23. schôdza

26.1.2021 - 5.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:43 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:32

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani poslankyňa, v úvode ste hovorili, že ste mali pocit, že zo mňa, alebo neviem, či ste mysleli všetkých predkladateľov, ide nejaký strach alebo niečo také.
Tak chcem vás uistiť, že môžete sa vy alebo už niektorí z vašich kolegov vyhrážať zatváraním a vyšetrovaním komukoľvek, nás určite nevystrašíte. Dokonca ani činnosť orgánov činných v trestnom konaní vás neoprávňuje k tomu, aby si občania mohli nejakým spôsobom zatvoriť oči pred neschopnosťou tejto vlády.
Vy ste vy... vymenovali niekoľkých tých ministrov. Ja som veľmi rád, že za ministra zahraničných vecí ste si zobrali môjho dlhoročného kolegu a kamaráta Ivana Korčoka, pretože tento pôsobil aj za mojej vlády, aj za vlády Roberta Fica vo významných zahraničnopolitických funkciách, a som veľmi rád, že ste museli siahnuť do našich radov, aby ste na takýto post mohli nájsť profesionála, a to, s tým sa veľmi stotožním a som hrdý na to, že na ministerstve zahraničných vecí je náš človek, ktorého ste si pripra..., nejakým spôsobom privlastnili vy.
Potom ste si neodpustili, myslel som, že, viete, že ste trošku taká, ako by som povedal, nejá... Neviem teraz nájsť správne slovo, preto nepoviem žiadne, aby som zas neurobil nejakú chybu v slovenčine, neodpustili ste si tie narážky - faloš a neviem čo všetko. Viete, vy sa tvárite - celá SaS - vo vládnej koalícii ako opozícia vo vnútri. Hráte sa na chrumkavých, všetko kritizujete, postavíte sa premiérovi, každú chvíľku ste proti testovaniu, ste proti tomu, ste proti hentamu, hentomu.
V skutočnosti ale aj tak všetko ide tak, ako chce premiér Igor Matovič, a preto len pripomínam všetkým občanom, za všetko, čo sa v tejto krajine deje, nesie plnú zodpovednosť aj SaS, hoc sa tvári... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:32 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:35

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Zemanová, vy hovoríte, že vám občania dali dôveru, ale tí občania ešte vtedy nevedeli, ako strašne ich oklamete, ako strašne ich oklamete. Skúste si vypýtať tú dôveru teraz.
Vy hovoríte, ako chcete pomáhať ľuďom, že podporujete, ja neviem, Hong Kong, Venezuelu. Viete, tých ľudí to absolútne nezaujíma, tých podnikateľov, ktorých, vy ich v SaS-ke, ako hovoríte, máte podporovať, tých zaujíma niečo iné. Tých zaujíma, ako ste hlasovali, keď sa mali získať dáta, aby sa im mohli otvoriť prevádzky, tých zaujíma, ako ste hlasovali, keď bolo návrh na zrovnoprávnenie prevádzok, aby neboli všetky zatvorené alebo niektoré otvorené, niektoré zatvorené, to ich zaujíma. Tých zaujíma, ako ste hlasovali, keď sa mali vykryť straty podnikateľom. Toto zaujíma podnikateľov, nie Venezuela, Hong Kong. A občanov Slovenskej republiky, toto zaujíma.
Ten prejav bol strašný. Posledných 10 mesiacov hovoríte stále, pani poslankyňa Zemanová, to isté. Nezahadzujte tie papiere, ešte sa vám zídu na zvyšné tri roky. Dúfam, že to nebude pravda, že tento zákon prejde, ale vy to isté dookola, ťažké počúvanie. O ničom. SaS, DNA v SaS, podobne.
A vy ste si dovolili povedať, školstvo je vaša priorita, ako dobre ho vediete? Pani poslankyňa Zemanová, zamestnanci školstva kritizujú vášho, vášho ministra za SaS-ku Gröhlinga. Zamestnanci ministerstva školstva ho kritizujú! Tak ja neviem, ako ho dobre vediete, možno u vás v klube si to myslíte. Vy, že ste pomohli autodopravcom?! Vy by ste o nich ani nezakopli, ani nevedeli o nich, keby my sme s nimi nerobili tri protesty. Tu poslanci, ako sedíme. Keby sme nezorganizovali tri protesty, tak ani nezakopnete do tých autodopravcov, pani poslankyňa Zemanová.
Tak, prosím vás, odpustite si tieto bludy a skúste nejako konštruktívne vystupovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:35 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pani poslankyňa, to bola óda na radosť, to bola oslavná symfónia Slobody a Solidarity, len my sme dali návrh na skrátenie volebného obdobia kvôli vláde ako celok.
A možno ste si všimli, že keď dávate dobré návrhy, my ich podporujeme a to je jedno, z ktorej oblasti, len, bohužiaľ, zatiaľ všetky ich nápady, ktoré máte a ktoré sme ochotní podporiť, vyjdú navnivoč, pretože vám ich jednoducho predseda vlády zhodí zo stola preto, lebo si rieši možno svoje osobné spory s vaším predsedom strany a s ministrom hospodárstva.
A, bohužiaľ, tak, ako ste aj v rozličných prieskumoch verejnej mienky vystrelili, tak, pretože neviete doručiť to, čo doručiť možno chcete a čo máte v kompetencii, prejavuje sa to aj na výsledkoch a myslím si, že aj vaším záujmom by malo byť skrátiť toto volebné obdobie, lebo keď vás takto bude premiér potláčať ako doteraz, tak sa môže stať, že sa do ďalšieho parlamentu ani nedostanete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:37 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani poslankyňa, vy ste povedali takú vetu, že pre občerstvenie pamäte poviete, čo za ten rok SaS urobila. Tak ja pre občerstvenie pamäte chcem povedať, čo SaS urobila, resp. neurobila počas roka.
Napríklad nominant SaS v Štátnych hmotných rezervách nakúpil aj také testy, o ktorých pán premiér povedal, že by ich nepoužil ani na psov.
Po druhé. Sulík ako minister hospodárstva nenakúpil vôbec žiadne testy, tak bol neschopný, že pán premiér o ňom povedal, že je idiot a je zodpovedný za 4 300 obetí. Pán Sulík ako minister hospodárstva sa stihol vzdať predkupného práva na Východoslovenskú energetiku, čím odovzdal túto energetiku do rúk Nemcov a len posilnil monopol súkromníka.
Pán Gröhling už pôsobí ako tá typická Columbova manželka. Už ho pomaly nie je ani vidieť a nedokázal vrátiť deti do škôl ani na jar, ani na jeseň a ani v novom roku. Toľko k tým výpočtom slávneho pôsobenia SaS počas roka.
Chválite sa dvomi kilečkami podnikateľskými, ktoré podnikateľom nijakým spôsobom zásadným nepomôžu. Už sme to povedali, je to taký leukoplast na zlomeninu. Vidíme presne, ako si podnikatelia žijú v čase koronakrízy. Asi len Rumunsko je horšie, čo sa týka pomoci ako Slovensko podľa Medzinárodného menového fondu.
Chvíľu bolo sympatické zo strany SaS, že sa postavila trochu opozične v tej koalícii proti všetkým tým nezmyselným a chaotickým opatreniam, aleko..., ako sa ukázalo postupne, bola to len faloš, bolo to klamstvo, už to pochopili aj vaši voliči a napokon opäť asi dosiahnete a budete veľmi radi tú dôveru, ktorú ste získali aj vo voľbách, ktorá bola mimochodom 6,5 %, čiže to nebola dôvera, ale dôverička.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:38 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:40

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani poslankyňa, využili ste možnosť, aby ste teda pri tomto bode trošku pochválili prácu vašich ministrov vašej strany vo vláde. Samozrejme, máte na to právo.
Mohli by sme sa baviť o tých jednotlivých bodoch, ktoré ste spomínali, lebo sú diskutabilné, ale myslím si, že to nie je predmetom tohto predloženého návrhu, ale ja sa vás chcem spýtať iba jednu otázku, lebo som si prebehol programové vyhlásenie vlády, teda dokument, za ktorý ste hlasovali aj vy osobne.
Na strane 5 sú napísané také vety, že: „Súčasťou dobre spravovaného a transparentného štátu je riadenie štátnych podnikov a transparentný výber zástupcov v nich. Nekvalifikované rozhodnutia niektorých zástupcov štátu v týchto spoločnostiach spôsobili štátu vysoké finančné straty. Vláda Slovenskej republiky zavedie transparentný výberový proces tak, aby boli do funkcií“ štátov „zástupcov štátu vyberaní ľudia napĺňajúci tie najlepšie odborné a osobnostné predpoklady. Vláda Slovenskej republiky zavedie do výberového procesu prvky verejnej kontroly, zverejnenie výzvy na prihlásenie sa do výberu, prihlášky a dokladov kandidáta a verejné vypočutie prihlásených kandidátov a zverejnenie konečného návrhu na voľbu.“
Tak sa vás chcem spýtať, pani poslankyňa, a čo hovoríte na nominácie Strany a Solidarita, ktorí nominovali niekoľkokrát do rôznych funkcií rôznych okresných šéfov vašej strany a podobne.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:40 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:41

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážená pani poslankyňa, svojím vystúpením ste vlastne urazili desaťtisíce občanov, ktorí sa podpísali pod vznik strany HLAS - sociálna demokracia a ktorí tým pádom podporili vznik novej sociálnodemokratickej alternatívy. Vy vlastne všetkých označujete za zlodejov, ignorujete pritom rozhorčenie miliónov ľudí, ktorí už teraz volajú po páde vlády Igora Matoviča a po predčasných parlamentných voľbách. Tie čísla sú jednoznačné. Vaše vyjadrenie o plošnej kriminalizácie opozície len dokazujú, že sa na tejto agende účelovo vyvážate, a tým pádom sa snažíte prekrývať zlyhania tejto vládnej koalície. Asi si vo svojom ideologickom zápale neuvedomujete, že kriminalizujete nevinných ľudí a takto bezprávne a nehumánne presadzujete princíp kolektívnej viny. Som v podstate šokovaný, že toto hovorí predstaviteľka liberálnej strany.
Nečudujem sa, že čoraz viac predstaviteľov odbornej verejnosti a mimovládneho sektora začína upozorňovať na zásadné zlyhávanie tejto vlády v oblasti právneho štátu, medzi iným na neúmerné zasahovanie výkonnej moci, politických strán a médií do vyšetrovacích procesov, ako aj snahy o zbavovanie sudcov ich rozhodovacej imunity. Toto vaše vystúpenie len dokazuje, že obavy mimovládnej, mimovládneho sektora sa napĺňajú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:41 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:43

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegyni chcem povedať, že všetko, čo spraví Strana a Solidarita a čo prijme vláda, tak každá jedna z tých strán, ktorá je súčasťou vládnej koalície, nesie rovnakú zodpovednosť. To znamená, to vystúpenie nebolo o tom, že má, hovorila o strane, ale jednoducho je o tom, aby hovorila o celej vládnej koalícii, a tam vidíme obrovské, fatálne zlyhania. A jednoducho, keď sa vrátim k ekonomike, veď bola hodnotená táto pomoc ako najpomalšia, najmenšia a jednoducho nepriniesla ten účel, ktorý má, a asi najlepšie by vám to vedeli zodpovedať tí malí a strední živnostníci, ktorí dnes práve žiadajú, že majú veľké problémy, aby prežili.
Čo sa týka školstva, veď sám pán minister má problém dokázať, že jednoducho vysokoškolský titul získal právoplatne na jednej strane, a na druhej strane chcem povedať, vo Švajčiarsku nezatvorili ani na jeden deň školy. Fungujú. Ale na Slovensku budeme tvrdiť, že máme najlepšie školstvo a všetci dobre manažujú, pretože deti sú doma už niekoľko mesiacov a jednoducho už zabudli aj, ako sa majú vyučovať, ale máme najlepšieho ministra v školstve.
Čo sa týka zahraničných vecí, veď sa pozrite, bola prijatá bezpečnostná stratégia nová, koľkej kritiky sa dočkala, a toto sú tie perfektné veci, ktoré boli prijaté, a to nie sú zlyhania celej vládnej koalície.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:43 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:44

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, keď som vás tak počúval pozorne, tak som mal pocit, že ste opisovali realitu, ktorá na Slovensku vôbec neexistuje, tak som sa zamýšľal, že prečo ste to robili, a mne z toho jedine vychádza, že vy sa už pripravujete vlastne na tie predčasné voľby a že zotrvávate vo vláde len preto, aby ste získali čo najviac preferencií, lebo povedali ste, že naši ministri robia excelentnú prácu.
To máte na mysli pána Sulíka, ktorého nazval premiér, že je idiotom? To ste mali na mysli, tú excelentnú prácu? Alebo pán Sulík, ktorý povedal o premiérovi, že nie je schopný znášať dôsledky svojich krokov, a preto ho nenechá len tak vládnuť samého, lebo on všetko zhadzuje na iných?
A môžem pokračovať ďalej, napríklad pani poslankyňa z vašej koalície, pani Hatráková povedala, že vo vláde sú nezrelí ľudia. Mala na mysli pána ministra Gröhlinga? A o Kilečku, o ktorom hovoríte, že je také zázračné, sa vyjadril jeden z koaličných poslancov, pán Pollák, že vôbec nič neprinieslo. Toto je tá vaša realita, o ktorej ste hovorili?
Nuž a ministerstvo zahraničných vecí, lebo by som mohol pokračovať ďalej, nuž áno, pán minister bol odchovaný viacerými vládami a musím povedať, že jeho výsledky nie sú také excelentné, ako vy hovoríte, pretože pri obhajovaní záujmov občanov žijúcich v zahraničí absolútne zlyhal. Ja len pripomeniem prípad Jozefa Chovanca. Keby sme my neboli, opozícia, prišli s návrhom uznesenia sem do parlamentu, tak by nič v podstate neurobil, nič. Urobil by len zopár nejakých protestných nôt, ale nič neurobil by. A to by som mohol pokračovať ďalej v iných veciach, ako je uznávanie nejakého Guaidóa kdesi vo Venezuele, v krajine, kde nemáme absolútne žiadny, žiadny záujem.
Čiže toto je úplne iná realita, o ktorej ste hovorili vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:44 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za tvoje vystúpenie, Anka. Divím sa kolegom, aj keď z opozície, ale predsa som mala pocit, že hovorili práve ľudia, ktorí aspoň niekedy dokážu byť objektívni, ale mám pocit, že teraz ste to nedokázali, lebo nech hovoríte akokoľvek, tak SaS-ka tie zásluhy určite má, určite je nás za čo pochváliť. Anka sa snažila toto povedať a myslím si, že keby nebolo SaS-ky, nebola by že pomoc autobusárom, kultúre, podnikateľom, a to je nielenže o Kilečku, o nájmoch, ale aj o to presadzovaní zdravého rozumu. Nemali by sme bezpečnostnú stratégiu, reformu v školstve pripravenú, nemali by sme COVID automat, pretože do, do, asi navždy by platili pravidlá žiadne a my sme presadzovali to, aby sa nastavili úplne jasné. Mali by sme tu zákaz interrupcií, mali by sme tu zoštátnené všetko, čo sa zoštátniť dá, schôdzu by sme mali asi každých päť minút, a to úplne bez prípravy, a testovanie by sme mali dokola, všetkých a nonstop.
Tak keď niekto hovorí, že SaS-ka nemá zásluhy, tak jednoducho nie je objektívny. Ale prečo... Máte pravdu v tom, že, že musíme trpieť, ale to všetci v koalícii, to nielen SaS-ka, myslím, že všetci partneri majú podobné pocity, jasné, že musíme trpieť niekedy aj správanie partnerov, ktoré nám nevyhovuje, návrhy, ktoré by sme my inak navrhovali. A naozaj v prípade, práve v prípade premiéra aj, aj naozaj znesieme aj, aj nemiestne správanie a poviem vám prečo. Preto, lebo pri tejto koalícii funguje spravodlivosť. Tu konečne končia v base ľudia, ktorá do tej basy patria dlhé roky. A nezatvára ich politik alebo nehovorí o nich politik, ale ľudia, ktorí majú uvoľnené ruky.
A o tom to je, pán Pellegrini, Korčok nie je váš človek. Korček nie je ani náš človek, to je diplomat profesionálny. Vaši ľudia končia v base teraz, tak ako tam napríklad možno skončí aj pán Žiga, viete, preto táto koalícia funguje. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:46 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:49

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len hlavne by som chcela poďakovať Janke Bittó Cigánikovej za doplnenie môjho vystúpenia a zareagujem len na vášho, komentár vášho lídra pána poslanca Pellegriniho, ktorý nás upozorňuje na to, že áno, aj SaS je súčasťou tejto koalície a že my sme spoluzodpovední za to, ako sa koalícia správa a ako táto vláda funguje.
Áno, my sme pevnou súčasťou tejto koalície, my sa nikam, nikam neodchádzame a my vlastne naozaj chceme plniť tie veci, ktoré sme si v našom programe vytýčili a ktoré sme si vytýčili aj v programe, v programovom vyhlásení vlády.
Len by som bola rada, keby ste sa započúvali do vašich vlastných slov a ich spodobnili aj pre seba, pretože, vy, pán poslanec Pellegrini, vy ste boli premiérom, vy ste boli vicepremiérom, vy ste boli podpredsedom strany SMER niekoľko rokov a vy ste spoluzodpovedný za stav našej krajiny, v akom sa stala, v akom stave je súdnictvo, v akom stave je justícia, v akom stave sa prepadáme v rebríčku korupcií, v akom stave je naše zdravotníctvo, v akom stave sa... Aj z toho dôvodu nastáva, celá je pandémia, pretože práve zdravotníctvo je to, ktoré najviac pri tejto situácii trpí. Takže nie ukazujte na... My sme si spolu vedomí, že sme spoluzodpovední. Sme súčasťou tejto vlády, ale aj vy ste boli pevnou súčasťou tej vlády, vlády hrôzovlády, ktorá bola za vlády Fica, ale aj za vašej vlády, vlády Petra Pellegriniho.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.2.2021 o 17:49 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video