23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 11:56 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 11:41

Ján Krošlák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som chcel tiež povedať pár podporných slov Paťovi. Ja pevne verím, že tento tvoj návrh zákona sa príjme a že to bude niečo ako odmena za tvoju dlhoročnú prácu, ktorú v tejto oblasti robíš. Ja sa priznám, že ja tiež patrím medzi tých ľudí, ktorí keď prídu do potravín, tak každú tú jednu potravinu si prevracajú, pozerajú, čo tam je napísané a ja verím, že naozaj týmto zákonom donútime tých ľudí, aby tam písali pravdu, aby tam písali pravdu. Čiže, keď si to budem čítať, aby to bola naozaj pravda, čo tam je napísané. Naozaj vidíme, že máme tu veľa civilizačných chorôb na svete, rôzne alergie a ja neviem čo a ja pevne verím, že úzko súvisia práve s potravinami tieto veci. Čiže ja dúfam, že ty svojou troškou pomôžeš, aby sme tieto veci trošku odfiltrovali.
No a na záver by som chcel požiadať vedenie Národnej rady, predsedajúceho, aby sme hlasovanie o tomto bode programu presunuli na zajtra na 17.00.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

27.1.2021 o 11:41 hod.

Ján Krošlák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:43

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ten návrh zákona je presunutý na 17.00 hodinu, pretože ešte stále prebiehajú tie vnútorné boje o niektoré body. Sám to nechápem. Od 28. augusta je tento zákon predložený. Bol predmetom niekoľko desiatok koaličných vyjednávaní. Prešiel legislatívou, všetci to schválili. Zasa riešime nejaký úplne bezpredmetný problém. Ja už naozaj teda neviem, čo mám urobiť s niektorými kolegami, ale dúfam, že tento problém sa vyrieši a že sa posunieme ďalej.
Je to ťažký boj. Je to ťažký boj. Doteraz som bojoval s otravinármi, so žalobami, s trestnými oznámeniami, ktoré podávali jedna na druhú stranu, zo strany na mňa, neúspešne, z mojej strany, zatiaľ neúspešne, niektoré už sú na Generálnej prokuratúre, pretože boli jednoducho zametené pod koberec. Ako som spomínal vyšetrovateľ, ktorý mal vyšetrovať môj prípad, zamietol to pod koberec a fyzicky ma napadol. Vtedy som tu behal s tou bielou ozdobou na ruke.
Druhý vyšetrovateľ z Malaciek od jedného otravinára – najväčšieho výrobcu a jedného zo samozvaných poctivých mäsiarov. Tak tento, táto kapitánka alebo vyšetrovateľ takisto zamietol tento prípad pod koberec. Bol som odpojený z médií napríklad na, z niektorých médií teda na požiadavku niektorých skupín otravinárov, ktorí im tam platia reklamu. Takže ste ma nemohli vidieť v niektorých médiách a tá karta sa trošku potom obrátila v tých médiách.
Začalo sa písať veľa diskreditačných článkov proti potravinovému semaforu a proti mojej osobe. Čo som si zvykol. Aspoň som bol veľmi dobre vytrénovaný na politiku. Dnes to môžem brať, dnes to beriem naozaj už s takým ľahkým srdcom celé a s nadhľadom.
Pán predsedajúci, ja ešte budem reagovať na kolegu zo SaS a potom by som vás chcel o niečo požiadať. Kolega zo SaS, ďakujem za podporu. Ďakujem, že aj strana SaS, ktorá sľúbila ešte pred voľbami, že ešte tento potravinový semafor podporí napriek všetkým tým nedorozumeniam a vnútorným bojom a preťahovačkám a všetkým možným, čo sme si prešli spolu. Nakoniec zahlasuje za, pretože keby nezahlasovali za. Ja si myslím, že by to bolo porušenie našej dohody a sám pán Sulík povedal, že tento semafor veľmi rád podporí. Takže dúfam, že všetko je vydiskutované, a teda že sa pohneme konečne ďalej.
A, kolega zo SaS, ešte tu mal nejakú poznámku ohľadom prídavných látok. Musím ho vyviesť z omylu. Prídavné látky celkovo, pri použití viacerých pridaných látok naraz neboli nikdy, nikdy preskúmané, aké to má dopady na človeka a na ľudský organizmus. Inak povedané, keď si dáte 50 prídavných látok naraz a zohrejete si ich v mikrovlnke, nikdy žiadna firma na svete ani nikde neexistuje jeden jediný záznam, aby bolo preskúmané, aký to má dopad na toho človeka, aký má dopad na jeho ľudský organizmus, na jeho zdravie, ako sa to správa v organizme a tak ďalej. Vždycky bola preskúmaná aj EFSA-ou. EFSA preskúmala len jednu prídavnú látku a nejaké minimálne množstvo. Uzavrelo sa to, išlo to do obehu. Môžeme si povedať o rôznych prídavných látkach, ktoré boli aj stiahnuté z trhu. Však to boli tiež preskúmané a odsúhlasené a potom prečo sa sťahujú z trhu. Jednoduchá otázka.
Takisto môžem povedať napríklad aj o pesticídoch. Vždycky nám hovorili o DDT, aké je zdravé. O glyfosáte behali reklamy vo francúzskej televízii, že aké to je zdravé, že aj pes to môže jesť. V reklame bol pes, ktorý olizoval glyfosát a bol zdravučký. A dnes Monsanto Bayer je podrobený žalobám za milióny a milióny. Akcie dole padajú a milióny dolárov, ktoré alebo eur teda po novom už, keďže to už sú vlastne Nemci, nevedeli sa dostať na európsky trh, tak sa dostali touto kúpou podniku, cez Bayer, no ale dobre. Tým pádom vieme veľmi dobre, že nám klamali a takisto nám klamú v reklamách, takisto nám klamú na zložení, a práve potravinový semafor bude tieto klamstvá odhaľovať a riešiť. Teda rozdelí potravinárov na potravinárov a otravinárov.
Pán predsedajúci, ja by som rád ešte teda, neviem, jak sa to robí správne, lebo je to môj prvý zákon, takže sa ospravedlňujem, keď to dám ako nesprávne a poviem to nesprávne. Ja by som rád otvoril rozpravu na dva pozmeňujúce návrhy. Ja mám ešte dva pozmeňujúce návrhy, ktoré by som rád teda predložil.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Rozprava je otvorená, pán poslanec. Takže je to v poriadku. Len vás prosím, aby ste teda prečítali úplné znenie pozmeňujúcich návrhov.

Linhart, Patrick, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Tak potvrdením rozpravy, dávam dva pozmeňujúce návrhy. Prvý pozmeňujúci návrh je.
Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Jaroslava Karahutu a Patricka Linharta k návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Patricka Linharta na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, tlač 221.
1. V čl. 1, § 6b ods. 1 sa za prvú vetu vkladá nová druhá veta, ktorá znie: „Potravinový semafor je jednoduchý, všeobecne zrozumiteľný a transparentný systém registrácie potravín, ktorý zohľadňuje požiadavky spotrebiteľov.”
2. V čl. 1, § 6b sa za odsek 1 vkladá nový odsek 2, ktorý znie: „(2) Do registra potravín sa zapisujú údaje o…”, to sú tie kritéria, o ktorých som hovoril, „cieľovej skupine spotrebiteľov, stupni a spôsobe spracovania potraviny, zložení potraviny, kvalite a politike kvality, produkčnom systéme a pôvode potraviny, certifikačnom systéme a požiadavkách na bezpečnosť pri výrobe potraviny.“
Doterajší odsek 2 sa označuje ako odsek 3.
Poznámky pod čiarou k odkazom 8dae) a 8daf) znejú:
„8dae) Napríklad nariadenie (ES) č. 110/2008 v platnom znení, nariadenie (EÚ) č. 1151/2012 v platnom znení, zákon č. 469/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov.”
„8daf) Zákon č. 189/2009 Z. z. o ekologickej poľnohospodárskej výrobe v znení zákona č. 177/2018 Z. z.”
3. To je posledný. V čl. II sa slová „1. januára 2021“ nahrádzajú slovami „1.januára 2022”.
Ten posledný bod je preto, pretože potravinový semafor bol predložený v auguste a kvôli tým naťahovačkám, čo sme mali a doplňovačkám a tak ďalej, samozrejme, nemôže ísť platnosť v januári 2021, ktorý už teda ten dátum bol. Takže sme to predĺžili, aby aj ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré vykonávacím predpisom nastaví kritériá, ktoré sú tu navrhnuté v tomto pozmeňováku, tak nech má dostatok naozaj času na prípravu softvéru, na prípravu vykonávacej, vykonávacieho nariadenia a na implementáciu a spustenie k 1. januáru 2022. Inak povedané potravinový semafor sa spustí 1. januára 2022.
Potom tu mám ďalší pozmeňovací návrh poslanca – Pozmeňujúci návrh poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Patricka Linharta k návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Patricka Linharta na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 152/1995 Z. z. o potravinách v znení neskorších predpisov, tlač 221.
Zase tri body.
1. V čl. 1, § 6b ods. 1 druhá veta znie „Register potravín pre potravinový semafor je informačný systém, ktorý obsahuje informácie o potravine a prevádzkovateľovi, registrácia je dobrovoľná.“
2. V čl. 1, § 6b ods. 1 tretia veta znie „Registrujúcim orgánom, správcom a prevádzkovateľom registra potravín je ministerstvo, ktoré zverejní tento register na svojom webovom sídle.”
3. V čl. 1, § 6b ods. 1 sa v štvrtej vete za slová „Podrobnosti o registrácií,“ vkladajú slová „odmietnutí registrácie."
To je všetko. Ja vám veľmi pekne ďakujem za možnosť otvoriť rozpravu a predniesť tieto dva pozmeňujúce návrhy a ostatným všetkým aj tým, čo to pozerajú možno alebo budú pozerať niekde na sociálnych sieťach alebo niekde vo videu, alebo niekde v televízii, tak chcem povedať len jedno, keď sa chce, tak sa to dá. Dá sa to.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

27.1.2021 o 11:43 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:52

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Navrhli ste hlasovanie preložiť na zajtra na 17. hodinu. Ako dôvod si uviedol, že sú tam nejaké nezhody alebo kameň úrazu, tak nejak si to naznačil. Chcem sa ťa opýtať, či by si vedel aj konkrétnejšie povedať k tomu niečo, lebo neni mi to jasné. Sme v druhom čítaní, a predsa ak mal niekto nejaké pripomienky, mohol podať pozmeňujúce návrhy. Podal si ich iba ty, teraz dva. Čo sa bude teda diať, či sa znova otvorí rozprava alebo čo bude nasledovať, neviem si to vysvetliť. Pretože ako si vravel, od augusta je to tu na stole. Vtedy si to kvôli tým opatreniam zo solidárnosti si ten zákon prehodil minimálne dvakrát, hej. V podstate sme sa k tomu dostali až neskôr, čiže času tam bolo si myslím. Keď som to dobre pochopil, tak vlastne ten kameň úrazu pramení od niektorého z koaličných partnerov. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 11:52 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:53

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Potravinový semafor je jedným z mála riešení na skutočné odstránenie nekalých praktík v obchode s potravinami a dôležitým nástrojom na ochranu zdravia konzumentov u nás predávaných potravín. Tieto pozmeňovacie návrhy, ktoré predniesol navrhovateľ Patrick Linhart, ešte došperkovávajú, ešte upresňujú túto legislatívu, takže by som ich chcela podporiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 11:53 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán kolega Linhart, vítam vašu snahu a podporím tento zákon. Pár technických poznámok, ak si môžem dovoliť.
Rozprava nebola skončená, čiže vy kľudne môžete vystúpiť ako predkladateľ kedykoľvek. Ak by aj predsedajúci uzavrel rozpravu, to, čo sa vám do toho motalo, vy chcete či ako minister, alebo predkladateľ, tak sa otvára rozprava, vtedy je priestor na pozmeňováky. Nebýva zvykom, aby ste si sám ku vlastnému návrhu robili pozmeňovák vy. To mal urobiť pán Karahuta. Hej? Či už ústne sa prihlásiť, alebo otvoriť, alebo proste, alebo dobre to môže byť.
Jedna technická chybička. Vy môžete o tom rozprávať aj poviete, čo vás k tomu viedlo a poviete odôvodnenie. Teraz sa to tak robí. Potom čítate návrh zákon alebo teda ten pozmeňovák, čiže body, paragraf, odsek, všetko. Neni podstatné, čo máte napísané na papieri. Podstatné je, čo prednesiete tu v sále. Čiže, keď vy miesto čísla 3 poviete 5, tak to v zákone by malo vyjsť 5, aj keď je to zle. Na to je to tretie čítanie opraviť technickú chybičku.
Čiže ja si vám dovolím navrhnúť, možno by ste ten pozmeňovák mali prečítať ešte raz, aby bol čistý, pretože tam už nepatria veci, že sú to len tri body to je to, ako som už hovoril, a to by malo vyjsť v zákone, pozor. Viete, veď čítate paragraf, bod, odsek všetko, ale nie ako som už bol býval povedal. To len ako priateľsky si vám dovoľujem navrhnúť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 11:54 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Patrick, ja by som ti chcel pogratulovať k tomuto zákonu. Naozaj z môjho pohľadu je to dielo také, že je to dôkaz toho, že keď niekto sa snaží robiť jednu vec poriadne, tak ju dotiahne dobre dokonca. A ešte navyše si myslím, že o to viac je to dôležité, lebo môže to priniesť zdravie pre občanov, samozrejme, už na každom jednotlivcovi je to, je to zvlášť teda, že jak sa rozhodne nakupovať, ale je to, bude to, bude to určite prínosom, takže gratulácia k tomuto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 11:55 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak prv budem reagovať na faktické poznámky a potom ďakujem pánovi kolegovi, ja to prečítam teda ešte raz, aby náhodou nevznikli nejaké nedorozumenia. Myslím si, že som sa nepomýlil, ale predsa pre istotu dám to, dám ešte raz. Ďakujem. Predsa som len v tomto akože je to prvý zákon, som tu nováčik, nebudem sa hrať na profesionála, mám aj trému pri rozprave, ale chcel som to povedať všetko vlastnými slovami, aby to bolo zrozumiteľné, a teda ja to zopakujem.
Faktická, ďakujem kolegovi jednému, druhému kolegovi, všetkým vám aj kolegyni ďakujem za tú skvelú podporu, ja si myslím, že toto je fantastická vec a keď sa to zavedie, tak to bude úžasná vec, ktorý, ktorú môže možno od nás kopírovať neskôr aj český senát, pretože oni tiež nie sú spokojný s Nutri-scorom. A keďže to bude v digitalizovanej podobe a nebude sa to tlačiť na obaly produktov, tak majú obrovskú šancu zaviesť aj v Európskej únii niečo, na čo sme prišli my Slovensko ako prvý. Toto je absolútne prevratná vec, my to dávame v digitalizovanej podobe a je to plne personalizované na potreby každého jedného spotrebiteľa. Toto tu ešte nebolo vôbec ani vo svete, ani v Európskej únii, ani na Slovensku.
Takže veľmi pekne vám ďakujem za všetkú podporu, a teda idem znova otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 11:56 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:58

Patrick Linhart

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:01

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Ale len krátko v tom pozmeňováku je aj dátum posunutia účinnosti, samozrejme, ten, čo si navrhoval ako prvý ten, už vypršal. Ale či sa ti nezdá, že to je trochu dlhá doba ten 1. január 2022, či sa to nedá skôr tá účinnosť, či by sa nedala. Vďaka.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 12:01 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:02

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Stlačil som to, áno, ďakujem. Budem reagovať. Tú dobu dávam naschvál preto, pretože, ako som spomínal, ešte stále prebieha určitá diskusia, tá diskusia je už dnešným dňom, samozrejme, uzavretá. Ešte prebiehala pár sekúnd dozadu vzadu v pléne za tou plentou, ako to mám povedať, horlivá diskusia s mojimi koaličnými kolegami, veľmi správne si to odhadol. Jasné, že je to uzavreté, pozmeňováky sú jasne prečítané, prešlo to všetko výbormi, legislatívou, Úradom vlády, takže táto vec je uzavretá. A môžeme sa posunúť ďalej. Bolo, boli to tvrdé vyjednávania.
Teraz k tej druhej veci, ktorú si spomínal. Ja dávam ministerstvu pôdohospodárstva na to celý rok a ja si myslím, že to aj dúfam, že to nezbabrú. Ja budem ako člen parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, samozrejme, dohliadať a pozerať im cez plece na to, aby to urobili a aby to urobili hlavne správne, aby to bolo zavedené včas. To nebudú môcť byť žiadne výhovorky, preto dostali na to celý celučičký rok.
Ďalšia vec je, tie notifikácie Európskou úniou, keďže sa bude jednať o technický predpis my budeme musieť to zaslať na notifikáciu, ktorá môže trvať 3 až 6 mesiacov. Čiže v podstate na vývoj softvéru majú 3 mesiace, na vykonávací predpis majú 3 mesiace a 6 mesiacov, nech máme dostatok času, bude, budeme čakať vlastne na odpoveď z Európskej únie. Takže preto tá doba, aby bol dostatok času aj na vývoj aplikácie a na celú prípravu aj retaileri, nech sa môžu pripraviť, spotrebitelia, nech je to celé poriadne pripravené.
Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

27.1.2021 o 12:02 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video