoločnosti Váhostav SK dostanú od štátu prostredníctvom Slovenskej reštrukturalizačnej čiastočnú úhradu ich pohľadávky do výšky 50 % tejto pohľadávky. Faktom ale je, že oni zaplatili DPH z celej faktúry. Čiže keď mali faktúru na 30-tisíc, tak zaplatili z 30-tisíc DPH. No prostredníctvom Slovenskej reštrukturalizačnej sa dostanú späť k 15-tisíc, ten zvyšok zostane zatiaľ nedobytný a s veľkou pravdepodobnosťou v celej výške nedobytný. Tento pozmeňujúci návrh je jednoducho o tom, aby štát vrátil tú polovicu DPH z alikvotnej časti, ktorá nebude dobytá, teda ktorá nebude uspokojená cez Slovenskú reštrukturalizačnú.
Toľko teda uvedenie týchto pozmeňujúcich návrhov. A teraz v zmysle rokovacieho poriadku ich musím oficiálne podať, takže poprosím o chvíľku strpenia.
Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Viliama Novotného k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v znení neskorších predpisov.
V čl. I bod 30 znie:
"30. Za § 68c sa vkladá § 68d, ktorý vrátane nadpisu znie:
"§ 68d
Osobitná úprava uplatňovania dane na základe prijatia platby za dodanie tovaru alebo služby
(1) Platiteľ registrovaný podľa § 4 uplatňuje osobitnú úpravu podľa odsekov 3 až 12, ak
a) za predchádzajúci kalendárny rok nedosiahol obrat 500 000 eur a odôvodnene predpokladá, že v prebiehajúcom kalendárnom roku nedosiahne obrat 500 000 eur a
b) na platiteľa nebol vyhlásený konkurz alebo platiteľ nevstúpil do likvidácie.
(2) Platiteľ, ktorý spĺňa podmienku podľa ods. 1 a ktorý sa rozhodol uplatňovať osobitnú úpravu, uplatňuje túto úpravu od prvého dňa zdaňovacieho obdobia. Dátum začatia uplatňovania osobitnej úpravy platiteľ písomne oznámi daňovému úradu najneskôr do konca kalendárneho mesiaca, v ktorom začal uplatňovať osobitnú úpravu.
(3) Osobitná úprava sa vzťahuje na odplatné dodania tovarov a služieb v tuzemsku, pri ktorých je platiteľ povinný platiť daň podľa § 69 ods. 1 okrem dodania tovarov a služieb podľa § 43 a 47.
(4) Daňová povinnosť pri uplatňovaní osobitnej úpravy vzniká dňom prijatia platby za tovar alebo službu, ktoré sú alebo majú byť dodané, a to z pridanej platby. Faktúra vyhotovená platiteľom podľa odseku 2 okrem faktúry podľa § 74 ods. 3 písm. a) až c), ktorá je vyhotovená oproti prijatiu platby, musí obsahovať aj zreteľnú a čitateľnú slovnú informáciu "daň sa uplatňuje na základe prijatia platby". Ak platiteľ takúto slovnú informáciu na faktúre neuvedie, daňová povinnosť vznikne podľa § 19. Platiteľ nesmie opraviť pôvodnú faktúru doplnením slovnej informácie "daň sa uplatňuje na základe prijatia platby".
(5) Právo odpočítať daň z tovarov a služieb, ktorú voči platiteľovi podľa odseku 2 uplatnil iný platiteľ, vzniká dňom zaplatenia za tovar alebo službu platiteľom podľa odseku 2 dodávateľovi. Ak platiteľ podľa odseku 2 zaplatí len časť protihodnoty za tovar alebo službu, právo odpočítať daň vzniká pomerne podľa výšky sumy, ktorú zaplatil.
(6) Ak platiteľ podľa odseku 2 uplatňuje odpočítanie dane pri investičnom majetku uvedenom v § 54 ods. 2 až po skončení kalendárneho roka, v ktorom začalo plynúť obdobie na úpravu odpočítanej dane podľa § 54 alebo § 54a, je povinný pri odpočítaní dane a prípadnom vysporiadaní pomerného odpočítania dane zohľadniť zmenu alebo zmeny účelu použitia investičného majetku a zmenu alebo zmeny rozsahu použitia investičného majetku, ak k týmto zmenám došlo v období od začiatku plynutia obdobia na úpravu odpočítanej dane do konca kalendárneho roka, v ktorom uplatňuje odpočítanie dane.
(7) Odpočítanie dane podľa § 55 môže platiteľ podľa odseku 2 uplatniť pri tovaroch a službách, za ktoré zaplatil dodávateľovi. Ak platiteľ zaplatil len časť protihodnoty, odpočítanie dane môže uplatniť len pomerne podľa výšky sumy, ktorú zaplatil.
(8) Ak po zdaňovacom období, v ktorom vznikla daňová povinnosť, nastane skutočnosť podľa § 25 ods. 1, ktorá má za následok zníženie vzniknutej daňovej povinnosti, platiteľ podľa odseku 2 uvedie opravu základu dane a dane v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom vrátil platbu, a to v rozsahu vrátenej platby. Ak sa opravou základu dane zvýši základ dane, platiteľ podľa odseku 2 uvedie opravu základu dane a dane v daňovom priznaní za zdaňovacie obdobie, v ktorom prijal platbu, a to v rozsahu prijatej platby.
(9) Platiteľ podľa odseku 2 má právo opraviť odpočítanú daň pri zvýšení základu dane, a to v tom zdaňovacom období, v ktorom zaplatil dodávateľovi, a vo výške zodpovedajúcej sume, ktorú zaplatil.
(10) Platiteľ je povinný skončiť uplatňovanie osobitnej úpravy, ak a) v prebiehajúcom kalendárnom roku dosiahol obrat 500 000 eur, a to posledným dňom zdaňovacieho obdobia, v ktorom dosiahol obrat, b) sa stane členom skupiny, a to dňom, ktorý predchádza dňu, keď sa stal členom skupiny, c) je naňho vyhlásený konkurz alebo vstúpil do likvidácie, a to dňom, ktorý predchádza vyhláseniu konkurzu alebo vstupu do likvidácie, d) sa zrušuje bez likvidácie, a to dňom, ktorý predchádza dňu jeho zániku, e) je fyzickou osobou pokračujúcou v živnosti po úmrtí platiteľa podľa § 83, a to posledným dňom posledného zdaňovacieho obdobia.
(11) Dátum skončenia uplatňovania osobitnej úpravy podľa odseku 10 platiteľ alebo jeho právny nástupca písomne oznámi daňovému úradu najneskôr do 5 dní od skončenia zdaňovacieho obdobia, v ktorom uplatňovanie osobitnej úpravy skončil.
(12) Posledným dňom zdaňovacieho obdobia, v ktorom platiteľ skončil uplatňovanie osobitnej úpravy, a dňom, uplynutím ktorého prestala byť právnická osoba alebo fyzická osoba platiteľom podľa § 81 ods. 5, vzniká daňová povinnosť z dodania tovarov a služieb za obdobie uplatňovania osobitnej úpravy, ktorá by bola vznikla, ak by nebol uplatňoval osobitnú úpravu, okrem daňovej povinnosti, ktorá vznikla za zdaňovacie obdobia, v ktorých uplatňoval osobitnú úpravu. V tomto zdaňovacom období platiteľ môže odpočítať daň z tovarov a služieb, pri ktorých by bolo vzniklo právo odpočítať daň v období uplatňovania osobitnej úpravy, ak by nebol uplatňoval osobitnú úpravu, okrem dane, ktorú si odpočítal.
(13) Daňový úrad uloží pokutu vo výške 10 000 eur, ak a) platiteľ uplatňuje osobitnú úpravu a nesplnil podmienky podľa odseku 1, b) platiteľ pokračuje v uplatňovaní osobitnej úpravy po dni, ktorým bol povinný skončiť uplatňovanie osobitnej úpravy podľa odseku 10, c) platiteľ podľa odseku 2 na faktúre neuvedie slovnú informáciu podľa odseku 4.
(14) Pri určení výšky pokuty podľa odseku 13 prihliadne daňový úrad na závažnosť a dĺžku trvania protiprávneho stavu.
(15) Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky zverejní na portáli Finančnej správy Slovenskej republiky zoznam platiteľov, ktorí písomne oznámili začatie uplatňovania osobitnej úpravy, platiteľov, ktorí písomne oznámili skončenie uplatňovania osobitnej úpravy, a platiteľov, ktorí uplatňovali osobitnú úpravu a ich registrácia pre daň bola zrušená.
(16) Oznámenie podľa odsekov 2 a 11 sa podáva na tlačive, ktorého vzor zverejní Finančné riaditeľstvo Slovenskej republiky na portáli Finančnej správy Slovenskej republiky."
Odôvodnenie: Ročne uniká na podvodoch s daňou z pridanej hodnoty viac ako miliarda eur. To je takmer polovica schodku štátneho rozpočtu. Najväčšími problémami sú falošné nadmerné odpočty a karuselové podvody. Z dôvodu podozrení na takéto podvody sú neraz aj slušným podnikateľom neoprávnene zadržiavané finančné prostriedky v rámci dlhotrvajúcich daňových kontrol. V rámci opatrení boja proti daňovým podvodom a tiež pod tlakom udalostí v kauze Váhostav sa vláda rozhodla prijať návrh zmeny zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorý zmení systém fungovania odpočtov a úhrad DPH. Doteraz platí, že platiteľ DPH si môže odpočítať túto daň bez ohľadu na úhradu, a tiež to, že odviesť DPH musí bez ohľadu na to, či mu odberateľ uhradil za poskytnutý tovar alebo službu. Vládna novela by mala upraviť tento systém na odvod až po prijatí platby, čo znamená, že pokiaľ platiteľ nedostane zaplatené za tovar alebo služby, nemá povinnosť odvodu do štátneho rozpočtu tým, že podľa vládneho návrhu si môže tento systém zvoliť len platiteľ DPH s obratom do 75-tisíc eur a dobrovoľne, predbežné prognózy odhadujú, že na tento systém prejde necelých 3-tisíc platiteľov DPH. Pozmeňovací návrh využíva celý rozsah európskej legislatívy, ktorá dovoľuje využitie tohto systému do obratu 500-tisíc eur, a tiež navrhuje zavedenie tohto systému pre všetkých platiteľov DPH s takýmto obratom dobrovoľne.
Toľko teda môj prvý pozmeňujúci návrh. Dovoľte mi podať druhý pozmeňujúci návrh. Ten sa týka rozšírenia reverse chargeu aj na obchodovanie v iných sektoroch, nielen v stavebníctve.
V čl. I sa za bod 31 vkladá nový bod 32 ktorý znie:
"32. V § 69 sa odsek 12 dopĺňa písmenami j) až n), ktoré znejú: "j) dodanie tovarov patriacich do kapitoly 44 Spoločného colného sadzobníka a do položiek 4001, ak základ dane vo faktúre za dodanie týchto tovarov je 5 000 eur a viac, k) dodanie prác v automobilovom priemysle, vrátane dodávok spojených s montážou a inštaláciou, ak základ dane vo faktúre za dodanie týchto tovarov je 5 000 eur a viac, l) dodanie prác v potravinárskom priemysle, vrátane poľnohospodárskej prvovýroby, ak základ dane vo faktúre za dodanie týchto tovarov je 5 000 eur a viac, m) dodanie prác v drevárskom a drevospracujúcom priemysle, ak základ dane vo faktúre za dodanie týchto tovarov je 5 000 eur a viac, n) dodanie notebookov ak základ dane vo faktúre za dodanie týchto tovarov je 5 000 eur a viac.":".
Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
Odôvodnenie: Systém prenosu daňovej povinnosti na príjemcu plnenia pri tovaroch a službách je jeden z najúčinnejších nástrojov boja proti daňovým únikom na dani z pridanej hodnoty. Smernica Rady 2006/112/ES o spoločnom systéme dane z pridanej hodnoty je právnym základom pre DPH. Smernica umožňuje členským krajinám odchýlku z tohto základného mechanizmu, ktorá spočíva v možnosti stanoviť, že osobou povinnou platiť DPH z taxatívne stanovených tovaroch alebo služieb nie je platiteľ dane, ktorý dodáva tovar alebo službu, ale platiteľ dane, ktorý je príjemcom tohto plnenia. Prenos daňovej povinnosti, alebo inak v praxi často používaný pojem tzv. "tuzemské samozdanenie", môže byť uplatnené teda len v prípade, ak je dodávateľom tovaru alebo služby registrovaným platiteľom dane a príjemca plnenia je tiež registrovaným platiteľom dane. V prípade, že sa na dodávaný tovar alebo službu uplatňuje tuzemské samozdanenie, platiteľ dane, ktorý uskutočňuje zdaniteľné plnenie, teda neuplatňuje k cene dodávaného tovaru alebo služby DPH. Túto je z fakturovanej ceny povinný vypočítať a zaplatiť platiteľ dane, ktorý je príjemcom plnenia.
V súčasnosti sa už tuzemské samozdanenie pri dodávkach tovarov a služieb medzi platiteľmi dane uplatňuje pri viacerých druhoch plnení, napr. dodanie kovového odpadu a šrotu, prevod emisných kvót skleníkových plynov, predaj nehnuteľností v rámci exekučného konania, dodanie vybraných poľnohospodárskych plodín, dodanie kovových predmetov, dodanie mobilných telefónov a integrovaných obvodov. Predložený pozmeňovací návrh zákona navrhuje doplnenie zákona o DPH o tuzemské samozdanenie pri ďalších druhoch tovarov a služieb.
Toľko teda druhý pozmeňujúci návrh.
A ešte, dovolíte, tretí pozmeňujúci návrh, ktorý sa týka čl. I, sa za bod 25 vkladá nový bod 26, ktorý znie:
"26. Za § 58 sa vkladá § 58a, ktorý vrátane nadpisu pod paragrafom znie:
§ 58a Vrátenie dane z tovaru a služby v prípade konkurzného a reštrukturalizačného konania
(1) Platiteľ dane má nárok na vrátenie dane z tovaru a služby, ktoré dodal v tuzemsku v rozsahu podľa odsekov 2 až 6.
(2) Platiteľ dane má nárok na vrátenie zaplatenej dane, zo sumy zodpovedajúcej výške neuhradenej pohľadávky odberateľom, ak je pohľadávka voči odberateľovi tovaru a služby vymáhateľná a voči odberateľovi bolo a) právoplatne rozhodnuté o zastavení konkurzného konania pre nedostatok majetku, alebo b) o právoplatne rozhodnutie o zrušení konkurzu pre nedostatok majetku.
(3) Platiteľ dane má nárok na vrátenie zaplatenej dane, zo sumy zodpovedajúcej výške neuhradenej pohľadávky odberateľom, aj v prípade, ak a) odberateľ má súdom potvrdený reštrukturalizačný plán, b) platiteľ dane ako veriteľ odberateľa riadne prihlásil svoju pohľadávku v rámci reštrukturalizácie a táto nebola popretá, c) platiteľ dane nepostúpil svoju pohľadávku na tretiu osobu.
(4) Žiadateľ uplatňuje nárok na vrátenie dane podaním žiadosti o vrátenie dane v elektronickej forme prostredníctvom elektronického portálu. Žiadosť o vrátenie dane sa podáva najneskôr do 30. septembra kalendárneho roka, ktorý nasleduje po období, v ktorom nastali skutočnosti podľa odseku 2 alebo 3. Daňový úrad bezodkladne elektronickými prostriedkami oznámi žiadateľovi dátum prijatia žiadosti o vrátenie dane.
(5) Žiadosť o vrátenie dane musí obsahovať a) priezvisko a meno alebo názov žiadateľa a adresu jeho sídla, miesta podnikania, prevádzkarne, bydliska alebo miesta, kde sa obvykle zdržiava, b) elektronickú adresu žiadateľa, c) opis podnikateľskej činnosti žiadateľa, pre ktorú tovar a služby nadobudol, uvedením zodpovedajúceho číselného kódu podľa osobitného predpisu 7b), d) obdobie, na ktoré sa žiadosť vzťahuje, f) identifikačné číslo pre daň žiadateľa alebo jeho daňové registračné číslo pridelené v inom členskom štáte, g) údaje o bankovom účte žiadateľa vrátane medzinárodného bankového čísla účtu (IBAN) a medzinárodného kódu banky (BIC).
(6) Žiadosť o vrátenie dane musí obsahovať okrem údajov podľa odseku 5 údaje z každej faktúry o dodaní tovaru alebo služby, z ktorých žiadateľ žiada vrátenie dane, a to: a) priezvisko a meno alebo názov odberateľa a adresu jeho sídla, miesta podnikania, prevádzkarne, bydliska alebo miesta, kde sa obvykle zdržiava, b) identifikačné číslo pre daň odberateľa pridelené v tuzemsku okrem dovozu tovaru, c) dátum vyhotovenia faktúry, číslo faktúry, d) základ dane a sumu dane v eurách, e) výšku neuhradenej pohľadávky v eurách, e) výšku požadovanej sumy vrátenej dane, f) výpis z obchodného registra, preukazujúci skutočnosti podľa odseku 2, g) úradný odpis súdom schváleného reštrukturalizačného plánu.
(7) Pri rozhodovaní o vrátení dane sa primerane uplatní ustanovenie § 55d."
Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
Odôvodnenie: Zákon o konkurze a reštrukturalizácii mimo iného rieši, za akých podmienok môže veriteľ uplatniť a uspokojiť svoju pohľadávku z majetku dlžníka v prípade reštrukturalizácie alebo konkurzu dlžníka. Veritelia, v rámci obchodno-záväzkových vzťahov s dlžníkom, v prípade, že sú platiteľmi dane z pridanej hodnoty, odviedli správcovi dane zákonom stanovenú sadzbu dane z pridanej hodnoty. Hodnota odvedenej dane z pridanej hodnoty zodpovedala základu dane z celkového objemu dodaných tovarov a služieb. V praxi však, v prípade zastavenia alebo zrušenia konkurzu z dôvodu nedostatku majetku dlžníka dochádza k situácii, kedy veriteľ obdrží úhradu pohľadávky v nulovej výške.
Obdobná situácia je aj v prípade reštrukturalizácie. Zvlášť špecificky sa táto situácia ukázala pri posledných udalostiach s reštrukturalizáciou Váhostavu, kde bolo jeho reštrukturalizáciou poškodených mnoho drobných veriteľov. Štát zriadil obchodnú spoločnosť so stopercentnou majetkovou účasťou štátu a zverejnil prvú verejnú výzvu na odkupovanie prihlásených pohľadávok za jasne stanovených podmienok. Schválená právna úprava, ktorá umožnila vznik tejto spoločnosti a upravila podmienky, pri splnení ktorých sa niektorí veritelia môžu dostať k svojim peniazom, je však taká, že reálna šanca na 100-percentné uspokojenie veriteľov je minimálna, ak nie nulová. V týchto podmienkach je preto pre veriteľov najoptimálnejším spôsobom ako sa aspoň čiastočne dostať k svojim peniazom odkúpenie pohľadávky štátom.
Navrhujeme, aby v prípade, keď nastanú zákonom predpokladané situácie, bola daň z pridanej hodnoty zo strany štátu pomerne vrátená veriteľovi. Oprávnený veriteľ žiada o vrátenie alikvotnej časti dane z pridanej hodnoty prostredníctvom žiadosti podanej v termíne stanovenom zákonom.
Toľko teda moje tri pozmeňujúce návrhy. Veľmi sa ospravedlňujem, že som ich teda musel podrobne prečítať, ale rokovací poriadok to takto predpisuje. Ináč sa to urobiť nedá.
Ešte by som chcel poprosiť pána spravodajcu, ak ma sleduje, pán spravodajca. Pán spravodajca, ak ma sleduje. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR
Pána spravodajcu hľadáme.

Novotný, Viliam, poslanec NR SR
Pán spravodajca, chcel by som vyňať nejaké body na osobitné hlasovanie. Ja len preto. Chcel by som vyňať body na osobitné hlasovanie, a to body 1, 2, 3, 4, 5 a 6, a požiadať, aby sa o nich hlasovalo osobitne. Čiže body 1, chcel by som vyňať, áno, na samostatné hlasovanie zo spoločnej správy 1, 2, 3, 4, 5, a 6 a poprosiť, aby sa o nich hlasovalo samostatne. Ďakujem veľmi pekne.
Takže toľko moje tri pozmeňujúce návrhy. Ja využijem túto príležitosť, aby som sa poďakoval predovšetkým mojej kolegyni, podpredsedníčke strany Šanca pani Jarke Lukačovičovej, ktorá ich takto krásne pripravila, pretože naozaj nie som renomovaným odborníkom na problematiku dane z pridanej hodnoty.
Ale to, čo záverom chcem povedať, je, že, dámy a páni, a chcem poprosiť aj pána ministra financií, naozaj zvážte podporu týchto pozmeňujúcich návrhov. Nie sú ničím mimoriadnym. Ide len o to, že ak už sa vláda rozhodla prijať napríklad taký mechanizmus, aby DPH stačilo zaplatiť až po tom, ako dostanete úhradu za faktúru, tak prečo nevyužiť celý legislatívny rámec, ktorý nám umožňuje Európska únia? Keď Európska únia hovorí, že môžeme ísť do obratu 500-tisíc eur, tak poďme do obratu 500-tisíc eur. O tom je prvý pozmeňujúci návrh a súhlasím s tým, že keď pán minister Kažimír navrhuje, aby to bolo dobrovoľne, lebo Európska komisia to tak vyžaduje, nech je to dobrovoľne, ale využime celý rámec, ktorý nám Európska komisia umožňuje. O tom je prvý pozmeňujúci návrh.
Druhý pozmeňujúci návrh je o tom, že ak sa vláda rozhodla ísť do toho, aby mohli podnikateľské subjekty fakturovať bez DPH v stavebníctve a DPH platil iba koncový odberateľ alebo prijímateľ služby, prečo to nerozšíriť na automobilový priemysel, potravinársky priemysel, poľnohospodársku prvovýrobu, drevospracujúci priemysel, drevo a notebooky? A to odôvodnenie je jednoducho také, že takýmto spôsobom, či už prvým alebo druhým pozmeňujúcim návrhom, len rozširujeme to, s čím prišla vláda, čo vláda považuje zjavne za správne, a hlavne zlepšíme tým výber DPH, zabránime nadmerným odpočtom pri DPH, podvodom pri DPH, karuselovým obchodom, čo je určite v záujme nás všetkých.
Čo sa týka tretieho pozmeňujúceho návrhu, rieši špecifickú situáciu, ktorá sa naplno možno odkryla až pri kauze Váhostav. A to je tá situácia, že aj keď štát prostredníctvom Slovenskej reštrukturalizačnej do 50 % uspokojí pohľadávku veriteľa voči spoločnosti Váhostav, on odviedol DPH z celej výšky faktúry, a tú alikvotnú časť tých druhých 50 % jeho pohľadávky na DPH by mu štát mohol vrátiť. Jedná sa o 3 mil. eur podľa nášho prepočtu. Uvedomujem si, že je to vážna položka, ale určite je to položka, ktorú štátny rozpočet znesie pri takýchto zmenách DPH, ale hlavne je to položka, ktorá je čestná. Pretože predstavte si, že ste odviedli prácu, a predstavte si, že nielenže ste za ňu nedostali zaplatené, ešte ste aj 20 % museli odviesť štátu a neviete sa k nim reálne dostať. Teraz štát vráti 50 % prostredníctvom Slovenskej reštrukturalizačnej, a na tú druhú polovicu máte čakať, že raz možno sa k tomu dostanete v plnej výške. Preto tento tretí pozmeňujúci návrh.
Ďakujem veľmi pekne za vašu pozornosť a poprosím vás o podporu mojich pozmeňujúcich návrhoch.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.9.2015 o 15:44 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video