28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 10:32 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:32

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážení páni, ja som sa tu dozvedel, že my vám blokujeme rozpočet. My? Však my sme opozícia, však vy si máte schváliť rozpočet. O čom to tu trepete? Jedine, kto vám to tu môže blokovať, je možno SAS-ka, ktorá má jediná, možno je príčetná v tom, čo idete urobiť. Idete zadlžiť Slovenskú republiku tak, že sa to nesplatí ani do roku 2038.
Vy tomu rozumiete, čo tu rozprávate? A ja sa tu nebavím o vašich COVID, COVID výdavkoch. Ja som včera hovoril. Nikto ste tu neboli a dneska tu mudrujete. Necovid výdavky si pozrite, jak vám rastú. Jak vám pukne štát. V tomto roku 6 mld. navyše mimo COVID-u. Minulý rok 4 mld. navyše mimo COVID-u. Tak čo tu rozprávate o pomoci ľuďom?
Keby ste tu včera boli, tak ste počuli, že som povedal, že my podporujeme všetky opatrenia, ktoré sú, čo sa týka COVID-u, ale určite nebudeme podporovať testovanie za 600 mil., ďalších 51 mil. si idete dávať v dodatku vašom 350-miliónovom na testovanie. Však sa na to pozrite. O čom tu trepete?
Pán Pollák, vy keď chcete niečo rozprávať o po... o, o, o rozpočte, tak poďte so mnou do debaty televíznej, vyzývam vás a môžete, môžete tam mudrovať, jak tuto v tejto vašej faktickej poznámke. To isté pán Lehotský. Na výbore nepovie dve slová a tuto ide mudrovať, jak keby všetkému rozumel.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 10:32 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:34

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, milé kolegyne, kolegovia, vrátim sa ešte na začiatku ku včerajšku, keď som teda odmietol zvolať výbor včera večer a zvolal som ho na dnes ráno.
Takto. Je bez ohľadu na to, samozrejme, či ako predseda výboru súhlasím alebo nesúhlasím s predkladaným a prerokovávaným materiálom, ale vždy som zodpovedný za to, aby výbor rokoval korektne, férovo a vždy zodpovedajúco vlastne úrovni a dôležitosti materiálu. Ja keď sa pozrem spätne včera, tak ústavnoprávny výbor teda rokoval večer, no ale ako sme počuli od pána spravodajcu, nerokoval. Nebol uznášaniaschopný. Viete, to nikto po mne nemôže chcieť, aby som si ja toto ako predseda výboru lajzol, že my tu rozhodujeme doteraz o 3,4, teraz už takmer o 3,8 mld. euro a budeme to rozhodovať buď tak, že sa nezídeme, budeme neuznášaniaschopní alebo budeme v noci pridávať ďalších 350 mil., a ako to potom budeme vysvetľovať ľuďom.
Čiže čo sa stalo, nestalo sa že nič, všetci sme išli pekne domov, všetci sme si oddýchli, vyspali sme sa, vrátili sme sa ráno do práce, myslím, že sme tu všetci, dokonca viac ako včera, a rokovanie výboru sme pekne od 8.30 hod. začali, bolo nás tam desať, to znamená takmer kompletná účasť. Korektne sme odrokovali, korektne sme vypočuli kolegu s jeho pozmeňovákom, ktorý fakt prišiel na poslednú chvíľu. A aj sme všetko odhlasovali, O. K., veď o tom to je, proste ak je väčšina ľudí za, no tak sa materiál prijme. A všetko bolo v poriadku. A ja ako predseda výboru môžem povedať, že to, čo je moja úloha, zabezpečiť slušné, korektné a poriadne prerokovanie materiálu na výbore, ktorý vediem, sa stalo a predložili sme správu. Takže toľko ešte ku včerajšku.
No jednou, jedným z bodov na výbore bol teda pozmeňovák. Skúsim sa povenovať jemu. Nebudem úplne všetky čísla, pán Kamenický to už dosť podrobne prebral.
Áno, celková suma navýšenia, ďalšieho navýšenia z tých 3,4 je 350 mil. aj 600-tisíc, čiže celková suma, o ktorej už, teda o ktorú teraz navyšujeme výdavky, sú 3,739 mld. euro. Treba však povedať, že aj tých 350 mil. sa povie, že no v priebehu tých dvoch týždňov z toho materiálu, ktorý bol komplexný, a teda už tam malo byť všetko, pribudlo ďalších 350 mil. Tvrdí sa, že aj tie sú teda všetky úplne nevyhnutné. No ale ono to ani nie je že 350 mil., ono je to plus 480 mil. za tie dva týždne, pretože teda aj to bol - a dobrý - výsledok rokovaní a aj to bol význam rokovaní, prečo teda že sa, že sa rokovalo, až sa teda určité veci podarilo vylepšiť, je, že zároveň ten pozmeňovák znižuje výdavky o cca 130 mil., a to v dvoch položkách. Preplatenie výdavkov subjektom hospodárskej mobilizácie, čo sú hlavne zdravotnícke zariadenia, tam sa to znižuje o 67 mil. A ďalšia položka je mimoriadny COVID príplatok pre COVID oddelenia, tam teda o 65 mil. Ale tieto zníženia teda boli nahradené, 480 mil. ďalších výdavkov.
Možno aj z tohto je dobre vidieť, prečo rozpočet sa robí vždy na celý, na celý rok a na rok, lebo, no keď sa otvára v priebehu roka, tá chuť, tá tendencia pridať tam niečo ďalšie je obrovská. A to je tá nevďačná úloha nás, nás finančákov a to, aj keď to teraz nie je vidieť, to musí robiť aj pán minister financií, je hovoriť, že nech sú zámery, myšlienky, ale aj potreby všetkých tých, ktorí teda predkladajú tú dodatočnú finančnú požiadavku, akokoľvek reálne, realistické a áno, všetci si môžu myslieť, že tie peniaze sú skutočne potrebné, no ale stále je tu ten parameter, či na to máme, alebo nemáme. Ak máme na mercedes, jazdíme na mercedesi. Ak máme na škodovku, jazdíme na škodovku, na škodovke, a sú aj ľudia, ktorí jazdia aj na 13-ročnom aute, lebo proste nemajú. Toto si treba vždy uvedomiť, že vždy treba pozerať na to, koľko tých financií máme k dispozícii. V kríze treba pomáhať. Áno, preto SAS-ka, keď sme navyšovali rozpočet v roku 2020, s tým súhlasila. Takto som tu stál ako dneska. Ja som predkladal ten pozmeňovák. Mne sa točila hlava z tých, z tých núl, ktoré sme pridávali do toho rozpočtu. Ale nepočuli ste, že by SAS-ka povedala, že nie, netreba, je to zlé. Keď začínala kríza, išli sme do veľkej neistoty, bolo to potrebné. Všetci sme to tu spoločne schválili. To isté pri rozpočte 2021. Môžme o ňom dnes hovoriť čokoľvek, ten rozpočet bol prijímaný ako krízový, nieže tá rezerva 1,041 mld. bola jediná rezerva na COVID. To bola dodatočná rezerva na to, ak vlna, druhá vlna COVIDU bude trvať dlhšie alebo bude silnejšia. A to je v poriadku. Preto sme doňho zakomponovali historicky veľký deficit, proste ktorý je takmer 8 mld.
A zasa, počuli ste, že by SAS-ka hovorila, že to nepodporíme? Nie, stále proste áno, už sme cítili, že tá druhá vlna prichádza. Veď si pamätáme, už od septembra sa to hovorilo. Rozpočet sme schvaľovali niekedy začiatkom decembra, čiže jasné, kríza, treba pomáhať. Všetci sme to spoločne schválili. No ale dnes tu stojíme tretíkrát, dnes znova navyšujeme už rozpočet, ktorý sme teda chystali na krízu, a navyšujeme ho už teda o 3,7 mld. a už sa ozývame. Áno, pretože aj najlepšie úmysly sú fajn, ale treba mať na ne. Ono sa hovorí také porekadlo, príslovie, cesta do pekla je vždy dláždená tými najlepšími úmyslami.
Tá ochota pomáhať aj ten zmysel, jasné, veľa, veľa položiek je tu, ktoré, aj my s nimi súhlasíme, treba. Ale vždy treba mať na pamäti to, že tým pomáhaním dnes znamená to, že my tie peniaze budeme raz musieť získať. Dnešné deficity sú budúce dane, ale to má ešte jednu konzekvenciu. Ono tým chcením, tým dobrým úmyslom pomáhať sa môže stať to, že my tie verejné financie tak rozbijeme, že nielenže nepomôžeme, ale, ale poškodíme. Najhoršie je nefungujúci štát. Najhoršie sú zruinované verejné financie. Trpia vtedy tí najslabší, najchudobnejší. Takže toto vždy treba mať na pamäti. Zopakujem, to je tá nevďačná úloha finančníkov, hovoriť, že aj tá najoprávnenejšia požiadavka vie byť len ťažko splnená, keď na ňu nemáme.
No možno by bolo dobré si povedať čísla, lebo hovoríme o percentách, hovoríme o tom, o koľko navyšujeme, ale my teda nie sme v bode nula. Ja by som si dovolil, nech, je nás tu relatívne veľa, nech počujeme tie čísla. Ešte to uvediem možno tým, že ono je to fakt veľmi ťažké. Nikto z nás, nikto z nás si nevie predstaviť, čo je to hodnota 1 mld. Bežne sociológovia a psychológovia hovoria, že bežný človek s bežným životom je schopný vnímať hodnotu peňazí, alebo aká to teda hodnota je, tak do výšky svojho najväčšieho životného výdavku, čo je, samozrejme, pre väčšinu ľudí dom alebo byt. Takže tak. Ten bežný človek vníma tých 150-, tých 200-tisíc euro ako hodnotu, za čím si vie niečo predstaviť. Čokoľvek za tým sú už pre nás len hodnota, ktorá, no proste taká nejaká hmlistá. A, a, a miliardu, to fakt, akože to je veľmi ťažké vnímať, koľko to vôbec je.
No, ale poďme sa teda pozrieť na tie čísla štátu. Pre tento rok máme v rozpočte schválene príjmy vo výške asi 15 806 mil., drobné už hovoriť nebudem, čiže necelých 16 mld. Ako som aj včera hovoril, ja som presvedčený, že budú vyššie. Vďaka Bohu, vďaka dobre fungujúcej Finančnej správe, kde táto naša vláda, kde spoločne sme dali nový manažment, zabezpečili, aby teda to, čo tam bolo, skončilo vo väzení, a je to vidieť na tých príjmoch. Tá časť nám funguje, čiže my, podarí sa nám o niečo viacej vybrať, ale budú to skôr stomilióny, ale navyšujeme v miliardách.
Dobre, výdavky. Výdavky sme mali naplánované vo výške 23,8 mld. To už to bolo o mld. viac ako príjmy. Teraz navyšujeme teda o ďalších 3,7 mld. a to už, to už sme proste už, už sme takmer na 28 mld. výdavkov. Ešte raz ,16 ku 28, 32 je dvojnásobok. My minieme tento rok takmer to, čo dokážeme za dva roky vybrať, dámy, páni! Toto si musíme uvedomiť! Keď chceme komukoľvek ešte pridať, komukoľvek ešte pomôcť, komukoľvek ešte dať aj dodatočnú pomoc, my tento rok minieme takmer dvojnásobok toho, čo sme schopní vybrať. A všetci vieme, že, dve veci. Príjmy sa len veľmi ťažko dajú navyšovať. To nie je, že, áno, SAS-ka, my sme proti zvyšovaniu daní, je to pre nás červená čiara, to je jasné. Ale aj keď, ja neviem, akákoľvek strana si povie, že teda zvýšme dane, nejaké dodatočné príjmy. To vám ich nezdvojnásobí, to sú príjmy vo výške nejakých stoviek miliónov. V tom najlepšom prípade, ale s negatívnymi dosahmi. S negatívnym, so znížením konkurencieschopnosti ekonomiky, so zhoršením postavenia ľudí, ktorí si za viac peňazí kúpia to isté alebo si za rovnako peňazí kúpia už len menej. To sú všetko dopady toho, keď chceme za každú cenu a strašne veľa pomáhať, a keď na to nemáme.
Možno sa zasa tie sumy trošku ukážu, ak si povieme, že z čoho tie naše príjmy pochádzajú. Začnem najväčšou jednotlivou položkou a to je daň z pridanej hodnoty. Máme plánovaných pre tento rok, že vyberieme niečo vyše 7 mld. 7 mld. - výdavky 28. Proste to, to je, normálne že o koľko ju zvýšime, aby, aby ste dokázali, dokázali teda tie chýbajúce peniaze nájsť? No my hovoríme, o nič. Pretože ak by sa dépeháčka zvýšila, tak veľká väčšina občanov Slovenska býva v dosahu nejakých hraníc. Pôjdeme si kúpiť do Rakúska, do Česka, do Poľska, do Maďarska a nevyberieme ani toľko, čo s existujúcou sadzbou.
Dámy, páni, my nemáme žiadny priestor zvyšovať dépeháčku, že žiadny, ani percento, nie päť.
No, spotrebné dane. Všetci frfleme, o čo nám to zdražuje cigarety, o čo by bol, aký by bol lacný benzín, keby tam nebola spotrebná daň, nafta, alkoholické nápoje, všetko. To dokopy vyberieme 2,4 mld. euro. Všetci platíme spotrebné dane a všetci celý rok frfleme, že aké je to drahé, ale nevyberieme za ten rok ani len to, o čo ideme dneska zvyšovať deficit štátneho rozpočtu. Nie ten ešte pôvodný, ani tých 3,7 nedokážeme tým nahradiť.
No a potom ideme stále ku menším a menším číslam, tak napríklad také firmy, to znamená daň z príjmov právnických osôb. No menej ako 2 mld. Všetky firmy na Slovensku za celý rok. Dve miliardy. Keď im zdvojnásobíme tie dane a nikto neodíde na Cyprus, nikto neodíde do akejkoľvek inej krajiny, že sa tam stane daňovým poplatníkom, tak keby sme zdvojnásobili dane, úplne, že taký prepočet nie je presný, ale to je jedno, tak by sme získali že necelé 4.
(Ruch v sále.) No, proste nijakovsky to nesedí. Aj s najlepšími úmyslami, jasné, chcime pomáhať, nemáme na to. Na ten mercedes nemáme.
Len tak, nedaňové príjmy štátu, to sú rôzne poplatky všetky, všetky, keď si niečo zo štátu, nejaké potvrdenie potrebujeme alebo čokoľvek ďalšie, toho je asi 1 mld. O niečo viac. No takže tak.
Ešte raz zopakujem, výdavky štátu posúvame na takmer 28 mld. a blížime sa k dvojnásobku ročných príjmov. Možno by som chvíľku mohol, keďže treba hľadať, že kde, ako to efektívne proste nájsť, nejaké úspory, dve som spomenul. 130 mil. sa podarilo ušetriť na zreálnení množstva peňazí, ktoré sú očakávané napríklad pri tej hospodárskej mobilizácii. Ale aj tých 92 mil., čo tam zostalo, je 70 plus-mínus minuté a 20 mil. je rezerva, lebo áno, veď môže byť tretia vlna. Čiže ešte stále je tam rezerva. Aj keď sa to o takmer 67... 67 600 mil. znížilo.
Ďalšia vec. No, kolegynka Janka Cigániková sa povenuje zdravotníckym, zdravotníckym položkám, ja poviem len jednu jedinú, Sputnik. Veď už dnes teda máme aj vládou schválené použitie 200-tisíc dávok, to znamená teda pre 100-tisíc občanov. Prečo tuná máte teda vytvorenú rezervu, keď to teda volajme tak, v desaťnásobnej výške, hej? My proste potrebujeme na tie vakcíny 1,6 mil. euro, ale v rozpočte máme 16. Áno, verme, verme, že sa neminú, ale viete, to je také, že, všetci vieme, ako to funguje. V momente, keď dostanete do tých tabuliek nejaké číslo ako štát, vždy sa minú. Normálne, že nenájdeme veľa príkladov, kedy sa tak nestalo.
A potom, všetci to vieme na sebe. Najefektívnejšie alebo veľa ľudí povie, že šetríme jedine vtedy, keď jednoducho nemáme. V momente, keď ešte stále mám v tej peňaženke nejaké peniaze, ešte stále si chcem ísť sadnúť na tú kávu, ešte stále mám pocit, že dobre, veď tam nejaké mám. Preto treba robiť rozpočty čo najpresnejšie, čo najnapnutejšie, preto, aby tá rezerva taká, taká nijaká, taká tá voľná tam nebola, a špeciálne preto, že my sme stále v hlbokom mínuse. A všetci hovoríme, že áno, kríza, je to ťažké, všetko, uhm.
Existuje krajina, volá sa Dánsko, je ale že veľmi porovnateľná s nami rozlohou, počtom obyvateľov, áno, majú vyvinutejšiu ekonomiku, ale tí majú v tomto roku rozpočtový deficit 3 %. Prosím, 3! Nám hrozí cez 10 už teraz po tomto pozmeňováku. My hovoríme, že aj Rakúsko, áno, zvyšovalo, len už treba povedať, že po tom zvýšení toho ich deficitu ho majú plus-mínus ešte stále nižší než my pred zvýšením. Takže to fakt treba, treba vnímať, že, zasa to zopakujem, áno, veľa položiek je tam dôležitých a veľa položiek aj treba zaplatiť, aj SaS-ka hovorí, že treba zaplatiť, ale tá miera, nie je to isté, či, či sa zvyšuje, ja neviem, deficit o 2 mld. alebo takmer o 4. To sú obrovské čísla, nikto z nás si tie čísla nevie, nevie predstaviť.
Strana SaS je stranou rozpočtovej zodpovednosti. Vždy sme sa tak správali a vždy sa tak budeme správať. Aj preto sme sa snažili do poslednej chvíle rokovať o navýšení štátneho rozpočtu v rozumných číslach. Bohužiaľ, a musím to zopakovať, dohoda sa nepodarila dosiahnuť, a preto takisto opakujem, že klub strany Sloboda a Solidarita nepodporí zvýšenie štátneho rozpočtu. Ani v tej pôvodnej sume, a teda ani v tej navýšenej, takže nebudeme, nebudeme hlasovať ani za ten pozmeňujúci návrh, ktorý navyšuje tie výdavky.
Ja to už len zopakujem ešte raz. Navyšujeme o polovicu výberu, ročného výberu DPH. Mrzí nás, že teda pán minister financií nepočúval naše argumenty a nedokázal prijať iný názor. Každé, každé okresanie jednotlivých položiek, ktoré sme navrhovali, sme teda sa snažili vysvetľovať, poukazovali sme a neznamenalo to, že ich berieme ľuďom. Tak ako som spomínal, Sociálna poisťovňa, nie zaplatiť z existujúceho rozpočtu, nie nezaplatiť ľuďom. Hej? Takto.
Potom, potom takéto zníženia, viete, keď si dáme rezervu 1,6 mil. na Sputnik, nikomu, nikomu nič neublížime, žiadnemu človeku nič nezoberieme, resp. nedáme niečo, čo by sme mohli dať navyše. Raz tých dávok máme v tomto momente 200-tisíc, buďme radi, bodaj by sme ich všetky minuli, lebo to, tá zaočkovanosť je veľmi dôležitá, ale znížiť tých 16 na 1,6 by nikomu nezobralo ani euro a nič neublížilo. Uvedomme si, že či už ratingové agentúry, trhy, ale aj investori, ktorých fakt zúfalo potrebujeme, zahraniční investori, oni pozerajú na tú situáciu. Pozerajú na to, ako vyzerajú naše verejné financie, pozerajú na to, aké služby sme za tie peniaze schopní robiť, a dnes je veľká konkurencia. Proste my ani to, ani to konkurenčné prostredie nemáme také, že by sme boli Singapur, že pre každého je sen u nás podnikať, len teda pre niekoho je to cez pol sveta ďaleko.
My zúfalo potrebujeme investorov, zúfalo potrebujeme, aby naša ekonomika bola konkurencieschopná, a zúfalo potrebujeme, aby väčšia, produktívnejšia ekonomika dokázala generovať viacero, viac príjmov. Toto je to, čo potrebujeme.
A potrebujeme strážiť výdavky. Toto je kľúčové. To je najťažšia úloha pána ministra financií, to je najťažšia úloha aj mňa a najnevďačnejšia. My potrebujeme strážiť výdavky. To je niečo, čo keď sa tomu nevenujeme dostatočne, to, to rastie, to bobtná. To je to, že to nie, že keď nerobíte nič, ten štát zostáva rovnako veľký. Keď nerobíte nič, ten štát proste bobtná, zväčšuje sa, funguje stále neefektívnejšie. Je najťažšie, najťažšie znižovať alebo aspoň nezvyšovať výdavky. Je to najbolestivejšie, je to to, čo politici, nechceme nikto robiť proste, lebo to, áno, to bolí, bolí to voličov, ale treba to, pretože ak to nebudeme robiť, a proste krajina, budeme mať zruinované financie, tak to bude bolieť ešte viacej. Dnešné deficity sú budúce dane. Toto majme, prosím, všetci na pamäti.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.5.2021 o 10:34 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Viskupič, v prvom rade vám ďakujem za rozumné, vecné vystúpenie, ale hlavne vám chcem poďakovať za, za ten včerajšok, za to, že ste preukázali, že máte odvahu, pretože keby pokračujeme v rokovaní aj v noci, tak by sme podľa môjho názoru výrazným spôsobom znížili úroveň rokovania aj parlamentu ako takého. A nikomu sa to nepáči, keď je v opozícii, aj ostatné strany, keď boli v opozícii, nikomu sa nočné rokovanie nepáčilo, takže nevidím dôvod, prečo to robiť, keď ste v koalícii.
Hlavne, pán poslanec, vy ste absolútne nič neporušili, pretože keď spravodajca navrhne, že majú výbory rokovať ihneď, tak je bežná parlamentná prax, že to znamená aj na druhý deň. A to, že sme povedali, že budeme rokovať bez prestávky, neznamená, že nemôžeme rokovať v piatok. Čiže vlastne vy ste nič neporušili, robili ste v súlade s pravidlami aj hlavne v súlade so svojím svedomím. Takže ešte raz vám za to veľmi pekne chcem poďakovať.
A keď ste hovorili o tom rokovaní na tých výboroch, že výbor, ústavnoprávny výbor nebol uznášaniaschopný, ja to chcem tu povedať v pléne, že veľakrát aj na finančnom výbore sa stane, že uznášaniaschopnosť zabezpečí opozícia, že proste tá disciplína tých koaličných poslancov je veľmi slabá a veľakrát, keby opozícia proste odíde, tak proste ani výbor pre financie a rozpočet nemôže rokovať, ale my to nerobíme, pretože snažíme sa byť konštruktívni. A potom ste hovorili o tom zvyšovaní tých daní, že na to nie je, nie je na to priestor, a potom ku koncu ste hovorili o tom, že musíme výrazným spôsobom začať znižovať výdavky, to je jediný spôsob, akým sa môžeme vrátiť naspäť do nejakej ekonomickej rovnováhy.
A ja vás chcem, pán poslanec Viskupič, vyzvať, chcem vyzvať stranu Sloboda a Solidarita, ukážte vládnej koalícii, že sa to dá, a na rezortoch, ktoré patria pod vaše, pod vašu stranu, začnite ukazovať, že viete postupne znižovať tie výdavky, a od budúceho rozpočtového roka chcem vidieť, že rezorty, ktoré spadajú pod stranu Sloboda a Solidarita, budú mať znížené výdavky a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 10:56 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Viskupič, ak raz budú na vysokých školách preberať študenti ekonómie rozpočty a bude tento rozpočet, verím, že bude videozáznam, kde bude vaše vystúpenie ako príklad profesionality, odbornosti, s tým kontrastom ministra financií, neochoty a neschopnosti. Toto by malo byť varovanie do budúcnosti. Ja veľmi ďakujem za vaše profesionálne vystúpenie. Veľmi si vás vážim ako profesionála, vážim si váš názor pri rôznych zásadných otázkach, keď ste zahlasoval podľa svojho vedomia, a nie podľa toho, ako na vás niekto tlačil. Klobúk dole pred vami, bodaj by sme mali takýchto poslancov viac. To je také svetielko nádeje pre Slovensko v tejto vládnej koalícii.
Ja nerozumiem reakciám niektorých kolegov, ako Lehotský, Ledecký, pán Kuriak, ktorí majú deti, nie sú tu Kuffovci, čo majú detí veľa, ani Taraba, veď ten rok 2038 a podobne, ktoré budú splácať ich vnuci, že si to neuvedomujú títo ľudia, títo kolegovia a že im je to jedno, že za to zahlasujú a vystupujú, ako vystupujú. Viete, vy ste sa pohoršil na tom, že Matovič vás nepočúva. Ale, pán poslanec, to je úplne jedno. Keby vás aj počúval, on tomu nerozumie. A ja si myslím, že na všetko tí kolegovia z toho balkóna z ministerstva financií nedokážu mu rýchlo napísať odpoveď. Takže s tým sa netrápte. Ľudia vás počuli, ľudia vidia, že ste vystupoval odborne, vecne, profesionálne, a budú vám za to ďakovať, len skôr, ako som povedal, je ich strašne málo.
Vy ste hovorili, že si ľudia nevedia predstaviť jednu miliardu. Áno, v reakcii na tie vystúpenia, ktoré tu padajú z koaličných, od koaličných poslancov, je jasné, že si to nevedia predstaviť, čo je jedna miliarda, inak by takto nevystupovali. To nie je možné.
Ja si hlboko vážim, že ste ten výbor dali na dneska ráno, že ste nepodľahli tým tlakom, o 3,4, potom nakoniec 3,8 mld. rozhodovať v noci pod tlakom, možno by ste neboli už ani schopný. To bolo profesionálne rozhodnutie a som rád, že ste ho spravil.
Ešte raz, veľká vďaka a klobúk dole pred vami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 10:58 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vynikajúce vystúpenie nového opozičného poslanca, ktoré vám, ako vidím, patrične vaši noví kolegovia z opozície aj ocenili. Takže ja vám k tomuto gratulujem.
Ty si, pán predseda, povedal, že ty si nezvolal ten výbor včera večer preto, lebo ty chceš jednať férovo a zodpovedne. Podľa tvojho názoru, pretože nočné rokovanie Národnej rady je neférové a nezodpovedné. Týmto si napľul do očí všetkým tým, ktorí pracujú v noci - policajtom, hasičom, ľuďom na nočných zmenách, ktorí musia robiť v noci. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) My sme tu boli, my sme chceli rokovať. Toto, toto plénum sa uznieslo na tom, že rokujeme do prerokovania všetkých bodov. A ty si to svojím (ruch v sále a zaznievanie gongu) rozhodnutím zmenil len preto, aby si urobil obštrukciu, a celú noc ste sa v SaS-ke modlili, žeby nás tu nebolo 76 na druhý deň ráno. To je po prvé.
Po druhé. Toto strašenie, ktoré tu, si nám tu predviedol, že ako ideme gréckou cestou a ako ideme zadlžovať strašne štátny rozpočet, resp. Slovenskú republiku, je bohapusté klamstvo, pretože minulý rok o takomto čase sme robili presne toto isté a si sa ani neozval, si to obhajoval. Pýtam sa ťa, je predvolebný mód, alebo v akom ste vy vlastne móde, pretože to isté, čo sme robili minulý rok, robíš aj teraz. Aj minulý rok bol plán 10 % schodku na HDP, skončili sme pri 6,2. Takže bol by som veľmi rád, keby ste sa aspoň trošku snažili maskovať to, že už nie ste koaličným partnerom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:00 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:02

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Svoj príspevok do tejto debaty nemôžem začať nijako inak, iba slovami vivat Viskupič, pretože, pán kolega Viskupič, veľká vďaka za vaše odborné rozobratie tohto celého chaosu, ktorý tuná sa snaží vláda Igora Matoviča, aj keď premiérom už nie je, nastoliť, nastaviť, a degradácia vašej osoby ako odborníka na financie a rozpočet, ja si naozaj nedokážem predstaviť na poste predsedu tak dôležitej, dôležitého, ako je rozpočet pre financie, výbor pre financie a rozpočet niekoho iného z vládnej koalície, ako ste práve vy. Takže naozaj veľká vďaka za vaše kultivované vystupovanie, za váš odborný prejav a odborný prednes tejto celej chaotickej a nezmyselnej organizácie, ktorú tuná pán minister financií predstavuje.
Veľmi správne ste poznamenal vo svojej rozprave, že ideme navyšovať rozpočet o ďalších 400 mil. eur, 480 mil. eur, aj keď sa nejaké výdavky o 130 mil. eur znížili. Ale jednoducho je to značný nepomer medzi tým, čo sme znížili, a medzi tým, čo sme zvýšili. Proste takto sa zodpovedný minister financií nemôže chovať a bodaj by ste raz bol na jeho mieste.
Zvyšovanie DPH o 2 %. Proste čistý blud, čistý chaos, čistý populizmus. Veľmi správna poznámka bola tá, že všetci občania, ktorí žijú buď na severe, alebo na juhu, alebo na západe Slovenska, tieto svoje prostriedky dajú buď Maďarom, Poliakom alebo Čechom, alebo Rakúšanom, nezostane tu na Slovensku nič a budeme mať ešte väčšiu dieru v štátnom rozpočte. Obhajoba vládnych poslancov, že je to nutné, že je to potrebné, je to jednoducho nezodpovedné z vašej strany. Napádanie kolegu Viskupiča ako naozaj odborníka na financie a rozpočet je krajne nezodpovedné, a keď si to, vážené kolegyne, vážení kolegovia, neuvedomíte, my sa rútime nie gréckou cestou, ale gréckou cestou krát dva.
To, že budeme mať schodok v štátnom rozpočte o 10 %, to sa nedá splatiť nikdy! Ale vy si to naozaj neuvedomujete alebo nechcete uvedomiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:02 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:04

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja teraz naozaj neviem, prepáč, pán kolega poslanec Viskupič, či tu ide o nejaký bohapustý populizmus, alebo o naozaj odbornosť. Ja som dnes bol ráno na finančnom výbore, ja som nepočul túto argumentáciu, neviem, prečo tak rýchlo prebehol teda. Ja som sa, nie som jeho členom a som sa ho zúčastnil. Jediné, čo si pamätám, tak vystupoval s nejakými otázkami pán Kamenický, ktoré mu boli zodpovedané, ale ja cítim v tom tvojom prejave trošku schizofréniu. Ja ti niečo vysvetlím.
Treba byť férový. Povedal si... a zabudol si povedať B, keď si povedal A, že včera ústavnoprávny výbor nebol uznášaniaschopný. Pán poslanec, vieš prečo nebol uznášaniaschopný? Pretože sa ho nezúčastnili poslanci SaS! Preto nebol uznášaniaschopný. Pokiaľ sa vlastní koaliční poslanci nezúčastnia na výbore a potom ty prídeš tu do pléna a máš tú drzosť a povedať, že nebol uznášaniaschopný, tak to je hnusné pokrytectvo.
Po druhé. Hovoríš, zase ďalšia schizofrénia, hovoríš o revitalizácii, gastrách a tak ďalej, ale ja neviem, keď chceš založiť nejaký biznis alebo pomôcť, alebo revitalizovať, tak potrebuješ na to predsa peniaze. Tak chceme zlepšiť gastro, ale nechceme dať na to peniaze. Ja neviem, ja tu cítim schizofréniu. Porovnávaš hrušky s jablkami a hovoríš o Írsku. Ja som napríklad žil v Írsku 20 rokov, hovoríš o západných krajinách, Dánsko si spomínal, nejakú západnú krajinu, zase hovoríš tu o, a porovnávaš odvody a dane z platov, teraz ti poviem, plat v Írsku je 2 950 euro. Ja som v Írsku bral 5-tisíc euro mesačne a ty... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:04 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:07

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Viskupič, ja si veľmi vážim vašu božskú trpezlivosť, vašu profesionalitu, ale to vám v tejto chvíli, samozrejme, nepomôže, lebo keď vás opozícia chváli, tak koalícia to s vami určite dobre myslieť nebude.
Ja chcem ale upozorniť na jednu vec. Vy ste si nevšimli v rámci tej božskej trpezlivosti a vašej profesionality jednu vec. Tuná boj o rozpočet, to už nie je boj o rozpočet. Ten sa zmenil na boj o Matovičovu kandidátku, to je (povedané so smiechom) to najdôležitejšie. Veď všimnite si tú ľavú stranu. Proste to sú ľudia, ktorí dnes bojujú o to, lebo vedia, že je zle. Ale 90 % z nich na tej kandidátke, to budú iní tenisti, iní herci, iní ľudia, ktorí ako budú mať vtedy nejaké preferencie. Proste to je úplne o inom.
Ale ja by som sa chcel vás úplne vážne spýtať, toto, čo sa tu deje v rámci rozpočtu, to je skutočne, ja už som to povedal v tej prvej faktickej poznámke, to je útok na dane. Na obrovské dane v budúcnosti, ktoré budú, bude musieť niekto splatiť. A keď ich bude musieť ten občaN splatiť, bude, samozrejme, chudobnieť. Budú chudobnieť všetci bez ohľadu na to, či volili koalíciu, alebo opozíciu, proste budú chudobnieť. Budú chudobnieť inštitúcie, a keď budú chudobnieť inštitúcie, tak bude chudobnieť štát.
A toto je podľa môjho názoru jeden zákerný útok s týmto rozpočtom. Jeden zákerný útok na podstatu Slovenskej republiky. Na podstatu Slovenskej republiky, ako ona bude vyzerať v budúcnosti, o päť rokov, o desať rokov a ďalej nechcem domýšľať. Jeden zákerný útok týchto zákerných ľudí, ktorí tento rozpočet takýmto spôsobom zákerne predkladajú na čele s tamtým pánom, ktorý sa volá Matovič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:07 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:08

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Marián Viskupič, včera sme si tu vypočuli veľmi veľa zavádzania a klamlivých informácií o tom, ako strana SaS nechce pomáhať ľuďom, ako ľudia, ktorí boli postihnutí COVID opareniami, nemajú dostať svoje peniaze a podobne. Treba ale jednoznačne povedať to, čo si aj ty v svojom vystúpení povedal, SaS súhlasila so všetkými, so všetkými COVID opatreniami, ktoré sú navrhnuté v tomto návrhu rozpočtu, a sme so všetkými súhlasili. Teda nie je pravda to, čo sa snaží pán minister Matovič podsúvať verejnosti. Aj preto sa mňa ako členky koaličnej rady pýtajú, že a prečo SaS nezavetovala na koaličnej rade tento návrh zákona. Práve preto, že sme súhlasili s týmito výdavkami. Boli výdavky do, okolo 2 mld. eur, čiže len, žiaľ, tá diskusia s ministrom bola ťažká a vlastne nepriestrelná.
Som rada ale, že si ocenil napríklad nové mene... nový manažment na Finančnej správe. Ale je už horšie, že počúvame, že ľudia utekajú z ministerstva financií teraz pod jej novým vedením. A toto nedáva dobrý signál. Dáva to obraz o destabilizácii kľúčového rezortu a nedáva nádej, že tento obrovský deficit, ktorý sa tu ešte ide zvyšovať, bude dobre zvládnutý, keď odtiaľ odídu ľudia, ktorí roky pracovali. Áno, aj za minulého vedenia, ale ako odborníci roky pracovali na ministerstve financií.
Čiže veľmi pekne ti chcem poďakovať za tie detaily v tvojom vystúpení a chcem zopakovať, SaS je za časť rozpočtu, ktorá sa napĺňa ako COVID opatrenia vo vysokých, vysokých čiastkach.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:08 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:10

Erik Ňarjaš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Marián, prepáč, ja som si myslel, že ty nie si populista, na jednej strane kričíte, podporme podnikateľov, podporme trh, a na strane druhej robíte presný opak. Tieto peniaze sú potrebné na kompenzácie a rezervu, ak to neurobíme, ľudia nám to spočítajú, že nie sme pripravení v prípade, ak by tu nastala ďalšia vlna.
Protestuješ proti navyšovaniu rozpočtu. Čo povieš ľuďom, podnikateľom, ktorí potrebujú kompenzácie, čo povieš ľuďom, ak príde ďalšia vlna a nebudeme mať dostatočné rezervy? Tvrdíš, že máme dávať len toľko, na čo máme. Avšak už priemerný ekonóm vie, že ak do trhu nepustíme financie, tak skrachujú firmy a potom to bude štát stáť ďaleko viac. Mám pocit, že ste len teoretickí ekonómovia a na ľudí kašlete.
Nepodpora navýšenia štátneho rozpočtu je veľmi nezodpovedné, obzvlášť zo strany, ktorá si hovorí, že je stranou zdravého rozumu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 11:10 hod.

Erik Ňarjaš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video