58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.11.2015 o 14:05 hod.

Ing.

Marián Kovačócy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:49

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja tiež mám taký postreh k tým pokutám. A o tom budem asi hovoriť pri tom druhom zákone, ale vyjadrím sa k tomu, čo ste, pán kolega, hovorili, áno, v Sačurove je to neukončené, ale koho by to tu trápilo. Pozrite sa, pán Baška, to je RoboCop. Proste kde je nejaká funkcia, tam je pán Baška. Pán minister nás oklamal na výbore. My sme mu odsúhlasili navýšenie rozpočtu, zvýšenie počtu policajtov s tým, že mali byť vytvorené dve mobilné policajné stanice. Kde máte mobilné policajné stanice? Nie sú nikde. Viete, vážení občania, ak vy máte nejaké starosti niekde v Prešovskom kraji, alebo niekde ich máte, tak sa pozrite do televízora, tam je toľko Rambov a ochrancov, že nestíhate sa čudovať. Ale potom si pozrite, že chcete prejsť do jednoty, či sa cítite tak bezpečne, ako vám v tom televízore niektorý z tých dvoch Rambov hovorí, hej. Proste dve mobilné policajné stanice, pán minister, to bol váš prísľub. Nie sú, rok prešiel ako voda, rozpočet navýšený bol. Ja neviem teda, ako ste sa s tým vysporiadali, mali byť dve policajné mobilné stanice. Z nich možno jedna pokojne mohla byť dočasne umiestnená v Sačurove, aby pomohla riešiť daný stav. Podľa mňa takých lokalít, kde by pomohla takáto výjazdová stanica, je určite na Slovensku viac. Ale nerealizovalo sa to, napriek prísľubu, napriek uzneseniu výboru pre obranu a bezpečnosť. Takto si my tu fungujeme. Pána Bašku, toho trápia úplne iné veci, ako je nejaký Sačurov, rozumiete. Ale teraz nedá sa vylúčiť, že pred voľbami sa rozbehnú a budú nám triasť rukami, dávam balóniky do rúk s tým, ako všetko zachránia, len treba urobiť to nevyhnutné, ten volebný akt a potom sa všetci budú čudovať. Tu to máte rozmenené na drobné, hej, v dobrej viere, v dobrej vôli. A ja som zahlasoval za zvýšenie rozpočtu, boli prisľúbené mobilné policajné stanice, neexistujú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 11:49 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:51

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja sa vrátim k tomuto zákonu, k čomu vlastne už nemôžem sa vrátiť. Chcel som pôvodne vystúpiť v rozprave, ale určite s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou prejde návrh poslanecký, návrh pána poslanca Matejičku. Takže nebude k čomu vlastne vystupovať.
Ale, pán poslanec Zajac, ja si myslím, že kariérny postup by mal ísť ďalej, aby policajt, ktorý odborne, praxou a svojím postojom skúsenosti má na to, aby od toho najmenšieho strážmajstra aj postúpil aj na post generála, takúto možnosť mal, nebol nejaký niekde zamedzený. A najlepšie by bolo na to, aby sme na každý nielen post v Policajnom zbore, ale aj na každý post na ústredný orgán štátnej správy zaviedli verejné hearingy, proste aby aj odborná aj laická verejnosť vedela posúdiť toho kandidáta čo najobjektívnejšie. Vtedy by nemohli byť nejaké také zákulisné dohody o tom, kto ktorý post obsadí. Keďže to by bolo veľmi divoké, keď niekto pohorí na nejakom pohovore a napriek tomu je vymenovaný. Deje sa to na pôde ústavnoprávneho výboru pre kandidátov na sudcu Ústavného súdu. To ukáže sa aj teraz. Takže som zvedavý, aký bude výsledok, ale je to krok určite dopredu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 11:51 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:53

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pánovi kolegovi Lipšicovi. Naozaj až dnes nám bol pozmeňujúci návrh pána Matejičku rozdaný, a preto som si nevšimol, že aj toto ustanovenie, keď sa nebude už dať odvolávať z funkcie bez udania dôvodu, vypadlo z tohto návrhu zákona.Čo sa týka tej dopravnej polície, ja nehovorím že nemá byť dopravná polícia alebo že nemá konať dopravná polícia. Len naozaj to súvisí s určitou infraštruktúrou niektorých regiónov Slovenska. Na západnom, strednom Slovensku už pomerne máme sieť diaľnic a rýchlostných ciest. Na východnom Slovensku je táto sieť veľmi na nízkej úrovni, a preto cesty I. triedy sú veľakrát preťažené. Je tam ťažká kamiónová doprava, na ktorú sa sťažujú občania. A preto si myslím, aj som interpeloval v júni v tej veci pána ministra, na konkrétnej ceste aby sa zamerala polícia v nočných hodinách na ťažkú kamiónovú dopravu, ktorá ničí naše cesty a ničí aj domy občanom, a namiesto toho dennodenne vidia občania, ako osobné autá sú hlavne cez deň perzekvované a zamerané a v nich následne pokutovaní.
Čo sa týka tej bezpečnosti, naozaj som vo svojom vystúpení hovoril o tom, že občania sú z televíznej obrazovky neustále strašení, že ich bezpečnosť je ohrozená teroristami a migrantmi. Ale v dennodennom živote veľakrát vidia, že ich bezpečnosť je veľakrát ohrozená drobnými krádežami v sadoch, v domoch, veľakrát sú v urbariálnych spoločenstvách vypílené stromy. A tam občania by si priali, aby polícia bola razantnejšia a ukázala, že ich chráni... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 11:53 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:56

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, dámy poslankyne, páni poslanci, tak mali sme tu niekoľko viacej vystúpení. Prvé, také by som povedal komediálne, trošku do cirkusu, pán poslanec Hlina, no vám poviem, pán poslanec, tak vás pri tej trasúcej ruke, ktorú tu bolo vidieť proste sprevádza obrovský strach z jediného. Ten strach bol viditeľný, už keď ste prišli do parlamentu. Prvé, oklamali ste svojich voličov a ušli ste z klubu OĽaNO, pretože ste všetkým tvrdili, ako poctivo prisahali, budete konať podľa svojho svedomia v klube OĽaNO. Odišli ste z OĽaNO a založili ste si novú stranu. Väčšie preferencie ako vaša strana, pán poslanec Hlina, mala už aj strana SKOK. Tak ste prepadli absolútnej panike a po kolenách ste sa priplížili do klubu KDH. Nezastávam sa klubu KDH, ale určite jeho úspech a jeho veľkosť nie je daná vaším skvelým politickým prístupom. Takže prečo ste opustili svoju vlastnú politickú stranu a ľudí, ktorých ste presviedčali, že ju s nimi budete zakladať? Vedeli ste, že vás nikto nepočúva, že nikoho nezastupujete, pán poslanec. A to je jediný dôvod, pre ktorý s vami nie je dôvod diskutovať výraznejšie, lebo nereprezentujete nikoho. Ľudí, ktorých vás sem zvolili, ste sklamali a oklamali, to znamená, podviedli ste ich. V tomto prípade platí pre toho, kto podvádza, iba jedno slovo, podvodník. Tých ste podviedli, potom ste celý čas všetkým tu nadávali, všetci sú podľa vás neviem čo možné všetko, len preto, aby ste na seba upútali pozornosť A napriek tomu viete, že to nefunguje. Keď ste zistili, že nemáte šancu byť so svojou politickou stranou, druhýkrát ste vašich sympatizantov podviedli a vstúpili ste... (Reakcia z pléna.) Som rád, že sa toho práve vy dovolávate. Reagujem na rozpravu, neviem či, navrhovateľ reaguje na rozpravu. (Reakcia z pléna.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Pán poslanec, pán minister reaguje na to, čo ste vy rozprávali v rozprave.

Kaliňák, Robert, podpredseda vlády a minister vnútra SR
Takže tretíkrát ste podviedli svojich voličov týmto spôsobom. A dôvod, pre ktorý sa s vami diskutuje menej, je preto, pretože ak si všimnete diskusie, do ktorých chodím, tak hovorím s bývalými ministrami, keďže sú väčšinou teraz v opozícii, či je to pani poslankyňa Žitňanská, s predsedami strán (pán poslanec Bugár, Martin Fedor, bývalý minister obrany), tak vy v tejto chvíli nereprezentujete ani politickú stranu a nič v podstate. Takže tak to aj z toho vyplýva. My diskutujeme väčšinou s relevantnými politikmi, ktorí proste aj v minulosti zastupovali silové rezorty. Takže tento váš taký hysterický výbuch môžem komentovať iba tým, že máte proste strach z toho, že sa neprekrúžkujete do parlamentu. A teraz na to, ako sa vám podarilo oklamať Igora Matoviča, už zrejme KDH až tak úplne neskočilo. Takže tento strach asi bol reprezentovaný v tejto chvíli v tejto sále.
Čo sa týka reálnych vecí, ktoré sa dotýkali toho zákona, ja len skonštatujem to, tak ako sme sa bavili v rozprave, tak sa to vlastne aj skončilo.
Pán poslanec Zajac povedal, že tam neostávajú, čiže on je s tým, že sa už nebudú... (Reakcia z pléna.) Ten kariérny postup je daný.
Pán poslanec Hlina, samozrejme, tradične on ešte pravdu nepovedal odkedy v tomto parlamente je. Samozrejme, nie sú 4 mil. na odmeny, ale je toho ďaleko viacej. A väčšinou ma za to kritizujete, pretože na odmeny policajtom každoročne ide okolo 26 mil. eur. Takže len aby ste vedeli, to je všetko motivačné. Neviem, čo konkrétne ste vy mysleli, ale to je dlhodobo,
Pán poslanec Lipšic sa mračí. Aj, pán poslanec, keď ty si bol minister, to dlhodobo je zhruba rovnaká suma. A my sme zaviedli vlastne hodnotenie, na základe ktorého vlastne sú hodnotení v štyroch kategóriách, podľa toho dostávajú aj svoje odmeny v lete, ale aj na jeseň a podľa výsledkov.
Rád by som povedal, že ak ste spochybňovali niektoré veci, či krádeže vlámaním, či krádeže v chatách, v záhradkách, to je to, čo vás vždycky trápilo, tá denná kriminalita. Tam sme išli dole o 40 – 45 %. Zoberte si, ešte v roku 2002 sa bežne ukradlo cez 6 500 áut, teraz je to niečo málo cez 2-tisíc. V týchto štandardných trestných činoch nelatentných, ktoré sa vždy oznamujú, či sú to krádeže áut alebo vlámania, lúpeže, sme absolútne išli dole. Kedy naposledy ste počuli banku o tom hovoriť? Tento rok možnože je to skôr výnimka, ale aj v lúpežiach je stav naozaj mimoriadne nízky. Dokonca v násilných trestných činoch sme sa dostali do top 5 krajín najbezpečnejších v rámci Európskej únie, to znamená, či sa týka to vrážd alebo závažných násilných trestných činov. To sú naozaj veľmi dobré výsledky policajtov, za ktoré si určite svoje odmeny zasluhujú.
A posledná poznámka k tomu, čo je zase subjektívny pocit, pán poslanec. Ale v skutočnosti klesá výber pokút, teraz je ten rozdiel asi okolo 3 mil. eur, o ktoré to pokleslo. Čiže pre nás nie je podstatné vyberanie pokút, ale to, aby to klesalo a bola bezpečnosť na cestách, je to reakcia na to, na čo sa pýtal pán poslanec Lipšic, v podstate tento rok v tejto chvíli sme približne na roku minulom, od rokov 2011, 2012, keď sa podarilo prvýkrát prelomiť vlastne ten záväzok Únii ísť pod 50 %, to bolo 300 obetí na cestách, potom to bolo nejakých 297, 250, potom bol ten taký rok naozaj, ktorý vypadal veľmi dobre, bolo to až nejakých 223, teraz minulý rok to bolo na nejakej úrovni 235 a tento rok to bude zhruba na približnej úrovni plus-mínus zhruba päť obetí. Držíme sa hlboko pod tými 50 % a tento rok naozaj to, čo v posledných dvoch týždňoch nás tak mimoriadne vyrušilo, je počet chodcov (opätovne neosvetlení, proste absencia reflexných prvkov). Musíme začať ešte intenzívnejšie pracovať pri tej komunikácii s chodcami. To sú najzraniteľnejšie obete a najviac ich v poslednom období narástlo. A je to proste vždy veľmi smutný príbeh. Takže ku tým chodcom sa budeme ešte vracať, ale zhruba sa to v tých záväzkoch, ktoré máme, drží na 70, čiže ešte o ďalších 10 na nejakých 40 % z pôvodného záväzku. Takže tá situácia je dobrá, ale neklesá to spôsobom, ktorý by sme si predstavovali, ale vždycky je to kombinácia vecí práce polície, modernizácie áut, veľa urobilo napríklad aj šrotovné, veľa urobil výcvik a nová technika hasičov, ktorí skrátili dobu dodania zraneného vodiča do rúk lekárom o 22 minút, čo sú rozhodujúce minúty, a, samozrejme, nové cesty. Nové cesty, stále platí, sú najbezpečnejšie diaľnice a rýchlostné cesty, to stále ostáva. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.11.2015 o 11:56 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:03

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Pán predseda, ja by som mal na vás prosbu. Ja som to už povedal v rozprave, že ak sa majú dodržiavať rigorózne kritériá rokovacieho poriadku, tak potom to má byť buď voči všetkým, alebo k nikomu. A je to zodpovednosť vaša a vašich predsedajúcich. Ja si myslím, že predsedajúci schôdze by si mal, keď predsedá schôdzi, trošku sňať ten stranícky klobúk a nezávisle posudzovať vystúpenie všetkých.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

24.11.2015 o 12:03 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
58. schôdza NR SR - 8.deň - B. popoludní
 

Uvádzajúci uvádza bod 14:01

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážená pani predsedajúca, vážené dámy poslankyne a milí dvaja zástupcovia opozície, i keď pri tebe, pán poslanec, to nie je isté, kde vlastne presne v tejto chvíli si, no hlavnými oblasťami zmien navrhovanej novely je úprava s cieľom zvýšiť ochranu najmä chodcov a cyklistov, niektoré zmeny v evidenčných úkonoch pri odhlásení a prihlásení držiteľa vozidla, ale medzi najdôležitejšie zmeny v pravidlách cestnej premávky možno zaradiť určite zavedenie povinného nosenia prilieb pre deti prepravované na cyklosedačke a sprísnenie postihu za ohrozenie chodcov a cyklistov.
Ako som už uviedol v predchádzajúcom bode, tak práve chodci sa stali tento rok takou významnou skupinou obetí na našich cestách, pretože naďalej si na svoje oblečenie nechcú dávať reflexné prvky, ktoré, ako sa preukázalo, vysoko zachraňujú životy chodcov. A budeme veľmi tvrdo na tom stáť, nielen čo sa týka vyžadovania toho, ale aj osvety a snahy vzdelávať chodcov. Predovšetkým v nočných časoch proste si stále myslia, že ich je vidieť. A to je ten najväčší omyl.
Plus sme zaviedli určitú úpravu pokút, aby sme si boli úplne na jasnom. Najčastejšie ukladané pokuty sme znížili zo stropu 650 na 400 eur a zaviedli sme ich zvýšenie zo 650 na 800 eur iba pri mimoriadne agresívnych vodičoch, ktorí prekračujú rýchlosť o viac ako 50 kilometrov za hodinu v obci, to znamená, idú 100-kilometrovou rýchlosťou, a o viac ako 60 kilometrov za hodinu na diaľniciach, teda idú viac ako 190 kilometrov za hodinu.
Myslím si, že jednotlivé návrhy, ktoré prišli z výborov, odporúčame schváliť.
Myslím, že ten zákon je posunom opäť dopredu v našej snahe ísť tým smerom, aby sme mohli znižovať ďalej nehodovosť na našich cestách. Viete, že Slovensko bolo v uplynulom roku vyznamenané za najlepší pokrok v rámci boja s obeťami na cestách, pretože z priemerného čísla okolo 600, ktoré sme mávali okolo roku 2006, tak momentálne sme niečo cez 200, okolo 230 – 240 a máme záujem, aby sme v najbližších rokoch klesli pod 200 obetí ročne. To by bol taký cieľ, ktorý by sme si sami pred seba postavili.
Ďakujem pekne za pozornosť a ďakujem za podporu tomuto zákonu.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.11.2015 o 14:01 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:05

Marián Kovačócy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, kolegyne, kolegovia, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, v druhom čítaní.

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor k návrhu zákona podáva Národnej rade Slovenskej republiky v súlade s § 79 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky.

Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 1995 z 30. septembra 2015 pridelila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona, je to § 75 ods. 2 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov.

Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky uznesením č. 698 z 3. novembra 2015 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pripomienkami.

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť uznesením č. 220 z 3. novembra 2015 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona schváliť s pripomienkami v bodoch 1 až 21.

Gestorský výbor odporúča o pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhoch hlasovať takto: o bodoch 1 až 21 spoločne a tieto schváliť.

Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona v súlade s § 79 ods. 4 a § 83 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný vládny návrh zákona schváliť v znení schválených pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto správe.

Gestorský výbor určil spoločného spravodajcu výborov Mariána Kovačócyho vystúpiť na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky k uvedenému návrhu zákona v druhom a treťom čítaní, predniesť spoločnú správu výborov a odôvodniť návrh a stanovisko gestorského výboru a predložiť Národnej rade Slovenskej republiky návrhy podľa § 81 ods. 2, § 83 ods. 4, § 84 ods. 2 a § 86 zákona Národnej rady Slovenskej republiky o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov. Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov, v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť č. 239 na svojej 82. schôdzi.
Pani predsedajúca, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu k tomuto zákonu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.11.2015 o 14:05 hod.

Ing.

Marián Kovačócy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:10

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, ja som k tomuto návrhu zákona vystúpil aj v prvom čítaní, len krátke poznámky aj v tomto druhom čítaní predsa len uvediem, lebo nejakých významných zmien oproti prvému čítaniu v tomto návrhu sme sa nedočkali. Ja som namietal určité skutočnosti, ono v zásade sa to dá povedať aj tak. Niečo keď treba uznať, treba uznať. A, pán kolega, vy keby ste si aj s premiérom otvorili reklamku, vy ste fakt v balíku, hej, vy by ste podľa mňa urobili veľké peniaze, lebo to viete urobiť. Vy by ste aj Arabom piesok predali.

Naozaj je to všetko urobené len pre ten výstup, pre ten efekt. Čiže efektom z tohto bude, ako ste zatočili s cestnými pirátmi. Nuž ja si nemyslím, že ste zatočili s cestnými pirátmi, to ale nevadí. Tie zmeny, nejdem sa opakovať, sú nie veľké. Možnože len stanovíte minimálne, že budú musieť to dostať pri tom prekročení. Doteraz tá variácia, variabilita bola vyššia s tým, že aj nemuseli to dostať. Teraz musí to dostať.

Ja napríklad systémovo namietam aj tú skutočnosť, že do tej najvyššej kategórie, v ktorej ste, to znamená z pohľadu nejakej pokuty v blokovom konaní 250 až 800 eur, sa dostávate pri päťdesiatke v obci a nad šesťdesiatku mimo obce, máte rovnakú tú pokutu, ale ja si myslím, že ísť o päťdesiat kilometrov za hodinu viacej v obci je horšie, ako ísť o 60 kilometrov za hodinu viacej mimo obce, hej. Čiže ja by som napríklad túto skutočnosť nejakým spôsobom zohľadňoval.

Možno len malé porovnanie. Tieto skutočnosti sa zohľadňujú v iných krajinách, vyzerá to tak, áno. A to som si aj myslel. A je to pravdou. Niekde vám pri určitom prekročení rýchlosti berú automaticky vodičský preukaz na tri mesiace. Niekde majú tú diferenciu, že to skáče viac. U nás skočí iba raz toto, hej, akože vysoká pokuta nad stanovenú rýchlosť o päťdesiatku v obci a šesťdesiatku mimo obce. Nie som si celkom istý, že je to takto celkom správne.

Ja som avizoval, že skúsime dať pozmeňujúci návrh vzhľadom na náročnosť a v zásade aj takú beznádej určitú tuná, že aj tak by to neprešlo. Človek sa s tým natrápi ako somár, aj tak to neprejde. Bohvieako, ja si myslím, pán minister výhľadovo to dopadne? Ja neviem, ako to dopadne. Pokojne ja tu nebudem. A či veríte, či neveríte, do vankúša nepôjdem, ale keby som tu náhodou bol, tak nevylučujem, že by som sa skúsil pozrieť na to, ako to previazať aj s tým, čím bol spáchaný ten priestupok. Jedna vec je, že bol a potom je aj, čím sa to stalo. A to by sme mohli dať tomu takú tú určitú dynamiku, hej.

Pracovne my sme chceli tú konštrukciu robiť tak, že, dajme tomu, je nejaká cenníková cena auta a 1 % z ceny auta by ste mali, pokojne by tam mohli zostať nejaké parametre teraz. To znamená, že je to za to prekročenie. A ešte by ste potom o týždeň o dva týždne dostali podľa cenníkovej ceny auta doplatok k tej pokute, čo by chlapcov, ktorí majú veľké autá a radi chodia rýchlo, možno trošku zamrzelo. Teraz hore-dole je to 200 eur, čo biedaka môže položiť. Ale nemá chodiť rýchlo. Tým to nerozporujem. Čiže ja si myslím, že výhľadovo by sme mali ísť týmto smerom, hej, že pre niekoho fakt 250 eur nie je peniaz. To znamená, ak niekto dostane tú pokutu v jednej dedine, tak v druhej dedine pôjde zase rýchlo a mu to nevadí. A keď to previažeme cez cenu auta, hej, tak myslím si, že to by mohla byť budúcnosť v tomto prípade. No ale keby sme vedeli, čo je budúcnosť, tak sa živíme veštením.

A skončím tým, pán minister, vy ste len využili túto príležitosť a v zásade je to vecne príslušné aj k tomuto zákonu. Ja som to tu už namietal. Vaši chlapci a dievčatá s poslaneckými preukazmi sa zaľúbili do diplomatických pasov a mávajú policajtom pred očami diplomatickým pasom a dožadujú sa nejakej výhody plynúcej z diplomatického pasu. Dal som si tú robotu. volal som, oficiálny výstup z protokolu ministerstva zahraničných vecí mám. Diplomatický pas slovenského poslanca na území Slovenskej republiky neoprávňuje v zásade niekoho na niečo. Bol by som rád, pán minister, a v zásade aj vás k tomu vyzývam, keby ste jednoznačne inštruovali svojich poslancov, že sa nemajú dožadovať nejakej imunity mávaním diplomatickým pasom. (Reakcia navrhovateľa.) By ste tomu neverili, ja nie, ale policajti. Ja o takých viacerých prípadoch viem. Čiže tu by bolo dobré, keby ste prípadne dali inštrukcie, že nech sa nezneužíva diplomatický pas na dožadovanie sa nejakej imunity, ktorá neexituje v tomto prípade. (Reakcia navrhovateľa.) Je to pravda a čo nie je pravda? (Reakcia navrhovateľa.) A napriek tomu poslanci strany SMER tým mávajú, ale, dobre, pán minister, ja len o troch takých viem, dozviete sa o nich, nebojte sa, dobre. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás, pán podpredseda vlády, vystúpiť môžete. (Reakcia navrhovateľa: „Ospravedlňujem sa, pani podpredsedníčka.“)

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Pán minister, ja vás len poprosím, keby ste povedali celému plénu v zásade, že diplomatický pas neoprávňuje na žiadnu imunitu priestupkovú, vaši to nevedia, a zároveň by som vás poprosil...

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Poprosím vás hovoriť aj k zákonu.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Aj zákonu no však to je cestná premávka. Na cestnej premávke sa zúčastňujú aj poslanci. (Reakcia navrhovateľa.). No práve, neučte, tak nech nemávajú. A, prosím vás, využijem...

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Pán podpredseda, keď chcete reagovať, vystúpite v rozprave, môžete povedať svoje výhrady k pánovi poslancovi.

Nech sa páči, pán poslanec.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne. A potom ešte vás poprosím pán minister o jednu vec, keby ste prípadne ich inštruovali, inak budem v tomto interpelovať vás aj Policajný zbor jednoznačne, aby pri preukazovaní sa nejakým poslancom diplomatickým pasom túto skutočnosť nebrali absolútne do úvahy a riešili dopravný priestupok v zmysle platných predpisov, dobre, ono by bolo dobré to tým policajtom povedať, že je to tak. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Ale pán minister vám už povedal dosť zrozumiteľne, že to tak nie je.Nech sa páči, poďme ďalej, pán poslanec.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne. Ja som iba toto mal k tomuto návrhu zákona. Samozrejme, ja som tu namietal a kto už by tu sa tým zaoberal? Ale, nevadí, pre pamäť času a miesta som uviedol moje výhrady k tomu a dovolil som si uviesť malú poznámku k zneužívaniu diplomatických pasov. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.11.2015 o 14:10 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:17

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Lojzo, sa som sa normálne vrátila, lebo som si išla do kancelárie niečo napísať. Som z východu, z 360-kilometrovej vzdialenosti, v živote som neukázala pas. Dokonca som už aj platila pokutu. Ja sa ťa chcem spýtať, ako som sa ťa pýtala minule: Kto to konkrétne zneužíva? Dostávaš pána ministra, ja by som povedala, do takej pozície smiešnej. A poviem ti dôvod toho. To je tak, ako keby si odo mňa žiadal ako od primátorky, aby som ľuďom dala pokyn na úrade, napísala im list, že občania majú koncom roka zaplatiť dane, že ja si to želám ako primátorka mesta. Veď to všetci pracovníci vedia, veď to vedia aj policajti, že to treba. Čo si myslíš, že tí policajti sú čo? Akože oni nerozmýšľajú alebo nečítajú predpisy? Veď vedieť to je normálne. Ja neviem, čo chceš po ministrovi, chceš od neho, aby robil zo seba srandu? Veď všetci to vedia, na čo slúži diplomatický pas. Alebo podceňuješ tých policajtov, že sú naozaj takí? No nie sú takí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 14:17 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:18

Viliam Jasaň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán kolega. Ja netvrdím, že neexistuje možno u niektorých jednotlivcov, a to jedno, z ktorej strany tejto sály to je, že môže dôjsť k nejakému osobnému zlyhaniu, ale dovolím si vyprosiť, aby si hovoril, že poslanci strany SMER sa oháňajú diplomatickými pasmi, pretože my všetci veľmi dobre vieme, na čo nám slúži diplomatický pas.A druhá poznámka. Nepodceňuj policajtov. Policajti veľmi dobre vedia, čo kedy majú robiť a ako majú robiť, a nemusíš ich vôbec upodozrievať, že nejakým spôsobom si zľahčujú svoju prácu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 14:18 hod.

RSDr.

Viliam Jasaň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video