28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

13.5.2021 o 15:16 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

14:53

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, rešpektujem to, že zastupujete svojho kolegu tuná, a to je to, čo som hovoril tuná pred chvíľočkou pánu premiérovi. Rokovací poriadok sme zatiaľ nezrušili, cakumprásk, celá vláda tu mala byť nastúpená, okrem tých, ktorí sú ospravedlnení. To nie je tak, že majú dôležitejšie, rokovací poriadok jasne hovorí § 139 ods. 7, celá vláda tu má byť nastúpená. Keď sme začínali hodinu otázok, boli ste tu dvaja členovia vlády. Vy ako minister a premiér.
Nebudem mať bližšiu tú otázku, lebo mi nebudete vedieť odpovedať ani na ňu, ale ďakujem, že teda odpovedáte na túto otázku. Samozrejme, v tej správe, ktorú ste prečítali, nie je tu kompetentný minister, to by som mal naozaj doplňujúcu otázku, ale bolo to, bolo to inak. Primárka oddelenia rehabilitačného, pani primárka skončila dva dni vo väzení, hrozila jej tá kolúzna väzba. Viete, ja vám to poviem takto, za nejakú bomboniéru v hodnote 1,50 a proste vyrušilo to nielen ten samotný okres Poprad, ale aj susedné okresy a ľudí, že čo sa to tuná robí ako na Slovensku, hej. A údajne to bolo, že nejaká pani doniesla pani primárke bomboniéru a nejakú sviečku. Ja to viem len z ulice, neviem to proste presne ako identifikovať, ale faktom je to, že pani primárku vyhodili z tejto nemocnice a nehovoriac už o tom, že aká povesť zlá ako proste o nej v regióne ide.
Vy ako primár alebo riaditeľ nemocnice a zároveň ako minister zdravotníctva, to vám nevadilo, že takýto zásah bol voči vašej kolegyni? Zavrime si všetkých lekárov do väzníc, kto sa bude o nás starať? Vy viete veľmi dobre... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

13.5.2021 o 14:53 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:53

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Možno jednu vetu. Ja nie som vyšetrovateľ ani, ani ministerstvo zdravotníctva nerieši to, že či niekto je podozrivý, alebo nie je podozrivý z trestného činu a aká je celková situácia. Neviem sa k tomu vyjadriť.
Skryt prepis

13.5.2021 o 14:53 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:55

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený pán poslanec, dobrý deň. V mojej moci je predložiť návrh na zmenu právnej úpravy kolúznej väzby na rokovanie vlády a po jej schválení vládou parlamentu. A mojim zámerom je predložiť taký vládny návrh zákona, aby tu bol do konca mája tohto roku. To je proces, ktorý je predvídateľný v rámci lehôt v legislatívnom procese v zmysle zákona. Organizovanie, zvolávanie schôdzí parlamentu je plne v réžii parlamentu. Preto je na parlamente potom zodpovedanie vašej otázky. Ja vám viem zodpovedať iba to, čo vyplýva jasne zo zákona a v rámci týchto lehôt. Nech sa páči.
Skryt prepis

13.5.2021 o 14:55 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:56

Martin Čepček
Skontrolovaný text

63.
No ja by som sa chcel ešte spýtať, pani ministerka, že či, či tá kolúzna väzba bude tých päť mesiacov, či je tam ten návrh alebo bude nižšia a že či sme tak málo ambiciózny, ako je Česká republika, kde tá kolúzna väzba trvá menej ako u nás, alebo že teda ako to je. Ďakujem.

Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

13.5.2021 o 14:56 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 14:56

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som veľmi rada, pán poslanec, že mi dávate takúto peknú doplňujúcu otázku. Lebo tu treba naozaj vysvetliť, v Českej republike je úplne iný trestný proces, ako je na Slovensku. Rovnako je úplne trestný proces v Nemecku, ako je na Slovensku. Na Slovensku máme veľmi, veľmi komplikovaný trestný proces, kým vec príde na súd, a preto ja nemôžem zobrať ambíciu z iných krajín ohľadom tohto krátkeho času pre kolúznu väzbu, lebo by som tým neumožnila orgánom činným v trestnom konaní robiť všetko, čo majú. Jednoducho u nás treba niektoré úkony urobiť viackrát. Nie je to dobré, chcem to zmeniť v rámci veľkej novely trestného poriadku, ktorú chystám. A preto v niečom nie je úplne dobré ani to, aby som teraz riešila kolúznu väzbu, lebo v nej nemôžem mať tie ambície, ako by som mala, keby som už urobila celú novelu Trestného poriadku.
Skryt prepis

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

13.5.2021 o 14:56 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:56

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán poslanec, dovolím si prečítať odpoveď od pani ministerky Remišovej.
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky má v gescii ako riadiaci orgán integrovaný regionálny operačný program, v rámci ktorého máme v súčasnom období 2014 až 2020 štyri otvorené výzvy na predkladanie žiadostí o poskytnutí nenávratného finančného príspevku, kde môžu čerpať aj obce a mestá na Slovensku - výzva zameraná na financovanie prevádzkových nákladov spojeným s riadeným bezpečnostných stratégii CLLD v alokácii 14,904 mil. eur; výzva zameraná na zlepšenie environmentálnych aspektov v mestách a mestských oblastiach v alokácii 17 mil. eur; výzva zameraná na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní v rámci iniciatívy Catching-up Regions v alokácii 28 mil. eur a výzva na predkladanie projektov na ochranu verejného zdravia a zníženie dopadov koronavírusovej pandémie na regionálnej a miestnej úrovni v alokácii 16 mil. eur, kde poskytovateľ je ministerstvo zdravotníctva ako sprostredkovateľský orgán pre IROP.
Deväť plánovaných výziev a z toho päť výziev v rámci iniciatívy REACT EÚ, a to sú prvé štyri - výzva zameraná na zlepšenie dopravnej infraštruktúry v regiónoch cesty, verejná doprava, cyklotrasy s alokáciou 106,1 mil. eur a s predpokladaným dátumom vyhlásenia máj 2021; výzva zameraná na modernizáciu sociálnej a školskej infraštruktúry v regiónoch, sociálne služby, materské školy, stredné školy s predpokladanou alokáciou 55,7 mil. eur a predpokladaným dátumom vyhlásenia jún, júl 2021; výzva zameraná na podporu technického a materiálneho vybavenia pre organizácie zabezpečujúce záchrannú zdravotnú službu a dopravnú zdravotnú službu počas pandémie vyvolanej ochorením COVID-19 ministerstva zdravotníctva s predpokladanou alokáciou 23 mil. eur a predpokladaným dátumom vyhlásenia máj, jún 2021; výzva zameraná na podporu prevencie diagnostiky liečby a doliečovania na úrovni ústavnej zdravotnej starostlivosti v boji proti COVID-19 ministerstva zdravotníctva s predpokladanou alokáciou 5 mil. eur a predpokladaným dátumom vyhlásenie máj, jún 2021.
V rámci REACT EÚ - výzva zameraná na budovanie prvkov dopravnej a zelenej infraštruktúry, verejná doprava, cyklotrasy, vnútrobloky, verejné priestranstvá s alokáciou 46,1 mil. eur a predpokladaným dátumom vyhlásenia jún 2021; výzva zameraná na budovanie kapacít základných škôl pre bratislavský región s predpokladanou alokáciou 31,3 mil. eur a dátumom vyhlásenia jún 2021; výzva zameraná na zvýšenie počtu žiakov stredných odborných škôl na praktickom vyučovaní s predpokladanou alokáciou 23,5 mil. eur a dátumom vyhlásenia jún 2021; výzva zameraná na podporu prípravy dokumentácie investičných projektov pre obdobie 2021 až 27 s predpokladanou alokáciou 30 do 5,2 mil. euru a dátumom vyhlásenia jún 2021; výzva zameraná na podporu udržateľnosti, odolnosti kultúrnych inštitúcií v súvislosťou s pandémiou COVID-19 ministerstva kultúry, ako sprostredkovateľského orgánu s predpokladanou alokáciou 14.9 mil. eur a dátumom vyhlásenie jún 2021.
V programovom období 2021 až 27 budú môcť obce a mestá čerpať finančné prostriedky z Operačného programu Slovensko, ktorý počíta s možnosťou financovania záujmového spektra aktivít územnej samosprávy. V piatich politických cieľoch kohéznej politiky bude možné podporiť projekty za oblasti - verejná osobná doprava, cestná infraštruktúra, školstvo, vrátane celoživotného vzdelávania, zdravotníctvo, podpora marginalizovaných rómskych komunít, obnova kultúrnych pamiatok, boj proti klimatickej zmene, vrátane spracovania separovaného komunálneho odpadu.
V porovnaní s programovým obdobím 2014 až ´20 posilňujeme kompetencie územnej samosprávy v oblasti výberu konkrétnych projektov, o ktorých budú po novom rozhodovať tzv. rady partnerstva priamo v území.
Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie robí všetko preto, aby už v priebehu roku 2022 mohlo dôjsť k začiatku implementácie prvých projektov.
Vážený pán poslanec, ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

13.5.2021 o 14:56 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Prednesenie interpelácie 15:06

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Využívam to, že niektorí členovia vlády tuná sú. Vidím tuná pána ministra pôdohospodárstva Janka Mičovského. Tak kladiem mu otázku v duchu tom, toho, ako to tu zaznelo v Národnej rade. Sme tuná teraz preberali dva dni dozadu povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore.
Pán minister, pýtam sa ťa, kedy predložíš do pléna Národnej rady návrh zákona, ktorý bude rušiť povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Nebol si tuná, chýbal si, ja si pamätám, že roky dozadu si bol ty iniciátorom, ktorý si tu prišiel do pléna Národnej rady, z archívu to vieme si pozrieť, kedy si tento návrh zákona predložil. Myslím si, že nie je dobré a vhodné, aby všetci poľovníci, ktorí sú na Slovensku, boli povinne, povinne registrovaní v Slovenskej poľovníckej komore. Ak tá Slovenská poľovnícka komora, je taká vynikajúca myslím si, že nemusí sa obávať svojho zániku a myslím si, že to dobrovoľné členstvo a si v koalícii s liberálmi a mohli by to podporiť aj kolegovia. My tú petíciu, ktorá tu bola ako predložená, tak Národná rada, myslím si, že jednohlasne sme hlasovali za ňu. Lebo však áno, to poľovníctvo má svoje miesto tuná na Slovensku, ale okrem iného čakáme, aj že príde do pléna Národnej rady, a práve z ministerstva pôdohospodárstva, kedy sa tu predloží aj zákon o poľovníctve, ktorý konečne zmení tieto podmienky.
Chýbal si tu veľmi, pán minister. Ja som takto hovoril a položil som aj rečnícku otázku, kto lepšie ochráni svoje polia ako vlastníci. Veľakrát poľovníci sú tí, ktorí strieľajú trofejnú zver. Ale tuná sú prípady také, kedy sa sťažujú vlastníci poľnohospodárskej pôdy, kde majú zasiatu pšenicu, slnečnicu, kukuricu a tá divá zver, a to je zvlášť v takom podhorí na strednom Slovensku konkrétne, ja som spomínal Krupinu, obyčajného roľníka, drobného farmára, ktorému diviaky zožrali celú úrodu kukurice, celú úrodu kukurice. Ten hospodár, ten gazda tam bude nocovať celú noc, ale aby mal to poľovné právo, aby on mohol poľovať. Však on poľuje na vlastných pozemkoch. Ja som nehovoril tuná, ani nedehonestoval poľovníkov ako-takých. Jednoducho si to vážim. Ale tuná kolegovia hovorili, že máme tuná výnimky, ktorí robia zlú povesť. Ale pozrime sa do susedného Rakúska. Tuná takéto výnimky nie. Tu častokrát sa stáva to, že poľovník len vidí tú zver uprostred poľa a on na džípe strelí tam, ja neviem, diviaka alebo srnca a cez to pole či kukuričné, alebo žitné a ide tu zver vyťahovať a zničí pritom ako úrodu. Sú také prípady, hej. Samozrejme, robia zlé meno poľovníckemu cechu, ale tá moja pôvodná otázka je tá, že kedy predloží ministerstvo tuná návrh zákona, ktorým sa zruší povinné členstvo Slovenskej poľovníckej komore. Samozrejme, očakávame tu aj nový zákon o poľovníctve a tiež, kedy tu bude predložený, ktorý bude oveľa spravodlivejší a nie tieto reči, ktoré v rámci tej diskusie, ktoré tuná zazneli, o tých poľovníkoch a tie rôzne také, prepáčte mi, tie možno pohľady.
Ďakujem.
Skryt prepis

Prednesenie interpelácie

13.5.2021 o 15:06 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré popoludnie, ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda Národnej rady. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán poslanec Kuffa, ďakujem aj za túto interpeláciu, ktorá určite je zaujímavá už len z toho pohľadu, že vieme, že poľovníctvo je predmetom pomerne ostrého záujmu veľkej časti spoločnosti, nielen tých 60-tisíc poľovníkov, ale úplne oprávnene aj množstva ľudí, ktorí majú vzťah k prírode a ktorí chápu, že poľovníctvo je prirodzenou súčasťou správy krajiny. Samozrejme, za podmienky, tak ako pri všetkých zásahoch do krajiny, že sa vykonáva korektne v súlade s tradíciami, morálkou, zákonmi a istou občianskou zodpovednosťou.
Zákon o zrušení povinného členstva v Slovenskej poľovníckej komore, ktorý si zmienil, resp. kde smerovala hlavne tvoja úvodná časť interpelácie, určite takýto nebude, to vieme. Je to otázka, ktorá bude spojená so zákonom o poľovníctve, ktorý predkladá ministerstvo tohto roku do procesu legislatívneho s tým, že v tejto chvíli sa nachádza v internom pripomienkovom konaní. Priznám sa, že už v obnovenom, lebo niekoľkokrát zasadali pracovné skupiny, poradcovský zbor, ktorý mal množstvo pripomienok, množstvo variant, a myslím si, že tieto vyústili do návrhu, ktorý určite bude ešte veľmi ostro posudzovaný a predpokladám, že aj menený. Ale mám za to, že tie veci, ktoré si spomenul, tie hlavné záležitosti budú v ňom riešené koncepčne, veľmi jasne a myslím, že aj pomerne, nechcem povedať radikálne, ale s jasným cielením po výsledku, lebo naozaj si povedal správne, pán poslanec, že hlavný problém, ktorý dnes máme, ktorý budeme riešiť zákonom o poľovníctve, sú extrémne vysoké škody zverou.
Nikdy v histórii Slovenska takéto škody neboli a spôsob, ktorý teraz nebudem popisovať, lebo ani by to nebolo vhodné, aby som v tejto chvíli hovoril detaily, ale určite je správne, keď zdôrazním, že oblasť škôd zverou spôsobovaných na poľnohospodárskych a lesných kultúrach je prioritou tohto návrhu. Nie jedinou. Je tam aj množstvo ďalších aspektov, ktoré sú spojené s istým oprávneným nárokom vlastníkov pozemkov mať právo výkonu poľovníctva kvôli tomu, že logicky predpokladáme, že človek, ktorý má vlastníctvo lesnej alebo poľnohospodárskej pôdy a zároveň má aj oprávnenie vykonávať právo poľovníctva, bude mať prirodzený záujem na tom, aby zver nepoškodzovala jeho kultúry či už lesné, alebo poľnohospodárske.
Práve tu sme videli pomerne veľký rozpor v doterajšom aplikačnom procese, keď množstvo poľovníkov nemalo vzťah k samotnému pozemku, resp. kultúra na nich a prejavovalo sa, nechcem hovoriť v akom veľkom percentuálnom podiele poľovníkov, určite nie zďaleka všetci boli takí, ale istá časť, nie celkom zanedbateľná uprednostňovala možno trofeje, možno istú takú výsadnú spoločnosť, ktorá pozostávala z pár poľovníkov a mali problém prijať ďalších. Takže toto budú všetko veci, ktoré budú takými nosnými piliermi tohto zákona.
A aby som zodpovedal dôsledne otázku, tak celý proces by mal byť ukončený tohto roku tak, aby zákon sa dostal sem do siene zákonnosti v závere tohto roka. Predpokladám, že proces to bude ešte zaujímavý.
Už teraz vás môžem pozvať všetkých záujemcov z radov poslaneckého zboru Národnej rady Slovenskej republiky, ale aj verejnosti. My určite usporiadame k tomuto zákonu ešte aj v priestoroch zasadačky Národnej rady stretnutia, kde by sme ďalej pokračovali ešte v niektorých precizovaniach, ale v tejto chvíli zákon je v takom stupni rozpracovania, že môžme vysloviť nádej, že aj keď bude pripomienok veľa, ale v tomto roku by mal byť platný v jeho závere.
Pán podpredseda, ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 15:10 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:16

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 179/2011 Z. z. o hospodárskej mobilizácie a o zmene a doplnení zákona č. 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov, predkladajú na rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky poslanci Ondrej Dostál, Ján Benčík, Petra Hajšelová, Jana Bittó Cigániková, Juraj Šeliga, Milan Vetrák a Miloš Svrček.
Cieľom návrhu zákona je legislatívne upraviť možnosť prijímania niektorých opatrení hospodárskej mobilizácie nielen vo výnimočnom stave a v núdzovom stave, ale aj v mimoriadnej situácii.
Návrh zákona nebude mať priamy vplyv na verejné rozpočty, neprináša nárok na pracovné miesta a nemá vplyv na zamestnanosť a tvorbu pracovných miest, na životné prostredie, podnikateľské prostredie ani na manželstvo, rodičovstvo a rodinu.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, jej zákonmi a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Viac o obsahu poviem potom v rámci rozpravy.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.5.2021 o 15:16 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 15:18

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 179/2011 o hospodárskej mobilizácii a o zmene a doplnení zákona č. 387/2002 o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 o civilnej ochrane obyvateľstva, tlač 533.
Návrh zákona prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní. Konštatujem, že uvedený návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny, Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj a Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.5.2021 o 15:18 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video