25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:06 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:59

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Ja by som len, či vie Národná rada alebo vedenie, lebo dostávam kopu emailov a esemesiek, že nejde prenos z Národnej rady, iba obraz a nejde zvuk. A čítam poslednú, či je to naschvál, aby ľudia nepočuli, aké bludy tu hovoríte. Môžem vám to ukázať, pán podpredseda, darmo sa na mňa dívate, ale toto mi ľudia píšu. A ja si myslím, že v tak dôležitý bod, ako je toto, môžeme hovoriť, čo chceme, nikdy nám neuveria, že toto nie je naschvál.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.4.2021 o 14:59 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:14

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, len na začiatok, mne je veľmi ľúto, že ten zvukový záznam nejde, preto lebo, myslím si, že veľmi ľudsky a s obrovskou pokorou požiadal pán nový premiér o vašu podporu, a preto mi to je, pán Suja, ľúto. Nie kvôli bludom, lebo niekedy bludy idú od vás smerom k nám... (potlesk), ale teraz kvôli tomu, že pán premiér tu naozaj došiel s pokorou, nevyťahoval sa nad nikým, nebúchal tu do stola, nikoho neurážal a s ľudskou pokorou vás všetkých poprosil o podporu tohto zákona o núdzovom, vyhlásení núdzového stavu.
Na dôvažok chcem povedať, aspoň vidíte, aké máme problémy tuná s technikou. Je to 20-ročný starý klumprt, ktorý nevieme, nevieme dostať z pána ministra bývalého financií peniaze na to. (Predseda parlamentu ukázal prstom na predsedu vlády.) Tunak je ten vinník a žiadame o to už neviem koľko. Naozaj sme tunak zastaralí ako... Skutočne už nemá ani tá fabrika, nemá, nemá, nemá už otvorené, technológia sa už nevyrába, nevieme nájsť náhradné súčiastky na to. To znamená, že keď dnes sa vám pokazí váš prístroj, tak vykradneme generálneho prokurátora alebo šéfa NKÚ alebo kohokoľvek, aby sme vám vedeli opraviť ten prístroj.
To znamená, že táto situácia je neúnosná a my veľmi rýchlo potrebujeme obstarať počas najbližších dvoch, štyroch až šiestich rokov, kým konečne vyobstarávame taký systém, lebo máme aj zákon o obstarávaní taký šikovný, aby sme vedeli obstarať novú technológiu, ktorá bude už prepájať audiovizuálne... kamery, zvuk, hlasovanie. Aby sme vedeli aj dištančne hlasovať, aj všetky tieto veci. Takže to je veľmi dôležitá vec, aby sme toto pripravili, ale pevne verím, že sa toho zhostia aj moji kolegovia a že naozaj takéto niečo pripravíme a potom vás, pán premiér, poprosíme o podporu toho. Sám teraz to vidíte, že je tá situácia neúnosná. Veľakrát musíme reštartovať ten systém. Nevieme ho už opraviť. Totižto už náhradné diely na tento systém sa už nevyrábajú. Čiže skutočne sme na hrane a toto sa bude teraz množiť. Nabudúce, pán Suja, budeme mať problém, že nejde ani, ani, ani záznam obrazu, lebo to sa môže veľmi ľahko stať.
Takže ja sa za toto ospravedlňujem, ale je to nie tým, že by niekto chcel vypnúť zvuk, aby náhodou nepočul pána premiéra. Ja by som bol rád, keby ho každý počul. Lebo tak ľudsky, ako to teraz pred chvíľočkou obhájil, s takou pokorou, akou poprosil všetkých vás, tak myslím, že takéto tu už dlho nebolo.
Takže teraz k tomu, čo chcem ja povedať. Samozrejme, že sme stranou, ktorá proste tiež by veľakrát možno v opozícii využila a nutkalo by nás to proste úplne do toho ísť a teraz sa postaviť na stranu ľudí, tých, ktorí proste nemôžu nikam chodiť. Viete, pán poslanec, ani ja nemôžem nikam chodiť a veľmi rád by som išiel a teraz si musím dvakrát dávať pozor na to, odkedy som viezol tú babu v tom bavoráku, rozumiete ma. Takže ja si musím sakramentsky dávať pozor, aby som proste neurobil nejaký prúser, a tiež ma to štve, že som tuná zavretý v tej Bratislave a nikam nemôžem ísť. Za normálnych okolností by som už niekde frngol. To znamená, že takto sa cítia všetci ľudia. Nielen oni, ale aj my. Treba si uvedomiť, koľko ľudí nám zomiera na ten COVID, ale zomierajú všade.
My vás chceme požiadať o predĺženie núdzového stavu a toto nie je niečo výnimočné. Teraz tunak máme kolegyňu, ktorá žije tuná hneď za hranicami a povedala mi jasne: Dnes v noci v Rakúsku robia tvrdý lockdown, tvrdý lockdown. Proste zavrú úplne všetko a nerobia to, pretože by sme si niečo chceli vymýšľať my tuná v slovenskej vláde, ale to je proste situácia, to je situácia zdravotná nielen na Slovensku, ale aj v Rakúsku, v Česku, v Maďarsku, všade to búcha. A nevymysleli sme si to my, je to proste problém a treba ho riešiť zodpovedne, nie populisticky. Skutočne vôbec mi nebude prekážať, keď sa tu budeme prekárať, či je matka otec, alebo otec či je matkou, alebo matka matka. Môžeme sa tu prekárať. Toto si myslím, že každý máme svoju agendu a môžme sa tuná doťahovať. Ale v ochrane zdravia našich rodín by sme sa prekárať nemali. Tu by sme naozaj mali ťahať za jeden povraz. Skutočne aj opozícia s koalíciou.
Ešte raz chcem poďakovať SMER-u, že nám podporil zahlasovanie, lebo bolo to veľmi korektné z vašej strany. Mohli ste urobiť obštrukciu, ale tiež máte tu mieru zodpovednosti a viete, že kde je tá hranica. Ukázali ste nám, ale aj ďalej ste sa chovali korektne. Ďakujem vám za to.
To znamená, že my v tejto situácii musíme naozaj ťahať za jeden koniec. Ja rovnako ako budem vás teraz vyzývať všetkých, aby sme zahlasovali za to, chcem povedať výtku do našich vlastných radov, preto lebo nám by stačilo ten núdzový stav alebo to obmedzenie dáte iba na zdravotníctvo, áno? Iba to posunúť na zdravotníctvo a to je smerom k nám, že už dávno sme to mali pripraviť a možno by sme to mali teraz pripraviť do budúcna, lebo toto sa neskončilo. Tu ešte príde tretia, štvrtá vlna, možno nejaký brazílsky sem dôjde mutačný vírus, možno niečo dôjde z Južnej Ameriky alebo Afriky alebo neviem odkiaľ. To znamená, že my sa tak skoro, ľudstvo sa tak skoro s touto hnusnou pliagou asi nebude vedieť vysporiadať a my sa musíme na to pripraviť. To znamená, že by sme mali, aby sme neobmedzovali zbytočne tou veľkou, tými veľkými obmedzeniami tých ľudských práv, aby sme ich len zúžili na to najnutnejšie, čo je treba, a to je to zdravotníctvo, aby sme vedeli kupovať okamžite pomôcky, aby sme vedeli kupovať lieky. Aby sme nemuseli nejaký liek obstarávať rok a pol, kým nám všetci zomrú.
To znamená, že z tohto dôvodu je veľmi dôležité podporiť tento núdzový stav, pán kolega. To myslím úprimne a myslím to vážne. Nie kvôli tomu, že aby ste sa vy nemohli stretávať. Vy sa stretávate aj bez toho, že je tuná núdzový stav, vždycky sa viete zhrknúť a ísť protestovať. A ja vás určite za to nebudem napádať, ani vám za to nebudem nadávať, lebo to je vaše právo. Aj keď je to zakázané, je to vaše právo, stretávať sa, vyjadriť svoj názor, ale vy proste musíte aj nám uznať, že my tie ľudské životy musíme zachrániť. My ich musíme zachrániť, a preto by bolo fajn, keby sme to obmedzili iba na to zdravotníctvo a tunak, to je do našich radov, kolegovia, treba to pripraviť, aby sme to vedeli aj v takomto stave ako fungovať a nie úplne jak širokorozchodná, že zobereme aj ostatné ľudské práva, ktoré by sa nedali.
Chcem vám všetkým poďakovať a hlavne vláde, že prijala teraz na sviatky, najväčšie kresťanské sviatky, že prijala tú možnosť tej individuálnej pastorácie. To je veľmi pekný počin a vyžadovala si to veľmi veľká časť nášho obyvateľstva. Neohrozíme tým nikoho, lebo nejdú verejné omše, nebudú obrovské proste stretnutia ľudí. Tieto omše sú zakázané, ale tá individuálna pastorácia je umožnená, môže sa ísť na spoveď. Jedna – jedna, to je veľmi dobré, ja chcem všetkým za to poďakovať aj v pléne sme sa o tom bavili.
Takže za nás, určite podporíme tento núdzový stav, aj keď máme tisíc výhrad voči nemu. Mohol by som ho napádať. Tých tisíc výhrad by som, určite by sme sa zhodli. Vo všetkom, čo hovoríte, by sme sa zhodli. Ľudia sú obmedzení, nemôžu vychádzať, toto je problém stretávania, chodiť. Vidíte aj Ústavný súd pochopil, že, a nedal za pravdu, nedal za pravdu generálnemu prokurátorovi ani strane SMER, keď podala sťažnosť na Ústavný súd, preto lebo v určitej situácii, keď je ohrozené zdravie ľudí, životy, tak vtedy ten štát, tá vláda musí zasiahnuť a vtedy, aj keď je to v niektorom momente možno proti nejakým právam ľudským, je to obmedzujúce, ale ten vyšší záujem vždycky na tej, a zodpovednosť je na tej vláde, aby to udržala, aby v prvom rade mala na zreteli záchranu životov a nie prechádzania sa po okresoch alebo po dovolenkách.
Ja by som vás chcel, kolegovia, ešte vyzvať. Nám tento stav núdzový sa o 40 dní končí alebo už skôr, lebo však to myslím, že koncom apríla. Som pevne presvedčený, že to bude posledný v tejto vlne. Ale prejdeme do ďalšieho obdobia, prídu dovolenky, začne sa uvoľňovať, najprv terasky, potom nejaké malé obchodíky, potom sa otvorí všetko, potom už aj reštaurácie vnútri. My si na to zvykneme, húfne sa vyberieme do Chorvátska, do Španielska, ja neviem kde a v septembri máme rovnaký prúser ako dnes. Možno by bolo fajn sa spojiť – opozícia, koalícia, všetci dokopy – a nastaviť si systém, ako budeme my fungovať ďalej. Či proste sa úplne urveme z reťaze a potom budeme rovnako žiť, ako teraz sme žili od toho októbra, rovnakým spôsobom budeme strádať, budeme mať všetko zavreté, ľudia budú decimovaní, a ten štát nemá toľko peňazí, aby to všetko zakryl.
Ja pevne verím, že pán premiér teraz dostojí svojho slova a uvoľnia konečne tie peniaze aj na gastro, aj na cestovný ruch. Tí boli najviac decimovaní. To očakávam od tejto vlády, že sa to teraz uvoľní a v rámci tej schémy sa okamžite tie prostriedky pustia. Ale to nestačí, to nestačí, lebo to je len gastro a to sú len, to je len cestovný ruch. Ale tunak je veľmi veľa ľudí, prepadlo cez tú sieť. Čiže my na jednej strane musíme chrániť životy a musíme toto, tento núdzový stav prijať, ale na druhej strane musíme chrániť aj životy proste, aby tí ľudia nezomreli od hladu. Ja nieže môj poslanecký plat, ja tri-štyri platy rozdám ročne, pardon, mesačne na to, aby som proste ľuďom posielal peniaze na jedlo. Viete, keď mi napíše matka, že chce 60 euro, tak viem, že už je v ťažkej, v ťažkej situácii. Keď vám niekto príde, ja nemám novú strechu, pošlete mi 20-tisíc? No tak ako tam ani neodpovedám. Ale keď matka s dieťaťom pýta 20 alebo 60 euro, tak to už je na pováženie. Ona naozaj už nemá čo jesť a toto sa vyskytuje v dnešnom 21. storočí na Slovensku. Toto je problém, vážení, toto je problém, toto musíme riešiť a nie sa tuná prekárať v tomto parlamente.
Takže vás veľmi pekne prosím aj do budúcna, musíme si sadnúť všetci a povedať si, čo budeme robiť v lete. Pustíme to, uvoľníme to všetko a v októbri sa zavreme? Potom sa budeme prekárať, že a prečo ste to zavreli a zase decimujete ľudí? No, budeme musieť. To znamená, že my by sme si mali povedať, keď toto skončí, tento núdzový stav, a sadnúť si, áno, celá opozícia, celá koalícia spolu si sadnúť a povedať si, aké nastavíme priority, aké nastavíme kritériá. Chceš ísť do Chorvátska? No tak choď, ale vrátiš sa, budeš musieť ísť do karantény, aby si to sem nezavliekol. Alebo niečo, ja neviem, ja nie som epidemiológ ani, ani sa nejdem tváriť, že som najchytrejší, ale keď sa všetci, sadneme si a nebudeme sa prekárať, keď prídeme s nejakým plánom spoločne aj s opozíciou, tak nás už tá opozícia nenapadne, ale ani my tú opozíciu nebudeme napádať.
Pevne verím, že keď sa naozaj, toto je tak vážna vec, čo nás môže ovplyvňovať, ekonomiku a ľudské životy na dlhé, dlhé, dlhé roky, že je zodpovednosť nás všetkých, aby sme sa v tejto téme zomkli. Môžme sa vadiť, či chceme byť v jadre Európskej únie alebo nebyť, alebo či budeme takí alebo onakí, alebo či budeme podporovať LGBT alebo nebudeme, alebo či chceme tú marihuanu legalizovať alebo nie. To sú politické témy, ktoré tuná môžu byť v tomto parlamente a môžme sa o tom baviť. Ale táto téma by nás mala všetkých absolútne dať dokopy, zlúčiť, spojiť a bojovať. To sú aj vaše rodiny, vaše životy, životy vašich blízkych.
To znamená, že ja vás veľmi pekne prosím, podporte tento, aj keď je to pre vás možno až taký strašiak, že podporte tento núdzový stav. Ja tiež nie som nadšený tým a podporím ho a viem, že určite veľa ľudí bude naštvaných, že sme to urobili, ale ja si myslím, že každý jeden ľudský život za to stojí, aby sme ho vedeli zachrániť aj týmto napríklad, aby sme vedeli tie nemocnice udržať. Aby sme vedeli udržať tých zdravotníkov v tých nemocniciach. Lebo my sme naozaj posťahovali veľmi veľa zdravotníkov. To všetko z hodiny na hodinu padne. Oni sa rozpŕchnu späť do tých kliník a budú tam robiť, nechcem vám povedať čo, skrášľovacie zákroky, ale nebudú liečiť ľudí na COVID a tí nám tam budú umierať, viete a to je problém, to je problém. Takže vás ešte raz chcem veľmi pekne, ľudsky poprosiť, s pokorou, dajme tomu možnosť, zahlasujme za ten núdzový stav.
A týmto by sme to nemali ukončiť. Mali by sme to ukončiť tým, že si sadneme spolu naprieč celým spektrom a dohodneme sa, ako budeme ako Slovensko fungovať po tomto núdzovom stave. Ako dovolíme ľuďom cestovať alebo necestovať, uzavreme sa, neuzavreme sa? Aké kritériá si nastavíme ochrany, aby nám to znova v októbri nevybuchlo? A ja pevne verím, že aj zo strany ZA ĽUDÍ, zo strany SaS, OĽANO, zo strany SMER-u, Republiky, ĽSNS prídu podnetné návrhy, ktoré naozaj môžu pomôcť. A keď to príde aj od vás a my to zapracujeme, nebudete môcť do toho kopať. Lebo viete, v tom Fínsku aj v tom Švédsku to zvládli, viete prečo? Lebo oni sa spojili, opozícia s koalíciou. Nikto proti tým návrhom a myšlienkam, ktoré prichádzali zo strany vlády, nebojoval. Ťahali všetci za jeden povraz, a preto to zvládli.
Ja by som bol rád, keď v tejto téme, tejto téme by sme sa napriek celým spektrom spojili a ťahali za jeden povraz. Je to už veľmi dôležité.
Prosím vás ešte raz o podporu tohto zákona. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 15:14 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:15

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Vážený pán premiér, vážený pán predsedajúci, predseda Národnej rady, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 491 z marca 2021 pridelil návrh vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie na prerokovanie týmto výborom: Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo, ktorého zároveň určil ako gest... ktorý zároveň určil ako gestorský výbor s tým, že podá Národnej rade Slovenskej republiky správu o výsledku prerokovania predloženého návrhu vo výboroch a návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.
Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo návrh vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie prerokovali 1. apríla 2021 a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 5 ods. 2 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov súhlasiť s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, schváleným uznesením vlády Slovenskej republiky zo 17. marca 2021 č. 160.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo sa ako gestorský výbor uzniesol, že odporúča Národnej rade Slovenskej republiky predmetný návrh na opakované predĺženie núdzového stavu schváliť.
Návrh správy o výsledku prerokovania návrhu vlády Slovenskej republiky vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky prerokoval Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo na svojej 30. schôdzi dňa 1. apríla 2021.
Správa o výsledku prerokovania návrhu vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky (tlač 488a) bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo č. 91 z 1. apríla 2021. Týmto uznesením výbor zároveň poveril poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Marka Šefčíka a Marka Krajčího, aby na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky plnili úlohu spravodajcov k návrhu vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie.
Predkladám návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky. Tak prečítam uznesenie:
Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie (tlač 488).
Národná rada Slovenskej republiky podľa čl. 5 ods. 2 ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu v znení neskorších predpisov súhlasí s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie, schváleným uznesením vlády Slovenskej republiky zo 17. marca 2021 č. 160.
Pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 15:15 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:16

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán spravodajca, môžete zaujať miesto určené pre pána spravodajcu.
Otváram rozpravu, vážené panie poslankyne, páni poslanci. Už to vidíte aj na tabuli, títo páni poslanci, ktorí sú na tabuli, sa prihlásili do rozpravy písomne. Pán poslanec Boris Susko za SMER – sociálnu demokraciu sa prihlásil ako poverený člen poslaneckého klubu s 30-minútovým limitom a pán poslanec Martin Beluský za ĽSNS rovnako ako poverený člen poslaneckého klubu s 30-minútovým limitom. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.) Pani poslankyne, páni poslanci! Ďalší páni poslanci sa prihlásili s 20-minútovým limitom, a to sú páni poslanci: pán poslanec Suja, Mazurek, Linhart, Mizík a Schlosár. Toľko k písomne prihláseným.
Ako prvý vystúpi pán poslanec Boris Susko, ktorému udeľujem slovo. Nech sa páči, pán poslanec.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 15:16 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:30

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda vlády... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim. Zaznievanie gongu.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, počkajte chvíľočku! Vážené panie poslankyne, páni poslanci, poprosím, tí, ktorí máte záujem sa zúčastniť diskusie, aby ste ostali, tí, ktorí nie, tak dávam priestor, aby ste mohli ísť za inými povinnosťami, ak máte.
Pán poslanec, nech sa páči, môžete pokračovať.

Susko, Boris, poslanec NR SR
Takže ešte raz, ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán predseda vlády, vážené kolegyne, kolegovia, v úvode by som chcel zablahoželať pánovi predsedovi vlády k dnešnému vymenovaniu do funkcie a teraz už sa budem venovať predloženému návrhu na predĺženie núdzového stavu.
V úvode by som chcel krátko povedať k včerajšiemu rozhodnutiu Ústavného súdu, keďže viete, že strana SMER – sociálna demokracia, spolu s niektorými nezaradenými poslancami podali sme návrh na Ústavný súd s otázkou, či je predĺženie alebo či bolo predĺženie núdzového stavu vykonané v súlade s príslušnými článkami Ústavy Slovenskej republiky, na základe obrovského množstva žiadostí od občanov Slovenskej republiky. A takisto bol podaný aj návrh generálneho prokurátora na, vo vzťahu k súladu jednotlivých výnimiek, ktoré sú stanovené v tomto predĺžení núdzového stavu alebo v uznesení vlády, ktorým sa predĺžil núdzový stav s príslušnými článkami Ústavy Slovenskej republiky a ústavného zákona č. 227/2002 Z. z. o bezpečnosti štátu. Aby som predišiel teda faktickým pripomienkam vo vzťahu k tomu, že Ústavný súd rozhodol, že je to v súlade, tak chcem konštatovať, že áno, Ústavný súd rozhodol, že predĺženie núdzového stavu aj opatrenia, ktoré sú tam, sú v súlade s napadnutými článkami Ústavy Slovenskej republiky a ústavného zákona o bezpečnosti štátu.
Zároveň je však potrebné skonštatovať, že traja sudcovia pléna Ústavného súdu pripojili odlišné stanovisko tak čo do výroku tohto rozhodnutia, teda vyjadrenia samotného súladu s ústavou a ústavným zákonom, ako aj vo vzťahu k odôvodneniu. Čiže treba konštatovať, že toto rozhodnutie pléna Ústavného súdu nebolo prijaté jednomyseľne. Samotný súlad predĺženia núdzového stavu s ústavou však nerovná sa tomu, či opatrenia, ktoré sú v rámci vyhláseného núdzového stavu a predĺženého núdzového stavu zo 17. marca 2021 sú nastavené správne a najmä či sú nastavené účelne.
No a teraz k samotnému návrhu vlády na predĺženie núdzového stavu. Návrh vlády je síce omnoho podrobnejší, ako boli predchádzajúce návrhy na predĺženie či vyhlásenie alebo predĺženie núdzového stavu, avšak stále v tomto návrhu chýba podrobná hĺbková analýza účinnosti doteraz prijatých opatrení a v súvislosti s tým aj nastavenia opatrení v rámci tohto predĺženia do budúcnosti. Môžme konštatovať, že v zásade terajšie opatrenia, ktoré sú v tomto predĺženom núdzovom stave, sú skopírované z predchádzajúcich núdzových stavov, z predchádzajúcich trvaní núdzových stavov, ba dokonca sú sprísnené, či už hovoríme o pobyte v prírode, alebo hovoríme napríklad o zahraničných rekreáciách. Ale čo nás najviac trápi, je obmedzenie základných ľudských práv a slobôd, a to najmä práva na ochranu osobnosti a osobnej integrity a práva na slobodu pohybu a slobodu pobytu.
Poďme teda ku konkrétnym, konkrétnemu zneniu tohto návrhu na predĺženie núdzového stavu.
Na strane 2 sa hovorí, že "vyhlásenie núdzového stavu umožňuje v prípade akútnej potreby dopĺňať chýbajúci zdravotnícky personál", a ďalej sa hovorí, že "opäť je nutné zdôrazniť, že vyššie uvedený inštitút sa využíva zriedkavo a vo veľmi obmedzenej miere. Je to spôsobené aj tým, že zdravotnícki pracovníci si v plnej miere uvedomujú závažnosť situácie a aj napriek únave a vyčerpaniu sa s veľkým nasadením podieľajú na poskytovaní zdravotnej starostlivosti." Ďalej sa hovorí: "Nepredĺžením núdzového stavu by rezort zdravotníctva stratil efektívny nástroj na manažovanie nemocníc počas pandémie najmä pri tvorbe dostatočných kapacít covidových lôžok pre pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje hospitalizáciu či intenzívnu zdravotnú starostlivosť. V prípade zrušenia núdzového stavu by bolo vo veľmi krátkom čase potrebné nájsť iné nástroje na zachovanie súčasného rozsahu a úrovne poskytovanej zdravotnej starostlivosti."
Čiže vidíme tu samotný rozpor v tomto návrhu, kde na jednej strane sa hovorí, že nepredĺžením núdzového stavu by rezort zdravotníctva stratil efektívny nástroj tým, že by nemohol ukladať najmä zdravotnú a povinnosť zdravotnej služby. Na druhej strane tu priamo tento návrh hovorí, že je nutné zdôrazniť, že vyššie uvedený inštitút sa využíva zriedkavo, v veľmi obmedzenej miere a že je to spôsobené tým, že zdravotnícki pracovníci si v plnej miere uvedomujú závažnosť situácie a napriek únave a vyčerpaniu sa s veľkým nasadením podieľajú na poskytovaní zdravotnej starostlivosti.
Takisto sa chcem poďakovať všetkým zdravotníckym pracovníkom, či sú to lekári, zdravotné sestry a ďalší personál zdravotnícky, ktorí naozaj nonstop poskytujú zdravotnú starostlivosť, ale nemyslím si, že to poskytujú na základe toho, že takisto, ako tu je napísané, na základe toho, že sú nútení núdzovým stavom, ale na základe toho, že si uvedomujú tú nevyhnutnosť takejto, takéhoto poskytovania zdravotnej starostlivosti. A tu je moja otázka aj v rámci tohto rozporu, že či je teda potrebný na to núdzový stav, či by nebolo lepšie tých zdravotníckych pracovníkov motivovať. Motivovať ich finančne alebo inými nástrojmi, tak aby, keďže aj tak vykonávajú tú prácu dobrovoľne, aby za to boli aj náležite odmeňovaní a nepotrebujeme na to núdzový stav, aby sme ich do tohto nútili.
Ďalšia vec, ktorú tento návrh hovorí, že celkovo platí, že epidemická situácia na Slovensku sa zlepšuje a odhad národného reprodukčného čísla je v rozmedzí 0,8 až 0,9. Problém však je, že táto situácia nie je homogénna po celom Slovensku. Tak sa pýtam, prečo teda je núdzový stav opäť vyhlásený alebo predĺžený na celom území Slovenskej republiky? Ústavný zákon o bezpečnosti štátu hovorí jednoznačne, že je možné predĺžiť núdzový stav len v nevyhnutnom rozsahu na postihnutom území alebo na bezprostredne ohrozenom území. No a keď tu samotný návrh hovorí, že to nie je na celom území Slovenskej republiky rovnaké, že tu sú okresy, kde sa tá situácia dramaticky zlepšila, tak je otázka, že či je naozaj nevyhnutné a odôvodnené, aby núdzový stav bol vyhlásený stále na celom území Slovenskej republiky.
Ďalej, na strane 4 sa hovorí, že "vláda Slovenskej republiky zároveň dáva aj na tomto mieste výslovne Národnej rade Slovenskej republiky a občianskej spoločnosti signál, že aj v čase pandémie ochorenia COVID-19 si ctí a rešpektuje základné práva a slobody každého jednotlivca. Vláda Slovenskej republiky má na pamäti, aby garancie ochrany základných práv a slobôd boli zachované v čo najširšej možnej miere pri každom rozhodnutí vlády aj počas núdzového stavu." No a teraz sa pýtam, že ako si vlastne vláda toto ctí a rešpektuje tieto základné práva a slobody jednotlivca, keď ich bez akejkoľvek analýzy doterajšieho stavu opätovne predlžuje v takom istom rozsahu ako doteraz.
Ďalej, na strane 7, "jedným z najdôležitejších opatrení naviazaných na núdzový stav je zákaz vychádzania. (...) V tandeme s pravidelným týždenným Ag testovaním sme dokonca dosiahli aktuálnu hodnotu 0,8 (k 21. až 28. marcu 2021). Obmedzenie pohybu s cieľom znížiť mobilitu a sociálne kontakty a pravidelné testovanie sa javia ako účinný nástroj pre spomaľovanie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2." No toto si ja myslím, že je absolútny nezmysel, a vysvetlím prečo. Myslím si, že je to práve naopak.
Nachádzame sa tu v nejakom zacyklenom, začarovanom kruhu, kedy aj sám pán premiér nový dnes v úvodnej, v úvodnom slove povedal, že tým cieľom by malo byť zníženie mobility. Zníženie mobility občanov, respektíve osôb žijúcich na území Slovenskej republiky. No len práve nútenie fyzických osôb zúčastňovať sa pravidelného sedemdňového testovania práve zvyšuje mobilitu týchto osôb. Zvyšuje mobilitu v tom, že sa dopravujú spoločnými prostriedkami hromadnej dopravy na miesta testovania, že sa tam zhromažďujú, že tam spolu komunikujú, že tam čakajú spoločne na výsledky týchto testov antigénových a navzájom sa môžu, môžu nakaziť, čo následne zvyšuje počet nakazených osôb a čo zase potom v tejto logike odôvodňuje vyhlásenie alebo predĺženie núdzového stavu a obmedzovanie mobility. Čiže začarovaný kruh.
Obmedzujeme mobilitu, na druhej strane nútime ľudí sa zhromažďovať na antigénových testoch celoplošných, pretože je to podmienka účasti do zamestnania každý týždeň, to znamená, kde sa zase môžu nakaziť a zase tým, že sa nakazia, sa zvyšuje to percento nakazených, nakazených osôb alebo teda pozitívne testovaných osôb a zase to odôvodňuje núdzový stav a obmedzenie základných ľudských práv na slobodu pohybu a slobodu pobytu. Čiže sme v jednom začarovanom kruhu, z ktorého nevieme ísť von. A keď sa pozrieme na doterajšie, doterajší priebeh tohto ochorenia na Slovensku, tak zisťujeme, že práve od momentu, kedy sa začalo s týmto celoplošným testovaním, sa tie čísla u nás dramaticky zvyšujú. Neklesajú, ale sa dramaticky zvyšujú. Začali klesať až v súvislosti s tým, že sa začalo očkovať, že začala vakcinácia.
Dnes sme preberali tento návrh aj na ústavnoprávnom výbore. Na ústavnoprávnom výbore riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz povedal, citujem doslovne: "Prevažná časť prenosu je pri asymptomatických osobách, teda bezpríznakových osobách." Ešte raz. "Prevažná časť prenosu tohto ochorenia sa vyskytuje pri asymptomatických osobách," teda pri osobách, ktoré sú bezpríznakové. Antigénové testy, ktoré, ktorými vláda núti v sedemdňových intervaloch testovať sa všetkých, všetky osoby na území Slovenskej republiky pod hrozbou straty zamestnania, nie sú určené pre bezpríznakové osoby. Je to napísané priamo v príbalovom letáku, ikskrát to bolo zverejnené v médiách odborníkmi, epidemiológmi a inými zdravotníckymi odborníkmi. Nie sú určené pre bezpríznakových, bezpríznakové osoby, ešte raz opakujem. Sú určené pre osoby, ktoré už majú symptómy, ktoré už majú prejavy tohto ochorenia, a vtedy to vie na vysoké percento odhaliť. Pri asymptomatických pacientoch alebo teda osobách tie testy sú veľmi nepresné.
Čo teda, aký to má dôsledok? Má to dôsledok ten, že tieto osoby nadobúdajú určitú falošnú nádej, že nie sú prenášačmi tohto ochorenia, ako sám povedal pán riaditeľ Inštitútu zdravotných analýz dnes, že práve tieto osoby sú najväčšími prenášačmi tohto ochorenia. Tak potom sa pýtam, prečo ich nútime sa testovať nepresnými antigénovými testami a vkladáme im falošnú nádej, že sú negatívni, a oni potom, ako sám povedal generálny riaditeľ alebo riaditeľ inštitútu, ktorý je, patrí pod ministerstvo zdravotníctva, že práve tieto osoby sú tými najväčšími prenášačmi. Čiže z tohto vyplýva len jeden jediný záver, že vláda týmito opatreniami sama zvyšuje mieru prenosu tejto nákazy.
Poďme ďalej. Čo sa týka prog... v návrhu sa píše: "Čo sa prognózy týka, riziko nepredĺženia núdzového stavu bude okamžitá eskalácia reprodukčného čísla na predošlé hodnoty 1,2 – 1,3, čo znamená zdvojnásobenie počtu infekcií každé dva-tri týždne." A tu sa chcem opýtať teda, že kde máme k tomu nejakú analýzu, že z čoho vychádzajú tieto čísla, lebo to nie je ničím podložené, že ako teda predkladateľ vie, že keby sa nepredĺžil núdzový stav sám osebe, že by to znamenalo takýto, takýto dopad. Na to nemáme žiadne zdôvodnenie ani žiadnu analýzu.
Na strane 9 tohto návrhu sa opätovne píše: "Antigénové testovanie samo osebe totiž nedokáže zamedziť šíreniu britskej mutácie v populácii. Toto musí ísť v tandeme s prísnymi protiepidemickými opatreniami." Čiže sám návrh na predĺženie núdzového stavu hovorí o tom, že antigénové testovanie nedokáže zamedziť šíreniu britskej mutácie. A teda opätovne sa pýtam: Prečo sú všetky opatrenia, ktoré sú nastavené v tomto predĺženom núdzovom stave, naviazané na povinné antigénové testovanie? Pobyt v prírode, cesta do zamestnania, cesta na iné aktivity, všetky tieto výnimky, ktoré sú zo zákazu vychádzania medzi piatou ráno a dvadsiatou hodinou, teda ôsmou hodinou večer, sú podmienené výsledkom antigénového testu, ktorý, sám tento návrh hovorí, že nedokáže zamedziť šíreniu britskej mutácie. Čiže vôbec tomu, vôbec tomu nerozumieme a toto je jeden z dôvodov, prečo napriek tomu, že chápeme, že niektoré opatrenia, čo sa týka hospodárskej mobilizácie, niektoré opatrenia, ktoré sa týkajú aj reprofilizácie lôžok a tak ďalej, sú potrebné, ale toto sú opatrenia, kvôli ktorým my nemôžme súhlasiť s takýmto predlžovaním núdzového stavu.
To isté šport. Dodnes sme nepochopili, prečo bolo doplnené o týždeň uznesenie vlády, zmenené a bolo zakázané športovať po dvadsiatej hodine. Veď to na to nepotrebujeme byť žiadni epidemiológovia ani zdravotníci, aby sme vedeli, že šport zlepšuje zdravotnú kondíciu. Predlžuje sa svetlo do neskorších večerných hodín a nevidíme žiaden, ale že žiaden dôvod na to, aby sme obmedzovali ľudí, aby nemohli vo večerných hodinách športovať. Toto, pán predseda vlády, keď môžte vysvetliť, aký je na toto dôvod, ja naozaj neviem si vysvetliť, aký na toto je dôvod.
Záverom by som sa chcel vyjadriť ešte k tomu, čo povedal, povedal pán predseda vlády v úvode. Povedal, že Národná rada plní funkciu bŕzd a protiváh pri schvaľovaní tohto núdzového stavu. No, bolo by to tak, ak by Národná rada, ak by zákon, ústavný zákon o bezpečnosti štátu dával túto kompetenciu Národnej rade vopred, teda pred predĺžením, respektíve zavedením núdzového stavu, a vyžadoval by kvalifikovanú väčšinu na schválenie takéhoto vyhlásenia alebo predĺženia núdzového stavu. V takomto prípade, keď Národná rada to má robiť 20 dní po tom, ako bol predĺžený núdzový stav, tak si myslím, že to je len čistá fraška a čistá... a Národná rada plní len naozaj čistú slúžku vláde, pretože aj tak už ten núdzový stav 20 dní trvá a je to, a tým, že je potrebných len 39 poslancov v zásade na to, aby sa mohol, aby Národná rada mohla schváliť takéto predĺženie núdzového stavu, ktoré obmedzuje zásadným spôsobom základné ľudské práva a slobody, že naozaj je len čistá fraška.
No a úplne záverom by som chcel ešte dve veci spomenúť, a to je... aha, ešte jedna predtým, a to je pandemický zákon. Pán predseda vlády tu spomínal, že sa pripravuje, pripravuje nejaký iný zákon, ktorý by riešil tieto opatrenia mimo núdzového stavu. No my sme sa dnes na výbore pýtali priamo pani štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva, či o takomto niečom vie a či sa takýto zákon pripravuje, a pani štátna tajomníčka povedala, že nemá tušenie a že teda podľa jej vedomostí sa žiaden takýto zákon nepripravuje. Takže neviem, pán predseda vlády, boli ste doteraz minister. (Reakcia premiéra.) Ale povedala pani štátna tajomníčka ministerstva zdravotníctva, že ona o tom nič nevie.
No a posledné dve veci, ktoré, ku ktorým by som sa chcel vyjadriť, je práve zákon číslo, ústavný zákon č. 227/2002 Z. z. čl. 5 ods. 3 písm. a), kde sa hovorí o tom, že počas núdzového stavu má vláda, v nevyhnutnom rozsahu môže obmedziť základné ľudské práva a slobody, a konkrétne v písmene a) "obmedziť nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia núteným pobytom v obydlí alebo evakuáciou na určené miesto." Priznávam rovno, že toto ustanovenie bolo aj napadnuté generálnym prokurátorom na Ústavnom súde. Keďže poznáme len z tlačovej správy výrok, ale nepoznáme zatiaľ odôvodnenie rozhodnutia Ústavného súdu, tak uvidíme, ako bude odôvodnené to, že Ústavný súd rozhodol o súlade tohto ustanovenia, ja si to však neviem naozaj predstaviť, pretože keď raz hovorí ústavný zákon, že obmedziť nedotknuteľnosť osoby a jej súkromia možno len núteným pobytom v obydlí alebo evakuáciou na určené miesto a nie odberom biologického materiálu, čo je jednoznačne zásah do súkromia a nedotknuteľnosti osoby, tak som naozaj veľmi zvedavý, aké bude odôvodnenie Ústavného sudu k tomu, že takýto zásah je v súlade s týmto ústavným článkom.
No a úplne na záver, na porovnanie, ako to vyzerá v iných krajinách, by som chcel dať do pozornosti v tejto súvislosti veľmi zaujímavé rozhodnutie pražského súdu z posledných dní, ktorý zrušil povinnosť negatívneho testu pri návrate do krajiny v Českej republike, pričom predseda tohto súdu podľa medializovaných informácií uviedol, že súd nechce zľahčovať pandémiu, nie je však možné rezignovať na základné princípy právneho štátu a nemožno obmedziť právo občanov Českej republiky na slobodný návrat do vlasti, ak to nie je bezpodmienečne nutné.
Myslím si, že toto hovorí za všetko a že my by sme sa mali zamyslieť naozaj aj nad tým, v akej miere my obmedzujeme základné ľudské práva a slobody a či to je naozaj nevyhnutné v takej miere a takýmto spôsobom v súvislosti s testovaním obmedzovať na území Slovenskej republiky v tomto núdzovom stave.
Ďakujem pekne. Skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.4.2021 o 15:30 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:38

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Pán poslanec, na vaše vystúpenie osem faktických poznámok.
Ako prvý, pán poslanec Miroslav Suja, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.4.2021 o 15:38 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:00

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Susko, vy ste si dal viacero otázok. Či sú opatrenia nastavené správne. No, podľa výsledku, aký vidíme, a podľa toho, čo čítal aj nový premiér druhej Matovičovej vlády, od októbra doteraz sa tie výsledky len zhoršujú, tak asi niekde bude chyba, tak asi nie sú nastavené správne.
Veľmi správne ste podotkol, že je zdôvodnený rozpor a nikto nám to nevysvetlil. Som rád, že ste na to poukázal.
Takisto si myslím, že predĺžiť núdzový stav na celé územie Slovenska bez toho, aby sme mali podrobné dáta, je veľmi zlé a kontraproduktívne. Viete, teraz nútime ľudí alebo obmedzujeme ľudí, aby nebola zvýšená mobilita, ale presne ste povedal, tým, že ich nútime testovať, tak sa tá mobilita zvyšuje. A ako sa zvyšuje? Z dedín koľkokrát idú autobusom všetci na testovanie, ale naspäť idú aj tí, čo sú pozitívni v tom istom autobuse. Takže tu je, niekde sa stala chyba. Potom máme rôznych sociálnych pracovníkov, ktorí zvážajú starších ľudí alebo nevládnych alebo ktorí nemôžu na toto testovanie, čo mi viacej prípadov sa už potvrdilo, a keď títo ľudia sú pozitívni, tak už naspäť v tomto aute ich oni neodvezú, ale idú autobusom medzi zdravými ľuďmi. Tak potom nerozumiem, ako chceme znížiť mobilitu ľudí.
A spýtal ste sa, prečo ich nútime testovať sa nepresnými testami. No, pán poslanec, ale toto mala byť priama otázka na poslanca Krajčího, mohol by zareagovať. A ja si myslím, lebo niekomu milióny do vrecka?
A môžte sa vy tváriť a krútiť hlavou, koľko chcete, pán premiér druhej Matovičovej vlády, v žiadnom prípade nás nepresvedčíte. Lebo nakúpiť za 140 či koľko miliónov testy, keď máme ešte na desať mesiacov, tak to mi nevyhovoríte, že to nebolo len tak.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:00 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:02

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Susko, celú túto šaškáreň ste veľmi právnicky, odborne zhodnotil a poukázal ste na viaceré nezodpovedané otázky, na viaceré otvorené otázky, na ktoré sme už, myslím, že toto bude štvrtý pokus, nedostali žiadnu odpoveď a myslím si, že ani nedostaneme. Ja sa však budem zaoberať tým, čo sa deje v mojom blízkom okolí.
Spomenul ste tuná, že naozaj na segment zdravotníctva nemusíme mať uvalený núdzový stav. Môžem to len potvrdiť, pretože v mojom najbližšom okolí sa nachádzajú desiatky zdravotníkov a títo samotní zdravotníci, ktorí sa starajú nielen o covidových pacientov, ale o pacientov so všetkými inými chorobami, tvrdia, že oni núdzový stav naozaj nepotrebujú, pretože ich zdravotnícka česť im nedovolí nestarať sa o pacientov, takže naozaj tento núdzový stav, či už ho budeme zavádzať len na segment zdravotníctva alebo na celú spoločnosť, je naozaj hlúpym, prehlúpym nástrojom.
Núdzový stav sa nám neustále predlžuje, čísla nám vôbec neklesajú, práve naopak, zvýšená mobilita obyvateľstva nezmyselným testovaním Matovičovej vlády, v ktorej vy idete, samozrejme, úspešne pokračovať, neurobí nič iné iba to, že pozitívnych testovaných obyvateľov Slovenskej republiky nebude ubúdať, práve naopak, budú pribúdať. Pretože táto vláda v žiadnom prípade nedala žiaden manuál lekárom prvého kontaktu, lekárom obvodným a pediatrom, akým spôsobom sa majú správať k pozitívne testovaným občanom, ale ich iba jednoduché usmernenia boli také, nikoho do ambulancií nepúšťajme, ordinujme cez telefón, cez maily, a takto sa jednoducho ideme správať k občanom Slovenskej republiky aj naďalej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:02 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:04

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, musím vás sklamať, nečakajte odpovede na tieto logické a faktické otázky, pretože fakty a logika sú niečo, na čo sú títo vládni poslanci a predovšetkým ministri úplne imúnni, pretože na jednej strane tu kvákať a spievať o tom, ako potrebujeme znižovať mobilitu za cieľom znižovania nákazy, a na druhej strane ako jediný štát na celej planéte Zem, to budem stále prízvukovať, nútiť všetkých každý týždeň sa testovať a stáť v tých nekonečných radách, absolvovať všetko to stále testovanie dookola, dookola a dookola testami, ktoré na to aj, ako ste povedali, ako to hovoria výrobci, ako to hovoria odborníci, nie sú určené, to nie je znižovanie mobility. Veď to už môžme premenovať, lebo taký, ja neviem, povedzme si na rovinu, že keby boli len hlúpi, tak vo februári im to dôjde, ale je apríl a oni stále na tomto trvajú. To znamená, oni to môžu oficiálne premenovať na vládnu politiku celoplošného nakazovania alebo celoplošného premorovania.
A výsledky vidíme, veď my to tu opakujeme každú jednu schôdzu Národnej rady. Čo nás odlišuje od iných štátov v okolí? Čo nás odlišuje tak zásadným spôsobom a na druhej strane čo spôsobuje asi, lebo tá príčinná súvislosť je zrejmá, to, že máme najhoršie čísla z ostatných? Čo asi? Celoplošné testovanie. Tie príklady o tom, jak ľudia pozitívni potom cestujú v autobuse spolu, ako sa stretávajú, ako sa rozprávajú, ako je tá mobilita obrovská, ako všetci vidíme, keď ideme okolo tých MOM-iek, okolo tých testovacích stredísk, jak tam stoja v rade, veď to musí byť človek hlupák, aby to nevidel!
A potom sú len dve otázky: Chcú takýmto spôsobom testovať preto, že im naozaj ide o to, aby niečo zlepšili? Potom sú naozaj veľmi hlúpi, ak na tomto trvajú. Alebo to robia preto, že naozaj chcú premoriť tú populáciu, alebo to majú ako biznis? 140 miliónov eur za 35 miliónov antigénových testov. Načo? Dokedy bude testovanie? A potom príde Boris Kollár a povie: Na túto vlnu to možno bude posledný núdzový stav. A ktorá ešte vlna príde? Piata? Šiesta? Ôsma? Desiata? A dokedy budú ľudia žiť ako otroci kvôli tejto vláde?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:04 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja na viacero vecí pokúsim sa potom reagovať aj priamo v rozprave, ale dovoľte, aby som vysvetlil tie spomínané antigénové testy.
Po prvé, COVID automat nie je súčasťou uznesenia o núdzovom stave, ktorý teraz ideme prijať. COVID automat je niečo, čo sa bude meniť. Doteraz bolo jeho súčasťou testovanie, avšak bude sa meniť aj súčasná stratégia testovania. Takže o tomto my naozaj hlasovať nebudeme, či sa bude alebo nebude teraz testovať. Teraz hlasujeme o niečom alebo budeme hlasovať o niečom úplne inom.
Ale samotné antigénové testy, treba si uvedomiť, že ony zachytia približne každého druhého pozitívneho na ochorenia COVID-19, ktorého by sme vedeli dokázať PCR testom. Časť týchto ľudí vôbec nevie, že sú infekční. Veľmi dobre vieme, že ochorenie COVID-19 práve preto je také nebezpečné, lebo ho roznášajú mnohí tí, ktorí sú bezpríznakoví, sú infekční. Keď zachytíte takéhoto človeka, vie, že je pozitívny, ide do karantény. Zabránite tomu, aby nakazil svojich kolegov v práci, aby nakazil tých, s ktorými možno cestuje v hromadných prostriedkoch, svojich blízkych a tak ďalej. Takže áno, je tam len 50-percentná, by som povedal, účinnosť, ale aj tá 50-percentná účinnosť robí obrovský rozdiel v tom, ako manažujeme, zvládame pandémiu.
Súčasťou súčasného COVID automatu je aj testovanie a treba povedať, že sa testuje veľmi veľa, vychytávame obrovské množstvo tým pádom pozitívnych ľudí, ktorí keď sa správajú zodpovedne, zabraňujeme tomu, aby sa ďalej replikoval tento vírus u tých, ktorí ešte toto ochorenie neprekonali alebo nie sú zaočkovaní. To znamená, výrazným spôsobom tlmíme prírastok nových hospitalizovaných v nemocniciach a tým pádom dobre sa manažuje tá pandémia, čo je nakoniec posledné týždne vidieť, keďže nám klesajú počty hospitalizovaných v nemocniciach a konečne po niekoľkých mesiacoch vidíme efekt. Áno, zároveň aj tých opatrení, ktoré máme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 16:06 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video