58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.11.2015 o 17:23 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:47

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, aj vo svetle najnovšieho uprisingu alebo ľudí sa konečne niekto tu zobudil, nedá mi teda nevystúpiť aj v druhom čítaní, ja som vystúpil aj v prvom čítaní k tomu. A namietal som, o čom to je a že to je nenáležité. Ale však nechcem sa opakovať. Pokúsim sa priniesť niečo nové do tej problematiky, skúsim to.

Ak som začal tým, že sa niekto zobudil, som rád, že sa niekto zobudil. A naozaj to oceňujem, lebo my tu už aj s kolegami hovoríme o cédečkovom kráľovi. Tuná pán kolega je cédečkový kráľ, proste na ministerstve pod 30 MLK nejde, hej, to proste úplne oni majú radi, lebo to nikto nikdy neskontroluje. Tri roky to tu hovoríme, hej, a som rád, že tá IT komunita, ale aj prezident sa zobudil v tomto a začína toho byť dosť, že už sa na to nedá pozerať, naozaj.

Prosím vás pekne, ak sme na to minuli 900 mil. eur, kde sú, kde sú tie peniaze. Ináč, to je problém minúť tie peniaze. A zoberte si, že naši to dokázali. Ja mám takého známeho výtvarníka v Košiciach. Ja vám poviem reálne, teda ste minuli 900 mil. eur do internetizácie, a neviem, ako to všetko zložito nazývate v tejto spoločnosti, a ten výtvarník si šiel v Košiciach, kde býva 50 rokov, vybaviť opis rodného listu a bolo mu povedané, že keďže sa narodil v Piešťanoch, musí ísť kvôli tomu do Piešťan. Viete, je dneska rok 2015. Naozaj, prosím vás pekne, za tých 900 mil. by mu ho mal niekto doniesť domov a ešte, by som povedal, zaliaty v plexiskle. Ale je to tak.

Naozaj tie schopnosti našich sú enormné na to, ako minúť, a oni milujú, naozaj tieto určité skupiny, milujú tento IT biznis lebo tam sa to dá. Niečo ťažko schováte v moste, lebo tam zmeriate aspoň kubíky. U nás podniká v IT dokonca aj taký Široký. Ale podľa mňa podnikajú v IT biznise aj iní experti, ľudia, ktorí horko-ťažko rozoznajú hardvér od softvéru, aj sa to naučili preto, lebo vedia, že na softvéri je to ľahšie ako na hardvéri. Preto sa naučili, aký je rozdiel medzi softvérom a hardvérom. Naozaj, to je znakom toho, kam ste to dostali, že firmám, ktoré sú úspešné u nás, v Silicon Valley by nedali možno ani zametať pred parkoviskom. A u nás to sú IT borci. Meno som z nich už jedno spomenul. Myslím si, že tých mien je viac.

Teším sa tomu, že sa zobudila tá komunita a začína sa pýtať, ja sa tomu teším, ak sa konečne začína pýtať Európska komisia nášho štátu, čo dovolil náš štát a ako je možné, že ľudia prichádzajú o byty za to, že si požičali 600 eur. Tak verím, že sa Európska komisia zobudí a začne sa pýtať, kde sme dali tých 900 mil., vážení, medzi ktoré aj my sme vám poslali nejaké peniaze. To bude odpočet. Na to som fakt zvedavý, keď sa niekto začne reálne pýtať, do čoho tie peniaze šli.

Všimnite si ten model, ktorý funguje jednoducho. Musí to znieť zložito, eHealth, eGovernment. Proste musí tam byť minimálne jedno anglické slovo, lebo jedno anglické slovo na slovenské pomery dáva takých 100 MLK navyše, lebo to znie tak dôležito, však. Proste dajte tam niečo anglické, eHealth, všetci o tom hovoria, kde je, čo to je... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Pán poslanec, teda, prepáčte, len nie som si celkom istý, či viete, o čom máme druhé čítanie. Je to o jednotnom informačnom systéme v cestnej doprave, ak to registrujete. (Smiech v sále.)

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán podpredseda, softvér, hardvér, to ja vám poviem. Mám vám to vysvetliť? Vy to podľa mňa tiež neviete, tak nechajte ma kľudne hovoriť, dobre, vydržte to, však to nevadí, vám to už neutečie. Kam sa ponáhľate? Však... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Číž, Miroslav, podpredseda NR SR
Vám pripomínam, že máme druhé čítanie o jednotnom informačnom systéme v cestnej doprave, keby ste si niektoré veci nechali na otázky pánovi ministrovi napríklad v interpeláciách alebo podobne. Ale keď usúdite, že takto dodržiavate rokovací poriadok, nech sa páči.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán kolega, vy mne naozaj nič nemusíte pripomínať, dobre, naozaj. Kľudne si tam seďte, pozerajte sa pred seba a vydržte.
Prosím vás pekne, to je základ, dať tam anglické slovo aspoň jedno. Tomu ja sa až čudujem, že tento zákon sa volá tak triviálne. Ako sa to volá vlastne? Tam tých vašich nenapadlo šupnúť aspoň jedno anglické slovíčko, možno by to sa potom ľahšie obhajovalo. Celý váš jednotný informačný systém (Alebo ako to vlastne voláte?) je nič. To je proste len zákonný podklad na to, ako vybrať nejaké milióny z tohto štátu a povedať, že je to podľa zákona.

To, čo robí Google zadarmo, tak vy idete robiť za peniaze, za peniaze ľudí. Niektorí chudáci nevedia, čo si večer dajú do hrnca, keď hlavné je, že sú internetizovaní, že sú vystavení na internetovej diaľnici už na Slovensku pomaly. A 900 mil. je 900 mil. To, čo robí Google zadarmo, vy idete robiť za peniaze. To je celé. Prečo to robíte?

A to je môj procedurálny návrh, pán minister, či ste to, spravodajca, možno budúci minister. (Ukázanie rukou na spravodajcu.) Prosím vás, ja v tejto krajine neviem, čoho sa tu človek ešte dožije. Tu už môže byť ministrom hocikto. Viete, naozaj, pán minister (Ukázanie rukou na predkladateľa.), pred vami váš kolega sa s nami aspoň rozlúčil. Neviem, či vy sa rozlúčite po záverečnom slove, asi sa fakt potom rozlúčite s nami, lebo vy už v tomto volebnom období do parlamentu neprídete. Vás je aj škoda odvolávať, keby prišlo k tomu odvolávaniu, lebo nemá význam odvolávať vás z funkcie ministra. Viete, sú medzi nami ľudia takí, že keď ich niekto opľuje, ako hovorí Jožko, tak povedia, že prší. Proste to je naozaj. Proste vy by ste mali vyhrať súťaž kamennej tváre. S vami nepohne nič. Vy to proste tu odsedíte, vydržíte, vám je to úplne jedno. Vy máte svoj svet a v tom svete proste fungujete podľa nejakých pravidiel. Však je to tak?

Môj procedurálny návrh je, a teraz ma opravte prípadne, pán podpredseda, mentálne to neviem obsiahnuť, aký vlastne má byť procedurálny. Dajte to preč, také asi nie je z rokovacieho poriadku. Tak, dobre, ako sa to volá oficiálne? Je to stiahnutie návrhu na dopracovanie? Ja nechcem ani, aby ste to dopracovali. Čo chcete na tom dopracovať? Však je to návrh nerokovať ďalej o návrhu, dobre, čiže toto. Takýto procedurálny návrh dávam v dobrom, pán minister, prosím vás, stiahnite to z rokovania, nerokujme ďalej o tom, dobre. A ja viem pre vás zabezpečiť to, že pugl už urobíme, ináč www.pugl.sk si pozrite k tomu, vážení, dobre. Verím, že to raz niekto nafuluje, budú tam informácie, čo sme „dokázali“, čo tento štát dokázal za 900 mil., však. Robím teraz avízo, všetci tí, ktorí máte nejaké poznatky, tak kľudne môžete na ten portál potom prispievať. Ako majú niekde Google, tak my máme pugl, hej, priznávam, že je to inšpirované tuná prvými písmenami priezviska pána nášho ministra a že sa dozvieme, do čoho sme vlastne investovali. Čiže tento portál už urobíme, pán minister, lebo už ho začali robiť, ale viem vám sľúbiť, že neprídeme vám pod okná robiť žúrku, tú Google žúrku, ktorú avizujem. (Ruch v sále.) Počkám, kým sa dohovorí, kľudne, dobre. Ak to stiahnete teda, pán minister, nebudeme robiť žúrku, nebudeme chodiť pred vaše ministerstvo, nebudeme to obaľovať alobalom, veľa vecí si odpustím.

A ja mám kopu inej roboty teraz, naozaj, len ja už neviem, čo tu má pomôcť. Naozaj ja neviem už, aká 3D forma, aká vizualizácia toho problému má pomôcť na to, aby sme si uvedomili, v akej absurdnej dobe žijeme, že niekto tam dal 900 mil. eur a v Košiciach, keď chcete opis rodného listu a nenarodili ste sa v Košiciach, tak vám povedia, že musíte ísť tam, kde ste sa narodili, v roku 2015. My sme www.ctpristroj.sk vytvorili. Vytvorili to, ináč, ľudia z Košíc, mladí ľudia z Košíc vytvorili portál www.ctpristroj.sk a tento portál, pán minister, bude zachraňovať životy normálne, keď ho budete funkčne používať. A v tejto chvíli aj oceňujem, že ministerstvo zdravotníctva prišlo a pomáha tomu portálu, aby ožil. Viete, koľko to stálo? To bolo pro bono, to nebolo dokopy nič, len časť tých ľudí po večeroch robila ten softvér. (Ukázanie rukou na predkladateľa.) Poďte sa teraz s nami rovnať. Čo tam dáte vy do pľacu? My tam www.ctpristroj.sk dávame, dajte tam vy z vášho ministerstva niečo a povedzte, koľko to stálo, poďme si to porovnať.Pán minister, naozaj ak to stiahnete to, prosím vás, dobre, ušetríme si veľa času, nepríjemností. Ja viem, že v tejto krajine je to smutné. Ja viem, že v tejto krajine krčmových hrdinov to je smutné, ale už to trošku ožíva, už tí ľudia prestávajú byť ochotní nechať zo seba robiť somárov, odmietajú sa pozerať na niečo, na čo sa nedá pozerať. Čiže ja by som neriskoval, nepokúšal draka, dobre. Takže teraz by som naozaj odporúčal stiahnuť to. A ak by sa tak stalo, ušetrili by sme si čas aj nejaké prípadne s tým spojené nepríjemnosti. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.11.2015 o 16:47 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. No, pán poslanec Hlina, všimol som si, že vaši kolegovia v klube KDH sa s úsmevom na tvári pozerali na vaše vystúpenie. No ak má byť toto posolstvo klubu KDH celému Slovensku, tak ďakujem za to veľmi pekne. Veľa ste toho nepovedali a to, čo ste povedali, bolo ešte úsmevné ešte aj pre vašich členov klubu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2015 o 16:57 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:22

Richard Raši
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Chcel by som pozvať všetky dámy poslankyne a všetkých pánov poslancov, aby prišli zajtra v priebehu dňa na výbor pre zdravotníctvo fúkať, pretože bude Svetový deň chronickej obštrukcie pľúc, budeme mať spirometrické vyšetrenia, v rámci prevencie vás tam všetkých pozývam, od 9.00 do 15.00 hodiny. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.11.2015 o 17:22 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:22

Igor Hraško
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predseda. Ja by som chcel opraviť hlasovanie č. 74. Zariadenie ma vykázalo, že som bol za návrh. Chcel som sa zdržať hlasovania.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.11.2015 o 17:22 hod.

Ing.

Igor Hraško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:23

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Mňa, mimochodom, zaujíma, že z čoho je to uhrádzané, pán Raši, starajte sa o zdravie pacientov, dobre. Naozaj tu furt niekto chodí po parlamente. Tu ste spravili hospitál z parlamentu. Robte hospitál z hospitálov. Mňa naozaj zaujíma, kto zajtra tam príde, prosím vás. Sú iní ľudia, ktorí sú chorí, ktorí nevyhnutne potrebujú zdravotnú starostlivosť. Prečo poslanci majú takéto výhody oproti iným ľuďom? Absolútne tomu nerozumiem. A zaujíma ma, kto to platí, prosím vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.11.2015 o 17:23 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:23

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Iba krátka reakcia. Všetky takéto podujatia sú robené odbornými spoločnosťami a súvisia s prevenciou ochorení nielen pre poslancov, ale aj pre zamestnancov parlamentu a so šírením osvety aj cez poslancov, aby túto osvetu vedeli šíriť našim občanom. A ide o preventívne opatrenia. Všetko to zabezpečujú odborné spoločnosti, ktoré patria pod Slovenskú lekársku spoločnosť. Nikto z nás ani ten nikto nekalý to neplatí. A ešte raz vás všetkých tam pozývam. A veľmi nerád to hovorím, ale keď raz takto prídeme kvôli psychiatrickým ochoreniam, pozvem vás tam, pán poslanec Hlina. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

11.11.2015 o 17:23 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 17:29

Vazil Hudák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, tento návrh zákona predkladám na základe požiadavky Združenia miest a obcí Slovenska ustanoviť obciam možnosť vydávať všeobecne záväzné nariadenia, ktorými upravia používanie vybraných kategórií pyrotechnických výrobkov na území obce.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, ostatnými zákonmi, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi. Ďakujem za pozornosť a dúfam, že ho podporíte. Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

11.11.2015 o 17:29 hod.

JUDr.

Vazil Hudák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 17:30

Lea Grečková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, kolegyne, kolegovia, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ako gestorský výbor k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 58/2014 Z. z. o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa dopĺňa zákon č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní v znení neskorších predpisov (tlač 1698), podáva Národnej rade Slovenskej republiky podľa príslušných paragrafov zákona o rokovacom poriadku spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky.

Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1937 z 23. septembra 2015 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru, výboru pre hospodárske záležitosti a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.

Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.

Návrh zákona odporúčali Národnej rade Slovenskej republiky schváliť ústavnoprávny výbor uznesením č. 686 z 3. novembra 2015, výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 486 z 5. novembra 2015 a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj uznesením č. 261 z 3. novembra 2015.

Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto správy vyplýva 11 pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporúča hlasovať o všetkých bodoch spoločnej správy spoločne s odporúčaním schváliť ich.

Zároveň gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný vládny návrh zákona schváliť.

Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu zákona v druhom čítaní bola schválená uznesením č. 516 z 10. novembra 2015.

Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril ako spoločnú spravodajkyňu predložiť na schôdzi Národnej rady návrhy podľa príslušných paragrafov rokovacieho poriadku.Pán predseda, skončila som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

11.11.2015 o 17:30 hod.

Mgr.

Lea Grečková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:30

Helena Mezenská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister, pani spravodajkyňa, prítomní poslanci, dovoľte mi upozorniť v druhom čítaní pri zákone o výbušninách, výbušných predmetoch a munícii, ktorého cieľom bol vlastne opodstatnený zámer sledovať ustanovenie možnosti obciam vydávať všeobecné záväzné nariadenia, ktorými sa upraví používanie pyrotechnických výrobkov, ako aj zámer spresnenia nových označení a zaraďovania pyrotechnických výrobkov patriacich do zábavnej pyrotechniky, na niečo, čo mi nebolo úplne jasne vysvetlené v rámci rokovania hospodárskeho výboru. Totižto tento zákon nebol sústredený len na to, aby sa pripravil právny základ na prípravu všeobecných nariadení pre mestá pri manipulácii alebo pri spresnení pravidiel používania výbušnín, ale jeho súčasťou bola aj nepriama novela. A táto nepriama novela súvisí so zákonom o poskytovaní dotácií v pôsobnosti ministerstva hospodárstva. Jej cieľom je poskytnúť štátne príspevky odberateľom plynu v domácnosti.
Ak som si vlastne tento pozmeňujúci návrh, ktorý bol pripravený k zákonu o výbušninách, prečítala spolu s touto nepriamou novelou, zarazili ma také dve skutočnosti, ktoré by som si, ak ste tu, pán minister, nechala vysvetliť, bez toho vysvetlenia bolo pre mňa irelevantné podávať nejaký pozmeňujúci návrh na prípadné vypustenie tejto nepriamej novely zákona, a síce, ide o poskytovanie a vyplácanie štátnych príspevkov odberateľov plynu v kontrolovanom reťazci od odberateľa plynu v domácnosti cez dodávateľa a cez prevádzkovateľa distribučnej siete až po ministerstvo. Avšak nazdávam sa na základe takto citovaných ustanovení, vlastne pri tvorbe zoznamu takýchto dotknutých odberateľov plynu nebude potrebný ich súhlas. A rovnako aj ak by bolo potrebné odkontrolovať, o aký objem vlastne súvisiacich zdrojov ide, je to chránené vlastne pri dodávateľovi plynu obchodným inštitútom, vlastne obchodným tajomstvom. Zdá sa mi, že takto nastavená nepriama novela môže vzbudzovať pochybnosť o transparentnosti celého procesu poskytovania týchto štátnych príspevkov. Ja som presvedčená, že pri neoverení spätnej väzby pri nepotvrdení dotknutých odberateľov plynu, ktorí by mali vedomosť o tom, že taký zoznam sa tvorí, a vyjadrili by to príslušným spôsobom, rovnako ako aj bez toho, aby sme nejakým spôsobom mali snahu odkontrolovať objem poskytnutého príspevku z verejných zdrojov, ktorý bude tiecť a bude regulovaný, bude kontrolovaný dodávateľom plynu, naozaj môže dochádzať k podozreniam na netransparentné narábanie s verejnými zdrojmi. Ja som presvedčená, že pokiaľ ide o využívanie verejných zdrojov, verejných prostriedkov, tak v prípade dodávateľa plynu takýto proces predsa nemôže byť chránený právnym základom obchodného tajomstva. Obchodným tajomstvom tu môže byť know-how, či už dodávateľa alebo prevádzkovateľa distribučnej siete v princípe každej obchodnej spoločnosti, ale len dovtedy, kým tá spoločnosť nepoužíva a nerozhoduje alebo nedohliada, nie je dotknutá čerpaním verejných prostriedkov. Raz ak ide o čerpanie verejných prostriedkov, som presvedčená o tom, že manipulácia s týmito verejnými prostriedkami nemôže byť neopodstatnene chránená inštitútom obchodného tajomstva.
Takže ja by som poprosila, ak by ste mohli, pán minister, zaujať svoje stanovisko k tejto nepriamej novele, ak by ste boli taký láskavý a mi ten celý proces objasnili, aby naozaj nevzbudzovala takto zadefinovaná novela pochybnosti o tom, že by tu dochádzalo k prelievaniu verejných prostriedkov bezkontrolne, navyše legitimizovane cez inštitút ochrany osobných údajov bez súhlasu dotknutých odberateľov plynu a zároveň aj z môjho pohľadu v neopodstatnene chránenom režime obchodného tajomstva pre dodávateľov plynu, aj keď ide o využívanie verejných prostriedkov, verejných zdrojov.
V neposlednom rade by ma zaujímalo, aká výška štátneho príspevku sa predpokladá, ktorá bude odberateľom plynu v domácnostiach vypočítaná alebo pridelená. Ďakujem.
Skryt prepis

11.11.2015 o 17:30 hod.

Mgr.

Helena Mezenská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:33

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážená kolegyňa poslankyňa, ja by som chcel zareagovať po tej právnej stránke na to, čo ste povedali, že ide o nepriamu novelu. Tu vás chcem upozorniť na to, že nejde o nepriamu novelu. Keď je návrh zákona, ktorý mení aj ďalšie zákony, a tie ďalšie zákony sú označené jasným článkom II až, povedzme, XV a sú teda jasne označené, nejde o nepriamu novelu. Nepriama novela je vtedy, keď v texte jedného zákona zmeníte aj druhý zákon bez toho, že by ste ho osobitne označili. Ale v tomto prípade ide o štandardnú legislatívnu techniku, ktorá dokonca ešte aj s predmetom toho vládneho návrhu zákona súvisí. Čiže nejde o nepriamu novelu a z pohľadu právneho je to absolútne v poriadku. To je iba toľko z mojej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.11.2015 o 17:33 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video