18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:10 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:49

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem za všetky faktické poznámky, ďakujem mojim kolegom. Toto som zabudol povedať, že všetci diktátori, samozrejme, rušili ústavy alebo menili ústavy. Toto sa znova opakuje.
No a k vám, pán Dostál, viete, tak vám poviem pravdu, na vaše poznámky sa mi ani nechce odpovedať. A viete prečo? Lebo nie som kamikadze. Však vy ste ako eskadra amerických lodí plná ľudí rôznych národností. Vy ste torpédoborec MOST - HÍD, vy ste krížnik OKS, vy ste mínolovka SaS, vy ste národnosti slovenskej, rómskej, maďarskej a ešte ďalších, nebudem spomínať. A, no a ako by jedno lietadlo kamikadze dokázalo zničiť takú flotilu a poraziť takú medzinárodnú koalíciu. No ale poviem vám, čo ste dal otázku, tak len stručne veľmi. Aj taký Pinochet si to predlžoval. Tiež podľa vlastných merítok na ochranu Chilanov a to isté robíte aj vy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 15:49 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:50

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dámy a páni, keď tu bola naposledy pani prezidentka, teda so svojím, myslím, prvým prejavom o stave republiky a bolo to ešte v čase, keď ste mali také medové týždne, že vy ste boli najlepšia vláda, a malo to byť najlepšia vláda v celých dejinách Slovenskej republiky, no tak ona jedinú vec, ktorú vtedy za to krátke vaše obdobie vám vytkla, že príliš veľa vládnete cez prijímanie zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. A vtedy vás vyzvala, že demokracia predpokladá, aby ľudia mali čas sa so zákonmi oboznámiť, aby s tým mali čas aj, aj opozícia, aby mali čas sa zákonom venovať aj stavovské organizácie a tak ďalej.
Odvtedy ste sa zlepšili, už prijímate v skrátenom legislatívnom konaní nielen takmer každý jeden zákon, ktorý do Národnej rady ide, ale prijímate dokonca už ústavné zákony, a to proste nevídaným tempom, že v piatok sa rozídeme, a vy, ešte cez víkend vás napadne ďalší zákon a prinesiete to tu na poslednú chvíľu. No a v podstate tá, tá história za to krátke obdobie u vás je proste dosť jasná.
Prvý zákon, s ktorým ste prišli, bol špicľovací zákon, malo to byť kvôli nejakej parádnej aplikácii elektronickej v oblasti zdravotníctva. Rozprávali ste nám tu o Singapure, že v Singapure ju používajú, je to jedna z najlepších aplikácii, ktorá túto veľkú vojnu s koronavírusom výrazne pomôže vyhrať, no nikto tú aplikáciu nepoužíva, nikto ju nepozná, zrejme ste ju ani nedali dokopy, ale na druhej strane ten špicľovací zákon ste prijali. No a tam nastal problém, pretože tieto zákony vám začali končiť na Ústavnom súde, no a Ústavný súd vám časti zákonov začal blokovať.
Potom ste v druhej fáze si uvedomili, že vládnete v rozpore so zákonmi, pretože Generálna prokuratúra povedala, že síce vecne tie zákony sú v poriadku, len má to takú maličkú chybu a tá chyba je, že to vydáva vecne nepríslušný orgán, takže potom Generálna prokuratúra vás uvedomila, že zrejme vládnete protivládne, tak ste potom posilnili právomoci nového centra moci, pána Mikasa, opäť sme to dnes tu počuli, že nie vláda, ale Mikas ide tu dať lockdown, pretože jedna poslankyňa koaličná aj tuná na chodbe povedala, že vláda sa bojí, koaliční poslanci, sa bojíte, aby tá nenávisť voči vám nenarástla, tak jednoducho ste na to dali pána pre všetko, ktorého dneska máte na Úrade pre verejné zdravotníctvo.
No a ale aj napriek tomu ste museli siahnuť na ústavu, siahli ste na ňu spôsobom, kedy ste vlastne priznali, že Ústavný súd doteraz mal právo vykladať ústavu, lebo ak chcete zobrať Ústavnému súdu toto právo, no tak musí tým právom disponovať, ak mu to chcete zobrať, a práve preto môžem potvrdiť, že v rámci opozície podáme podnet na Ústavný súd, aby do 1. 1., kedy má tento zákon už vstúpiť do platnosti, ak túto právomoc má, aby sa mohol vyjadriť k tomu zákonu ústavnému, ktorý ste dnes prijali, a vyhlásil ho za protiústavný. To znamená, to je proste reálna možnosť a toto urobiť urobíme.
Druhá vec, ktorá ale zostáva, že práve, a to som myslel, že prídete s tým trošku neskôr, súbežne prijímate nový zákon o vyhlásení de facto núdzového stavu. Človeka by ani nenapadlo, že keď ste prišli k moci, že hlavná, hlavné gro, hlavný počet vašich zákonov vlastne bude súvisieť s vecami, ktoré, ktoré siahajú ľuďom na občianske práva a slobody, pretože vy už neriešite nič iné, len koronu a, a túto oblasť, to znamená, ak sa pýtame na poľnohospodárstvo, tak dostávame odpovede, že premiér by potreboval tri dni sa tomu venovať, aby do toho prenikol, a on tie tri na to nemá, lebo rieši len koronu. Keď ideme do zdravotníctva, tak v podstate áno, tam ste si urobili otrokov z celého zdravotníckeho personálu, tí ľudia jednoducho sú na kraji, na kraji svojich fyzických síl a jednoducho vy teraz poviete, aby nekolabovali nemocnice, tak zabezpečíte to, že vlastne skolabujú tí ľudia, pretože to je jediné, čo týmto zákonom chcete dosiahnuť. Tak proste budú robiť nie tri dni vkuse, ale už budú asi podľa vašich predstáv robiť päť, šesť, sedem dní, veď musí to na niekoho padnúť, no tak ste si vybrali sestričky a lekárov.
No ale napriek tomu, ak nechcete zneužívať tento núdzový stav a nechcete dovládnuť cez núdzový stav, ako jediná možnosť, ako ľudí držať doma, kedy v podstate ste tam našli nový inštitút nejakého domáceho väzenia pre zdravých ľudí, keď je vám teda málo to, čo ste prijali, a dali ste to do právomoci Mikasovi, že on môže preventívne odnášať na neviem aké miesta, jak je to v tom zákone, ľudí, ktorí sú potenciálne chorí, tak pokiaľ ste živý, tak každý človek je potenciálne chorý, len mŕtvoly nie sú potenciálne chorí, takže ak toto nechcete robiť, tak potom áno, opozícia tu dala návrh, ktorý sme podpísali aj my, ku ktorému som sa podpísal aj ja, pán Eštok to tu prečítal, to znamená, aby núdzový stav vyhlasovala, vyhlasoval parlament vopred, aby sa to vyhlasovalo 90 hlasmi, aby to vyhlasoval, bolo vyhlásené aj s kontrasignáciou prezidenta, no a potom si myslím, že buďme grandiózni voči ľuďom tak, ako sú v Rakúsku, a dajme právo, že zhromažďovať sa môžu ľudia aj počas núdzového stavu v prípade, že ide o ochrany občianskych práv a slobôd. Tak či tak, tak či tak tým ľuďom to nezabránite, jednoducho videli ste prieskum, kde 54 % ľudí povedalo, že sa chce zúčastniť referenda o predčasných voľbách, čo je horibilná suma pre vás, pretože na Slovensku sa okolo 65 % ľudí pravidelne zúčastňuje volieb, to znamená, ten zbytok nechodí k voľbám, to je jedno, to je jedno, o čom sa hlasuje, či sa hlasuje o Mečiarovi, Ficovi, komkoľvek, no a keď je to 54 %, to znamená, je to vyše 80 % ľudí, ktorí sa reálne aktívne politicky správajú počas volieb.
Takže aj preto pani prezidentka z môjho logického úsudku sa ozvala, pretože doteraz tiež tu toleruje veci, ktoré sú netolerovateľné, že vy si tu zavoláte armádu z Maďarska a z Rakúska pri testovaní, lebo na poslednú chvíľu zistíte, že do tých skafandrov nemáte koho obliecť, tak len tak si rozhodnete, však prečo, však máte ústavnú väčšinu, čo tam po nejakej veliteľke ozbrojených síl, ktorá sa z médií dozvedá, no a neozýva sa, nevadilo jej to, len keď videla ten prieskum, tak trošku precitla aj ona.
No a tá výzva, ktorá tu bola, kolega Podmanický koniec koncov tu dal aj procedurálny návrh, aby teda sme zadosťučinili jej očakávaniam, že pán premiér bude delegovať manažovanie tejto krízy na niekoho iného. Dnes, myslím, aj pán Sulík povedal, že by to bol dobrý nápad, preto nerozumiem, prečo v parlamente to nebolo potvrdené aj teda hlasmi SaS, ale to už tak býva, že na facebookoch a na verejnosti hovoríte jedno a potom tuná hlasujte presne v tom súlade, ako, ako pán premiér Matovič vás o to požiada. To znamená, realita je taká, aká je, treba to vnímať, vy dovládnete len prostredníctvom núdzového stavu, možno medzitým nám dáte nejakých 5-10 dní si vydýchnuť a nakúpiť nejak viac s celou rodinou, ale už inak to zrejme veľmi nebude, a práve preto referendum bude jediné riešenie pre ľudí, aby sa mohli vyjadriť k tomu, že či toto odoberanie ľudských práv a slobôd, ktoré tu realizujete na dennej báze v skrátených konaniach, že či toto je to, čo ste vy sľúbili, pretože, pretože ja som nikde nezaregistroval, že tento štýl vládnutia bola vaša predstava, a myslím si, že treba to aj tak brať, že dobre, s každým jedným takýmto zákonom len zvyšujete pravdepodobnosť účasti na tom referende a skracujete dobu na zozbieranie tých, tých petičných hárkov.
A poslednú vec, čo by som rád povedal, lebo veľmi často tu pán Šefčík z OĽANO nás kádruje, o tom, že sa nás pýta, že či sme nepočuli, že slovenskí biskupi povedali, že vakcinácia je dobrá, že, že máme nosiť rúška a podobne, a pýta sa, že kto tu je tu aký kresťan, že toto, na toto človek nereflektuje. Tak len aby, kto tu sa pýta, aby vedel teda odpoveď, tak každý, kto bol pokrstený, tak súčasťou toho, že je niekto veriaci, je to, že či verí v to, čo je v katechizme, a v katechizme žiadne rúška a podobne spojené nie sú, to znamená s takýmito názormi súhlasiť môžete, súhlasiť nemusíte, kto to cíti za svoju potrebu, nech sa páči, je to absolútne pozvaný, nech sa dá očkovať, jedenkrát, päťkrát, desaťkrát, nikomu v tom netreba brániť.
Na druhej strane toto absolútne nie je otázka viery, toto nie je otázka žiadnej viery a každý tu má slobodu so svojím zdravím robiť absolútne, čokoľvek kto cíti, svoju, svoju chrániť svoje zdravie svojím očkovaním, všetkých k tomu len povzbudzujme, nech to urobí, ale nenúťte do toho ľudí, ktorí sa dobrovoľne očkovať nedajú. A tieto výmysly, ktoré si robíte, že všetko je dobrovoľné, ale keď si to pozrieme potom na drobné, tak zistíme, že, v podstate aj sami to potom uznáte, že sú to nútené akcie, tak práve preto otázka vakcinácie bude musieť byť jedna z otázok, kľúčových otázok tohto referenda, pretože tejto vláde a týmto sľubom, ktoré tu robíte, sa nedá veriť nič, jednoducho vy ráno poviete jedno, na obed schvaľujete niečo druhé, nikto o tom nič nevie, takže, takže berieme tieto veci ako realitu, ako fakt, rozhodli ste sa ísť touto cestou, bude to hlavný štýl vášho vládnutia aj na ostatné obdobie. A na druhej strane je dobré, aby, aby si toto všetci ľudia uvedomili, a budú mať právo sa vyjadriť k tomu, do akej miery chcú, aby ich občianske práva, slobody takýmto štýlom boli pošliapavané.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.12.2020 o 15:50 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:01

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Tomáš, povedal si, že táto vláda o sebe vyhlásila, že je najlepšia vláda, aká kedy bola. Najlepšia, aká kedy bola. Dopredu, skôr ako niečo dokázala, tak takéto vyhlásenie, ja si myslím, pán podpredseda vlády, je veľmi silné. Toto môžu vyhlásiť len občania Slovenska alebo ľudia, ktorí vám vystavia vysvedčenie. A buďte radi, ak to bude len to vysvedčenie, že to neprídu vystaviť osobne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:01 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:01

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi správne to bolo v rámci rozpravy povedané, že ten núdzový stav v podstate vláda zneužíva na spôsob vládnutia. Čo je o tom dôkazom? Dôkazom je to, že tie skrátené legislatívne konania, ktoré tuná prebiehajú, pácha sa násilie, ale aj na nás, na poslancov Národnej rady, kedy takmer z rukáva sa sypú tie návrhy zákonov, a všetko v skrátenom legislatívnom konaní. Je to viac ako 60 návrhov, ktoré tuná boli prijaté, všetko je to horúcou ihlou a nebolo to postačujúce, museli sme zasiahnuť aj do Ústavy Slovenskej republiky a nebude to také jednoduché v tej ústave to zmeniť, ale pán kolega Taraba to veľmi správne spomenul, Tomáš, že aby sa prehodnotili aj tie zákony, ktoré sme na tejto súčasnej schôdzi prijali, aby ešte mal čas a stihol Ústavný súd prehodnotiť, že či naozaj bolo to všetko v súlade s Ústavou Slovenskej republiky prijaté.
A čo sa týka toho lockdownu, ľudia sú pobúrení z toho všetkého a to veľmi prekáža, to obmedzovanie v základných ľudských právach, ja vám to poviem takto, priatelia, aj keď to možno bude také tvrdé, ľudia radšej zomrú, ale v dôstojných podmienkach a na COVID zomrú radšej, ako by sa mali nechávať donekonečna takto obmedzovať, majú toho plné zuby. Je to vidieť, že tá ulica vrie, a myslím si, že to nie je naposledy, že tí ľudia vyšli do ulíc.
Čo sa týka tých vojakov, ktorí boli povolaní tuná a oblečení do tých mundúrov pri tomto testovaní, z Maďarska a z Rakúska, nebolo potrebné ich tu povolávať, lebo kopec dobrovoľníkov a zdravotníkov sa prihlásilo a spätne nemali odozvu. Neboli povolaní do tej služby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:01 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:04

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milé dámy, vážení páni, vážený pán podpredseda vlády, dovoľte mi, aby som vám a vašim kolegom v prvom rade poďakovala za legislatívne práce, ktoré sa takmer nepretržite v čase pandémie vykonávajú. Viem si živo predstaviť, že odborný aparát všetkých legislatívcov a právnych expertov na Úrade vlády, ale aj na jednotlivých rezortoch zažíva nie ľahké obdobie. Robiť zákony do dobrého počasia nie je ako robiť zákony do turbulentného spoločenského pohybu.
Podobne sme na tom aj my tu poslanci Národnej rady. Pandémia prináša výzvy aj pre nás, korí reprezentujeme našich občanov. Oni aj my zažívame neľahké životné obdobie, pre nás všetkých nové a vyplývajú z neho, samozrejme, aj nové, legitímne otázky týkajúce sa predovšetkým opatrení, ktoré sa dotýkajú našich základných práv a slobôd. Otázky tí ľudia kladú nám, lebo my sme nimi priamo volení. Nepýtajú sa orgánov, ktoré sú kreované nepriamo. Nekladú ich exekutívnej ani súdnej moci. Pýtajú sa nás, ktorí prijímame zákony, nás, ktorí stlačením tlačidla na hlasovacom zariadení vytvárame právny základ pre ukladanie povinností obyvateľom a obmedzovanie ich práv. Dnes máme na stole zákon, ktorý má povahu ústavného zákona. Ústavný zákon znamená vyššiu zodpovednosť a tlak od občanov, aby sme rozvážne hľadali konsenzus, ako vložíme vláde do rúk právomoci. Núdzový stav je situácia, keď Národná rada dočasne odovzdáva vláde právomoc. právomoc obmedziť nedotknuteľnosť našich obyvateľov, nedotknuteľnosť ich súkromia, ich rodín. Dôverujem a rozumiem tvrdeniam vlády, ktoré sú uvedené v dôvodovej správe, že, kde, citujem: „Na základe poznatkov aplikačnej praxe nie objektívne možné vyriešiť situáciu spôsobenú pandémiou respiračného ochorenia za najviac 90 dní.“
Rozumiem aj potrebe umožniť vláde Slovenskej republiky vyhlásený núdzový stav opakovane predlžovať. Podobnou cestou idú aj iné krajiny v Európe. Je dobré, že v predloženom návrhu zákona sa prvýkrát objavuje potreba vysloviť súhlas Národnej rady s predĺžením núdzového stavu. Ale ako som uviedla, naši voliči nám kladú a budú klásť otázky o tom, ako vláda narába s dočasne odovzdanou právomocou. Pýtajú sa, prečo ju vláda potrebuje a dokedy si mieni túto právomoc podržať, zaujíma ich, aká je súvislosť medzi potrebou vyhlásenia núdzového stavu a pandémiou a my musíme odpovedať.
Keď som sa pozerala na legislatívne riešenia identických situácií v iných krajinách, napr. v Rakúsku alebo v Nemecku, zaujali ma prístupy, keď parlamenty týchto krajín dostávajú pravidelné a detailné informácie o nakladaní s prepožičanou mocou. Princíp právneho štátu a demokracie si v týchto krajinách priam vyžaduje bdelosť parlamentov. Čím širšie a intenzívnejšie sa dejú zásahy do práv a slobôd občanov, tým vyššia je parlamentná kontrolná činnosť. V niektorých krajinách konkrétne formy obmedzenia základných práv a slobôd či formy ukladania povinností počas núdzového stavu konzultuje vláda s parlamentom skoro povinne. Spoločne vyhodnocujú dopady opatrení na obyvateľstvo a úspešnosť potláčania samotnej pandémie. Vláda poskytuje písomnosti a dokumenty poslancom vopred, pričom následne jednotliví ministri referujú za svoj rezort, aby, ako využili tieto opatrenia a právomoci, ktoré im parlament dočasne prepožičal.
Modely stáleho dialógu medzi parlamentom a vládou v iných krajinách tak zvyšujú dôveru občanov v opatrenia vlády. Tie potom nie sú náchylné na ústavnoprávne spochybňovanie. Je tiež dobrou praxou, že ak ide o výnimočné opatrenia v mimoriadnych situáciách, sú tieto dočasné. Možno by bolo dobré sa inšpirovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.12.2020 o 16:04 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Pani poslankyňa Hatráková, po dlhom čase prejav koaličného poslanca, kde sa nevracia do minulosti, neútočí a vyjadruje sa vecne k veci, ktorá teraz trápi nás všetkých. Ďakujem vám za to. Ďakujem, že ste zdôraznili, že ľudia kladú otázky nám, lebo my sme boli volení nimi, a nie ako napríklad pán Mikas. My musíme prevziať politickú zodpovednosť, a nie sa jej zbavovať. Ešte raz ďakujem za váš prejav.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:08 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem, Katka, za tvoj, tvoje vystúpenie, vecné vystúpenie. Posledné čísla týkajúce sa pandémie COVID-19 na Slovensku nepustia, Ag a PCR testy na Slovensku odhalili 5 641 nakazených a pribudlo 38 obetí. Týmto zákonom, ktorý diskutujeme, sa vytvoril osobitný typ núdzového stavu z dôvodu pandémie, ten umožňuje obmedziť základné práva a slobody v menšej miere než iné núdzové stavy, núdzový stav z dôvodu pandémie neumožňuje také zásahy do práv ako bežný núdzový stav, neumožňuje sa napríklad zásah do vlastníckeho práva, do slobody prejavu ani do práva na štrajk, čo sa umožňuje nariadiť alebo obmedziť, sú domáca karanténa, pracovná povinnosť, nútené ubytovanie evakuovaných osôb.
Všetci vieme, že COVID-19 nie je slovenskou pandémiou a jeho príčinou nie je Igor Matovič. Je to celosvetový problém, k dnešnému dňu je na svete celkový počet potvrdených prípadov 68 mil., vyliečilo sa 47 mil. a zomrelo 1,6 mil. ľudí. V Čechách zomrelo viac ako 9-tisíc, v Maďarsku 6-tisíc, na Slovensku sa na COVID nakazilo 119 232 ľudí a zomrelo 1 046 ľudí. Aj toto číslo v porovnaní s inými svedčí o tom, že premiér Igor Matovič zvláda boj s pandémiou COVID-19 najlepšie s porovnaním sa obetí COVID v susedných štátoch. Existujú pomerne presvedčivé dôkazy, že lockdown v kombinácii s hromadným testovaním viedli na Slovensku k veľmi výraznému obmedzeniu záťaže infekciou COVID-19. Smrť si nevyberá, či sú Vianoce... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:08 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Adresujem to súčasnej koalícii, ktorá takýto pamflet prekladá, predkladá. Máloktoré zákony sa robia do dobrého počasia, pani poslankyňa Hatráková, aj v mimocovidovom období sa väčšinou zákony robia do komplikovanej situácie, a preto sa robia. S tým, že prekvapuje ma takýto masívny obrat pred rokom najväčšieho obhajcu ústavy pána poslanca Dostála, teraz spravodajcu, a dnes bez mihnutia oka obhajuje takúto protiústavnosť ako svet.
Nejdem komentovať obmedzenie základných práv a slobôd, ktoré sú v tomto predkladanom návrhu zákona naozaj porušené, ale chytím sa len jednej myšlienky. Ak teda Národná rada schváli a..., pardon, ak teda Národná rada vysloví súhlas s predĺžením núdzového stavu vyhláseného vládou už na druhý deň, a nie na dvadsiaty, ako povedal pán poslanec Dostál, prečo potom zavádzate takúto protiústavnosť, aká tu je? Citujem: „Ak Národná rada nevysloví súhlas, predĺžený núdzový stav zanikne dňom neschválenia návrhu vlády na vyslovenie súhlasu.“ To je úplný nezmysel. Tak potom tá Národná rada ozaj môže na druhý deň to schváliť alebo vysloviť súhlas a nemusíte tam takúto hlúposť dávať, takýto pamflet a zbytočne provokovať najvýznamnejší zákon na Slovensku, ktorým je Ústava Slovenskej republiky.
Čiže nemôžte zrazu obhajovať to, čo je protiústavné. Súhlasím, že to vysloví až Ústavný súd, ktorý výrazne oslabujete, ale na druhej strane nemáte problém pred rokom hájiť ústavu a teraz nič sa nedeje. Zrazu hovoríte, že naozaj sa nič nedeje, je to všetko v poriadku, je to všetko v súlade s ústavou, keď dodatočne Národná rada schváli. A toto sú naozaj ťažké nezmysly, čo tu zavádzate. Čiže naozaj vyjadrujem kritiku a zamyslite sa sami nad sebou, lebo to nie je len na zamyslenie, ale niekedy je to už na vracanie, čo to tu stvárate.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:10 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani kolegyňa, ďakujem za vaše vecné vystúpenie. Chvíľu som rozmýšľal, či nepatríte aj do nášho opozičného tábora, keď ste začali s takou (povedané so smiechom) objektívnou kritikou do vlastných radov. Ale viete, to je ten paradox, že aj tento ústavný zákon keď prejde, tak Ústavný súd už nebude vedieť posúdiť jeho ústavnosť, resp. protiústavnosť, pretože ste odňali kompetenciu Ústavného súdu.
Ale k veci. Spomínali ste vo vašom vystúpení, že oceňujete to, že parlament dostane možnosť sa vyjadriť k tomu, či predĺžiť, alebo nepredĺžiť núdzový stav. Áno, ale až po 20, do, po 20 dňoch. Čiže je nám to viac-menej na dve veci.
A preto to, čo som navrhoval, aj keď vystupoval pán poslanec Dostál, síce na mňa nereagoval, ale som mu hovoril, skúste porozmýšľať potom nad tým, že nech vláda najneskôr 7 dní pred skončením riadneho núdzového stavu rozhodne o predĺžení a parlament dostane 7 dní ešte počas trvajúceho z toho klas..., núdzo..., pôvodného núdzového stavu možnosť sa vyjadriť, či súhlasí, alebo nesúhlasí s takýmto predlžením. Aj dnes platí, že Národná rada je zvolaná do 7 dní od predloženia návrhu na zvolanie schôdze. Čiže je našou povinnosťou do tých 7 dní prísť. Tak dajme tomu logiku, a nech ten parlament v tom procese má nejaké opodstatnenie, lebo takýmto spôsobom sme len štatisti, lebo ak fakt dôjde k tomu, že predĺži sa o 14 dní, no tak načo nám bude schvaľovať to na 19. deň. V tom nevidím tú logiku.
A keď ste spomínali niektoré okolité štáty. Áno, je pravda, ale napríklad zoberte si také Rakúsko. Môž... Teraz neviem, či som si to dobre pamätal, či si to dobre pamätám, v Rakúsku počas núdzového stavu nebol obmedzený zákaz zhromažďovania. Prečo to nedovolili u nás?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:13 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:15

Katarína Hatráková
Skontrolovaný text
Ja len sa chcem poďakovať kolegom. Áno, v tom, tým Rakúskom sa, samozrejme, môžme inšpirovať.
A teda ešte pánovi kolegovi Sujovi, verím, že zakladáme aj novú prax na novú komunikáciu tu v parlamente.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:15 hod.

PhDr.

Katarína Hatráková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video