10. schôdza

23.7.2020 - 24.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:11 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:07

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Budem veľmi stručný. Pán poslanec Kmec, ja mám tak trošku dojem, že si mýlite diplomaciu a politiku. Nejak sa tu snažíte tým svojím spôsobom vysvetľovať to, že ako vy hájite alebo ste hájili záujmy republiky, a teraz sa to snažíte nejakým spôsobom transformovať do toho, že ako vy hájite nejakým spôsobom záujmy Hlasu oligarchov a podobne, ale ja sa vás opýtam teraz na pár vecí, ktoré by ste, ktoré by som rád od vás počul ako od diplomata, ako ste hájili slovenské záujmy, keď sa bav..., keď sa riešila situácia ohľadne únosu Vietnamca, Troškovej alebo Počiatka. Čo sme tu dnes počuli? Povedzte, ako ste to vysvetľovali tým zahraničným diplomatom, tieto všetky faux pas, ktoré sa stali. A to nie sú jediné faux pas, vieme ich veľmi dobre, koľko ich bolo, bolo ich strašne veľa a bolo veľa takých bitiek a rôznych trapasov. Som zvedavý, ako to vy vysvetľujete, ako ste to vysvetľovali vašim nejakým kolegom, diplomatom, štátnikom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:07 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:08

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán kolega Peter, si poukázal na jednu veľmi zásadnú vec, o ktorej sa doteraz nerozprávalo, a to je, že premiér nielen je súkromná osoba ako Igor Matovič, ale premiér je človek, ktorý reprezentuje každého z nás a reprezentuje krajinu, ak sa nachádza mimo Slovenskej republiky. A cez prácu premiéra sa prihliada aj na všetkých, ktorí reprezentujú tú krajinu v zahraničí. Ja konkrétne som vo výbore regiónov zvolený za samosprávu a veľmi ťažko sa niekedy vysvetľuje kolegom zo zahraničia, ak nastane faux pas, a faux pas nastáva, ak príde reprezentant krajinu, ktorý tú krajinu jednoducho neprezentuje adekvátne. A tu môžme len rozmýšľať, ako bolo poukázané, aká tá reprezentácia konkrétne aj pri tejto poslednej návšteve premiéra bola. A aké sú názory na premiéra a celú krajinu, ak budeme chodiť do zahraničia, ak sa nás budú pýtať, že máte premiéra plagiátora, ako ste sa s tým vysporiadali? A my máme hovoriť, že je to v poriadku? Že povedal, že on sa ospravedlnil, a jednoducho je to v poriadku? No nie je to v poriadku a to treba rázne povedať. A tu by som možno, ak už chcete, aby takýto reprezentant, aby nás reprezentoval pán premiér v zahraničí, tak je nutné, aby tá úroveň vystupovania, jazykových znalostí, etiky, etikety, morálky, tak ako prináleží diplomatom, bola na podstatne vyššej úrovni a všetko sa dá naučiť, na všetko je čas, ale aby to vystupovanie v zahraničí bolo adekvátne, aby keď my tam prídeme, aby sme nemuseli vysvetľovať rôzne faux pas.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:08 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:10

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja sa len v rýchlosti pristavím pri jednom vašom výroku, ktorý považujem za symptomatický vašich kvalít ako údajného diplomata, pracujúceho pre Slovensko. Vy si mýlite to, že ste teraz v politike, že, samozrejme, môžete kydať na vášho oponenta politického, koľko chcete. Ale aby ste naznačili vo vašom vyjadrení, že prezident Spojených štátov amerických, nášho spojenca, a to hovoríte ako diplomat údajný, že sa, že sa vyjadruje hulvátsky, to je známka toho, že čo ste vy za diplomata.
Toto je jeden trapas, čo, ktorého ste sa tu dopustili. Hanba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:10 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:11

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Pán poslanec Krúpa, áno, máte pravdu, je rozdiel medzi diplomaciou a politikou. Keď som bol v diplomacii, vám môžem potvrdiť, že vyjadroval som sa kriticky či už na margo vlády Vladimíra Mečiara, Mikuláša Dzurindu, ale aj Roberta Fica. Rozdiel je v tom, že ako diplomat tieto kritické postrehy, ktoré som získaval v zahraničí, som nedával do novín, pretože to nie je úloha diplomata, ale posielam som ich buď v šifrových komunikáciách, alebo, alebo v otvorených, v otvorených informáciách, ktoré si môžte dohľadať aj na ministerstve zahraničných vecí.
Ako politik sa vyjadrujem kriticky k prešľapom súčasnej vlády a robím to teraz otvorene, pretože to je moja úloha z pohľadu opozície, a citoval som nespočetné množstvo týchto vyjadrení, ktoré prinášajú zahraničné médiá. Takže pozrite si, pozrite si tieto zahraničné reakcie.
Pán poslanec Baránik, trošku dezinpretujete moje vyhlásenie. Ja som len spomenul, že veľmi dobre vieme, že štýl politiky pána prezidenta Trumpa je veľmi kontroverzný, často ho kritizujú, ale nepovedal som, že je to hulvátska politika. Ja som len povedal, že pán premiér Matovič používa dokonca ešte hulvátskejší jazyk. Takže aj skreslili ste moje vyjadrenie.
Ďakujem. (Reakcia z pléna a smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:11 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 2:13

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemné dobré ráno. Dámy a páni, rozmýšľal som, ako o 2:15 hod. osloviť polospiacich ministrov a polospiacich poslancov. Nič iného ma nenapadá, iba ako drahí pozostalí, ale o tom potom.
Rokujeme tuná o veľmi vážnej veci a to je odvolanie premiéra vlády. Rokujeme v podstate o ňom, o..., po štyroch mesiacoch jeho tzv. vládnutia. Ja by som hľadal korene aj v tomto rokovacom dni, kde teda toho premiéra odvolávame, možno ešte dva mesiace dopredu, kde ešte vtedy spoločenský prokramovaný, pro..., proklamovaný budúci premiér na istotu skoro stopercentnú pán Kiska zvolával rôzne raňajky, rôzne obedy, rôzne stretnutia a vynechával nášho súčasného pána premiéra z týchto spoločenských aktivít, vynechával súčasného pána predsedu Národnej rady z týchto spoločenských aktivít, dokonca ktorého pomenoval ako za nežiaduceho, a o Matovičovi hovoril, že teda možno. To všetko ale zmenili voľby. Tie voľby rozdali karty úplne inak, Matovič sa stal premiérom a musel zostaviť vládu.
Samozrejme, nebol na to pripravený, netušil, že získa také veľké percentá, a, prirodzene, dostali sa aj do vlády ministri, ktorí s tým vôbec nerátali, poniektorí viac, poniektorí menej, premiér Matovič sa chová tak, ako sa chová, jednoducho keby som chcel byť veľmi tvrdý, mohol by som povedať, že je to zatiaľ spolok nekompetentných. Tak to vychádza skutočne skoro vo všetkých sférach s malými výnimkami. Čuduje sa celé Slovensko pomaly, čudujú sa aj voliči Matoviča, čudujú sa ľudia, ktorí mali o tom tzv. inom vládnutí úplne iné predstavy. Stalo sa.
My tu dnes stojíme pred odvolávaním premiéra, ktorému sa neuveriteľne rýchlo podarilo spôsobiť to, že je odvolávaný. To sa ešte v histórii parlamentarizmu od roku 1993 nestalo.
Keď tak človek bruslí po tom internete a po Facebooku, čo teda robí skoro každý z nás, ja som si tam našiel jeden otvorený list, ktorý poslala, poslala jedna dáma, jedna významná dáma, premiérovi Matovičovi. Hovorí tam o argumentoch, ktoré som si osvojil, ja vám na záver toho listu poviem, o koho sa jedná, samozrejme. Ale dovoľte, aby som vás, aby som vám ten otvorený list Matovičovi prečítal preto, lebo ja sa s ňou absolútne stotožňujem. A tá pani určite vedela, o čom hovorí. Tak teda dovoľte, aby som zacitoval. Hovorím, nie je to môj list, je to list panej, dámy, ktorú som, ktorý som si našiel na Facebooku, a všetky citácie sú jej. Ani jedna nie je moja. Tak teda.
„Vážený pán premiér, tak vám povím, ako my v Trnave zvykneme: mna tá vaša diplomovka z hentoho šeckého, čo vás 10 rokov sledujem, asi aj najmenej trápi. Lebo ja som od začátku dúfala, že raz sa na šecky tie podfuky a tiátra, kerýma ste nás tahali za nos, porádnejšie sa posvíci. Ale aby nám aj ostatní ľudia rozumeli, zhrňme si to radšej v kodifikovanej slovenčine.
Vždy som mala pocit, že ste v politike privilegovaný a že vám bolo odpustené viac než ktorémukoľvek inému politikovi. Tak napríklad ľudia vám záhadne prepáčili absurdnú výhovorku o písaní diplomovky na dovolenke. Pritom každý, kto niekedy v živote sedel kdesi pri mori, vie, že napísať rukou 60 strán za dva týždne nedokáže ani Chuck Norris. Ale ľudia vám to kúpili. Nikto nekričal a nikto neniesol transparenty pod vaše okná. Žiadne meméčka, žiadne uťahovačky, žiadne frky o lekvári na polici.
Záhadne sa vám prepiekla aj tá absurdná argumentácia, ktorou ste vysvetľovali nezrovnalosti vo vašom účtovníctve. Vraj vaša mama (ktorú si inak mimoriadne vážim, a viem, že je to čestná pani) denne prejazdila 600 kilometrov. Ešte aj tú ste do toho zatiahli. Ale ľuďom aj táto báchorka záhadne dávala zmysel a kúpili vám to. A zase žiadne protesty ani výtvarné pomôcky v parlamente, ani bojkoty vašich tlačoviek.
Najväčšia drzosť bola vaša teatrálna horlivosť za zavedenie hmotnej zodpovednosti politikov. Vy ste totiž všetkých tých ľudí právom naštvaných na zlovôľu mocných len ťahali za nos a robili ste si z nich bláznov, lebo ak o hmotnej zodpovednosti vykrikuje niekto, kto si majetky prepísal na manželku, potom mi rozum neberie, ako sa môže pasovať na apoštola spravodlivosti.
A keby len to. Keď sa vás pani Monika Tódová spýtala, či je toto v poriadku, vy ste normálne so serióznym výrazom v tvári ponúkli argument, že toto je znak lásky voči manželke. Normálne som čakala, že z publika vyletí vajíčko alebo rajčina. Ale nič. Aj to, ako kreatívne dokážete ospravedlniť svoje nekalé kroky, vám verejnosť dokázala prepáčiť. Naozaj vám ľudia toho veľa naprepačovali, lenže ja im rozumiem. Podarilo sa vám chytiť ich do manipulátorskej pasce: kto nekope so mnou, kope za Fica. Akonáhle vás chcel ktosi kritizovať, čelil obvineniu, že je buď priamo spriahnutý s Ficom, alebo je skrátka hlupák, ktorý si neuvedomuje naliehavosť odstrániť Ficovu vládu. Bola to dlhoročne účinná páska, ktorou ste lepili ústa vašim kritikom.
Celá vaša politická existencia bola a musela byť nevyhnutné spätá s existenciou nepriateľa.
Keď už nemohlo fungovať strašenie Ficom, tak zaberal argument „ad hnusoba“. A keď dnes nefunguje ani hnusoba, našli ste si „bývalého premiérka s jamkami v lícach“, ako ste nazvali Petra Pellegriniho. Od teraz bude on vašim alibi a legitimizačným dôvodom pre čokoľvek. Kto útočí na úspešnú vládu, zaručene paktuje s Pellem. Áno, toto tu budeme najbližšie roky počúvať ako snahu o umlčanie kritiky.
Lenže viete, za čo mám v skutočnosti na vás najťažšie srdce? Že ste to boli zrovna vy, kto ste urobili z politiky kabaret a vniesli ste do nej klanovú kultúru, ktorá neukazuje ľuďom to, čo všetko môžu, dokážu a na čo Slovensko má. Vy ste ich zblbli do plytkého pudového honu na nepriateľov. Rozumiem, že sa vám páčila rola „hrdinu, ktorý si to rozdá s mafiou“. No mňa úprimne desila, totiž keď politik začne hovoriť o tom, koho posadí do basy, komu zhabe majetky a ako bude čeliť, čistiť chliev, vtedy treba okamžite zbystriť pozornosť, lebo na nič z toho nemá v právnom štáte právomoc.
Mrzí ma, že ste premenili politickú súťaž na zápasnícky ring, kde krik, zloba, strašenie zverejnením nahrávok či vydieranie detektorom lži sa stali symbolom úpadku slovenskej politickej kultúry. Pochovali ste debaty o ideáloch, o hodnotách, vízií o smerovaní krajiny, pretože ich prekričalo vaše politické gladiátorstvo. Cieľom politiky sa stalo púhe ničenie nepriateľov. Toto vôbec nie je žiadne hrdinstvo, toto je skaza, s ktorou nás, s ktorou sa slovenská politická scéna bude musieť dlho vysporiadavať.
Vaša diplomovka je napokon len ukážkou toho, ako škaredo ste ťahali ľudí za nos. Ako ste im ponúkli falošný obraz Igora Matoviča, ktorý si mali pestovať ako svätý obrázok. Politik, čo všetkým ostatným smietky z oka ťahal, len brvná vo svojom oku nevidel.
Irena Bihariová, Progresívne Slovensko.“ (Ruch v sále.)
Takže aby ste tomu rozumeli, viete veľmi dobre, že toto mal byť váš koaličný partner. Môžete sa čudovať (povedané so smiechom), koľko chcete, teraz vám to už nevyhovuje, pochopiteľne, ale situácia je taká, že táto dáma to s vami, na rozdiel od nás myslela vážne.
Viete, no a najhoršie zo všetkého je, keď sa nájde primitív s diktátorskými tendenciami alebo s diktátorskými sklonmi. To vždy v histórii viedlo k jednej katastrofe a k tragédiám. Ja by som vás veľmi pekne poprosil, aby ste si na týchto hajzlíkov a diktátorov dávali pozor. Je to vo vašich rukách.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

24.7.2020 o 2:13 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:23

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega, musím povedať, že aj keď Progresívne Slovensko nepatrí moc medzi mojich favoritov, úplne sa stotožňujem s obsahom tohto listu, a tak ako oslovil vás, oslovil aj mňa.
A ak by som ja zase lovil v nejakých statusoch facebookových alebo facebookových vodách, tak by som narazil v jednej politickej strane, ktorá je súčasťou vládnej koalície, na hodnotenie prvých 100 dní vlády, kde predstaviteľ tejto strany hovorí: „Rozprávali sme sa s našimi priateľmi z Progresívneho Slovenska spolu o budúcich príležitostiach.“
Myslím si, že existuje v tejto chvíli príležitosť vysporiadať sa s Igorom Matovičom, a budem rád, keď preukážu svoju principiálnosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:23 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:24

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, pani Bihariová určite ocení, že ste ju citovali, bezpochyby to určite ocení, no v každom prípade nenašiel som tam odpoveď na dôvody, pre ktoré, ktoré ste vy uviedli ako dôvody, pre ktoré by mal byť odvolaný pán Matovič. Tie sú štyri. A naozaj nevidel som ani jeden. Tie štyri sú:
- neplnenie sľubu predsedu vlády plniť si funkciu čestne, svedomite a v záujme občanov;
- neplnenie a odchyľovanie sa od programového vyhlásenia vlády;
- nepripravenosť na manažovanie plnenia ústavných povinností a tak ďalej;
- neexistencia ucelenejšej stratégie.
Nebol tam jeden jediný dôvod, ja som ho neidentifikoval, pre ktorý by mal predseda vlády odstúpiť a ním aj celá vláda.
Nepopieram, že sú iné body, v ktorých by som možno s pani Bihariovou súhlasil, ale neboli uvedené ako dôvody pre odvolanie, ktoré ste uvádzali vy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:24 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:25

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za poznámky kolegov. Pán kolega, to, že vy ste neidentifikovali niečo, o čom hovorila pani Bihariová, to neznamená, že to tam ešte nebolo. A ja som to na rozdiel od vás cítil veľmi a považoval som za potrebné tento list prečítať, lebo si myslím, že je vhodný na to, aby sa prečítal na tejto schôdzi, aby sme si vypočuli aj iný názor, ako názor oficiálnej opozície v parlamente. A opäť môžem len zopakovať, čo je pre mňa najdôležitejšie. Primá..., primitív s diktátorskými sklonmi je to najhoršie, čo môže postretnúť akúkoľvek spoločnosť. Ešte raz hovorím, primitív s diktátorskými sklonmi.
Ďakujem za pozornosť. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:25 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 2:27

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, takú skoršiu rannú hodinu vám prajem. Stojím na mieste, kde v minulosti často stával aj pán Matovič. Vtedy ešte ako radový poslanec volal po odvolaní kadekoho. Kričal, ziapal, stál tu a po poslancoch Národnej rady Slovenskej republiky kričal, že sú zlodeji a klamári. A na tom si postavil svoju predvolebnú kampaň a tým pádom na lži získal aj miesto premiéra. Áno, na lži a klamstve získal miesto premiéra.
Nejde ani tak o plagiátorstvo jeho diplomovej práce, hoci on sám hovoril o Andrejovi Dankovi, že jeho celý život je sfalšovaný, je to falošný ľudomil, falošný kapitán, falošný doktor práv. Dokonca mu chcel jednu šľahnúť zoči-voči. Dokonca mám pocit, tam z toho miesta búchal do stola a hovoril: „Ukradnúť! Nepriznať! Zatĺkať!“ Celé dni trávil na Facebooku, robil si posmešky, zdieľal vtipné fotografie. Hejtoval ho, že nelenil a rýchlo sa schoval. A rýchlo schoval svoju rigorózku.
Vy ste pri tom spravili to isté. Utajili ste ju, klamali ste, že vaša kamoška to na dovolenke v Chorvátsku prepísala z vašich poznámok, pritom ide o zjavný a dokázateľný plagiát. Pripomeniem vám ešte jeden váš výrok, pán Matovič, z nedávnej minulosti, ktorý ste smerovali Andrejovi Dankovi: „Keby mal taký človek trošku svedomia, dávno by odstúpil sám. Politici v Európe odstupovali za maličkosti, ktoré sa týkali plagiátorstva. Najväčší problém pri týchto ľuďoch je, že oni majú vyoperovanú hanbu a za nich sa musíme hanbiť len my. Ak by túto hanbu nemal vyoperovanú, tak dávno by odstúpil z pozície predsedu Národnej rady z pozície druhého najvyššieho ústavného činiteľa.“
Ale minulosť dobehla vás aj vládnu koalíciu. Dokonca ste schovali chvost pri plagiátorstve predsedu parlamentu, Borisa Kollára, vášho kolegu z vládnej koalície. Obhajovali ste ho viac, ako ste na vysokej škole obhajovali svoju diplomovú prácu. Napokon z vás v relácii na Markíze vyšlo, budem citovať: „Zrejme by som na mieste Borisa Kollára odstúpil." Dokonca ste na sociálnej sieti napísali, citujem: „Vyčistime všetko naraz, hoďme do spätnej kontroly všetky diplomovky a zoberme tituly všetkým, ktorých diplomovky testom originality neprejdú. Keď to bude z celého Slovenska len Boris, bude len Boris. Keď státisíce ľudí, budú to státisíce ľudí.“ Takže už nie je len Boris Kollár, ale aj vy. Napokon ste to ale uhrali do uličky. Presne tak, ako vás každý pozná. Alibistický, schovaný v kúte a s vysvetlením na sociálnej sieti. Ešteže vám nezrušili konto na Facebooku, lebo ľudia by sa od vás nič nedozvedeli. To si však vybavte so svojimi voličmi, ktorí vám dali hlas v parlamentných voľbách. Kázali ste o morálke a sám ste ju niekoľkokrát porušili.
Problém, prečo sme tu, je oveľa vážnejší ako vaša opajcovaná diplomovka. Problém je ten, že našu krajinu ťaháte ku dnu ako Titanic. S obľubou používate vetu: „Lebo Fico...“, no za štyri mesiace ste pre Slovensko napáchali toľko zla, že by na to nestačilo ani 79 strán vašej diplomovky.
Začalo to tým, že po nástupe do pozície premiéra, ste sa hneď vyplakali, koľko musíte pracovať a že nemáte ani voľnú nedeľu. Potom ste si schrupli a zaspali na stretnutie k prezidentke Zuzane Čaputovej, hádali sa znova na sociálnej sieti s kolegami z vládnej koalície a pokračovali nezmyselnými a pre našu krajinu zdrvujúcimi rozhodnutiami.
Prvý ste v minulosti stáli pri demonštráciách, a keď majitelia fitnescentier chceli blokovať diaľnicu do Bratislavy, už ste to nazývali trestným činom. Potom pápeža Jána Pavla II. nazvete: „Šéfe.“ Ktovie, čo si vtedy pomyslela vaša spolustraníčka Anna Záborská. Ale však je to váš profil, robte si na ňom, čo chcete, len svojimi detinskými príspevkami nerobte hanbu Slovensku. Veď sa z vás smejú ľudia nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.
Ale k najčerstvejšiemu problému, ktorý ste vyviedli v Bruseli, vy ste si samit krajín Európskej únie asi pomýlili s výletom do Disneylandu. Ja viem, je korona. Cestovať sa nemohlo, tak ste potrebovali dovolenku. Ale celé Slovensko od vás očakávalo z Belgicka pozitívne správy ako dokážete našim občanom pomôcť, keďže sami s vašimi ministrami ste neurobili na domácej scéne nič. Vy ste však posielali z Bruselu dovolenkové pohľadnice s mušľami, raňajkami, s policajtmi či na motorke.
Dúfam, že ste si aspoň to tričko a ponožky vysušili a svoju manželku ozaj nepodviedli, pritom ste boli v centre... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec... (Reakcie z pléna.)

Takáč, Richard, poslanec NR SR
90.
Môžem pokračovať?


Šeliga Juraj, podpredseda NR SR
Zas odtiaľ-potiaľ.

Takáč, Richard, poslanec NR SR
92.
Ja nič také nerozprávam, pán predsedajúci. (Reakcie z pléna a ruch v sále.)
A pritom ste boli v centre diania, kde sa v tom čase rozhodovalo o niekoľkomiliardovom balíku pomoci. Keďže jediný politik v Bruseli, s ktorým ste sa mohli ako-tak rozprávať, je český premiér Andrej Babiš, pri všetkých bodoch rokovaniach ste len slušne čušali, boli ticho a prikyvovali. A popritom Slovensku utekali miliardy pomedzi prsty. V tomto nás prekonali aj susedné štáty, Maďarsko i Česko, ktoré dostali viac financií oproti pôvodnému plánu. Prišli ste a strieľali ste šampanské, aký geniálny plán ste z Bruselu doniesli. To, že ste pre Slovensko vyboxovali sumu štyri celá..., 43,8 mld., aj pri tom sme opätov..., aj pri tom ste opätovne klamali a zavádzali. Možno to bol dobrý politický marketing na vašich voličov, ale výsledok je taký, že miesto vami veľkou hubou prezentovaných 43,8 mld. eur Slovensko môže čerpať približne len 13,5 mld. eur. Len vám, pán Matovič, a všetkým poslancom pripomeniem, že v rokoch 2014 -
20 nám bez fondu obnovy zvýšilo 14,14..., 14,4 mld. eur. Mňa ako poslanca z Prievidze najviac trápi a verím, že všetkých poslancov parlamentu, ktorí sú z hornej Nitry, že ste, pán Matovič, vôbec neprotestovali pri výraznom krátení financií vo fonde na tronf..., transformáciu energeticky náročných odvetví v niektorých krajinách. Nás sa to bytostne dotýka a počítalo sa s tým, že Európska únia nám s transformáciou uhoľného regiónu na Hornej Nitre výrazne pomôže. Pôvodne sa očakávalo, že Slovensko dostane 906..., 960 mil. eur a miesto toho máme dostať len 300 mil. Čo je o 600..., nie, 690 mil., miliónov eur menej. Vy ste bez problémov za to zahlasovali, dvihli ruku. Som zvedavý, či sa dokážete ľuďom na hornej Nitre pozrieť do očí, a takto môžete postupne prejsť aj iné regióny, ktoré majú byť transformované a mali čerpať financie z tohto balíka. Občanom Slovenska ste dali facku. Skúsili ste nastaviť zrkadlo a odpoveda..., od..., skúste si nastaviť zrkadlo a odpovedať si, či vaša cesta do Bruselu bola taká úspešná, ako tvrdíte, a či ste ich neoklamali tak ako pri diplomovej práci.
Pomôžem si ďalším výrokom pán Matovič: „Je to pre nás veľký deň a zároveň tak štandardne sa nám podarí Slovensko prekvapiť s tým, aký výkvet sme vyskladali na kandidátku.“ Pamätám si, keď ste to povedali, keď ste predstavovali vašu kandidátku. Teraz tu sedíte niekde vzadu, a sám ste výkvet výkvetov, ale v úvodzovkách. Z toho je len jedno východisko, váš odchod z pozície premiéra Slovenskej republiky.
A ešte jeden odkaz pre vás. Pri odchode z Bruselu ste na status na Facebooku dali odkaz s dôvetkom, že: „Letíme, konečne.“ Veru, konečne by ste mali odletieť, ale z postu premiéra našej krajiny, ľuďom ste chceli pravidelne skladať účty vášho vládnutia, tak teraz zložte ten svoj. Či už odrazu smie platiť, že vyhraj voľby a môžeš všetko?
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2020 o 2:27 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2:38

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Pán poslanec, vy etalón slušnosti, tá poznámka, prosím, to bolo čo?! Kam sme sa to dostali? Kam ste to prišli? Vás naozaj ústa nebolia? To je prvá vec.
A druhá vec, pán poslanec, my sme už tak na dne, tí ľudia, čo tu žijú, z vašej vlády sú tak na dne, že už hlbšie to nejde. Už jedine, že by sme prešli do Austrálie, tak to dúfam nie, lebo majú tam dosť veľa COVID-u.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2020 o 2:38 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video