12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

17.9.2020 o 14:06 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Áno, celý pozmeňovací návrh je prekonzultovaný s predkladateľom zákona, čiže aj toto zvýšenie pokút je odkonzultované a je náležité z dôvodu, aby teda mala tá pokuta aj odradzujúci účinok.
Jeden bod, a síce je aj v rozpore, doplnenie legislatívy Európskej únie, a to je vlastne (rečníčka sa na chvíľu odmlčala, pozerá do materiálu) konverziou, to znamená paragraf, áno, to je bod, novelizačný bod č. 2, a síce v § 10 ods. 1 písm. d) sa za slovo „výroby“ vkladajú slová „alebo produktov z konverzie“, to znamená, to je zosúladenie s právom Európskej únie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.9.2020 o 11:59 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
12. schôdza NR SR - 2.deň - B. popoludní
 

13:55

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, vážená Národná rada, vážení členovia vlády, dovoľte mi, aby som z poverenia predsedu vlády a podľa § 131 ods. 7 rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky ospravedlnila z dnešnej hodiny otázok neprítomných členov vlády a oznámila ministrov poverených ich zastupovaním.
Neprítomný minister dopravy a výstavby Andrej Doležal má pracovné povinnosti, zastupuje ho minister vnútra Roman Mikulec. Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík z dôvodu pracovných povinností nemá, nie sú naňho otázky. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková má neodkladné pracovné povinnosti, nie sú na ňu otázky. Ministerka kultúry Natália Milanová, neodkladné pracovné povinnosti, nie sú na ňu otázky. A minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý má neodkladné pracovné povinnosti a nie sú na neho otázky.
Ďakujem.
Skryt prepis

17.9.2020 o 13:55 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:05

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán poslanec, Slovenská správa ciest ako správca cesty I/65 v súčasnosti pripravuje investičnú akciu I/65 Košťany nad Turcom – križovatka, ktorej cieľom je zvýšiť kapacitu a taktiež bezpečnosť na predmetnej priesečnej križovatke. Aktuálne je pre túto investičnú akciu spracovaná, spracovaná dopravná štúdia, v rámci ktorej bola analyzovaná dopravná situácia na dotknutej križovatke, a sú navrhnuté dopravno-kapacitne vyhovujúce variantné riešenia a jej úpravy.
Predpokladaný termín realizácie je stanovený na rok 2023, avšak skutočný termín je závislý od priebehu prípravy a zabezpečenia finančných prostriedkov na predmetnú stavbu.
Chcem vás ubezpečiť, že ministerstvu dopravy a výstavby, ako aj Slovenskej správe ciest záleží na čo najrýchlejšom odstránení nevyhovujúceho stavu na úsekoch ciest I. triedy a na ich udržaní v kvalitatívne dostačujúcom a prevádzkyschopnom stave.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

17.9.2020 o 14:05 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:06

Igor Hus
Skontrolovaný text
Dobre, ďakujem. Ja budem ešte kontaktovať ministerstvo dopravy. Viac-menej ten časový posun, ktorý je, bol sľubovaný možno za predchádzajúcej vlády. Stále sú tam časové posuny, kde jednoducho tá doprava tam kolabuje. Oslovili ma viacerí starostovia z okolitých obcí, snažíme sa tú vec riešiť. Takže verím, že nájdeme nejaké zhodné riešenie ďalej. Ešte raz ďakujem.
Skryt prepis

17.9.2020 o 14:06 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:07

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, páni poslanci, pani poslankyne, vážená pani poslankyňa Letanovská, ďakujem veľmi pekne za túto otázku, lebo to je veľmi aktuálna otázka práve v tejto, v tomto dni aj v týchto hodinách, lebo práve teraz som prišiel aj zo stretnutia, ktoré organizujeme na ministerstve školstva.
Je to pracovné stretnutie predstaviteľov vybratých športových zväzov a štátneho tajomníka pána Husára, kde sú aj zástupcovia Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky, sekcie ministerstva aj splnomocnencom vlády pre mládež a šport pánom Kučerom a práve téma tohto stretnutia, z ktorého prichádzame, Sanácia dopadov pandémie na COVID-19 na šport. Možno keby hodina otázok bola o hodinu neskôr, tak už by som vám vedel povedať nejaké prvé výsledky toho rokovania, že kam sme sa posunuli a ako kolegovia nadniesli v podstate všetky problémy, ktoré majú v rámci tejto oblasti, a že ako prijímatelia vyhodnotili zo strany ministerstva hospodárstva, ktorí by mali pripravovať a pomôcť nám pripravovať schému pomoci pre šport.
V rámci tých predošlých rokovaní s viacerými rezortmi, ktoré sme v minulosti absolvovali ohľadom ekonomických balíčkov pomoci, sa nám reálne nepodarilo v minulosti zabezpečiť tú adresnú pomoc športovcom, resp. športovým subjektom a podporu športovým subjektom, a to aj v rámci alebo vrátane podpory športových klubov, ktorých športovci mali štatút zamestnancov.
Vieme, že v rámci jednotlivých pomocí nám naozaj cez to sito prepadávali, pretože tam netvoríte zisky. Boli tam viazanosti, čo sa týka zmlúv a ostatné veci, a bolo to veľmi problematické nastaviť. Nikto neočakával, ako sa vyvinie druhá vlna a táto situácia, a preto aj teraz iniciatívne, keďže vieme, že asi bude určitý nárast alebo tie opatrenia budú trvať aj naďalej, tak sa snažíme pripraviť, načítať jednotlivé problémy a pripraviť na základe toho aj opatrenia, o ktorých teraz diskutujú.
Preto sme sa dohodli aj s Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky, aby sa nastavili mechanizmy tej finančnej kompenzácie, ktoré budú zamerané najmä na kompenzáciu tých nákladov klubov počas obdobia, kedy nebolo možné súťažiť, kedy nebolo možné vyvíjať športovú činnosť, a hlavne aj kompenzáciu tých ušlých výnosov z organizácie športových podujatí. Ja som tam bol chvíľu na tom stretnutí, lebo išiel som sem, a naozaj tie ani nieže požiadavky, ale definovanie tých problémov bolo spôsobené tým, že či už futbal, hokej alebo ostatné zväzy a kluby nemohli vykonávať činnosť, takže prišli o jednotlivé príjmy, ktoré nie sú v ziskoch, ale je to reálne ich príjem na to, aby vedeli fungovať.
To, ako to dopadne, budeme informovať v priebehu dnešného alebo zajtrajšieho dňa, resp. ako sa kolegovia dohodnú s jednotlivými športovými zväzmi a klubmi.
Pre mňa je veľmi dôležité ale tu na pôde Národnej rade, rady vysloviť to, že v roku 2020 v rámci rozpočtu kapitoly školstva nedošlo v dôsledku pandémie COVID-19, ale ani z iného dôvodu k žiadnemu kráteniu športových prostriedkov určených pre šport, nebola krátená ani suma odvodov z výnosov z prevádzkovania loterijných hier, hoci teda tá pomerná časť pripadajúca podľa zákonu o športe na príspevok uznanému športu poskytnutá národným športom so zámerom ich využitia na športové kluby, to je taká aj garancia z ministerstva školstva, že nechceme krátiť tieto prostriedky, lebo si uvedomuje tú situáciu. A aj medzi prvými krokmi, to, že sme identifikovali, že mohol by byť v budúcnosti problém, identifikovali sme niekedy v máji, že mohol by byť v budúcnosti problém, sme veľmi operatívne riešili zabezpečenie financovania športu v rámci tých existujúcich športových zdrojov kapitoly, a to cestou novely zákona o športe, ktorá bola niekde v polovičke júna alebo v prvých dvoch týždňoch v júni prijatá, kde táto legislatíva reálne rozviazala športovým zväzom ruky tým, že sa zrušili tie povinné percentuálne podiely, ktoré tam boli, a oni tieto prostriedky mohli nejakým spôsobom teda presúvať.
Z mojej strany asi všetko. Naozaj možno keby sme mali to stretnutie o týždeň alebo zajtra, tak by som vám vedel veľmi konkrétne už povedať, že ako sa načítali jednotlivé požiadavky zo strany klubov a zväzov a že ako bude ministerstvo hospodárstva prínosom k tomu, keďže oni už vytvorili niekoľko štátnych schém pomoci a chceli by sme aplikovať niektorú z nich. Len potrebujeme teda načítať tie informácie, že ktoré kluby majú, ktoré mu vedia dať.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

17.9.2020 o 14:07 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:12

Andrea Letanovská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ďakujem veľmi pekne, pán minister, rozumiem. Vidím, že prebiehajú rokovania a nechcem predbiehať. Veľmi oceňujem, že sa neuvažuje o nejakých reštrikciách napriek tomu, že mnohé kluby nebudú možno vykonávať v plnom profile svoju činnosť. A ako som už povedala, nechcem predbiehať, len či uvažujete aj o nejakej kompenzácii do budúcnosti v zmysle nejakých ušlých ziskov pre kluby, ktoré nežijú z vysielacích práv, z reklamy, ale z lístkov, z predaja, vlastne z organizácie športových podujatí. Nejaké tzv. lístkové kompenzácie alebo niečo také. Uvažujete týmto smerom alebo je to nereálne?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

17.9.2020 o 14:12 hod.

MUDr. PhD.

Andrea Letanovská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:12

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi ťažko povedať, že ako uvažujeme, lebo potrebujeme získať všetky informácie. Tieto informácie zo zväzov ani klubov nemáme a to by malo byť aj cieľom toho dnešného stretnutia. My sme dnes zadefinovali, že by sme chceli vedieť, aké sú straty na vstupnom, teda na lístkoch, ktoré aj vy spomínate, aké sú straty na potencionálnom odstúpení jednotlivých reklamných partnerov, lebo aj to sa môže diať.
Samozrejme, keď som bol na tom stretnutí, tak jednotliví aktéri hovorili, že naozaj také tie veľké subjekty sú veľmi seriózni a tie finančné prostriedky nechali. Ale, áno, sú aj niektoré subjekty, ktoré povedali, že tým, že neprebieha naplnenie tej reklamnej zmluvy, tak tie prostriedky naozaj chcú, a vtedy to spôsobuje veľké problémy.
A toto sú prvé dva body, ktoré dnes sa budú diskutovať. Potom prídeme k tomu, že či máme prísť a položiť si aj otázku ohľadom kompenzácie ziskov. Na to momentálne neviem odpovedať, ale tie prvé dve veci sa riešia už dnes.
Ďakujem.
Skryt prepis

17.9.2020 o 14:12 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Zodpovedanie otázky 14:14

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán poslanec, na predmetnom stretnutí bol expertmi zo Slovenskej technickej univerzity, Prezídia Hasičského a záchranného zboru a sekcie krízového riadenia ministerstva vnútra predložený návrh riešenia environmentálnej záťaže spôsobenej neodborným a neoprávneným uskladnením nebezpečného odpadu obsahujúceho PCB látky. Ide o tri bodové zdroje znečistenia životného prostredia. Je to zdroj ošipáreň, tepláreň a prameň obora Orlová.
Prvým krokom bolo stanovenie postupu záchranných prác na zabránenie ďalšiemu ohrozeniu života a zdravia občanov a znečisťovaniu životného prostredia. Na dôsledné rozhodnutie o spôsobe postupu boli vykonané prvotné analýzy Slovenskou technickou univerzitou na obsah PCB látok. Na základe týchto výsledkov boli stanovené podmienky na vykonanie podrobných kvalitatívnych a kvantitatívnych analýz zloženia odpadu akreditovaným laboratóriom, ktoré budú slúžiť ako podklad na plánovanie harmonogramu prác a výberu spoločnosti na likvidáciu tohto odpadu.
Predpokladaná cena za vykonanie analýz sa bude pohybovať medzi 38- až 50-tisíc eur. Tieto analýzy budú slúžiť, ako aj podklad na vybudovanie vhodného filtračného systému na čistenie kontaminovanej vody z prameňa v obore Orlová. Rovnako bude potrebné zabezpečiť pre Slovenskú technickú univerzitu plynový chromatograf na priebežnú kontrolu čistoty vytekajúcej vody z prameňa. Tento systém bude zabezpečovať filtráciu vody až do doby odstránenia všetkých bodových zdrojov chemického znečistenia vody v tejto oblasti. Jeho cena sa bude pohybovať v závislosti na obsahu toxických látok s predpokladaným odhadom 50-tisíc eur.
Rovnako na základe vykonaných analýz bude určený spôsob uloženia sudov do špeciálnych kovových transportných kontajnerov, pretože ide o sudy, ktorých časť je už v značnom stave rozkladu a ich obsah je vytečený a stuhnutý na podlahe v budovách, kde sú tieto sudy uložené. V ďalších sudoch sa nachádza nebezpečný odpad v tuhom, ale aj v tekutom stave. Bude potrebné vykonať manipuláciu s týmito sudmi pomocou špeciálnej techniky, za použitia osobných ochranných pracovných prostriedkov a prísnych bezpečnostných opatrení, aby nedošlo k ohrozeniu života a zdravia zasahujúcich záchranných zložiek a životného prostredia. Na tento účel bola Prezídiom Hasičského a záchranného zboru spracovaná technická špecifikácia samohybného pracovného stroja a špeciálnych kovových kontajnerov na uskladnenie sudov s nebezpečným odpadom. Predbežná cena samohybného pracovného stroja je približne 100-tisíc eur. Konečná cena bude závisieť od ponuky a dostupnosti na trhu. Počet kovových kontajnerov potrebných na uskladnenie sudov s nebezpečným odpadom bude vychádzať z analýzy, tak aby nedošlo k zmiešaniu jednotlivých chemických látok, ktoré by mohli medzi sebou reagovať a spôsobiť neželanú chemickú reakciu, prípadne požiar.
Po naložení sudov s nebezpečným odpadom a kontaminovanej zeminy budú tieto kovové kontajnery uložené na určenom mieste do doby, kým na základe výberového konania bude vybratá firma na ich likvidáciu. Predbežná cena za kovový kontajner sa predpokladá 10-tisíc eur, ale opäť konečná cena bude záležať od dostupnosti na trhu a počte zakúpených kontajnerov. Podľa predbežného odhadu ide asi o 450 ton nebezpečného odpadu a podľa množstva uskladnených sudov sa dá predpokladať, že bude potrebných 10 až 15 kontajnerov.
Ďalšie finančné prostriedky budú použité na výkopové a zemné práce, nákup plynového chromatografu, nevyhnutných osobných a ochranných pracovných pomôcok, dekontaminačných prostriedkov na prevádzkové náklady a ďalšie logistické zabezpečenie záchranných zložiek. Časový horizont realizácie jednotlivých krokov sa bude odvíjať od uvoľnenia finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu ministerstvom financií, dostupnosti požadovanej techniky a prostriedkov na trhu a procesu obstarania.
Finančné prostriedky vo výške 5 mil. eur sú plánované na likvidáciu PCB odpadu. Likvidácia bude vykonaná spoločnosťou, ktorá bude mať platné povolenie na nakladanie a likvidáciu nebezpečného odpadu. Výber spoločnosti sa uskutoční riadnym výberovým konaním v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní na základe vypracovaných odborných podkladov.
V súčasnej dobe sa cena likvidácie za tonu nebezpečného odpadu pohybuje v rozmedzí 10 až 15 eur za kilogram. Pretože vykonaním záchranných prác bude nebezpečný odpad a sudy s PCB látkami uložené v zabezpečených špeciálnych kovových kontajneroch, nebude už dochádzať k ďalšiemu ohrozeniu zdravia obyvateľov, životného prostredia až do jeho konečnej likvidácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Zodpovedanie otázky

17.9.2020 o 14:14 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:19

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja len v krátkosti. Ďakujem pekne, pán minister za podrobnú odpoveď. Práve preto som chcel vedieť aj ten časový horizont, v akom časovom horizonte sa bude v podstate riešiť táto situácia, keďže presne, ako aj vy ste povedal, jedná sa tam o jednoduché sudy, ktoré sú zo železného plechu a boli dosť skorodované, a preto už dochádza k tomu úniku. Predpokladám, že asi konkrétne čas mi neviete povedať, pretože musíte postupovať aj podľa zákona o verejnom obstarávaní, asi tak.

Mikulec, Roman, minister vnútra SR
Presne tak.

Svrček, Miloš, poslanec NR SR
Ďakujem pekne.

Mikulec, Roman, minister vnútra SR
A len by som chcel podotknúť, že tie sudy sú tam už niekoľko rokov a nikto s nimi nič nerobil.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

17.9.2020 o 14:19 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:19

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Nie, ďakujem pekne.
Skryt prepis

17.9.2020 o 14:19 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video