23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 12:02 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:48

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Pán minister, pochopil som z toho vášho vyjadrenia, a teda aj z vyjadrenia koaličných vašich partnerov, že predmetnú novelizáciu tohto zákona nestiahnete, že pôjde do ďalšieho čítania, a vidím tu už v tomto okamihu veľa pozmeňovacích návrhov či zo strany SaS, alebo zo strany SME RODINA, možnože aj z vašej strany príde k nejakej úprave. Za nás, za mňa môžem povedať, že určite k tomu pristúpime maximálne zodpovedne, tak aby v konečnom dôsledku ten výsledok bol ten, že pomôžeme tým slovenským potravinárom a poľnohospodárom. Toto je jedna vec.
A druhá vec je, nesúhlasím s vami v tom, v tých takých, by som povedal, troška politických veciach, ktoré ste rozprávali, jednak čo sa týka Slovenského pozemkového fondu, a toho listu, o ktorom hovoríte. My ho všetci máme k dispozícii, pán minister, a ten list, nie je ukladaná nám nejaká povinnosť, v tom liste sa Európska komisia len dotazovala určité otázky, na ktoré do tejto chvíle nevedela a nedostala odpoveď.
Čo sa týka ceny nájmu od Slovenského pozemkového fondu, ja súhlasím s tým, plne s tým súhlasím, že tie ceny, ktoré boli nastavené, boli nastavené zle, neúmerne, ale otázne je, akým spôsobom vypočítavať túto cenu. Táto cena, tak ako, pokiaľ mám informácie, je aj pripravovaná, by mala, mala vychádzať od VPJ-čky, čiže od bonity pôdy, podľa kvality pôdy, lebo všetci dobre vieme, že to bolo, nebolo to kóšer a nebolo to v poriadku, a hovorili ste o tých takých malých farmároch, ktorí nemajú, by som povedal, nejaký piár.
Pán minister, práveže to boli hlavne aj tí malí farmári, o ktorých ste vy hovorili, že ste s nimi chodili po Slovensku pred voľbami, tak to boli tí, ktorí hovorili, že vás tam ani raz nevideli. A práveže tí dosť intenzívne kričali voči vám a poukazovali na chyby, ktoré sa v tomto rezorte dejú za týchto desať mesiacov.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 11:48 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 11:50

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, ďakujem veľmi pekne. Budem len stručný a v podstate zareagujem na pána poslanca Takáča, lebo naozaj, pán poslanec, chcem oceniť istú vecnosť, nemám s tým problém a ja, ja som toho názoru, že treba ozaj diskutovať o veciach. A to, že sa do toho dostáva politika, budiž, ale ak ide o vec, ja, čo sa týka vášho pohľadu na tie nájmy, s tým prvým, čo ste povedali, nesúhlasím, lebo naozaj to je niečo, čo predchodkyňa dnešnej generálnej riaditeľky mala urobiť. Dokonca po ministerstve kolujú aj tie výroky, že čo s tebou urobím, keď si dovolíš túto úpravu urobiť. Bola nepopulárna, bola ťažká, veď som za ňu znášal celý minulý rok ťažké torpédové zásahy.
Ale to druhé, čo ste povedali, s tým súhlasím a je to na svete. To, že sme už zapracovali teraz nový koncept výpočtu týchto cien, ktorý rešpektuje tie bonitopôdne jednotky ekologické, to, že rešpektuje reálie danej lokality, rešpektuje sklon, klimatické pomery, že sa snažíme teda tú cenu priblížiť naozaj reálnym cenám, dokonca sa tam pracuje aj, aj s predajnou cenou pôdy a jej likviditou v rozsahu 25 rokov, za koľko by cena bola schopná zarobiť na seba. To sú veci, kde niekoľko mesiacov odborné tímy pracovali, a tento návrh už uzavretý bude použitý ako podklad pre výpočet tohtoročných cien.
Takže myslím, že tam je to úplne v poriadku. A čo sa týka tých malých, že ma niekde nevideli a niekde videli, máte pravdu, nuž kto z vás bol úplne všade? Áno, s niektorou partiou som prespával aj v maštalkách, keď sme išli v traktoroch, s niektorou nie, niektorí ma kritizujú veľmi, niektorí málo, ale veď o to nejde, nech kritizujú. Len nech sa vždy môžem postaviť pred nich, pred kohokoľvek, aj pred vás, s pocitom, že nech sa čokoľvek rozpráva, nemusím pred nikým klopiť zrak. A pri tom by som v tejto politike chcel ostať. Takže aj teraz pozrite, za chvíľočku možno budú traktory pred ministerstvom. Viete, ako to využijete? Aký je Mičovský nepodarený a čo všetko za tých desať mesiacov dopustil? Áno, máme tu redistribúciu, máme tu podporu tých malých, zaplatia ju trocha tí veľkí, ale zároveň máme tu veľkú snahu všetkým bez rozdielu a máme na to výkonné mechanizmy na našom ministerstve, podporiť všetkých, veľkých, malých, stredných, najväčších aj najmenších, ak pôjdu po produkcii, lebo produkcia je to, v čom sa nezhodneme s Bruselom, keď už ide o to.
Tam nie je, to neni otázka servilnosti, pán poslanec. To je otázka presvedčenia. Brusel naozaj nechce, aby sme produkovali. Neviem, či táto reč ide tak ďaleko, ale možno tam dôjde. Ja aj z osobných kontaktov viem, že neprodukujte, oni budú radi nám platiť. Aj tie priame platby proste, nemali s tým problém, aby išli tak, ako idú. Ale my chceme prestaviť ten mechanizmus tak, že tá redistributívna platba, ktorá bude za chvíľočku predmetom vášnivých diskusií možno aj v uliciach, je prejavom tej základnej spravodlivosti, podpory malých, to vlastne v tejto chvíli využívam tento priestor aj na to, aby som to takto oznámil.
A čo sa týka podpory produkcie, tam rozdiel nebudeme robiť. Možnosti, ktoré má ministerstvo, sú veľké, spôsoby ich nastavenia je z minulosti zdedený, ťažkopádny, niektoré schémy sú nekonečne zdĺhavé, pomalé, budeme ich urýchľovať a najmä ani jedna z nich nebude netransparentná.
Asi toľko som chcel. Ďakujem pekne za túto možnosť pred vami vystúpiť, vážim si to.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

3.2.2021 o 11:50 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:54

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, práve sme sa stali, stali svedkami absolútnej arogancie a v otvorenom boji proti demokratickým princípom. Fašistickí poslanci okolo Mariana Kotlebu bez ohľadu na to, či sú teraz s ním, alebo sú proti, sa naplno a v plnej kráse ukazujú ako extrémisti.
Dovoľte mi však ešte jednu poznámku na úvod. Ak si odídenci okolo tu prísediaceho Milana Mazureka myslia, že majú väčší politický potenciál a so svojou novou politickou stranou budú vedieť lepšie spolupracovať s inými, tak vám za SaS odkazujem, že zabudnite. A chcete poznať dôvod? Presne pre tento váš absurdný návrh, ktorým chcete vypustiť všetky paragrafy obsahujúce trestné činy extrémistického charakteru.
Pán Mazurek, vy sa skutočne nehanbíte takto otvorene bojovať za beztrestnosť svojich činov? Vraj ste odišli preto z Ľudovej strany Naše Slovensko, lebo ste sa báli, že by bol pán Kotleba právoplatne odsúdený a so stranou by ste nespravili nič. Zároveň si týmto chcete poistiť vašu vlastnú beztrestnosť, evidentne chcete úplne bez zábran hádzať dlažobné kocky po každom, kto nebude súhlasiť s vaším názorom alebo s návrhom. Je to presne vaša taktika. Celý parlament bol svedkom, keď ste chceli použiť silu na mňa, a to som len použil vlastne vaše rovnaké metódy. Dokonca sa mi aj vaši priaznivci vyhrážali, že ma zbijú, a vyhrážali sa mojej rodine. Aj na toto chcete beztrestnosť? Veď to už je len krok k holokaustu a vyvražďovaniu nepohodlných, nielen Židov, ale všetkých, ktorí nebudú zapadať do tej vašej koncepcie. Zároveň to dokazuje, ako by ste vy vládli. Veď ste v opozícii a dokážete predložiť takýto návrh. Čo by bolo, keby ste boli vo vláde, vo vládnej koalícii? Čoho by sme sa dožili? Nových židovských hviezd, pamätníku Jozefa Tisa alebo Hitlera, alebo hákových krížov? Veď povedzte už úprimne, čo zamýšľate s touto krajinou a s týmito holými hlavami, v ktorých pravdepodobne niečo chýba.
Stačí, keď sa pozriem na členov, a teda i bývalých členov Ľudovej strany Naše Slovensko, pán Ďurica - odsúdený za neonacizmus, Mazurek - odsúdený za hanobenie národa a rasy, pán Mizík, vlastne ten nevie robiť ani s počítačom, a pán Kotleba, ktorý rozdáva šeky 1 488 a tvári sa pri tom, že nevie, čo to znamená. Ste jasným symbolom popretia demokracie a všetkých hodnôt, za ktoré naši predkovia bojovali. Ste hanbou tejto spoločnosti a buďte teda radšej ticho a nič neprekladajte. Rozpad vašej strany je najlepšou vecou, čo sa na Slovensku mohla stať za posledné mesiace. A dovolím si ešte prečítať jeden odkaz od učiteľa z Prievidze.
„Miro, povedz, prosím ťa, tomu fašistickému knedlíkovi, že popierač holokaustu patrí do basy. Pozdravuje...“ (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec...
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

3.2.2021 o 11:54 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:55

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
To bola citácia od učiteľa z Prievidze.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

3.2.2021 o 11:55 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:58

Milan Mazurek

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec Žiak, keďže ste si ma zobrali do úst, tak vám dám jednu radu. Venujte sa tomu, čo veľmi dobre viete (ruch v sále a zaznievanie gongu), kšeftovaniu s pozemkami, tu mám zložku o vás, to sa pozrite. (Rečník zobral do ruky listy papiera, ukazujúc ich plénu.)
Už minule som vám povedal, že keď sa k niečomu vyjadrujete, mali by ste sa tomu rozumieť. A politike evidentne sa nerozumiete. Kšefty s pozemkami, to ide. Patrí to ku vám.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 12:00 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:00

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Žiak, ja sa na vás vôbec nehnevám za to, čo ste povedal, ja reagujem preto, lebo ste povedal niekoľko poloprávd a klamstiev.
Nebolo to dávno, kedy pán poslanec Benčík priznal svoj omyl v súvislosti s pánom Mazurekom, aj tu na tomto mieste verejne vyjadril teda ospravedlnenie, že pán Mazurek skutočne kocky nehádzal.
Ja by som nechcel, aby táto debata skĺzla do nejakých vysvetľovaní a do takej tej osobnej, osobnej roviny, ale keď ste už povedal, že som bol odsúdený za neonacizmus, tak chcem povedať aj kolegom, ktorí sú prítomní, že to súdne pojednávanie som v podstate svojou žalobou na jeden nemenovaný bulvárny denník vyvolal alebo inicioval ja osobne, pretože som v tom čase slúžil v ozbrojených silách, a ako profesionálny vojak, ktorého označil jeden bulvárny denník za neonacistu, som cítil aj podporu svojich nadriadených, aj osobnú potrebu jednoducho tento krok urobiť. Sudkyňa, ktorá v tej veci rozhodovala, povedala, že z podkladov a zo všetkého, čo sa, s čím sa zoznámila, jednoducho nedochádza k záveru, že som neonacista, ale, žiaľ, bulvárny denník, ktorý pracuje tak, ako pracuje, a novinári, ktorí píšu, sú oprávnení zveličovať, vymýšľať si a v podstate písať čokoľvek.
Ja ako osoba, ktorá je verejne známa, som zase nútený zniesť väčšiu mieru kritiky a s takýmito vecami sa vysporiadať. Takže to je len na vysvetlenie. Opakujem, nehnevám sa na vás, keď budeme mať priestor, ja vám to dovysvetľujem, nechcem zaťažovať kolegov týmto svojím príbehom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 12:00 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:02

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Ďurica, dobre, ospravedlňujem sa za tento výrok. Viem si priznať aj chybu, prepáčte, bol ste teda súdený, ale teda ak hovoríte, tak ja viem si priznať svoju vlastnú chybu, ak to bol omyl, tak ešte raz sa ospravedlňujem.
Pán Mizík, vy máte na mňa zložku. To je milé, tak to je krásne. Keby ste vedel robiť s počítačom viac, ako teda len ťukať do mobilu, tak by ste zistil, že nie som žiadny obchodník s pozemkami, je to krásne, je to krásne prekrútené a ešte aj vy, páni, kto to hovoríte, pane, tak skúste do toho počítača ťuknúť a zistiť si a cez katasterportál, ako sa to všetko dialo, to veľmi rýchlo zistíte a ja vám to veľmi rád vysvetlím. Dokonca ste dostal aj poukážku na prácu s počítačom.
A tá vaša zložka na mňa mi symbolizuje, že to akože vy takto budete zbierať zložky na každého človeka? Budete sa mu vyhrážať, že máte zložku? Vy ste, vy ste takýto človek? Akože ja nechcem vidieť, čo sa stane, keď vy sa dostanete k moci nebodaj, keď budete zložkovať na každého jedného poslanca zo súčasnej koalície, a keď budete pri moci, tak budete normálne trestať a vydierať a vyhrážať sa rôznymi zložkami? To kde sme? Žijeme v slobodnej krajine, preboha. Takéto metódy vyhrážania sú dávno odsúdené. To sa môžte vrátiť do 40. rokov, keď Hitler tu po celom, celej Európe sa vyhrážal ľuďom rôznymi zložkami, a keď tu budete, lebo dostanete silové zložky, tak nechcem vidieť, čo to s nami porobíte.
Ja som rád, že ste sa tu prejavil, že robíte si zložky na ľudí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 12:02 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
23. schôdza NR SR - 5.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie 14:05

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý, dobrý deň prajem, dámy a páni, dovoľte mi uviesť návrh zákona na skrátené legislatívne konanie k novele zákona o kritickej infraštruktúre. Aj keď toto moje vystúpenie sa má týkať skráteného konania, dovoľte mi predsa len povedať pár slov k dôvodom samotnej zmeny.
Máme problém so Slovenských elektrárňach, ja to všetko budem hovoriť ešte potom aj v samotnej, v samot... v úvode teda tej samotnej novely. Každopádne Slovenské elektrárne patrili do roku 2005 na 100 % Slovenskej republike a potom prebehla privatizácia, ktorá bola veľmi nešťastná, a Slovenskej republike ostalo 34 % a 66 % získal taliansky ENEL.
A ďalšie veľké, teda a nešťastie došlo vtedy, keď sa rozhodli dostavať III., IV. blok atómovej elektrárni, oni si to zobrali všetko na starosť a nemali žiadne skúsenosti s tým, a tak to aj dopadlo.
No a potom ďalšia, ďalšia nedobrá udalosť sa stala, keď ENEL sa rozhodol polovicu svojho podielu odpredať českej spoločnosti EPH. Dnes majú Slovenské elektrárne troch vlastníkov, 34 % Slovenská republika, 33 % ENEL, 33 % EPH a výsledok je, že máme obrovské problémy s dostavbou Mochoviec, III. a IV. bloku.
Zároveň tieto dva bloky potrebujeme, momentálne je Slovensko čistým dovozcom elektrickej energie. A to by nebol taký veľký problém, ja sám hovorím, že však keď vyrobíme 20-krát viacej áut ako dovezieme, no tak môžme kľudne aj niečoho mať menej a dovážať to.
Problém je ale v tom, že elektrická energia asi ako jediná komodita sa nedá skladovať, a preto je, preto je nie žiaduce, ale je nevyhnutné, aby sme mali naozaj zabezpečenú energetickú bezpečnosť vo forme dostatku zdrojov. Nie vo forme dostatku zásob, ako je to pri rope alebo, alebo plyne, kde bez problémov máme zásobníky na štvrť roka, tunák také niečo nejde, a preto je veľmi dôležité dostavať III., IV. blok. Ako viete, tá stavba sa násobne predražila a násobne predĺžila, ale už sme teraz v situácii, že III. blok je technicky dokončený a beží povoľovací proces. Keď všetko dobre pôjde, tento rok by mohli byť, by mohol byť III. blok napojený na sieť. To je vyše 500 megawattov výkonu.
Problém je ale v tom, že Slovenské elektrárne vďaka, vďaka katastrofálnemu manažmentu zo strany ENEL-u pri dostavbe Mochoviec sú zadlžené po uši. Slovenským elektrárňam dnes už nepatrí nič, všetko bolo založené v prospech bánk, je to 12 financujúcich bánk a na čele je ruská banka Sberbank. No a tu začína problém preto, lebo Sberbank odmietla predĺžiť, predĺžiť splácanie, teda splatnosť tých úverov, čo bolo veľmi prekvapivé, lebo už niekoľkokrát ich predĺžila v horšej situácii ako dnes.
Dnes je situácia už pomerne dobrá, lebo III. blok je hotový, a napriek tomu odmietli predĺžiť a výsledok je, že od pondelku tohto týždňa, to je od 1. februára Slovenské elektrárne sa nachádzajú v technickom defaulte. To znamená, na papieri v bankrote, len ešte sa nezačalo nič realizovať, ale už formálne sú v bankrote. Preto sa teda hovorí, v technickom defaulte. Zároveň tá istá Sberbank začala do zálohy požadovať ako záruku za tie úvery požadovať nielen niektoré jednotlivé časti elektrární, ale aj akcie podniku ako celku. A presne takéto isté niečo sa udialo v Chorvátsku, kedy Sberbank, táto istá banka, kedy začala, kedy žiadala zálohy jedného, akcie jedného podniku do zálohy, a potom zrazu sa to ani nevedelo, ako sa to celé zomlelo, ale zrazu tejto Sberbank patrilo 44 % najväčšej agrofirmy v Chorvátsku. A toto je niečo, čo by sme nemali chcieť.
Ja teda nepatrím k tým ľuďom, ktorí by v Rusku videli pôvod všetkého zla, mal som aj kauzu, keď som tuná nepremyslene povedal, že pre mňa Rusko nie je bezpečnostná hrozba, a teda ani nie je. Napriek tomu si nemyslím, že priateľ Vladimíra Putina pán Gref, ktorý vlastní banku Sberbank, by mal mať teraz priamy dosah na naše atómové elektrárne. A táto vec sa zomlela pomerne rýchlo. Tieto dve veci, čo som, tieto dva momenty, ktoré som spomínal, jednak nepredĺženie tej lehoty a po druhé, po druhé, že začali požadovať akcie do, ako záruky. To sa zomlelo možno, že za posledné dva alebo tri týždne a my sme už v defaulte. A do tohto celého ešte prichádza to, že ENEL a EPH, to sú tí naši dvaja akcionári, viedli niekoľko mesiacov ťažké konflikty a nedokázali sa dohodnúť na pomerne jednoduchých veciach ohľadne financovania a celú situáciu týmto zhoršili.
Elektrárne teda naozaj momentálne nie sú v závideniahodnom stave po, nie po technickej stránke, tam sa to už zlepšuje, lebo ten III. blok je dokončený, ale po takejto ekonomicko-vlastníckej stránke, a preto prichádzame z ministerstva hospodárstva s týmto zákonom o kritickej infraštruktúre, a preto namieste skrátené legislatívne konanie, aby sme zabránili značným hospodárskym škodám. Teraz je to naozaj výlučne o hájení štátnych alebo národnoštátnych záujmov našej krajiny, a teda ja som celkom priateľ privatizácie, ale tiež odtiaľ potiaľ, tu naozaj musíme konať.
K samotnej problematike poviem viacej, keď... v mojom vystúpení pri samotnom, pri samotnom zákone. Ale týmto, čo som práve teraz hovoril, by som chcel odôvodniť naliehavosť tejto novely, a teda potrebu skráteného legislatívneho konania. Veľmi by som aj chcel oceniť, že výbor dnes ráno takmer jednohlasne, teda koalícia aj opozícia hlasovali za skrátené legislatívne konania, lebo páni pochopili naliehavosť situácie. Takže toľkoto z mojej strany.
Veľmi pekne ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

3.2.2021 o 14:05 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:12

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, predsedom Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 414 z 2. februára 2021 pridelil Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 45/2011 Z. z. o kritickej infraštruktúre v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 422), s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre hospodárske záležitosti prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej 44. schôdzi dňa 3. februára 2021. Uznesením č. 131 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh schváliť s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutočnia na 23. schôdzi Národnej rady.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

3.2.2021 o 14:12 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video