31. schôdza

15.6.2021 - 16.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:09 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

11:40

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, panie poslankyne, páni poslanci, vláda Igora Matoviča, ako aj vláda Eduarda Hegera si vytýčili najmä boj proti korupcii, klientelizmu a rodinkárstvu. Je to zahrnuté a obsiahnuté aj v programovom vyhlásení vlády.
Ale ja sa chcem opýtať členov vládnej koalície, najmä z poslaneckého klubu OĽANO, že či sú presvedčení o tom, že aj výberové konania prebehli transparentne a že boli transparentne dosadzovaní do pozícií prednostov okresných úradov ľudia, ktorí tam dnes sedia. Pretože my sme na rozdiel od vás v tom roku 2012, ako ste viacerí hovorili, my sme sa nikdy netvárili, že toto nie je politická pozícia. My sme hovorili, že prednostovia okresných úradov sú predĺžené ruky ministra vnútra. Vy ste to kritizovali, a čo ste urobili? Vy ste urobili nejaké pofidérne interné výberové konania. No normálne výberové konanie je také, kde členovia výberových komisií majú aj nejaký mandát o tom, že zastupujú niekoho. Ale vy ste urobili nejaké pofidérne a na základe toho ste vyberali prednostov okresných úradov. Takže pošliapali ste si po vlastnom jazyku, dámy a páni.
A vrchol arogancie moci považujem návrh zákona, ktorým prichádzajú, s ktorým prichádzajú poslanci OĽANO páni Vetrák, Kyselica a Pročko, ktorý hovorí o tom, že aj ľudia, ktorí dlhé roky pracujú v štátnej správe, niektorí sú tam už od vlády Mikuláša Dzurindu, niektorí dokonca ešte od vlády Vladimíra Mečiara, ktorí tam normálne pracujú v štátnej správe, tak dneska sa môžu strachovať o svoju pozíciu, pretože ani štátna definitíva im nezaručuje to, že zostanú ďalej pracovať v štátnej správe.
Ďalšia vec. Vždycky v minulosti bolo zakázané ministrom, aby ich rodinní príslušníci nejakým spôsobom obchodovali so štátom. Už včera to tu zaznelo. Veď vystúpte niekto, nájdite odvahu a povedzte, že jednoducho dnes to už neplatí. Ako si môžeme vysvetliť to, že brat pani ministerky Kolíkovej, že sa mu darí obchodovať so štátom, s RTVS alebo s divadlom Nová scéna, a nikoho to z vás netrápi.
Pán minister Mikulec, chcel som sa obracať priamo na vás, ale môžem len takto sprostredkovane, pretože tu nesedíte, v čase, keď ste boli riaditeľom kancelárie šéfa Vojenskej spravodajskej služby, ak firma MIPOL, v ktorej figuroval váš otec, získala zákazku vo výške 2,5 mil. eur. Zákazka sa týkala stráženia nehnuteľností, ktoré patrili Vojenskému spravodajstvu. A len tak pre zaujímavosť uvediem, že vtedajším šéfom Vojenského spravodajstva bol pán Vendelín Leitner, ten istý pán Leitner, ktorý dnes zastáva pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve vnútra.
Pán Mikulec, v rokoch 2010 – ´12 ste zastávali dokonca pozíciu šéfa Vojenského spravodajstva a počas tohto obdobia získala firma Aegis Eu, s. r. o., zákazku vo výške 150-tisíc eur. Napriek tomu, že sa snažíte hovoriť o tom, že nikdy v nej nefiguroval váš brat Ján Mikulec, tak naše dôkazy hovoria o úplne niečom inom a naozaj výkonným riaditeľom tejto spoločnosti bol váš brat Ján Mikulec. Takže ďalší jasný príklad rodinkárstva a klientelizmu.
Pán minister, tiež už bola nastolená otázka, prečo vám bola odobratá bezpečnostná previerka na stupeň prísne tajné? Od vás som počul len také výhovorky a zahmlievania, ale podľa mňa ste nehovorili pravdu. Podľa mňa ste boli vyhodnotený ako nepravdovravný, alebo ste niektoré veci zatajili či zamlčali.
Dámy a páni, v ostatných dňom rezonovalo slovenskou spoločnosťou rozhodnutie prokurátorky Generálnej prokuratúry, ktorá rozhodla, že uznesenie o vznesení obvinenia Branislava Zuriana bolo nezákonné, neopodstatnené a predčasné, vydané na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu. Na základe dôkazov nebolo možno konštatovať naplnenie znakov skutkových podstát stíhaných trestných činov a vyšetrovateľ Policajného zboru skutok pri právnom posudzovaní aj nepríslušným spôsobom nadkvalifikoval, informoval hovorca Generálnej prokuratúry Dalibor Skladan. Generálny prokurátor Maroš Žilinka v tejto súvislosti uviedol, že pre prinavrátenie dôvery občanov v spravodlivosť považuje za zásadné trestné stíhanie výlučne zo zákonných dôvodov a spôsobom, ktorý ustanovuje zákon.
Vy dosť často hovoríte o tom, že najmä polícia, ale aj ďalšie orgány činné v trestnom konaní majú rozviazané ruky. Pani poslankyne, páni poslanci, ja mám za sebou len šesť úplných semestrov na Právnickej fakulte Univerzity Mateja Bela, ale dovolím si tvrdiť, že aj orgány činné v trestnom konaní musia mať svojím spôsobom zviazané ruky. A viete čím? Zá-ko-nom, je jasná odpoveď, zákonom. Inak je to svojvôľa. A o to nám predsa nemôže ísť.
Vy sa čudujete tomu, že my tvrdíme na základe správy Slovenskej informačnej služby, že obvinenia sú zmanipulované, o tom jasne hovorí tá správa Slovenskej informačnej služby, a že sa dejú prostredníctvom profesionálnych udavačov, ktorí v minulosti páchali závažnú trestnú činnosť, pre ktorú im hrozia tresty. A títo ľudia sú pre svoju beztrestnosť schopní povedať čokoľvek na kohokoľvek, len aby sa vyhli týmto trestom. A je to podľa vás z našej strany nejaké politikárčenie, keď hovoríme, že toto neobstojí, že výpovede takýchto ľudí, ktorí nemajú dôveru a ktorí v minulosti zlyhali a dopustili sa zločinu, tak jednoducho neobstoja?
A potom ako si mám vysvetliť vyhlásenie prezidenta Policajného zboru pána Kovaříka, ktorý 24. mája v tomto roku hovorí, že vylučuje, že by ktokoľvek mohol byť obvinený len na základe výpovede kajúcnika.
Ako si mám vysvetliť vyjadrenia zástupcu špeciálneho prokurátora Petra Kysela, ktoré bolo zverejnené 28. mája v tomto roku, že „výpovede spolupracujúcich obvinených sú vždy predmetom ďalšieho overovania a verifikácie v procese dokazovania“. Zhodou okolností hovorí to pán Kysel, ktorého disciplinárne musel riešiť generálny prokurátor už druhýkrát.
Zoberiem si príklad Vladimíra Pčolinského, pretože nikto nemôže povedať, že tento človek má niečo spoločné so SMER-om – sociálna demokracia. Je obvinený z dvoch skutkov. Prvý hovorí o tom, že mal zobrať úplatok vo výške, niekde sa uvádza 20-tisíc, niekde 40-tisíc eur za to, aby sa zastavilo sledovanie podnikateľa Zoroslava Kollára. A kto to tvrdí? Páni Beňa a pán Makó, dvaja profesionálni udavači.
Druhý skutok, z ktorého je pán Pčolinský, exriaditeľ SIS, obvinený, je tiež z nejakého brania úplatku a mal to povedať kajúcnik Kučerka. Áno, pán zástupca špeciálneho prokurátora má pravdu v tom, že vyjadrenia, obvinenie pána Kučerku bolo verifikované tromi ďalšími svedkami, ale ani jeden z týchto svedkov nepotvrdil výpoveď spomínaného kajúcnika pána Kučerku. Tak potom kto klame?
Klameme my, ktorí tvrdíme, že mnohí ľudia sedia nevinne vo väzbe len na základe výpovede profesionálnych udavačov alebo klame policajný prezident pán Kovařík, alebo zástupca špeciálneho prokurátora pán Kysel? To sú jasné, nepriestrelné dôkazy, ktoré často uvádzame na našich tlačových besedách.
Budem pokračovať. Takisto spoluobvinenému Jánovi Kaľavskému, to je šéf operatívy NAKA, tiež prokurátor Generálnej prokuratúry pred pár dňami zrušil uznesenie vyšetrovateľa o vznesení obvinenia. Sudkyňa Urbancová, podpredsedníčka Najvyššieho súdu, sudca Molnár a takýchto príkladov by sme uviesť mohli oveľa, oveľa viac.
Toto je to rozviazanie rúk, dámy a páni? A nie náhodou organizovaná skupina, ktorá vás rozviazanými rukami, obrazne povedané, zaškrtí? Organizovaná skupina udavačov, o ktorej som už hovoril?
Toto nie je boj koalície za spravodlivý štát. Ale náš opozičný boj za ochranu spravodlivosti. Lebo to, čo sa deje teraz, je obludná snaha za pomoci profesionálnych udavačov dostať za mreže kohokoľvek, kto je nepohodlný.
A všimli ste si, dámy a páni, že každý, kto urobí čo len krok, čo sa len priblíži k preverovaniu vyšetrovania citlivých káuz, skončí obvinený? Páni Pčolinský, Zurian, Szabó, Kaľavský. Minimálne sa nad tým treba zamyslieť.
A tu príde pani podpredsedníčka vlády, pani Remišová, a povie len tak kľudne, a neviem, kde ju to aj napadlo, že Slovenskú informačnú službu treba rozpustiť. Toto nikto príčetný nemôže povedať. Však tá Slovenská informačná služba si práveže plní úlohy. Veď ona prišla s tým, že čo sa tu deje. Ona jediná upozornila na to, aký obludný kruh tu máme. A pani podpredsedníčka povie, že treba ju rozpustiť. Čo si o nás pomyslia kompetentní ľudia v iných štátoch? Veď tí si musia ťukať na čelo, čo za ľudí máme v exekutíve, keď takéto niečo dokážu povedať.
Viete, pán bývalý minister financií Mikloš, za jeho éry bol rozvrátený daňový systém a daňová správa prišla o veľké milióny eur, a tu chce niekto rozvrátiť Slovenskú informačnú službu. No niečo nevídané.
Dámy a páni, pred časom som sa v televíznej diskusii spýtal zástupcu koalície, že či pán Heger by bol schopný sa pozrieť do očí rodine generála Lučanského, rodine advokáta Ribára alebo pána Zuriana, alebo aj rodine pána Pčolinského, ktorý sa v Slovenskej informačnej službe pokúšal postaviť k danej mašinérii a poukázať na nepravosti. Spýtal som sa to preto, lebo predseda vlády tesne predtým hovoril, aké svetlé zajtrajšky nás čakajú, a o tom, že ľudia na Slovensku majú jednoducho veriť v právo a spravodlivosť.
A keď sme pri pánovi Ribárovi, tak tento advokát Ribár bol 565 dní držaný nezákonne vo väzbe. A teraz chcem ukázať na tú, na to zlyhanie systému, pretože naozaj príklad Ribára je zlyhaním systému. Ja spomeniem Rogera Scrutona, anglického právnika a filozofa, ktorý, budem tak parafrázovať, hovoril o tom, že najväčší dôkaz viny je často obvinenie. On to, samozrejme, kritizoval, ale zoberme si, aké zlyhanie systému bolo pri pánovi advokátovi Ribárovi. Takže najskôr operatívec, potom vyšetrovateľ, potom prokurátor, potom súd prvej inštancie, potom Najvyšší súd, až Ústavný súd Slovenskej republiky musel prijať uznesenie, na základe ktorého bolo konštatované, že advokát Ribár bol držaný 565 dní vo väzbe nezákonne. Takže toto je v mojich očiach naozaj to zlyhanie systému.
Ja som za to, aby padlo, komu má padnúť. Toto podpisujem a určite aj naša strana. Ale aby sa spravodlivosť vynucovala gaunermi? Doslova práskačmi, ktorí si vďaka ponuke krivej výpovede následne užívajú slobodu?
Ja chcem z tohto miesta poďakovať generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi za jeho odvahu. Nie je to ľahké, a v tejto dobe dvojnásobne, postaviť sa na stranu spravodlivosti. Bez jeho statočnosti, tak to poviem, by dnes bývalý riaditeľ NAKA mal problém a možno by už sedel v kolúznej väzbe.
Dámy a páni, vy sa nám nečudujte, že konštatujeme, že právny štát je v ohrození. Veď sme toho svedkom. Ale ja verím, že spravodlivosť nezomiera a ten bumerang, ktorý ste vypustili pomocou falošných, zaplatených profesionálnych udavačov sa vám môže čoskoro vrátiť.
A, pán minister vnútra, naozaj nesiete minimálne politickú zodpovednosť za to, čo sa deje vo vašom rezorte. A vidím, že príčinou toho, čo sa deje, je častokrát aj alibizmus nadriadených. A preto si myslím, že by ste ďalej nemali zostať na pozícii ministra vnútra.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

16.6.2021 o 11:40 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
31. schôdza NR SR - 2.deň - B. popoludní
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:05

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vítam medzi nami aj pána ministra po dlhšej dobe.
Pán kolega Kéry, veľmi správne ste poznamenali vo svojej rozprave, že korupcia, rodinkárstvo a klientelizmus, voči čomu bojovalo protikorupčné hnutie OĽANO, sa stalo úplným opakom. Jednoducho korupcia a rodinkárstvo a klientelizmus najhrubšieho zrna teraz vládne na všetkých okresných úradoch a na priľahlých inštitúciách. Čiže to, voči čomu sa bojovalo, sa jednoducho teraz prezentuje ako niečo, čo v podstate môžme, pretože my sme tí iní.
Spomenul ste tu veľmi správne aj návrh zákona, ktorý predkladajú poslanci za hnutie OĽANO na čele s pánom Vetrákom, kde naozaj definitívni úradníci, ktorých naozaj považujem za profesionálov, môžu jedným rozhodnutím vedúceho riaditeľa úradu prísť jednoducho o svoje zamestnanie. Mohli vykonávať svoju činnosť akokoľvek dobre, akékoľvek dlhé roky, ale jednoducho stala sa nejaká vec, voči ktorej sa hnutie OĽANO ohradilo, a jednoducho ideme skvalitňovať takýmto spôsobom verejnú správu, čo si myslím, že je dosť úbohé.
Bývalé vlády SMER-u sa naozaj nikdy netajili tým, že pozícia prednostu úradu okresného alebo obvodného je naozaj politickou funkciou, kdežto hnutie OĽANO tvrdilo, že budeme konať transparentne, budeme konať odborne a všetky výberové komisie, ktoré naozaj budú týchto ľudí vyberať, budú zložené z odborníkov. Tak keď takýchto ľudí vyberala komisia v zložení exposlanec Herák a, žiaľbohu, ešte aj poslanec Pročko, tak myslím si, že o nejakej odbornosti alebo o nejakých naozaj kvalitách tejto výberovej komisie môžme naozaj veľmi ťažko polemizovať.
Čo sa týka špeciálneho súdu, tak naozaj profesionalizmus, ktorý tam takto vládne a ktorý jednoducho sa ide ohradzovať voči týmto praktikám, je dosť úbohý a myslím, že paprče OĽANO siahajú až tam.
Takže, pán kolega Kéry, povedal ste naozaj len veľkú pravdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:05 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:07

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, poukázali ste na bezpečnostnú previerku, ktorú stratil minister vnútra Mikulec, a že mu bola odobraná a doteraz nám nevysvetlil a nejaké zahmlieval, že prečo. Áno, ako vidíme, aj pri tomto sú koaliční poslanci hluchí, vlastne teraz nemusia byť hluchí, lebo tu neni nikto, okrem teda pani Remišovej alebo Remiášovej, ani jeden z OĽANO. Doteraz nieže len hluchí, ani sem nechodia, nám neodpovedali na to, že prečo stratil alebo prišiel o túto bezpečnostnú previerku.
Hovoril ste, že by mali mať ruky zviazané zákonom, ale to ste nemyslel vážne isto. Lebo im zákon nehovorí absolútne nič. Absolútne nič. Každý, kto poukázal na to, že porušujú zákon, teraz sedí v base a bude trestne stíhaný. Každý, kto poukázal, že porušujú zákon, teraz sedí v base alebo je trestne stíhaný.
A aby toho nebolo dosť, lebo toto všetko spustila správa SIS, ktorú nedokážu vyvrátiť, lebo vedia, že je pravdivá, tak sa vyhrážajú SIS-ke, že ju rozpustia. Podpredsedníčka vlády sa ide vyhrážať, že rozpustí SIS-ku, aby im naznačila, že ešte raz príde takáto správa a niečo podobné, že príde aj na nich.
Tak, vážení kolegovia koaliční poslanci, až dvaja, ktorí tu sedíte, traja, pardon, traja, no dobre, predsedajúci, tak štyria, z deväťdesiatich piatich štyria, tak skúste porozmýšľať aj nad týmto. Skúste. Toto je právny štát? Každý, kto poukázal, sedí a idete sa vyhrážať ešte aj SIS-ke rozpustením, podpredsedníčka vlády, tá slávna, čo objavila škatuľky o odpočúvaní a nakoniec nič, skutok sa nestal?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:07 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:09

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja už sa priznám, som celkom stratil nadväznosť na to, čo povedal pán kolega Kéry. Viem, že, viem, že jeho reč bola naozaj dobrá a upútali ma tam niektoré, niektoré veci. Teraz si, teraz si skúsim spomenúť len v súvislosti s tým, že sa naozaj povedalo nahlas, že teda rozpustíme Slovenskú informačnú.
Ja by som, ja by som len upozornil na to, že aký to, ako my sa tu môžme baviť o tom, že niekto to len tak strelí, povie bez ohľadu na to, že si zrejme neuvedomuje svoju funkciu alebo svoje postavenie v Slovenskej republike alebo vo verejnej, verejnej funkcii, ale zamyslime sa aj nad tým, aký to dáva signál smerom von do zahraničia k našim susedom, k našim partnerom.
Veď my sa tu stále bijeme do pŕs, aké chceme mať nadštandardné vzťahy s našimi zahraničnými partnermi, a, a čo je v poriadku, samozrejme, ale tieto udalosti, ktoré sa tu udiali, zamyslíme sa nad tým, aký to, aký to vydáva signál smerom von do zahraničia, veď to nie je, nie je celkom normálne, aby sme takto komunikovali.
A mňa viac ako samotná udalosť, keď sa bavíme o správe Slovenskej informačnej služby, prekvapuje aj to, ako sa na to reaguje, čo sa udialo, alebo, alebo teda aká je komunikácia od tej, od tej chvíle, od toho momentu, že tu sedíme v Národnej rade Slovenskej republiky a niektorí poslanci, ja neviem, či zámerne alebo z nevedomosti to tu pomaly idú spochybňovať, že nevedia, či je to, či je to pravda, alebo či to nie je pomaly konšpirácia. Tak ja neviem, či už nestačí riaditeľ Slovenskej informačnej služby na to, aby to povedal, alebo, alebo keď sa nám to nehodí, tak, tak to budeme spochybňovať, tak nad týmto sa treba zamyslieť.
A ďakujem, pán Kéry, že ste to pomenoval vo svojej rozprave.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:09 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:11

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nechcel som tým začať, ale začnem Vladimírom Pčolinským, ktorý je stále v kolúznej väzbe, a, milí kolegovia, treba sa zamyslieť nad faktom a skutočnosťou a ošetriť to aj legislatívne. A hovorím predovšetkým k nám všetkým ako poslancom, aby takáto udalosť a také čosi sa už nikdy nezopakovalo v Slovenskej republike. Je to škandál a blamáž, v podstate hanba aj pre celý svet, že riaditeľ SIS-ky Vladimír Pčolinský zostáva alebo stále je v base.
Navyše ten zákrok, ktorý tam bol, pán kolega, si to spomínal ako tuná, tak je manželom našej kolegyne Adriany Pčolinskej a to je čosi neprijateľné a neakceptovateľné, aby sme poslancom Národnej rady vyvaľovali dvere a prepadali tieto rodiny. Nehovoriac o tom, aký stres zažila celá tá rodina a tie deti, ktoré žijú v spoločnej domácnosti.
Ja si kladiem otázku, aj v rozprave sa prihlásim, ale kladiem si takú otázku, ak by riaditeľ SIS-ky dostal predvolanie na NAKA, no čo, neprišiel by? Čo bol na úteku? Alebo čo? No určite by prišiel.
Takúto teatrálnosť, ktorú sme tuná spustili, túto mašinériu, chlapi, to musí skončiť, lebo to nebude mať konca kraja a to bude taký revanšizmus, ktorý bude tu trvať potom možno aj niekoľko rokov. Ak ďalej pôjdeme touto cestou, toto nie je cesta.
A čo sa týka okresných úradov, ktoré tu boli spomínané, jednoznačne prednostovia sú politickí nominanti, nielen teraz, ale aj v minulosti boli. A to sa nehrajme na to, že jaké výberové konania. Sú to politickí nominanti a to je čosi normálne a prirodzené. Rovnako aj v iných týchto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:11 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:14

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Páni poslanci, chcem vám pekne poďakovať za vaše podporné stanoviská, ktoré ste uviedli vo faktických poznámkach.
Pán poslanec Suja, zhodneme sa na tom, že každý, kto sa, ako ste upozornili, kto poukáže na to, že sa dejú nezákonné veci, tak skončí obvinený alebo dokonca priamo vo väzbe.
Pán poslanec Kočiš, naozaj aj ja vidím veľké nebezpečenstvo v návrhu zákona, s ktorým prichádzajú poslanci vládneho OĽANO, menovite páni Vetrák, Pročko a Kyselica, pretože ľudia, ktorí pracujú dlhé roky v štátnej správe, sa musia mať na pozore, pretože niekto subjektívne rozhodne, že tam nepatria a jednoducho prídu o prácu a tu vidím veľké nebezpečenstvo.
A keď sme pri okresných úradoch, jednu vec som predsa len zabudol spomenúť, a to príklad, ja som zo Zlatých Moraviec, ja veľmi rád hovorím príklady z praxe. Druhá Dzurindova vláda urobila takú anomáliu, že zrušila obvodný úrad v Zlatých Moravciach, aby sa zapáčila svojmu koaličnému partnerovi z SMK, a v okrese Nové Zámky sme mali dva obvodné úrady. Nové Zámky a Štúrovo. A preto som veľmi rád, že v roku 2013 minister vnútra Kaliňák rozhodol o tom, že každý okres bude mať aj svoj príslušný okresný úrad, a za to mu budem naozaj po celý čas svojho života vďačný, lebo aj ľudia v Zlatých Moravciach si zaslúžili, aby mali takúto inštitúciu.
A čo sa týka, pán poslanec Ďurica, ja súhlasím s vaším názorom, že Slovenská informačná služba si svoju robotu vykonáva dobre. Svedčí o tom aj tá správa, ktorú sme si mohli vypočuť tu. A naozaj také nezmyselné názory o tom, že ju treba rozpustiť, to nikto svojprávny a kompetentný nemôže tvrdiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:14 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:16

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, už niekoľko mesiacov sa nás táto vládna koalícia snaží presvedčiť, že žiadna vojna v bezpečnostných zložkách štátu neexistuje, že neexistujú žiadne pochybnosti vo vyšetrovaní politicky najcitlivejších káuz a že neexistuje žiaden zápas o spravodlivosť a právny štát.
Podľa vás, vládnej koalície, je všetko veľmi jednoduché. Vraj len polícia a prokuratúra má konečne rozviazané ruky a tá nezávisle koná proti všetkým zločincom. Všetky výhrady opozície majú spočívať v tom, že pri svojom pátraní dosahuje na čoraz vyššie a vyššie poschodia až k súčasným opozičným politikom a tí sú preto takí nervózni. Inými slovami, všetko, čo sa deje na Slovensku, je úplne normálne a nedeje sa nič iné ako očista štátu a spoločnosti.
No, tento príbeh, ktorý už mesiace počúvame, je jednoducho jedna veľká lož a klam.
Po prvé. Polícii a prokuratúre rozviazala ruky už vláda Petra Pellegriniho a tento fakt potvrdzuje aj niekdajší minister za KDH pán Vladimír Palko, ktorého, si myslím, nikto nespojí s nejakou podporou sociálnodemokratických vlád alebo strán. Akurát, že rozviazanie rúk alebo tiež známe heslo „padni, komu padni“ nespôsobovalo žiadne pochybnosti o tom, či nie sú mocenské zložky štátu zneužívané na politickú či osobnú pomstu. Všetko sa dialo v súlade so zákonom a princípmi právneho štátu. Napriek tomu končili za mrežami ľudia, o ktorých si to dlhé roky nikto ani len nedokázal predstaviť.
Po druhé. Toto rozviazanie rúk má byť bežný stav. Stav, ktorý nemôže si nikto privlastňovať ako svoju osobnú zásluhu a už vôbec nie predseda vlády. Z môjho pohľadu je absolútne neprijateľné, aby si Igor Matovič ako premiér vešal na sociálnu sieť statusy o jeho prvom skalpe po zatknutí štátneho úradníka. Je nepredstaviteľné, aby ten istý človek z tohto miesta odkazoval opozícii, že má iba ticho sedieť, šúchať nohami a čakať, kedy príde NAKA. A je úplne nehorázne, ak si podpredsedníčka vlády pani Remišová kreslí svoje pexesá s tvárami ľudí, ktorí majú byť podľa jej predstáv umiestnení v base.
Toto je normálne možno podľa vás, ale v právnom a demokratickom štáte toto normálne nie je.
Ak by sa toto dialo za predchádzajúcich vlád, mali by sme tu protesty pred domami všetkých členov vlády, pouličné cirkusy s megafónmi, tak ako to Igor Matovič veľmi rád robil, či sťažnosti do zahraničia na autoritársky a nedemokratický režim. Noviny by vychádzali s prednými bielymi stranami a šéfredaktorovia úvodníkov vypisovali, ako je na Slovensku ohrozená demokracia.
Dnes sa všetci tvárime, že vyhrážať sa opozícii trestnými stíhaniami je úplne normálne a dokonca to patrí k nejakému bontónu, ktorý ste tu zaviedli. Nie. Je úplne šialené, že vicepremiér pre ekonomiku pán Sulík bude rozprávať, ako je rozviazanie rúk polície osobná zásluha Igora Matoviča. To je ten istý vicepremiér Sulík, ktorý pred voľbami rozprával, ako treba spolitizovať políciu a dať ministrovi vnútra viac možností k policajným zložkám, pretože veď minister nesie politickú zodpovednosť. A keď dnes chceme vyvodzovať politickú zodpovednosť voči ministrovi vnútra, ktorému sa dostali podriadené zložky do otvorenej vojny, vykopávajú si navzájom dvere, SaS vyhlasuje, že ona ministra bez výhrad podrží. Absurdné.
Ale vrátim sa však ku lži, ktorou nás tu vládna koalícia už mesiace kŕmi. K tomu, že je na Slovensku všetko v poriadku a jediné, čo sa deje, je skutočná očista spoločnosti. Nuž, tak si teda pripomeňme pár faktov, ktorých svedkami sme boli za posledné mesiace.
Riaditeľ Slovenskej informačnej služby pán Pčolinský, za ktorého nesie priamu zodpovednosť Igor Matovič, vtedajší premiér, podá trestné oznámenie kvôli podozreniam, že vyšetrovanie viacerých citlivých prípadov je manipulované. Pár dní nato mu policajti vykopnú dvere a pred jeho manželkou a dieťaťom ho odvedú v putách. Odvedú ho za mreže, kde už niekoľko týždňov sedí jeho námestník pán Beňa. Mať vo väzbe šéfa tajnej služby a jeho zástupcu, to je úplne, úplne normálne.
Pokračujem ďalej. Odchádzajúci šéf NAKA pán Zurian prehovorí o niekoľkých mimoriadne závažných skutočnostiach. Napríklad aj o tom, že premiér Igor Matovič sľuboval Slovenskej informačnej službe 20 mil. eur za to, ak uprace do svojich radov profesionálneho kajúcnika a udavača pána Makóa. Čuduj sa svete, počas jedného roka tých 20 mil. do SIS skutočne dorazí a Matovič vyzradí utajovanú skutočnosť, že Makó je členom tajnej služby. Samozrejme, voči Igorovi Matovičovi nikto nekoná, ale pre toto isté podozrenie, z toho istého činu pánovi Zurianovi vyvalili policajti dvere na byte, hoci s nimi pravidelne komunikuje a spolupracuje. To je tiež úplne, úplne normálne vo vašej džamahíriji.
Podozrenie z manipulácie tých najcitlivejších politických káuz sú natoľko závažné, že súčasný premiér Eduard Heger kvôli nim zvolá do podzemia SIS najmocnejších ľudí tohto štátu.
Prosím, skúste si predstaviť, čo by sa dialo za predchádzajúcej vlády, keby sa takéto stretnutie udialo. Keby sa v pivnici SIS stretol Fico, Kaliňák, Jankovská, Kováčik, Čižnár a ďalší. Nič iné by sa z médií neozývalo iba zúrivý rev o politickom ovplyvňovaní prokuratúry.
Ale vládna koalícia sa opäť tvári, že sa nič nedeje a takéto stretnutie je úplne normálne a premiér Heger úplne bezočivo vyhlási, že takéto stretnutie pokojne zvolá aj v budúcnosti. To je tiež úplne normálne.
No a na tomto stretnutí sa zúčastní šéf policajnej inšpekcie, teda človek, ktorý má byť zárukou detailného preverenia všetkých podozrivých trestnoprávnych postupov, a tento šéf inšpekcie je o pár týždňov na to vzaný do väzby za skutok, o ktorom jeho kolegovia vedeli už niekoľko rokov. Aj toto je zjavne normálne. Nikomu sa nezdá podozrivé, že každý, kto upozorní na nelegálne praktiky polície či prokuratúry, skončí za mrežami a s vyvalenými dverami na byte. Je to úplne normálne.
Tak sa vás chcem opýtať, poznáte niekto európsku alebo inú vyspelú krajinu, v ktorej by takéto výstrelky boli normálne? V ktorej by sa navzájom zatýkali policajti a neviditeľný pán minister vnútra aby vykrikoval, že to len majú rozviazané ruky? To je nonsens a v každej demokratickej krajine by za toto padali celé vlády. Nie iba hlava jedného ministra, ktorý nevie, čo sa mu v rezorte deje.
Zhrnuté a podčiarknuté, o rozviazaných rukách táto rozprávka je absurdná.
Ja vám dnes poviem skutočný príbeh toho, čo sa na Slovensku deje. Vy, strany vládnej koalície, ste vyhrali voľby so svojimi sľubmi, že budete bojovať s korupciou a uskutočníte ozajstnú očistu štátu od ľudí, ktorí vo svojich funkciách zlyhali. Zároveň však ste zbadali, že vaše silné slová nie sú podporené dostatočnými dôkazmi. Preto ste sa rozhodli uskutočniť za každú cenu kroky, po ktorých by množstvo ľudí skončilo vo väzbe a to by ste mohli prezentovať ako svoj jediný politický úspech. Na tento účel vznikla podľa všetkého nelegálna skupinka vyšetrovateľov, prokurátorov, ktorí sa rozhodli dostať ľudí do väzby pomocou koordinovaných výpovedí tzv. kajúcnikov udavačov. Títo profesionálni udavači vypovedali proti mnohým ľuďom spätými s predchádzajúcimi, spätými s predchádzajúcimi vládami. Zatiaľ čo tzv. kajúcnici si lietali súkromnými lietadlami do Dubaja a dostávali za svoje vlastné zločiny smiešne sadzby, ostatní skončili v kolúznej väzbe dva krát tri metre, kde im 23 hodín denne nezasvieti ani slnko, v postavení právne nevinných ľudí, ktorí čakajú na spravodlivý súdny proces.
Pôsobenie tejto skupinky vyšetrovateľov a prokurátorov zachytila Slovenská informačná služba a zmonitorovala ho spôsobom, ktorý môže byť použitý pred súdom. Dôkazy, ktoré zmonitorovala, môžu byť použité v konaní pred súdom, to nám tu povedal šéf Slovenskej informačnej služby pán Aláč. To vám nehovorí opozícia, ale váš nominant, nominant SaS, ktorý priamo spadá, nominant SME RODINA, ktorý priamo spadá Eduardovi Hegerovi.
To, čo zmonitorovala SIS, boli nesmierne vážne zistenia, preto s nimi boli oboznámené špičky tohto štátu na utajovanom stretnutí v SIS a následne aj poslanci parlamentu tu na neverejnom rokovaní sme počuli, čo sa v štáte deje.
Všetky podozrenia voči policajtom, vyšetrovateľom či prokurátorom mala preveriť práve inšpekčná služba ministerstva vnútra. A jej šéfa, ktorý mal na to dohliadať, zadržala NAKA za podozrenie, o ktorom dávno vedela, o nejakom televízore, že zobral pred 15 rokmi. Je úplne očividné, že niekto si neželá vyšetrovanie a odhalenie praktík, ktoré nemajú nič spoločné so spravodlivosťou, no o to viac s politickou a osobnou pomstou.
Keďže pravým dôvodom na tieto postupy, v absolútnom rozpore so zásadami demokratického a právneho štátu, bola politická objednávka, je úplne zrejmé, že nitky tejto nelegálnej skupinky sa zbiehajú v rukách politika. Sme presvedčení, že týmto politikom bol samotný Igor Matovič, váš šéf, ktorý sa osobne stretával s najväčšími kajúcnikmi a staral sa o ich ďalšie pôsobenie v štátnych zložkách.
Keďže premiér alebo hovorca vlády, neviem, ako ho nazvať, Eduard Heger o celom tomto komplote vie a zjavne ho kryje, navrhol HLAS – sociálna demokracia vyslovenie nedôvery predsedovi vlády a celej vláde, na čo zbierame podpisy poslancov na zvolanie mimoriadnej schôdze. Verím, že ešte tento týždeň sa nám tie podpisy podarí nazbierať.
Minister vnútra bol vyzvaný, aby okamžite rezignoval zo svojej funkcie, no pán minister v sebe nenašiel dostatok slušnosti a pokory na tento krok, a preto sme tu dnes, preto ho odvolávame. To je ten hlavný dôvod, prečo tu sme.
Roman Mikulec nezvláda riadenie silových zložiek štátu, ktoré prerástli cez hlavu politickej kontrole a pustili sa do otvorenej vojny, to je fakt, toto sa dnes na Slovensku deje. A namiesto dôkazného prešetrenia podozrení o zlyhaní orgánov činných v trestnom konaní sme svedkami ďalšieho útoku voči ľuďom, ktorí majú tieto pochybenia vyšetrovať. Pán Mikulec nedokáže vysvetliť absolútne nič. Nič. Bráni sa absolútne podpásovými spôsobmi - vyťahovaním akýchsi spravodajských informácií na predstaviteľov opozície a vykrikovaním nezmyslov v spriatelených médiách.
Toto je pravda, čo sa dnes na Slovensku deje. A zopakujem to ešte raz to najdôležitejšie:
- Táto vládna koalícia zlyhala vo všetkom, na čo siahla.
- Boj s pandémiou katastrofálne prehrala a jeho výsledkom je 12-tisíc obetí, násobné množstvá v porovnaní s podobne veľkými krajinami.
- Vláda nedokázala pomôcť hospodárstvu a pokojne sa prizerá, ako celé jeho sektory smerujú do krachu. Kvôli infantilným hrám a sporom Igora Matoviča s Richardom Sulíkom nedokážete pomôcť podnikateľom či doráňanej kultúre, to je fakt.
- Vládne strany ako na bežiacom páse porušujú všetky svoje predvolebné sľuby o transparentnosti, o otvorenom vládnutí.
- Oklamali ste ľudí v sociálnej oblasti, kde ste im nasľubovali zachovanie všetkých sociálnych istôt, a dnes ich rušíte jedno za druhým. Napriek tomu, že šetríte na ekonomike aj na ľuďoch, dostávate Slovensko do bezprecedentného a nebezpečného zadlžovania, na tzv. grécku cestu.
- Zlyhali ste kompletne, kompletne vo všetkom a jediné, čo vám ostalo, čím sa bezostyšne chválite ako svojimi osobnými úspechmi, bolo zatýkanie všetkých, ktorí boli spätí s predchádzajúcimi vládami.
- Tvrdíte nám, že nastoľujete spravodlivosť, a preto sa neštítite klamať, podvádzať iba preto, aby ste zakryli zúfalý fakt, že tá spravodlivosť je manipulovaná a znásilňovaná vami.
Dámy a páni, odvolávanie ministra Mikulca je len prvým krokom k nastoleniu elementárneho poriadku a skončenia vojny v polícii. Ak chcete upokojiť situáciu na Slovensku, hlasujte za jeho odvolanie, inak bude tento chaos s pištoľami za pásom iba ďalej pokračovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.6.2021 o 14:16 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:31

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Eštok, toto, čo sa tu deje, je podľa nich očista štátu. Týmto sa snažia ospravedlniť činnosť tzv. pracovnej skupiny, ktorá nemá problém porušiť zákon a zavrieť na príkaz hocikoho, kto sa jej určí. Ale očista štátu nastane vtedy, keď sa zbavíme predstaviteľov tejto vlády, až vtedy tu nastane očista štátu.
Viete, súčasní predstavitelia sa vyhrážajú každému v opozícii, ľuďom, čo majú iný názor, alebo prípadne ľuďom, ktorí mali tú drzosť a dovolili si poukázať, že porušujú zákon. Tým sa už nevyhrážajú, tých rovno zatvárajú.
A kým sa týchto ľudí nezbavíme, tak tento štát nedokážeme očistiť, to môžme si hovoriť, čo chceme. Kým poslanci vládnej koalície, ktorí tu vôbec nesedia, možno ich tu je, neviem, desať, budú na povel dvíhať ruky, tak budú vedieť, že sú krytí. Kým budú platiť poslancom vládnej koalícii, teraz myslím OĽANA, aby im tu nejak na povel schválili všetko, čo dajú, tak sa budú cítiť beztrestní.
Ale všetko raz začína a končí, vážení kolegovia z OĽANA, a skončí aj vaša vláda, váš mandát a som zvedavý, ako budete sa tváriť, keď príde rad na vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:31 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:33

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Keď dvaja robia to isté, nie je to isté. To je taká okrídlená a často používaná veta a práve na tejto vete si zakladalo protikorupčné hnutie OĽANO. To, čo robili tí zlí politici pred nami, to my v podstate dobrí politici v terajšej dobe robiť môžme, pretože my sme tí iní.
Pán kolega Šutaj Eštok, spomínali ste vo svojej rozprave, že opozícia je často konfrontovaná myšlienkou, že existujú ľudia z radov opozície, ktorí dokážu nejakým spôsobom ovplyvňovať alebo dokonca mariť vyšetrovanie.
Ale ja sa pýtam, akým spôsobom dokáže opozícia mariť alebo nejakým iným spôsobom kaziť vyšetrovanie tým elitným vyšetrovateľom, ktorí pôsobia v elitných zložkách? Veď to sa v podstate ani nedá. Keďže táto vláda ovplyvňuje, čo sa len dá, zatvára, koho môže, a obviňuje všetkých naokolo, všetkých, ktorí majú iný názor, všetkých, ktorí s touto vládou si dovolia buď nesúhlasiť, alebo možno len krivo pozrieť, že, pán minister?
Vrcholní predstavitelia bezpečnostných zložiek štátu sú buď trestne stíhaní, odvolávaní zo svojich funkcií alebo sú už vo väzbe, najčastejšie je používaná väzba ako kolúzna. To, že sa ovplyvňujú živé a citlivé prípady cez sekcie ministerstva vnútra a ministerstva spravodlivosti alebo aj priamo z úradu predsedu vlády, je aj podľa slov riaditeľa SIS pána Aláča viac ako možné, dokonca vysoko pravdepodobné, pretože všetky dôkazy ohľadne tejto trestnej činnosti týchto ministerstiev boli tuná prečítané síce nie v plnom rozsahu, ale boli a nikto to nespochybnil.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 14:33 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:35

Marian Kotleba