25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 20:16 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:14

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Hej, ďakujem za slovo. Opäť aj tentokrát zahlasujem za núdzový stav, najmä z dôvodu situácie v nemocniciach a v zdravotníctve. Verím tomu, že počas veľkonočných sviatkov budeme opatrní, budeme si dávať na seba pozor, na svojich blízkych. Verím tomu, že sa situácia po Veľkej noci bude zlepšovať a aj napriek núdzovému stavu budeme hľadať riešenia, ako zjemňovať opatrenia, hlavne čo sa týka oblastí, kde sa epidemiologické nariadenia dajú kontrolovať a hlavne dodržiavať.
Verím, že aj napriek núdzovému stavu dôjde k zjemňovaniu v opatreniach, ako sú bohoslužby, voľnejší pohyb v prírode, športové aktivity v exteriéri, ale tiež aj dôjde k otvoreniu malých obchodíkov, predajní, hlavne čo akútne treba, ako napríklad je obuv a oblečenie. Verím tomu, že to spolu zvládneme a po Veľkej noci nás čaká lepšie obdobie. Nebojte sa.
Chcem sa aj poďakovať vláde, že prijali tento týždeň zjemnené opatrenia, čo sa týka duchovnej služby v kostoloch, lebo sú to najväčšie kresťanské sviatky v roku.
No a na záver vám chcem všetkým popriať požehnané veľkonočné sviatky v kruhu svojich rodín a možno, možno väčšiemu tráveniu času v prírode.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 20:14 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:16

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegom svojim ďakujem (Zaznievanie gongu.) Budem reagovať len na tie, ktoré považujem za absolútne neprijateľné.
Tak po prvé, pán Herák, vy si mýlite dojmy s pojmami, hej? To vám len poviem, nebudem to ďalej komentovať (zaznievanie gongu) a verte, že za predĺženie núdzového stavu nezahlasujem, to je po prvé.
Pán Vetrák, viete, ja vám poviem jednu vec. Pandemická komisia, ako aj hlavný hygienik nemajú moju dôveru. A čo ja sa rozprávam, s kým, kde, to do toho vás nič nie je. Je to, je to moje právo. Vy už chcete obmedziť aj právo, aby si niekto, sa rozprával a myslel. Ja mám svoj názor a mám na ten názor právo. Toto sú čo za, za... nechcem povedať, ale neprijateľné poznámky? A keď chcete robiť negatívne opatrenia, tak nerobme negatívne opatrenia. Ja som skutočne tá posledná, ktorá by som chcela z niečoho ja vytĺkať skutočne kapitál.
Pán Benčík, ja by som chcela len podotknúť, že, a to som aj zabudla povedať, že nejde tu len o právnický a zdravotnícky problém, ale ide tu ešte aj o ekonomický problém. To hovoril aj pán Vetrák, vy máte len právo, áno, všetko je tu. A to, že ste ma obvinili, že mne nejde o zdravie, no tak to považujem skutočne, neviem, na základe čoho, ja som sa k tomu nevyjadrovala, neviem, na základe čoho si dovoľujete takéto konštatovania.
Čo sa týka (zaznievanie gongu), ja by som chcela ešte na pána kolegu Schlosára, že skutočne hovoríte o tom, že občania. Bolo, v posledných dňoch som zachytila zverejnenie prieskumu verejnej mienky, kde Národná rada, dôveryhodnosť Národnej rady a poslancov je na posled... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 20:16 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 20:18

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda parlamentu, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, máte pred sebou veľmi dôležitú chvíľu. Je to chvíľa, kde budete rozhodovať o ochrane zdravia a života.
Ja by som si z tohto miesta chcel vám poďakovať všetkým, všetkým vám, ktorí ste odhodlaní predĺžiť núdzový stav. Pre mňa je to jasný prejav toho, že tejto problematike veľmi dobre rozumiete a na ochrane životov a zdravia vám záleží.
Zároveň by som však chcel osloviť aj tých, ktorí tak urobiť nechcú, a poviem iba toľko, že rešpektujem váš názor, dovolím si však ešte na záver povedať pár vecí, ktoré, ak zvážite a ak ste otvorení zvážiť, tak možno váš názor zmenia.
V prvom rade by som chcel povedať, že prosím, uvedomme si, že boj s pandémiou je boj s vírusom. S týmto vírusom bojujú mnohí lekári a infektológovia, virológovia po celom svete. Nie je to nič nové a ja som rád, že aj medzi našimi lekármi a odborníkmi máme takýchto ľudí, ktorí cestujú po svete a pomáhajú iným krajinám v takomto boji. Sú to veľmi skúsení ľudia, ktorí veľmi dobre vedia, ako s takýmto vírusom bojovať. Sú nielen vzdelaní, ale sú aj skúsení a sú veľmi kompetentní. A práve títo ľudia aj dnes odporúčajú predĺžiť núdzový stav.
Ako sme hovorili, núdzový stav nie je politický nástroj, vláda ho nevyužíva na politické účely, pretože boj s pandémiou nie je politická téma. A tak ako som povedal aj v úvode, to stále platí, pracujeme na tom, a ja urobím všetko pre to, aby sme priniesli legislatívu sem do parlamentu, ktorá po vzore iných krajín, či už členských, ale hlavne členských krajín Európskej únie, nám pomôže vlastne núdzový stav nepoužívať a budeme môcť ho nahradiť inými, inou legislatívou na to, aby sme dosiahli ten istý efekt. Pretože povedzme si na rovinu, a povedal to, myslím, že poslanec Kyselica, že v skutočnosti boj s pandémiou je o konkrétnych opatreniach, legislatíva len slúži na to, aby sme tie opatrenia mohli zaviesť. Tieto opatrenia nie sú na to, aby sme ľudí buzerovali alebo aby sme ich šikanovali, ale preto, aby sme im ukázali, ako sa chrániť.
A preto ma aj mrzí, že pán Kotleba naďalej nosí respirátor tak, ako ho nosí, pretože to je jasný, jasná ukážka toho, ako respirátor nefunguje. Viete, respirátor a rúško je silná zbraň, ale tak ako s každou zbraňou musíte vedieť, ako ju používať. Ak tú zbraň nepoužívate dobre, môžete si ublížiť alebo ublížiť svojim blízkym. A tak ako ho nosí pán Kotleba, tak tak ubližujete sebe, ale aj svojim blízkym.
Ja som vypočul všetky vaše argumenty a je pravda, že som prvýkrát na diskusii v parlamente o núdzovom stave a som vďačný za veci, ktoré tu zazneli, ktoré boli relevantné. A dovolil by som si zareagovať len nakrátko na pár poslancov, pretože väčšina z tých, ktorí vystúpili, si nemyslím, že vystúpili s cieľom niečo povedať a byť ochotný diskutovať, ale s cieľom sa iba prezentovať. Avšak ľudia, ktorí majú záujem, alebo mal som ten dojem, že majú záujem o informácie, tak určite, pán Beluský, vy ste položili veľa otázok. Ak dovolíte, ja by som vám potom, aj po tomto rokovaní rád vysvetlil alebo teda zodpovedal otázky, ktoré z vašej strany zazneli.
Pán Šimko, vy ste povedali takú zaujímavú vec, že čo nám prinesie predĺženie núdzového stavu? A vymenovali ste tie negatíva. Ale ja som nepočul, a neviem, či ste to zabudli alebo ste zámerne nepovedali, že nám to napríklad prinesie ochranu lôžok pre covidových pacientov, pretože to je jedna, jeden, jeden, nie ten jediný, ale jeden z kľúčových parametrov, ktorý tu odznel aj v mojej úvodnej reči, aby sme, aby som vám vysvetlil tú závažnosť situácie.
Pani Sulanová, vy ste položili otázku, alebo, respektíve ste povedali, že mnohí ľudia na Slovensku budú sklamaní, keď sa núdzový stav nepredĺži. A mňa pri tej veci napadla jedna vec, čo je väčšie sklamanie, či keď sa nepredĺži núdzový stav, alebo keď budú zomierať ľudia?
Dámy a páni, stojíte, tak ako som povedal, pred veľmi vážnym rozhodnutím a v konečnom dôsledku, áno, dnes nemáme inú možnosť, nemáme inú legislatívnu možnosť na to, aby sme núdzový stav predĺžili. Máme iba ústavný zákon o núdzovom stave a momentálne máme vaše rozhodnutie. Je to vo vašich rukách a, ešte raz, som veľmi vďačný za všetkých vás zodpovedných, ktorí si uvedomujete, že ak by sa nepredĺžil dnes núdzový stav, tak by mnohé z tých dôležitých opatrení prestali úplne platiť. To najzávažnejšie, že by sa ľahko mohlo stať, že by sme prišli o covidové lôžka, na ktorých dnes leží vyše 3-tisíc pacientov. Máme ich len 408 za štandardných podmienok a aj pán Krajčí vysvetlil vlastne tie možné následky s tým súvisiace.
Ja rozumiem, že táto situácia nikoho neteší. Neteší občanov, neteší vás, neteší ani nás. Boj s pandémiou sme si nevybrali. Pandémiu sme si nevybrali a porazíme ju naozaj iba spoločne, keď budeme jednotní a keď pochopíme, že toto nie je politická téma. Takže ja vás chcem poprosiť – aj napriek všetkým nedokonalostiam, ktorým dnes čelíme v tejto situácii – o podporu predĺženia núdzového stavu, aby sme nevystavili občanov Slovenskej republiky omnoho väčšej katastrofe, ktorá by mohla nastať v prípade nepredĺženia núdzového stavu a prudkého šírenia COVID-19, pretože dobre vieme, čo COVID-19 dokáže urobiť v priebehu pár týždňov, ak mu dáme voľný priebeh. Videli sme to v mnohých krajinách, či už v úvode pred rokom, a videli sme taktiež, čo dokáže urobiť britská mutácia, ktorú, práve v tomto regióne sme boli jedna z prvých krajín, ak nie prvá v tomto regióne, kde sa začala britská mutácia veľmi prudko šíriť a napriek aj silným opatreniam sme neboli schopní ju dlhé týždne skrotiť. Preto som rád, že ju máme, a preto je dôležité vysielať ľuďom ten signál, o ktorom som hovoril, ktorým aj predĺženie núdzového stavu je, ktorý občanom jasne ukazuje, kde sú tie návestia, tak ako aj v lietadle máte tie návestia v prípade, že musíte núdzovo opustiť, tak toto sú práve tie návestia pre občanov Slovenskej republiky.
Takže dovoľte mi, aby som vám pred tým, ako vám poprajem pokojnú Veľkú noc, poďakoval za dnešnú rozpravu a poprosil vás o predĺženie núdzového stavu.
Ďakujem pekne a prajem vám pokojnú Veľkú noc. Všetko dobré. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

1.4.2021 o 20:18 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 20:27

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ja vás nechcem zdržiavať, ale ja som si to tu... (zaznievanie gongu), vy ste niektorí chodili preč, a ja som si to tu hodiny odsedel a počúval som, tak mám tu, a trpel som pri niektorých, pri niektorých, čo tu hovorili. A mám omnoho viac tých poznámok, ale ja sa obmedzím na jednu jedinú.
To, čo ideme teraz spraviť a verím, že to spravíme, tak ako povedal premiér, je nepopulárne opatrenie. A ja teraz troška pootvorím dvere na klub OĽANO, kde bol bývalý premiér Igor Matovič a ja si pamätám jednu jeho vetu a chcel by som to tu povedať, o čo nám ide, pretože tu zazneli také poznámky, že či vieme, aká je nálada medzi ľuďmi a potom, že by sme mali konať to, čo chcú ľudia, tak ja teraz pootvorím dvere a poviem jednu takú vetu, ktorú povedal Igor Matovič. Zavádzali sme vtedy prísnejšie opatrenia a pripravovalo sa plošné testovanie a ľudia boli v strese a takisto určite to nechceli, určite si to neželali, ale Igor Matovič povedal nám: "Viete, je mi to ľúto. Ja viem o tom, že nám klesajú preferencie, ale nebudem robiť to, čo je populárne, ale to, čo je správne." Zato si ho vážim, Igora Matoviča, pretože chcel robiť veci a robí veci, ktoré sú správne.
A tento nový premiér Edo Heger, tak ako povedal v úvodnej reči aj v tejto reči záverečnej, tiež chce robiť veci, ktoré sú správne a ktoré zachraňujú ľudské životy. A jednou z nich je aj núdzový stav.
Ja vám prajem požehnané sviatky a takisto vás prosím o podporu núdzového stavu. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.4.2021 o 20:27 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video