58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.11.2015 o 14:21 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:19

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja viem o dvoch takých poslancoch strany SMER a jednej takej poslankyni strany SMER, ale vám garantujem, a možno ma už natoľko poznáte, že keby som to vedel o niektorom našom kolegovi, tak by som to povedal, hej. Ale v dobrom teraz hovorím, možno fakt preto, aby nevznikali nejaké nedorozumenia. Totiž pán minister povedal jednoznačne, že ani jedného z nás diplomatický pas na cestnej premávke na Slovensku na nič neoprávňuje, a jednoznačne povedal policajtom, že keby sa niekto oháňal nejakým diplomatickým pasom, tak k ničomu, ale naozaj k ničomu to nevedie a akákoľvek pokuta musí byť udelená. Mne úplne to stačí, pán minister, urobte jednoznačne, aby tu nevznikali dohady nejaké, lebo to tí niektorí chudáci policajti nevedia, dobre,... (Reakcia z pléna.) Neviem ja mám faktickú alebo pán minister má faktickú? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

Laššáková, Jana, podpredsedníčka NR SR
Nech sa páči, odpovedajte.

Hlina, Alojz, poslanec NR SR
Ja som len toľko si dovolil povedať, však, pán minister, máte záverečné slovo, môžete zase pokojne na mňa brýzgať 10 minút, neviem, o čom všetkom pokojne môžete hovoriť, môžu to byť prípadne neviem teraz nejaké osobné veci, pokojne to točte, krúťte, prípadne na záver povedzte toto, dobre, ja už to tu poznám, proste kydať, liať, to je úplne v poriadku. Vydržím, znesiem to, ale na konci by som poprosil predsa len, či by ste nezjednotili to stanovisko ľudí, ktorí sú na uliciach, hej, keď im nejaký poslanec máva diplomatickým pasom a odvoláva sa na nejakú imunitu plynúcu z diplomatického pasu. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 14:19 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:21

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená pani podpredsedníčka, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán poslanec Hlina, idem sa zapojiť trošku aj do tejto debaty. Aj diplomatický pas je dokladom totožnosti, čiže každý občan môže sa preukázať aj cestovným pasom, ale máte pravdu tým, že absolútne, absolútne na území Slovenskej republiky diplomatický pas žiadnu imunitu alebo žiadnu úľavu nielen poslancom, ale ani nikomu inému, kto je držiteľom diplomatického pasu na území Slovenskej republiky, nedáva. To keď policajt nevie, tak by sa mal vrátiť do lavíc na policajnú akadémiu alebo školenie a si to zopakovať.

Chcem sa vrátiť ešte k tým pokutám, s ktorými máme dlhodobo v rámci klubu poslancov za MOST – HÍD problém. Je známa naša snaha o trošku zmiernenia, čo sa týka použitia alkoholických nápojov pre cyklistov, sme chceli, aby tam jedno pivo nebolo problematické, a povedať, kde všade vo svete to už je povolené. Dali sme vypracovať znalecký posudok alebo analýzu k tomu z Martina, ale nepochodili sme s tým.

Ale máme stále problém, ktorý ste vy, pán poslanec, avizovali. A to sú vysoké pokuty, nie pre nás, nemáme tak hlboko do vrecka, ale sú vysoké pokuty pre občanov, ktorých príjem je veľmi nízky. Sú životné situácie, kde okolnosti donútia človeka, aby si zvolil to menšie zlo. Nedávno sa mi hlásil občan, ktorý dostal dosť vysokú pokutu. Kvôli objektívnym príčinám nestíhali ísť na pohreb blízkeho ako blízkej osoby. Pridali na plyn, chytila ich policajná hliadka. A dostali veľmi vysokú pokutu, mimo mesta. No a majú existenčné problémy s tým. Čiže bolo by veľmi spravodlivé, ako ste naznačili, aby tá pokuta bola primeraná k príjmu alebo majetkovému statusu toho previnilca. Fakt sú tu ľudia, ktorí si robia zo zákona srandu. Pre nich tých pár stoviek eur, to je len taká malá nepríjemnosť v tom, že ich nachvíľku zastavia. Hneď ako zaplatia pokutu, dostanú bločky, tou istou rýchlosťou pokračujú ďalej v ceste. Čiže, áno, tie veľké pokuty sú určitým obmedzujúcim faktorom, hlavne tie preskúšania, ale bolo by dobré už konečne v 21. storočí pristúpiť na to, aby tá pokuta bola primeraná k jednotlivcovi, a nie plošná, pretože plošná spravodlivosť, to je taká spravodlivosť, že pre niekoho je krutá a pre niekoho je príliš mierna.

Ďalšia vec, ktorú by som chcel podotknúť pri tomto zákone, je, ako je možné, že naďalej sa vydávajú evidenčné čísla rôznym ľuďom rôznymi číslami. Nebavíme sa o evidenčných číslach, ktoré sú vydávané na základe príplatku. Bavíme sa o jedných číslach, ktoré sú číslice, ktoré sa nedajú zvýšením toho príplatku vybavovať. Čiže to je najväčší problém našej spoločnosti, že sú stále rovní a sú stále rovnejší. Kým toto neodstránime, určite nedosiahneme ten stav, ktorý dosiahnuť chceme, že ísť pod 200 obetí na cestách.

Ďalšia vec, to sú úseky, kde je rýchlosť neodôvodnene znížená. Máme dobrých pár úsekov na Slovensku, kde cesta je veľmi široká, priehľadná, je to rovina, napríklad pred Rožňavou, kde veľmi často sú naši príslušníci zákona na boku cesty. U každého to evokuje, aby tam pridal. Je tam deväťdesiatka. A to sú cesty, kde by sme fakt mohli uvažovať nad tým, že povolíme tú rýchlosť na stovku.

Na druhej strane, a tu už o tom bola reč, naši dopravní policajti sú stavaní do určitej polohy ako polohy vyberačov pokút, lebo sú na to nútení, lebo majú naplánovaný príjem do štátneho rozpočtu. Čiže niekedy nejde o dopravnú akciu zameranú na plynulosť a bezpečnosť dopravy a cestnej premávky. Ale to je výslovne zamerané na to, aby vlastne bola naplnená tá príjmová časť štátneho rozpočtu.

To sú také neduhy, ktoré potom stavajú občanov do tej pozície toho sloganu, ktoré má každé policajné auto, tak trošku takej ironickej, aby som povedal pravdu, niekedy až komickej.
V Rakúsku sú tie pokuty oveľa nižšie, ale voľáko sa nám stáva, že prekročíme hranice a potom sme nejako zdvorilejší, sme nejako disciplinovanejší, pritom tie pokuty sú oveľa, oveľa nižšie.

Treba nájsť aj tú určitú príčinu, prečo to tak je, prečo je stále na Slovensku, aj keď sú vysoké pokuty, toľko cestných pirátov, že človek fakt predtým, ako odbočuje alebo predbieha, musí sa pozrieť do zrkadla, či nejde nejaká raketa na štyroch kolesách zozadu alebo spredu alebo zboku. Čiže pokutami príčinu neodstránime, možno zamedzíme tomu, aby tí, ktorí majú snahu prekročiť rýchlosť a porušovať pravidlá cestnej premávky dostali častejšie a väčšie pokuty. Ale väčšinou to sú ľudia, ktorým táto pokuta nejako finančne neublíži. Takže ja by som veľmi rád privítal, aby tie pokuty v budúcnosti boli prispôsobené tomu, ako kto jazdí. A ešte jedna poznámka. Pán poslanec Hlina, viete percentuálne z ceny auta, no ani to sa nedá určiť, lebo poznám strašne veľa mladých ľudí, ktorí kupujú autá s drahou nadobúdacou cenou, ale s milión kilometrov zostatkovou hodnotou pár tisíc eur. A proste to auto má nejakú nadobúdaciu hodnotu. Ale ten mladý človek to kúpil už v strašnom stave, to kúpil za pár tisíc eur. A keď budeme vychádzať z tej ceny auta, tak to zase sa dostaneme tam, kde by sme nechceli dostať. Alebo ste mali na mysli hodnotu auta v tom danom momente, tak to je iné. Ale to by bolo veľmi inak ťažké, ale poisťovne na to ináč majú svoje sadzobníky. Pán spravodajca hovoril, že bolo by to komplikované. Ale určite cesta by mohla viesť aj týmto smerom. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.11.2015 o 14:21 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:30

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Gál, dovolím si súhlasiť s časťou tvojho vystúpenia, kde si objasňoval pánovi poslancovi Hlinovi ohľadom preukazovania totožnosti, naozaj je to tak aj v zmysle zákona o cestovných dokladoch, diplomatickým pasom možno preukázať totožnosť ako takú. Je to priamo aj v zákone. Na druhej strane, ako si pán poslanec Gál povedal, je to úloha policajta, aby vedel, kto má, kto nemá imunitu. Je to podobné ako pri honorárnych konzuloch, ktorí tiež mávajú rôznymi preukazmi. No jednoducho policajt vie aj vždy vedel, že proste honorárny konzul žiadnu diplomatickú imunitu nepožíva. Pokiaľ ale pán Hlina niečo tvrdí, tak ako my sme tiež počuli o niektorých poslancoch z KDH, že údajne sa preukazujú preukazmi Europolu, čo je trošku vážnejšie, a tiež tomu neveríme, je to tiež iba nejaká klebeta, tak predpokladám, že pán Hlina má nejaké dôkazy, predpokladám, že má potom asi nejaké záznamy z policajnej evidencie, čo znamená, že mu niekto neoprávnene poskytol neoprávnenú lustráciu nejakých poslancov. A preto očakávam, že pán poslanec Hlina potom podá trestné oznámenie na toho človeka, čo mu neoprávnene niekoho lustroval. Ak to neurobí a nemá dôkaz, je to jasné preukázanie, že pán Hlina klame a znova vymýšľa si. Čiže, pán poslanec Gál, plne s tebou súhlasím v tej časti, kde si povedal, čím možno preukázať totožnosť, a, samozrejme, čo policajti aj vedia, aj vždy vedeli, že ani honorárny konzul, ani poslanec na základe diplomatického pasu nemajú na Slovensku teda žiadnu imunitu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 14:30 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. My keď sme robili protest v Košiciach, tak tam na pešej zóne stál taký mercedes, ja neviem, ako sa volá, najnovší, ako existuje. A mal nejaké značky. Ani keby to bolo Obamovo, ani Obamu by to neoprávňovalo tam stáť. A tí policajti len kývali plecom, však na námestí SNP tiež stojí x áut s CD. A ja vám poviem, pán kolega, ako som ja zisťoval, kto vie alebo nevie, čo poslanca oprávňuje, resp. neoprávňuje s diplomatickým pasom. Som volal na ministerstvo zahraničných vecí, kde prepli ma cez štyri odbory a nakoniec mi bolo povedané, že vie iba jeden pán, ktorý je na dovolenke, pričom som vravel, že to nemyslia vážne, že na MZV iba jeden pán vie, na čo oprávňuje diplomatický pas poslanca, že mne to príde málo. Tak povedali, že, dobre, ešte mi zavolajú o pol hodinu. O pol hodinu mi zavolali a prepli ma na riaditeľa protokolu MZV, ktorý mi povedal a potvrdil, že, áno, slovenského poslanca diplomatický pas na Slovensku neoprávňuje na nič. Čiže ja som sa takto relatívne zložito dopracoval k tomu. Čiže ak si vy myslíte, že hociktorý pochôdzkar niekde vo Svidníku vie, že diplomatický pas neoprávňuje na nič, tak ja vám hovorím, že na MZV to nevedelo niekoľko ľudí , kým ma neprepli na toho správneho, ktorý to povedal, že, áno, je to tak. No a ja v druhom len však v dobrom hovorím, však minister nech to povie, aby nevznikali nejaké dezinterpretácie. Prosím vás pekne, rešpektujme to, policajtom odkážte: „Neberte do vôbec do úvahy.“ Však iba tým máme to a sme vybavení, je pokoj. To som chcel iba povedať. No a potom ma bude zaujímať, prečo to nepoviete. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 14:32 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:34

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mne sa v krátkosti vyjadriť k tejto novele zákona o cestnej premávke. Som veľmi rád, že ministerstvo vnútra predložilo túto novelu, ktorá určitým spôsobom rieši zvýšenie bezpečnosti účastníkov cestnej premávky. A som veľmi rád, že aj na výbore sme mohli prijať ďalší pozmeňujúci návrh, ktorý robí trošku lepšie a prehľadnejšie zjednodušuje zmeny v evidencii vozidiel. Ďakujem všetkým zamestnancom, ktorí sú na balóne rezortu ministerstva vnútra. Určite vedia, o čom hovorím. Dovoľte mi pri tejto príležitosti sa vyjadriť aj k našim dvom kolegom poslancom, ktorí tu dnes vystupovali k jednému zákonu, ktorý je z dielne ministerstva vnútra. Bol to pán poslanec Hlina a pán poslanec Zajac, ktorí povedali, že nám ostalo na výbore pre obranu a bezpečnosť otvorené rokovanie. Nie je to pravda, pán poslanec Zajac. Toto rokovanie pokračovalo 2. septembra 2014. A asi neviete o tom, pretože ste asi na tom rokovaní neboli. A to rokovanie výboru bolo aj skončené, pričom bolo prijaté aj uznesenie, pán poslanec Hlina, pre občerstvenie pamäti, kde sme žiadali podpredsedu vlády a ministra vnútra o vypracovanie analýzy personálneho posilnenia služby poriadkovej polície Policajného zboru v oblastiach so zvýšeným výskytom násilnej trestnej činnosti a posúdiť z pohľadu využiteľnosti predložený projekt mobilných policajných staníc, pán poslanec Hlina, v podmienkach Policajného zboru Slovenskej republiky. Takto sa skončilo to rokovanie výboru s týmto uznesením. A pán minister aj v termíne, na ktorom sme sa uzniesli ako náš výbor pre obranu a bezpečnosť túto 15-stranovú analýzu predložil. Pán poslanec Hlina, nekrúť hlavou, pretože tá analýza bola v tvojom priečinku asi 3 mesiace. Čiže, ty si tú analýzu ani nečítal. Ak by si ju prečítal, pán poslanec, tak by si dostal aj odpoveď na tú tvoju otázku, prečo stále nie sú tie mobilné policajné stanice nejakým spôsobom zavedené a neuvažuje sa o nich a že si hlasoval za zvýšenie rozpočtu. Tá analýza na jednej strane hovorí, že vzhľadom na to, že poklady na posúdenie projektu mobilných policajných staníc nie sú komplexné, nebolo možné pristúpiť ku komplexnému zhodnoteniu efektívnosti projektu. Ten projekt si predkladal ty, ale predložil si jednu A4 s fotkou jednej mobilnej stanice. A bol si požiadaný, aby si spolupracoval aj s Policajným zborom, ak máš nejaký takýto komplexný projekt, aby si ho predložil. Ani to si neurobil. Ty so to doteraz neurobil. Preto ten policajný zbor nemohol túto analýzu zhodnotiť, čo sa týka využívania projektu mobilných policajných staníc. Zahlasoval si za zvýšenie rozpočtu pre rezort ministerstva vnútra. A myslím si, že aj v tých častiach, pán poslanec Zajac, o ktorých ste vy hovorili, kde je teda tá zvýšená kriminalita, boli navýšené počty policajtov, pretože ten rozpočet počítal aj s krytím navýšenia počtu policajtov. A jednalo sa hlavne teda o kraje Prešovský, Košický a, ak sa nemýlim, Banskobystrický kraj. Takže, páni poslanci na osvieženie pamäti, dobre, nevymýšľajte si tu a nezavádzajte viackrát kolegov poslancov ani tento národ, vždy si to radšej prejdite, pozrite si to, spýtajte sa na to a potom môžete vyskakovať. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.11.2015 o 14:34 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za vystúpenie. Pán kolega Baška, no určite tiež nebolo v súlade vaše vystúpenie s rokovacím poriadkom, nebolo to k tomuto bodu, ktorý momentálne prerokovávame. A ten bod je o cestnej premávke. Ale mne to nevadí. Len by ma zaujímalo keď som vtedy na mimoriadne rokovanie výboru, ktoré kolegovia opoziční poslanci zvolali, pre obranu a bezpečnosť ohľadom riešenia situácie v týchto problémových oblastiach prišiel z východu 500 kilometrov aj so starostom Sačurova, kde sa táto udalosť udiala, mimochodom, nejednalo sa len o túto udalosť vtedy, keď tie maloleté deti zbili dôchodcu, ale v tých dňoch sa vtedy objavili viaceré napadnutia starších občanov, hlavne na východnom Slovensku, prišiel a pán minister sa nemohol zúčastniť tohto rokovanie a to rokovanie bolo prerušené, prečo ste ma neinformovali, keď ste dobre vedeli, že mám záujem o riešenie tejto témy, prečo ste ma nepozvali na to ďalšie rokovanie, o ktorom tvrdíte, že potom pokračovalo? Mňa to veľmi mrzí, lebo aj pán starosta Sačurova mal záujem prísť na to rokovanie. To je toľko k tomu. Určite keby som bol vedel o tomto rokovaní, keby ste ma boli naň pozvali, vedeli te, že mám o to záujem, tak by som určite prišiel na to rokovanie. To je toľko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 14:38 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Jaroslav Baška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, krátka reakcia.

Pán poslanec Zajac, vy ste to otvorili úplne v inom zákone tiež o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru. A je tu viacero poslancov, ktorí nehovoria k veci pri iných zákonoch a spomínajú úplne pri iných zákonoch iné zákony. To je jedna vec.

Druhá vec, zvolávanie rokovaní výborov. Náš program aj dátumy rokovaní výborov sú normálne zverejnené na internete, si to môžete pozrieť. Ale, viete, aj keby, sme vás na ne nepozvali, tak ale ako môžete tvrdiť niečo také, že to rokovanie nebolo uzatvorené, skončené. Bolo skončené, s platným uznesením aj s uznesením pre pána ministra vnútra, ktorý aj tú analýzu predložil. Tá analýza bola predložená všetkým členom výboru pre obranu a bezpečnosť. Čiže ako tento výbor, tak aj pán minister vnútra si svoje úlohy splnili. Nemôžete len tak niekoho obviňovať, že nie je dokončené rokovanie výboru.Pán poslanec Hlina tu obviňuje našich poslancov zo strany SMER, že mávajú diplomatickými pasmi na Slovensku a tak ďalej. Však treba si najskôr veci overiť a potom normálne aj rozprávať, o nič iné nejde, možnože menej rozprávať a viac pracovať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2015 o 14:40 hod.

Ing.

Jaroslav Baška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:40

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne.

Vyhlasujem rozpravu za skončenú.Pán navrhovateľ chcete sa vyjadriť k rozprave? (Reakcia navrhovateľa.) Nech sa páči, pán minister.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.11.2015 o 14:40 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 14:41

Robert Kaliňák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda. Tá rozprava hlavne nebola k zákonu, to treba povedať. Pán poslanec Hlina si tú robotu nedal, aby bola k zákonu. Ale aspoň vidno čo vás trápi, pán poslanec. Sú to naozaj závažné problémy, ktoré ste tu načrtli, naozaj určite toto je vec, ktorá ja momentálne témou číslo jedna v rámci Slovenskej republiky aj bezpečnostnej situácie, ale chcem povedať, že žiadny identifikačný doklad nikoho na nič neoprávňuje. A bez ohľadu na to, či si budete robiť srandu z policajtov z východného Slovenska, aj oni to vedia. A možno to vedia ako tí vaši. A jednoducho každý policajt vie veľmi dobre, aké dokumenty platia v tejto krajine ako identifikácia a že rozhodnutím parlamentu, myslím, ešte v minulom volebnom období bola zrušená akákoľvek imunita priestupková poslancov. Myslím si, že to vedia úplne všetci, aj na základnom školení, aj na akomkoľvek inom. A môžete z nich každého určite kontaktovať.

Takisto nemusíte robiť veci neznalých pracovníkov ministerstva, ktorí to takisto vedia, pretože urážať normálnych ľudí, bežných ľudí pre vás je taká, by som povedal, obľúbená disciplína, lebo všetci sú hlúpejší ako ste vy, vy ste najmúdrejší, to je v poriadku, to všetci tu veľmi dobre vieme, že ste génius, ale faktom zostáva, že keď človek odtiaľ komunikuje s poslancom Národnej rady, tak ten človek úctu chce prejaviť, má kus zodpovednosti. Všetci sa snažili vás tam spojiť s riaditeľom protokolu. Ten človek určite bol človek najpovolanejší, čiže skôr sa môžete poďakovať, že vás nechcel vybaviť bežný pracovník ministerstva zahraničných vecí, ale chceli tam, aby vám dali najfundovanejšieho človeka.

A rovnako tak aj v protokole, v knižke, ktorú dostávate na začiatku ako poslanci Národnej rady, to sú poučenia zo strany ministerstva zahraničných vecí, tak tam máte všetky tieto veci napísané. Máte tam uvedenú aj konvenciu ženevskú, alebo viedenskú, v tomto prípade tuším je to viedenská konvencia, ktorá hovorí o právach a imunitách a výsadách diplomatických pracovníkov a že diplomatický pas má účinky iba v zahraničí. V prípade nás na Slovensku slovenských diplomatov, ktorí majú diplomatický pas, lebo ho nemajú iba poslanci, ale mnoho ďalších ľudí ho má, na žiadne veci, samozrejme, neoprávňuje, ani nijakým spôsobom nezvýhodňuje diplomatický pas. Ale to, si myslím, vedia úplne všetci. Ak vám chceli poskytnúť takúto informáciu z vrcholových miest ministerstva zahraničných vecí, by ste to mali prijať ako to, že si vás chceli uctiť. K tomu od vás uvedené ukazuje, že to bolo zbytočné, pretože naozaj to je, ako hrach do válova sypať v prípade vašom.

Takže k zákonu ste nepovedali nič, takže tam len skonštatujem, že s ním teda asi súhlasíte, tešíme sa aj na váš hlas za tento zákon, pretože tie čísla, ktoré Slovensko dosiahlo v posledných rokoch, svedčia o tom, že sme sa tejto problematike venovali a že to bolo veľmi efektívne a že nejde o marketing, v ktorom určite ste dobrý, vy máte dopredu vypočítané všetko, aj preferencie, aj percentá, aj to, čo kde zaberá, aj to, na akej strane novín treba mať inzerát.

Ja vám môžem povedať iba toľko, že keď som prišiel na ministerstvo vnútra, tak priemerný počet mŕtvych na cestách bol na úrovni okolo 620 mŕtvych za jeden rok. Teraz je to niečo málo cez 200. Myslím si, že každý rok na nich dokážeme zachrániť 400 ľudí. Tak, si myslím, o 400 domácností je šťastnejších viac počas vianočných sviatkov. A na to som naozaj hrdý, nie preto, že som to ja dosiahol, ale preto, že to dosiahli policajti, hasiči, záchranári a stavbári ciest a dokonca aj tí, ktorí vykupovali autá v šrotovnom, pretože spoločnosť AUTO-PARTNER SK sa zásadne zmenila za posledné roky, a tak máme bezpečnejšie autá.

Keď chcete poznať zhruba ešte čísla, tak vám môžem povedať, že zhruba 15 – 20 % každá tá zložka sa podieľa na zvýšení bezpečnosti na našich cestách, už som o tom dnes hovoril, či je to zhruba 15 % vozového parku, či sú to lepšie brzdné dráhy, bezpečnejšie autá s airbagmi a podobne alebo sú to záchranári a hasiči, ktorí dokážu vystrihnúť zranených ľudí z áut o 22 minút rýchlejšie, ako to bolo predtým, a dokážu odovzdať zranených do rúk lekárov, ktorí dokážu rýchlejšie zachrániť život, pretože tieto minúty sú rozhodujúce pre rozsah zranenia a zranenie nezlučiteľné so životom.

Takisto prítomnosť policajtov na cestách svedčí o tom, že ľudia jazdia pomalšie.

A jediný nedostatok a slabú Achillovu pätu, keď to tak poviem, máme stále pri chodcoch a cyklistoch, ktorí naďalej občas ignorujú povinnosť nosiť reflexné prvky, či mimo obcí alebo už aj v obciach. A toto keď sa nám podarí v rámci osvety zdokonaliť, tak by sme mohli ísť výrazne ešte pod 200 obetí na cestách ročne. Už teraz sme vo veľmi vysokom ratingu hodnotenia najbezpečnejších krajín z tohto pohľadu. A bolo by dobré, ak by sme každého človeka na cestách chceli zachrániť a raz tu mali nulu. Ale vždy niekto ešte tie predpisy poruší. Preto tie predpisy existujú.

Klesajúci počet výberu pokút aj zníženie pokút, ktoré sme urobili v posledných rokoch, mali byť práve určitou odmenou pre vodičov v tom, že ich nechceme terorizovať, ale že základné zníženie pokuty zo 60 na 50 alebo aj tej strednej zo 650 na 400 eur by malo byť práve tou motiváciou, že si uvedomujeme, že ľudia jazdia bezpečnejšie a pomalšie, nehovoriac o tom, že samotná rýchlosť a prekročenie rýchlosti nepatrí medzi najčastejšie príčiny dopravných nehôd, ale spolu s alkoholom je to neprimeraná rýchlosť a medzi neprimeranou a nepovolenou rýchlosťou treba vidieť základný rozdiel. Ak ide niekto deväťdesiatkou, čiže povolenou rýchlosťou, ale zároveň je pred ním 180-stupňová zákruta, tak zjavne tú zákrutu nemôže prejsť v bezpečí. A najčastejšou príčinou nehôd je neprimeraná, nie nepovolená rýchlosť. To sú dva rozdielne pojmy. Ale tiež nemôžem čakať od všetkých, aby to na prvýkrát pochopili.Veľmi pekne vám ďakujem za podporu tomuto zákonu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

24.11.2015 o 14:41 hod.

JUDr.

Robert Kaliňák

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:47

Marián Kovačócy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi v krátkosti zareagujem na pána poslanca Hlinu, už sa smeje. Alojz, ako vždy nedá mi, musím ti to vysvetliť, mne pripadalo to tvoje vystúpenie, akože policajt (alebo ministerstvo vnútra) ide po ulici, zoberie chlapa, babu, dá ich do uniformy a nestará sa a pošle ich do výkonu, Lojzko, to tak nie je (Polícia funguje ináč.), nastúpi do Policajného zboru, je zaradený, je na útvare, dostane výzvu, podľa zaradenia ide na práporčícku, dôstojnícku alebo Policajnú akadémiu, na ktorej, ver mi, aj sú state, časti, kde školia policajtov, ako zakročovať voči diplomatom, diplomatom s pasom diplomatickým a slovenským na slovenskom území, konkrétne si o tom hovoril, alebo zákroky sú špecifické, keď sú previnenia zahraničných diplomatov. A tiež sú tam tí ľudia školení. Ty si ich spravil takých, ako keby boli nejakí neandertálci, nehnevaj sa, však oni to vedia a prechádzajú tvrdými skúškami (komisionálne tvrdé skúšky), keď vychádzajú z tých škôl.

A na margo toho preukazovania je pas vložený do zahraničnej cesty možno, poslanec je zastavený, tak nemá iné doklady, tak dá pas, čo je normálne legálne. Ale pochybujem, že niektorý poslanec by vyberal pas a začal by kývať ním s tým, že nemôžu mu dať pokutu, že má diplomatickú imunitu. Až taký poslanec bol, tak to povedz, ako to minister povedal. To by ma zaujímalo, či taký poslanec bol. Ale pochybujem, že taký poslanec bol, ktorý kýval ním s tým, že, áno, má imunitu, nemôžu ho pokutovať, že takto to funguje.Tak troška si tých policajtov, Lojzko, aj vážiť treba, to sú tiež ľudia. A sú školení,. Ty si hovoril, ja neviem, ako keby boli odkiaľ. Len toľko o tom hovorím. Nehnevaj sa, ale takto to vyznelo. Dobre, ďakujem, to je len toľko na ozrejmenie.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.11.2015 o 14:47 hod.

Ing.

Marián Kovačócy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video