28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

4.5.2021 o 14:01 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:59

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Ja by som sa chcel pani Žitňanskej len opýtať, či si myslí, že máme dostatok kvalifikovaných takýchto poradcov, ktorí budú vedieť odpovedať na tieto otázky. Koľko to bude asi stáť peňazí, teda z tých eurofondov alebo teda z európskych peňazí a či predpokladá, že či to táto skupina ľudí vôbec využije. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 13:59 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:00

Jana Žitňanská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja by som ešte skôr, ako odpoviem na vašu otázku, pán doktor, tak chcela povedať, že v zahraničí, aspoň z toho, čo som mala možnosť spoznať, tak naozaj aj nielen banky, ale aj nebankové subjekty sa podieľajú na takomto poradenstve, že zo zákona museli zriaďovať alebo teda minimálne finančne sa podieľať na poradniach, ktoré ľudí potom usmerňovali v tom, ako majú nakladať so svojimi účtami, resp. aj ako sa vymaniť z tej dlhovej pasce. Takže ja budem veľmi rada, keď do budúcnosti popri úradoch práce možno zaangažujeme aj tento sektor do tohto poradenstva.
A pokiaľ ide o vašu otázku, pán poslanec, ja v tejto chvíli viem o tom, že tých poradcov tu nemáme v dostatočnom počte, pretože viem, aký je stav, aj celkovo pokiaľ ide aj možno o tých psychológov alebo aj ďalšie povolania, ktoré by mali byť v týchto poradniach. My musíme si aj nejakú časť ľudí vychovať a ja pevne dúfam, že sa to podarí, pretože naozaj je to veľmi potrebné. Ale, aby som bola úprimná, nemyslím si, že ich je dostatok a radšej teda by som išla na kvalitu ako na kvantitu. A pokiaľ ide o rozpočet, koľko to bude stáť, ja vám to neviem zodpovedať, túto otázku. To je skôr možno potom otázka na pána ministra, takže toľko.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:00 hod.

Mgr.

Jana Žitňanská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:01

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som povedal pár poznámok k tejto téme, ktorá bola síce veľmi skromne prezentovaná, ale pre naše politické hnutia je veľmi dôležitá.
Ako iste všetci viete, jedným z základných, jeden zo základných politických cieľov hnutia SME RODINA bolo aplikovať exekučnú amnestiu do praxe. Znamená to toľko, že ľudia, ktorí majú dlhy, častokrát v malých výškach majú na to následne pridané rôzne úroky z omeškania, exekútorské poplatky. Často sa stáva, že možno stoeurový dlh sa neskôr vyšplhá na 15-tisíc eurový dlh. Proste mnohonásobne vyšší. Pán minister, ako aj naša politická strana a odborníci v nej veľmi intenzívne pracujú na tom, aby exekučná amnestia už v krátkej dobe ako dôležitý bod nášho programu bola prijatá a následne aplikovaná. My si ale uvedomujeme, že to neni len o tom dneska oddlžiť ľudí, ktorí sa nevhodne zadlžili, častokrát, žiaľ, to treba povedať, svojou nevedomosťou, ale je to aj o prevencii. My musíme, a toto si uvedomujeme, pristúpiť k tomu, aby sme ľuďom radili, aby sme ľudí vzdelávali.
Koniec koncov je to 14 európskych krajín, ktoré dneska takéto poradenstvo poskytujú a došlo to tak ďaleko, že napríklad v takom Nemecku máte na komerčných televíziách k tomu urobené komerčné relácie, ktoré sa kvázi podprahovým prívetivým spôsobom snažia ľuďom poradiť, ako sa v prvom rade nezadlžiť a keď už ste zadlžený, ako sa z týchto dlhoch dostať von. Toto je veľmi podstatná vec, lebo keď raz my exekučnú amnestiu aplikujeme a zbavíme Slovákov, ktorí sú v obrovskom množstve, tuším, je to vyše jedného milióna ľudí, ktorí takto trpia, týchto dlhov. Samozrejme, treba pritom povedať, že tú istinu bude treba vždy zaplatiť, aby sme aj tých veriteľov nejakým spôsobom nepoškodili. Keď už toto aplikujeme, tak my musíme urobiť všetko pre to, aby sa ľudia do takéhoto problému znova nedostali.
Čiže veľmi vítam to, že dneska v prvom čítaní ideme prijať návrh zákona o dlhovom poradenstve. Veľmi vítam to, že budú miesta, budú na to určení ľudia, ktorí vedia poradiť, ako z dlhov von a ktorí vedia aj pomôcť, ako sa vôbec do dlhov nedostať. Veľmi podstatná vec, síce drobnosť, ale v konečnom dôsledku je to veľmi podstatná vec.
Ja som presvedčený, že úrady práce na čele s ministrom Krajniakom ako ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny sú natoľko manažérsky zdatné, že dokážu dostatočnú osvetu urobiť, že táto služba bude aj vo veľkom využívaná. Veľmi si prajem, aby sa nám v tomto kalendárnom roku podarilo aplikovať exekučnú amnestiu a následne aby sa nám podarilo pomáhať ľuďom aj do budúcna tak, aby už takýto problém sme viac riešiť nemuseli.
Ďakujem pekne za vypočutie.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.5.2021 o 14:01 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:05

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán kolega poslanec, áno, súhlasím, aj tá exekučná amnestia, samozrejme, je to veľmi dobrá vec, ale nerieši to vôbec situáciu, ak nedôjde k zlepšeniu tej finančnej gramotnosti, takisto ako ste to aj vy podotkol. Ja si myslím, že, áno, úrady práce by to dokázali zvládnuť. Ale ja by som podmienil túto amnestiu, exekučnú, tým, že každý, kto ju dostane, nieže v prvom kroku príde tá amnestia a potom v druhom kroku, keď bude chcieť, že bude sa môcť zdokonaliť v tej finančnej gramotnosti. Nie. Každý, čo dostane tú amnestiu na tie svoje dlhy, sa bude musieť zúčastniť tej finančnej, toho školenia, dajme tomu, nazvime to na tom úrade práce. Nieže na nejakej dobrovoľnej fáze, ale dajme tomu, že povinnej. Lebo vieme, akí sú ľudia. Zbavíte ich jedných dlhov, potom sa vám vykašľú na to a narobia druhé a budú čakať, však jedno mi prešlo, možno mi prejde aj druhýkrát. Lebo keď neboli zodpovední pri prvých, nečakajme, že budú zodpovední pri druhých. To znamená, ja by som toto podmienil a spravil to, ako som povedal. Úrady práce, ste to veľmi podotkol, ja si myslím, že to bez problémov zvládnu, a ak, tak sa to posilní, ale akonáhle každý, kto chce, aby mal finančnú amnestiu, automaticky sa zúčastní tohto školenia. Ja si myslím, že tým nič nepokazíme a môžeme do budúcnosti len získať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:05 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:06

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Pán kolega, tak ako si poznamenal vo svojej rozprave, každé poradenstvo je potrebné a aj finančné poradenstvo v rámci evidovaných nezamestnaných alebo ľudí, ktorí sú evidovaní na úradoch práce, je viac ako potrebné, pretože títo ľudia väčšinou nevedia hospodáriť s finančnými prostriedkami, ktoré im štát poskytuje a dostávajú sa do takého akéhosi začarovaného kruhu, z ktorého nevedia, nevedia vyjsť. Ale treba rozlišovať v pojmoch a dojmoch, to znamená, treba hlavne v tej situácii, ktorou sa má zaoberať exekučná amnestia, rozlišovať, či sa daný klient, daný občan dostal do ťažkostí nejakou nesolventnosťou z nejakej svojej buď nevedomosti alebo ľahkovážnosti. To sa dá nejakým spôsobom ospravedlniť, alebo potom rozlišovať, či sa dostal do týchto ťažkostí z nejakej roztopaše, čiže bral pôžičky na pôžičky a myslel si, že všetko nejakým spôsobom zázračným prejde, čo už zase taká veľká pravda nie je.
V tomto by bolo nutné a potrebné povedať, že nebankové subjekty a ich nejaká prílišná reklamná činnosť týchto ľudí často vie nejakým spôsobom zlákať na nejakú nebezpečnejšiu cestu alebo cestu nie príliš dobrú. Tak skúsiť sa možno zamyslieť a obmedziť nejaký ich dosah alebo, ale na druhej strane aj obmedziť dosah týmto ľuďom, ktorí sa do týchto finančných ťažkostí dostali, a určite by sa aj do ďalších rokov svojho života do podobných situácií dostávali. Čiže skúsiť na úradoch práce vytvoriť nejaký zoznam ľudí, ktorí jednoducho mali s týmito nebankovými spoločnosťami alebo pôžičkárňami, ľudovo to nazvem, nejakú ťažkosť, nejakú zlú skúsenosť a týchto ľudí nejakým spôsobom úplne z tohto nejakého začarovaného kruhu vyčleniť, úplne vylúčiť, pretože jedno by sme nahrádzali potom iba postupne druhým, ale snáď sa nám to spoločne podarí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:06 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:08

Jarmila Vaňová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Ja by som chcela oceniť, že tento návrh zákona, pretože aj z mojej nedávnej praxe, ktorú som robila v teréne v dosť náročných podmienkach, kde som sa stretávala s mnohými ľuďmi, ktorí sú nezamestnaní a evidovaní na úradoch práce, tak väčšina z týchto ľudí naozaj trpí tým, že sú, že majú exekúcie a častokrát sme museli hľadať riešenia. Takže súhlasím s tým, že naozaj tých odborníkov nemáme, ale oceňujem, že toto budú mať vo svojej gescii práve úrady práce, pretože táto služba mi tam chýbala. My keď sme robili sociálnu prácu, tak sme si častokrát tieto veci, ako pomáhať ľuďom, museli naštudovať. Museli sme si to zisťovať a hľadať, hľadať informácie, ako pomáhať. Ja som pomohla x-y ľuďom pri osobných bankrotoch a myslím si, že mi to celkom išlo. Takže naozaj som veľmi rada, že konečne prichádzame s tým, že potrebujeme tú osvetu, potrebujeme prevenciu, samozrejme, a potrebujeme ľudí vzdelávať vo finančnej gramotnosti. Takže za mňa áno. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:08 hod.

Mgr.

Jarmila Vaňová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:09

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Určite treba zvyšovať finančnú gramotnosť obyvateľstva, pretože naozaj tí ľudia sa dostanú do tých problémov a hlavne na Slovensku veľmi ľahko. Lebo ak si zoberieme, aké sú príjmy a aké tí ľudia majú výdavky, ak musia splácať napríklad hypotéku, tak v dnešnej dobe s priemerným nejakým príjmom napríklad v Banskobystrickom kraji už človeku hypotéka ani nevyjde, čiže musia byť dvaja a v takom prípade ak jeden príde o zamestnanie, napríklad ako v tomto, v tejto dobe, keď obidvaja pracovali v gastre a prišli obidvaja o prácu, alebo stačí jeden, tak absolútne nemali šancu splácať. Čiže veľakrát tí ľudia sa aj tak nechcene do toho dostanú, potom však samozrejme sú tu aj prípady, keď si ľudia tie úvery berú len tak, že na čo potrebujú a potom raz-dva sú v tom kolobehu dlhov.
A potom sa stáva to, že veľa z týchto ľudí siaha po tých osobných bankrotoch. Sám poznám niekoľko ľudí, ktorí to využili, lenže čo sa stalo? No stalo sa to, že ten veriteľ ostal neuspokojený a jednoducho tie peniaze sa mu už nikdy nevrátili, pretože tí ľudia, ktorí to využili, tak potom boli v takom začarovanom kruhu, že mali problém sa aj niekde zamestnať a všetko im zo začiatku zobral ten exekútor. Nemohli sa nejakú dobu zamestnať a boli vlastne v tom kruhu. A naozaj zvyšovať tú finančnú gramotnosť je podľa mňa veľmi dôležité hlavne aj v tejto dobe, ale tak isto musíme prihliadať aj na to, že napríklad aj v Banskobystrickom kraji tie mzdy sú veľmi nízke. Čiže tí ľudia naozaj prežívajú zo dňa na deň a keď ich aj budeme školiť na tú finančnú gramotnosť, bohužiaľ, im to z tých príjmov nevyjde na to, aby vedeli žiť bez úveru.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:09 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Ja si pamätám na môj prvý školský výbor v Národnej rade, tu na tejto pôde a kde moja prvá veta znela, že jeden z mojich hlavných cieľov bude zvýšiť finančnú gramotnosť ľudí, samozrejme aj na školách, aby sa to dostalo či už do učebných osnov alebo v rámci nejakých predmetov. A niekoľko rokov som pôsobil v bankovom sektore a sám som poskytoval úvery, takže som na vlastnej koži videl a cítil, aké dôležité je vysvetliť ľuďom, čo znamená sa zadlžiť, ale nielen to, ale aj možno kedy je výhodné zobrať úver, kedy nie. A projekt dlhového poradenstva je preto absolútne nutný v tejto dobe, existuje už v mnohých štátoch aj okolitých, kde sa výrazne osvedčil a vláda sa už zaviazala v programovom vyhlásení spred roka podporiť finančnú gramotnosť a teraz vlastne prostredníctvom aj ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny to môžeme úplne naplniť. Takže sa veľmi teším a samozrejme, ak budem pomôcť, tak veľmi rád. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:11 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:12

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tiež chcem naozaj úprimne poďakovať a oceniť skutočne veľmi efektívny návrh zákona z rezortu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Absolútne súhlasím, veľmi sa teším, že tá finančná gramotnosť, v tomto prípade v samotnom návrhu zákona bude len eliminovať riziko práve zbytočného zadlžovania.
Podobný problém som aj riešil s pánom ministrom, keď som teda alebo teda je to ešte v štádiu riešenia a komunikácie práve v posledných, na tých sociálnych terénnych, sociálnych terénnych pracovníkov, ktorí budú pracovať práve s tými rodinami, ale hovorím, v inej oblasti. Pretože v konečnom dôsledku hovoríme o tých najrizikovejších, o tých rodinách, ktoré, bohužiaľ, spadajú do statusu sociálne slabších, ktorí jednoducho si nedokážu pomôcť sami a sú odkázaní práve na, aj na konkrétne úrady práce, sociálnych vecí a rodiny. Môžem len odporučiť a verím tomu, že to máte už teda aj dobre efektívne premyslené, je, aby tá, tá pomoc vychádzajúc z úradu práce, sociálnych vecí a rodiny sa riešila v konečnom dôsledku teda v prirodzenom prostredí klienta. Dnes vieme, že práve takíto rizikoví klienti majú obrovský problém ísť do úradov práce, lebo sa jej boja, majú strach, jednoducho mnoho faktorov do toho vstupuje.
Čiže verím tomu, že, že aj toto sa bude riešiť v prirodzenom prostredí klienta, aby, aby tá motivácia zo strany aj rodiny samotnej, samozrejme, jednoducho mala obrovský význam a v konečnom dôsledku sa to nabaľovalo nielen na samotných rodičov, ale aj na samotné deti, aby potom deti nemuseli zbytočne opakovať po rodičoch, lebo tá zadlženosť dnes, bohužiaľ, vo väčšine prípadov či už po regionálnej stránke je jednoducho vysoká.
Čiže ešte raz, veľká vďaka pánovi ministrovi.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:12 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:14

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolegovia, ďakujem za faktické poznámky, k môjmu príspevku. Neevidoval som žiadnu negatívnu. Evidoval som len nápady, ktoré by vylepšili jednak exekučnú amnestiu a jednak nápady z praxe, ktoré by možno pomohli tomuto dlhovému poradenstvu. Samozrejme, ministerstvo práce, dovolím si v tento moment hovoriť asi aj za pána ministra, je otvorené všetkým dobrým nápadom a my tieto veci nerobíme preto, aby sme si tu odfajkli nejaké, nejaké naše splnené úlohy, ale robíme to preto, aby sme v prvom rade pomohli ľuďom, aby sa ľuďom lepšie žilo a aby sa do tých problémov, z ktorých, dúfam teraz, dostaneme exekučnou amnestiou, aby sa viacej do tých problémov nedostali. Čiže každý jeden nápad, ktorý zaznel aj v tejto, v tejto faktickej rozprave, tak ja som si poznamenal a určite sa mu budem venovať. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.5.2021 o 14:14 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video